» »

Teroristični uporabi interneta so dnevi šteti

Teroristični uporabi interneta so dnevi šteti

Slashdot - Po dolgem obdobju udobne uporabe kriptiranih internetnih komunikacij se zlodeji srečujejo s težavo, ki jim bo prekrižala njihove zle načrte. Nemška policija je končno našla poslovnega partnerja, ki ji omogoča prestrezanje kriptiranih komunikacij za ugodno ceno. Prestrezanje je tehnično izvedeno z nameščanjem t.i. trojanskega konja v računalnik terorista, ki ključe, uporabljane za komunikacijo borcem zoper terorizem, posreduje preko mreže anonimnih strežnikov za posredovanje, da teroristi težje odkrijejo, kdo jim skuša preprečiti zločin.

Del ponudbe partnerja, Digitaska, je tudi sistem za prestrezanje v realnem času, ki s programjem posneti zvočni zapis pošilja na računalnik policije in tako omogoča prijetje teroristov na delu oziroma že pri dogovarjanju za akcijo.

Zanimiv je tudi cenik storitev, ki vseobsegajočo rešitev za nadzor nad teroristično korespondenco ceni na 20500 €, medtem ko posamezno namestitev programske rešitve za eno vrsto kriptirane komunikacije ponuja za 2500 do 3500 €.

Predstavnik teroristične organizacije Al-kaida se je že pritožil nad delovanjem sil iz ozadja, ki da nelegalno prestrezajo njihove komunikacije, na kar se je nemška policija odzvala z jasnim sporočilom javnosti, da državljani, ki ne skrivajo ničesar, nimajo razloga za strah.

32 komentarjev

Zero One ::

No, toliko o človekovih pravicah in svobodi govora...
printf(%s, "No statements? Why no... whoops");
//well if we can't make a statement, we should just leave a comment instead.

MihaFirst ::

Ni mi čisto jasno...

Že res, da se da tole zlorabljat, ampak glede na ceno mislim da ne bojo pretiravali z nameščanjem trojancev...0:)

Bolj me skrbi, kako se lahko predstavnik Al-Kaide pritoži zoper nelegalno prestrezanje njihovih komunikacij??? A niso oni kriminalni v samem bistvu in bi jih blo treba pozapret vse, ki so znani??? :|

Matrin ::

Čuje se zelo ameriško, ni glih vedenje ki bi ga predpisal nemcem. Kk se bojo pa kaj sodišča s tem strinjala?

SuperVeloce ::

@edward
Besedilo, ki govori o Al-Kaidi je namenoma poševno... z drugimi besedami, ne vzemi resno tega odstavka;) .

poweroff ::

Tole je moja različica novice s katero sem bil malce prepozen - še par detajlov več je napisanih:

Nemška policija že uporablja vohunsko programsko opremo?

Na spletni strani WikiLeaks se je pred kratkim pojavil dokument o dogovorih bavarske policije, nemškega ministrstva za pravosodje ter tožilstva o nakupu programske opreme za prestrezanje Skype klicev ter SSL šifriranih komunikacij.

Pravzaprav gre za dva skenirana dokumenta v eni PDF datoteki. V prvem dokumentu je govora o delitvi stroškov nakupa prestrezne programske opreme med bavarsko policijo in tožilstvom, drugi dokument pa vsebuje ponudbo podjetja Digitask.

Ponudbi podjetja Digitask iz 4. septembra 2007 vsebuje tudi opis prestrezne programske opreme. Gre za "klasičen" zlonamerni program, poimenovan Skype Capture Unit, ki omogoča prestrezanje zvočnih in tipkanih pogovorov. Prestrežene komunikacije se pošljejo na posredniški strežnik (podjetje Digitask predlaga, da bi se nahajal v tujini, s čimer bi se zabrisala sled za preiskovalci), ki omogoča prenos multimedijskih vsebin (tim. streaming) do preiskovalcev.

Drugi del ponudbe opisuje podoben program za prestrezanje SSL šifriranih komunikacij, kar je izvedeno z lokalnim napdom s posrednikom (man-in-the-middle), program pa omogoča prestrezanje SSL šifriranih komunikacij Microsoft Internet Explorerja in Firefoxa. Prestreženi podatki se ravno tako pošiljajo na oddaljeni posredniški strežnik.

Omenjena programska oprema je bila ponujena za Windows 2000 in Windows XP, omenjen pa je tudi rok dobave, ki naj bi bil 4-6 tednov za posamezno namestitev programa, v čas pa ni vključena namestitev na ciljni računalnik, pač pa samo dobava programske opreme.

