»

Twitter bo plačal 150 milijonov dolarjev zaradi zlorabe osebnih podatkov uporabnikov

Reuters - Twitter bo plačal 150 milijonov dolarjev, ker je v letih 2013-2019 kršil ameriško zakonodajo ter nezakonito obdeloval in posredoval podatke uporabnikov. Prekršil je zaveze iz leta 2011, med katerimi je bilo izrecno navedeno, da v komercialne namene ne bodo uporabljali osebnih podatkov, ki so jih zbrali za tehnično zagotavljanje varnosti storitev, denimo telefonskih števil in elektronskih naslovov za obnovitev dostopa v storitev. Twitter je te podatke, za katere je uporabnikom zagotavljal, da ne bodo uporabljeni v drugačne namene, izkoriščal tudi za ciljano prikazovane oglasov. Oglaševalci so do leta 2019 imeli dostop do teh podatkov, kar je tudi v nasprotju z zakonodajo.

Zvezna komisija za trgovino (FTC) je dejala, da je to primer zlorabe podatkov. Uporabnikom so dejali, da telefonske številke in elektronske naslove potrebujejo za zagotavljanje pristnosti in varovanje računa, nato pa so jih prodajali dalje. Oškodovanih je več kot 140 milijonov uporabnikov, ki so oddali te podatke...

5 komentarjev

Prigode z Dellovim odkupom: stomilijonska škoda zaradi računalniške napake

Slo-Tech - Dellov ustanovitelj Michael Dell je pred slabimi tremi leti odkupil celotno podjetje, s čimer se je tedaj vsaj na videz končala več mesecev trajajoča bitka več snubcev in investitorjev, ki so imeli vsak svoje favorite in račune. Nekateri investitorji se s prevzemom niso strinjali in so ga izpodbijali na sodišču, ki je naposled razsodilo v njihov prid. Največji osmoljenec pa je ameriški investicijski gigant T. Rowe Price, ki je imel v lasti 1,7 odstotka Della in si je obetal 190 milijonov dolarjev odškodnine. Zaradi precej nenavadne računalniške napake ne bodo dobili nič, zato mrzlično iščejo načine, kako bodo izgubo vlagateljem v njihove investicijske sklade povrnili.

Po ameriški zakonodaji lahko...

10 komentarjev

Vojna zvezd najhitreje zaslužila milijardo dolarjev

Slo-Tech - Najnovejši film iz sage Vojna zvezd je potreboval manj kot dva tedna, da je ustvarjalcem prinesel milijardo dolarjev, kar mu je uspelo prej kot kateremukoli filmu doslej. Vojna zvezd: Sila se prebuja je stala približno 200 milijonov dolarjev, torej so se stroški že več kot povrnili. V prvem vikendu po izidu so prodali za 529 milijonov dolarjev vstopnic. V drugem tednu so zaslužili 546 milijonov dolarjev, torej skupno že več kot milijardo dolarjev v 12 dneh. Jurski park je za milijardo dolarjev potreboval 13 dni. Nova Vojna zvezda je podrla še nekaj manj izrazitih rekordov, denimo za najvišji zaslužek med božičem in najboljši drugi vikend od izida filma.

Na internetu so se sicer že pojavili posnetki filma, a v tako obupno slabi kakovosti (cam), da si z...

152 komentarjev

Uberjev konkurent Lyft zbral pol milijarde

Slo-Tech - Uberjev največji konkurent Lyft je vreden 2,5 milijarde dolarjev. V zadnjem krogu je zbral 530 milijonov dolarjev svežega kapitala, od česar je glavnino, 300 milijonov, za 11,9-odstotni delež v podjetju prispeval japonski gigant s področja e-storitev, bančništva in digitalnih vsebin Rakuten. Preostanek so vplačali drugi investitorji, katerih identiteta še ni javno znana.

Lyft je tod manj znan, ker se za razliko od Uberja še ne širi izven ZDA. Zaradi tega imajo tudi manj težav z regulatorji, ker so v ZDA zakoni na področju prevoza ljudi za plačilo manj strogi. Ni pa povsem brez težav, saj trenutno čakamo na odločitev sodišča, ali so vozniki za Uber in Lyft pogodbeni sodelavci (interpretacija podjetij) ali zaposleni s pripadajočimi pravicami. Če bo razsodba...

1 komentar

Twitter se pripravlja na vstop na borzo

Slo-Tech - Po Facebooku, LinkedInu in Grouponu je Twitter naslednje v vrsti IT-podjetij nove generacije, ki tržijo družabna omrežja, ki se po podalo na borzo. Tako je razbrati iz napovedi, ki so jo ta teden oddali ameriškemu regulatorju trga vrednostnih papirjev (SEC). Pravzaprav je to vsa uradna novica, saj zakonodaja dopušča, da pretežni del dokumenta ostane tajen. Tako ne vemo niti, kdaj niti po kolikšnem vrednotenju bo Twitter zaplaval v borze vode. Vemo pa precej o stanju podjetja danes in o izkušnjah ostalih podobnih podjetij.

