»

Južna Afrika podelila patent umetni inteligenci

IPWatchdog - Razvpiti izumiteljski algoritem DABUS, ki so ga predtem zavrnili patentni uradi v EU, ZDA in Združenem kraljestvu, je v Južni Afriki vendarle naletel na hvaležnejšega sogovornika, kajti tamkajšnji urad mu je kot prvi na svetu podelil patent. Formalno gre za kar prelomen dogodek, katerega posledice pa bodo vidne šele čez čas, saj obeležuje začetek resnega boja za spremembe patentnih zakonodaj v smeri upoštevanja strojnih iznajditeljev.

Današnje strojne algoritme je še vedno kočljivo nazivati z "umetno inteligenco", saj prave zavesti seveda še ne poznajo. Toda zbirka njihovih sposobnosti se vseeno hitro širi in vključuje tudi izdatno pomoč pri snovanju novih tehničnih izumov. Nekateri so mnenja, da je njihova vloga že tolikšna, da bi jih bilo smiselno navesti kot poglavitne izumitelje. Med njimi je že dolgo dr. Stephen Thaler, prvi mož podjetja Imagination Engines Incorporated (IEI), kjer se z naprednimi strojnimi algoritmi ukvarja že več kot 30 let. Njegov trenutno aktualni umotvor...

26 komentarjev

Razvijalci umikajo svoje aplikacije iz ameriških app storov

Teksaško podjetje LodSys LLC je eno mnogih, ki so so našle tržno nišo v tožarjenju manjših, a uspešnih razvijalcev posred programskih patentov.

vir: Guardian
Guardian - Več neodvisnih evropskih razvijalcev mobilnih aplikacij se je odločilo za umik iz ameriškega AppStore oz. Android Marketa in nadaljevanje prodaje zgolj v Evropi. Kot vzrok navajajo visoke stroške obrambe pred ti. patentnimi troli, tako v obliki sodnih stroškov kot licenčnin. Razvijalci Simon Maddox, Shaun Austin, Fraser Speirs so ob tem povedali, da je razvoj programske opreme za ameriški trg že padel pod točko dobičkonosnosti ter da se posledično bojijo za svojo prihodnost.

Posredi so zahteve podjetja LodSys LCC iz intelektualni lastnini prijaznega vzhodnega sodnega okrožja v ameriški zvezni državi Texas, ki ima v svojem portfelju štiri precej splošne, a že kar stare in preverjene...

31 komentarjev

Sprintu ne diši AT&T-jev nakup T-Mobile US

Sprint zahteva prepoved združitve

vir: Ars Technica
Ars Technica - Nedavna napoved AT&T-ja, da sta z nemškim Deutsche Telekom sklenila dogovor o prevzemu T-Mobile US, ameriške mobilne podružnice nemškega telekomunikacijskega operaterja, je dvignila kar nekaj prahu tako med uporabniki kot med konkurenti. Sprva je bilo mogoče opaziti vprašanja, če zaenkrat še največji ameriški operater Verizon (po združitvi AT&T-ja in T-Mobile US bi bil Verizon drugi največji) želi kupiti tretjega največjega operaterja Sprint, čemur je sledil negativen odgovor. Zdaj se oglašajo kar pri Sprintu, saj zahtevajo, da ameriška vlada prepove združitev drugega in četrtega...

7 komentarjev

AT&T bo prevzel T-Mobile USA

Ars Technica - Ameriški operater AT&T, dolgoletni ekskluzivni ponudnik iPhona v ZDA, je najavil, da bodo od nemškega Deutsche Telekom kupili ameriško podružnico njihovega mobilnega operaterja T-Mobile USA. Slednji je bil sploh prvi operater, ki je podpiral Android, saj je bil HTC-jev Dream veliko bolj poznan kot T-Mobile G1, prvi javnosti namenjen mobilnik z Androidom. Googlov lastni Nexus One je bil prav tako sprva predstavljen pri T-Mobile, kar pa so mnogi videli predvsem kot slabost. Prevzem bo vreden kar 39 milijard ameriških dolarjev, od katerih bo Deutsche Telekom 25 milijard prejel v gotovini, preostanek pa v delnicah, katerih bodo prejeli 8 % v novem, združenem podjetju.

Celotna poteza je...

