»

Jedrska elektrarna Černobil brez napajanja: kaj to pomeni

Slo-Tech - Zatem ko je Mednarodna agencija za jedrsko energija (IAEA) včeraj izgubila stik z jedrsko elektrarno v Černobilu, ki so jo pred dvema tednoma zasedle ruske sile, so danes ukrajinske oblasti sporočile, da je ob 11.22 elektrarna izgubila napajanje. Izpadel je 750-kilovoltni daljnovod Kijev-Černobil, ki je elektrarno edini še povezoval z električnim omrežjem. V elektrarni trenutno delujejo dizelski agregatorji, za katere imajo po navedbah oblasti zaloge goriva za 48-urno delovanje. Če do tedaj ne bodo obnovili povezave z omrežjem, bo elektrarna v temi, kar bo imelo resne posledice. Dasiravno se ne bo zgodila jedrska eksplozija, bi bil popolni izpad elektrike v elektrarni velik problem za zagotavljanje varnosti zlasti za zaposlene. Upravljavec prenosne infrastrukture Ukrenergo pojasnjuje, da daljnovoda zaradi vojskovanja trenutno ni moč popraviti.

V elektrarni je še vedno 210 ljudi, ki od ruske zasedbe pred dvema tednoma niso imeli normalnih rotacij, zato ves čas delajo iste ekipe....

43 komentarjev

Resen nuklearni incident na Finskem, posledic za okolje ni

Dan po incidentu v okolici ni povečane stopnje radioaktivnosti.

Slo-Tech - Reaktor številka 2 v jedrski elektrarni Olkiluoto na Finskem, ki stoji ob baltski obali, 220 kilometrov severozahodno od Helsinkov, se je včeraj okrog 11.22 po našem času samodejno zaustavil zaradi incidenta. V reaktorski zgradbi so zaznali povišano stopnjo radioaktivnosti, kar je sprožilo postopke za zaustavitev. Upravljavec elektrarne TVO zagotavlja, ob incidentu nihče izmed zaposlenih ni prejel višjega odmerka radioaktivnega sevanja kot običajno, niti ni prišlo do izpustov radioaktivnosti v okolje. Reaktor bodo ponovno zagnali, ko bodo preverili, da vse komponente delujejo brezhibno.

Finska agencija za jedrsko varnost (STUK) je potrdila, da posledic za okolje ni bilo in da je stopnja radioaktivnosti v reaktorski zgradbi ponovno na običajnih ravneh. Finski minister za zdravje je ob dejal, da je šlo za resen in izreden incident, zato bodo javnosti posredovali vse informacije. Pričakovati je, da bo reaktor zaustavljen vsaj do jutri, morda pa še dlje. V STUK-u pojasnjujejo, da je...

131 komentarjev

Tudi majhni modularni jedrski reaktorji se soočajo s tvegano ekonomiko

Ars Technica - Po tem, ko je zasnova majhnih modularnih jedrskih reaktorjev podjetja NuScale poleti kot prva v ZDA dobila zeleno luč tamkajšnje Agencije za jedrsko varnost, je sedaj trčila ob podobne ovire kot projekti klasičnih velikih jedrskih elektrarn, ki naj bi jih nasledila: tvegan, dolgotrajen postopek gradnje, zaradi katerega po tekočem traku odpadajo investitorji in partnerji.

Kljub temu, da je pridobivanje elektrike skozi jedrske elektrarne na videz pisano na kožo novodobnemu trudu, da bi se rešili načinov z visokimi izpusti toplogrednih plinov, pa je realnost precej bolj zapletena. Tudi če odštejemo mnogokje napihnjen strah javnosti pred možnimi nezgodami, je temeljno dejstvo, da so jedrske elektrarne danes v vsakem primeru drag podvig in s tem tvegana naložba. Če upoštevamo tudi vse zamude, ki tovrstne projekte tarejo v zadnjih desetletjih, je gradnja JE kar okoli desetkrat dražja od elektrarne na zemeljski plin enake moči in traja petkrat dlje. Koristi v obliki cenejšega goriva in...

75 komentarjev

Roboti popraskali ostanke jedrskega goriva v Fukušimi

Ars Technica - Iz japonske energetske firme TEPCO so sporočili, da so njihovi roboti prvič fizično preverili stanje ostankov jedrskega goriva v uničeni elektrarni Fukušima 1, kar je pomembna faza na poti do njihove odstranitve.

