»

Se Apple povezuje s TSMC-jem?

Sistemski čip A5 - dvojedrni ARM, izdelan pri Samsungu

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Apple je do sedaj izdelal že dva lastna procesorja, osnovana na arhitekturi ARM. Prvi je bil Apple A4, enojedrnik z delovno frekvenco centralnega procesorja 1 GHz, ki ga najdemo v iPhone 4 in v prvem iPadu, medtem ko se naslednik, Apple A5, nahaja v drugi generaciji iPada. Tudi ta deluje pri frekvenci 1 GHz, a je za razliko od A4 dvojedrnik ter ima obenem vgrajen izboljšan grafični čip. Oba sistema-na-čipu izdeluje Samsung, ki za Applove naprave izdeluje tudi nekatere druge komponente, npr. bliskovni in delovni pomnilnik ter zaslone LCD. A z novo generacijo, s sistemskim čipom Apple A6 (ime seveda še ni potrjeno), Samsung morda ne bo več Applov izdelovalni partner.

Proizvodnja prvih testnih primerkov čipov A6 naj bi se že začela pri...

28 komentarjev

Zmanjkalo denarja za objavo javnih podatkov na spletu

Slashdot -

Ameriški predsednik Barrack Obama je ob svoji izvolitvi obljubil visoko stopnjo transparentnosti dela vlade, kar so potem dejansko udejanjili s postavitvijo spletnih strani data.gov. USA Spending in podobnih. Spletišča javnosti ponujajo dostop do obširnih in dobro sistematiziranih informacij javnega značaja z visoko vrednostjo (high value), npr. natančne meritve klimatskih sprememb, onesnaženosti voda ali gibanja obrestnih mer. Tovrstni podatki so zlata jama za angažirane posameznike in nevladne organizacije, ker omogočajo učinkovit vpogled in kritiko dela oblasti. Posledično so o podobni iniciativi razmislili tudi na tej strani oceana, v Veliki Britaniji in Evropski Uniji. Določeni podatki so na voljo tudi v Sloveniji in lani decembra je potekala delavnica njihove uporabe.

Na žalost jim kmalu po prvi obletnici obratovanja že zmanjkuje denarja. Potrebovali naj bi kar 35...

16 komentarjev

Evropska komisija objavila rezultate anket po javnem posvetu o ponovni uporabi informacij javnega sektorja

Europa.eu - Evropska komisija je objavila statistike po javnem posvetu, ki so ga pripravili, da bi dobili jasnejšo podobo o tem kaj se s podatki javnega sektorja dogaja in kakšne so želje evrodržavljanov o tem kako naj se v naprej razvija direktiva o ponovni uporabi teh podatkov. Same statistike sicer ne razkrivajo nič presenetljivega.

Anketa razkriva, da imajo informacije javnega sektorja še veliko neizkoriščenega potenciala, po študiji MEPSIR iz leta 2006 znaša trg, ki ga lahko ustvarijo informacije javnega sektorja v Evropi kar 27 milijard evrov. Pomembno dejstvo, ki ga izpostavlja anketa, je nujnost uporabe programsko berljivih formatov (npr. CSV namesto PDF s skeni dokumentov), to namreč izpostavlja kar 83% anketiranih.

Cena ponovne uporabe informacij javnega sektorja je pogosto lahko problem. Kot lahko izveste iz predavanja o Geopediji, je Geodetska uprava RS svojčas neprofitno (!) rabo ortofotov vrednotila kar na 400.000 evrov. Anketirani so mnenja, da je sprejemljivo nadomestilo za...

1 komentar

Britanska vlada razširja zakon o dostopu do informacij javnega značaja

Britanski informacijski pooblaščenec Christopher Graham

vir: Guardian
Guardian - Britanska vlada je ta teden objavila načrtovana dopolnila zakona o dostopu do informacij javnega značaja (FOI), s katerimi želijo razširiti njegov obseg in poskrbeti za večjo transparentnost, kot so obljubili v predvolilnem programu.

