»

München s prehodom na Linux in OpenOffice prihranil 10 milijonov evrov

Heise - Medtem ko so v Freiburgu nad Linuxom obupali in izračunali, da jih uporaba odprte kode stane več kakor Microsoftove, v Münchnu ugotavljajo, da lahko z Linuxom privarčujejo, če se migracije lotijo, kot se spodobi. O migraciji so se začeli pogovarjati leta 2003, izvajati so jo začeli leta 2006 in jo letos večidel zaključili. Marca so izračunali, da so prihranili več kot štiri milijone evrov, sedaj pa ugotavljajo, da je prihranek še bistveno večji. Privarčevali so dobrih 10 milijonov evrov.

V mestnem svetu je...

224 komentarjev

München z migracijo na Linux privarčeval štiri milijone evrov

golem.de - Mestne oblasti v Münchnu so pred devetimi leti sprejele odločitev, da njihov informacijski sistem preide na odprtokodne rešitve (operacijski sistem Linux, brskalnik Firefox, pisarniški paket OpenOffice). Sprva se ni premaknilo nič, saj so imeli spričo potencialnih konfliktov s programskimi patenti, združljivostjo in nejasnimi prihranki obilico težav z začetkom migracije. Ta se je resno začela leta 2006, letos pa je večidel zaključena.

Gre za enega največjih tovrstnih projektov, saj mestna uprava razpolaga s 15 tisoč računalniki najrazličnejših konfiguracij, za katere je skrbelo 21 različnih IT-centrov posameznih oddelkov. V sklopu migracije so se odločili konsolidirati svoj IT-sektor. Tudi sama nadgradnja ni bila neboleča, saj je predhodno na računalnikih teklo 21 različnih verzij Windows in več sto namenskih aplikacij za Windows. Vse to je bilo potrebno pripraviti za prehod na Linux (samo prepisovanje...

104 komentarji

München na pol poti s prehodom na Linux

Slashdot - Maja 2003 se je mestni svet v Münchnu odločil za prehod na odprto kodo - operacijski sistem GNU/Linux, brskalnik Firefox in pisarniško okolje OpenOffice.org. Po ne preveč spodbudnem začetku so z namestitvami pričeli leta 2006; novembra 2008 je namenska Linux distribucija LiMux tekla na 1200 mestnih računalih, dve leti kasneje že "na več kot 3000", nedavno pa so jo namestili že kar na polovico od okvirno 12 tisoč računalnikov. Zaključek načrtujejo karseda hitro, in sicer že naslednje leto.

Prehod na odprto kodo seveda ni nezahtevna operacija in vodja projekta, Florian Schießl, je priznal, da so bile prve časovne ocene zelo naivne. Mestna uprava razpolaga z okvirno 15 tisoč računalniki. Upravljanje z uporabniki, strojno opremo in programsko opremo ni centralizirano, ampak prepuščeno enemu od 21 IT centrov, ki skrbijo za IT infrastrukturo posameznih oddelkov. Dalje, v rabi je približno 300 namenskih MS Windows...

9 komentarjev

Estonija načrtuje nacionalno mrežo polnilnih postaj za električne avtomobile

Mitsubishi MiEV

vir: PhysOrg.com
PhysOrg.com - Po poročanju Estonskih oblasti, bodo do leta 2012 zgradili mrežo polnilnih postaj za električne avtomobile. Sredstva bodo zagotovili s prodajo 10 milijonov emisijskih kreditnih točk CO2 Japonskemu podjetju Mitsubishi.

Država bo lokalnim oblastem namenila približno 500 avtomobilov Mitsubishi i-MiEV, v načrutih pa je tuda podpora nakupa električnega vozila za posameznike. Tako pričakujejo, da bo do konca leta 2012 na cestah približno 1000 električnih avtomobilov.

Postaviti imajo namen 250 polnilnih postaj, kjer bo mogoče avto napolniti do 80% v 30 minutah.

59 komentarjev

Tegobe münchenske migracije na Linux in končni triumf

Bavarski pingvin LiMux

Heise - Leta 2003 je bilo v Münchnu domenjeno, da bo celotni IT-sektor javne uprave prešel na odprtokodni sistem. Projekt so poimenovali LiMux (zloženka besed Linux in München). Gre za enega največjih migracijskih projektov na svetu, saj zaobjema približno 15 tisoč javnih računalnikov, od delovnih postaj do namenskih strežnikov. Isto ime nosi tudi na Debianu osnovana distribucija Linuxa, ki jo bodo uporabili. Sedem let pozneje je končan prvi korak - na vseh računalnikih teče OpenOffice.

Florian Schießl, pomočnik...

