» »

YouTube bo francoskim avtorjem izplačeval tantieme

YouTube bo francoskim avtorjem izplačeval tantieme

Christophe Muller, vodja (YouTube Evropa), Guy Seligmann (SCAM), Laurent Heynemann (SACD), Pascal Rogard (SACD), Christiane Ramonbordes (ADAGP), Jean-Marc Tasseto (Google Francija), Hervé Rosny (SCAM)

vir: Ars Technica
Ars Technica - Googlov YouTube je sklenil dogovor s tremi predstavniki francoskih avtorjev, po katerem bodi avtorji upravičeni do nadomestil za spletno priobčitev njihovih del na YouTubu, kakor je praksa tudi drugod po Evropi in ZDA. Nov dogovor, ki so ga podprli SACD (Združenje gledaliških avtorjev in skladateljev, Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques), SCAM (Civilno združenje multimedijskih avtorjev, Société Civile des Auteurs Multimedia) in ADAGP (Združenje umetnikov grafične in plastične umetnosti, Société des auteurs dans les arts graphiques et plastiques) pokriva vse videoposnetke, ki so bili na YouTube preneseni od leta 2007 dalje in prikazani v Franciji, Belgiji ali Luksemburgu ter velja do konca leta 2013.

Google bo avtorskim sindikatom izplačeval delež prihodka od reklam, a niso želeli razkriti podrobnosti dogovora. Prav tako še ni jasno, ali bodo v dogovoru zajeti videoposnetki vidni tudi v drugih državah, saj je plačilo tantiem omejeno izključno na število ogledov v frankofonskih evropskih državah.

Google je podobne dogovore podpisal že z mnogo založniki in sindikati. Pogajanja o višini nadomestil so trda, tako da je recimo Googlov dogovor z Warner Music iz leta 2006 v začetku leta 2009 padel v vodo, obnovili pa so ga po devetmesečnem postu. Tudi poganja s francoskimi sindikati so trajala dolgo, direktor SACD pravi, da so skupni jezik našli prvikrat po desetih letih težav z internetom.

4 komentarji

MrStein ::

Kaj to velja tudi za Slovenijo? Ve kdo?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

legice ::

veš da ne vem, ampak dvomim, ker tu so spet neke cake, ki vplivajo vsako državo posamezno, ker drugače bi lahko od day 1 ko so oglase sprejemati začel tudi slovenijo podpiral......ampak ma da nas začnejo podpirat hmal enkrat
Prekopu vrt in našu Bin Ladna

Matako ::

Evo, prilika, da se SAZAS izkaže - naj zrihtajo, če znajo.
/\/\.K.

BALAST ::

SAZAS še svoje davčne napovedi ne zna izpolnit, kaj šele da bi se pogovarjal z Googlom (Youtube).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Deset let YouTuba

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
239265 (5597) bambam20
»

Prenašanje torrent datotek legalno? (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
5024749 (22996) tekkkno
»

Ponudniki interneta naj bi zaračunavali nadomestilo za spletno piratstvo (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
18856483 (51281) Gregor P

Več podobnih tem