» »

Google predstavlja programski jezik in spletni protokol

Google predstavlja programski jezik in spletni protokol

bit-tech.net - Google je v preteklem tednu javnosti predstavil dve tehnologiji, ki vsaka na svojem področju prinašata nekaj novega. Zaenkrat je še v fazi razvoja nov spletni protokol, SPDY, ki nadgradi in dopolnjuje, namesto nadomesti standardni in dolgo uporabljani protokol HTTP. Za protokol SP(ee)DY pri Googlu, zaenkrat skupaj v navezi z njihovim brskalnikom Chrome, obljubljajo do 64% hitrejše nalaganje strani, saj je cilj novega protokola zmanjševati latence pri prenosu podatkov za izris strani. To dosežejo s kompresijo podatkov, deljenim prenosom z večih virov in priotirizacijo prenosa posameznih podatkov. Zadnja izdaja izvorne kode projekta Chromium, ki je uporabljena za brskalnik Chrome, protokol SPDY že podpira, a pohitritve ne bodo opazne, dokler protokola ne bodo podpirali tudi strežniki. Zanje Google odprtokodno nadgradnjo načrtuje že v kratkem. Več o protokolu pa v članku na strani projekta Chromium.



Poleg novega protokola so pri Googlu javnosti predstavili tudi nov programski jezik, Go. Interno so ga uporabljali že nekaj časa, saj so Go razvili za uporabo na svojih strežnikih in projektih, kjer so potrebovali predvsem hiter razvoj. Uradna stran projekta, golang.org, prav tako teče na strežniku, ki je narejen s pomočjo jezika Go in nam pove, da je jezik preprost, hiter in popolnoma odprtokoden, kar pomeni, da ni omejitev pri njegovi uporabi v kakršnemkoli projektu. Podpora večnitnemu izvajanju je že vgrajena, prav hitrost pri prevajanju pa je verjetno njegova glavna prednost. Celoten paket, ki je potreben za razvoj v jeziku, vključuje okrog 120.000 vrstic kode in se na običajnem računalniku prevede v manj kot 10 sekundah. Testiranje programov tako ni bilo še nikoli tako hitro.

20 komentarjev

Mipe ::

Znanec, ki je izjemno podkovan v različnih programskih jezikih, mi je rekel, da ima ob pogledu na Go občutek, da ga je napisal tip, ki je vse življenje programiral samo v C++.

Lonsarg ::

In to je slaba stvar boš rekel?

Tear_DR0P ::

svoj čas je MS napadel svetovni splet z IEjem in nespoštovanjem standardov, s čimer so si po nekaterih špekulacijah poskusili pridobiti monopol na webu oziroma. tega so se ustrašili proizvajalci strežniškega harvera in softvera ter se z MSjem bolj ali manj direktno spopadli. Danes imamo google, ki z našo pomočjo nabira veliko prednost pred tekmeci na webu, ampak z novim ali nadgrajenim web protokolom dejansko spet udarja po ostalih udeležencih na tržišču - ali bodo naslednji sponzorji mozille morda ravno proizvajalci strežniške infrastrukture?
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

techfreak :) ::

Kako je pa z Go! jezikom? Bo Google spremenil ime njihovega Go-ja?

Kenpachi ::

120.000 vrstic, ne 12.000.
Zaraki Kenpachi.

ZaOstali ::

Google All The Way!

Zero0ne ::

Danes imamo google, ki z našo pomočjo nabira veliko prednost pred tekmeci na webu, ampak z novim ali nadgrajenim web protokolom dejansko spet udarja po ostalih udeležencih na tržišču - ali bodo naslednji sponzorji mozille morda ravno proizvajalci strežniške infrastrukture?


Za razliko od MSja google svoje izdelke večinoma objavlja pod Prostimi licencami in nima absurdnih pogojev v pogodbah EULA.

aljoose ::

Znanec, ki je izjemno podkovan v različnih programskih jezikih, mi je rekel, da ima ob pogledu na Go občutek, da ga je napisal tip, ki je vse življenje programiral samo v C++.


