»

Microsoft lansiral mini ARM PC

Microsoft - Po spomladanski najavi so pri Microsoftu izgotovili mini PC, ki so ga poimenovali Windows Dev Kit 2023. Naprava na Armovi osnovi je v prvi vrsti namenjena pospešitvi razvoja nativnih Okenskih aplikacij v tem strojnem okolju.

Letošnjega maja so v Redmondu naznanili snovanje računalnika, namenjenega razvijalcem nativnega Windows programja na čipih podjetja ARM; v prvi vrsti za širjenje naprav Surface s temi čipi, pa tudi širše. Mini PC je bil takrat še nazvan s kodnim imenom Project Volterra, sedaj pa je dozorel za prihod na police trgovin, in sicer pod skrajno posrečenim imenom Windows Dev Kit 2023. Napravica vsebuje čip Snapdragon 8cx Gen 3, kar je zelo podobna reč kot čip SQ3 v najnovejši 5G različici Surfaca Pro 9. Poleg je še kar 32 GB Rama in 512 GB velika shramba. Naprava stane spodobnih 600 dolarjev (ZDA, brez davka), na štartu pa je na voljo v ZDA, Veliki Britaniji, Avstraliji, Kanadi, Franciji, Nemčiji, Japonski in Kitajski.

Na škatlici izstopa veliko število izhodov;...

2 komentarja

Amazon postal proizvajalec čipov

Slo-Tech - Amazon že dolgo ni več le internetna knjigarna, sedaj pa so nabor svojih dejavnosti še razširili. Pred natanko letom dni so prevzeli izraelsko podjetje Annapurna Labs, ki sedaj napovedala lastno družino procesorskih čipov Alpine na arhitekturi ARM, ki jih bodo prodajali pod znamko Amazon. Šlo bo za generacijo 32-bitnih ARMv7 in 64-bitnih ARMv8.

Namenjeni bodo predvsem usmerjevalnikom, predvajalnikom večpredstavnostnih vsebin, diskovnim poljem (NAS), in napravam IoT. To pomeni, da bodo v prihodnosti Asusove, Netgearove in Synologyjeve naprave dobile Amazonove čipe, pravijo v Annapurna Labs, mogoče pa še kdo drug. Amazonovih čipov tako ne boste mogli kupiti v njihovi spletni trgovini niti jih naročiti kje drugje, saj...

0 komentarjev

AMD-jeve novosti v letih 2015-2016

AMD - AMD je predstavil svoje načrte za prihodnost, ki bo obsegala tako arhitekturo x86 kakor tudi ARM. Na tej arhitekturi so že izdelali svoje procesorje (potem ko so še pred tremi leti trdili nasprotno, pa je potem šlo malo drugače), a so ti namenjeni rabi v strežniških okoljih. Sedaj bo ARM tudi pri AMD-ju dobil vidnejšo vlogo.

V letih 2015 in 2016 se bo začel razvoj projekta Skybridge. Šlo bo za 20 nm-čipe SoC (system on chip, ki vsebuje glavni procesor, grafični procesor, pomnilniški krmilnik, mrežo itd.), ki bodo narejeni na arhitekturah ARM in x86. Med seboj bodo fizično združljivi, torej bodo imeli skladno ležišče. To bo uporabno za proizvajalce, saj bodo lahko uporabili eno ali drugo arhitekturo, ne da bi spreminjali celoten dizajn sistema. ARM-verzija bo...

47 komentarjev

MWC: Novosti iz Qualcomma

Slo-Tech - V Barceloni se je začel letošnji Mobile World Congress, kar pomeni, da vas bomo do petka zasipavali z informacijami o mobilnih, prenosnih in podobnih napravah. Qualcomm je v Barceloni predstavil nov čip Snapdragon 801, ki nadgrajuje dosedanji Snapdragon 800.

Razlike niso velike, so pa opazne. Najprej povejmo, kaj je enako - to sta programska združljivost in podnožje, kar pomeni, da ga lahko sestavljavci naprav uporabijo brez velikih predelav, prav tako te ne bodo potrebne za programsko opremo. Še vedno ima štiri jedra, arhitekturo ARMv7 in 28 nm-tehnologijo izdelave. Tudi grafični del je ostal enak, to je Adreno 330.