Povečali bodo število organizacij, ki so upravičene do dostopa do informacij po zakonu FOI, in število služb v javni upravi, ki so zavezane posredovati zakone po tem podatku. S 30 let na 20 let bodo zmanjšali bodo čas, v katerem so tajni dokumenti iz arhivov javno dostopni. Poleg tega bodo natančno preučili delovanje zakona v praksi in po potrebi predlagali dodatna dopolnila, če bi ugotovili, da kje škripa.

Informacijski pooblaščenec Christopher Graham pravi, da so se od WikiLeaksa naučili, da je...

5 komentarjev

MJU objavilo pogodbo z Microsoftom

Slo-Tech - Konec avgusta 2009 smo na podlagi Zakona o dostopu do informacij javnega značaja od Ministrstva za javno upravo želeli pridobiti seznam, vsebino in vrednost vseh pogodb, ki jih je državna uprava v letu 2009 sklenila s podjetjem Microsoft.

Novembra 2009 je MJU dostop do dela zahtevanih dokumentov zavrnilo, vendar smo se na odločbo o zavrnitvi zaradi kršitve Zakona o splošnem upravnem postopku s strani MJU na odločitev pritožili in zahtevali ponovno odločanje. MJU je postopek odločanja o zahtevi za dostop do informacij javnega značaja obnovila, vendar pa odgovora kar ni bilo. Zato smo se v začetku januarja pritožili pri Informacijskem pooblaščencu; izkazalo se je, da postopek odločanja še teče, a je MJU potem zadevo sam v odločanje odstopil Informacijskemu pooblaščencu.

MJU se je v prvi (zaradi kršitve ZUP razveljavljeni) odločbi skliceval na to, da je del vsebine pogodbe z Microsoftom opredeljen kot poslovna skrivnost. Vendar pa smo bili mnenja, da izjema poslovne skrivnosti ne...

99 komentarjev

Chicago postavlja mrežo nadzornih kamer

Slo-Tech - Kot pišejo v Wall Street Journalu, so v Chicagu v preteklih letih v mestu postavili več tisoč nadzornih kamer, sedaj pa jih s pomočjo IBM-a povezujejo v enotno omrežje.

Natančno število povezanih kamer ni znano (ACLU je podatek o tem na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja že zahtevala od mestnih oblasti), znano pa je, da omrežje povezuje 1500 policijskih video kamer, postavljenih na "problematičnih" mestih v mestu.

V omrežje pa se lahko povezujejo tudi video kamere iz zasebnega sektorja - kamere iz avtobusov, šol, podzemne železnice, trgovin, itd. Mestne oblasti ponujajo možnost povezovanja tudi za kamere, ki si jih posamezniki namestijo v stanovanje. Po nekaterih ocenah naj bi bilo v omrežje z imenom Operation Virtual Shield tako povezanih že 15.000 videonadzornih sistemov.

"Zaradi vaš varnosti vas prosimo, da v sistem čim prej povežete videokamero iz vaše spalnice..."

17 komentarjev

Britanske kamere ne pomagajo reševati zločinov

CCTV-kamera

Telegraph News - Nobena skrivnost ni, da je London (in Velika Britanija nasploh) prepreden z ničkoliko CCTV-kamerami, ki neprestano budno beležijo dogajanje v svoji okolici. V celi državi imajo štiri milijone kamer ali eno na 14 prebivalcev. O smiselnosti in uporabnosti teh pripomočkov je bilo prelitega že mnogo črnila, zgodbo pa lahko strnemo v dva tabora - nasprotnike, ki menijo, da gre za grob poseg v zasebnost, in zagovornike, ki hvalijo višjo varnost, ki jo spričo kamer uživamo.

BBC poroča, da je interno policijsko poročilo pokazalo, da kamere prav učinkovita pomoč pri razreševanju zločinov niso. V enem mesecu so posnetki pomagali identificirati osem izmed 269 roparjev. Še večkrat na policijo letijo očitki, da si policisti pri lovu za storilci...