Twitter je po neuradnih ocenah vreden okoli 10 milijard dolarjev,...

9 komentarjev

Apple razmišlja o Twitterju

The New York Times - Apple ima praktično vse razen socialnega omrežja. Imajo najbolj priljubljen mobilni telefon, trendovske računalnike, najbolj znano tablico na svetu in ogromen kup denarja. Ena redkih dejavnosti, kamor se še niso uspeli prebiti, so socialna omrežja. Tudi je absolutni zmagovalec Facebook, za tiste bolj jedrnate še Twitter. Google se trudi z Googlom+, Microsoft se spogleduje s Facebookom, v katerem ima manjši delež, hkrati pa poizkušajo nekaj pametnega storiti s Skypom. Apple nima nič od tega. In ker so socialna omrežja vedno večje gonilo prodaje, ni presenetljivo, da vsake toliko časa na internetu oživijo govorice, da se Apple zanima za nakup Twitterja.

To pot o tem piše The New York...

29 komentarjev

Facebook v številkah

briansolis.com - Novica ameriškega dneva je gotovo objava Facebookovega finančnega stanja, kot izhaja iz pred nekaj urami vloženega obrazca S-1. Podjetje namerava prihodnji teden izdati za 5-10 milijard dolarjev delnic po valuaciji 75-100 milijard dolarjev, s čimer se bodo umestili na borzo (NASDAQ) in postali javno trgovano podjetje. To s sabo prinese en kup obveznosti, ki se v celoti zasebnega podjetja ne pritičejo, med drugim objavo poslovnih rezultatov na omenjenem obrazcu.

Podjetje ima torej 845 milijonov uporabnikov, od katerih se dobra polovica na stran prijavi vsak dan, slaba polovica pa vsaj enkrat na mesec preko mobilnega telefona. Skupaj so osnovali že za 100 milijard prijateljstev. Vsak dan si izmenjajo 250 milijonov fotografij, skupaj z 2.7 milijardami lajkov in...

7 komentarjev

Twitter račun @NBCNews kompromitiran

Fantje pri skupini Script Kiddies so se potrudili vsaj z izbiro logipa.

vir: CNet
CNet - Na predvečer 10. obletnice terorističnih napadov 11. setembra 2001 je hekerska skupina The Script Kiddies (@s_kiddies) uspela pritibiti dostop do twitter računa ameriške televizijske mreže NBC (@NBCNews) in objaviti par lažnih tvitov o domnevnem napadu na Ground Zero, lokacijo nekdanjih WTC stolpnic. Twiti (glej sliko) so bili napisani humorističnem stilu in opremljeni z ikonico trola, kar je dalo vsem jasno opozorilo, da novice po vsej verjetnosti niso pristne.

NBC se je hitro odzval in od Twitterja zaprosil za blokado računa, čemur je bilo tudi ugodeno (isto z računom @s_kiddies). Njihova direktorica za digitalne medije, Vivian Schiller, pa je na svojem profilu potrdila napad...

3 komentarji

Twitter pripravlja lastno platformo za deljenje slik in nakupuje

TechCrunch - Twitter razvija svojo storitev za deljenje slik med uporabniki, poroča TechCrunch. Sedaj morajo namreč uporabniki za pripenjanje slik k objavam in njihovo deljenje uporabiti zunanjo storitev (recimo Twitpic ali Yfrog). Dosti več o prihajajoči storitvi, razen da je njena predstavitev tik pred vrati, še ni znano, saj so v Twitterju sila skopi s podrobnostmi.

Je pa Ryan Sarver, vodja platforme Twitter, dejal, da se mora ekosistem izogibati "odjemalniškim aplikacijam, ki posnemajo ali reproducirajo uporabniško izkušnjo uradnega odjemalca za Twitter". Sem seveda sodita tudi Twitpic in Yfrog, ki ju bo Twitter z lastno storitvijo bržkone hitro ugnal v kozji rog.

Poleg tega Twitter zadnje čase...

0 komentarjev

Greenpeace kritizira energetsko požrešnost podatkovnih centrov

Los Angeles Times - Greenpeace je objavil poročilo Kako umazani so vaši podatki, v katerem so analizirali porabo energije vseh oblačnih storitev na internetu ter si podrobneje nekaj največjih podjetij. Ugotovili so, da podatkovni centri porabijo 1,5-2,0 odstotka vse energije na svetu, vrednost pa raste z 12 odstotki letno. Če bi bili podatkovni centri država, bi bili s porabo 662 milijard kilovatnih ur letno (podatek je za leto 2007) na petem mestu za ZDA, Kitajsko, Rusijo in Japonsko. Pri tem dodatno poudarjajo, da večino energije zanje pridobimo iz neobnovljivih nuklearnih in termoelektrarn, namesto da bi uporabljali vetrne in sončne elektrarne.