Spremembe so v taktu. Procesorski del je navit na 2,45 GHz (prej 2,26 oziroma 2,36 GHz), grafični procesor na 578 MHz, pomnilniško vodilo pa na...

1 komentar

ARM Cortex-A15 naj bi bil deloma konkurenčen arhitekturam x86

X-Bit Labs - Pri ARM-u so objavili, da bo njihovo prihodnje procesorsko jedro, Cortex-A15, v nekaterih primerih lahko konkurenčno celo arhitekturam x86. Izid naslednika jeder Cortex-A9 je bil sicer sprva načrtovan za leto 2013, a so razvoj nekoliko pospešili. V napravah naj bi bil tako na voljo še pred koncem leta 2012, v primerjavi s prvotnimi napovedmi o izidu v letu 2013. Leta 2012 naj bi sprva prejeli enojedrne in dvojedrne procesorje za pametne mobilne telefone in tablične naprave, katerim bodo v letu 2013 sledile še štirijedrne zasnove....

18 komentarjev

CES 2011: Nvidia napovedala ARM-procesorje Denver za strežnike (in namizne računalnike)

Nvidia - Nvidia je najavila, da s podjetjem ARM Holdings razvijajo prvi procesor na arhitekturi ARM, ki bo namenjen napravam z veliko potrebo po računski moči. Doslej je bil ARM nišni produkt, ki se je odlično prodajal v mobilnih telefonih, krmilnikih, poceni mikroprocesorjih in podobno, koder sta cenenost in varčnost pomembnejši od zmogljivosti. To se kani spremeniti.

Novica se izvrstno sklada z Microsoftovo napovedjo, da bodo v prihodnji verziji Windows podprli ARM. Nova generacija procesorjev se za zdaj kodno imenuje Denver bo Nvidii omogočila prodor na nove trge, je na CES-u pojasnil njen izvršni direktor Jen-Hsun Huang. Vodja razvoja v Nvidii Bill Dally dodaja, da se bomo s tem končno znebili hegemonije in neučinkovitosti...

40 komentarjev

ARM bo svojim čipom dodal večnitenje

Cortex A15 'Eagle' je še enoniten, nasledniki pa ne bodo več

vir: PC World
PC World - Predstavnik podjetja ARM je napovedal, da bo podjetje v svoje prihodnje procesorje dodalo večnitenje. Podjetje ARM je poznano po procesorskih dizajnih, ki jih nato licencirajo proizvajalcem čipov. Njihovi čipi so našli pot v veliko pametnih telefonov, v podjetju pa se sedaj spogledujejo še s trgom strežnikov, mrežne opreme in telekomunikacij. Medtem ko za pametne telefone večnitenje ni nujno, morajo za preboj na strežniški trg to tehnologijo obvezno uvesti.

To je povedal tudi njihov tržnik Kumaran Siva, ki je dejal, da bodo imeli...

25 komentarjev

ARM predstavil velikega brata - Cortex A15

Slo-Tech - Za dvomljivce, ki niso videli prihajajočega boja med x86 in vitalnejšimi tekmeci prihaja ARM-ov novi dizajn- Cortex A15.

Gre za zasnovo, ki "ima vse, kar imajo veliki", od podpore virtualizaciji, 1TB naslovnega prostora, 1-8 jeder [8-O], 128-bitni pomnilniški vmesnik, širok instrukcijski dekoder, agresivni branch prediction itditd. Aja in nenazadnje - frekvence do 2.5GHz!

Čeprav ARM govori o telefonih, tabletah in WiFI APjih, je očitno, da bo stvar uporabna tudi v notebookih in celo strežnikih.