35 komentarjev

Glasbeni video posnet z videonadzornimi kamerami

Slashdot - Nekateri ljudje videonadzor dojemajo kot nekaj, kar jim daje občutek varnosti, drugi opozarjajo, da se stopnja kriminala zaradi videonadzora ne zmanjšuje in nadzor dojemajo kot orodje Orwellovega Velikega Brata, nekateri pa videonazdor preprosto izkoristijo v svoj prid.

Tako je storila še neuveljavljena britanska glasbena skupina The Get Out Clause.

Ker so želeli posneti videospot, a niso imeli denarja za videokamere, so se postavili pred videonadzorne kamere na javnih mestih in na avtobusu in pred njimi odigrali svojo skladbo. Nato so preko zakona o dostopu do informacij javnega značaja (Freedom of Information Act) zahtevali kopije teh posnetkov in iz njih sestavili videospot.

Njihovi zahtevi po posnetkih je sicer ugodila samo okrog četrtina vseh podjetij, kljub temu pa je bilo ob dejstvu, da Velika Britanija velja za najbolj videonadzorovano državo na svetu, posnetega materiala dovolj za čisto spodoben video spot.

Ko boste torej naslednjič hoteli posneti kakšne "amaterske"...

10 komentarjev

Policijska država 2.0: Kitajska v okviru projekta Golden Shield gradi videonadzorne sisteme in biometrično bazo celotnega prebivalstva

Slashdot - Naomi Klein v članku China's All-Seeing Eye, objavljenem na portalu Rollingstone.com opisuje eksperiment Kitajske z nadzorno tehnologijo v mestu Šenžen.

Kitajska je mesto Šenžen ustanovila pred 30 leti in sicer kot posebno ekonomsko cono. Mesto so zgradili iz nič (pred tem je bila tam manjša ribiška vasica), danes pa ima mesto 100.000 tovarn in 12,4 milijona prebivalcev, v njem pa proizvajajo vse od prenosnikov, TV aparatov, mobilnih telefonov, iPodov, tiskalnikov in avtomobilov.

Šenžen je po eni strani kitajski ekonomski in socialni eksperiment, hkrati pa se je Kitajska v Šenženu odločila izvesti še en eksperiment. V okviru projekta Zlati ščit (Golden Shield) so se Kitajci tako odločili - seveda zgolj zaradi nadzora kriminala - razviti, testirati in pilotno uvesti obsežno nadzorno tehnologijo.

V zadnjih dveh letih so tako v mestu Šenžen namestili okrog 200.000 videonadzornih kamer (v prihodnjih letih načrtujejo namestitev do dveh milijonov kamer), kamere pa nameravajo povezati...

53 komentarjev

Kitajca tihotapila zmogljive kamere za termovizijo

CNN - Na letališču v Los Angelesu so aretirali moška, ki sta na letalo skušala pretihotapiti zmogljive kamere za termovizijo. Yong Guo Zhi in Tah Wei Chao sta bila z letalom namenjena v Peking, kaj pa naj bi tam z njimi počela, pa v ameriškem Bureau of Industry and Security (BIS) še niso ugotovili. Znano je le to, da so v njuni prtljagi našli deset kamer za termovizijo, ki jih ponavadi uporablja vojska. Potem, ko so kamere odkrili, Zhi in Chao seveda za "izvoz" majhnih in sofisticiranih naprav, od katerih vsaka stane najmanj 5000 ameriških dolarjev, nista predložila izvoznega dovoljenja.

Eden od Kitajcev je menda prodajalcu zagotavljal, da jih kupuje za domačo uporabo, v BIS-u pa trdijo, da se omenjene kamere sicer uporabljajo tako v komercialne (elektrotehnika, metalurgija), kot v vojaške namene, ne moremo pa jih uvrstiti med izdelke, ki bi jih lahko kupili na policah običajnih trgovin. Zhija in Chaoja, ki sta kamere enakomerno porazdelila po svoji prtljagi, bosta v priporu, dokler ne...

6 komentarjev

Veliki Brat bo poleg očes v Pekingu dobil še možgane

New York Times - Kot pišejo v New York Timesu, naj bi IBM za potrebe varovanja olimpijskih iger v Pekingu prihodnje leto razvil poseben sistem videonadzora.

