» »

Microsoft lansiral mini ARM PC

Microsoft lansiral mini ARM PC

Microsoft - Po spomladanski najavi so pri Microsoftu izgotovili mini PC, ki so ga poimenovali Windows Dev Kit 2023. Naprava na Armovi osnovi je v prvi vrsti namenjena pospešitvi razvoja nativnih Okenskih aplikacij v tem strojnem okolju.

Letošnjega maja so v Redmondu naznanili snovanje računalnika, namenjenega razvijalcem nativnega Windows programja na čipih podjetja ARM; v prvi vrsti za širjenje naprav Surface s temi čipi, pa tudi širše. Mini PC je bil takrat še nazvan s kodnim imenom Project Volterra, sedaj pa je dozorel za prihod na police trgovin, in sicer pod skrajno posrečenim imenom Windows Dev Kit 2023. Napravica vsebuje čip Snapdragon 8cx Gen 3, kar je zelo podobna reč kot čip SQ3 v najnovejši 5G različici Surfaca Pro 9. Poleg je še kar 32 GB Rama in 512 GB velika shramba. Naprava stane spodobnih 600 dolarjev (ZDA, brez davka), na štartu pa je na voljo v ZDA, Veliki Britaniji, Avstraliji, Kanadi, Franciji, Nemčiji, Japonski in Kitajski.

Na škatlici izstopa veliko število izhodov; skozi dva USB-C in en mini DisplayPort lahko nativno poganja tri monitorje, poleg pa najdemo še tri vtičnice USB-A ter seveda povezavi Wi-Fi in Bluetooth. Ravno tako pomembni so Microsoftovi napori glede programja, ki ta mini PC spremljajo. Visual Studio 2022 17.4 in .NET 7 že nativno tečeta na Armu, do konca leta pa naj bi videli tudi končne verzije preizkusnih Armovih različic Visual C++ Runtima, Windows App SDK in drugih tovrstnih orodij. V Redmondu upajo, da bo naprava predvsem spodbudila več razvijalcev programja k snovanju nativnih Okenskih rešitev na Armovi platformi, saj so imeli doslej v tem prostoru na voljo omejeno bero slabših naprav. Seveda pa lahko Windows Dev Kit 2023 kupi vsakdo.

2 komentarja

WhiteAngel ::

Kaj je to za en OS? A to je linux, kjer je treba skoz neki tipkat?

firbec101 ::

WhiteAngel je izjavil:

Kaj je to za en OS? A to je linux, kjer je treba skoz neki tipkat?


Windowsi 11.
Sej veš tisti OS, ki je združil najbolše iz NT in *NIX ;)

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft predstavil osvežitve družine Surface, vključno z novimi slušalkami in Andro

Oddelek: Novice / Ostale najave
2411888 (9997) Mavrik
»

Del OpenSSL bo postal LibreSSL

Oddelek: Novice / Varnost
168891 (7448) LightBit
»

Microsoft stopil korak nazaj, Xbox One z manj omejitvami (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Konzole
7918628 (14409) Lonsarg
»

Rimova prihodnost odvisna predvsem od navdušenja razvijalcev za prihajajoči BB10

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
54772 (3542) Icematxyz
»

ARM in Ubuntu v Netbook tekmo

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
297368 (6234) kihc

Več podobnih tem