»

Študija (ne)učinkovitosti Londonskega CCTV videonazdornega sistema

Prebivalce in obiskovalce Londona vsak dan zabeleži tudi več tisoč CCTV kamer.

vir: BBC
BBC - Londonska metropolitanska policija je nedavno naročila študijo učinkovitosti sistema več kot milijon CCTV kamer v širšem območju Londona. Rezultati so pokazali, da s pomočjo videonadzora v povprečju ujamejo 1 nepridiprava na 1000 nameščenih kamer, oz. konkretneje, od 269 storilcev vlomov in tatvin so jih s pomočjo videonadzora odkrili le 8 (to so slabi trije odstotki). Potem je treba upoštevati še stroške nabave kamer (pol miljarde funtov po celi državi) in ceno njihovega vzdržavanja in uporabe. Eden od poslancev je poročilo komentiral z besedami, da "CCTV ustvarja maksimalne stroške ob minimalnem učinku", da "grobega posega v posameznikovo zasebnost nikakor ne upraviči z majhnim oz....

74 komentarjev

Londonska policija: kamere CCTV učinkovite

BBC - Ni čudnega, da je Devetnajsto štiriinosemdeset napisal Britanec. Velika Britanija je prepredena s kupom kamer CCTV, ki so bile postavljeno pod pretvezo boja proti kriminalu. Ali svojo nalogo opravljajo, je predmet žgočih debat in polemik, a Metropolitanska policija v Londonu sedaj pravi, da so koristne.

Višji inšpektor Mick Neville, ki je zadolžen za identifikacijsko enoto v londonski policiji, pojasnjuje, da posnetke s CCTV-kamer obravnavajo kakor prstne odtise ali DNK. Na kritike skupine Big Brother Watch odgovarja z dejstvi, da so letos z uporabo kamer identificirali 2512 posameznikov, kar je za četrtino več kot lani. Sliši se obetavno, a povejmo, da so bili štirje osumljeni umora in 23 posilstva. Hkrati Neville dodaja, da se je število kamer od leta 1999...

12 komentarjev

Britanska koalicija napoveduje manj policijsko državo

Ars Technica - Velika Britanija velja za eno izmed bolj nadzorovanih držav, saj imajo na primer eno CCTV-kamero na vsakih 14 prebivalcev oz. 20 odstotkov vseh kamer, ki so na svetu v uporabi. Koalicija konservativcev in liberalnih demokratov, ki se je izoblikovala po majskih parlamentarnih volitvah v Veliki Britaniji in je nasledila laburistično vlado iz prejšnjega mandata, obljublja spremembe. V koalicijskem programu, ki so ga pripravili, napovedujejo med drugim tudi:
  • da bodo sprejeli Freedom Bill;
  • ukinitev sheme osebnih izkaznic, centralnega National Identity Registra in registra mladoletnikov ContactPoint;
  • da bodo odložili uvedbo biometričnih potnih listov naslednje generacije;
  • da bodo prepovedali jemanje prstnih odtisov otrokom v šolah;
  • da bodo svojo zbirko DNK približali škotskemu modelu;
  • razširitev pristojnost zakona o dostopu do informacij javnega značaja (FOIA 2000);
  • dodatno regulacijo CCTV-kamere;
  • ukinitev hranjenja zapisov z interneta in elektronske pošte brez razloga;
  • da bodo zagotovili...

16 komentarjev

Britanske kamere ne pomagajo reševati zločinov

CCTV-kamera

Telegraph News - Nobena skrivnost ni, da je London (in Velika Britanija nasploh) prepreden z ničkoliko CCTV-kamerami, ki neprestano budno beležijo dogajanje v svoji okolici. V celi državi imajo štiri milijone kamer ali eno na 14 prebivalcev. O smiselnosti in uporabnosti teh pripomočkov je bilo prelitega že mnogo črnila, zgodbo pa lahko strnemo v dva tabora - nasprotnike, ki menijo, da gre za grob poseg v zasebnost, in zagovornike, ki hvalijo višjo varnost, ki jo spričo kamer uživamo.

BBC poroča, da je interno policijsko poročilo pokazalo, da kamere prav učinkovita pomoč pri razreševanju zločinov niso. V enem mesecu so posnetki pomagali identificirati osem izmed 269 roparjev. Še večkrat na policijo letijo očitki, da si policisti pri lovu za storilci...