Več informacij: A15

12 komentarjev

Šest velikanov ustanovilo Linaro za pomoč Linuxu

EETimes - Šest računalniških velikanov - gre za podjetja ARM, Freescale, IBM, Samsung, ST-Ericsson in Texas Instruments - je skupaj ustanovilo novo neprofitno organizacijo Linaro, ki se bo ukvarjala z Linuxom in bo skrbela za usklajen nastop pri razvoju okolja Linux. Glavna naloga podjetja bo razvijati odprtokodno programsko opremo na Linuxu za različne naprave sistem na čipu (SoC). Njihovi izdelki bodo uporabni v vrsti različnih naprav - vse od pametnih telefonov, tabličnih računalnikov, digitalnih televizij do zabavne elektronike v avtomobilih in opreme za podjetja. Investirali bodo v projekte, ki jih bodo uporabljali Android, LiMo, MeeGo, Ubuntu, webOS in druge distribucije.

...

10 komentarjev

Štirijedrni procesorji ARM

vir: EETimes
EETimes - Mobile World Congress bo za ARM očitno precej pomemben dogodek, saj bodo tam mnogi proizvajalci pokazali kar nekaj novih in že znanih izdelkov, ki uporabljajo ARM-ovo arhitekturo. Taka primera bosta npr. nVidia in Texas Instruments, ki bosta razkazovala Tegra 2 z dvojedrnim Cortex A9 (nVidia) oz. dvojedrni OMAP-4 (TI). Verjetno najpomembnejši procesor, ki bo na ogled kar na ARM-ovi stojnici, pa bo NEC-ov štirijedrnik. Pri NEC-u so združili štiri jedra iz družine Cortex-A9 in bodo tako očitno prvi, ki bodo svetu predstavili ARM-ovega...

23 komentarjev

ARM ima blagodejne učinke na baterijo

Laptop Magazine - Po nVidiinih Tegra in Qualcommovemu Snapdragon Eee netbooku so se pri Laptopmag odpravili še v družbo Freescale Semiconductors, ki so se ponašali z novim, na ARM arhitekturi osnovanem smartbooku. Wistron N900z vizualno ni nič posebnega, na 10 palčnem prenosniku izstopata kvečjemu zelo majhen trackpad in tipkovnica z gumijastim občutkom tipk. Najbolj zanimiva je notranjost, kjer je poleg Freescalovega i.MX515 ARM procesorja še 4 GB SSD, na katerem je bil nameščen Ubuntu.

S frekvenco 800 MHz ARM procesor ne bo podiral zmogljivostnih rekordov, saj ima težave že z video vsebinami, a za tipkanje v...

37 komentarjev

Ubuntu cilja na 10 sekund zagonskega časa

TG Daily - Da so si zastavili takšen cilj, je na mailing listi povedal Canonicalov uslužbenec, Scott James Remnant. Cilj, ki ga želijo doseči z Ubuntu 10.04, ki sliši na kodno ime karmic+1, je, da bi se popolnoma sveže nameščen sistem zagnal v 10 sekundah, brez za strojno opremo specifičnih nastavitev oz. brez manjkajočih modulov operacijskega sistema. Od desetih sekund naj bi po dve sekundi vzeli nalaganje kernela, nalaganje gonilnikov in podatkovnega sistema ter nalaganje grafičnega strežnika X.org. Preostale štiri sekunde bi bile porabljene za nalaganje namizja in prijavljanje v namizno sejo.

Hitrost zaganjanja preizkušajo na Dell Mini 9 netbooku, ki je mešanica hitrega (SSD) diska ter počasnega procesorja, z nastavitvami in hacki, prirejenimi za ta prenosnik, pa bi bilo ta čas mogoče celo zmanjšati na približno 5 sekund, kar je podobno zagonskim časom Intelovega Linuxa Moblin. Prav to naj bi po besedah Canonicala lahko naredili proizvajalci netbookov, ki večinoma uporabljajo močno...

105 komentarjev

Kako bomo dejali netbooku po slovensko?

X-Bit Labs - Podjetje Psion Teklogix se je odločilo, da bo naredilo konec poimenovanju netbook, ki se je v zadnjem času razpaslo po spletu. Gre seveda za izjemno lahke, poceni in zelo prenosljive računalnike, ki sestojijo iz manj zmogljivih komponent in so namenjeni brskanju po spletu, branju elektronske pošte in poganjanju nezahtevnih aplikacij. Izraz se je začel uveljavljati lani, letos pa se je dokončno prijel.

