» »

Hewlett-Packard v preiskavi zaradi podkupovanja

Hewlett-Packard v preiskavi zaradi podkupovanja

Kenneth Willett

vir: CNet
CNet - Ameriški organi pregona so se pridružili ruskim in nemškim v preiskavi obtožb zoper Hewlett-Packard, da naj bi si podjetje z večmilijonskimi podkupninami zagotovilo javna naročila v tujini, s čimer so kršili zakon FCPA. Kot poroča The Wall Street Journal, ameriško pravosodno ministrstvo in njihov ATVP poizkušata ugotoviti, ali je podjetje kršilo omenjeni zakon s podkupovanjem tujih državnih uradnikov, kar je v njem eksplicitno prepovedano.

Nemške oblasti že nekaj časa raziskujejo, ali je HP resnično plačal 10,9 milijona dolarjev podkupnin, da so dobili posel, v katerem so ruskemu tožilstvu prek nemške podružnice prodali sistem za varne komunikacije. HP-jeve moskovske pisarne je v sredo ruska policija preiskala, da bi nemškim kolegom pomagali pri iskanju dokazov. Predvidevajo, da je HP uporabil vrsto slamnatih podjetij v Veliki Britaniji, Avstriji, Švici, Deviških otokih, Belizeju, Novi Zelandiji, Latviji, Litvi, da so ustvarili fond, ki je zbral in posredoval denar v Rusijo. Kdo točno je omenjeno vsoto med leti 2004 in 2006 prejel, še ni znano.

HP je ta teden podal uradno izjavo, da gre za dogodke izpred sedmih let, ki so jih zagrešili ljudje, ki sploh niso več zaposleni v podjetju. To ni res, saj Kenneth Willett, vodja HP-jevega nemškega prodajnega oddelka in eden izmed trojice osumljenih, še vedno dela v HP-ju. Druga dva, Hilmar Lorenz, vodja prodaje HP v Rusiji, in Paeivi Tiippana, Willettov predhodnik, nista več zaposlena v HP-ju. Trojica je bila aretirana in kasneje izpuščena, uradne obtožnice pa sodišče še ni vložilo. Lorenz se je s sodiščem pogodil, da bo v zameno za prizanesljivejšo obravnavo razkril vse, kar ve. Poleg omenjene trojke Nemci preiskujejo še približno deset oseb, ki so vpletene v dejanja utajevanja davkov in pranja denarja v HP-ju.

2 komentarja

WarMaker ::

Očitno je res, da vse največje firme podkupujejo svet. Easy as that.

NavadniNimda ::

Negativne posledice gromozanskih in prenapihnjenih Državnih uprav so več kot na dlani...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Samsung prodaja tiskalniški oddelek HP-ju

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
258568 (7232) antonija
»

HP priznal in bil obsojen dajanja podkupnine

Oddelek: Novice / Tožbe
75218 (3846) antonija
»

Tudi Hewlett-Packard ukinja delo od doma

Oddelek: Novice / Ostale najave
4711657 (9117) antonija
»

HP resnično toži Oracle zaradi opustitve podpore za Itanium

Oddelek: Novice / Tožbe
218619 (7406) MrStein
»

Odstopil HP-jev izvršni direktor

Oddelek: Novice / Rezultati
136802 (4791) LordPero

Več podobnih tem