» »

Koreja spet obtožuje HP podkupovanja

Koreja spet obtožuje HP podkupovanja

Korea Times - Korejska Komisija za pravično trgovino (FTC) je začela preiskavo Hewlett-Packarda, saj podjetje sumijo dogovarjanja o cenah in izkoriščanja monopolnega položaja. Zaradi tega so agentje FTC ta konec tedna preiskali HP-jeve pisarne v Seulu, zaplenili več računalniške opreme in dokumentacije ter zaslišali nekatere zaposlene. FTC uradnih komentarjev zaradi interesa preiskave ne daje, HP-jev predstavnik za odnose z javnostmi pa je potrdil, da se je FTC oglasil pri njih. HP poizkuša zmanjšati težo incidenta, zato so preiskavo označili kot rutinsko, hkrati pa so zagotovili, da popolnoma sodelujejo s FTC-jem.

Neuradna poročila omenjajo še IBM in Oracle kot podjetji, ki sta udeleženi v istem primeru nedovoljenega dogovarjanja o cenah. V Južni Koreji je zakoreninjeno prepričanje, da so domača podjetja preveč odvisna od tujih na področjih strežniških sistemov, shranjevanja podatkov, podatkovnih baz ipd. Zaradi tega je FTC konec lanskega leta v napovedi za 2012. jasno zapisal, da bodo tujim podjetjem preprečili zlorabljanje prevladujoč tržni položaj v Južni Koreji. K slabi klimi prispevajo tudi pretekli korupcijski škandali, ki jih v državi ni manjkalo.

To namreč ni prvi niti edini primer sumljivih praks velikih IT-korporacij v Južni Koreji. Leta 2004 je izbruhnila afera zaradi IBM-ovega podkupovanja korejskih (in kasneje kitajskih) uradnikov, ki so jim v zameno za ugodnosti omogočali pridobivanje dobrih državnih poslov. Zaradi tega ravnanja je moral IBM plačati tudi globo v ZDA, čeprav kaznivih dejanj niso nikoli priznali ali zanikali. Tudi HP ima že precej masla na glavi, saj so ameriški, ruski in nemški organi že leta 2010 začeli preiskavo podjetja zaradi podkupovanja in jo kasneje še razširili. Že dve leti pred tem pa se je lokalna podružnica HP Korea znašla pod hudim pritiskom, ko se je izkazalo, da so v letih do 2008 podkupovali državne uradnike in zadolžene za nabavo v drugih korejskih podjetjih, da so ti potem kupovali HP-jevo opremo. Takrat so aretirali in obtožili predsednika HP Korea in devet drugih zaposlenih.

2 komentarja

RedZo ::

pri nas jim tudi podkupovati ni treba :(

Anonymous1 ::

Brez podkupovanja ali prilizovanja negre. To so, kot kurb* vse povsod so samo, da je denar tam jih je pa še več. Glede podkupovanja v Sloveniji si pa dobro napisal našim politikom samo zagroziš pa se userje ;D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Facebook se je s FTC poravnal za 5 milijard USD

Oddelek: Novice / Tožbe
145439 (4540) Hipotron
»

Broadcom želi kupiti Qualcomm

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
2110598 (8177) ZigaZiga
»

Pobeglo FTC-jevo poročilo o Googlovih nepravilnostih

Oddelek: Novice / Tožbe
56100 (4357) antonija
»

Hewlett-Packard priznal podkupovanje

Oddelek: Novice / Ostale najave
97548 (6359) AndrejO
»

Intel tudi pod ameriškim drobnogledom

Oddelek: Novice / Tožbe
73175 (2718) Ziga Dolhar

Več podobnih tem