Marca bo preteklo že osem let, odkar je popotresni cunami pokvaril hladilni sistem japonske jedrske elektrarne Fukušima 1 in posledično povzročil največjo jedrsko katastrofo po Černobilu. Spomnimo: takrat so se stalile sredice treh od štirih prizadetih reaktorjev, sicer pa skupno šestih, v elektrarni. Toda šele pred dnevi so se inženirji, ki si prizadevajo stanje sanirati, prvič fizično dotaknili uničenega jedrskega goriva, konkretno v reaktorju številka 2.

Seveda tega niso storili osebno,...

62 komentarjev

Prve slike helikopterja SB-1

Breaking Defense - Iz naveze Sikorsky-Boeing so nas osrečili s prvimi stvarnimi fotografijami naprednega večnamenskega helikopterja SB-1 s potisnim propelerjem.

V ZDA prehaja v višje obrate program za razvoj prihodnjih rotorskih zrakoplovov Ameriške vojske (Future Vertical Lift), s katerim želijo eventuelno zamenjati vse sedanje helikopterje od Apachev do Chinooka. Njegova uvertura je natečaj za zamenjavo večnamenskega helikopterja UH-60 Black Hawk, ki zdaj nosi ime Future Long-Range Assault Aircraft (FLRAA, izgovorjeno "flora"), pred tem pa je bil Joint Multi-Role Helicopter Program (JMR). Pred štirimi leti je vojska za razvoj prototipov izbrala dva glavna pogodbenika: Bell Helicopter in pa navezo Sikorsky-Boeing. Prvi nastopa z letalnikom V-280 Valor, konvertiplanom na osnovi V-22 Ospreyja; druga dva z letalnikom...

16 komentarjev

Pregled leta 2011

2011 v besedi in sliki.

Slo-Tech - Ob začetku novega leta objavljamo pregled najbolj branih novic.

Začelo se je z Applovim letnim poročilom, v katerem je pisalo, da ste l. 2010 še posebej zavzeto kupovali bele izdelke (podvojeni dobiček 6 miljard dolarjev ob 38,5% bruto marži). Sledi Arabska pomlad - serijo protestov, državljanskih vojn in revolucij širom severa Afrike in Bližnjega vzhoda. Zanimivo vprašanje je bila vloga interneta in socialnih omrežij pri organizaciji demonstracij, kar je številne vlade primoralo k razmisleku o blokadi ključnih storitev....

6 komentarjev

Ameriška policija dobiva oborožene helikopterske drone

Brezpilotni helikopterski dron ShadowHawk MK-II.

vir: Vanguard Defense
Schneier.com - Policija si vedno prizadeva biti korak pred nepridipravi, zadnje čase predvsem z nakupom milspec nadzorne opreme in orožja, ki bi v obdobju miru morali pravzaprav biti pridržano zgolj za vojsko oz. kvečjemu še za vojaško-obveščevalne službe. Pisali smo že o vse bolj pogosti nabavi piratskih baznih postaj mobilne telefonije za nadzor protestov in triangulacijo nepridipravov, policija v okrožju Montgomery v Teksasu (del širšega predmestja prestolnice Houston) je na podlagi $300.000 dolarjev težke donacije ministrstva za domovinsko varnost v rabo dobila oboroženi helikopterski dron ShadowHawk MK-II podjetja Vanguard Defense Industries (na sliki).

Specifikacije so impresivne. Gre za manjši brezpilotni helikopter na...

55 komentarjev

V Fukušimi ignorirali študije o možni višini cunamija

Rezervoarji radioaktivne hladilne vode v Fukušimi

Japan Times - Preliminarni izsledki preiskave jedrske katastrofe v Fukušimi, ki jo je letos marca povzročil potres s sledečim cunamijem, kažejo nadaljnje malomarnosti, ki so bistveno prispevale k resnosti in obsegu katastrofe. Kot piše The Japan Times, je primerjava dogajanja v Fukušimi in relativno neprizadeti bližnji jedrski elektrarni v Tokaiju pokazala, da so bili za hude posledice v veliki meri odgovorni prenizki protipoplavni zidovi, katerih zvišanje je Japonska jedrska agencija predpisala, a ga v Fukušimi niso izvedli.

Že leta 2002 je Agencija izračunala, da mora imeti elektrarna v Tokaiju...

