»

Google Inbox - večnamenska elektronska pošta

Ekipa Google Inbox

Google - Google je predstavil novo aplikacijo, s katero želijo povsem spremeniti način dela z elektronsko pošto in njeno urejanje. Aplikacija Inbox, ki za zdaj podpira le Gmailove poštne račune in Chrome, Android ali iOS, je podobno kot Gmail pred desetimi leti dosegljiva le s povabilom obstoječega uporabnika. Povabi vas lahko sicer tudi Google, če mu dobro utemeljite, zakaj si prav vi že sedaj zaslužite dostop.

Inbox želi organizacijo življenja poenostaviti, pri čemer začenja prav z elektronsko pošto. Ta že dolgo ne predstavlja več le kanala za pisanje pisem, temveč si prek nje sporočamo datume sestankov, nanjo prejemamo potrdila o plačilih, rezervacije, z njo delimo datoteke, razporejamo naloge itd. Lepo bi bilo, če bi imeli vse...

46 komentarjev

Ali Facebook beleži tudi, kar pobrišete? Lahko bi

smh.com.au - Facebook shranjuje karseda veliko informacij o svojih uporabnikih, ker je takšen pač njihov poslovni model. Več informacij, več ciljanih oglasov, več denarja. Včasih gredo pri tem predaleč, kot je bilo večletno hranjenje že zdavnaj izbrisanih slik, kar so dokončno popravili šele lani. Sydney Morning Herald se sprašuje, kaj je s stvarmi, ki jih na Facebook zapišemo, pa si potem premislimo. Natančneje: kaj je s komentarji, ki jih napišemo, a ne pritisnemo Enter, temveč napisano zbrišemo.

Izkaže se, da Facebook teoretično lahko hrani tudi to. Ideja ni nova, saj nekaj podobnega počne tudi Gmail. Če pišete elektronsko sporočilo v Gmailu in ga ne shranite pred zaprtjem brskalnika, ga Google med Osnutke shrani za vas. To je koristno v primeru, da se vam brskalnik sesuje ali vas kaj iztiri kaj drugega,...

12 komentarjev

Google ukinja Buzz

vir: Google
Google - Poldrugo leto po splavitvi je Google ukinil svoj ponesrečeni projekt Buzz, ki je bil njihov prvi poizkus postaviti konkurenco Facebooku. Buzz, ki so ga nespretno uvedli in sprva vanj stlačili vse uporabnike, zaradi česar je bil Google deležen hudih kritik in Buzz označen za enega največjih spodrsljajev minulega leta, bo svoj konec dočakal v prihodnjih tednih.

Google je svojem blogu objavil seznam storitev, ki bodo letošnje žrtve vsakoletnega jesenskega pospravljanja. Buzz bo ukinjen v "nekaj tednih", saj se bodo posvetili trenutnemu paradnemu konju Googlu+. Nove vsebine po ukinitvi jasno ne bo več mogoče objavljati, bo pa...

16 komentarjev

Google+ obnorel ljudi

Google Hangout

vir: Heise
Heise - Google je v torek začel javno testiranje storitve Google+, s katero želijo konkurirati Facebooku. Razvijajo socialno omrežje, ki bo zgrajeno iz več sestavnih delov in bo imelo večjo strukturiranost od Facebooka.

Circles so krogi oziroma opisneje prevedeno skupine, v katere uporabniki razvrstijo svoje kontakte. Delujejo podobno kot skupine na Facebooku, saj omogočajo bolj selektivno deljenje podatkov. Vsakokrat določimo, katera skupina vidi posamezne prispevke, pri čemer kontakti ne vedo, v katero skupino so razvrščeni. Na začetku se dodajo kontakti iz adresarja v Googlovem računu. Sparks je neke vrste agregator za novosti, saj omogoča deljenje zanimivosti in spremljanje dogajanja prijateljev. Delimo lahko...

95 komentarjev

Egipt blokiral Twitter in Facebook

Spopadi demonstratov s policijo so v Egiptu izbruhnili 25. januarja.

vir: RTV Slovenija
Heise - Zatem ko so se tunizijske demonstracije prelile v Egipt, je bilo pričakovati, da bodo egiptovske oblasti poizkušale upore zajeziti tudi s prekinitvijo komunikacij. Ker so se uporniki o svojih akcijah dogovarjali prek socialnih strani na internetu, sta med med prvimi padli strani Facebook in Twitter, ki v Egiptu večji del torka in srede nista bili dostopni. Oblasti sicer trdijo, da strani niso blokirale, a dokazi kažejo nasprotno.

Twitter je nedosegljiv od torka od okoli 17.00 ure po srednjeevropskem času, kar so potrdili...

11 komentarjev

Facebook želi svoj telefon?

