»

Motorola uradno oznanila vrnitev telefona Razr - s prepogljivim zaslonom

The Verge - Po mnogih namigih in pobegih informacij so pri Motoroli naposled razgrnili vse podrobnosti oživitve legendarne serije telefonov Razr. Novinec bo poklopni telefon klasične zasnove z upogljivim zaslonom in Androidom ter z zasoljeno ceno poldrugega tisočaka dolarjev.

Motorolinih telefonov Razr s sredine prejšnjega desetletja se bržkone večina še dobro spominja, saj so postali sinonim za klasičen poklopen žepni dizajn. S preko sto milijoni prodanih kosov so bili tudi med najuspešnejšimi, a naposled jih je povozil iPhone, ko je zaštartal dobo sodobnih pametnih telefonov. Z zatonom Razrjev je šlo na slabše tudi njihovi firmi in ta danes obratuje kot podružnica Lenova. Od tam je že v začetku leta ušla informacija, da poteka projekt oživitve znamke Razr, in sicer z napravo za zajetnih 1500 dolarjev ter s prepogljivim ekranom. Od takrat so podatki o novem telefonu ušli še večkrat, tako da uradna najava izpred dni ni več presenečenje.

Oživljena Motorola Razr je zares telefon z upogljivim...

56 komentarjev

HP priznal in bil obsojen dajanja podkupnine

Slo-Tech - V San Franciscu se je končal postopek ameriškega pravosodnega ministrstva proti Hewlett-Packardu in njegovim ruski, mehiški in poljski podružnici, v katerem je bilo podjetje obsojeno dajanja podkupnin. Skupno bodo morali plačati 108 milijonov dolarjev glob in sodnih stroškov.

Preiskava HP-ja zaradi podkupovanja se je v ZDA pričela že pred štirimi leti, v Evropi in Rusiji pa je tekla še dlje. V ZDA so HP-ju očitali kršitve zakona o prepovedi podkupovanja v tujini (FCPA), saj naj bi odgovornim osebam v Rusiji izplačali večmilijonske podkupnine, da so dobili posel na ruskem tožilstvu. Podobno so si v Mehiki zagotovili posel z naftnim podjetjem v državni lasti ter na Poljskem s policijo.

Že aprila letos se je HP pogodil z ameriško agencijo za nadzor trga vrednostnih...

7 komentarjev

Hewlett-Packard priznal podkupovanje

Guardian - Hewlett-Packard se je pogodil z ameriško agencijo za nadzor trga vrednostnih papirjev (SEC), tožilstvom in pravosodnim ministrstvom v postopku zaradi podkupovanja in pranja denarja. Podjetje bo plačalo 108 milijonov dolarjev globe, začenjajo pa se tudi kazenski postopki, so sporočili iz pravosodnega ministrstva. Preiskavo so skupaj opravljali FBI, ameriška davčna služba (IRS), SEC in tuji organi pregona.

Korupcijo so odkrili pri pregledu pogodb s poljsko policijo v vrednosti 40 milijonov dolarjev za vzpostavitev IT-sistema. Preiskava je pokazala, da je HP nepošteno posloval tudi v Rusiji, kjer je delal za tožilstvo, in v Mehiki, kjer je delal za naftno podjetje v državni lasti. V vseh teh državah je HP podkupoval uradnike, da so mu ti priskrbeli omenjene dobičkonosne...

9 komentarjev

Epilog zgodbe o dogovarjanju o cenah LCD-panelov tudi na Kitajskem

Heise - Zgodba o kartelu proizvajalcev LCD-panelov, ki so se v letih 2001-2006 dogovarjali o cenah svojih proizvodov, je po sedmih letih dobila vse potrebne epiloge. Kartel so odkrili organi pregona v ZDA, potem pa so preiskave začeli še drugod po svetu. Prva je Samsung, LG ter tajvanska podjetja AU Optronics, Chimei (danes znan kot Innolux), Chunghwa in HannStar oglobila EU, ko jim je leta 2010 izrekla globo v višini 649 milijonov evrov. Lani so preiskavo končale tudi ZDA. Končala se je z zapornimi kaznimi za vodilne v podjetju AU Optronics (ostala podjetja so se pogodila, AU Optronics pa je šel v sodni spor in ga izgubil) in 553 milijoni dolarjev globe.

