»

Kuba zaradi protestov blokira aplikacije za komuniciranje

Slo-Tech - Medtem ko na Kubi potekajo eni največjih protestov v zadnjih desetletjih, so se oblasti zatekle k preverjenim ukrepom, ki jih poznamo iz drugih držav: začele so omejevati dostop do interneta, ki je na Kubi sorazmerno nova pridobitev.

Prvikrat so internet zatemnili v nedeljo, ko je za 30 minut mrknila celotna država. Odtlej je dostop možen, a ne v popolnosti. Virtualna zasebna omrežja (VPN), ki v podobnih primerih predstavljajo osnovni način, kako obiti požarni zid, so blokirana. Nedelujoče so tudi priljubljene aplikacije za sporazumevanje prek telefonov, kot so Signal, WhatsApp in Telegram. To je posebej pomembno, ker večina prebivalcev Kube do interneta dostopa prek pametnih telefonov.

Iz podjetja NetBlocks, ki spremlja dogajanje na internetni infrastrukturi po svetu, sporočajo, da so zaznali blokado dostopa do teh aplikacij, ki jo izvaja kubanski nacionalni operater ETECSA. Blokada se je začela v nedeljo in še vedno traja. To je prvič, da so na Kubi blokirali aplikacije za...

19 komentarjev

Na Jamajki že tretjič ušli podatki iz baze za covid-19

Slo-Tech - Na Jamajki so onemogočili dostop do spletne strani in pripadajoče aplikacije JamCOVID, ki je namenjena omejevanju epidemije covida. V varnostnem incidentu, ki je že tretji zapovrstjo, so ušli podatki več kot pol milijona obiskovalcev tega otoka, ki jim je bila odrejena karantena. Stran se je kasneje vrnila.

Aplikacija JamCOVID se uporablja za lažjo obravnavo potnikov, ki pridejo na Jamajko in jim ministrstvo za zdravje odredi karanteno. V bazi so imena vseh potnikov in naslov, na katerem morajo preživeti 14-dnevno karanteno. Varnostni raziskovalci pa so ugotovili, da so bili ti podatki dostopni kar iz brskalnika, saj baza ni bila zaščitena z geslom, temveč je bila odprta na internet. Jamajška vlada odgovarja, da se je nepooblaščen dostop sicer zgodil, a ni šlo za množično odtekanje podatkov.

To ni prvi varnostni incident s to aplikacijo. Minuli teden je bilo tudi na Jamajki na internetu dostopnih več podatkov o 70.000 negativnih rezultatih testov na covid in več kot 425.000...

0 komentarjev

Pretrgan podmorski optični kabel od sveta odrezal pacifiško otočje

Lokalni operater se trudi odpraviti napako

Slo-Tech - Svetovne komunikacije nesorazmerno temeljijo na podmorskih optičnih kablih, za katere imamo na voljo sila malo precej ubornih alternativ. Večji kontinenti imajo več kablov, zato tudi ob prekinitvi kakšnega večjih posledic ni, povsem drugače pa je na malih otočjih. Strateško ameriško območje Severni Marianski otoki ima eno samo optično povezavo do Guama in od tam naprej svet, ki se je iz neznanih razlogov minulo sredo prekinila. Na tem pacifiškem arhipelagu imajo še danes velike težave s povezljivostjo.

Po prekinitvi povezave je otočje izgubilo vso povezljivost z internetom. Ni bil nedostopen le internet, temveč so bile nemogoče tudi transakcije s plačilnimi karticami in telefonski...

23 komentarjev

Netflix prihaja - na Kubo

Slo-Tech - Začetek normalizacije odnosov med ZDA in Kubo je imel hitre posledice tudi na internetu. Komunistični otoček sredi Karibskega morja je danes uradno dobil Netflix, ki ga še vedno zaman čakamo v dobršnem delu Evrope in seveda tudi v Sloveniji. Netflix je trenutno dostopen v 78 državah ali teritorijih, nimajo pa ga niti Japonska, Avstralija in Nova Zelandija. S tem je postal Netflix eno izmed prvih podjetij, ki je izkoristilo otoplitev odnosov med Kubo in ZDA.

Netflix bo na Kubi stal osem dolarjev na mesec, kar je zelo pomembna podrobnost. Dostopen bo namreč le ljudem s povezavo do interneta (logično) in z možnostjo opravljanja mednarodnih plačil. Kuba ima namreč zapleten sistem dvojne...

