»

Facebook razvija brezpilotna letala za dostop do interneta

Mashable - Na svetu je še vedno približno milijarda ljudi, ki nimajo in zaradi odsotnosti infrastrukture ne morejo imeti dostopa do interneta. Facebook raziskuje eno izmed poti za razširitev pokritosti z internetom na vso svetovno prebivalstvo, za kar bodo uporabili brezpilotna letala na sončni pogon, ki bodo letela visoko nad oblaki.

Brezpilotna letala oziroma troti (drones) so čedalje popularnejša. Amazon in Google se ukvarjata s troti, ki bi dostavljali pakete. Google bi s troti druge vrste nudil tudi dostop do interneta, na zalogi pa imajo tudi proizvajalca satelitov, najbolj nenavaden pa je njihov projekt interneta z balonov.

Facebook bi z njimi nudil dostop do interneta, a razen imena in odsotnosti pilota s troti-poštarji nimajo skorajda nič skupnega. Facebookova...

2 komentarja

Google bi preizkušal internet z brezpilotnih letal

Slo-Tech - Google si očitno želi osvojiti nebo, zato so na ameriško Zvezno komisijo za telekomunikacije (FCC) naslovili prošnjo za odobritev testiranja brezpilotnih letal, s katerimi bi lahko zagotavljali internetno povezavo na širšem območju pod njimi.

S tem se nadaljuje Googlov pohod nad nebo, ki so ga začel z nakupom podjetja Titan Aerospace in eksperimentiranjem z baloni. Satelitski internet je danes že realnost, internetna povezave prek balonov v zraku pa se zdi precej futuristična, a jo je Google že preizkušal. Nekje vmes so brezpilotna letala, zato ni presenetljivo, da želi Google v Novi Mehiki blizu Albuquerqueja preizkusiti, kako bi lahko internetno povezavo zagotavljal z njimi. Brezpilotna letala pa želi Google uporabljati tudi za dostavo paketov, podobno kot je to predlagal Amazon. Če pomislimo, da...

8 komentarjev

Microsoft se spet brani očitkov podkupovanja pri javnih razpisih

Dnevi odprtih vrat 2010, Microsoft Pakistan.

vir: ProPakistani
The Wall Street Journal - Wall Street Journal poroča, da Microsoft že nekaj časa sodeluje z ameriško vlado v preiskavi očitkov podkupovanja za pridobitev javnih razpisov v nekaterih tujih državah, konkretno na Kitajskem, v Italiji, Bolgariji, oz. od nedavnega še Rusiji in Pakistanu. V Rusiji naj bi podkupili uslužbence enega od večjih državnih podjetij, v Pakistanu pa naj bi, sodeč po navedbah anonimnega prijavitelja, sfinancirali petdnevno luksuzno potovanje v Egipt za državnega uslužbenca (+ ženo), ki je odločal o izbiri dobavitelja pisarniške programske opreme. Tri mesece kasneje je Pakistan nabavil za 9 milijonov dolarjev licenc za MS Office.

Vsi očitki naj bi bili sveži; iz obdobja zadnjih 8 mesecev. Ameriška vlada ima jurisdikcijo na podlagi posebnega zakona, ki...

0 komentarjev

Virusne okužbe ameriških brezpilotnih letal

Ars Technica - Pomemben del ameriške vojske so brezpilotna letala, ki omogočajo prelete in napade območij, kjer bi bila uporaba letal s posadkami prenevarna. Glavnina odpade na modela Reaper in Predator, ki tvorita ogrodje brezpilotnih operacij. Ta letala lahko letijo z avtopilotom, za zahtevnejše manevre pa jih krmilijo na daljavo iz baze. Problem nastane, ko se na računalniške sisteme naselijo virusi.

Prav to se je zgodilo v zadnjem času. Pred dvema tednoma je HBSS opazil, da je računalniške sisteme v Creech Air Force Base okužil virus. Ta se ni vmešaval v delovanje sistemov ali povzročal škode, tako da so letala še vedno neovirano letela, je pa zapisoval vse ukaze pilotov v bazi (keylogger). V Creechu je ena izmed največjih baz za...

40 komentarjev

Tudi Bangladeš blokiral Facebook

Protesti proti Facebooku v Bangladešu

BBC - Pred dobrim tednom dni je Pakistan blokiral Facebook, YouTube, Wikipedijo in Flickr zaradi nespoštljivih strani o preroku Mohamedu in njegovih karikatur. Zgledu je te dni sledil tudi Bangladeš, ki je Facebook blokiral zaradi razširjanje žaljivih karikatur Mohameda in neprimernih fotografij voditeljev države, med drugim očeta Bangladeša, premierja in vodje opozicije. Ena oseba je bila celo aretirana zaradi širjenja sovraštva in žalitev državnih voditeljev, so povedali v Bangladešu. Blokiranje Facebooka naj bi bilo sicer le začasno, odpravili ga bodo po odstranitvi spornih karikatur. Že v petek so se ljudje v Bangladešu zbrali na ulicah in, podobno kot v Pakistanu, v demonstracijah...

