» »

Izgubljeni podatki vredni 38 milijard

Izgubljeni podatki vredni 38 milijard

Slashdot - Vsi vedo, da je zelo dobro redno izdelovati varnostne kopije pomembnih podatkov. Vsi vedo tudi, da je podatke s trdega diska precej težko učinkovito izbrisati, strokovnjaki za njihovo reševanje namreč poznajo nešteto trikov, s katerimi pogrešane bite vrnejo lastnikom. Kljub vsemu pa se včasih zgodi, da nič od naštetega ne deluje, žal se je tokrat ravno v situaciji, vredni 38 milijard dolarjev.

Tehnik v neki birokratski ustanovi na Aljaski je po nesreči izbrisal 800 tisoč primerkov digitaliziranih obrazcev in drugih dokumentov, ki so jih državljani poslali na že omenjenih 38 milijard dolarjev vreden razpis. Brez odvečne panike so udeleženi poskusili podatke obnoviti z varnostnih kopij, ki pa žal niso delovale. Po posvetu s strokovnjaki iz Microsoft-a in Dell-a so prišli do zaključka, da tudi z reševanjem ne bo nič, zato jim je ostal izhod v sili -- vso dokumentacijo (shranjeno v 300 velikih kartonastih škatlah) je bilo treba ponovno vnesti v sistem. Zadeva jih je stala 6 tednov dela in 220 tisoč dolarjev, v prihodnje pa bodo gotovo bolj previdno brisali.

17 komentarjev

ALTbla ::

no ce je natecaj bil vreden 38miljonov se ne pomeni da so ta denar izgubili.. kvecjem so bili vredni 220 000 koliko jih je stalo ponovno vnasanje..
vsekakor pa zanimiva novica o nerodnosti delavcev.. me zanima kaj je doletelo tega tehnika in kako mu je sploh uspelo izbrisati 800 000 datotek ponesreci, ze ko das 1000 datotek brisat traja neki casa da se sploh sistem pripravi.. brisanje tolikega stevila datotek bi trajalo kr neki ur verjetno.. pa tut ce ni bila vsaka v svoji datoteki, se vedno je to ogromna kolicina, ki se ne zbrise v 2sekundah..

sicer pa izvorna novica trdi da je slo za nekaj mesecev dela (ne 6 tednov) in 200k stroskov.. ("staff worked overtime for several months to rescan everything at an additional cost of $200,000.") sj ne da je neka velika razlika, ampak cisto iz firbca, od kje spremenjeni podatki? :)

billy ::

samo malo..

zadeva ki STANE 200 jurijvo je vredna 38 miljard?

to pa je marža...

:)

ALTbla ::

haha, bla bi fina marza ja.. ampak 200 000 je blo stroskov za ponovni unos vseh dokumentov v sistem, z samim denarjem racuna al natecaja ali kaj sploh tocno to je bilo se ni nc zgodilo..

Matek ::

Na slashdotu je pisec malo narobe povzel zadevo, ce gres se en link globlje, do izvirne novice, pise tam:
The department is asking lawmakers to approve a supplemental budget request for $220,700 (€165,900) to cover the excess costs incurred during the six-week recovery effort, including about $128,400 (€96,500) in overtime and $71,800 (€54,000) for computer consultants.

Od tu 6 tednov.

Sicer pa je tisti pretirani znesek res morda malce neumesten, ampak ker so ga pompozno uporabili v vseh novicah o tem dogodku, ki sem jih uspel zaslediti, se tudi sam nisem mogel upreti :P . Dejanskih stroskov je bilo samo 220k dolarjev, milijarde pa so bili vredni sami podatki, pa se to zgolj posredno.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matek ()

xabre ::

How dumb can you get? 8-O

Ales ::

...se tudi sam nisem mogel upreti...


Obeta se ti svetla kariera v Direktu... :\ :(

Mr.B ::

Najrej bi odgovornega za backup, zaklenil v sobo s scannerji, potem pa bi ga v en iglu postavil, da nebi več v IT-ju delal..
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Good Guy ::

hja tole po nesreči mi je malo glupo

sigurno kakšen beden izgovor, ker so najbrž naredili še kšno bol butasto stvar
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

Looooooka ::

hey...se bolsa marza:
podatke,ki jih placujemo mi pri popisu nepremicnin...bo baje eno podjetje kasnej prodajalo.samo v sloveniji!
upam da je to bs. =)

poweroff ::

Hehe, preberi si zakon o dostopu do informacij javnega značaja, poglavje o ponovni uporabi informacij javnega značaja.
sudo poweroff

MrStein ::

Ker se na balkan... pardon, v Sloveniji tako strogo vsi drzijo zakonov ... :P
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

poweroff ::

Preberi in potem komentiraj.

Gre za to, da bi se zelo verjetno te podatke dalo dobiti na podlagi tega zakona od države. In na podlagi "reuse" načela bi jih bilo mogoče uporabljati naprej.

Skratka, možnosti za to so. Za kaj več konkretnega bi pa moral seveda malo bolj pogledati kako je z avtorsttvom teh podatkov, itd. Če je avtor državna uprava, se podatke da dobiti proti (manjšemu) plačilu seveda.
sudo poweroff

MrStein ::

In kako to Bluz de-o-o-ju prepreci, da stvar vseeno prodaja ?
Kaj prepreci birokraciji, da "slucajno izgubi podpis" na listku za zahtevo za dostop do teh infotov ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

poweroff ::

Saj v tem je trik, da ne more. Bluz lahko zadevo prodaja, le državo mora prej obvestiti da bo zadevoprodajal. Stvar je v tem, da mu država tega ne more preprečiti.

Zato pravim, da se bo čisto komot lahko zgodilo, da bo nekdo te podatke pridobil, jih malo obdelal, nekaj dodal in mastno prodajal.
sudo poweroff

Odyn ::

Ne vem, če to tako enostavno špila... Gre namreč za zbirko osebnih podatkov za uporabo (in razširjanje) katerih v naši zakonodaji obstajajo zelo močne omejitve. In ne spomnim se, da bi pri popisu podpisali kakšno dovoljenje o komercialni uporabi oziroma obdelavi podatkov.
Morda več o tem na strani informacijskega pooblaščenca, ki že na prvi strani kaže na obe plati zgodbe
klik.

poweroff ::

Kaj pa delni dostop? ;)
sudo poweroff

specterss ::

aha, verjetno je bilo takole: 10 miljard je bil račun od Della (da je ugotovil da ne gre), 10 miljard je bil račun od Microsofra (da je ugotovil, da je treba ponovno vnesti), ter 220tisoč od študentskega servisa, ki so pač tipkali. Ostalo je šlo za birokratske stroške, sodne postopke, ter odškodnine za stresno delo odgovornih oseb n uporabnikov, ki so morali za 6 tednov na prisilen dopust v spremstvu psihiatra.:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple sklenil najuspešnejši prvi kvartal (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
7117963 (14626) zmaugy
»

Dirka do dna: kje bo Amazon gradil drugi sedež

Oddelek: Novice / Ostale najave
3210309 (8359) Fritz
»

Apple odlično

Oddelek: Novice / Rezultati
2812038 (9829) solatko
»

Cena servisa?! (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
546409 (4737) deco16

Več podobnih tem