Te dni so epilog postavili še na Kitajskem, kjer so kartel takisto oglobili, poroča kitajska...

5 komentarjev

V ZDA globa in zaporne kazni za dogovarjanje o cenah LCD-jev

The New York Times - Sodišče v San Franciscu je izreklo visoke kazni tajvanskemu podjetju AU Optronics, ker so med leti 2001 in 2006 sodelovali v mednarodnem dogovarjanju o cenah LCD-panelov. EU je šest podjetij, ki so bile članice kartela, oglobila že leta 2010. V ZDA še teče civilni postopek v obliki skupinske tožbe oškodovanih kupcev, ki so zaradi dogovarjanja za izdelke morali plačati več, se je pa končal kazenski postopek.

Sodnica Susan Illston je izrekla ene najstrožjih kazen za dogovarjanje o cenah, in sicer bo moral AU Optronics plačati 500 milijonov dolarjev globe, hkrati pa bosta morala takratni predsednik in takratni izvršni direktor tri leta preživeti v zaporu. Tožilstvo je sicer zahtevalo milijardo dolarjev globe in 10-letne zaporne kazni, a je...

7 komentarjev

Koreja spet obtožuje HP podkupovanja

Korea Times - Korejska Komisija za pravično trgovino (FTC) je začela preiskavo Hewlett-Packarda, saj podjetje sumijo dogovarjanja o cenah in izkoriščanja monopolnega položaja. Zaradi tega so agentje FTC ta konec tedna preiskali HP-jeve pisarne v Seulu, zaplenili več računalniške opreme in dokumentacije ter zaslišali nekatere zaposlene. FTC uradnih komentarjev zaradi interesa preiskave ne daje, HP-jev predstavnik za odnose z javnostmi pa je potrdil, da se je FTC oglasil pri njih. HP poizkuša zmanjšati težo incidenta, zato...

2 komentarja

Motorola predstavila Droid Razr

CNet - Motorola je včeraj na novinarski konferenci predstavila nov telefon Droid Razr, ki združuje lastnosti dosedanje linije Droid in vitkost Razrja (izven ZDA se bo imenoval le Motorola RAZR). Telefon je debel le 7,1 mm, pokrivata pa ga kevlar in posebno steklo Corning Gorill, zaradi česar je odporen proti praskam.

Zaslon s Super AMOLED Advanced meri 4,3 palca in ločljivost qHD (960 x 540). V njem tiktaka dvojedrni procesor z 1,2 GHz, poganja pa ga Android 2.3.5 Gingerbread. V njem najdemo še 1 GB pomnilnika, kamero z osmimi megapiksli in podporo ločljivosti 1080p, sprednjo kamero, podporo omrežju 4G LTE ter bonbončke, kot sta oddaljeno brisanje in šifriranje. Povezljivost je omogočena z Bluetoothom 4.0. Kapaciteta naprava...

4 komentarji

Hitachi in LG kriva dogovarjanja o cenah optičnih enot

vir: FBI
FBI - Hitachi in LG sta priznala, da sta kriva dogovarjanja o cenah optičnih enot, zaradi česar morata v ZDA plačati globo v višini 21,2 milijona dolarjev. Hitachi in LG sta se izrekla za kriva v nameščanju cen in dogovarjanju o usklajenem nastopu, kar sta skupaj z ostalimi proizvajalci prek skupnega podjetja Hitachi-LG Data Storage počela od junija 2004 do septembra 2009.