Kaj pa cena? Licenčni model predvideva plačevanje mesečne licenčnine za začetno obdobje vsaj tri mesece in sicer za Skype Capture Unit 3500 EUR na mesec ter 2500 EUR za nespecificirane unikatne namestitvene stroške, za SSL prestreno programsko opremo pa je cena 2500 EUR na mesec.

Kaj bodo na to porekli izdelovalci protivirusne programske opreme pa bomo še videli. Prav tako pa bo zanimivo kako bodo uporabniki prestrezne programske opreme reagirali ob poiskusu namestitve na nekoliko bolj zaščitene računalnike, postavlja pa se tudi vprašanje kako je z uporabniki drugih operacijskih sistemov. Glede na to, da je ponudba stara že slabih pet mesecev, lahko pričakujemo, da je proizvajalec že pripravil različico za Windows Vista, morda pa je vključena tudi podpora za zajem videa ter morda celo možnosti za poljuben oddaljeni vklop računalniškega mikrofona.
sudo poweroff

MihaFirst ::

@edward Besedilo, ki govori o Al-Kaidi je namenoma poševno... z drugimi besedami, ne vzemi resno tega odstavka .


Oh, kako sem bedast :8)

Ma, glede na vse, kar pišete zadnje čase, to sploh ne bi blo čudno :D

MrStein ::

Omenjena programska oprema je bila ponujena za Windows 2000 in Windows XP

Ah, potem pa je res, z Visto si dejansko varnejši ! :D

(ja, sem videl omembo Vista par vrstic nižje)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

miteq ::

Bilderbergovci so spet na delu...;(

Jumping Jack ::

Če sem prav razumel, Digitask zaračuna kar lepe zneske samo za program, kakršnih je cel kup na voljo zastonj, medtem ko naj se s "zoprnimi opravili" (namestitvijo na računalnik osumljenca) ukvarja kupec sam, kakor ve in zna.

Naj kar takoj povem, da je njihova poslovna žilica na psu in da je moj poslovni načrt bistveno boljši: za 1 mio € bom prodal Bushu TXT datoteko, v kateri bo pisalo: "G. Bush, poiščite Bin Ladna in poslušajte, kaj se pogovarja." (Ta rešitev je bistveno bolj univerzalna in enostavna za uporabo, možnosti za uspeh pa so približno enake.)

Gavran ::

WinME, here I come

Osama
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Gavran ()

joebanana ::

Trojanci? Ah ke teroristi lavfajo ubuntu. :))

CWIZO ::

Bodo pa pač teroristi za pogovarjanje uporabili gtalk, za surfanje pa opero al pa sfari. Pa windowse 98 bodo gor dali, če jim Linux ne paše naprimer.

Zelo dobra poraba denarja:\
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

WhiteAngel ::

@joebanana:
Ravno to mi ni jasno. Kako bodo mojemu Ubuntuju prisluškovali?!

Ratsum666 ::

Predstavnik teroristične organizacije Al-kaida se je že pritožil nad delovanjem sil iz ozadja, ki da nelegalno prestrezajo njihove komunikacije, na kar se je nemška policija odzvala z jasnim sporočilom javnosti, da državljani, ki ne skrivajo ničesar, nimajo razloga za strah.


Haha, teroristi se slklicujejo da jim "sile iz ozadja" kršijo človekove pravice in zakone.

Mal čudna trditev glede na to, da teroristi kršijo vse človekove pravice, in večino zakonov. :\

KaiV6 ::

Za tiste, ki komentirajo posevni napis v novici predlagam, da se organizira predavanje "Sarkazem in njegova uporaba v Slo-Tech novicah" v KiberPipi ob prvem razpolozljivem terminu, ter obvezen prost vstop.

Lp

p.s. pa itak se mi zdi, da so danasnji teroristi bolje opremljeni, kot njihovi lovci. Tako, da je to samo se ena izmed mnogih trznih nis na temo terorizma, s katero se da lepo zasluzit na drzavnih plecih.
"Silence!! I kill u!!" by Achmed, dead terrifying terrorist
<insert>podpis.html</insert>

poweroff ::

WhiteAngel: Skype bere /etc/passwd. Sam tolk, v info. >:D
sudo poweroff

MrStein ::

OK, ko že linkaš na slashdot, kak na novem UI nastavi treshold za komentarje ??? Recimo, da mi kaže samo tiste z oceno 4 ali 5.
Pa sorry za off-topc.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

jjjjjjj ::

Kaj pa shadow passwords (/etc/shadow)? Tega pa ne more brati Skype. Vecina Linuxov jih uporablja po defaultu.

username ::

Cenzor pod imenom "Matek" (nikad čuo) mi je izbrisal moj prejšnji post, češ "naj bom bolj toleranten".

Toleranten do Alkajde namreč.

Naj bo nekaj jasno. Do terorističnih organizacij mi ni treba kazati popolnoma nobene "tolerance".
Pravzaprav je edino moralno in etično, da je človek do takih zločinskih organizacij - netoleranten.