103 komentarji

Ericsson odpušča vsled slabih rezultatov

CNet - Ericsson je včeraj objavil, da bodo odpustili 1500 zaposlenih. Konec prejšnjega tedna so objavili poslovne rezultate, ki so bili nepričakovano slabi. V četrtletju, ki se je končalo decembra, je njihov dobiček upadel za kar 92 odstotkov na pičlih 314 milijonov kron (31 milijonov evrov), medtem ko so se prihodki od prodaje znižali za 13 odstotkov na 58,3 milijarde kron (5,7 milijarde evrov).

Celoletni finančni izkaz za leto 2009 kaže padec dobička za 67 odstotkov na 3,7 milijarde kron (361 milijonov evrov), medtem ko se je prodaja obdržala na istem nivoju kot leto prej, to je 206,5 milijarde kron (20 milijard evrov).

Pred približno letom dni je Ericsson že najavil, da bo na cesto poslal 5000 ljudi, sedaj pa se jim pridružuje še 1500 novih. Z odpuščanjem in krčenjem stroškov nameravajo letno prihraniti poldrugo milijardo evrov. Na mesto izvršnega direktorja so z novim letom pripeljali tudi novega človeka, ki bo Hans Vestberg, prejšnji glavni finančnik (CFO).

0 komentarjev

Ruski učitelji se bodo učili uporabe odprtokodnega programja

Ubuntu.si - Kot poročajo na Profy.com, je rusko ministrstvo za šolstvo objavilo razpis za izobraževanje učiteljev za delo z odprtokodnim programjem. V okviru razpisa v vrednosti 4 milijone USD, naj bi okrog 60.000 ruskih učiteljev naučili nameščati in uporabljati odprtokodno programsko opremo, izobrazili pa bodo tudi tutorje, ki bodo šolam pomagali reševati težave pri prehodu. Ob koncu izobraževanja bodo učitelji morali opraviti tudi izpit.

Po načrtih ruskega ministrstva za šolstvo, naj bi ruske šole na odprto kodo prešle že leta 2010, vsem šolam pa so tudi že razdelili namestitvene CD-je z Linuxom.

Vprašanje sicer, če bo šel prehod tako gladko, kot načrtujejo, vsekakor pa gre za korak v pravo smer. Slovensko ministrstvo za šolstvo pa se vsaj zaenkrat s takšnimi "malenkostmi" ne ubada...

36 komentarjev

Münchnski prehod na Linux se nadaljuje

Slashdot - Pred šestimi leti je odločitev münchnskih oblasti, da 14.000 svojih računalnikov migrirajo na brezplačno programsko opremo dvignila veliko prahu. Tako veliko, da so o njej obširno poročali celo v ZDA. Sedaj si poglejmo, kako prehod napreduje. Začetni stroški projekta so znašali 13 milijonov evrov, medtem ko bil prehod z Windows NT 4 na XP-je cenejši, a dolgoročno naj bi beležili prihranek. Približno 60 odstotkov vseh računalnikov že uporablja OpenOffice, medtem ko naj bi ostali sledili do konca letošnjega leta. Firefox in Thunderbird sta pristala že na vseh, operacijski sistem pa naj bi za odprtokodni LiMux do konca leta 2012 zamenjalo že 80 odstotkov računalnikov. Več o tem.

206 komentarjev

Francoska policija s prehodom na Linux prihranila 50 milijonov EUR

Ars Technica - Kot poročajo na ArsTechici je francoska policija, ki se je leta 2004 odločila za prehod na Linux prihranila že 50 milijonov EUR.

Prehod so začeli leta 2005 in najprej so MS Office nadomestili z OpenOffice.org. Sledila je zamenjava še ostale programske opreme, vključno z brskalnikom Firefox in odjemalcem e-pošte Thunderbird.

Potem je leta 2006 prišla Vista in francoska policija se je namesto na Visto raje odločila migrirati na Ubuntu. Razlog za migracijo je bila ocena, da jim prehod na Visto ne bo prinesel bistvenih prednosti, poleg tega pa jim je Microsoft povedal, da bi bilo za prehod potrebno izobraževanje uporabnikov.

Francoska policija je tako izvedla testni prehod na Ubuntu. Za začetek so prehod izvedli na 5.000 delovnih postajah, prehod sam pa je bil zelo enostaven. Do konca leta načrtujejo še prehod 15.000 delovnih postaj do leta 2015 pa nameravajo Linux namestiti na vseh 90.000 računalnikih. Ugotavljajo, da ima Linux številne prednosti, med drugim tudi enostavnejšo...

543 komentarjev

München začenja prehod na Linux

News.com - V Münchnu so lokalne oblasti, sicer z enoletno zamudo, pričele z migracijo na Linux, ki bo po predvidevanjih trajala tja do polovice leta 2009.