Podjetja so si izmenjevala podatke o prodaji, naročilih in cenah ter s tem dobila možnost postavljati netržne in previsoke cene svojim odjemalcem, med katerimi so HP, Dell in Microsoft. Podjetji sta se v zameno za nižjo kazen - najvišja zagrožena je bila 100 milijonov dolarjev - zavezali, da bosta pravosodnemu ministrstvu pomagali v nadaljnji preiskavi nezakonitega določanja cen na področju optičnih enot.

6 komentarjev

Google dal na stran pol milijarde za poravnavo

Pfizer je bil leta 2009 kaznovan z globo višini 2,3 milijarde dolarjev zaradi trženja analgetikov, ki nista bila več na seznamu registriranih zdravil.

The Wall Street Journal - Po pisanju The Wall Street Journala je Google napravil za 500 milijonov dolarjev rezervacij za poravnavo s pravosodnim ministrstvom v primeru oglaševanje ilegalnih spletnih lekarn. Če se namreč izkaže, da je kateri iskalnik s prikazovanjem oglasov za ilegalne dejavnosti služil, je kazensko odgovoren, in prav to pravosodno ministrstvo očita Googlu.

Srž problema so reklame za spletne prodajalne zdravil, ki nimajo sedeža v ZDA. Te kršijo zakonodajo s prodajo ponarejenih, pretečenih ali neodobrenih zdravil, pri čemer zdravniški recept sploh ni potreben, zato je njihovo delovanje v ZDA prepovedano. Če se bo izkazalo, da je Google vede sprejemal oglase teh prodajaln, bo kazensko odgovoren (recimo leta 2007 so se Google, Microsoft in Yahoo poravnali in plačali skupno 31,5 milijona dolarjev zaradi oglaševanja...

1 komentar

Šesterica se je poravnala zaradi očitkov o kartelnem dogovarjanju

Los Angeles Times - Šest velikih računalniških podjetij se je poravnalo z ameriškim pravosodnim ministrstvu v preiskavi zaradi kartelnega dogovarjanja o nenovačenju zaposlenih, s čimer so umetno držali njihove plače na nižjem nivoju. Če bo sodišče v Washingtonu dogovor sprejelo, Google, Apple, Intel, Adobe, Intuit in Pixar ne bodo smeli več sklepati dogovorov, s katerimi se zavezujejo, da ne bodo drug drugemu novačili kadrov. Kot je dejal Google, nimajo nobenih dokazov, da bi tovrstni dogovori vplivali na višino plač, a so že lani prenehali s to taktiko, ko je pravosodno ministrstvo izrazilo prve pomisleke o njeni zakonitosti. Podobno so tudi druga podjetja navedla, da na plačno politiko to ni vplivalo.

Poravnava je smiselna za obe strani. Pravosodno ministrstvo bi moralo prepričati sodišče in dokazati, da je zaradi dogovora dejansko nastala škoda za zaposlene. Če pa bi jim to uspelo, bi se podjetja znašla pod plazom civilnih tožb, ki bi jih lahko vložili zaposleni. Kot kaže, jo bodo odnesli le z...

0 komentarjev

Nov ameriški zakonski osnutek v boju zoper piratstvo

Ars Technica - V ameriškem Senatu so včeraj razpravljali o osnutku zakona Combating Online Infringement and Counterfeits Act, s katerim bodo poizkušali zajeziti delovanje strani s piratskim blagom. Zakonski osnutek predvideva močno orožje tudi za boj proti stranem, ki ne domujejo v ZDA, saj bi pravosodno ministrstvo po novem lahko od zveznega sodišča zahtevalo sodno odredbo, ki bi od registrarja domene terjala prenehanje preusmerjanja zahtevkov do strani. Tako bi vsi obiskovalci dobili napako Stran je nedosegljiva 404, četudi bi stran povsem normalno obratovala.

