»

Pomnilnik GDDR6 že na poti

Slo-Tech - Samsung je začel množično proizvodnjo pomnilnika GDDR6 v 10-nm tehnologiji, ki bo nadomestil 20-nm predhodnika GDDR5. To pomeni, da bodo na enak prostor stlačiti večjo kapaciteto, hkrati pa bo nov pomnilnik še hitrejši. Prve grafične kartice z GDDR6 pričakujemo v naslednjih mesecih.

Hitrost na kontaktu (pin speed), ki jo omogoča GDDR6, bo okrog 18 Gb/s, skupna prepustnost čipov pa 72 GB. Prvi čipi bodo imeli kapaciteto 16 Gb in bodo uporabljali električno energijo pri napetosti 1,35 V. Spomnimo, da so te številke za GDDR5 9 Gb/s na kontakt pri 1,55 V. To pomeni, da bo nov pomnilnik hitrejši, manjši in varčnejši, posledično pa tudi hladnejši.

Samsung seveda ne bo edini proizvajalec nove generacija grafičnega pomnilnika. Kmalu bosta sledila še SK...

39 komentarjev

AMD z novim pomnilniškim standardom HBM

HotHardware - AMD je potrdil, da bodo na prihajajočih grafičnih kartica serije Radeon 300 uporabili novo generacijo pomnilnika HBM (high bandwith memory), ki prinaša manjšo porabo fizičnega prostora, hitrejši prenos podatkov ter nižjo porabo električne energije. Za zdaj bo kapaciteta omejena na 4 GB, a gre zgolj za omejitev prve generacije, zatrjujejo.

Čipi GDDR5 na današnjih grafičnih karticah porabijo veliko prostora in električne energije, zato je AMD s Hynixom že pred leti začel razvijati naslednika, ki ga je leta 2013 standardiziral tudi JEDEC (JESD235). Zmanjšanja porabe prostora niso dosegli z integracijo pomnilnika v čipe, ker sta logika in sestava DRAM drugačni kot CPU-ja, GPU-ja ali enotnega čipa (SOC). Zato so se odločili za gradnjo v višini, in sicer so jedra DRAM naložena eno nad...

49 komentarjev

Hynix naprodaj, zanima se Abu Dabi

X-Bit Labs - Drugi največji proizvajalec pomnilnika na svetu, južnokorejski Hynix, naj bi bil naprodaj. Vlada Združenih arabskih emiratov se zanima za delež v njem, medtem ko bi si Korejci bolj želeli domačih lastnikov, ki pa so za zdaj še skeptični. Svoja deleža prodajata Korea Exchange Bank in Korea Development Bank, ki sta ju pridobili leta 2001 in 2002, ko je bil zaradi padajočega povpraševanja po pomnilniku Hynix v hudih škripcih. Takrat sta banki Hynix pred propadom rešili s konverzijo terjatev v lastniške deleže in ti so zdaj naprodaj.

Korejci ne želijo prodati kontrolnega deleža, medtem ko bi si v Abu Dabiju želeli prav to. Spomnimo, da je ta emirat že prevzel proizvodni del AMD-ja, z nakupom Hynixa pa bi postali resen igralec na trgu polprevodnikov. Več o tem.

10 komentarjev

Tudi Elpida na 40 nm, micron na ~20 nm

X-Bit Labs - Po Hynixovi predstavitvi izredno hitrega in varčnega GDDR5 pomnilniškega čipa, izdelanega v 40 nm-proizvodnem procesu, je zdaj tudi Elpida povedala, da so začeli z izdelavo čipov s 40 nm razdalje med tranzistorji. Za razliko od Hynixa Elpida svoje čipe že izdeluje, še več, od prvih testnih primerkov v oktobru pa do začetka proizvodnje je trajalo le dva meseca. Čeprav tudi Elpida izdeluje 2-gigabitne čipe, tokrat govorimo o običajnem, delovnem pomnilniku računalnika standarda DDR3. S prehodom s 50 na 40 nm na eno silicijevo rezino spravijo kar 44% več čipov, za katere obljubljajo, do so prav vsi delujoči, tudi pri 1600 MHz. Podobno kot pri Hynixu je tudi tu velika prednost čipov energetska varčnost. Nekoliko jih sicer omejuje standard, ki je v primeru...

1 komentar

Najhitrejši Hynixov GDDR5 pomnilnik

Expreview.com - Hynixu se je prehod na 40 nm-proizvodni proces pri GDDR5 pomnilniških čipih očitno dodobra poplačal, saj so predstavili najhitrejši GDDR5 čip do sedaj. Čip v velikosti 2 Gb ima 32 bitov široko vodilo, kar z osmimi čipi na tiskanini nanese 2 gigabajta pomnilnika na 256-bitnem vodilu oz. gigabajt pomnilnika s 128-bitnim vodilom, če so uporabljeni le štirje čipi. Delovna frekvenca znaša do kar 7 GHz (oz. dejanskih 1,75 GHz), kar pomeni do 28 GB/s prepustnosti (oz. do 224 GB/s pri dveh gigabajtih delovnega pomnilnika na celotni grafični kartici). Pomanjšanje proizvodnega procesa s 50 na 40 nm blagodejno ni vplivalo le na hitrosti, temveč tudi na porabi. Inženirji so uspeli delovno napetost znižati na vsega 1,35 V, kar...

6 komentarjev

Podkožni biorazgradljivi čipi za LED-tatuje

Wired News - Raziskovalci na University of Pennsylvania razvijajo biorazgradljive čipe iz silicija in svile, ki se bodo vgradili v podkožje, tam izgubili svoje ovoje in povsem normalno funkcionirali. Preizkuse z LED-čipi so že uspešno izvedli na miših, katerih kožo so uspešno spremenili v zaslon.