Toda podrobnejša raziskava pokaže, da je Psion res že davnega leta 1999 predstavil prenosni računalnik, ki ga je poimenoval netBook, in registriral ustrezno blagovno znamko. Zaradi tega jim gre sedanja razširjenost izraza nekoliko v nos. Da bi zajezili nadaljnjo uporabo, so nekaterim stranem, predvsem netbookom posvečenim blogom, poslali dopise, v katerih jih pozivajo, naj novodobne izdelke tega kova prenehajo nazivati z imenom netbook. Psion res ne proizvaja več svojih netBookov, še vedno pa nudi baterije in dodatno opremo zanje, torej znamka še ni popolnoma mrtva.

V naših krajih...

102 komentarja

ARM in Ubuntu v Netbook tekmo

engadget - To, da Intel dominira trg malih prenosnikov s svojim Atom procesorjem, vedo praktično vsi, saj se Atom uporablja v vseh popularnih malih prenosnikih, razen HPjevega Mini-Note-a (kjer pa počiva VIA C7-M procesor). Zdaj pa del trga želi pridobiti ARM, ki ima v prenosnih napravah ogromen delež, saj na ARMovih procesorjih temelji velika večina pametnih telefonov.

ARM bo v netbookih in prenosnih internetnih napravah uporabljal ARMv7 arhitekturo, oz. natančneje, Cortex-A8 in Cortex-A9 jedra. ARM naj bi tako omogočil celodnevno delovanje naprave na bateriji in obenem zmožnost predvajanja zahtevnejših formatov videa.

Zaplete pa se pri datumu izida, saj je ta vezan na programski del, četudi bi bil strojni del na voljo že jutri. ARM se je namreč povezal z ustvarjalci Ubuntuja (Canonical), ki bodo celoten Ubuntu Linux prenesli na ARM arhitekturo in s tem pokrili praznino, ki bi sicer zazijala na trgu. Datum izida pa je še relativno daleč, saj je trenutno načrtovan za april 2009.

Linux...

29 komentarjev

Ubuntu še ne prinaša dobička

vir: CNET News
CNET News - Kot pravi Mark Shuttleworth, ustanovitelj in izvršni direktor podjetja Canonical (Canonical finančno stoji za Linux distribucijo Ubuntu), podjetje še ne posluje z dobičkom. Naj spomnimo, da je Mark Shuttleworth leta 1995 ustanovil podjetje Thawte, ki se je ukvarjalo z digitalnimi potrdili in internetno varnostjo ter ga štiri leta kasneje prodal VeriSign-u za solidnih 575 milijonov dolarjev. S pridobljenim denarjem si je plačal izlet v vesolje na ruskem Soyuzu ter leta 2004 ustanovil podjetje Canonical s sedežem v Londonu.

Kot pravi Shuttleworth, Ubuntu še ne prinaša zadostnega denarja, da bi lahko podjetje preživelo brez njegove finančne podpore. Trdi pa, da namerava financirati razvoj Ubuntu-ja še naslednjih 3 do 5 let. Canonical kuje dobiček predvsem s plačljivo podporo strankam in podjetjem, ki potrebujejo strokovno znanje pri razvoju na Linuxu temelječih sistemov. Dobiček...

196 komentarjev

Izšel je Ubuntu 8.10 - Intrepid Ibex

Ubuntu - V četrtek je Canonical izdal pričakovano novo različico distribucije Ubuntu. Tokrat je ta izšla pod imenom Intrepid Ibex (neustrašni kozorog) in, jasno, pod številko 8.10. Mogoč je dolpoteg neposredno z njihovih strežnikov ali preko bit torrenta.

Novosti vključujejo podporo mobilnim omrežjem tretje generacije, nov sistem za skupno uporabo računalnika, vmesnik za kreacijo zagonskega-USB ključa in po uporabnikih ločeno enkripcijo direktorijev. Nekateri neučakanci pa so zlasti veseli uvedbe zavihkov v upravljalnik z datotekami nautilus, na katero smo čakali kar precej časa.