Gre za sistem Smart Surveillance System (S3), ki ga je mogoče priključiti na obstoječe videonadzorne kamere, sistem pa s pomočjo različnih analitičnih orodij obdeluje video posnetke ter išče vzorce sumljivega obnašanja.

Sistem zna zaznati oz. razpoznati gibanje (vključno s smerjo gibanja), odvržene predmete, izginotje (krajo) predmetov, onesposobitev varnostne kamere, itd. Seveda zna sistem tudi arhivirati posnetke in iskati po njih, kar je mogoče kombinirati tudi z npr. iskanjem obrazov in lociranjem posameznikov, ki so se v preteklosti pojavili na videonadzorovanem območju.

Formalni razlog za uvedbo sistema v Pekingu je seveda strah pred terorističnimi napadi v času olimpijskih iger. A ko bo olimpijskih iger konec (in teroristične nevarnosti ne bo več), Kitajska sistema zagotovo ne bo prenehala uporabljati.

IBM podoben sistem razvija za...

23 komentarjev

Domače branje: "Michel Foucault. Nadzorovanje in kaznovanje."

Slo-Tech - Leta 1748 se je v Angliji rodil Jeremy Bentham. Filozof, in pravnik, ki ga danes poznamo predvsem po njegovem načrtu zapora Panoptikon, ki ga je predstavil leta 1791. Panoptikon je bil zamišljen kot krožna zgradba v katere središču se nahaja Inšpektor, na obodu pa so v celicah zaporniki. Bentham si je zapor zamislil tako, da bi Inšpektor zapornike vedno lahko videl in slišal, obratno pa to ne bi bilo mogoče. Ker je Bentham živel na prehodu 18. v 19. stoletje, si je za zagotovitev nadzora in Inšpektorjeve navidezne prisotnosti zamislil številne primitivne priprave, kot npr. kositrna cev, zavese, itd. Idejo Panoptikona je kasneje razširil še na šole, bolnišnice, norišnice in celotno družbo. Originalni Panoptikon ni bil nikoli zgrajen, Jeremy Bentham pa je umrl leta 1832. In potem se je leta 1969 pojavil internet.

Vmes se je na področju nadzorovanja seveda zgodilo cel kup reči, kar je najbolje zapazil francoski filozof Michel Foucault. Nadzorovanje je postalo tehnologija oblasti,...

4 komentarji

Nove koristi nadzornih kamer

Local6.com - Da nadzornih kamer ni mogoče uporabiti le za nadzorovanje državljanov, pač pa tudi za nadzorovanje nadzornikov, dokazuje novica, ki prihaja iz ZDA. Local6.com namreč poroča, da je podjetje Taser, ki prodaja pištole v obliki električnih paralizatorjev, razvilo posebno kamero, ki v črno beli in infrardeči tehniki snema sliko in zvok ves čas, ko je orožje aktivirano.

Razvoj kamere, ki bo služila kot dokaz uporabe ali morebitne zlorabe električnega paralizatorja s strani policije, je sprožil dogodek, ko je policija omenjeno orožje uporabila proti šestletniku. Policija trdi, da druge možnosti ni bilo, vendar dokaza za to ni. V primeru uporabe omenjene kamere, takih dilem verjetno ne bi bilo.

Taser Cam naj bi omogočala snemanje zvoka in slike vsaj eno uro, tudi pri slabih svetlobnih pogojih, posnetke pa bo mogoče prenesti na računalnik preko USB vmesnika. Če bodo takšne naprave v bodoče omogočale še digitalno podpisovanje, preprečevale nepooblaščeno uničevanje posnetkov in onemogočale...

12 komentarjev

New York v boj proti terorizmu s 1000 kamerami

Slo-Tech - Kot poroča New York Times, je Lockheed Martin Corp. z mestom New York, oziroma njegovo upravo za mestni transport, sklenil 212 milijonov dolarjev težko pogodbo. Predmet te pogodbe je namestitev in oprema sistema podzemne železnice z 1000 video kamerami in 3000 senzorji, občutljivih na gibanje. Prav tako bo po novem možno klicati (predvsem na 911) iz 227 postaj podzemne železnice.

