»

YouTube glavni vir širjenja prepričanja o ploščati Zemlji

Slo-Tech - Ključni dejavnik, ki je poskrbel za povečanje števila ljudi, ki verjamejo v teorijo ploščate Zemlje (flat earth), je YouTube. Asheley Landrum s Tehniške univerze v Teksasu je na konferenci predstavila rezultate raziskave, ki potrjuje, da internet in zlasti YouTube katalizirajo zadnji porast števila zagovornikov teorije ploščate Zemlje.

Landruma, ki na univerzi predava in raziskuje poljudno komunikacijo o znanosti, se zadnje časa ukvarja z vprašanjem, kako naše kulturne vrednote vplivajo na naše razumevanje znanosti. Pritegnil jo je fenomen ploščate Zemlje, ki je v zadnjih petih eksplodiral. Raziskovala je, od kod ljudem informacije in kaj jih je prepričalo v to teorijo. Ugotovila je, da je velika večina temu mnenju začela pritrjevati po ogledu...

128 komentarjev

Na YouTubu prvi posnetek v ločljivosti 8K

Slo-Tech - Googlov YouTube je dobil prvi posnetek, ki je za ogled na voljo tudi v ločljivosti 8K (oziroma 7680 x 4320 točk). Medtem ko so 4K podprli že pred petimi leti in danes ne manjka posnetkov v tej resoluciji, smo morali na 8K počakati.

V Googlu so sicer povedali, da je YouTube ločljivost 8K formalno podpiral že od leta 2010, da pa so letos dodali napis 4320p v meni. Uporabniki po svetu ugotavljajo, da se je zadnja sprememba zgodila šele pred dnevi. Glede podpore posnetkov pa ne moremo reči ni konkretnega, ker do včeraj ni bilo naloženega nobenega posnetka v tej ločljivosti, torej je tudi podpora bolj filozofsko vprašanje.

Kakorkoli, posnetek Ghost Towns, dasi 8K za zdaj deluje le v Chromu. Posneli so ga s kamero RED Epic Dragon 6K v pokončni orientaciji in potem v...

86 komentarjev

YouTube podpira 60 sličic na sekundo

Slo-Tech - Google je izpolnil junijsko obljubo in omogočil podporo za videoposnetke s frekvenco 60 sličic na sekundo (fps). Za zdaj je podpora še bolj polovičarska, saj so poskrbeli le za lasten brskalnik Chrome, medtem ko uporabniki ostalih domnevno še pridejo na vrsto. Če posnetek visoko frekvenco podpira, jo vključite z izbiro možnosti 720p60 ali 1080p60 v meniju z nastavitvami desno spodaj.

Vseeno brez drobnega tiska ne gre. Google mora vaš videoposnetek posebej odobriti, da bo dobil možnost predvajanja s 60 fps. Po Googlovih besedah bodo to predvsem posnetki z veliko prizori premikanja (motion intense), medtem ko bo večji preostanek ostal pri 30 fps. YouTube tako zlagoma izboljšuje kakovost videoposnetkov, ki jih je mogoče naložiti; pred...

100 komentarjev

Universalove čeri v varnem pristanu

After the Smoke, tekom ustvarjalnega procesa.

vir: vice.com
Hollywood Reporter - Universal Music Group (UMG), največja svetovna glasbena založba, ki je v lasti francoskega medijskega konglomerata Vivendi, se je zapletla v še eno zlorabo sistema za odstranjevanje piratskih posnetkov na portalu YouTube.

Kako? Floridski raperski duet After the smoke, še brez založbe, je lani avgusta na portal naložil svojo lastno pesem One in a million, ki sicer ni bila deležna kakšnega posebnega zanimanja, vsaj dokler ni sredi tega meseca nenadoma izginila zaradi "kršitve avtorskih pravic založbe Universal". Avtorja sta vložila pritožbo (DMCA counter notice), a ju je YouTube zavrnil in napotil na sodišče.

Kaj se je v resnici zgodilo? Fanta sta prvotno spisala zgolj melodijo (beat) dotične pesmi in jo skušala...

14 komentarjev

Rebeccin "Friday" umaknjen s portala YouTube, posredi kršitve avtorske pravice

Kaj pa zdaj?

vir: TechCrunch
TechCrunch - Ta četrtek malo pred polnočjo (že v petek zjutraj na Kiribatih in drugje na zahodnem pacifiku, še v četrtek popoldne v ZDA) je bil posnetek "Friday" gospodične Rebeke Black umaknjen iz YouTuba. V treh mesecih pred tem je zbral skoraj 170 milijonov ogledov (21. najbolj gledani posnetek vseh časov), ob tej rasti pa bi do srede poletja gotovo presegel 200 milijonov (top 10 all time aka bieber territory). Padlo je tudi več milijonov ocen (od tega 98% dislike-ov), komentiranje pa so izklopili že več kot mesec dni nazaj zaradi neutrudljivega navala žaljivk, groženj in parodij. Ob vsej tej popularnosti je bil umik videa precejšnje presenečenje.