Ali bo zakonski osnutek sprejet, še ni mogoče reči. Pred dvema letoma so poizkušali sprejeti podoben zakon, ki je tudi uvedel funkcijo koordinatorja za uveljavljanje intelektualne lastnine, a je takrat Busheva administracija zagrozila s predsedniškim vetom, če ne bi sedaj znova aktualnih pooblastil pravosodnemu ministrstvu takrat odvzeli. RIAA in MPAA seveda podpirata predlog; med drugim tudi zato, ker bi jima sedaj pravosodno...

34 komentarjev

Google, Apple, Intel, Adobe in drugi obtoženi kartelnega dogovarjanja

The Wall Street Journal - V ZDA se več večjih računalniških podjetij, med njimi tudi Google, Apple, Intel, Adobe, zagovarja pred pravosodnim ministrstvom zaradi očitkov o kartelnem dogovarjanju. Podjetjem očitajo skriven dogovor, da ne bodo druga drugemu novačila zaposlenih in s tem zviševala plač.

Podjetjem je v interesu pravosodno ministrstvo prepričati, da ni šlo za noben tajen dogovor, saj v primeru negativnega mnenja sledi tožba. To bi bilo za podjetja zelo tvegano, saj bi se v primeru izgube tožbe lahko vsul plaz civilnih in skupinskih tožb. Iz godlje se trenutno najlaže lahko izvijejo s poravnavo s pravosodnim ministrstvom, s katero bi omenjeno prakso končali, ne da bi podjetja eksplicitno priznala krivdo.

Dokaze o nezakoniti praksi so na pravosodju odkrili v toku več kot enoletne preiskave, ki je pokazala, da so podobni dogovori sklenjeni tudi v drugih branžah. Izid tega postopka bo zato pomembno vplival na razvoj dogodkov v drugih panogah.

Medtem obtožena podjetja vztrajajo, da niso ravnala...

33 komentarjev

Preiskava zaradi podkupovanja HP-ja se širi

The Wall Street Journal - V ZDA so razširili preiskavo podjetja Hewlett-Packard, ki mu od letos pod prste gledajo zaradi domnevnih večmilijonskih podkupnin, s katerimi so si zagotovili posle v Rusiji prek nemške podružnice. Oblasti v ZDA, Nemčiji in Rusiji preiskujejo sedanje in nekdanje zaposlene v HP zaradi suma podkupovanja, poneverbe in utaje davkov v poslu podjetja Hewlett-Packard ISE GmbH z ruskim tožilstvom. Podkupnine v višini 10,9 milijona dolarjev za posel, vreden 44,5 milijona dolarjev, naj bi v letih 2001-2006 prejeli na ruski strani, kar je kršitev FCPA.

Sedaj pa ameriško pravosodno ministrstvo in nadzornik trga vrednostnih papirjev SEC sumita, da so se nečedni posli odvijali na večjem območju Skupnosti neodvisnih držav že od leta 2000. Pravosodno ministrstvo in SEC uradnih komentarjev ne dajeta, v HP-ju pa so dejali, da v največji meri sodelujejo v preiskavi, ki je očitno razširjena.

Če bodo HP-ju dokazali nezakonito ravnanje, jih čakajo visoke kazni. Kršitev FCPA se kaznuje s 500.000...

0 komentarjev

Na ameriški meji ne smejo zaseči prenosnikov za nedoločen čas

CNet - V ZDA že dve leti velja, da lahko cariniki in agentje imigracijske policije preiščejo prenosnike in druge elektronske naprave vstopajočih potnikov v državo. Še več, določeno je, da jih lahko zasežejo brez utemeljenega suma in obdržijo poljubno dolgo časa, v tem času pa ga pregledajo iščoč kršitve katerega koli zakona. Ameriški sodnik Jeffrey White v Kaliforniji je pretekli teden razsodil, da zaseg za nedoločen čas brez odredbe sodišča ni zakonit.

