»

Evropska komisija zaskrbljena zaradi pametnih igrač

Slo-Tech - Evropska komisija je predstavila novo poročilo Skupnega raziskovalnega centra (JRC), ki izpostavlja zasebnost in varnost kot dve najbolj problematični področji pametnih igrač. Njihov trg raste in naj bi do leta 2020 obsega 10 milijard evrov, zato si Evropska komisija prizadeva za regulacijo.

Spomnimo, da smo minuli mesec poročali o pametni otroški igrači, katere prodajo in posedovanje je Nemčija prepovedala zaradi pomanjkljive varnosti, kar hekerjem omogoča, da jo izrabljajo kot prisluškovalno napravo. Prav tovrstne aspekte izpostavlja novo poročilo. V njem strokovnjaki iz JRC poudarjajo tudi, da posledice otroške interakcije z roboti, kamor lahko v najširšem pomenu besede štejemo tudi pametne igrače s...

12 komentarjev

Nadaljnje Microsoftove težave na Kitajskem

Reuters - Microsoftov položaj na Kitajskem se zapleta, saj mu kitajske oblasti očitajo nesodelovanje. Prvi znaki za poslabšanje odnosov med Pekingom in Microsoftom so bili že majska prepoved nakupov Windows 8 v kitajskem javnem sektorju ter avgustovska preiskava Microsoftovih pisarn na Kitajskem zaradi suma zlorabe prevladujočega položaja na trgu.

Kitajske oblasti se ukvarjajo z integracijo Internet Explorerja in Windows Media Playerja v operacijski sistem Windows, ki sta po besedah Državnega urada za industrijo in trgovino (SAIC) problematični. Microsoftu očitajo, da odklanja sodelovanje s kitajskimi oblastmi, zaradi česar so avgusta tudi preiskali njihove pisarne. Spomnimo, da je bil Microsoft deležen popolnoma enakih očitkov...

18 komentarjev

Hekerji napovedali vojno Microsoftu

The Register - Hekerji so združili moči in složno izdali programsko opremo, ki sabotira Microsoftova forenzična orodja, ki jih je redmondski gigant brezplačno ponudil organom pregona po svetu. Ker se Microsoftov program imenuje COFEE (Computer Online Forensic Evidence Extractor), so protistrup domiselno poimenoval Decaf. Ta budno pazi, kaj v računalniku teče, in ob priklopu USB-ključa s programom COFEE avtomatsko izvede nekaj protiukrepov.

COFEE je Microsoft ponujal že od leta 2007 in je omogočal avtomatsko enostavno analizo sistemov Windows (piškotki, zgodovina brskanja, začasne datoteke ...). Pretekli mesec je COFEE ušel na splet, kar je sprožilo razvoj protistrupa. Microsoft je hitel pozivati strani, da ga umaknejo, a na Wikileaks ostaja. In res, nastali Decaf pobriše vse začasne datoteke, zradira zapiske programa COFEE, onemogoči USB in si izmisli (spoof) vrsto MAC-naslovov. Za prihodnje verzije hekerji obljubljajo še nekaj izboljšav, med njimi možnost oddaljenega zaklepa računalnika....

12 komentarjev

Microsoft in EU morda do dogovora že 15. decembra

ComputerWorld - Microsoft se je oktobra z Evropsko komisijo sporazumel, da bo v svoj operacijski sistem vključil izbirno okno, ki bo uporabniku ponudilo najpriljubljenejše spletne brskalnike. Ta si bo nato izbral svojega favorita, s čimer bo Microsoft zadostil zahtevam EU, ki mu je očitala monopolne vedenje in ščitenje Internet Explorerja. V Bruslju so z bili idejo zadovoljni, majhne pripombe so izrekli le izdelovalci konkurenčnih brskalnikov, zaradi česar bo Microsoft to okno malo predrugačil.

Ena izmed pomembnejših sprememb bo naključni vrsti red brskalnikov na izbiro, ki se bo vsakokrat premešal. Microsoft jih je želel razvrstiti po abecedi glede na avtorja, s čimer bi se na prvo mesto zavihtel Applov Safari, kar pa bi lahko vodilo v oportunistično poimenovanje. Druga pripomba je šla na račun programa, ki bo okno odprl. Nesprejemljivo je, da bi ga odprl Internet Explorer, so v en glas zatrdili konkurentje, zaradi česar bo sedaj okno odpirala neka nevtralna aplikacija. Dodatno bo potrebno...

51 komentarjev

Bo sedež evropske banke podatkov v Estoniji?

Heise - Po poročanju avstrijskih medijev je Estonija edina država, ki se poteguje za sedež Agencije za operativno upravljanje obsežnih informacijskih sistemov na območju svobode, varnosti in pravice. Kot piše v sporočilu komisije, ki je bilo objavljeno junija, bo novoustanovljena agencija zbirala tri skupine podatkov.