CNet - Včeraj je TechCrunch objavil vest, da Facebook skrivoma sestavlja svoj mobilni telefon oziroma da pišejo programsko opremo za telefon tretjega proizvajalca, ki bi bil naprodaj pod Facebookovim imenom. Facebook je poročanje hitro zanikal in dejal, da telefona ne sestavljajo. Kot so ugotovili na Cnet, Facebook dlakocepi ob besedi sestavljati.

Letos poleti je namreč Facebook stopil v stik z več proizvajalci mobilnih telefonov v zvezi z lastnim telefonom. Ideja je že večkrat videna; tudi Google je ravnal podobno. Samsung, HTC ali kdo tretji bi fizično proizvajal telefone, na njih bi tekel Android, Facebook pa bi vanje integriral aplikacije za uporabo družabnih strani. Zamisli o telefonu so že v povojih, tako da je povsem možno, da bo Facebookov razvoj krenil v nasprotno smer in ga nikoli ne bomo dočakali.

5 komentarjev

Google se je poravnal v primeru Buzz

Buzz ob splavitvi

Ars Technica - Ko je Google letos februarja splavil svojo novo storitev Buzz, si je hipoma nabral ogromno nasprotnikov. Moteča je bila predvsem implementacija, saj je bil Buzz za vse uporabnike Gmaila privzeto vključen. Spodrsljajev ni manjkalo, saj je, denimo, zasebni adresar v Gmailu postal javna skupina kontaktov v Buzzu in podobno. Google je pritožbe uslišal in napake hitro pokrpal, a je bilo prepozno. Ošvrknila jih je Zvezna komisija za trgovino (FTC), pritožbo je vložil EPIC (Electronic Privacy Information Center), nezadovoljen je bil EFF (Electronic Frontier Foundation), v San Joseju pa je bila vložena celo skupinska tožba zaradi posega v zasebnost uporabnikov.

...

3 komentarji

Facebook prevzel Divvyshot

Divvyshot pred prevzemom

Mashable - Razcvetela se je sezona prevzemov, tako da lahko vsak teden poročamo o kakšnem. Pred velikonočnimi prazniki je bil dejaven Facebook, ki je kupil mlado podjetje Divvyshot. Podjetje, ki je bilo ustanovljeno lanskega januarja, je marca 2009 razvilo spletno stran za deljenje slik v polni ločljivosti med uporabniki. Sistem je bil zelo enostaven: uporabniki so na stran naložili slike, določili privilegije za dostop in prenesli slike druge uporabnikov v nezmanjšani ločljivosti. Razlika v primerjavi z ostalimi stranmi je povezanost fotografij, ki niso povezane le s posameznim uporabnikom, marveč tudi z lokacijami in ljudmi na posnetkih. Tako lahko petdeset ljudi deli isto sliko, namesto da bi imeli petdeset slik istega tihožitja.

Finančne podrobnosti prevzema niso znane. Stran Divvyshot s...

3 komentarji

FTC ošvrknil Google

Buzz ob splavitvi

CNet - Ob izidu je Googlov Buzz dvignil ogromno prahu, ker so bili v vanj privzeto vključeni vsi uporabniki, ki so si ga morali ročno izključiti. Google je bil takrat tarča številnih kritik, EPIC (Electronic Privacy Information Center) pa jih je zatožil celo pri Zvezni komisiji za trgovino (FTC). Njena komisarka Pamela Jones Harbour je okrcala Google.

Kot pravi Pamela Jones Harbour, številna tehnološka podjetja, med njimi tudi Google, postavljajo nevaren precedens z javnim razkrivanjem uporabniških podatkov, še zlasti med predstavitvami novih izdelkov. Zaščita zasebnosti je prioriteta številka ena, dodaja Jones Harbourjeva. Izid Google Buzza je označila kot...

11 komentarjev

ShadyURL naredi spletne naslove sumljive

CNet - Skrajševanje naslovov spletnih strani (URL-jev) je dokaj uporabno, saj je krajše naslove lažje vtipkati ročno (npr. iz časopisa oz. revije), jih deliti v klepetalnicah (sploh v primeru čudnih znakov v naslovu), z razmahom Twitterja, ki je omejen na 140 znakov, pa je krajšanje sploh postalo smiselno.

Po TinyURL se je razpaslo mnogo servisov, npr. Twitterjev standardni bit.ly, med katere se je vmešal tudi Google s svojima goo.gl in youtu.be. ShadyURL krajšanje oz. maskiranje naslovov naredi nekoliko bolj zanimivo, saj namesto neke naključne kode izdela smiselno kodo.

