»

OS X 10.7 Lion na voljo za predogled

Vmesnik, na katerega je močno vplival iPad

vir: TechCrunch
TechCrunch - Apple je skupaj s prenovljenimi MacBooki predstavil še prvo predogledno različico naslednje verzije svojega operacijskega sistema, OS X 10.7 s kodnim imenom Lion. Predogledna različica, namenjena za razvijalce, je na voljo kar v Mac App Store, od koder jo udeleženci Mac Developer Program lahko prenesejo z vnosom svoje kode. V primerjavi z lansko predstavitvijo ima razvojna različica še nekaj zanimivih novosti, npr. Auto Save, Versions, Resume, Mail 5 in AirDrop. Auto Save samodejno shranjuje dokument med ustvarjanjem le-tega, medtem ko uporaba Versions omogoča priklic prejšnjih samodejno shranjenih različic dokumenta. Mail je v 5. inkarnaciji dobil boljšo podporo združevanju sporočil e-pošte v teme, kar so poimenovali Conversations, še najbolj zanimiva novost pa zna biti AirDrop.

Ta deluje brezžično ter se poveže neposredno...

23 komentarjev

Izšel Slobuntu 10.10.2

Slobuntu

Slo-Tech - Na polovici med dvema uradnima izdajama Ubuntu Linuxa je izšla tudi posodobljena in nadgrajena poslovenjena različico Ubuntu 10.10 - Slobuntu 10.10.2. Slobuntu ima (z dovoljenjem lastnikov) vključena vstavka Java in Flashplayer ter možnost samodejne namestitve druge pogosto uporabljane lastniške programske opreme z dvoklikom na ikono na namizju. Nameščen je tudi Javin vstavek libnpjp2.so, ki v Firefoxu omogoča digitalno podpisovanje.



Namestitveni program tudi poišče druge operacijske sisteme na računalniku in jih doda v zagonski nalagalnik ter posodobi vire za nameščanje programskih paketov. Slobuntu je v celoti v slovenščini. Prenesite si ga s pomočjo torrenta.

DODATEK: na voljo je tudi 64-bitna različica.

79 komentarjev

Google plačuje za luknje

Iron prav tako uporablja kodo projekta Chromium

vir: Chromium Blog
Chromium Blog - Predstavniki razvojne ekipe, ki razvija Googlov brskalnik Chrome in odprtokodni projekt Chromium, na katerem je Chrome osnovan, so na blogu projekta objavili novico, da bodo nadgradili vse odkrite varnostne pomanjkljivosti v svoji kodi. Osnovna nagrada za manjšo luknjo znaša $500, medtem ko bodo večje luknje nagrajene precej bolj, njihovi najditelji pa res leet - za nagrado bodo dobili 1337 dolarjev. V prispevku na blogu so tudi razjasnili pogoje za pridobitev nagrade. Najditelji bodo morda mislili, da so našli le eno luknjo, a se lahko zgodi, da bodo vodilni pri projektu pravzaprav videli dve ali več lukenj, s čimer se bo skladala tudi višina nagrade. Le-te bo, kot daleč najpomembnejši uporabnik kode projekta Chromium, izplačeval Google. V primeru vložitve dveh...

20 komentarjev

Google pripravil svoj DNS strežnik

vir: Google
Google - Google si že nekaj časa želi pohitriti nalaganje in uporabo spletnih strani, na kar ciljajo tudi z nekaterimi že predstavljenimi projekti. Najbolj očiten je njihov brskalnik, Google Chrome, za razvoj katerega so se odločili, ker so menili, da drugi brskalniki ne zmorejo prikazovati Javascript vsebin (le-te so močno zastopana v Googlovih aplikacijah) dovolj hitro. Drug primer je bila najava novega spletnega protokola, SPDY, ki naj bi deloval ob protokolu HTTP ter omogočal hitrejše nalaganje spletnih strani. S pohitritvijo nalaganja strani v mislih so zdaj predstavili še tretjo rešitev, svoj javni strežnik DNS.

Prav DNS strežniki so tisti, ki našim brskalnikom povejo, na...

22 komentarjev

Chrome s podporo preoblekam

Vojaška maskirna tema

vir: CNet
CNet - Kljub minimalističnemu izgledu temno modra barva okrog zavihkov Chromea ni po godu vsem uporabnikom. Z nekaj hekanja, podobnega vklopu podpore za razširitve, je bilo drugačne teme mogoče uporabljati že prej, zdaj pa bodo le-te postale tudi uradne. Teme podpirata zadnji razvojni različici, 3.0.195.3 in različica z nekaj popravljenimi hrošči, .4. Teme je mogoče enostavno vklopiti in menjati v nastavitvah, kjer se nahaja tudi gumb, ki bo v prihodnosti vodil na stran z zbirko tem, a trenutno vodi na prazno stran.

Čeprav grafiko teme uporablja le naslovna vrstica, se v barve, podobne njej, odene celoten brskalnik. Aktiven zavihek se prav tako obarva v to barvo, medtem ko so zavihki v...