V drugem delu so si podrobneje pogledali 10 največjih podjetij (Akamai, Amazon, Apple, Facebook, Google, Hewlett-Packard, IBM, Microsoft, Twitter in Yahoo)....

63 komentarjev

Twitter star pet let

TechCrunch - V teh dneh Twitter praznuje pet let. Prvo sporočilo prek te nove storitve je bilo poslano 21. marca 2006, javna uporaba pa se je začela julija istega leta. Pet let pozneje se je Twitter razvil do velikih razsežnosti, saj ga ocenjujejo na več milijard dolarjev.

Zanimiva je statistika. Za prvo milijardo sporočil so uporabniki potrebovali 38 mesecev. Danes jih dnevno pošljejo 140 milijonov (lani 50 milijonov dnevno) ali novo milijardo vsak teden. Absolutni rekord drži 11. marec 2011, ko je bilo poslanih 177 milijonov sporočil. Rekord po poslanih sporočilih v sekundi pa drži novo...

12 komentarjev

Med napadi Aurora napaden tudi Morgan Stanley

Bloomberg - Na internet so pricurljali podatki, da je bila v napadih Aurora leta 2009, ki naj bi jih naročile kitajske oblasti, resno napadena tudi investicijska banka Morgan Stanley. Elektronska sporočila s temi podatki so na internet ušla kalifornijskemu podjetju HB Gary Federal, ko jih je napadla spletna skupina Anonymous.

Napad je trajal šest mesecev, v tem času pa so hekerji pridobili pomembne tajne informacije iz bančnih strežnikov, čeprav ni znano katere točno. Znano je, da je bilo v napadih Aurora prizadetih med več kot 200 podjetij, Morgan Stanley pa je prva finančna institucija, za katero smo izvedeli, da je bila napadena. Aurora je bila že pred meseci označena kot najbolj dovršen kibernapad v zadnjih letih.

Morgan Stanley ni želel komentirati...

0 komentarjev

Nov sklad J.P. Morgan vlaga v Twitter, kasneje tudi Zyngo in Skype

Financial Times - Investicijska banka J.P. Morgan Chase je objavila, da so oblikovali 1,2 milijarde dolarjev vreden sklad, ki bo za vlagatelje investiral v podjetja, ki se ukvarjajo s socialnimi omrežji. Prva investicija bo nakup 10-odstotnega deleža Twitterja, za katerega bodo odšteli 450 milijonov dolarjev. To postavlja vrednotenje podjetja na 4,5 milijarde dolarjev, kar je dvakrat manj od špekulacij na začetku leta. Ni še znano, ali bo J.P Morgan Chase vplačal nove delnice ali pa bo odkupil deleže starih družbenikov.

Nov sklad se imenuje Digital Growth Fund in je namenjen bogatim vlagateljem, ki si želijo kupiti del bogatega sektorja hitro rastočih internetnih podjetij druge generacije. Trenutno so zbrali 1,22 milijarde dolarjev, končna pričakovana...

7 komentarjev

Twitter onemogočil UberTwitter, Twidroyd in UberCurrent

ReadWriteWeb - Twitter je včeraj onemogočil uporabo treh zunanjih aplikacij za objavljanje sporočil na svojem servisu. UberTwitter, ki se uporablja na blackberryjih, Twidroyd za androidne naprave in UberCurrent za naprave z iOS so v lasti podjetja UberMedia in so omogočali objavljanje sporočil na Twitterju prek mobilnih naprav. Twitterjeva tiskovna predstavnica je v elektronskem sporočilu zapisala, da so za ta ukrep odločili zaradi kršitve pogojev uporabe in pomislekov glede zasebnosti.

S podjetjem UberMedia naj bi se o tem pogovarjali od lanskega aprila, a niso mogli najti skupnega jezika. Dodaja, da ostajajo v stikih s podjetjem in da bodo rabo aplikacij omogočili takoj, ko bodo skladne s pogoji....

0 komentarjev

Twitter vreden med osem in deset milijardami dolarjev

The Wall Street Journal - Konec preteklega leta je bil Twitter dokapitaliziran po ceni, ki vrednoti celotno podjetje na 3,7 milijarde dolarjev. To je zavidljiva vrednost, če upoštevamo da je bil pred poldrugim letom vreden zgolj milijardo dolarjev. Le tri mesece pozneje je Twitter vreden od osem do deset milijard dolarjev.

Predstavniki Facebooka, Googla in nekaterih drugih podjetij so se pogovarjali s predstavnika Twitterja o morebitnem prevzemu in ocenili vrednost na omenjenih osem do deset milijard dolarjev. Viri blizu vseh strani pravijo, da so pogajanja za zdaj v slepi ulici in da se prevzem ne zdi verjeten v bližnji prihodnosti. Lani je imel Twitter zbral 45 milijonov dolarjev prihodkov in zaradi visokih stroškov širjenja podatkovnih...