35 komentarjev

Drago zdravilo za kriminal, ki ponuja le stranske učinke

Slashdot - Članek v This Is London poroča o strahotni neučinkovitosti videonadzora v Londonu. Mesto z neverjetno pokritostjo s CCTV kamerami - samo z državnim denarjem se je postavilo prek 10.000 kamer - beleži v svojih okrožjih, ki so praktično brez video nadzora, približno enako ali celo višjo učinkovitost kazenskega pregona storilcev relevantnih kaznivih dejanj kot v okrožjih, katerih video nadzor že presega orwellovsko nočno moro.

Avtor se v članku sprašuje tudi o ekonomskih smotrih in učinkih: ali ne bi bilo bolje, da bi 200 milijonov funtov (pribl. 285 miliijonov evrov) porabili za bolje osvetljene mestne površine ali več bolje usposobljenega policijskega osebja, ki statistično dokazano precej bolj pripomore k zmanjševanju nasilja in kriminala?

Da je video nadzor neučinkovit pri dejanskem pregonu ugotavlja tudi San Francisco. Komu na čast se torej kamere postavlja? Kdo nadzira? Koga nadzira?

Quis custodiet ipsos custodes?

33 komentarjev

Nadzor nezvestih, pardon, nevestnih voznikov v ZDA

Schneier.com - Te dni je ameriška zvezna vlada mestu New York dodelila 354 milijonov dolarjev kot pomoč pri izgradnji sistema za nazdor prometa in samodejno obračunavanje vstopnine v poslovni del Manhattna. Sistem bo omogočal samodejno razpoznavo registrskih tablic vozil in posledično samodejno ugotavljanje kdaj in kje je neko vozilo vstopilo v poslovni del mesta, kar bo omogočilo samodejno zaračunavanje vstopnine. Z novo tehnologijo naj bi New York tako zmanjšal prometno gnečo in stopnjo onesnaženja.

A podobno zgodbo poznamo tudi iz Londona. Tudi tam so uvedli podoben sistem z namenom urejanja prometa in zmanjšanja onesnaženja. A sistem so kasneje začeli uporabljati tudi za sledenje vozilom zaradi boja proti terorizmu, kmalu za tem pa je v javnost po pomoti pricurljal dokument o pripravi sprememb zakonodaje, ki naj bi omogočale uporabo sistema tudi za boj proti običajnemu kriminalu.

Lahko enako lahko pričakujemo tudi v ZDA?

Pravzaprav ne. Glede na to, da so bili podatki iz podobnega...

25 komentarjev

Nadzor prometa ali boj proti terorizmu?

BBC - Mesto London je znano po velikem številu kamer za nadzor prometa. S pomočjo teh kamer je namreč mogoče učinkovitejše usmerjanje prometa, uporabljajo pa se tudi za zaračunavanje vstopov v strogi center mesta (tim. voznina), saj tehnologija omogoča samodejno razpoznavo registrske tablice vozila.

Seveda je posnetke iz kamer mogoče uporabiti tudi za namene boja proti kriminalu. Policija je do sedaj do posnetkov lahko dostopala na podlagi konkretne preiskave, za dostop pa je morala zaprositi za vsak primer posebej. Rutinsko in pavšalno dostopanje do posnetkov torej ni bilo mogoče.

A v dobi terorizma takšne omejitve ne trajajo prav dolgo in to se je pokazalo tudi v Londonu. Britanska vlada se je namreč odločila, da bo uvedla izjemo od do sedaj uveljavljene prakse. Tako bodo po novem lahko policisti iz protiterorističnega oddelka do posnetkov in ostalih podatkov (samodejno zabeležen čas, datum in lokacija vozila) dostopali v realnem času in brez dosedanjih omejitev.

Britansko notranje...

50 komentarjev

Domače branje: "Michel Foucault. Nadzorovanje in kaznovanje."

Slo-Tech - Leta 1748 se je v Angliji rodil Jeremy Bentham. Filozof, in pravnik, ki ga danes poznamo predvsem po njegovem načrtu zapora Panoptikon, ki ga je predstavil leta 1791. Panoptikon je bil zamišljen kot krožna zgradba v katere središču se nahaja Inšpektor, na obodu pa so v celicah zaporniki. Bentham si je zapor zamislil tako, da bi Inšpektor zapornike vedno lahko videl in slišal, obratno pa to ne bi bilo mogoče. Ker je Bentham živel na prehodu 18. v 19. stoletje, si je za zagotovitev nadzora in Inšpektorjeve navidezne prisotnosti zamislil številne primitivne priprave, kot npr. kositrna cev, zavese, itd. Idejo Panoptikona je kasneje razširil še na šole, bolnišnice, norišnice in celotno družbo. Originalni Panoptikon ni bil nikoli zgrajen, Jeremy Bentham pa je umrl leta 1832. In potem se je leta 1969 pojavil internet.

