»

Amazonova športna zapestnica Halo analizira glas

Slo-Tech - Amazon je v preizkusno obdobje lansiral Halo, skupek športne zapestnice in povezane aplikacije, katerega samosvoji podrobnosti sta, da skuša z analizo glasu izluščiti uporabnikovo čustveno stanje in s fotografiranjem določiti delež telesne maščobe.

Amazon je na zanimiv način zakorakal v zelje Fitbitu, Applu in ostalim, ki so že vkopani na področju pametnih pomočnikov za fitnes, šport in dobro počutje. V zaenkrat še omejeno rabo je lansiral Halo, ambiciozen združek športne zapestnice in telefonske aplikacije za analizo naše fizične aktivnosti, spanca in počutja. Kot konkurenca, na primer v preteklem tednu napovedana Fitbitova ura Sense, skuša s pomočjo merjenja telesne temperature določati kvaliteto spanca in razbirati vzorce v srčnem utripu, čeprav pri slednjem ne gre tako daleč kot Applovi izdelki zadnjih generacij in Amazon za napravo ni vložil uradne prošnje za status medicinskega pripomočka.

Toda Halo se od druščine loči v dveh zanimivih novostih. Prva je določanje deleža...

12 komentarjev

IBM patentiral masovno zajemanje podatkov z akcelerometrov na diskih za analizo potresov

Slashdot - IBM pravi, da so patentirali sistem za napoved naravnih nesreč, ki uporablja analitične tehnike za točno in natančno analizo seizmičnih dogodkov (na primer potresov) ter za zgodnjo napoved tsunamijev, ki utegnejo slediti. Program tudi omogoča hitro merjenje in analizo cone poškodovanja z namenom prioritizacije odziva interventnih služb.

Kot pravijo v IBM-u, za delovanje potrebujejo pognano programsko opremo na vsakem računalniku v podatkovnem centru, ki zbira podatke iz detektorjev vibracij oz. akcelerometrov (primitivni seizmograf). Zbirajo se podatki s senzorjev na trdih diskih, ki se na to prenesejo v procesni center, ki v realnem času izvede zgoraj omenjene analize.

Robert Friedlander iz IBM-a pojasnjuje, da ima vsak moderen trdi disk vgrajen merilnik pospeška (akcelerometer), s to patentirano iznajdbo pa jih lahko izrabijo za analizo potresnega dogajanja v realnem času, saj je hitro ukrepanje ob tovrstnih nesrečah zelo pomembno. Analiza velikega števila podatkov z...

14 komentarjev

Najdražja in najbolj geekovska voščilnica

CNet - Počasi boste morali, če seveda uporabljate papirno klasiko v povezavi s polžjo pošto, izbrati novoletne voščilnice in izklesati izbrane verze. Pri slednjem se boste morali opreti nase in svojo geekovstvo izraziti z lastnimi domislicami (pisanje dvatisočdesetega v heksu ne šteje za izvirno zamisel), medtem ko lahko geekovske voščilnice najdete tudi kod drugod.

CNET piše o voščilnici, ki jo gre poslati geekom, ki imajo že vse. Potrebščine obsegajo šeleshamer, navadni papir, odsluženi (a ne pokvarjeni!) iPhone in aplikacijo Bauble. Rezultat, ki so ga poimenovali najdražja božična voščilnica, je prikazan na posnetku.

15 komentarjev

Teroristični uporabi interneta so dnevi šteti

Slashdot - Po dolgem obdobju udobne uporabe kriptiranih internetnih komunikacij se zlodeji srečujejo s težavo, ki jim bo prekrižala njihove zle načrte. Nemška policija je končno našla poslovnega partnerja, ki ji omogoča prestrezanje kriptiranih komunikacij za ugodno ceno. Prestrezanje je tehnično izvedeno z nameščanjem t.i. trojanskega konja v računalnik terorista, ki ključe, uporabljane za komunikacijo borcem zoper terorizem, posreduje preko mreže anonimnih strežnikov za posredovanje, da teroristi težje odkrijejo, kdo jim skuša preprečiti zločin.

Del ponudbe partnerja, Digitaska, je tudi sistem za prestrezanje v realnem času, ki s programjem posneti zvočni zapis pošilja na računalnik policije in tako omogoča prijetje teroristov na delu oziroma že pri dogovarjanju za akcijo.