22 komentarjev

Egipt blokiral Twitter in Facebook

Spopadi demonstratov s policijo so v Egiptu izbruhnili 25. januarja.

vir: RTV Slovenija
Heise - Zatem ko so se tunizijske demonstracije prelile v Egipt, je bilo pričakovati, da bodo egiptovske oblasti poizkušale upore zajeziti tudi s prekinitvijo komunikacij. Ker so se uporniki o svojih akcijah dogovarjali prek socialnih strani na internetu, sta med med prvimi padli strani Facebook in Twitter, ki v Egiptu večji del torka in srede nista bili dostopni. Oblasti sicer trdijo, da strani niso blokirale, a dokazi kažejo nasprotno.

Twitter je nedosegljiv od torka od okoli 17.00 ure po srednjeevropskem času, kar so potrdili...

11 komentarjev

Twitter kot indic za borzno trgovanje

HotHardware - Oktobra letos je bil objavljen članek Twitter mood predicts the stock market, v katerem so Johan Bollen, Huina Mao in Xiao-Jun Zeng ugotavljali, da lahko z analizo čivkov na Twitterju predvidijo gibanje na borzi. Z upoštevanjem nekaterih, vnaprej določenih dimenzij počutja javnosti, ki jih lahko izluščijo iz množice objav na Twitterju, naj bi napovedali gibanja indeksa Dow Jones Industrial Average z 87,6-odstotno uspešnostjo. To pa ni malo.

Članek bi bržkone šel mimo neopažen, če ga ne bi prebrali v britanskem hedge skladu Derwent Absolute Return. Podpisali so ekskluzivno pogodbo o sodelovanju z Xiao-Junom Zengom in napovedali sestanek o sodelovanju še z drugima avtorjema članka. Ustanovitelji sklada pravijo, da bo njihov sklad začel poslovati prihodnje leto februarja....

3 komentarji

Facebook letos zbral dve milijardi dolarjev

Oseba leta 2010

Bloomberg - Facebook je lani zbral 800 milijonov dolarjev prihodkov in nekaj deset milijonov dolarjev dobička (točnih podatkov ni, ker Facebook ne kotira na borzi), letos pa se je stran še naprej razvijala s silovitim tempom. Ima že več kot pol milijarde uporabnikov (več jih imata le Google in Microsoft), pridelala pa bo dve milijardi dolarjev prihodkov. Časi, ko smo se spraševali, ali so dokapitalizacije podjetja po astronomskih vrednotenjih spričo slabe kapitalizacije svoje...

24 komentarjev

Twitter s svežim kapitalom vreden 3,7 milijarde dolarjev

Slo-Tech - Pred dobrim letom dni je Twitter pridobil 100 milijonov dolarjev svežega kapitala in v zameno investitorjem pripisal desetodstotni delež. Če so torej takrat celotno podjetje cenili na milijardo dolarjev, je 15 mesecev pozneje sodeč po novem vložku Twitter vreden 3,7 milijarde dolarjev.

Obstoječi lastniki in nov investitor KPCB so namreč v Twitter vložili 200 milijonov dolarjev, pri čemer so se nove delnice razdelile, kot da je tržna kapitalizacija podjetja 3,7 milijarde dolarjev. Twitterjev upravni odbor bo odslej širši za dva člana, saj se pridružujeta Mike McCue iz Flipboarda in David Rosenblatt, ki je bil včasih šef DoubleClicka. KPCB bo prispeval tri četrtine novega vložka v Twitter, preostanek pa Benchmark...

6 komentarjev

Kitajski aktivistki leto dni prisilnega dela zaradi Twitterja

vir: BBC
BBC - Amnesty International je sporočila, da je na Kitajskem 27. oktobra izginila Džjanping Čeng in šele ta teden so odkrili, kaj se ji je zgodilo. Čengova je bila aretirana in brez sodnega procesa obsojena na leto dni prevzgoje s prisilnim delom v kampu Šibali v mestu Džengdžov zaradi protijaponske objave na Twitterju. Uradno je kriva motenja družbenega reda, ker je na Twitterju povzela sarkastično objavo svojega zaročenca, da bi morali Japonski paviljon na šanghajskem Expoju napasti.

Njen zaročenec Čunhuj Hua je v svoji objavi na Twitterju v kitajščini zapisal Protijaponske demonstracije, razbijanje japonskih izdelkov; vse to so počeli že pred leti pod Čvanom Gvojem (aktivist in izvedenec za posilstvo...

