»

Računalniki s sposobnostjo samoregeneracije

Slo-Tech - Računalniški sistemi, ki se uporabljajo na odročnih mestih ali v vesolju se nemalokrat srečajo s preprostimi problemi, ki pa se izkažejo za ne tako preproste ko jih je treba reševati iz kontrolne sobe in inženirji nimajo dostopa do pokvarjene opreme, najpreprostejši problemi pa posledično lahko prerastejo v usodne napake in imajo tragične posledice za uspeh odprave.

Prav tega problema pa so se lotili na Univerzi v Arizoni s pomočjo FPGA. FPGA oziroma Field-programmable gate array se namreč lahko s pomočjo prisotne strojne in programske opreme spreminja na nivoju čipov in če nastane problem na strojnem nivoju simulira strojno opremo s programsko opremo ali pa spremeni zasnovo vezja tako da obide problematični del strojnega nivoja.

Delo na teh sistemih so začeli že leta 2006 in so v tem času od NASE dobili 85 tisoč dolarjev za razvoj in sodelovanje z Jet Propulsion Laboratory, trenutno pa testirajo svoje koncepte s petimi strojnimi enotami, ki bi naj izvajale ločena opravila. Ko...

16 komentarjev

Catalyst pred "sodniki"

FiringSquad - Po izdaji dolgo pričakovanega DirectX 9 in ATIjevi izdaji Catayst 3.0 gonilnikov, ki so napisani posebej za DX9, so bili na FiringSquad prvi, ki so se opogumili izdati prvo poročilo o tem, kako se Catalyst 3.0 gonilniki obnesejo ter se ustavili ob morebitnih težavah in nevšečnostih. Testni zajčki so bili:
  • ATI RADEON 9700 PRO
  • Sapphire ATLANTIS RADEON 9500 128MB
  • ATI RADEON 9000
  • ATI RADEON 9500 PRO
  • ATI RADEON 8500
  • Driver version Catalyst 2.5
  • Driver version Catalyst 3.
  • DirectX 8.1
  • DirectX 9.0
Še klik!

9 komentarjev

Spomini na 3Dfx

FiringSquad - Ko se po dolgem času spominjamo podjetja 3Dfx, v svojih zlatih časih najboljšega izdelovalca grafičnih pospeševalnikov, se marsikateremu (bivšemu) privržencu utrne solzica. Neslaven, nepričakovan in hiter propad je pustil za sabo dosti posledic. Pri FiringSquadu so se spomnili na njih in spisali kratko kroniko. Za pionirje Slo-Techa, ki jih v začetku razvoja grafičnih pospeševalnikov ni bilo na sceni, je članek še posebej zanimiv, primeren je tudi za vse ostale, ki jih zanima preteklost in načrtovana prihodnost podjetja 3Dfx. Klik!

2 komentarja

Multi sample anti-aliasing

FiringSquad - Na FiringSquad so spisali članek, v katerem so razložili v čem je poanta multi sample anti-aliasinga (če poskusim prevesti: mehčanje robov z večimi vzorci). V članku so tudi podrobno opisali rotated grid super sampling (RGSS, ki je uporabljen na Voodoo 5) ter ordered grid super sampling (OGSS, ki je uporabljen na večini ostalih kartic). Priporočeno branje za vse, ki bi radi vedeli, kaj je sedaj ta kup raznih metod za doseganje mehčanja robov. Vendar pazite, da vas še bolj ne zmede . Klik!

0 komentarjev

Zgodovina NVidie

FiringSquad - Na FiringSquad so tokrat napisali članek o NVidi kot podjetju. Opisali so, kako je NVidia skoraj propadla zaradi svojega čipa NV1, kako je NV2 pogorel pri tekmi za Dreamcast, in vrnitev v areno z Rivo 128 in Rivo TNT ter TNT 2, ter vzpon na sam vrh s serijo GeForce. Omenjena pa je tudi NVidina nova konkurenca - ATI, ki se je z čipom Radeon zavihtel povsem ob bok NVidi. Očitno še ne bo vse tako črno, kot so nekateri napovedovali... Klik!

1 komentar

Prvi 266MHz FSB Athloni v prodaji

X-Bit Labs - Babuške z X-Bit Labs poročajo, da so na Japonskem zasledili prve 1.2GHz Thunderbirde naslednje generacije z 266MHz zunanjih vodilom. Še lepše: cena dotičnih procesorjev je celo na Japonskem (kjer so stvari ponavadi dražje) za $23 nižja od uradne AMDjeve velikoprodajne cene, ki znaša $363. Vse skupaj je en velik razlog za veselje, saj to pomeni, da bomo procesorje kmalu ugledali tudi pri nas, mogoče celo po malce nižjih cenah. Na poročila o 266MHz procesorjih nižjih frekvenc (1 in 1.1GHz) pa še čakamo.

0 komentarjev

Super Bypass v AMD 761

Insane Hardware - Nekateri AMDjaši se še kako spomnite Super Bypass funkcije v poznejših revizijah MAD 751 čipovja. Zadevca naj bi odpravila nepotrebne latence med procesorjem in pomnilnikom ter tako precej pospešila sistem. No, zadeva ni nikoli delovala tako, kot je treba saj je še vedno bilo kar nekaj aplikacij in iger, ki je niso marale, toda upanje je ostalo. No, AMD se je odločil stvarco vgraditi tudi v AMD 761 čipovje, na Insane Hardware pa so preverili kako se obnese. Glede na to, da nas bo kmalu zasul plaz plošč z AMD 761 North Bridgom, si članek kar oglejte!

0 komentarjev

Težava z AMD 760 čipovjem rešena

FiringSquad - Nekaj dni nazaj so se pojavila poročila o tem, da AMD 761 NorthBridge ima veliko težav z delovanjem pri 266MHz zunanjem vodilu in da bi to utegnilo vzrokovati poznejši dobavljivosti vseh DDR matičnih plošč za Athlone. Na srečo so težavo že rešili, kot poročajo na FiringSquadu. Proizvajalci bodo v plošče morali vdelati preprosto zunanje vezje, ki bo filtriralo napake, na srečo pa to ne bo vplivalo na čas dobavljivosti, ki še vedno ostaja december-januar.

1 komentar