Vmes se je na področju nadzorovanja seveda zgodilo cel kup reči, kar je najbolje zapazil francoski filozof Michel Foucault. Nadzorovanje je postalo tehnologija oblasti,...

4 komentarji

Google bo ponudil nadzor brskanja

Ars Technica - Najnovejši izdelek Googlovih programerjev bi znal polepšati življenja tistim malce bolj pozabljivim, odločili so se namreč, da bodo uporabnikom ponudil pomnjenje vseh njihovih spletnih aktivnosti. Funkcija se imenuje Web History, uporabnikom pa omogoča, da si ogledajo različne strani, po katerih so v preteklosti brskali, ter po njih iščejo. Na prvi pogled vsekakor privlačna zadevica, seveda pa se poraja vprašanje, kaj se skriva za njo. Paranoiki menijo, da bi Google z lahkoto izkoristil zbrane informacije v svoj prid, posebno v navezi z DoubleClickom, ki so ga pred kratkim prevzeli. Izvorna novica.

22 komentarjev

Z avtopilotom proti teroristom

thisislondon.co.uk - Boeing nas je včeraj opozoril na zanimivo novico, v kateri poročajo o novem izumu, ki naj bi praktično onemogočil teroristom klasične ugrabitve letal.

Sistem, ki ga razvijajo pri Boeing-u, bo omogočal vključitev avtomatskega sistema za vodenje in pristanek letala v primeru, da bo prišlo do ugrabitve. Računalnik bo tako v primeru, da bo pilot s pritiskom na gumb aktiviral sistem (podobno kot uslužbenke na banki med ropom), ali pa, še bolje, glede na poročanja senzorja za pritisk na vhodu v pilotsko kabino, prevzel vodenje letala in potnike varno pripeljal na najbližje primerno letališče, kjer bodo poredneže pričakali možje postave. V večini večjih potniških letal naj bi omenjen sistem glede na novico našel dom že v prihodnjih treh letih.

Se bomo končno znebili nadležnih, v zasebnost vdirajočih pregledov, preden bodo začeli obsegati še rektalni del?

37 komentarjev

Nadzor in zasebnost v informacijski družbi

Slo-Tech - Konec lanskega leta je izšla druga knjiga Mateja Kovačiča z naslovom Nadzor in zasebnost v informacijski družbi.

Naslov dovolj zgovorno opiše glavno tematiko, ki jo knjiga obravnava zelo široko. Bralec je deležen multidisciplinarnega pristopa k obravnavi tematike, ki obsega filozofski, sociološki, pravni in tehnični vidik nadzorovanja in zasebnosti v sodobni družbi. Tako so v knjigi obdelani pravica do zasebnosti in informacijske...

64 komentarjev

POT: Internet in državni nadzor nad vsebino

Slo-Tech - V torek, 7.11., ob 19h v Kiberpipi bo imel Darko Bulat, soustanovitelj in predsednik UO sekcije ponudnikov internet storitev Slovenije (SISPA), predavanje na temo državnega nadzora interneta. Na tokratnem Pipinem odprtem treminu nam bo osvetlil nekaj aktualnih tem v zvezi z nadzorom države nad vsebino na Internetu.

Od nastanka Interneta pred nekaj desetletji je v zraku visela možnost državnega nadzora nad vsebino. Toda nadzor vsebine na Internetu je danes bistveno drugačna od...

1 komentar

Kako nas nadzorna tehnologija v praksi brani pred teroristi

Schneier.com - Teroristom je potrebno na vsak način preprečiti, da bi nas še naprej ogrožali. In pri tem si različne države pomagajo s tehnologijo. Ena izmed takih tenologij ki jo uporabljajo v ZDA, je tajen seznam oseb, ki se ne smejo vkrcati na letalo, tim. no-fly list. Seznam so ustvarili s pomočjo podatkov različnih obveščevalnih služb in vladnih agencij. S takimi ukrepi naj bi bili vsi bolj varni. Kako pa je v resnici?