Za razliko od Londona, ki je pokrit z veliko več kamerami in Houstona ter Bostona, kjer so eksperimentirali z napredno programsko opremo, bodo v NY poizkusili združiti več tehnologij in tako doseči varnostno ugodno situacijo. Kamere bodo nameščene v nekaj tednih in mesecih.

V pripravi pa je že nova pogodba, ki se osredotoča na prepoznavo bioloških, kemijskih in radioloških snovi v prometnem omrežju.

Bo NY...

17 komentarjev

Veliki brat v Piranu

Slo-Tech - V preteklih dneh so delavci podjetja Varnost Maribor namestili osem video-nadzornih kamer, ki pokrivajo območje Tartinijevega trga v Piranu. Piranska županja Vojka Štular se je po navedbah v izjavi za javnost odločila za uvedbo 24-urnega videonadzora z neprekinjenim snemanjem zaradi vse pogostejših poškodb na pročeljih stavb občinske palače in okrajnega sodišča ter na spomeniku Giuseppeja Tartinija. Poškodbe naj bi bile posledica delovanja domnevnih vandalov, ki naj bi na pročelja stavb risali grafite ter povzročali tudi druge fizične poškodbe. Po navedbah v sporočilu za javnost je občina Piran v preteklem letu za odpravo domnevnih vandalskih dejanj namenila nekaj več kot 15 milijonov tolarjev. Iz navedb ni moč razbrati ali gre za odpravo posledic zgolj na območju Tartinijevega trga ali tudi drugod v mestu ali občini.

Ob boljšem poznavanju samega Tartinijevega trga se postavlja vprašanje, čemu tako veliko število (8) video-nadzornih kamer. V članku, ki je bil januarja objavljen v...

88 komentarjev

Označevanje nadzornih kamer v centru Ljubljane

Kiberpipa - Vas zanima, kje in kdaj vas vse posnamejo vidne in nevidne kamere? No, mogoče bo vsaj za center Ljubljane to kmalu jasno. okviru festivala Break 2.2 bo od 18. 6. do 22. 6. med 17.00 in 20.00 v Kiberpipi na Kersnikovi 6 potekala delavnica iSEE, na kateri bodo udeleženci označevali nadzorne kamere v centru Ljubljane. Delavnica bo potekala pod vodstvom članov Institute for Applied Autonomy.

iSee je spletna aplikacija, ki označuje lokacije videonadzornih sistemov televizije zaprtega kroga (CCTV) v urbanih okoljih. Z iSee uporabnik lahko najde poti, ki se tem kameram izognejo - "poti najmanjšega nadzora", kar mu omogoča, da hodi po svojem mestu brez strahu, da bi ga zakonsko neurejeni varnostni monitorji ujeli na trak.

Več o delavnici lahko izveste tukaj, nanjo pa se lahko prijavite na tem naslovu, kako pa zadeva deluje v New Yorku, lahko preizkusite tukaj. Veliko zabave.

42 komentarjev

Kamera, ki jo pogoltnemo :)

MSNBC - Po dolgem času sem vam pripravil še eno "off topic", ki pa ima tudi nekaj zveze tako z računalništvom, kot z medicino. Za kaj gre? Gotovo ste že kdaj gledali kak dokumentarec, ko pacientu s posebno kamero na nekakšni cevki pregledali črevesje ali želodec. Čeprav izgledajo slike želodca ali črevesja spektakularne, se pacient ne počuti ravno udobno (kar predstavljajte si, kako bi izgledalo, če bi vam nekdo porinil cev v grlo). Da bi pacientom prihranili muke, so se zdravniki domislili kamere velike kot tableta, ki jo pogoltnemo. Kamera tako slika prebavno pot in pošilja slike zunanjemu sprejemniku. Čeprav bi utegnila taka kamera olajšati odkrivanje želodčnih ali...

3 komentarji