Jaz se nebi strinjal. Sintakticno je ze podoben, ampak tu se pa tudi skoraj vsa podobnost konca. Go niti ni "pravi" OOP jezik. Pa se po sintaksi je bolj javasciptu podoben kot c++ ;)

filip007 ::

To ja in pol še brskalnik na SSD disk in bo trajalo samo pol sekunde, da se stran naloži.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

filip007 ::

Aja pa še valideranje spletnih strani to bo prineslo še dadatnih 15% hitrosti pol smo pa že skoraj tam hitrost Star Gate 2.0

http://validator.w3.org/
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Looooooka ::

Glede na vse kritike iz interneta niso izumili nic novega.Niti pri jeziku niti pri protokolu.
Bi blo ze dovolj, da bi projekte, ki so na ISTI stvari delal lepo reklamiral.
3000 jezikov namest, da enga fajn zrihtajo ni neki kar bi me navdusilo.Lepo, da ga interno uporabljajo but that's about it.
Tisto z vsiljevanjem novega protokola v svoj browser je pa sploh kretenizem.Projekt kjer so idejo spizdil naj bi bil 10 let nazaj clo blizu sprejetja...ce ni mogoce celo bil.O temle se ni noben pogovarju in ce bojo sli karkol forsirat na net sam zato, ker so gigant(kot microsoft) iz tega ne bo nic pametnega.Pol webserverjev bo tole ignoriralo...pol browserjev isto in potem bo spet sam drek.

r0ker ::

izumljajo toplo vodo. pod prostimi licencami in brez absurdnih pogojev v pogodbah EULA

Putr ::

r0ker: Hja topla voda če je prosto dostopna je še vedno več k topla voda za katero moš goro keša plačat.

Kar se pa novega protokola tiče, vsaj ideja za njem je zanimiva, ampak kot so že rekl, bomo vidl kdo bo to implementirov.

driver_x ::

Po eni strani gre res za vsiljevanje lastnih standardov, po drugi strani pa lahko gre za izboljšavo, ki je za povrhu še prosto dostopna vsem. V tem primeru ne vidim nič slabega.

Bistri007 ::

Jezik Go mi je nezanimiv. Interni projekt hočejo dati ven in okoli njega zgraditi ekosistem (platformo).

Bolj zanimiv mi je protokol SPDY. Ta je primarno usmerjen v zmanjševanje zakasnitve (čeprav ne najbrž z mislimi na Evropejce, ki kličejo strežnike v ZDA). In hoče narediti bolj enostavno komuniciranje za spletne aplikacije z uporabo več in bolj zanesljivih kanalov (kao HTTP z vgrajeno podporo za AJAX). Za streaming itak imamo že RTSP.

Vse lepo in prav, ampak nočem, da je to novi IPv6, kjer IPv6 internet sploh ne obstaja (ni peeringa). Naj se prime, ampak za to je potrebna podpora vseh "tavelikih" in takojšen komercialni interes za implementacijo.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Looooooka ::

problem je bl v tem da tud SPDY ni nic novega.

Brane2 ::

Že nekaj časa mi roji po glavi potreba po novem protokolu.

Sem se za nanosekundo ustašu, da so s SPDY zadeli "v črno", pa sem si lahko hitro oddahnu ;o)
On the journey of life, I chose the psycho path.

arjan_t ::

kao HTTP z vgrajeno podporo za AJAX


ha? ajax je navadni HTTP

ima pa pobporo za server push

Bistri007 ::

Brane, kaj pričakuješ od novih protokolov? Kje je obstoječi HTTP 1.1 premalo?

Arjan_t, to v oklepaju je po domače razloženo, da se bolje razumemo (zato je tam "kao") ;)
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

kihc ::

x


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google predlaga QUIC namesto TCP

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
179895 (7727) cegu
»

SPDY na dobri poti, da postane naslednji HTTP standard (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
5714545 (10882) Jst
»

Google predstavlja programski jezik in spletni protokol

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
205254 (3339) kihc
»

Google pripravil svoj DNS strežnik

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
227380 (5391) hokuto

Več podobnih tem