15 komentarjev

Nemčija bo do leta 2022 zaprla vse jedrske elektrarne

Nemški Zeleni so dosegli veliko zmago.

vir: The Nando Times
The Nando Times - Nemška vlada je danes dopoldne najavila včerajšnjo odločitev, da do leta 2022 zapre vse jedrske elektrarne države. Za to odločitev so se odločili po koreniti spremembi javnega mnenja, ki je bilo po krizi v Fukušimi vedno bolj uperjeno zoper jedrsko energijo. Nemčija bo postala prva razvita država, ki bo prenehala uporabljati jedrsko energijo.

V Nemčiji je še lani obratovalo 17 jedrskih elektrarn, v katerih je bilo 11 tlačnovodnih (PWR) in šest vrelovodnih (BWR) reaktorjev. Po jedrski nesreči v Fukušimi so naznanili začasno zaprtje sedmih najstarejših (že pred tem pa so bili iz omrežja izključili osmega), sedaj pa so se odločili, da v naslednjih desetih letih ugasnejo vse. Omenjenih sedem reaktorjev bo tudi v prehodnem obdobju ostalo izključenih.

Minister za...

422 komentarjev

Fukušima - jedrska nesreča v teku (VIII)

Telegraph News - Dva meseca po potresu na Japonskem in močnem tsunamiju, ki je sledil se razmere okoli JE Fukušima še vedno niso umirile.

Danes so delavci vstopili v poslopje prvega bloka JE Fukušima. Izkazalo se je, da je nivo vode okoli sredice veliko nižji od pričakovanj. Po prvih podatkih naj bi bilo v zraku kar 40 odstotkov gorivnih elementov, ki so se posledično stalili. TEPCO je začasno prenehal z načrti o popolnem zalitju poslopja z vodo, saj trenutno ni jasno kako daleč v tla reaktorskega poslopja se je staljeno gorivo prežgalo in če dno reaktorskega bloka sploh še tesni.

Analiza medsebojnega razmerja radioaktivnih izotopov iz okolice JE Fukušima kaže, da je do kritične reakcije prihajalo še vsaj nekaj dni po potresu.

Po zagotovilih TEPCA naj bi trenutna količina vode v reaktorskem bloku 1 zadoščala za hlajenje še nestaljenih delov gorivnih elementov ter staljene gmote na dnu reaktorske posode.

13 komentarjev

Fukušima - jedrska nesreča v teku (VII)

Slo-Tech - Mesec dni po potresu na Japonskem in močnem tsunamiju, ki je sledil se razmere okoli JE Fukušima še vedno niso umirile.

Japonska agencija za jedrsko varnost je včeraj objavila preliminarne izračune, ki kažejo, da je iz JE v nekem trenutku po potresu uhajalo okoli 10.000 TBq radioaktivnega materiala na uro (aktivnost banane je okoli 15 Bq), zaradi česar japonska vlada razmišlja o reklasifikaciji jedrske nesreče iz pete stopnje INES na sedmi (najvišji) nivo. Agencija pravi, da je od takrat aktivnost izpustov padla pod 1 TBq na uro, skupno količino izpuščenih radioaktivnih snovi pa še raziskujejo.

Prav tako japonska vlada napoveduje razširitev evakuacijskega območja na nekatera naselja izven 20 kilometrskega pasu, kjer bi prebivalci lahko prejeli doze sevanja nad 20 mSv letno. Razmišljajo tudi o posebni zakonodaji o uvedbi zaprtega območja po ukrajinskem zgledu, saj se na evakuacijsko območje 20km okoli elektrarne nekateri prebivalci vračajo, da bi odnesli svoje (morda...

153 komentarjev

Fukušima - jedrski incident v teku (VI)

Slo-Tech - Enajst dni po potresu in cunamiju na Japonskem so razmere v JE Fukušima še vedno resne, vendar se ne spreminjajo več iz minute v minuto kot prejšnje dni.

Reaktorja 5 in 6 sta bila v nedeljo popolnoma zaustavljena. V ponedeljek so ju preklopili na zunanje napajanje.

Do reaktorskih stavb 1, 2 in 4 je bilo pripeljano zunanje napajanje. TEPCO upa, da bodo do jutri usposobili funkcionalnost večine merilnih postaj ter kontrolne sobe v reaktorskih stavbah 1 in 2, nato pa v četrtek še bloka 3 in 4....

250 komentarjev

Potres na Japonskem povzročil motnje v dobavi silicija

Tovarna Širakava pred potresom.