Video je bil objavljen na kanalu...

15 komentarjev

YouTube širi svojo ponudbo filmov za izposojo

The New York Times - Pred dobrim letom dni je YouTube začel ponujati storitev ogledov filmov, nekaterih brezplačno drugih na pósodo proti plačilu izposojevalnine. Storitev ni bila posebej popularna, ker je bila izbira filmov bolj skromna in predvsem ni odražala ponudbe v kinematografih in na televizijskih kanalih. To se ima spremeniti, saj je YouTube napovedal razširitev repertoarja filmov.

Z dodatnimi 3000 naslovi ga bodo podvojili. Sklenili so namreč dogovore z velikimi studii, kot so Sony, Universal Pictures in Warner Brothers, tako da se bodo med njimi znašli tudi novi in udarni naslovi (naprimer Izvor, Kraljev govor ipd.). Izposoja novih filmov bo stala 3,99 dolarja, starih pa dolar manj. Po plačilu bodo imeli...

2 komentarja

MWC 2011: Eric Schmidt o Androidu, YouTubu in Twitterju

Slo-Tech - Na Mobile World Congressu 2011 v Barceloni je govoril nekdanji Googlov izvršni direktor v odhodu Eric Schmidt, ki se je osredotočil na Android. Napovedal je, da bo Google izdajal nove verzije Androida vsakih šest mesecev. Prva prihodnja verzija bo prinesla poenotenje dosedanjih verzij za tablične računalnike (Honeycomb 3) in pametne telefone (Gingerbread 2.3).

O napravah s Chrome OS je dejal, da bodo na trgu kmalu. Prve primerke naj bi dočakali že letošnjo pomlad.

Povedal je tudi, da so Nokio intenzivno vabili k prevzemu Androida, preden se je odločila za Microsoftov Windows Phone. Imeli so tajna in zelo obsežna pogajanja, ki pa jih niso zaključili z dogovorom. Google snubi izdelovalce telefonov in mobilne operaterje, ker jih...

7 komentarjev

YouTube bo francoskim avtorjem izplačeval tantieme

Christophe Muller, vodja (YouTube Evropa), Guy Seligmann (SCAM), Laurent Heynemann (SACD), Pascal Rogard (SACD), Christiane Ramonbordes (ADAGP), Jean-Marc Tasseto (Google Francija), Hervé Rosny (SCAM)

vir: Ars Technica
Ars Technica - Googlov YouTube je sklenil dogovor s tremi predstavniki francoskih avtorjev, po katerem bodi avtorji upravičeni do nadomestil za spletno priobčitev njihovih del na YouTubu, kakor je praksa tudi drugod po Evropi in ZDA. Nov dogovor, ki so ga podprli SACD (Združenje gledaliških avtorjev in skladateljev, Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques), SCAM (Civilno združenje multimedijskih avtorjev, Société Civile des Auteurs Multimedia) in ADAGP (Združenje umetnikov grafične in plastične umetnosti, Société des auteurs dans les arts graphiques et plastiques) pokriva vse videoposnetke, ki so bili na YouTube preneseni od leta 2007 dalje in prikazani v Franciji, Belgiji ali Luksemburgu ter velja do konca leta 2013.

Google...

4 komentarji

Španija: Google ni odgovoren za vsebino na YouTube

The New York Times - Špansko zvezno sodišče je zavrglo tožbo zoper YouTube, ki jo je vložila španska komercialna televizija Telecinco, podružnica italijanskega medijskega konglomerata Mediaset, ki ga obvladuje družina Berlusconi. V njej so YouTubu očitali kršenje avtorskih pravic zaradi posnetkov, ki jih na strani objavljajo uporabniki. Madridsko sodišče je potrdilo doktrino varnega pristana, ki ščiti strani, na katere uporabniki objavljajo vsebino, vse dokler redno brišejo avtorsko zaščiten material, na katerega so opozorjene. V Googlu so razumljivo nad razsodbo navdušeni in dodajajo, da gre za jasno zmago interneta in pravil, ki veljajo na njem. Telecinco je že napovedal pritožbo na razsodbo.