Sprva bodo hranili informacije za obstoječi schengenski sistem (SIS 1+), ki ga bo kmalu nadomestil SIS II. Vizumski informacijski sistem (VIS) bo pooblaščenim nacionalnim organom omogočal rokovanje s podatki o vizumih, tudi z biometričnimi podatki, in bo važen instrument za zaščito zunanje meje in izvrševanje skupne vizumske politike. EURODAC pa bo informacijski sistem, ki bo hranil prstne odtise prosilcev za azil in nezakonitih priseljencev. Trenutno SIS in VIS podpirajo Francozi in Avstrijci, EURODAC pa Komisija sama, a to ne bo trajalo večno. Ugotovili so, da bo najbolje ustanoviti posebno agencijo, ki se bo lahko 24 ur dnevno ukvarjala s tem. Proračun projekta do leta...

12 komentarjev

EU kani kaznovati Intel

Reuters - Da ne bi kdo mislil, da se Evropska komisija načrtno loteva le Microsofta, še tale novica. Pripravljajo se na boj z Intelom. Kot poroča Cnet in tudi Reuters, je Komisija oblikovala osnutek odločitve, ki Intel obtožuje kršitve protimonopolne zakonodaje, pravijo viri blizu Bruslja, kar je kasneje potrdil tudi predstavnik za stike z javnostmi. To pomeni, da bomo končno odločitev videli v prihajajočih tednih. Intel se je odzval s skopo pojasnitvijo, da je zanje vse skupaj še špekulacija, ki je ne bodo komentirali.

Evropska komisija je 500-stranski osnutek poslala vsem 27 državam članicam v proučitev, nato pa bo v približno dveh tednih sledil sestanek, kjer bodo slednje podale svoje odzive. Da bi preprečili uhajanje informacij, v osnutkih ni podatkov o višini kazni; to določijo šele po sprejemu osnutka s strani vseh držav.

0 komentarjev

Microsoftu dodaten teden v bitki z EU

The Register - Poročali smo že, da je Evropska komisija pod drobnogled vzela Microsoftovo integracijo Internet Explorerja v Windows, kar je po njenem mnenju izkoriščanje monopolnega položaja. Prvikrat so Microsoft opomnili 15. januarja letos, ko so podjetju poslali obvestilo o nasprotovanju in mu dali dvomesečni rok, da odgovori na očitke. Rok so nato podaljšali do 21. aprila, včeraj pa je predstavnica Evropske komisije za stike z javnostmi potrdila, da so Microsoftu rok podaljšali še za dodaten teden, skupno na 28. april. Razloga za odločitev ni navedla.

O mogočih izidih smo že dosti špekulirali, a se trenutno zdi najverjetnejša zahteva, da se v Windows vključi še kak konkurenčen brskalnik in nato uporabniku ponudi možnost izbora, katerega bo dejansko namestil. Druga možnost bi bila prepoved prodaje IE z Windows, a se je Evropska komisija verjetno kaj naučila ob primeru z Windows Media Playerjem, ki je bil zanjo pirova zmaga. Izrečejo lahko seveda še globo.

59 komentarjev

Microsoft kaznovan z 9 milijoni evrov

Heise - Nemški Bundeskartellamt je Microsoftu naložil plačilo devetih milijonov evrov kazni, ker se je s prodajalci dogovarjal in vplival na končno ceno za Office Home and Student 2007 na nedovoljen način, ki krši pravila za varstvo konkurence. Med drugim so neimenovanemu prodajalcu na zvezni ravni finančno pomagali promovirati izdelek, kar ni dovoljeno. Še pred sporno kampanijo naj bi se Microsoft in ta prodajalec srečala vsaj dvakrat in dogovorila o ceni. Microsoft pravi, da se z odločitvijo ne strinjajo, vendar se ji bodo uklonili, saj se želijo izogniti dolgotrajnim tožbam. Prav tako bodo poskrbeli, da v prihodnosti do takih nevšečnosti ne bo več prihajalo, so zapisali.

8 komentarjev

Rusi preverjajo, ali je Microsoft monopolist

The inquirer - EU že dlje časa skrbno bdi nad Microsoftom in skrbi, da ta ne bi izkoriščal svojega prevladujočega tržnega deleža, sedaj pa podobno razmišlja tudi Rusija. Protimonopolne inštitucije v Rusiji so namreč ta teden objavile, da nameravajo Microsoft vključiti na seznam monopolistov, ki poslujejo v državi. Da se neko podjetje znajde na tem seznamu, mora obvladovati več kot 35 odstotkov trga v katerem koli segmentu, kar po njihovem mnenju Microsoft zlahka presega.

Sedaj bodo izvedli uradno preiskavo in če bodo omenjeni odstotek potrdili, bo redmondski velikan postal prvo IT-podjetje v Rusiji, ki bo dobilo svoje mesto na tej listi. To bi pomenilo, da bodo oblasti budno spremljale, kako se podjetje vede. Preverjali bodo, ali niso cene nerazumno visoke ali nizke ipd., lahko pa mu celo naložijo kakšno kazen.