17 komentarjev

Kuba vključila prvi podmorski kabel za internet

Computerworld - Kuba je ena najbolj zaostalih internetnih držav, saj je penetracija dostopa do interneta tam okoli desetodstotna, širokopasovnega interneta pa praktično ni. Razlogov je več. Glavna razloga sta ameriški embargo, ki preprečuje neposreden nakup ameriške opreme in sodelovanje z ameriškimi ISP-ji, in kubanski nadzor na pretokom informacij. Do nedavnega je internetni promet do Kube potekal prek satelitov, kar je povzročalo ogromne zakasnitve in nizko prepustnost. Celotna povezava do Kube je zgolj okoli 400/200 Mb/s.

A stvari se obračajo na bolje. Pred štirimi leti so napovedali položitev novega podmorskega kabla, ki je lani resnično povezal Kubo in Venezuelo....

32 komentarjev

Novi podmorski in kopenski kabli za povezavo Evropa-Bližnji vzhod

The New York Times - Ko pišemo o bližnjevzhodnih državah, navadno poročamo o novih načinih vlad za omejevanje dostopa do interneta in cenzure, zato je pravo olajšanje, da kdaj pišemo o novih internetnih povezavah in celo smelih načrtih o globalnih vozliščih. Za to pot se je odločil Irak, ki se po letih diktature počasi odpira svetu in semkaj sodi seveda tudi internetna povezljivost. Začeli so s položitvijo novega podmorskega kabla, piše The New York.

V okviru pol milijarde dolarjev vrednega sistema Gulf Bridge Network so podmorski kabel, ki svojo pot začne na Siciliji in preko Sueškega prekopa nadaljuje pot po Rdečem morju, ob Arabskem polotoku, čez Hormuško ožino in po Perzijskem zalivu, potegnili do Iraka v bližini Basre. Projekt je bil tehnično zelo zahteven, saj...

6 komentarjev

Kuba dobiva širokopasovni dostop do interneta

Čeprav so računalniki na Kubi legalni, posebej razširjeni niso. Povprečna plača namreč znaša 20 dolarjev, računalnik pa stane 800 dolarjev.

Guardian - Kuba je ena zadnjih držav na svetu, kjer širokopasovnega dostopa do interneta še ni. A to se bo kmalu spremenilo, saj se je začelo polaganje podmorskega kabla do Venezuele, s katerim se bodo Kubanci pridružili internetno povezanim državam sveta.

Med vikendom je iz bližine venezuelskega pristanišča La Guaira proti Kubi izplula ladja Ile de Batz za polaganje podmorskih kablov francoskega podjetja Alcatel-Lucent. Na ta način bo Kuba obšla 50 let star ameriški embargo in povečala svojo internetno povezljivost za 3000-krat. Trenutno je med Kubanci le 14 odstotkov uporabnikov interneta, ki do medmrežja dostopajo predvsem iz vladnih računalnikov, univerz, tujih podjetij in hotelov. Zaradi embarga se namreč Kuba ne more povezati v mrežo podmorskih...

38 komentarjev

Googlovi zaposleni obsojeni zaradi spornega posnetka na Google Video

Google - Neki italijanski učenci iz Torina so leta 2006 na Google Video naložili videoposnetek, v katerem se spravljajo na avtističnega sošolca. Posnetek je presegal vse meje dobrega okusa, zaradi česar so ga le nekaj ur po prejemu obvestila italijanske policije na Googlu odstranili. Poleg tega so sodelovali s policijo pri identifikaciji tistega, ki je posnetek naložil na splet. Storilka in nekaj ljudi iz posnetka je bilo kasneje obsojenih na 10 mesecev družbenokoristnega dela. Pričakovali bi, da se zgodba tu konča, a ni bilo tako.

Javni tožilec iz Milana je štiri Googlove uslužbence - to so David Drummond, Peter Fleischer, George Reyes in Arvind Desikan) - obtožil razžalitve in kršitve italijanskega zakona o varstvu zasebnosti. Omenjeni zaposleni so leta 2008 zapustili Google. Seveda nihče izmed njih ni imel ničesar opraviti s spornim posnetkom, saj se niso pojavili v njem, niso ga posneli, niso ga naložili niti ga pregledali pred ali po objavi.

Zato je toliko bolj presenetljivo, da je...

21 komentarjev

Tajci blokirali spletne igre in stavnice

Slashdot - Na Tajskem, kjer praksa blokiranja iz takšnih ali drugačnih razlogov neželenih strani ni nič neobičajnega (glej sorodne novice), so se odločili preprečiti dostop še do spletnih stavnic ter strani za hazardiranje in igranje. Povod za to odločitev je bil samomor 12-letnika, kateremu je oče prepovedal igranje računalniških iger, zaradi česar se je mladoletnik pognal iz petega nadstropja. Suchart Wong-anandchai iz oddelka za posebne preiskave (DSI, Department of Special Investigation) je pojasnila, da je sodišče 19. maja izdalo odredbo, na podlagi katere bodo blokirali dostop do 72 spletnih strani, kjer lahko ljudje stavijo ali se navadijo na igranje iger.