Poleg klasičnega Ubuntuja za namizne računalnike so hkrati posodobili še tri alternative (XUbuntu, Kubunu, Ubuntu Studio) ter 'mobilno' izdajo za netbooke in strežniško različico. Prav tako še vedno podpirajo namestitev v okolju Windows z Wubijem, alternativno tekstovno namestitev, če pa vas daje ozko grlo v internet, vam ga celo pošljejo preko klasičnega poštnega sistema.

Canonical bo kozoroga podpiral leto in...

65 komentarjev

ASUS z novimi očesu prijaznimi malimi prenosniki po Applovih stopinjah

Z bleščečim S101 ASUS začenja novo linijo malih prenosnikov

vir: engadget
engadget - ASUS, vsem dobro znani stvaritelj strojne opreme, še posebej svojih malih EEE prenosnikov, je obelodanil, da namerava do konca seprembra sploviti novo kreacijo iz slednje kategorije, ki bo nosila ime S101. "S" v njegovem imenu ima nedvomno opravka s stilom, saj bo malček s 16-21 milimetri debeline, odzadenjsko osvetljenim 10.2-palčnim WSVGA zaslonom in vrhunsko oblikovanim ohišjem v rjavi, rumenkasti in sivi izvedbi ciljal na kupce, ki so običajno na jabolčni dieti in so pripravljeni za dober dizajn nekoliko globlje seči v žep. Za novo linijo ASUSovih malih prenosnikov, ki bodo naphani še...

43 komentarjev

Bitka varčnih: Intel Atom in VIA Nano

PC Perspective - Pri PC perspective so ob bok postavili dva vroča sistema. Seveda vroča po zanimivosti, saj oba ležita na miniITX matični plošči, majhna poraba sistema pa ju naredi zelo primerna za domači strežnik, usmerjevalnik oz. za t.i. nettop. Intel je s svojo serijo Little Valley v teh vodah postal že kar znan, Little Falls pa menja vezno čipovje za lastno rešitev, zraven pa namesto Celerona posadi Atom procesor. VIA ima po drugi strani z miniITX platformo ogromno izkušenj, saj so jo ustvarili prav oni, Intel pa je miniITX platformo dokončno zasidral med standarde. VIA pa je v primerjavi s C7 in EPIA ploščami, ko je celoten komplet izdelala sama, zadeve popolnoma spremenila. V testu je bila uporabljena referenčna matična plošča, ki pa ne bo naprodaj. Platforma je popolnoma odprta, VIA pa vzpodbuja zunanje izdelovalce, da na...

49 komentarjev

Intel niža cene, Atom še nekaj časa brez konkurence

bit-tech.net - Intel je zadnje čase zaradi zelo nizke cene (v Sloveniji na voljo že za okrog 160 €) izredno popularenemu štirijedrniku Q6600 ponovno spustil ceno. 16 % znižanju cene na 224 $ za 1000 kosov je prav v teh dneh sledil dodaten padec, tokrat pod magično mejo 200 $ - na 193 $. To je seveda slaba novica za AMD, ki s svojimi zelo nizkimi cenami za Phenome nima bajnega zaslužka, če pa želijo ostati konkurenčni, pa bodo te cene morale še dodatno pasti, kar pomeni dodatne izgube. Intel po drugi strani z Q6600 enostavno prodaja stare zaloge.

Cenil pa se ni le Q6600 temveč tudi novejša, manjša dvojedrnika - E8500 in E8400 sta se spustila za po eno stopničko, slednji s 183 $ na 163 $, E8500 pa z nekdanjo ceno 266 $ nadomešča staro ceno E8400 183 dolarjev. Pocenil pa se je še manjši brat prej omenjenih procesorjev, E7200. S frekvenco 2,53 GHz se od E8x00 serije razlikuje po pol manjšem L2 predpomnilniku, saj ga ima le 3 MB. S 133 $ se je za 15 % pocenil na 113 $. Vse cene so seveda za 1000...

22 komentarjev