Zato bom bistvo cenzuriranega tekst objavil še enkrat, čeprav malenkost predelanega. Namreč priznam, dikcija "kdor ima kakršnokoli zvezo z Alkajdo" se lahko nanaša na človeka, ki o njih nevtralno poroča (čeprav ni etično biti nevtralen, ampak moraš biti proti) ali pa so z njo povezani brez svoje krivde, recimo preko svojega sorodnika, in nič ne morejo glede tega.

Pričakujem, da bo post sedaj ostal. Saj slo-tech ne podpira Alkajde, kajne?

Predstavnik teroristične organizacije Al-kaida se je že pritožil nad delovanjem sil iz ozadja, ki da nelegalno prestrezajo njihove komunikacije


WTF?
Alkajda ima predstavnike, ki se celo še nekaj bunijo o prestrezanju komunikacij?

Pa to je povsem noro... bolano.
Kdor omogoča zločinske dejavnosti AlKajde, nima kaj pizdakati. Taki imajo samo eno in edino pravico: you know what to do with scum like that, don't you?...

sicer pa: bravo Nemci! Tako je prav.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Ziga Dolhar ::

> Kdor omogoča zločinske dejavnosti AlKajde, nima kaj pizdakati. Taki imajo samo eno in edino pravico: you know what to do with scum like that, don't you?...

To prebije celo domnevo nedolžnosti, kajne?
https://dolhar.si/

CWIZO ::

username: preden naslednjič začneš celga boga zganjat, preberi celo novico, pa preberi komentarje, pa bodi pozoren na stil v katerem je kaj napisano.
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

Matek ::

Cenzor pod imenom "Matek" (nikad čuo) mi je izbrisal moj prejšnji post, češ "naj bom bolj toleranten".

Toleranten do Alkajde namreč.

Naj bo nekaj jasno. Do terorističnih organizacij mi ni treba kazati popolnoma nobene "tolerance".
Pravzaprav je edino moralno in etično, da je človek do takih zločinskih organizacij - netoleranten.

S tolerantnostjo sem imel v mislih malce bolj civilizirano izrazanje. Ce ne odobravas njihovega pocetja, se mi to zdi povsem sprejemljivo mnenje, komentarji o spricanju njihovih mozgan po zidovih pa niso na mestu.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

jype ::

Matek> komentarji o spricanju njihovih mozgan po zidovih pa niso na mestu.

So, so... Veliko nam povejo o divjakih, ki jih izustijo.

username ::

S tolerantnostjo sem imel v mislih malce bolj civilizirano izrazanje. Ce ne odobravas njihovega pocetja, se mi to zdi povsem sprejemljivo mnenje, komentarji o spricanju njihovih mozgan po zidovih pa niso na mestu.
1. Tolerantnost in način izražanja sta dve različni zadevi. A tudi sicer mešaš različne pojme? Kako si lahko moderator, če še misliti na znaš prav?
2. Kakšno špricanje možgan? Kje si to videl? - tako bo vprašal vsak, ki bo tole videl in ni videl prvotnega posta, ki pa je bil izbrisan in sem svoje sporočilo napisal drugače.
Zato zahtevam, da se sedaj obnašaš profesionalno, ta stavek zbrišeš in se mi opravičiš.

So, so... Veliko nam povejo o divjakih, ki jih izustijo.
Da, da... Kdor pove po pravici, je divjak. Kdor zganja terorizem, je pa "borec za svobodo", ki ga je treba razumeti in biti do njega toleranten.

To prebije celo domnevo nedolžnosti, kajne?
Seveda. Kdor se zelo zavzema za delovanje teroristov in jih podpira, je presumed guilty.
To bi vendar moralo biti vsakemu normalnemu jasno.

preden naslednjič začneš celga boga zganjat, preberi celo novico, pa preberi komentarje, pa bodi pozoren na stil v katerem je kaj napisano.
E jebiga. Sem spregedal stil. Si morda pomislil, da mi je tokrat dol viselo za "stil"? Evo to je pa moj stil. Happy now?
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: username ()

jype ::

username> Kdor pove po pravici, je divjak.

Ne, izvedenec sodne medicine. A ker ti to nisi, ostane le še ena, že omenjena možnost.

username> Seveda. Kdor se zelo zavzema za delovanje teroristov in jih podpira, je presumed guilty.
username> To bi vendar moralo biti vsakemu normalnemu jasno.

Narobe. Vsakomur mora biti jasno, da dokler krivda ni dokazana, ni nič presumed. Človek je nedolžen, čeravno je lahko česa osumljen.

username> E jebiga. Sem spregedal stil.