Čipi teh novih tatujev so pritrjeni na svileni substrat, ki se sčasoma v podkožju raztopi, tako da ostane le čip v velikosti enega milimetra in debeline 250 nm, ki se...

27 komentarjev

Hynix dosegel dogovor z Rambusom

X-Bit Labs - Drugi največji proizvajalec pomnilnika na svetu Hynix je dosegel dogovor z Rambusom, ki bo pripomogel h končanju spora med podjetjema, ki traja že osem let. V poravnavi predlaga, da bo Hynix plačal naslednje licenčnine: en odstotek za naprave s SDR SDRAM in 4,25 odstotka za tiste z DDR SDRAM (sem sodijo naprave z DDR, DDR2, DDR3, GDDR, GDDR2, GDDR3 SDRAM in DDR SGRAM), ki bodo prodane med 31. januarjem 2009 in 18. aprilom 2010. Poleg tega naj bi Rambus prejel še 349 milijonov dolarjev odškodnine in 48 milijonov dolarjev zamudnih obresti, če bo poravnava v taki obliki potrjena tudi prek sodiščem, kjer teče postopek.

6 komentarjev

Hynix predstavil najhitrejši pomnilnik

Hynix - Južnokorejski proizvajalec čipov Hynix je danes uradno predstavil nove GDDR5-pomnilniške čipe, ki zmorejo delovati s frekvenco 7 GHz, kar je 40 odstotkov hitreje od trenutno dostopnih, in lahko teoretično dosežejo propustnost 224 GB/s na 256-bitnem vodilu oz. 448 GB/s na 512-bitnem. Čip bo zgrajen v 0,054-mikronski tehnologiji, deloval bo pri napetosti 1,35 V, z čimer zmanjšujejo energetsko potratnost. Hynix še ni razkril, ali sta ATI in nVidia nove čipe že preizkusila, a se bodo prej ali slej pojavili na novih Radeonih in GeForceih. Masovno proizvodnjo in prodajo pričakujemo prihodnje leto.

12 komentarjev

Kazen Hynixu preklicana

X-Bit Labs - Pred natanko petimi leti je v veljavo stopila odločitev Evropske komisije, da z dodatnimi 33 odstotki ocarinijo Hynixove pomnilniške čipe naprodaj v EU, saj so jim dokazali nezakonito pridobivanje vladne pomoči iz južnokorejskih bank. Svetovna trgovinska organizacija je leta 2005 ovrgla odločitev Evropske komisije, tudi Hynix pa je še vedno dokazoval svoj prav pred evropskimi sodišči. Stvar je dobila epilog šele po petih letih, ko se je Evropski svet odločil, da se (retroaktivno) s 31. decembrom 2007 odpravijo vse omejitve in dajatve na promet s Hynixovimi čipi v EU. V korejskem gigantu odločitev pozdravljajo. Klik!

6 komentarjev

Poraba Palominov

Akiba - Ena izmed največjih prednosti novih Athlonov4 (Palominov) bo nedvomno precej manjša poraba električne energije in s tem tudi manjše oddajanje toplote. Tako bodo desktop Athloni4 kljub višji voltaži oddali za približno 20% manj energije, kot TBirdi. Še zanimiva primerjalna tabela:

Jedro Hitrost, MHz Nazivna napetost, V Poraba, W
Thunderbird 1000 1.75 54
Thunderbird 1100 1.75 60
Thunderbird 1133 1.75 63
Thunderbird 1200 1.75 66
Thunderbird 1300 1.75 68
Thunderbird 1333 1.75 70
Thunderbird 1400 1.75 73
Palomino 1300 1.80V 58
Palomino 1333 1.80V 59
Palomino 1400 1.80V 62
Palomino 1533 1.80V 68
Palomino 1600 1.80V 71
Palomino 1733 1.80V 77

Kljub zmanjšanju porabe je očitno, da AMD ne bo dolgo zdržal na 0.18 mikronski tehnologiji in da je prehod na 0.13 mikronsko Thoroughbred jedro pogoj za doseganje frekvenc višjih od 1.7GHz.

6 komentarjev

Rambus

Electic Tech - Ko ni po sodiščih, pa dela to kar bi vedno moral. Torej, načrtuje pomnilniške module ter uvaja nove smernice z upanjem, da se bodo prijele . Electic Tech navaja, da bo Rambus v kratkem predstavil dve novi tehnologiji. Prva je tip pomnilnika, ki bo zmogel prenos 2.2 GB na sekundo in več, druga tehnologija je pa tudi v zvezi s hitrostjo: Rambusovi inženirji so povečali prepustnost, tako bo kmalu teoretična prepustnost enega samega pina na pomnilniku kar 2 Gbit/s (pozor, 2 gigabita. to je osemkrat manj od dveh gigabajtov). Jah, kaj naj rečem, bolje to kot pa pravni spopadi. Imamo vsaj kaj od tega. Klik!

0 komentarjev

AMD Athlon 1.35GHz proti Pentiumu4 1.5GHz

Hexus - Na Hexus.net so objavili kratko primerjavo med Athlonom 1.35GHz ( overclock, seveda ) in Pentiumom4 v SiSoft Sandri 2001. Rezultati so kar malce presenetljivi, saj v vseh benchih razen pomnilniške prepustnosti Athlon zelo temeljito poseka 150MHz hitrejšega Pentiuma4. Rezultati v pomnilniškem benchu pa tudi niso presenečenje, saj je testni Athlon bil 100MHz model in je uporabljal le PC133 SDRAM, medtem, ko se je Pentium4 šopiril z Rambusom in svojim Quad Pumped vodilom.

0 komentarjev