49 komentarjev

Kakšen bo Microsoftov Kumo

Wired News - Microsoft je naznanil, da je začel z internim testiranjem novega iskalnega pogona, ki nosi kodno ime Kumo. Ko bo Kumo nared za uporabo, bodo z njim zamenjali Live Search, in poskusili konkurirati Googlu na področju iskanja po spletu. Celotni projekt naj bi Microsoft zastavil kar resno, tako da je v podjetju trenutno živahno vzdušenje testiranja, nad izdelkom pa naj bili zaposleni navdušeni.

Da bi jim uspelo ogroziti Google, razvijajo novo tehnologijo iskanja, ki so jo poimenovali...

8 komentarjev

Evropska komisija ukinja Microsoftovega čuvaja

TG Daily - Evropska komisija občasno sicer Microsoftu zapreti s sankcijami in pošlje izjavo o nasprotovanju, kot je bil to primer z integracijo Internet Explorerja v Windows, a je načeloma mnenja, da je redmondski gigant poslušen, tako da ne potrebuje več varuške.

Marca leta 2004 je Evropska komisija ugotovila, da je Mirosoft kršil nekaj protimonopolnih členov zakonov z oteževanjem dostopa do ustrezne dokumentacije piscem programov z nerazumnimi cenami in integracijo Windows Media Playerja v Windows, zaradi česar so ga oglobili in mu naložili izdelavo Windows brez omenjenega predvajalnika. Leto kasneje so nastavili tudi posebnega čuvaja, ki ga je moral plačevati Microsoft, da je preverjal, ali se Microsoft drži evropskih pravil. Včeraj so uradno objavili, da funkcijo nadzornika (trustee) ukinjajo, saj zanjo ni več potrebe. Kot so zapisali, je to posledica dobrega Microsoftovega obnašanja, večje možnosti drugih izdelovalcev, da svoje pravice uveljavljajo pred nacionalnimi sodišči, in...

5 komentarjev

Evropska komisija hoče več brskalnikov v Windows

Slashdot - Evropska komisija se je odločila, da od Microsofta ne bo zahtevala odstranitev Internet Explorerja iz operacijskega sistema. Skladnost s pravili konkurence bodo poskusili doseči na drugačen način. Od Microsofta namreč zahtevajo, da pri namestitvi Windows uporabnikom ponudi izbiro, kateri brskalnik želijo namestiti.

Spomnimo, da je Komisija Microsoftu že januarja poslala obvestilo o nasprotovanju (statement of objection), ker jih je navedena integracija IE-ja v sistem zmotila. Dvomesečni rok, v katerem mora podjetje v postopku odgovoriti, se še ni iztekel, a je Komisija že zavzela nekatera stališča. Če se bodo v postopku očitane kršitve izkazale za resnične, bodo od Microsofta zahtevali, da v Windows doda možnost izbora, kateri brskalniki naj se namestijo in kateri naj bo privzet. Druga možnost, ki se lahko udejanji, je prevalitev problema na OEM-partnerje, ki ponujajo sisteme z naloženim Windows. V tem primeru bi morali ti namestiti na računalnike in telefone dodatne brskalnike.

...

163 komentarjev

Evropska komisija želi Windows brez IE

CNet - Evropska komisija se je spet odločila nekoliko pobliže ogledati Microsoftov položaj in njegov Windows, saj meni, da redmondski velikan izkorišča prevladujoči tržni delež. Tokrat je kamen spotike brskalnik Internet Explorer, ki je integriran v Windows, povod pa pritožba razvijalcev Opere iz leta 2007.

Evropska komisija je Microsoftu že poslala obvestilo o nasprotovanju (statement of objection), v izjavi za javnost pa je zapisala, da navezava IE-ja na Windows, s čimer je prvi avtomatsko dostopen na 90 odstotkih računalnikov, ovira konkurenco. Hkrati verjamejo, da Microsoft na tak način zavira razvoj konkurenčnih produktov in znižuje kakovost izdelkov, ki bi jih končni uporabnik lahko bil deležen. Prav tako ugotavljajo, da vsenavzočnost IE-ja spodbuja razvijalce spletnih strani k razvoju strani, prvenstveno optimiziranih za IE. Microsoft je bil za zdaj kratek, saj je dejal, da so obvezani poslovati v skladu z evropskim pravnim redom in da preučujejo obvestilo. Podjetje ima namreč...

156 komentarjev

Trident intervju

Hardware Accelerated - Se še spomnite, ko smo poročali o novem grafičnem čipu podjetja Trident, ki bo zasul ljudske množice z dostopnostjo, nizko ceno ter uporabnostjo? 5. avgusta so uradno objavili, da bo XP4 - kot se čip imenuje - sigurno prišel na trg. Ta 0,13 mikronska, 4 cevovodna, 128bit DDR široka ter DirectX 8.1 podpirajoča se plast tranzistorjev bo tako poceni, da bomo za ceno enega Radeona 9700 dobili kar 4 Tridentove SUVje, medtem ko bo ena kartica imela kar 70% moči Radeona.
Celotni intervju, ki razkrije nekaj novih podatkov o tem prihajajočem GPUju najdete na Hardware Accelerated.

13 komentarjev