10 komentarjev

Google letos prevzel že 40 podjetij

Gibanje cene delnice Googla letos

vir: Google
Google - Google je ameriškemu regulatorju trga vrednostnih papirjev SEC-u poslal finančno poročilo o prvih treh četrtletjih tega leta, iz katerega je razvidno, da so v tem času prevzeli 40 podjetij. Največji nakup je predstavljal AdMob, za katerega so odšteli 681 milijonov dolarjev. Večja zalogaja sta bila še Slide s 179 milijoni dolarjev in On2 Technologies s 123 milijoni dolarjev. Za ostalih 37 podjetij so porabili 626 milijonov dolarjev, tako da je skupni račun znašal 1,6 milijarde dolarjev. Sem je treba prišteti še ITA, ki ga Google od julija poizkuša kupiti za 700 milijonov dolarjev, a še čaka na zeleno luč od protimonopolnih inštitucij.

Iz bilance je razvidno, da je imel Google ob koncu tretjega četrtletja več kot 11 milijard dolarjev v denarju in derivatih ter...

11 komentarjev

Prebežniki in brezposelni

Lee Williams

vir: CNet
CNet - V zadnjih dveh v svetu IT-ja odmevajo vsaj tri zamenjave službe, David Garcia je zapustil Google in dobil zaposlitev pri Facebooku, svoji mesti pa zapuščata Ray Ozzie, vodja razvoja programske opreme pri Microsoftu, in Lee Williams, vodja fundacije Symbian. V primeru prvega udarec sicer ni tako hud, kot odhod Matthewa Papakiposa, idejnega moža za Chrome OS, ki je prav tako novo službo dobil pri Facebooku. A odhod še enega inženirja iz skupine, ki razvija Chrome OS, tik pred izidom tega za cenejše prenosnike namenjenega operacijskega sistema za Google ne more biti dobra novica.

Veliko hujše je stanje pri Microsoftu, saj je Ozzie že tretji ki je z dokaj visokega vodilnega mesta zapustil...

7 komentarjev

Hulu se pripravlja na ponudbo delnic javnosti

Jason Kilar, izvršni direktor Hula

vir: Yahoo News
Yahoo News - Ameriška spletna stran Hulu, ki izključno onstran Luže ponuja ogled različnih oddaj in serij, s čimer tekmuje z večjim Netflixom, se pripravlja na prvo javno prodajo delnic (IPO). Podrobnosti ureja Morgan Stanley, s prodajo pa kanijo zbrati med 200 in 300 milijoni dolarjev, s čimer bi celotna tržna kapitalizacija podjetja znašala dve milijardi dolarjev. Viri blizu podjetja pravijo, da naj bi bil prospekt pripravljen in prijavljen pri SEC (ameriški regulator trga vrednostnih papirjev) še letos.

Omenja se november, kar bi pomenilo, da bo ponudba delnic izpeljana že januarja ali februarja oziroma kasneje, če bodo po četrtletnih rezultatih ocenili, da trg ni pripravljen. Spomnimo, da je Hulu načeloma začel kot brezplačna...

2 komentarja

Skype bo izvedel IPO

CNet - Skype želi zbrati 100 milijonov dolarjev svežega denarja, zato bodo izvedli prvo javno ponudbo svojih delnic (angl. IPO, initial public offering), so včeraj sporočili ameriškemu regulatorju trga vrednostih papirjev SEC-u. Po prodaji bo Skype kotiral na Nasdaq Global Marketu. V bankah Goldman Sachs, J. P. Morgan in Morgan Stanley, ki koordinirajo IPO, so sicer dejali, da datum in cenovni razpon še nista določena.

Skype ima za seboj že burno lastniško zgodovino. Leta 2006 ga je od prvotnih avtorjev kupil eBay, ki pa ni točno vedel, kaj bi z njim počel. Preplačane investicije so se znebili lani, ko je 70-odstotni delež za dve milijardi dolarjev kupil konzorcij okoli Silver Laka. S tem je eBay moral biti zadovoljen, saj so ostali 30-odstotni lastniki podjetja, hkrati pa so vknjižili le milijardo dolarjev izgube zaradi slabitve investicije. Podjetje od takrat posluje pozitivno, saj so povečevali število registriranih uporabnikov in po dolgem času zabeležili celo dobiček; Skype je v...

1 komentar

Z lažno prireditvijo prek Twitterja do 150 tisoč dolarjev

boston.com - Nove tehnologije so za prevarante kakor nov poligon, kjer lahko stare ukane nadgradijo in po možnosti z njimi pretentajo še večje množice ljudi. Povabila na razne dogodke in obvezni répondez s'il vous plaît so na Facebooku in tudi Twitterju stalnica, ki nas prijazno opomni na družabne prireditve, a previdnost velja pri povabilih neznancev, ki za povrhu zahtevajo še kakšno plačilo.

Lanskega septembra so neznanci v Bostonu ustvarili profil na...