Težava je, da je ta smiselna koda takšna, da je ne bi kliknil noben varnostno vsaj malo podkovan uporabnik na spletu. V kodi se namreč skrivajo besede kot so hack, worm, .exe, warez, in podobne nevarne besede, a je to le krinka za popolnoma delujoče preusmeritve. Naslov http://5z8.info/inject_worm_w0x6_open.e... vas recimo popelje na Facebook, http://5z8.info/hack-outlook_z6t4_warez na Twitter,

7 komentarjev

Buzz pod hudimi kritikami

Ars Technica - Prejšnji teden je Google izdal novo storitev Buzz, ki jo je priključil kar v Gmail. V novi mešanici Facebooka, Twitterja in Friendfeeda, kar Buzz hoče postati, je integracija z Gmailom tako močna, da so si v Googlu nakopali srd množice nasprotnikov, zagovornikov zasebnosti. Največji problem je dejstvo, da so vsi uporabniki Gmaila kar naenkrat postali člani Buzza. Spodrsljaji, kot so avtomatska pretvorba zasebnega adresarja v javno skupino kontaktov na Buzzu, so...

36 komentarjev

Google Buzz

vir: Google
Google - Google je danes v svojem štabu v kalifornijskem Mountain Viewu svetovni javnosti predstavil Buzz, svoj poizkus za prevzem naslova najpomembnejšega socialnega omrežja. Buzz je na prvi pogled mešanica Facebooka in Twitterja ter propadlega Friendfeeda, katerega uporabniška baza se vztrajno zmanjšuje po Facebookovem prevzemu razvijalcev. Jedro Buzza je posodabljanje statusa, kot na Twitterju in Facebooku, a v stilu Facebooka Buzz omogoča tudi deljenje multimedijskih vsebin. Z vključkom je mogoče kar iz GMaila, s katerim je Buzz pravzaprav neločljivo prepleten, pregledati celotne galerije s Picasse in Flickrja, medtem ko se...

35 komentarjev

Google razvija ribo babilonko

Riba babilonka

Times Online - Ribo babilonko si je zamislil Douglas Adams v Štoparskem vodniku po galaksiji. V originalu gre za majhno rumeno ribico, podobno pijavki, a v resničnosti se bomo zadovoljili s kakršnokoli formo, ki bo opravljala isto poslanstvo. Poizkusov ne manjka. Avtomatsko prevajanje zapisanega teksta deluje presenetljivo solidno, rezultate pa so dali že tudi prvi poizkusi programov, ki bo tolmačili govorjeni tekst. Omenimo program za iPhone profesorja s Carnegie Mellon University in Toshibino rešitev.

Reševanja tega problema se je lotil tudi velikan Google. Pri razvoju se bodo oprli na že obstoječe algoritme strojnega prevajanja teksta - lasten Googlov podpira že 52 jezikov - in tehnologijo za...

26 komentarjev

Google bo sodeloval z NSA

Sedež NSA v Fort Meade v Marylandu

Washington Post - Google vsega le ne zmore sam, zato bo decembrske napade iz Kitajske raziskoval v sodelovanju z ameriško NSA. Obe udeleženi strani dogovora, ki še ni dokončan, nista želeli javno komentirati, a je kljub temu znanega že mnogo.

Viri blizu Googla pravijo, da se zavezništvo oblikuje z namenom omogočiti medsebojno deljenje občutljivih informacij, ne da bi kršili Googlovo politiko varovanja zasebnosti ameriških uporabnikov. To seveda ne pomeni, da bo NSA lahko prebrala kar vso elektronsko pošto Googlovih strank.

Google je NSA kontaktiral že takoj po odkritju vdora, a zaradi občutljivosti tematike končnega dogovora še vedno niso sklenili. Cilj sodelovanja naj ne bi bil toliko...

19 komentarjev

Indijci nasprotujejo poravnavi v Google Books

Slashdot - Google je pred dobrim letom dosegel poravnavo s cehom lastnikov avtorskih pravic za knjige, ki so planili pokonci zaradi masovne digitalizacije knjig, ki so se nato znašle na spletu. Takrat je Google moral odšteti 125 milijonov dolarjev, od katerih je približno tretjina romala neposredno k avtorjem in založnikom, ostalo pa je pobral ceh. Besedilo poravnave so nekoliko popravili lanskega novembra, dokončana pa naj bi bila 18. februarja.

Svoje nestrinjanje pa so sedaj izrazili tudi v Indiji, kjer menijo, da poravnava obrača zakone o zaščiti avtorskih pravic na glavo.

Predstavnik Indian Reprographic Rights Organisation (IRRO), ki združuje avtorje in založnike, v telefonskem intervjuju...

0 komentarjev

Facebook odrezal samomorilce

Sporočilo na strani Suicide Machine

vir: CNet
CNet - Težave z razkrivanjem podatkov sodelavcem (predvsem nadrejenim), sorodnikom (in partnerjem) oz. celo zavarovalnicam prek Twitterja, Facebooka in podobnih socialnih spletnih strani so dobro poznane, zaradi česar je bilo orodje 'Web 2.0 Suicide Machine' sprva dobro sprejeto. To samomorilsko orodje je s spleta samo počistilo razne osebne podatke, za katere ste si zaželeli, da ne bi bili več tako javni.

Izmed socialnih strani je, vsaj izven ZDA, najbolj popularen Facebook (v ZDA je zelo popularen tudi MySpace), eden izmed...

6 komentarjev