ComputerWorld - Nedavni potres na Japonskem, ki je popolnoma uničil severni del države okoli mesta Sendai, je pustil posledice tudi na trgu računalniških komponent. Zaradi izpadov električne energije, poškodovane infrastrukture in okrnjenih prometnih povezav so morali mnoge tovarne ustaviti ali pa vsaj v njih zmanjšati proizvodnjo. Tako sta obstali tudi tovarna Širakava podjetja Shin-Etsu Chemical Co. v mestu Fukušima in tovarna podjetja MEMC Electronic Materials v mestu Uconomija, ki obvladujeta četrtino svetovne proizvodnje silicijevih rezin za izdelavo čipov.

Izpad dobave rezin v višini 25 odstotkov pa ni omejen le na japonsko gospodarstvo, ampak vpliva na celotno industrijo polprevodniških komponent na svetu. Posebej pomembna je tovarna Širakava, ki ima na svetu kar petinski delež in je bila ob...

11 komentarjev

Fukušima - jedrski incident v teku (V)

vir: Reuters
Reuters - Teden dni po potresu in cunamiju so dogodki v Jedrski elektrarni Fukušima še vedno nepredvidljivi.

Včeraj je najprej brez strehe ostala zgradba četrtega bloka JE. Potem se je japonska vojska cel dan trudila v bazene z izrabljenim gorivom pripeljati vodo -- najprej s helikopterji, nato z vodnimi topovi. Gre za obupano dejanje brez primere v 50 letni zgodovini jedrske industrije.



Sočasno so delavci TEPCA poskušali povezati JE nazaj z električnim omrežjem, pričakuje se, da bosta bloka 1 in 2 povezana na omrežje danes, za bloka 3 in 4 pa TEPCO pravi, da povezave ni pričakovati pred 20.3. Povezava z omrežjem bo verjetno omogočila ponoven vklop vsaj nekaterih črpalk, če le te niso...

254 komentarjev

Fukušima - jedrski incident v teku (IV)

BBC

Slo-Tech - Šest dni po potresu in cunamiju kriza v nuklearni elektrarni Fukušima I še vedno ni končana.

V zadnjem dnevu je ponovno zagorelo pri četrtem bloku elektrarne, kasneje so poročali, da plameni niso več vidni. Četrti blok je blok, v katerem zaradi eksplozije zevata dve osemmetrski luknji, skozi kateri je zunanjim vplivom izpostavljen bazen z izrabljenim gorivom, ki je bil danes večino dneva precej prazen.

Kot posledica izpostavljenosti gorivnih elementov zraku se je v okolici čez dan nekajkrat močno povečala radioaktivnost, zaradi česar so občasno evakuirali še zadnje delavce iz elektrarne.

MAAE je tekom dneva uradno potrdila poškodbe (delno taljene sredice) reaktorjev v blokih 1, 2 in 3. Do nezanemarljivih temperatur sta se začela segrevati tudi bazena z...

245 komentarjev

Fukušima - jedrski incident, peti dan

Posnetek štirih reaktorjev s torka

Slo-Tech - Pet dni po potresu in cunamiju kriza v nuklearni elektrarni Fukušima I še vedno ni končana. Medtem, ko so ob poldne po lokalnem času potrdili, da so reaktorji 1, 2 in 3 v elektrarni Fukušima II ohlajeni in ugasnjeni ter da enoto 4 pripravljajo na popoln izklop, se je drama v centrali Fukušima I nadaljevala. Zapleti pri reševanju problema so botrovali temu, da so francoski strokovnjaki preklasificirali nesrečo na 6. stopnjo (od 7) po INES, kar pomeni drugo najhujšo nesrečo takoj za dogajanjem v Černobilu. Japonci še vedno vztrajajo pri klasifikaciji stopnje 4, medtem ko IAEA še ni podala uradne klasifikacije.

Zgodaj zjutraj so najprej opazili poškodbe na reaktorski zgradbi enote 4, ki bi...

380 komentarjev

Fukušima - jedrski incident v teku (II)

vir: BBC
BBC - (nadaljevanje Fukušima - jedrski incident stopnje 4 v teku)

ponedeljek, 2:10 (CEST, slovenski čas) popotresni sunek magnitude 6,2 strese Tokio z okolico
3:10 za severovzhodno obalo Japonske izdajo opozorilo pred 3-metrskim tsunamijem in evakuirajo nekaj mest
3:18 Japonska TV poroča, da se iz reaktorja št.3. jedrske elektrarne Fukušima 1 vali gost dim
3:20 Gladina morja pri jedrski elektrarni Fukušima upade za 5 metrov, znak prihajajočega tsunamija
3:21 AFP poroča o ekspolziji pri reaktorju št.3
3:24 Kyodo poroča o eksploziji vodika v 3. bloku jedrske elektrarne Fukušima
3:27 TEPCO (Tokyo Electric Company) poroča o dveh eksplozijah v tretjem bloku
3:32 prekličejo nevarnost tsunamija, gladina morja se vrača na normalno raven
...

