» »

Epilog zgodbe o dogovarjanju o cenah LCD-panelov tudi na Kitajskem

Epilog zgodbe o dogovarjanju o cenah LCD-panelov tudi na Kitajskem

Heise - Zgodba o kartelu proizvajalcev LCD-panelov, ki so se v letih 2001-2006 dogovarjali o cenah svojih proizvodov, je po sedmih letih dobila vse potrebne epiloge. Kartel so odkrili organi pregona v ZDA, potem pa so preiskave začeli še drugod po svetu. Prva je Samsung, LG ter tajvanska podjetja AU Optronics, Chimei (danes znan kot Innolux), Chunghwa in HannStar oglobila EU, ko jim je leta 2010 izrekla globo v višini 649 milijonov evrov. Lani so preiskavo končale tudi ZDA. Končala se je z zapornimi kaznimi za vodilne v podjetju AU Optronics (ostala podjetja so se pogodila, AU Optronics pa je šel v sodni spor in ga izgubil) in 553 milijoni dolarjev globe.

Te dni so epilog postavili še na Kitajskem, kjer so kartel takisto oglobili, poroča kitajska tiskovna agencija. Zasegli so jim 37 milijonov juanov (en evro je približno 8,2 juana) protizakonito pridobljenega premoženja, prav tako pa bodo morala podjetja vrniti 172 milijonov juanov, ki so jih preveč zaračunala kitajskim podjetjem, naročnikom teh panlov, ter plačati 144 milijonov juanov globe. Del dogovora je še podaljšanje tovarniške garancije na panele z 18 na 36 mesecev, kar bo proizvajalcem televizorjev prihranilo 395 milijonov juanov letno.

Kitajski del preiskave je vodila Komisija za nacionalni razvoj in reforme (NDRC). V šestih letih preiskave so podjetja priznala, da so med leti 2001 in 2006 organizirala 53 srečanj, kjer so se dogovorila o enotni ceni LCD-panelov. V tem času je cena panela predstavljala 80 odstotkov cene barvnega televizorja, zato je dogovarjanje o cenah panelov povzročilo neupravičeno visoke cene televizorjev.

Roko na srce pa je kitajska globa bolj opomin kot resna težava. EU je izrekla globo 649 milijonov evrov, ZDA približno 420 milijonov evrov, Kitajska pa skupno 43 milijonov evrov. Če prištejemo še strošek zaradi podaljšanja garancije, se ta številka dvigne na 91 milijonov evrov. Pod črto so podjetja skupno plačala 1,12 milijarde evrov kazni. Porazdeljena pa ni bila enakomerno, saj je Samsung dobil največ odpustkov, saj je prvi priznal kartelno dogovarjanje in zgledno sodeloval s preiskovalci. Ostali kartel zanikajo, a bodo globe vseeno plačali.

5 komentarjev

MrStein ::

Samsung je leta 2011 imel 18 milijard USD profita. Ni jih ne vem kak udarilo.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

BaToCarx ::

Ja pa tudi vračila preplačila ne pričakujem v kaslcu.

shubell ::

BaToCarx je izjavil:

Ja pa tudi vračila preplačila ne pričakujem v kaslcu.

Saj to je tisto kar je najbolj smešno. Denar pa popaca država, kupci tv-jev pa nimajo nič od tega. Primer je 10 ljudi, en kupi banjico sladoleda. Banjica predraga. Mlekarna vrne denar. Sedaj ima 10 ljudi kornet za denar, ki ja je kupec banjice plačal... pošteno?

SuperVeloce ::

Da ne boste misli, pri nas se podobno dogaja, le da pri trgovcih. Poznam načine izsiljevanja big banga & co. Pri njih za masovno prodajo velja le LG (za katerega so uvozniki), vse ostale porinejo v kot, razen z najboljšimi modeli. Tu pa tam kakšen ugoden Samsung ali Philips (pri teh še posebej navijejo ceno, seveda na svoj dobiček). Marže imajo za kozlat, vse kar ne prodajo večinoma vrnejo dobavitelju brez obveznosti (kateri že itak mora držati zalogo namesto njih).

cegu ::

SuperVeloce je izjavil:

Da ne boste misli, pri nas se podobno dogaja, le da pri trgovcih. Poznam načine izsiljevanja big banga & co. Pri njih za masovno prodajo velja le LG (za katerega so uvozniki), vse ostale porinejo v kot, razen z najboljšimi modeli.


Jaz pa nimam tega občutka, ko vstopim v BigBang. No, četudi so bolj v kotu, jaz in ti bova sigurno šla tudi v tisti kot, kakšen ata in mama pa najbrž ne. In tudi razlike med TV-jem doma ne bosta videla.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

EU z rekordno globo nad kartel proizvajalcev katodnih cevi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
528146 (5774) SplitCookie
»

V ZDA globa in zaporne kazni za dogovarjanje o cenah LCD-jev

Oddelek: Novice / Tožbe
74535 (3815) jerry2
»

Kitajski avtorji tožijo Apple zaradi kršitev avtorskih pravic

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
53177 (2203) ingo
»

EU visoko oglobila kartel proizvajalcev LCD-jev

Oddelek: Novice / Tožbe
336568 (5281) joze67

Več podobnih tem