Zanimiv je tudi cenik storitev, ki vseobsegajočo rešitev za nadzor nad teroristično korespondenco ceni na 20500 €, medtem ko posamezno namestitev programske rešitve za eno vrsto kriptirane komunikacije ponuja za 2500...

32 komentarjev

MySpace in Skype združila moči

Delo - Priljubljena večjezična spletna stran namenjena socialnem omreževanju uporabnikov
MySpace se je povezala z internetnim telefonskim podjetjem Skype. MySpace bo tako svojim uporabnikom konec novembra ponudila tudi klicne storitve. V podjetjih so prepričani, da bodo s to storitvijo ustvarili največjo spletno govorno-povezano skupnost na svetu.

Poročata BBC in Delo.

Kot da uporabniki majspejsa dosedaj niso mogli klicati preko skajpa

2 komentarja

Detektor laži za vse Skype uporabnike

Slo-Tech - KishKish team je naredil detektor laži, ki ga lahko uporabjajo vsi Skype uporabniki. Program je v bistvu analizator frekvenc glasu sogovornika, ki jih pretopi v indikator stresa. Ob vsakem pogovoru program porabi prvih 10 sekund sogovornikovega glasu za kalibracijo, nato pa začne v realnem času kazati raven zaznanega stresa v njem. Program poleg tega omogoča tudi analizo glasu iz posnetka.



Kaj naj rečem za konec? Nič drugega, kot svašta [:P]

KishKish Lie detector home

28 komentarjev

Detelfone - zamenjava za Skype?

Slo-Tech - Na tržišču se je pojavil nov ponudnik internetne telefonije - Detelfone. Ponujajo brezplačno telefoniranje z drugimi uporabniki svoje storitve in poceni telefoniranje v ostala fiksna in mobilna omrežja.

Za delovanje je potrebno naložiti njihov brezplačni program in seveda imeti računalnik s slušalkami (zvočniki) ter mikrofonom. Seveda brez povezave v internet ne gre.

Slovenski uporabniki lahko tudi dobijo svojo telefonsko številko (0592xxxxx) in so tako dosegljivi od "zunaj". Kot piše na njihovi spletni strani, uporablja to storitev trenutno 709 uporabnikov. Minuta pogovora v omrežje Telekoma Slovenije stane 4,6 SIT (oz. 3,83 SIT brez DDV), kar je ugodneje, kot klici po stacionarnem telefonu.

76 komentarjev

Izsleden prvi Skype klic

Schneier.com - Nekateri se očitno še vedno ne zavedajo, da anonimnosti na internetu ni, razen če si jo posebej zagotovijo. To dokazuje tudi primer Kobija Alexandra, ameriškega begunca, ki ga je FBI iskal zaradi goljufij z delnicami.

Alexandra so izsledili potem, ko je preko Skypa iz Šri Lanke opravil enominutni telefonski klic. Morda je Alexander domneval, da so Skype klici manj izsledljivi kot navadni telefonski klici. A to ne drži, kar dokazuje tudi članek Tracking Anonymous PeertoPeer VoIP Calls on the Internet, ki je bil objavljen že pred približno letom dni. V njem avtorji celo dokazujejo, da je sledenje mogoče celo če skuša uporabnik svoj promet prikriti.

16 komentarjev

Ameriško ministrstvo za obrambo želi razvoj nevidnega detektorja laži

New Scientist - Kot poroča NewScientist je ameriški ministrstvo za obrambo objavilo javni razpis za razvoj naprave poimenovane Remote Personnel Assessment (RPA).

Naprava naj bi s pomočjo laserja ali mikrovalov izmerila nekatere lastnosti posameznika, in to brez fizičnega stika. Dodaten pogoj je, da naj bi naprava delovala tudi na premikajočih in tim. nekooperativnih posameznikih.

Parametri, ki naj bi jih naprava merila so srčni utrip, frekvenca dihanja in spremembe v električni prevodnosti kože. To pa so točno tisti parametri, ki jih meri klasični detektor laži.

Ideja je že naletela na številne kritike. Nekateri so mnenja, da bi imel tak oddaljeni detektor laži lahko zelo slabe posledice na odnose v vsakdanjem življenju, drugi, npr. preiskovalec Bruce Burgess, pa so mnenja, da tak detektor laži sploh ne bi deloval. Po njegovem mnenju namreč osebe, ki ne vedo, da so podvržene poligrafiranju, lažejo brez skrbi, zato detektor laži ne zazna ničesar.

15 komentarjev