6 komentarjev

Twitter raste

PC World - Že dolgo po spletu krožijo govorice, da popularnost največje storitve za mikrobloganje, Twitter, upada. A temu očitno ni tako, saj so v prispevku na svojem blogu pri Twitterju ponosno obelodanili, da imajo zdaj dnevno že okrog 50 milijonov tweetov oz. približno 600 na sekundo. Rast števila tweetov je skorajda eksponentna, saj so samo v lanskem letu (v primerjavi med začetkom in koncem leta) zabeležili 1.400% povišanje.

Pred tremi leti, ko se je saga začela, so dnevno zabeležili le 5.000 tweetov, a se je to že leta 2008 dvignilo na 300.000. Ta številka se je nato do začetka leta 2009 še skoraj podeseterila, saj se je dvignila na 2,5 milijona dnevnih tweetov. Kot rečeno pa je do prave...

43 komentarjev

ShadyURL naredi spletne naslove sumljive

CNet - Skrajševanje naslovov spletnih strani (URL-jev) je dokaj uporabno, saj je krajše naslove lažje vtipkati ročno (npr. iz časopisa oz. revije), jih deliti v klepetalnicah (sploh v primeru čudnih znakov v naslovu), z razmahom Twitterja, ki je omejen na 140 znakov, pa je krajšanje sploh postalo smiselno.

Po TinyURL se je razpaslo mnogo servisov, npr. Twitterjev standardni bit.ly, med katere se je vmešal tudi Google s svojima goo.gl in youtu.be. ShadyURL krajšanje oz. maskiranje naslovov naredi nekoliko bolj zanimivo, saj namesto neke naključne kode izdela smiselno kodo.

Težava je, da je ta smiselna koda takšna, da je ne bi kliknil noben varnostno vsaj malo podkovan uporabnik na spletu. V kodi se namreč skrivajo besede kot so hack, worm, .exe, warez, in podobne nevarne besede, a je to le krinka za popolnoma delujoče preusmeritve. Naslov http://5z8.info/inject_worm_w0x6_open.e... vas recimo popelje na Facebook, http://5z8.info/hack-outlook_z6t4_warez na Twitter,

7 komentarjev

Facebook letos brez IPO-ja

Intervju z Jimom Breyerjem

CNet - Delnic Facebooka se ne da kupiti v prosti prodaji, kar pomeni, da ne kotirajo prosto na nobeni borzi. Vse lastniške deleže so si skladi tveganega kapitala, zaposleni in kakšen milijarder doslej pridobili z neposrednim vlaganjem v podjetje. Tako tudi ni dostopna transparentna tržna vrednost Facebooka, ki pa jo finančne transakcije, ki so bile izvedene, postavljajo med 4 in 10 milijard dolarjev. Lani so bile glasne govorice, da naj bi ustanovitelj Mark Zuckerberg letos izvedel javno prodajo delnic javnosti (IPO).

Kot kaže, bodo zainteresirani vlagatelji morali še nekoliko počakati. Jim Breyer iz Accel Partners in Yuri Milner iz Digital Sky Technologies, dva večja vlagatelja v Facebook,...

2 komentarja

Twitter prevzel Mixer Labs

TG Daily - Twitter je prevzel obetavno mlado podjetje Mixer Labs, ki skrbi za stran GeoAPI.com. Ta omogoča preračunavanje koordinat v naslove, iskanje različnih podjetij po fizični lokaciji itn. Twitter je tako pridobil novo funkcijo, da bo lahko ob vsakem twittu prikazal tudi lokacijo, od koder je bil ta poslan. Razvijalci bodo lahko uporabili pogon GeoAPI, da bodo lahko k twittom pripenjali relevantne podatke o lokaciji ipd. V Twitterju bodo sedaj povezali GeoAPI z aplikacijami, kot so Birdfeed, Seesmic Web, Foursquare, Gowalla, Twidroid in Twittelator Pro, saj bi lahko te največ pridobile. Finančnih podrobnosti prevzema strani nista želeli razkriti.

1 komentar

Imena pijanih voznikov bodo objavljali na Twitterju

Slashdot - V okrožju Montgomery v ameriškem Teksasu so se problema vožnje pod vplivom alkohola lotili na moderen način. Med božičem in novim letom, ko je število teh prekrškov tradicionalno največje, bodo imena vseh kršiteljev objavili na Twitterju. Warren Diepraam, idejni oče projekta, pravi, da ne gre za čudežno zdravilo, bo pa mogoče odvrnilo kakšnega pivca od vožnje. Isto metodo bodo uporabili tudi ob drugi rizičnih terminih, denimo na dan neodvisnosti in spominski dan. Podatki o vinjenih voznikih so v ZDA že sedaj javni, tako da ni redko, da lokalni časniki objavijo sezname vinjenih voznikov, nad čemer se mnogi mrščijo. Sedaj se sprašujejo, ali ne gre vse skupaj predaleč, saj so obtoženi še vedno nedolžni, dokler se jim krivda ne dokaže na sodišču.