Motiv v ozadju je kakopak denar, saj naj bi bile mnoge izmed teh strani izjemno dobičkonosne. Na noč so lahko posamezne nabrale tudi do 100 milijonov batov (dva milijona evrov), kar je šlo oblastem seveda hudo v nos. Vsem ponudnikom dostopa do interneta so že poslali sezname prepovedanih strani in od njih zahtevali onemogočenje...

6 komentarjev

Google se opravičuje in pojasnjuje izpade

CNet - V zadnjih dneh so bili uporabniki Googlovih storitev, med katerimi so najbolj priljubljene gotovo iskanje, Gmail in Docs, nekajkrat nemalo presenečeni, ker do njih niso mogli dostopati ali pa so delovale skrajno počasi. Google pojasnjuje, kaj je šlo narobe.

V uradni izjavi so zapisali, da so po pomoti preusmerili veliko svojega prometa skozi azijske povezave, zaradi česar je nastal v tamkajšnjih vodih zastoj. To je vplivalo na dosegljivost storitev, tako da naj bi približno 14 odstotkov uporabnikov občasno otežkočeno dostopalo do njih.

Dmitri Alperovitch iz pa McAfeeja pravi, da je Google napako storil v sklopu migracije na IPv6, ki počasi poteka že dlje časa. Po njegovem mnenju so poskušali spremeniti nekatere številke AS, a jim to zaradi neznanega hrošča ni najbolje uspelo. Tako nekaj velikih ponudnikov dostopa do interneta ni več našlo Googlovih ASN-jev, zaradi česar so bile njegove strani nedosegljive približno eno uro. Google se je odzval na te izjave in zatrdil, da njihov...

6 komentarjev

Kuba predstavila Novo

Reuters - Zadnji trend, ki je zajel države po svetu, je očitno razvoj lastnega operacijskega sistema ali vsaj svoje distribucije Linuxa, ki naj bi jim omogočila neodvisnost od ameriške dobre volje. Kitajcem in Rusom bodo sledili tudi Kubanci. Reuters poroča, da je Kuba ta teden izdala svojo verzijo Linuxa, ki se imenuje Nova.

Ob predstavitvi na konferenci v Havani so oblasti izpostavile željo, da bi ta distribucija zamenjala Microsoftovo programsko opremo na večini računalnikov na otoku. Pravijo, da je uporaba zaprte kode problematična, ker utegnejo imeti ameriške obveščevalne službe dostop do izvorne kode. Ironično je, da ameriški embargo seveda večini otežuje legalen nakup Microsoftovih programov na Kubi, tako da si lahko mislimo, kako so do njih prišli. Vladne službe in univerze že sedaj v veliki meri uporabljajo Linux, so dejali, problem pa predstavljajo državna podjetja, kjer se bojijo težav z združljivostjo. V petih letih naj bi se na Linux preselilo petdeset odstotkov računalnikov,...

62 komentarjev

Kuba bo dobila novo okno v svet

Yahoo News - Kuba bo prihodnje leto dobila novo povezavo v svet, saj bodo do tega otoka napeljali nov 1550 km dolg optični kabel, ki bo to državo skupaj z Jamajko in Haitijem z internetom povezal prek Venezuele. Oblasti trdijo, da se bo s tem opazno povečala povezljivost in dostopnost Kube. Žal to ne pomeni, da bo pogled v splet bistveno bolj odstrt tudi za končne uporabnike, so dodali predstavniki oblasti, saj bo država še vedno omejevala dostop do interneta za posameznike.

Trenutni problem internetnega dostopa na Kubi je ameriški embargo, ki prepoveduje navezavo na podmorske kable, ki tečejo borih trideset kilometrov od obole, zaradi česar se morajo v splet povezovati prek dragih satelitskih povezav. Trenutno je v tej 11,4-milijonski državi 1,4 milijona uporabnikov interneta. Washington medtem zavrača očitke, da so krivi za drakonske omejitve pri dostopu do interneta na Kubi. Že julija so napovedali, da bodo ameriškim podjetjem dovolili priklop Kube na ameriške podvodne kable, tako da naj bi...