14 komentarjev

Google Earth uporaben za tatove krapov

TG Daily - Domišljija nepridipravov ne pozna meja, nove tehnologije pa jim še razpnejo krila. Angleška policija svari pred novo modo tatvin, kjer si tatovi pomagajo z Google Earthom. To pot so na udaru -- ribe. Res je, prebivalci so prijavili že dvanajst primerov, ko so zlikovci ukradli ogromne krape, vredne več sto funtov. Nekemu moškemu so zmanjkali štirje krapi in drage vodne lilije, drugemu pa trinajst krapov in oprema za filtriranje vode v ribniku. Policija pojasnjuje, da si lopovi prek Google Earth ogledajo, katere hiše imajo velike ribnike na svojih vrtovih, in jih kasneje napadajo. Google odvrača, da nepridipravi prav tako uporabljajo zemljevide, telefone in avtomobile, a nihče ne krivi teh tehnologij za zločine. Enako bi moralo biti z njihovimi satelitskimi posnetki. Na začetku letošnjega leta so nekega Britanca obsodili na osemmesečno zaporno kazen, ker je s pomočjo Google Eartha z zgodovinskih stavb ukradel za več kot sto tisoč funtov svinca.

V Ambrusu že nalagajo Google Earth.

34 komentarjev

Google Earth razkril skrivno letalsko oporišče CIE

Skrivno letalsko oporišče CIE v Pakistanu leta 2006

vir: Times Online
Times Online - Kljub temu da je pakistanska vlada leta 2006 zatrdila, da ZDA v Pakistanu po letu 2006 nimajo več letalskih oporišč, so posnetki na Google Eartha iz leta 2006 razkrili, da so se tega leta v Pakistanu na letalskem oporišču Shamsi nahajala CII-na brezpilotna letala.



Iz tega oporišča je namreč CIA nad Afganistan v opazovalne misije pošiljala brezpilotna letala MQ1 Predator, ki pa lahko nosijo tudi oborožitev. Na novejšem posnetku Google Eartha je mogoče videti nov hangar, ki bi po mnenju strokovnjakov glede na svojo velikost lahko služil za shranjevanje treh Predatorjev.

Big Google is watching you!

40 komentarjev

Indijci prepovedali Google Earth?

Times Online - Za novembrske teroristične napade v Indiji naj bi napadalci uporabili Googlovo aplikacijo za ogled satelitskih posnetkov Google Earth, zato so v Indiji zastrigli z ušesi. Tako sedaj od indijskih sodišč zahtevajo prepoved uporabe Google Eartha. Odvetnik Amit Karkhanis je v svoji zahtevi višjemu sodišču dejal, da prosto dostopna aplikacija pomaga teroristom pri načrtovanju napadov, saj nudi podrobne posnetke, s katerimi so se napadalci seznanili s tarčami.

Zahteve za zameglitev določenih strateških območij niso nič novega, saj so od Googla za svoja vojaška področja, jedrske elektrarne in podobne isto zahtevale že ZDA, Velika Britanija, Avstralija in Južna Koreja. A Indijci so šli še dlje, saj zahtevajo popolno prepoved uporabe Google Earth v državi. Omeniti velja, da nameni morda niso tako enostranski, saj je Indija pred kratkim napovedala zagon projekta Bhuvan, ki bo njihova verzija Google Eartha. Bhuvan bo s pomočjo satelitov nudil visokoločljivostne zračne posnetke, ki jih bo...

21 komentarjev

Google Earth prilagojen za iPhone

The Register - Peter Birch na svojem blogu sporoča, da je Google prilagodil svojo aplikacijo Google Earth tudi za uporabo na iPhonu. Google Earth je že od leta 2005 na voljo uporabnikom namiznih računalnikov, preneslo pa si ga je že prek 400 milijonov uporabnikov, odslej pa bo brezplačno na voljo tudi lastnikom iPhona. Mobilna inačica vsebuje še osem milijonov panoramskih posnetkov atraktivnih lokacij in funkcijo My Location, ki prikaže trenutni položaj uporabnika na zemljevidu. Ne nazadnje velja omeniti še funkcionalnost iz Google Maps, ki na zaslonu pokaže položaj naslovov, podjetij in znamenitosti.

Google je že tu, počakati moramo le še na...

3 komentarji

Okolje in Google

New Scientist - Gotovo se sprašujete kaj imata skupnega Google in UNEP? V okviru Googlovega programa Google Earth sta omenjeni organizaciji združili moči. V omenjenem programu si boste lahko ogledali 100 območji, imenovanih "environmental hotspots". Območja kot so amazonski deževni gozd, ki se krči, topljenje ledenikov, rast urbanih območji, zmanjševanje jezera Čad... Okoli 100 milijonov uporabnikov, kolikor je uporabnikov Google Earth, si bo lahko ogledalo satelitske posnetke na teh krajih pred in po spremembah.

Vir: New Scientist.

Zdaj bomo videli, kaj je človek že uničil in tega nismo vedeli.[:|]

13 komentarjev

Kako deluje Google Earth

vir: Nature
Nature - Ste se kdaj vprašali kako lahko Google Earth, vsem visokoolčljivostnim slikam navkljub, dela razmeroma hitro? Ob dobri internetni povezavi, bi za dolpoteg vseh slike v najvišji ločljivosti namreč porabili okoli 100 let, kar je vse prej kot sinonim za odzivnost.

Kar naredijo je, da elipsoid (Zemljo) aproksimirajo s poligoni. Dlje kot je naše gledišče, manj teh poligonov je potrebnih, da dobimo občutek ukrivljenosti in podrobnosti. Pri detajlnem pogledu pa po drugi strani ni več potrebno...

16 komentarjev

Robotsko letalo

Boeing - Kot zanimivost tale novica: pri Boeingu pripravljajo preizkus bojnega letala brez posadke z oznako X-45. Stvarca je zgrajena po stealth tehnologiji, tehta 5.000 kg, ko je prazna in lahko nosi do 1.500 kg tovora. Dolga je malo manj kot deset metrov, čez krila pa meri 14 metrov. Za tiste, ki jih zadeva zanima, pa še tale povezava.

0 komentarjev