5 komentarjev

Chrome za Mac in Linux nastaja

Google Chrome za Mac v nastajanju

vir: CNet
CNet - Google je lani ob izidu brskalnika Chrome obljubil, da bodo v nekem razumnem času poleg platforme Windows podprli še ostale razširjene sisteme. Za zdaj je ostalo le pri besedah, a zadnje informacije kažejo, da Google intenzivno razvija Chrome za Mac in Linux. Inženirji so doslej razvili pogon za Mace za prikazovanje spletnih strani, ki pa je tekel le v poskusnem okolju (test shell), a sedaj so ga začeli preurejati v pravi polno funkcionalen program. V dokaz so ponudili posnetek Chroma, ki že teče na Macu, a strani še ne prikaže pravilno. Ben Goodger, ki je prej razvijal Firefox in je sedaj prestopil h Googlu, je priznal, da je razvoj Chroma za...

19 komentarjev

Kaj in kdaj bo prinesel Gdrive

TG Daily - Verjetno najteže pričakovana Googlova aplikacija je Gdrive, ki mu napovedujejo svetlo prihodnost, saj naj bi se kosal celo s paradnima konjema iskalnikom Google in predalom za e-pošto Gmail. Kot pove že samo ime, bo šlo za ogromno skladišče podatkov, kjer bo vsak uporabnik dobil svoj razdelek, kamor bo lahko shranil vsebino svojega trdega diska. Deloval naj bi kot namizni odjemalec, ki sproti sinhronizira lokalne datoteke s tistimi na Gdrivu, hkrati pa omogoča dostop do slednjih z vsakega računalnika z internetno povezavo.

Seveda nekatere podobne storitve že obstajajo. Microsoft naprimer ponuja SkyDrive, ki nudi 25 GB velik predal, z omejitvijo velikosti posamezne datoteke na 50 MB. Hkrati nudijo še storitev LiveMesh, ki je omejena na 5 GB, a nudi nekaj več funkcionalnosti, saj zmore avtomatsko sinhronizirati podatke na namizju, internetu in mobilnem telefonu. Podobno storitev je obljubljal tudi Apple za sinhronizacijo med Macom, PC-jem in iPhonom prek servisa MobileMe, a jo je...

28 komentarjev

Google bo ukinil šest storitev

Slashdot - Poleg krčenja števila zaposlenih kadrovikov v Googlu, o čemer smo že poročali, in zaprtja nekaterih lokalnih pisarn v raznih ameriških mestih, bo Google ukinil šest storitev, za katere so presodili, da niso več ekonomsko upravičene. Prizadete storitve so Dodgeball, Catalog Search, Mashup Editor, Notebook in Jaiku. Poleg tega bodo umaknili možnost pošiljanja novih video posnetkov na Google Video, saj po Googlovem nakupu YouTuba to res ni več smiselno, medtem ko bo razvoj Jaikuja zaupan odprti skupnosti.

To seveda ne pomeni, da so od danes naprej omenjene storitve povsem nedostopne, saj se je Google odločil za mehak prehod. Nekatere bodo ukinili šele čez čas (Dodgeball se bo tako poslovil šele čez nekaj mesecev), druge bodo ostale, a ne bodo več vzdrževane (npr. Notebook), spet tretje pa bodo okrnjene (npr. Google Video). Pri teh rezih ne gre za kakšne življenjsko pomembne storitve, a vsekakor kažejo na nevarno odvisnost od samo dobre volje podjetja, če bi uporabljali kakšno...

53 komentarjev

Google pokazal Chrome 2.0

The Register - Prav nenavadno za pregovorno Googlovo počasnost pri umikanju oznake beta z izdelkov je Chrome, po tem ko se je rekordno hitro znebil oznake beta za različico 1.0, prilezel do verzije alfa 2.0. Novosti, ki so jih do sedaj že dodali v to verzijo, so možnost samodejnega dopolnjevanja teksta (autocomplete), povečanje ali zmanjšanje celotne strane (zoom), profili za različne uporabnike, podpora za skripte Greasemonkey, posodobljen WebKit in še nekaj drugih. Prenos je mogoč s prijavo v program developer preview channel.

46 komentarjev

Gmail zna pošiljati SMS

Google - Googlovi inženirji nas tako pridno razvajajo z vedno novimi in novimi storitvami in izboljšavami obstoječih, da jih včasih niti ne opazimo. Nova spretnost, katere so naučili Gmail, je pošiljanje SMS-sporočil. Prvikrat se je ta možnost bežno pojavila v spletnem vmesniku Gmaila pred mesecem dni, a so jo zaradi hroščatosti po hitrem postopku umaknili. Po razgibavanju sivih celic sedaj pri Googlu pravijo, da je funkcija pripravljena.

V razdelku Labs spletnega klienta za Gmail si uporabniki lahko vključijo funkcijo Text Messaging (SMS) in Chat. Nato lahko v polju chat na levi strani osnovnega okna izberejo kontakt, s katerim se želijo pomenkovati, vpišejo njegovo telefonsko številko in sestavijo sporočilce. Še klik na gumb pošlji in voilà, prejemniku zapoje mobilni telefon. Drobni tisk opozarja, de je storitev mogoča le za ameriške številke in da utegne operater prejemniku prejem sporočila zaračunati. Na tako prejeta sporočila je mogoče odgovarjati s telefona, Google pa poskrbi, da...

29 komentarjev