Andrew Hanson je januarja 2009 vstopil v ZDA na letališču v San Franciscu. Tam so mu prenosnik zasegli, pri čemer je pravosodno ministrstvo tolmačilo, da do prečkanja meje in carine prenosnik ni na območju ZDA, zato četrti amandma ameriške ustave, ki zahteva odredbo sodišča za preiskave, ne velja. Ko so Hansona naključno izbrali za drugi pregled prtljage, je postal nervozen, zato so mu cariniki pregledali prenosnik, digitalni fotoaparat, dva CD-ja in dva DVD-ja. Njegov prenosnik so pregledali februarja in še enkrat junija. Našli so en...

33 komentarjev

Voltage Pictures toži pet tisoč uporabnikov torrentov

TG Daily - Producenti filma Bombna misija (izvirni naslov Hurt Locker) Voltage Pictures so na sodišču v Washingtonu vložili tožbo zoper 5000 uporabnikov BitTorrenta, ki so si film pred izidom ilegalno prenesli s spleta. Za zdaj producenti nimajo imen kršiteljev, le njihove IP-naslove, a bodo od ponudnikov dostopa do interneta še ta teden zahtevali razkritje imen. Če jim bo sodišče ugodilo, bodo kršiteljem lahko poslali pisma, v katerih jim bodo ponudili poravnavo s plačilom 1500 dolarjev kazni, v nasprotnem primeru jih bodo tožili. Filma Bombna misija je na splet ušel pol leta pred uradnim ameriškim izidom, kar je po mnenju producentske hiše razlog za slab uspeh v kinematografih, kjer je film zaslužil le 17 milijonov dolarjev.

80 komentarjev

Južna Koreja zaključila protimonopolno preiskavo

ComputerWorld - Južna Koreja je zaključila preiskavo o domnevnem kršenju protimonopolne zakonodaje proizvajalcev flash pomnilnika. Preiskovali so dve korejski, eno japonsko in eno ameriško podjetje, pri čemer so ugotovili, da ni dokazov o obstoju kartelnega povezovanja. Za katera podjetja točno je šlo, v korejskem FTC (Fair Trade Commission) niso želeli povedati, neuradno pa se omenjajo Samsung, Hynix, Toshiba in SanDisk.

Korejci niso našli nobenih dokazov o dogovarjanju o cenah na mednarodnem nivoju in omejene dokaze o dogovarjanju o domačih cenah. Preiskava se je usmerjala predvsem na pomnilnik NAND flash, ki se rabi v predvajalnikih glasbe, digitalnih fotoaparatih, pomnilniških karticah, USB-ključih in podobno.

2 komentarja

Visoke kazni za dogovarjanje o cenah LCD-jev

Slashdot - Ameriški pravosodni organi so pritisnili na tajvansko podjetje Chi Mei Optoelectronics, ki je četrti največji proizvajalec TFT-LCD panelov na svetu. Tajvanci so priznali (PDF) dogovarjanje o cenah LCD-panelov in kršenje Sherman Acta. V zameno za nekoliko bolj prizanesljivo obravnavo bodo popolnoma sodelovali s pravosodnim ministrstvom, naložili pa so jim še globo v višini 220 milijonov dolarjev. Poleg njih je sooblikovanje cen med 14. septembrom 2001 in 1. decembrom 2006 priznalo že pet drugih podjetij, aretirali pa so tudi devet menedžerjev. Skupno so izrekli za 860 milijonov dolarjev kazni.

35 komentarjev

Še en spamer oglobljen

Kraljestvo spama

vir: The Age
The Age - Na vsesplošno zadovoljstvo so na križ pribili še enega plodnega spamerja, ki je bil odgovoren za dobršen del spama v naših nabiralnikih. Lance Atkinson iz Christchurcha v Novi Zelandiji, ki je zadnja leta sicer živel v Avstraliji, je bil obsojen na plačilo 16 milijonov dolarjev kazni zaradi razpošiljanja spama. Ameriška zvezna trgovinska komisija (FTC) je že lani zamrznila njegovo premoženje, ko so uvedli preiskavo, sedaj pa ga izdatno je oglobila.