Zamudo so "zakrivili" prepiri okoli programskih patentov v EU, podaljšana pogajanja in podaljšan pilotni program. Zaradi določenih programov, ki jih je možno poganjati samo na Windows operacijskem sistemu, ne bo možna popolna migracija, načrtujejo pa migracijo 80% vseh računalnikov, ki jih uporabljajo lokalne oblasti. V prehodnem času bodo na okoli 14.000 računalnikih uporabljali pisarniški paket OpenOffice, letos pa naj bi v celoti na Linux preselili 200 računalnikov.

34 komentarjev

Detektor brezžičnih kamer

Schneier.com - Pri Brick House Security so pričeli prodajati detektor brezžičnih nadzornih kamer.



Brezžične videonadzorne kamere v zadnjem času postajajo čedalje bolj priljubljene, predvsem v ZDA. Sedaj pa se je pojavila še naprava, ki jo prodajajo kot proti-nadzorno tehnologijo (counter surveilalnce). Naprava je primerna za v žep, ima barvni zaslon in naj bi zaznavala kamere v oddaljenosti do dobrih 150 metrov. Igračka stane 500 USD.

Reklamni slogani prodajalca se glasijo: "prisluškujte brezžičnim signalom okrog vas", "glejte kaj gledajo nadzorniki" ter "ne pustite se ujeti v kočljivi situaciji".

14 komentarjev

München nadaljuje

Slashdot - Münchenski župan, Christian Ude, je na novinarski konferenci zatrdil, da bo mestna uprava, kljub nedavnemu opominjanju na potencialno sporne programske patente, nadaljevala s prehodom na Linux. Na problem programskih patentov, ki bi v primeru nove evropske direktive, ki trka na vrata, lahko resno ogrozili München, je opozoril Jens Muehlhaus, sicer pripadnik Zelenih in hkrati podpornik odprtokodnega programja.

36 komentarjev

Le kaj Münchnu onemogoča prehod na Linux?

Slashdot - Najboljši argument za prehod na Linux je ponašanje s primeri, ko se velika množica uporabnikov odloči za spremembo. Ponavadi gre za podjetja, pred meseci pa je na ta način "zaslovel" tudi München, ki je sklenil vseh 13.000 računalnikov mestne uprave opremiti z Linuxom. Kljub temu, da jim je Microsoft ponujal različne ugodnosti, so se odločili za domači SuSE, ki je bil še precej ugodnejši.

Te dni pa se Bavarci soočajo z velikimi težavami, saj jih je stranka Zelenih opozorila na morebitne konflikte s programskimi patenti. V Evropi je namreč že sedaj podeljenih čez 30.000 patentov, ki so seveda popolnoma v nasprotju z obstoječo zakonodajo, spornih pa naj bi jih bilo vsaj 50. Tako je prehod na Linux začasno zamrznjen, dokler odgovorni ne proučijo morebitnih finančnih vplivov na reformo. Klik!

26 komentarjev

Hočete zbirateljsko verzijo Quakea?

eBay - V tem primeru kaj hitro odklikajte na ta naslov, kjer si lahko kupite še neodprto škatlo igrice Quake III: Team Arena, s podpisi razvijalske ekipe ID Software po celi škatli. Imate še dobrih devet dni, trenutna cena se giblje okoli osemdesetih dolarjev, je pa res -- da morate biti Američan. Predpogoj prodajalca je pošiljanje samo v ZDA.

Sedaj pa k resnim novicam [:D].

3 komentarji

HotMail zopet preluknjan

ZDNet - Medtem ko je na dnevnem redu senatorskih govorov besedica 'Passport' ter MS piše Priročnike za prehod iz Linuxa/Unixa na Okna (... katere bo očitno tudi sam potreboval, ko bo prenesel Unix strežnike za Hotmail na Windowse ...), pa so v svojem Hotmail sistemu odkrili še eno luknjo: če bi zli uporabnik poznal neko uporabniško ime ter točen čas prejetja e-maila (beri: na stotinko sekunde natančno) plus še dvomestno naključno številko, bi lahko to sporočilo tudi prebral.

Po Microsoftovih besedah sodeč so luknjo že zakrpali, na hekerski strani Root Core pa je še vedno na voljo "how-to". Klik!

3 komentarji

Nič novega...

2CPU - Tale sobota lahko res potre... Ne boste verjeli, ampak skoraj čisto nič novega se ni dogodilo! Kaj šele jutri, ko bo nedelja . Vseeno pa se dogaja nekaj. Na 2cpu sem komentiral novico o Transmetinih strežnikih (novico sem napisal včeraj zjutraj). Moj komentar je očitno dvignil veliko prahu. Če nimate kaj početi, poglejte in komentirajte. Ne bom zameril, če ne boste na moji strani. Res ne .

3 komentarji