Predvsem si bil tako neprišteven, da si dejansko pomislil, da se je resnično od nekod pojavil predstavnik Alkajde in pizdil čez Nemce, da se vtikajo v zasebnost teroristov. Kaj takega pa še ne. Si bil pod vplivom drog?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Matek ::

S tolerantnostjo sem imel v mislih malce bolj civilizirano izrazanje. Ce ne odobravas njihovega pocetja, se mi to zdi povsem sprejemljivo mnenje, komentarji o spricanju njihovih mozgan po zidovih pa niso na mestu.
1. Tolerantnost in način izražanja sta dve različni zadevi. A tudi sicer mešaš različne pojme? Kako si lahko moderator, če še misliti na znaš prav?
2. Kakšno špricanje možgan? Kje si to videl? - tako bo vprašal vsak, ki bo tole videl in ni videl prvotnega posta, ki pa je bil izbrisan in sem svoje sporočilo napisal drugače.
Zato zahtevam, da se sedaj obnašaš profesionalno, ta stavek zbrišeš in se mi opravičiš.

1. Ce ena oseba izjavi, da bi po njenem mnenju teroristi morali biti strogo kaznovani, druga pa, da naj se jih krvolocno ubije, obe osebi ne tolerirata teroristov, a je poleg razlike v izrazanju tudi razlika v stopnji (ne)tolerantnosti.
2. Tvoja kritika mojega "cenzuriranja" se je nanasala na prvoten post, ki sem ga povsem profesionalno zbrisal, zato se ne bom opraviceval. Glede kasneje popravljenega posta nimam pripomb, zato se ga tudi nisem dotikal. Ce imas se kaksno pripombo, prosim, da jo umestis v temu namenjeno temo.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

driver_x ::

@Matthai: /etc/passwd se uporablja za pretvorbo UID-ja v uporabniško ime, datoteko bere večina programov.

Ziga Dolhar ::

> To prebije celo domnevo nedolžnosti, kajne?
> Seveda. Kdor se zelo zavzema za delovanje teroristov in jih podpira, je presumed guilty.
> To bi vendar moralo biti vsakemu normalnemu jasno.

Fino,

če grem jest torej zdejle na policijsko postajo, in rečem, da je username terorist ...
https://dolhar.si/

jype ::

Ni treba rečt, da je terorist. Podariš mu majico s portretom Osame (ko ga ni doma) in jih obvestiš, da podpira teroriste in se zavzema za njih delovanje.

Pa se ga bomo znebili - for good!

username ::

Fantje, fantje...

YOU'VE BEEN PUNK'D !!

Nauk zgodbe: če v novico dodaš kozlarijo (kao vic), lahko pričakuješ (oz. moraš), da se bo kdo zajebaval še naprej na podoben način.

Vsaj ko sem napisal tisto o 'presumed guilty' bi morali kaj posumiti. Razen če mislite da sem res tak bedanc.
No mogoče pa dejansko preslikate na druge to, kar vam zares tiči v globinah črne duše.
Recimo zadnja dva posta Zigata in jypeta: igrata se z mislijo, da bi storila točno to (skrajno varianto zadev, ki jih pripisujeta komu drugemu), kar sicer ponavadi besno kritizirata.

No mogoče je bila pa tudi to groba šala z vajine strani... >:D

Aja Matek, ni se treba opravičevati. Vsaj meni ne... Se v resnici niti 5% ne sekiram.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

jype ::

Igranje z mislimi v mojem slovarju uživa popolno imuniteto pred zakonom. V mislih lahko počneš _vse_.

Seveda je naš dialog pomemben, da tudi preostanek foruma pridobi vpogled v različne perspektive. Ne smem se sicer izdat, ampak v enih temah recimo konkretno pretiravam, ne da bi na koncu napisal JOKE, zaradi česar se potem soočim z zmerjanjem in grožnjami, čeprav imam v temi absolutno prav! :)

username> Razen če mislite da sem res tak bedanc.

Ah pa ja ne. Saj jaz tudi nisem tak levičarski skrajnež, kot včasih zgledam :)

MrStein ::

V mislih lahko počneš _vse_.

Za "thought crime" še nisi slišal ? ;-)

Sicer zdaj, ko je stvar razčiščena, jo lahko moderator zbriše in nadaljujemo z življenjem :)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nemški zvezni trojanec na tapeti

Oddelek: Novice / Varnost
336885 (4657) jype
»

Nov članek: Varnost slovenskih GSM omrežij IV (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nova vsebina
9925372 (20413) antonija
»

Prisluškovanje tipkovnicam na daljavo

Oddelek: Novice / Varnost
386755 (4656) poweroff
»

Teroristični uporabi interneta so dnevi šteti

Oddelek: Novice / NWO
325234 (3244) MrStein

Več podobnih tem