Resnica je nekoliko drugačna. Pri CBS so namreč pridobili seznam teh "prepovedanih" oseb in ugotovili nadvse zanimive stvari. Na seznamu se namreč nahaja Saddam Hussein, ki - odkar je v priporu - verjetno ne potuje več pogosto z letalom. Vsaj ne brez spremstva. Na seznamu je tudi bolivijski predsednik Evo Morales - kot kaže z letalom na državniški obisk v ZDA še nekaj časa ne bo mogel. Na seznamu je tudi štirinajst od devetnajstih samomorilskih ugrabiteljev iz 11. septembra. Očitno za vsak primer, če obstaja reinkarnacija.

Na seznamu pa so tudi povsem običajna imena, ki si...

31 komentarjev

"Vohunjenje" za britanskimi smetnjaki

Schneier.com - ThisIsLondon.co.uk poroča, da je neko nemško podjetje na približno pol milijona amgleških smetnjakov namestilo nadzorne naprave, ki podatke o teži oddanih smeti posredujejo v centralno bazo.

Gre za napravo, ki v bistvu vsebuje le serijsko številko, ki jo ob praznjenju smetnjaka odčita naprava v smetarskem kamionu. Smetarski kamion ob vsakem praznjenju stehta vsebino izpraznjenega smetnjaka in ta podatek poveže s serijsko številko individualnega smetnjaka. Na smetišču se podatki nato iz posameznih smetarskih kamionov prenesejo v centralno bazo.

Po poročanju ThisIsLondon.co.uk to poteka brez soglasja oz. vednosti lastnikov smetnjakov. Uradno napravice nameščajo zaradi večje učinkovitosti pri recikliranju odpadkov, nekateri pa se bojijo, da je pravi razlog v poiskusih odkrivanja (in kaznovanja) gospodinjstev, ki presegajo kvote oddanih odpadkov, ki jih ni mogoče reciklirati. Zna se tudi zgoditi, da bo kmalu vsako gospodinjstvo odvoz smeti plačevalo glede na dejansko količino...

15 komentarjev

Zakaj je lovljenje teroristov z množičnim nadzorom matematično nemogoče

Schneier.com - "Zaradi boja proti teroristom je potrebno povečati nadzorovanje. Najbolje, da nadzorujemo kar vse državljane." Tako nekako gre mantra o večji varnosti. In NSA dejansko zbira podatke o telefonskih klicih, bančnih transakcijah, letalskih potnikih, itd. Kaj pa o tem pravi znanost?

Raziskovalno vprašanje: Ali množični nadzor celotne populacije lahko učinkovito odkrije teroriste?

Analizo je opravil prof. Floyd Rudmin.

Kakšna je verjetnost, da je posameznik res terorist, če ga množični nadzor identificira kot terorista? Če je verjetnost enaka 0, potem identificirani posameznik ni terorist. Če je verjetnost enaka 1, potem je vsak odkrit domnevni terorist tudi povsem zagotovo zares terorist. Če je verjetnost 0,5 (50%-50%), potem je nadzor enako učinkovit kot metanje kovanca oz. povsem naključno odločanje o tem ali je nekdo terorist ali ne.

Za izračun na podlagi Bayesovega teorema so potrebne tri ocene:
- delež teroristov v populaciji;
- verjetnost, da bo množični nadzor identificiral...

83 komentarjev

Videonadzor v slačilnicah Emporiuma

Slo-Tech - Včeraj je Informacijska pooblaščenka na tiskovni konferenci sporočila, da so na odlagi anonimne prijave v blagovni hiši Emporium v Ljubljani opravili inšpekcijski nadzor, v okviru katerega so ugotovili, da so varnostniki izvajali videonadzor v slačilnicah za pomerjanje oblačil.

Foto: Matthai, november 2005

Med inšpekcijskim ogledom je bilo ugotovljeno, da je v trgovini nameščenih 18 kamer, ki pokrivajo skoraj 95% celotne površine centra. Video nadzorovane...

177 komentarjev

Nove koristi nadzornih kamer

Local6.com - Da nadzornih kamer ni mogoče uporabiti le za nadzorovanje državljanov, pač pa tudi za nadzorovanje nadzornikov, dokazuje novica, ki prihaja iz ZDA. Local6.com namreč poroča, da je podjetje Taser, ki prodaja pištole v obliki električnih paralizatorjev, razvilo posebno kamero, ki v črno beli in infrardeči tehniki snema sliko in zvok ves čas, ko je orožje aktivirano.