V ZDA to ureja Digital Millennium Copyright Act, ki omejuje pravno odgovornost strani na brisanje vsebin, na katere jih opozorijo imetniki avtorskih pravic, ki so tako sami odgovorni za patruljiranje po spletu. V Evropi je uzakonjena podobna rešitev, a so imela sodišča več interpretacij. Posebej veliko prahu je...

2 komentarja

YouTube osvežuje storitve

engadget - Čeprav naj bi bilo poletje obdobje, ko so zaposleni na dopustih, storilnost pa v večini nekoliko manjša, to očitno ne velja za YouTube. Pred dnevi so namreč splavili novo storitev, YouTube Leanback, ter dodobra prenovili mobilni portal, namenjen, jasno, mobilnim telefonom in njim podobnim napravam. Slednji je seveda osnovan okrog standarda HTML5 (Flash se le počasi prebija v mobilni svet) ter je zdaj mnogo bolj podoben polni strani.

Obenem je po funkcionalnosti praktično povozil nativne aplikacije tako za iPhone, Android kot ostale platforme. Vmesnik je prenovljen in tako mnogo bolj prijazen uporabi na napravah z na dotik občutljivimi zasloni. Bolje so podprti priljubljeni videi ter ocenjevanje videoposnetkov, pri YouTubeu pa...

3 komentarji

Prenova YouTuba in Twitterja

Naličen YouTube

Slo-Tech - Ta teden so bili skrbniki popularnih strani za druženje dejavni pri spreminjanju videza svojih strani, tako da smo dobili novi preobleki YouTuba in Twitterja. Prvi je novo podobo na ogled postavil Twitter, ki je popolnoma prenovil začetno stran. Neprijavljeni obiskovalci odslej vidijo seznam naj tweetov, listo prisotnih najbolj znanih čivkarjev (who's here) z avatarji itn. Zadnjikrat so začetno stran prenovili lani poleti, ko so dodali prikazovanje najpopularnejših tem (trending topics) v spodnji del okna. Ker se je zaradi tega kmalu zasitila naslovna stran in zaradi internih šal postala še neprijavljenim uporabnikom nerazumljiva, so se odločili osredotočiti na priljubljene uporabnike namesto...

22 komentarjev

Google dodaja avtomatsko podnaslavljanje na YouTube

CNet - Google vztrajno ruši pregrade, ki od časov Babilonskega stolpa delijo ljudstva. K sporazumevanju in večji dostopnosti informacij so obilno pripomogli s svojim prevajalskim orodjem, ki sedaj dobiva svojo avdio različico tudi na YouTubu. Podnaslavljanje video posnetkov so napovedali že lanskega novembra, sedaj pa je na voljo vsem uporabnikom brez omejitev.

Z integracijo tehnologije iz Google Voice Searcha je YouTube bogatejši za samodejno podnaslavljanje (automated caption) in samodejno časovno prileganje (automated timing). Večina govorjenih videoposnetkov na izobraževalnih in podobnih kanalih na YouTube ima možnost Transcribe Audio, ki bo priklicala avtomatsko strojno podnaslovitev govorjenega besedila. Še več, omenjene podnapise lahko...

24 komentarjev

YouTube praznuje

vir: Guardian
Guardian - Le kdo si je pred petimi leti drznil napovedati, da bo YouTube v nekaj letih največji in najpomembnejši portal, katerega glavni namen je servirati videoposnetke, zaenkrat zavite še v Flash. Od malega start-upa, ki je domeno www.youtube.com registriral 14. februarja 2005, so nedvomno prišli daleč, saj jih je po poti kupil Google, uspelo jim je podpisati pogodbe z velikimi založbami, kar dovoljuje predvajanje pesmi in videoposnetkov njihovih varovancev, nekateri izmed posnetkov pa so na voljo že tudi v ločljivosti FullHD oz. 1920 x 1080 pik. Z leti se je nalaganje domačih stvaritev razvilo v mnogo več, npr. v pesem proti letalski družbi United, ker naj bi lomili kitare (od takrat je avtor...

15 komentarjev

Vimeo podpira HTML5

Starejši HTML5 demo

vir: TG Daily
TG Daily - Čeprav nativna podpora video posnetkom v sklopu standarda HTML5 ni popolnoma določena, podpora oznakam vseeno ostaja. To so sprva izkoristili inženirji pri YouTubeu (že pred njimi pa podjetje NeoSmart, ki je izdelalo proxy), ki so pred tremi dnevi najavili posebno stran, namenjeno HMTL5, medtem ko so jim pri Vimeu sledili z enodnevno zamudo. Pri Vimeu obljubljajo, da naj bi v HTML5 načinu delovalo okrog 90% vseh videoposnetkov, naloženih v zadnjem letu.