49 komentarjev

Google ponuja iskanje v realnem času

CNet - Z drugimi besedami to pomeni, da bo Google odslej iskal tudi po povsem svežih vsebinah s Facebooka, Twitterja in podobnih. Sklenili so pogodbo o sodelovanju s Facebookom in MySpaceom, s Twitterjem so jo že oktobra, tako da bodo odslej javne strani na Facebooku tudi javno prikazane med zadetki po iskanju, in to takoj po objavi.

Novo pridobitev so predstavili na Search Eventu v Mountain Viewu, kjer je Googlov Amit Singhal smelo napovedal, da je njihov cilj pri pridobivanju rezultatov iskanja doseči svetlobno hitrost. Ker se dnevno na spletu znajde milijarda novih dokumentov v obliki blogov, tweetov in sporočil na Facebooku ali MySpace, gre za pomembno razširitev bazena iskanja. Kako vse skupaj izgleda v realnem času, si lahko pogledate...

29 komentarjev

Twitter habla español

CNet - Twitter govori tudi špansko. Za razliko od na primer Facebooka, ki se je tako skokovito razširil po svetu zaradi pridnega dodajanja vedno novih jezikovnih prevodov (trenutno jih je že več kot 70), je Twitter doslej govoril le angleško. Lani je sicer član upravnega odbora Joi Ito postavil japonsko verzijo strani, ki pa ni bila neposredno povezana z matično stranjo in je prikazovala oglase. Po namigovanjih, da naj bi rast Twitterja že dosegla svoj plato, so se lotili prevajanja v druge jezike. Projekt temelji na prostovoljnem delu uporabnikov, ki naj bi ga najprej prevedli v francoščino, italijanščino, nemščino in španščino, kasneje pa tudi v ostale jezike.

Ni čudno, da je prvi prevod, ki je postal dostopen, prav španski. Za prevod je skupnost potrebovala manj kot mesec dni od uradne predstavitve projekta, tako da kmalu pričakujemo še ostale jezike.

6 komentarjev

Twitter vreden milijardo dolarjev

The Wall Street Journal - Twitter je končal s pomembnim krogom pridobivanja investitorjev, je dejal njegov izvršni direktor Evan Williams. Od podjetij, kot so T. Rowe Price, Institutional Venture Partners, Spark Capital, Benchmark Capital in Morgan Stanley so prejeli 100 milijonov dolarjev, za kar so jim pripisali desetodstotni lastniški delež v Twitterju. Z malo matematike vidimo, da celotno podjetje cenijo na milijardo dolarjev. Twitter je imel še pred enim letom štiri milijone obiskovalcev mesečno, letos pa jih ima 55. Spomnimo, da je letos Twitter že zbiral kapital in zbral 20 milijonov dolarjev pri vrednotenju podjetja na četrt milijarde dolarjev. Od kod torej Twitterju tolikšna rast? Bojda so uporabili enako metodo kot pri Facebooku, ki naj bi bil s 300 milijoni uporabnikov vreden 6,5 milijard dolarjev. Kako nameravajo investitorji iz Twitterja izvleči to milijardo, je drugo vprašanje. Bo spet pokalo?

7 komentarjev

Facebook na zeleni veji

Novo opozorilno sporočilo

vir: CNet
CNet - Lastniki Facebooka so pred nekaj dnevi na konferenci TechCrunch50 povedali, da imajo zdaj že prek 300 milijonov uporabnikov po celem svetu, le dva meseca po preseženju številke 250 milijonov oz. pet mesecev po včlanitvi 200-milijontega uporabnika. Kljub tako veliki bazi uporabnikov pravijo, da so šele na začetku povezovanja celotnega sveta. A spomnimo se težav, ki so jih lastniki spomladi imeli s kapitalom. Konec maja so dobili finančno injekcijo 200 milijonov dolarjev, ki je popravila stanje na računu družbe, a vseeno je bil njihov cilj narediti stran profitno. Načrti, ki so jih zastavili za leto 2010, so se že uresničili, saj so zaslužili več, kot porabili, že v drugem letošnjem četrtletju.

To so po besedah ustanovitelja,...

2 komentarja

Dell zapopadel Twitter

PC Pro - Dell je priznal, da je z oglaševanjem svojih izdelkov na Twitterju zaslužil več kot tri milijone dolarjev, kar je izvrsten primer uporabnosti novih tehnologij. Na Twitterju oglašujejo že dve leti, a so več kot milijon zaslužili samo v zadnjih šestih mesecih, ko je Twitterjeva popularnost eksplodirala. Večino zaslužka je zbral @DellOutlet, kjer Dell tedensko objavi šest do deset posebnih ponudb, med njimi kar nekaj eksluzivnih. V primerjavi z 12 milijardami dolarjev prihodkov v prvem četrtletju so twitterski prihodki res videti zanemarljivi, a so dober indikator, da Twitter počasi, a zanesljivo spreminja tudi nakupovalne navade, in da se ga morajo podjetja karseda hitro priučiti. Klik!