Razvoj kamere, ki bo služila kot dokaz uporabe ali morebitne zlorabe električnega paralizatorja s strani policije, je sprožil dogodek, ko je policija omenjeno orožje uporabila proti šestletniku. Policija trdi, da druge možnosti ni bilo, vendar dokaza za to ni. V primeru uporabe omenjene kamere, takih dilem verjetno ne bi bilo.

Taser Cam naj bi omogočala snemanje zvoka in slike vsaj eno uro, tudi pri slabih svetlobnih pogojih, posnetke pa bo mogoče prenesti na računalnik preko USB vmesnika. Če bodo takšne naprave v bodoče omogočale še digitalno podpisovanje, preprečevale nepooblaščeno uničevanje posnetkov in onemogočale...

12 komentarjev

Končno prve koristi od nadzornih kamer v Sloveniji?

RTV Slovenija - Kot poroča spletna stran RTV Slovenija, bo policija na avtocesti med Vranskim in Blagovico danes pričela izvajati poostren nadzor nad prometom. Pri tem pa se nam obeta novost. Policija bo namreč kriminalce, pardon, prekrškarje, pričela loviti tudi s pomočjo nadzornih kamer Darsa, ki so bile v osnovi namenjene nadzoru cest in informacijam o prometu, ne pa nadzoru in kaznovanju voznikov.

A tehnologija je tu, in zakaj je ne bi uporabili še za druge namene kot za tiste, zaradi katerih je bila v osnovi načrtovana? Kamere, ki so bile na avtoceste postavljene za nadzor dogajanja na cestišču, bodo sedaj začeli uporabljati za lovljenje posameznikov, ki druge udeležence v prometu ogrožajo s svojo neodgovorno vožnjo in ostalih kriminalcev ter njihovo kaznovanje. Koristi nadzora tako ne bodo deležni samo morebitni teroristi, pač pa vsi vozniki, ki ne uporabljajo varnostnih pasov, telefonirajo med vožnjo ali kako drugače kršijo zakon.

Koristi nadzornih kamer bodo tako kmalu lahko spoznali še...

237 komentarjev

Ali lahko zaupamo nadzornikom?

24 ur - 24ur.com poroča, da naj bi na SOVI odkrili dva primera "infiltracije" uslužbencev s ponarejenimi spričevali.

O enem primeru konkretno navajajo tole: "Bolj neroden je primer Bojana Bratuša, ki se je v Sovi zaposlil pred desetimi leti, in je, kljub pomanjkljivi izobrazbi in sicer spričevalu poklicen šole, za katero se je pozneje izkazalo, da je ponarejeno, hitro napredoval znotraj hierarhične lestvice. V zadnjih letih je bil šef t. i. oddelka prisluha etra in fizičnega priklopa, kar z drugimi besedami pomeni tehniko, ki s pomočjo računalniškega programa lahko razvozla zapletene signale mobilne telefonije."

SOVA sicer POP TV o konkretnem primeru ni dala izjave. A če drži, da je bil šef "oddelka za prisluškovanje" zaposlen na podlagi ponarejenega spričevala, je to lahko zelo zaskrbljujoče.

Prisluškovanje je resen poseg v človekove pravice. V demokratičnih in pravnih državah je spoštovanje in upoštevanje zakonodaje, ki to področje ureja izredno zelo pomembno. Če so moralna načela...

32 komentarjev

Aretiran "največji heker na svetu"

Slashdot - Predvčerajšnjim so v Londonu aretirali 39-letnega Garya McKinnona, znanega tudi pod imenom Solo, za katerega pravijo, da naj bi bil "največji heker na svetu".

Solo je obtožen številnih vdorov v ameriške vojaške računalnike v 92 različnih računalniških omrežij ameriške vojske in NASE ter 6 omrežij podjetij. Pri tem si je pomagal s prosto dostopnimi orodji s katerimi je redno preiskoval (skeniral) večinoma računalnike ameriške vojske. V nekaterih primerih je datoteke tudi brisal in ugašal sisteme, ob vdoru v računalnik v vojaški bazi Fort Myer v Virginiji pa je izbrisal tudi okrog 1,300 uporabniških računov.

Stroški preiskave so znašali več kot 570.000 britanskih funtov (dobra 202 milijona SIT), Solotu pa grozi do 70 let zapora in plačilo 950.000 funtov (dobrih 337 milijonov SIT) kazni.

Večina vdorov se je zgodila v letih 2001 in 2002, preiskovalci pa so nekaj časa celo sumili, da so vdori delo teroristične mreže Al-Kajde. Razlog za njegove vdore pa je bil očitno veliko bolj...

71 komentarjev