Obe strani imata ključne lastnosti enake - videoposnetki so enkodirani s pomočjo kodeka h.264 in zahtevata uporabo Googlovega Chromea, Safari 4.0+ ali Internet Explorerja s Chrome vključkom. Zanimivo je, da ni podprt Firefox, saj se je Mozilla...

96 komentarjev

YouTube dviga ločljivost

engadget - Serviranje tolikšne količine videoposnetkov, kot jih zmore YouTube, je s stališča pasovne širine in količine prenosa podatkov verjetno pravi tehnološki čudež. Zagotovo jim ne pomaga vedno bolj pogosta opcija HD ločljivosti, ki je zaenkrat le v 720p formatu, poleg visoko-kvalitetnega 480p in običajnega 360p. Serviranje videoposnetkov si bodo iz zgornjega stališča zdaj še nekoliko otežili, saj so na svojem blogu povedali, da bodo v kratkem podpirali tudi FullHD ločljivost, ki znaša 1920 x 1080 pik (1080p).



Pri posameznih videoposnetkih bo podprt le eden izmed visokoločljivostnih formatov, izbira pa bo odvisna od izvirnega posnetka, ki ga bo naložil uporabnik. Z vedno pogostejšimi FullHD kamerami skrbniki strani vzpodbujajo uporabnike,...

52 komentarjev

BlueBeat ne prodaja več albumov Beatlov

Los Angeles Times - Ta teden se je na internetni strani BlueBeat.com pojavila možnost kupiti celoten opus britanske skupine The Beatles za zgolj 25 dolarskih centov po skladbi. EMI Capitol Records, ki ima v lasti pravice Beatlov za ZDA, je takoj burno odreagiral in zoper BlueBeat vložil tožbo zaradi kršenja avtorskih pravic. Slednji so se na sodišču zagovarja, da so posnetke, ki jih prodajajo, ustvarili s pomočjo tako imenovane psihoakustične simulacije, zaradi katere ponovno posnete pesmi zvenijo kakor originalni posnetki. Tako bi bili ti posnetki po 144b. členu Copyright Acta izvzeti. Izvršni direktor BlueBeata Hank Risan pojasnjuje, da niso uporabljali originalnih posnetkov. Čeprav se zdi, da poje Paul McCartney, ne gre za njegov glas, marveč neodvisno simulacijo, pojasnjuje.

Odvetniki nasprotne...

5 komentarjev

U2 na YouTube

Slo-Tech - Čeprav je nedeljski (25.10.2009) koncert popularne rockovske skupine U2 v kalifornijski Pasadeni že razprodan in za Slovenijo nekoliko daleč, boste vseeno lahko tam. Koncert na štadionu Rose Bowl bodo namreč v živo prenašali tudi na YouTube, brezplačno, po celem svetu. S prenosom bodo lahko dosegli tudi oboževalce v državah, kamor normalno ne zahajajo oz. jih niso obiskali že dalj časa, čeprav bodo to storili na nekoliko nekonvencionalen način.

Koncert, ki bo sproti predvajan na uradnem kanalu skupine U2 na YouTube.com, bo kasneje na voljo tudi kot posnetek tako na YouTube.com kot na domači strani glasbenikov, U2.com. Njihov menedžer je povedal, da so idejo za prenos v sebi gojili že precej dolgo, koncert v Los Angelesu pa bo za...

13 komentarjev

Več kot milijarda ogledov na YouTube dnevno

Heise - Googlov YouTube je dosegel pomemben mejnik, saj si posnetke, ki gostujejo na njem, dnevno ljudje ogledajo več kot milijardokrat. Pred tremi leti, ko je to stran Google kupil, je bila ta številka desetkrat nižja, dnevno pa so uporabniki naložili 65.000 novih posnetkov. Po besedah izvršnega direktorja YouTuba so za velik uspeh strani ključni trije dejavniki: hitrost, s katero so posnetki dostavljeni gledalcem, uveljavitev tako imenovane Clip-kulture, ko je skorajda samoumevno, da si popestrimo dan z ogledom kakšne smešnice ali videospota z YouTuba, in odprta platforma z možnostmi, ki temu pritičejo.

Mimogrede, prvi posnetek je bil na YouTube naložen 23. aprila 2005, dogaja pa se v živalskem vrtu. Od takrat se je stran oddaljila od prvotnega poslanstva, tj. omogočanja uporabnikom, da delijo svoje posnetke. Na YouTube najdemo vse vrste zaščitenega avtorskega materiala, za kar se skrbniki strani trdo pogajajo z veliki založbami in mastno plačujejo. Kljub temu Neameričane še vedno...