Atkinson je sicer že pred tem priznal pošiljanje spama, za kar ga je novozelandsko sodišče kaznovalo s 100.000 dolarji (50.000 evrov), kar se je Američanom zdelo premalo. Nič čudnega, saj so z dvema milijonoma spamerskih sporočil, ki so jih poslali...

11 komentarjev

Intel tudi pod ameriškim drobnogledom

Reuters - Maja letos je Evropska komisija Intelu izrekla astronomsko kazen zaradi zlorabe monopolnega položaja, ki je podjetje stala 1,06 milijarde evrov. Sporna je bila Intelova praksa dogovarjanja s sestavljavci računalnikov, ki so dobili kar opazne popuste pri nakupu Intelovih procesorjev, če niso vgrajevali preveč konkurenčnih (predvsem AMD-jevih) čipov. Sedaj pa Intelu drsi tudi na domačem terenu.

Po neuradnih informacijah, ki jih povzema Reuters, se tudi ameriški regulatorji trga pripravljajo na začetek postopka proti Intelu. Zvezna komisija za trgovino (FTC) je preiskavo uvedla lanskega junija. Trije izmed štirih komisarjev, ki primer proučujejo, naj bi se nagibali k začetku uradnega postopka, kar naj bi se zgodilo v prihodnjih tednih.

Intelov predstavnik za stike z javnostmi Chuck Mulloy je podal uradno izjavo podjetja, ki pravi, da sodelujejo s FTC-jem in da so njihove poslovne prakse zakonite in v dobrobit potrošnikov. Spomnimo, da sta poleg EU tudi Južna Koreja in Japonska...

7 komentarjev

Epson kriv dogovarjanja o cenah

Motorola Razr

TG Daily - Epson se je na sodišču v San Franciscu izrekel za krivega v postopku, kjer so mu dokazovali dogovarjanje o cenah. V letih 2005 in 2006 naj bi se namreč dogovorjal o cenah LCD-panelov, ki jih je Motorola vgrajevala v svoje telefone Razr. V skladu z dogovorom, ki so ga dosegli s tožniki, bo podjetje polno sodelovalo s pravosodnim ministrstvom v preiskavi, ki poteka o nastavljanju cen podjetij iz Japonske, Južne Koreje in s Tajvana. Poleg tega bodo morali plačati 26 milijonov dolarjev globe. Spomnimo, da so lani zaradi podobnih kaznivih dejanj LG-ju, Sharpu, Chunghwaju in Hitachiju skupno naložili za 616 milijonov...

4 komentarji

V San Franciscu parkiranje za hekerje "brezplačno"

Brezplačno parkiranje za hekerje

vir: Wired News
Wired News - Joe Grand,Jake Appelbaum in Chris Tarnovsky so se pred časom lotili analize parkirnih avtomatov v San Franciscu ter v treh dneh ugotovili kako je mogoče "brezplačno" neomejeno parkirati.

V avtomatih je parkirnino mogoče plačati s tim. pametno kartico, le-te pa niso digitalno podpisane. Še več, edina avtentikacija uporabnika oz. kartice je opravljena tako, da kartica avtomatu pošlje potrditev, da je geslo pravo oziroma da limit na kartici ni prekoračen. Z nekaj spretnosti je tako mogoče limit na kartici poljubno dvigniti oziroma kartico prilagoditi tako, da se nikoli ne izprazni.

Omenjene...

38 komentarjev

Ralsky se je izrekel za krivega

Alan Ralsky

Slashdot - Alan Ralsky je ime, ki ga verjetno pozna vsak skrbnik filtrov proti spamu in administrator strežnikov, saj je eden izmed najbolj dejavnih spamerjev na svetu. Prvikrat je bil v zaporu že leta 1992, takrat za 50 dni zaradi prodaje neregistriranih vrednostih papirjev, kasneje pa je bil obsojen še mnogih kaznivih dejanj.