0 komentarjev

Uvoz PlayStation 3 v EU spet dovoljen

Heise - Nizozemsko sodišče je sprostilo uvoz Sonyjevih igralnih konzol PlayStation 3 v EU, ki jih je prejšnji teden prepovedalo uvažati zaradi patentnega spora Sonyja in LG-ja. Sodišče v Haagu je odločilo, da se 300.000 zaplenjenih enot PS3 vrne Sonyju in dovoli nadaljnji uvoz. LG pa mora plačati nastale sodne stroške, ki znašajo 130.000 evrov. Danes od 11.00 ure dalje je distribucija PS3 torej spet dovoljena.

Zgodba o patentnem sporu med LG-jem in Sonyjem pa s tem...

0 komentarjev

Paul Allen še vdrugo vložil tožbo

Eden izmed izdelkov, ki domnevno kršijo patente, je tudi iTunes. Takle posnetek je Microsoft priložil tožbi, kjer je problematični del obarval rdeče.

Slo-Tech - Podjetje Interval Licensing v lasti Paula Allena je avgusta vložilo tožbo zoper Apple, Google, Facebook, Yahoo, AOL, eBay, Netflix, Office Depot, OfficeMax in Staples zaradi domnevne kršitve štirih patentov. Interval Licensing, ki je leta 2000 nastal na pogorišču Interval Researcha, je namreč podedoval tudi njegove patente, ki pokrivajo tehnologije za internet. A sodišče je sodbo zavrnilo, ker tožnik ni natančno navedel, kateri izdelki kršijo njihove patente in na kak način. Dobil je dva tedna časa, da jo dopolni.

Odvetniki so se zakopali v delo in v torek popoldne, le nekaj ur pred iztekom roka, so sodišču...

5 komentarjev

Motorola toži Apple

TG Daily - Napad je najboljša obramba, zato je Motorola po prejemu tožbe od Microsoftovih odvetnikov hitro spisala svojo tožbo zaradi kršitve patentov, in jo uperila zoper - Apple. Vložili so jo dveh okrožnih sodiščih in še pritožbo pri ameriški Komisiji za mednarodno trgovino (US ITC), v njej pa Applu očitajo kršenje Motorolinih patentov Mobility v različnih izdelkih, med njimi MobileMe, App Store, iPhone, iPad, iTouch in računalnikih Macintosh. Gre za 18 patentov, ki se nanašajo na rabo tehnologiji za brezžično povezovanje, kot so WCDMA (3G), GPRS, 802.11 in dizajn antene, je povedal Motorolin podpredsednik Kirk Dailey. Poleg tega patenti pokrivajo še področje pametnih telefonov, in sicer brezžično elektronsko pošto, zaznavo bližine, od lokacije odvisne storitve, sinhronizacijo na več napravah ipd.

Motorola od ITC terja klasiko - preiskavo in izdajo odločbe, ki bi prepovedala uvoz in prodajo Applovih izdelkov, ki kršijo patente. V tožbah pred sodiščema pa Motorola zahteva prenehanje...

12 komentarjev

Microsoft toži Motorolo

Primer spornega telefona: Droid 2

vir: CNet
CNet - Microsoft je včeraj vložil tožbo (PDF-dokument) zoper podjetje Motorola, v kateri mu očita kršitve devetih patentov. Poleg tožbe na washingtonskem sodišču so vložili še pritožbo na Mednarodno trgovinsko komisijo. Kršeni patenti so povezani z zmožnostmi pametnih telefonov, kot so sinhronizacija elektronske pošte, koledarja, adresarja, obveščanje aplikacij o spremembi jakosti signala in avtonomiji baterije ter podobno. Microsoft trdi, da Motorolini telefoni s sistemom Android nezakonito uporabljajo te tehnologije, ki jih je bil patentiral Microsoft. Primer takega telefona je Droid 2.

Microsoftov pomočnik vodje pravne službe Horacio Gutierrez je dejal, da ima podjetje...

12 komentarjev

Paul Allen toži vrsto podjetij

Paul Allen

The Wall Street Journal - Paul Allen, poznan kot soustanovitelj Microsofta in vodja podjetja Interval Licensing, je v imenu slednjega vložil tožbo na zveznem sodišču v Seattlu zoper Apple, Google, Facebook, Yahoo, AOL, eBay, Netflix, Office Depot, OfficeMax in Staples. V njej podjetjem očita kršenje kopice patentov, ki jih je pridobil Interval Research, ki danes ne obstoji več, podjetja pa je podedoval Interval...