398 komentarjev

Fukušima - jedrski incident stopnje 4 v teku

Shema BWR reaktorja

vir: BBC
BBC - Še ta trenutek se strokovnjaki na japonskem, točneje v jedrskih elektrarnah v mestu Fukušima, na vsak način borijo s tremi vročimi reaktorji, ki jim je po izklopu zaradi potresa in tsunamija odpovedal hladilni sistem.

Jedrsko elektrarno Fukušima I, ki jo je najprej stresel potres stopnje 9,0 po Richterjevi lestvici in zatem še oblil tsunami, sestavlja šest vrelovodnih (BWR) reaktorjev 440 do 1080 MW električne moči. Pri vrelovodni zasnovi se gre za to, da vroča reaktorska sredica uparja vodo, ki jo obliva, para pa zatem žene turbine in se po kondenzaciji vrne v reaktorsko sredico.

Voda je tako, enako kot pri PWR zasnovi NE Krško, hladilo in moderator. V primeru, da je potrebno tak reaktor zaustaviti, se vstavijo kontrolne palice, ki zaustavijo glavno rekacijo, aktivni...

208 komentarjev

ZDA bodo zvišale jamčenje za posojila za gradnjo jedrskih elektrarn

Jedrska elektrarna Krško

vir: Wikipedia
New York Times - Med tem ko smo v Sloveniji še v procesu razprave glede širitve naše jedrske elektrarne, so se v ZDA odločili k problemu pristotipi nekoliko bolj aktivno in povišati jamčenje za posojila za gradnjo jedrskih elektrarn za kar trikrat - obstoječim jamstvom v višini 18,5 milijarde dolarjev bodo namreč dodali še 36 milijard, kar bi naj zadostovalo za malenkost večje število elektrarn. Problem gradnje jedrskih elektrarn je namreč, da je za izgradnjo slednje potrebno veliko časa (lahko tudi desetletje), kar pa marsikatero podjetje težko prenese, pri čemer je treba imeti v mislih, da lahko cena posameznega reaktorja znese tudi do devet milijard dolarjev. Je pa že obstoječe jamstvo imelo cel kup...

52 komentarjev

Nalaganje popravkov programske opreme povzročilo zaustavitev jedrske elektrarne v ZDA

Slo-Tech - Kot poročata Slashdot in Washington Post, je v ameriški zvezni državi Georgiji prišlo do dvodnevne prisilne zaustavitve jedrske elektrarne Hatch zaradi nalaganja programske posodobitve.

Sedmega marca je namreč eden izmed računalničarjev podjetja Southern, ki upravlja z jedrsko elektrarno na enega izmed računalnikov naložil posodobitev programske opreme, računalnik pa je bilo nato potrebno ponovno zagnati. Po ponovnem zagonu računalnika pa je prišlo do resetiranja podatkov na kontrolnem sistemu, kar je le-ta napačno interpretiral kot zmanjšanje količine vode v hladilnem sistemu jedrske elektrarne. Zaradi tega je varnostni sistem samodejno zaustavil elektrarno.

O operacijskem sistemu na omenjenem računalniku ne poročajo.

52 komentarjev

Fuzijska elektrarna v Evropi?

vir: BBC
BBC - Najprej samo nekaj osnov o fuziji in fisiji. Na pogled zelo podobna izraza, ki pa sta si fizikalno povsem različna. Fisija ("fission"), oziroma cepitev po slovensko, je razpadanje atomskih jeder. Ta proces se dogaja v nuklearnih elektrarnah in ima kot produkt reakcije veliko močno radioaktivnih elementov z razmeroma dolgo razpolovno dobo in še nekaj dodatnih snovi kot so nevtroni in podobno. Fuzija ("Fusion") pa je zlivanje atomskih jeder, ki se dogajajo pri za nas nepredstavljivo visokih temperaturah. Primer fuzije je "delovanje" Sonca, kjer pri temperaturi 15 - 20 milijonov stopinj...

28 komentarjev