13 komentarjev

Warner Music se vrača na YouTube

The Register - Po devetmesečnem postu se vsebine, za katere licence drži Warner Musi, spet smejo vrniti na YouTube. Konec lanskega leta sta namreč podjetji prenehali sodelovati, saj nista mogli najti skupnega jezika - Warner naj bi zahteval prevelike tantieme. Kaj je to pot drugače?

Bojda bo imel Warner večji nadzor in večji delež pri dohodkih iz oglaševanja. Nov dogovor daje Warnerju pravico, da na posebnih kanalih, namenjenih njihovim avtorjem, predvaja svoje reklame, in da ostreje nastopi proti uporabnikom, katerih izdelkih vsebujejo Warnerjevo glasbo. Prav tako bodo YouTube izpulili večino prihodkov od svojih izdelkov. Vsebine naj bi se vrnile na YouTube že do konca leta.

5 komentarjev

Bo YouTube začel posojati filme?

Extremetech - Spletna stran YouTube je bila sprva zastavljena kot središče, kjer bi uporabniki lahko objavili in delili lastne video posnetke, a je kmalu postala vse kaj več kot to. Vedno večje količine avtorsko zaščitenih vsebin, ki so se nalagale nanjo, so vznejevoljile velike založbe. Trenutni status quo vzdržujejo pogodbe z veliko četverico (Warner Music, Sony, UMG in EMI), ki YouTube vsako leto stanejo milijone dolarjev, in odstranjevanje zvoka pri posnetkih, za katere avtorji nimajo pravic.

YouTube je ugledal novo tržno nišo, poroča ExtremeTech. Začeli so pogajanja z Lions Gate Entertainment, Sony Pictures in Warner Brothers o novem poslovnem modelu posojanja filmov. Uporabniki bi tako za majhno pristojbino prenesli film s spleta in si ga ogledali, podobno kot pri iTunes. To bi pomenilo, da bi YouTube uporabnikom prvikrat v zgodovini zaračunal kak cent za ogled vsebin. Ideja ni tako nora, kot se zdi na prvi pogled, saj YouTube lastniku Google še vedno ne nosi dobička, kot bi ga ta želel....

22 komentarjev

YouTube in UMG ustvarjata Vevo.com

TG Daily - Ker se YouTube in Universal Music Group nista mogla sporazumeti o pogojih objavljanja avtorskih del na YouTubu, sta se odločila za salomonsko rešitev. Ustanovila bosta novo spletno stran na naslovu vevo.com, kjer si bosta delila dobiček od reklam, uporabnikom pa bosta omogočila nakup video posnetkov in glasbe s klikom. Na tej strani in na kanalu Vevo na YouTube, ki ga bo moč spremljati s posebnim vgrajenim predvajalnikom, bodo tako nova glasba in video posnetki originalnih izvajalcev (tudi za nakup), kot tudi vsebine uporabnikov, ki uporabljajo njihove izdelke (npr. glasbo). UMG ima trenutno enega večjih kanalov na YouTube z več kot 9450 posnetki, ki je z 3,5 milijarde ogledi na prvem mestu po priljubljenosti. Poleg tega sta se podjetji domenili, da bodo uporabniki v svojih stvaritvah za ozadje še vedno lahko uporabljali glasbo, katere avtorje zastopa UMG.

4 komentarji

Imate MP3-je? Žal bomo vaš računalnik uničili.

The Register -

Razpečevanje nelegalnih kopij takšnih in drugačnih zaščitenih avtorskih del postaja vedno bolj razširjeno. Velikim založbam in medijskim korporacijam to ni po godu, saj jim po njihovem računanju povzroča milijardne škode, a razumnih ukrepov jim ne uspe zagotoviti in situacija jim vedno bolj polzi iz rok.

Tokrat je radikalno idejo dobil Orrin Hatch, republikanski predsednik Komisije pravosodnega senata države Utah. Na zadnjem zasedanju je namreč izrazil misel, da bi bilo najprimerneje, če bi se računalniki vseh lastnikov nelegalnih MP3-jev preprosto ... uničili. Za zdaj v Ameriki obstaja zakon, ki izrecno prepoveduje uničenje tujih stvari, a Hatch se ga trudi spremeniti, tako da bi bil oškodovani avtor upravičen do poškodovanja piratovega računalnika. Več o tem.

Kakšne poškodbe računalniške opreme je imel Hatch v mislih, ni natančno znano, saj je računalnik prek interneta težko fizično uničiti. Drugo vprašanje je, kdo bi prispeval sredstva in kdo bi imel čas za lovljenje in...

37 komentarjev