18 komentarjev

Igralec toži proizvajalca igre zavoljo zasvojljivosti

Extremetech - Ni skrivnost, da nekatere računalniške igre svoje igralce potegnejo vase in tiste manj stabilne tudi zasvojijo. Na Vzhodu so znani celo primeri, ko so ljudje zaradi igranja iger umirali (žal umrli in igralec nista bila ista oseba). Redko pa slišimo, da se kdo izmed igralcev samoiniciativno proglasi za odvisneža. Upoštevaje tožbo, ki jo je vložil zoper proizvajalca in nadejano odškodnino, postane takšna poteza razumljivejša.

Havajec Craig Smallwood je med letoma 2004 in 2009 igranju Lineagea II posvetil 20.000 ur, kar pomeni, da je povprečno igral vsak dan več kot devet ur. Kot je dejal, je med tem časom postal fiziološko odvisen od igre in zasvojen. Ker založnik igre NCsoft ni igri...

29 komentarjev

Združeni arabski emirati omejujejo BlackBerryje

BlackBerry Bold

vir: CNet
CNet - RIM-ovi BlackBerryji so še vedno prva izbira za mnoge poslovne uporabnike, čeprav mnoge njihove prednosti dandanes podpirajo različne platforme pametnih mobilnikov. A v Združenih arabskih emiratih bodo BlackBerryji izgubili še nekaj izmed svojih prednosti, s čimer bodo prišli skorajda na raven običajnih, neumnih mobilnikov. Z enajstim oktobrom bodo v ZAE mobilni operaterji namreč začeli z blokiranjem brskanja po spletu, branja elektronske pošte in uporabe BlackBerryjeve storitve instantnih sporočil. Težava se namreč skriva v načinu hrambe in prenosa podatkov, povezanih s temi storitvami.

To gre...

9 komentarjev

NTP toži vsepovprek

Heise - Relativno neznano ameriško podjetje NTP, o katerem slišimo le v patentnih vojnah, se je odločilo postaviti se na svetovni zemljevid z novim paketom tožb. V četrtek so na sodišču v Richmondu v Virginiji, koder imajo sedež, vložili tožbo zoper Apple, Google, Microsoft, HTC, LG in Motorolo zaradi domnevne kršitve osmih patentov, ki so povezani s prenosom e-sporočil na mobilne telefone.

NTP-jev soustanovitelj Donald E. Stout pravi, da je uporaba NTP-jeve intelektualne lastnine brez licenc enostavno nepoštena. Zaradi tega je tožba edini način, da si izborijo zaščito svojih pravic kot izumitelji osnovne tehnologije za brezžični prenos elektronske pošte.

NTP poznamo predvsem po dolgi tožbi in poravnavi z RIM, ki izdeluje BlackBerryje. NTP je iztržil 612 milijonov dolarjev. V tem postopku je sodišče pritrdilo NTP-ju. To je vzpodbudilo ameriški patentni urad, da je vnovič preučil NTP-jeve patente. Ugotovili so, da so prav vsi veljavni. Tožba iz leta 2007, ki jo je NTP vložil zoper AT&T,...

0 komentarjev

Peška toži Google, ker jo je zbil avto

Slashdot - Neka ženska iz ameriške zvezne države Utah toži Google, ker jo je zbil avto. Lauren Rosenberg je želela prehoditi tri kilometre dolgo pot, za kar je uporabila Google Maps in njegovo možnost napotki za pešce. Googlov izračun poti jo je vodil na avtocesto, kjer jo je zbil avto, zato toži Google.

V Mountain Viewu se branijo, da je funkcionalnost še v stadiju beta in da se na strani izpiše opozorilo, da vse poti še nimajo nujno pločnikov. Rosenbergova medtem trdi, da je do strani dostopala prek BlackBerryja, kjer se to opozorilo ne izpiše. Zato od Googla v tožbi na sodišču v državi Utah zahteva...