4 komentarji

Napad s slovarjem na Twitter

Wired Blog - Kot poročajo na Wiredu in Coding Horror, je 18-letni napadalec, znan pod vzdevkom GMZ, pred kratkim vdrl v številne račune Twitter, med drugim tudi v račun Baracka Obame in Fox News.

Pri vsem skupaj pa je najbolj zanimiv način, na katerega je napadalec uspel izpeljati vdor.

Napadalec je namreč uporabil napad s slovarjem. Gre za ugibanje gesel s pomočjo slovarja (preverjanje vseh besed v slovarju), kar je bilo mogoče uporabiti zato, ker Twitter ni onemogočal večkratnih poskusov prijave.

Kot so izračunali na Coding Horror, bi preverjanje vseh angleških besed (vsako sekundo eno) trajalo slaba dva dni. Proti takšnim napadom se je seveda mogoče povsem enostavno zavarovati tako, da strežnik za vsakim neuspešnim poskusom prijave počaka dlje časa in šele nato dovoli nov poskus. Kar preseneča je, da očitno pri Twitterju tega ne vedo ali pa so to pravilo preprosto zanemarili.

Smola, še posebej, če uporabljate isto geslo za različne storitve ...

28 komentarjev

Izgubljeni podatki vredni 38 milijard

Slashdot - Vsi vedo, da je zelo dobro redno izdelovati varnostne kopije pomembnih podatkov. Vsi vedo tudi, da je podatke s trdega diska precej težko učinkovito izbrisati, strokovnjaki za njihovo reševanje namreč poznajo nešteto trikov, s katerimi pogrešane bite vrnejo lastnikom. Kljub vsemu pa se včasih zgodi, da nič od naštetega ne deluje, žal se je tokrat ravno v situaciji, vredni 38 milijard dolarjev.

Tehnik v neki birokratski ustanovi na Aljaski je po nesreči izbrisal 800 tisoč primerkov digitaliziranih obrazcev in drugih dokumentov, ki so jih državljani poslali na že omenjenih 38 milijard dolarjev vreden razpis. Brez odvečne panike so udeleženi poskusili podatke obnoviti z varnostnih kopij, ki pa žal niso delovale. Po posvetu s strokovnjaki iz Microsoft-a in Dell-a so prišli do zaključka, da tudi z reševanjem ne bo nič, zato jim je ostal izhod v sili -- vso dokumentacijo (shranjeno v 300 velikih kartonastih škatlah) je bilo treba ponovno vnesti v sistem. Zadeva jih je stala 6 tednov...

17 komentarjev

300 milijonov dolarjev za XP SP2

Neowin - Microsoft namerava porabiti 300 milijonov ameriških dolarjev za splavitev najnovejšega Service Packa za operacijski sistem Windows XP. Od izida naprej bodo vsi osebni računalniki s prenaloženim opracijskim sistemom Windows XP že vsebovali SP2, prodajalci računalnikov pa naj bi tudi na vse ostale računalnike pred prodajo opremili s tem Service Packom. Tako naj bi v najkrajšem času vsi uporabniki tega operacijskega sistema imeli tudi SP2, ki prinaša pomembne dodatke, ki pripomorejo k varnosti samega sistema.

Najpomembnejša novost SP2 je aplikacija Security Center, ki je privzeto vklopljena, v primerjavi s prejšnjo verzijo pa prinaša malo bolj napreden požarni zid za vse mrežne povezave ter samodejno...

32 komentarjev

Napster ponuja milijardo dolarjev

The Register - Hm ja, temu bi pa že lahko rekli obupanost. Napster je namreč ponudli kar milijardo dolarjev raznim založniškim hišam in neodvisnim umetnikom v upanju, da bo tako lahko še naprej deloval. Podjetje je ponudilo sistem plačevanja avtorskih pravic glede na prenos datotek. Tako bi v petih letih izplačevali po $150 milijonov letno, s čemer naj bi si zagotovili varno obratovanje. Seveda ta denar more od nekod tudi priti, in tako bodo uvedli plačljivo članstvo (o čemer smo že pisali). Na voljo bosta dva paketa, osnovni in "Premium". Za osnovnega bo treba plačati med $3 in $5 mesečno, obstajala pa bo omejitev prenosa. Premium članstvo bo stalo med $6 in $10, omogočalo pa bo neomejeno pretakanje datotek. Zaenkrat še nič ni dorečeno, tako da se lahko stvari spremenijo, predvsem pa bo potrebno počakati na odziv založnikov. Več tukaj!

1 komentar