7 komentarjev

Korejci z gigabitnim internetom do leta 2012

Slashdot - Južna Koreja oz. njihova komisija za komunikacije (KCC) je predstavila nov načrt, ki naj bi vsem državljanom ponudil širokopasovni dostop do interneta s hitrostjo en gigabit na sekundo. Mimogrede bodo še telefonsko omrežje nadgradili na IP-telefonijo, saj bo prepustnost več kot zadostna. Vse skupaj naj bi stalo okrog 19 milijard evrov, od česar bo proračun prispeval štiri odstotke, ostalo pa bodo primaknila privatna podjetja - raznorazni telekomi. V teh težkih časih bo pozitiven učinek tudi nastanek novih delovnih mest, saj jih zaradi projekta načrtujejo kar 120.000.

31 komentarjev

Internet dobil milijardtega uporabnika

TG Daily - Na internetu je zaslediti, da je internet konec preteklega leta dobil milijardtega uporabnika, starejšega od 15 let, če gre verjeti podatkom iz comScore World Metrix. V preglednici, ki so jo pripravili na TechPulse 360, prvo mesto zaseda Kitajska, od koder prihaja 17,8 odstotka vseh uporabnikov. Sledijo ji ZDA s 16,2, Japonska s 6,0 in Nemčija s 3,7 odstotki uporabnikov. Skupaj prihaja 41 odstotkov obiska iz Azije, 28 odstotkov iz Evrope, 18 odstotkov iz Severne Amerike in 7 odstotkov iz Južne Amerike. Od te milijarde ljudi jih je 77 odstotkov obiskalo Google, 64,2 odstotka Microsoftove strani in 55,8 odstotka Yahoo. Te tri so tudi najpriljubljenejše strani na spletu.

16 komentarjev

Wii bo predvajal video vsebine

X-Bit Labs - Nintendo je objavil, da bo začel sodelovati z japonskim podjetjem Dentsu in prek interneta ponujati video vsebine za svojo konzolo Wii. Sprva bodo risanke in drugo razvedrilno vsebino ponudili le na Japonskem in sicer nekaj zastonj, ostalo pa proti plačilu, kasneje pa se nameravajo usmeriti še na ameriški trg. Uporabniki lahko že sedaj uporabljajo Wii za brskanje po spletu, spletno nakupovanje, urejanje fotografij in komunikacijo, poudarjajo v Nintendu, z novo možnostjo pa želijo postati še bolj konkurenčni v boju z Microsoftom in Sonyjem. Ocenjujejo, da jih od 34,55 milijona Wiijev 80 odstotkov počiva blizu televizij v dnevnih sobah in da jih ima 40 odstotkov dostop do interneta, tako da se za manko povpraševanja ne bojijo.

8 komentarjev

Popravila na podmorskih kablih tečejo

Neowin - Prejšnji teden smo poročali, da so se pretrgali kar trije podmorski telekomunikacijski kabli, ki pod Sredozemskim morjem povezujejo z evropskimi vozlišči Bližnji vzhod in naprej. Tako so takoj po pretrganju v Indiji opazili štirikrat daljši dostopni čas.

Šlo je za kable SEA-ME-WE 3, SEA-ME-WE 4 in FLAG, ki potekajo naprej še globoko na Daljni vzhod. Francoski telekom je na pot poslal ladjo Raymond Croze, ki je hitro našla poškodovane vode. Pomagali so si z daljinsko vodeno podmornico Hector, ki bi prišla še posebej prav v primeru, da bi sidro ladje, ki je kable najverjetneje pretrgalo - uradnega razloga še ni - odneslo nekaj kilometrov iz smeri, kar da se bojda rado dogodi. Za kabel iz sistema FLAG bo poskrbel indijski operater, ki je na pot poslal ladjo Teliri. Kable morajo sedaj z dna dvigniti na površje in izvesti zamenjavo pokvarjenih vlaken. SEA-ME-WE4 bo popravljen do božiča, SEA-ME-WE3 pa do konca leta, obljubljajo Francozi.

10 komentarjev

Kako izgleda internet na Kitajskem

Slashdot - O svobodi na Kitajskem pri brskanju po internetu je bilo prelitega že mnogo črnila, skupni imenovalec pa ostaja kitajski požarni zid, ki skrbi, da Kitajci ne stikajo po straneh, ki oblastem niso povšeči. Če vas zanima, kaj in kako točno vidijo Kitajci, si lahko prenesete vtičnik za Firefox, ki vam omogoča to doživeti. Počasno nalaganje strani, čakanje v nedogled, nepojasnjena nedosegljivost določenih strani so sintagme, s katerimi najverneje opišemo tako izkušnjo, poroča Slashdot. Ker vtičnik preusmerja promet na kitajski proxy, ni nujno, da bo deloval dolgo.

13 komentarjev