68 komentarjev

AU Optronics terja prepoved prodaje LG-jevih LCD-jev

PC World - Tajvansko podjetje AU Optronics želi v ZDA doseči prepoved prodaje zaslonov s tekočimi kristali južnokorejskega proizvajalca LG, saj naj bi ta kršil štiri njihove patente. Zgodba s tožbo in protitožbo je trajala skoraj štiri leta. Decembra 2006 je LG vložil tožbo zoper AUO zaradi domnevne kršitve njihovih patentov, ki ji je AUO kmalu odgovoril s protitožbo. LG je zahteval 690 milijonov dolarjev odškodnine. Primer se je zaključil v petek, ko je ameriško sodišče odločilo, da AU Optronics ni kršil LG-jevih patentov. Ker je AU Optronics februarja že dobil protitožbo zoper LG, v kateri so dokazali kršitve patentov, zgodba sedaj dobiva epilog. Ker LG dobavi četrtino vseh panelov za LCD-je na svetu, je prepoved prodaje težko pričakovati. Bržkone se bo zgodba zaključila s poravnavo.

9 komentarjev

WiLan toži vsekrižem

CNet - Malo znano kanadsko podjetje WiLan, katerega glavna dejavnost je zbiranje patentov in prodajanje licenc naprej, je vložilo tožbo proti številnim podjetjem, ki da kršijo njihove patente za Bluetooth. Na okrožnem sodišču v Teksasu so vložili tožbo zoper Acer, Apple, Atheros Communications, Belkin, Broadcom, Dell, D-Link, Gateway, Hewlett-Packard, Intel, Lenovo, LG Electronics, Marvell Semiconductor, Motorola, Personal Communications Devices, Sony, Texas Instruments, Toshiba in UTStarcom, ki po navedbah tožnika z izdelovanjem oz. prodajo izdelkov z Bluetoothom kršijo patent št. 5.515.369 iz leta 1996. Patent opisuje način, kako se brezžični sistemi izogibajo medsebojnim interferencam na odprtih frekvencah. Patent je bil sprva izdan podjetju Metricom, ki pa je pred 10 leti bankrotiralo. WiLan ni želel navesti povezave s tem podjetjem.

To ni prva tožba podjetja WiLan. Leta 2002 so tožili Redline Communications zaradi uporabe tehnologije za brezžična omrežja; tožba se je končala s...

22 komentarjev

Apple bo moral plačati 19 milijonov

The Register - Applu je sodišče naložilo plačilo kazni v višini 19 milijonov dolarjev, po tem ko je ugotovilo, da je Apple kršil patente v lasti podjetja Opti. Slednje je tožbo vložilo pred dvema letoma in v njej Applu očitalo zlorabo tehnike Predictive Snooping (gre za način prenosa podatkov med procesorjem, pomnilnikom in ostalimi komponentami). Apple je priznal, da je uporabil to tehnologijo, in hkrati vztrajal, da je patent ničen, ker da je tehnologija obstajala že pred podelitvijo patenta Optiju (prior art). Tudi če bi tožbo slučajno izgubili, so si izračunali, da jih poravnava ne bi smela stati več kot 270.000 dolarjev, kar se je izkazalo za zelo zgrešeno oceno. Opti je z istim patentom v kozji rog ugnal že Nvidio leta 2006 in iztržil četrt milijona dolarjev, medtem ko postopek zoper AMD še teče.

15 komentarjev

BlackBerry: Ko (nevladne) robide obmolknejo

The Economist - Ameriško javnost zadnje mesece vse bolj pretresajo novice o sporu med upraviteljem komunikacijskega omrežja BlackBerry, kanadskim RIM (Research in Motion), ter ameriškim NTP, ki sicer ne proizvaja ali prodaja ničesar, pač pa s svojo pravno ekipo bdi nad patenti (sedaj pokojnega) izumitelja Thomasa Campane.

Pritožbeno sodišče je v sodbi nesporno ugotovilo, da je RIM kršil patente, hkrati pa tožencu naložilo tudi plačilo odškodnine (oz. licenčnine) v višini ca. 8,55 % realizacije, kar naj bi do leta 2012, ko se izteče kritje spornih patentov, zneslo približno milijardo dolarjev. V primeru, da RIM ne plača oz. ne pride do sporazuma med strankama, omrežju BlackBerry grozi sodno odrejeno prenehanje delovanja na področju Združenih držav.

Po ocenah tržnih analitikov bi to na zadevnem območju - ki sicer velja za eno najbolj zasvojenih (zaradi česar nekateri napravico imenujejo tudi "CrackBerry") - kjer se precej gospodarstvenikov, politikov in reševalnih služb za svojo redno...

10 komentarjev