Te dni je v svojo kartoteko bržkone dodal naslednji žig, saj se je s skupaj s še štirimi kompanjoni izrekel za krivega v postopku, ki teče na sodišču v Detroitu. V njem peterici očitajo načrtovanje in izvedbe mednarodne delniške prevare, nekaterim posameznikom pa še pranje denarja in kršenje zakona proti spamu (CAN-SPAM).

Glavna obtožba je bila zaradi tako imenovane taktike pump and dump, kjer so ljudem prek...

8 komentarjev

Tudi Hitachi kriv dogovarjanja o cenah

TG Daily - Lani novembra smo poročali, da so se na sojenju zaradi dogovarjanja o cenah LCD-jev in izkoriščanja položaja na trgu LG, Sharp in Chunghwa izrekli za krivi, kar je jih je skupaj stalo več kot pol milijarde dolarjev. Tokrat je krivec še četrti član te naveze iz leta 2001, Hitachi, ki se je prav tako izrekel za krivega. Podjetju so očitali sodelovanje na sestankih v Koreji, na Japonskem in v ZDA, koder so se z ostalimi grešniki dogovarjali, koliko bi za LCD-panele računali med letoma 2001 in 2004, in navijanje cen panelov, ki so jih prodali Dellu za prenosnike.

Hitachi se je uspel pogoditi za daleč najmanjšo globo, ki bo znašala 31 milijonov dolarjev. Pravi drobiž, saj je moral LG odšteti 400 milijonov, Sharp 120 in Chungwa 65 milijonov dolarjev. Pohvalno pa je, da so bili okrcani tudi nekateri šefi podjetja, ki so se takisto izrekli za krive. Njim so naložili globe v višini 20.000 do 50.000 dolarjev.

10 komentarjev

LG, Sharp in Chunghwa krivi in oglobljeni

EETimes - Izdelovalci zaslonov iz tekočih kristalov LG, Sharp in Chunghwa so se odločili, da se bodo v tožbi na washingtonskem sodišču izrekli za krive. Obtožnica jih bremeni dogovarjanja o cenah LCD-zaslonov, računalnikov, televizij in druge zabavne elektronike med septembrom 2001 in junijem 2006. Dogovor vključuje tudi plačilo odškodnin, in sicer 400 milijonov dolarjev za LG, 120 za Sharp in 65 za Chunghwa. LG-jev delež je druga največja kazen urada za varstvo konkurence v zgodovini.

Vodja urada za varstvo konkurence je ob tem izrazil zadovoljstvo in poudaril, da je dogovarjanje o cenah vplivalo na milijone Američanov, ki uporabljajo računalnike, telefone in ostalo elektroniko. Visoke globe bodo poslale jasen signal, da bodo preiskovali in preganjali nelegalne kartele ne glede na njihovo poreklo, je še dodal. Mimogrede, LG Display je lani zabeležil skoraj poldrugo milijardo dolarjev čistega dobička. Več o tem.

33 komentarjev

Microsoft ujel rok EU

Slashdot - Microsoft je v četrtek posredoval Evropski komisiji zahtevano dokumentacijo o svojem operacijskem sistemu in tako za las ujel postavljen rok, poroča News.com. Prvič je bil Microsoft opozorjen in kaznovan zaradi monopolnega obnašanja leta 2004, ko so mu naložili 646 milijonov dolarjev kazni. Za neupoštevanje odredb in zavlačevanje je Komisija v letošnjem juniju Microsoftu odmerila še 357,3 milijona dolarjev kazni in določila za absolutno zadnji rok 23. november, sicer bi mu grozilo 3,9 milijona dolarjev kazni za vsak prekoračen dan. Zaradi obsega dokumentacije, ki znaša 8.500 strani, bo trajalo nekaj mesecev, da se Komisija izjasni, ali je Microsoft zadostil vsem zahtevam. V nasprotnem primeru ga čakajo nadaljnje globe.

29 komentarjev