»

Modeli so, modeli bodo in javnost jih gleda

Slo-Tech - Dandanes smo vsi postali "modelarji". K sreči vsak dan gledamo vedno manj eksponentnih grafov in se več ukvarjamo s tem kako odpreti državo in držati epidemijo pod nadzorom. Pri tem pa ni vseeno kakšne podatke in kakšne modele za to uporabljamo. V Sloveniji je verjetno najkvalitetnejši vir podatkov skupnost Sledilnik, ki vztrajno in pedantno ureja uradne podatke v računalniško berljivo in predstavljivo obliko.

Danes, v torek ob 19.00 bo potekala virtualna okrogla miza tistih, ki na podlagi teh podatkov izdelujejo modele. O pomembnosti dobrih podatkov. O tem kaj modeli sploh lahko povedo in česa ne. Kako verjeti modelom, če pa imajo sto parametrov? Ali morajo biti uradni modeli odprti?

Seveda bo dogodek javen in virtualen. Prijave preko Eventbrite. Stream bo tudi na V zivo. Vabljeni!

6 komentarjev

McAfeejev antivirus sesul Windows XP

engadget - Slab mesec mineva od spodrsljaja romunskega antivirusnega BitDefender, ki je uporabnike zaradi lažnega pozitivnega rezultata pustil z onesposobljenim računalnikom. Podobno napako si je včeraj privoščil McAfee, ki je paraliziral na tisoče računalnikov z Windows XP.

Posodobitev virusnih definicij 5958, ki je bila objavljena včeraj ob treh popoldne po našem času, je kot okuženo datoteko zaznala svchost.exe, ki predstavlja povezavo med dinamičnimi knjižicami (DLL) in operacijskim sistemom. Gre za...

22 komentarjev

Vesolje je staro 13,73 ± 0,12 milijard let!

Slika mikrovalovnega ozadja

vir: Bad Astronomy Blog
Bad Astronomy Blog - Vse najboljše zaté, vse najboljše zateee ... Ne, ne, nismo še tako daleč, da bi praznovali ali z državnim praznikom obeležili rojstni dan celotnega Vesolja. Lahko pa, po pisanju Phila Plaita na blogu badastronomy.com, od zdaj naprej z veliko natančnostjo razpravljamo o njegovi starosti.
Nasina naprava WMAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe) je bila izdelana z namenom, da z veliko natančnostjo izriše zemljevid Vesolja. Zaznava namreč mikrovalove, ki se širijo že od praktično najbolj oddaljenega vira, ki si ga lahko zamislite: Velikega poka.



Pred nekaj dnevi so objavili prve rezultate, do katerih so prišli s pomočjo podatkov, ki so jih 5 let o vesolju zbirali z WMAP.
  • Starost Vesolja je 13.73 milijard let ± 120 milijonov.
  • Na zgornji sliki si lahko ogledate razlike v temperaturi na...

72 komentarjev

Vmesnik Minority Report v praksi

vir: Gizmodo
Gizmodo - Film iz naslova je tehnično usmerjenim gledalcem večinoma ostal v spominu zaradi zanimivega znanstveno-fantastičnega vmesnika, s pomočjo katerega so igralci upravljali računalniške sisteme. No, če ste se pri ogledu filma veselo muzali nad domišljijo filmarjev pri delu z računalniki, ste se tokrat (ponavadi bi sicer še vedno imeli prav) ušteli -- zadevo boste morda kmalu lahko imeli doma.Raziskovalec po imenu Jeff Han je namreč izdelal napravo, ki je po lastnostih, če odštejemo transparentnost, zelo podobna tisti iz filma. Gre za na dotik občutljiv zaslon, ki se poleg vsega odziva tudi na pritisk, po besedah ustvarjalca pa se bo novoustanovljeno podjetje, imenovano Perceptive Pixel, trudilo izum čimprej spraviti v trgovine. Poroča Gizmodo, na voljo je tudi videoposnetek.

24 komentarjev

So mobilni telefoni prisluškovalne naprave?

Schneier.com - Ta teden je ameriški okrožni sodnik Lewis Kaplan presodil, da je uporaba "klateške prisluškovalne naprave" (ang. roving bug) zakonita, saj zakonodaja dovoljuje prisluškovanje pogovorom, ki se odvijajo v bližini mobilnega telefona osumljenca. Ob tem je tudi prišlo na dan, da FBI s pomočjo mobilnih telefonov lahko prisluškuje osumljencem kazivih dejanj in sicer tako, da na daljavo vključi mikrofon na mobilnem telefonu in prisluškuje pogovorom v bližini telefona.

FBI je namreč omenjeno tehniko prisluškovanja uporabil pri preiskavi dveh domnevnih mafijcev, Johna Ardita in njegovega odvetnika Petra Pelusa. Pri tem je zanimivo, da je sodnik Kaplan v svojem mnenju oz. obrazložitvi odločitve zapisal, da je "vlada zaprosila za uporabo klateške prisluškovalne naprave ... Sodnik Jones je uporabo odobril, ter dovolil uporabo prisluškovanja v štirih restavracijah ter namestitev prisluškovalne naprave v Arditov mobilni telefon. Naprava je delovala kadar je bil telefon vključen ali izključen...

58 komentarjev

Zakaj v Kaliforniji ni bil sprejet zakon, ki bi prepovedal pretvarjanje?

Schneier.com - Bruce Schneier na svojem blogu poroča, da so v Kaliforniji skušali sprejeti zakon, ki bi prepovedal pretvarjanje oziroma "uporabo napačnih, izmišljenih ali goljufivih izjav ali prikazov" s katerimi bi od posameznika pridobili osebne podatke, vključno s podatki o telefonskih klicih in finančnih transakcijah. Žrtve takih dejanj bi po zakonu imele pravico tožiti.

A zakon ni bil sprejet. Razlog? Nasprotovanje MPAA, ki tehniko pretvarjanja potrebuje za zaustavitev nelegalega kopiranja avtorsko zaščitenih vsebin.

Schneier v svojem blogu zaključuje, da MPAA čedalje bolj izgleda kot navadna kriminalna združba.

21 komentarjev

Začetek preiskušanja modela napovedovanja umorov

Schneier.com - Kriminolog Richard Berk iz University of Pennsylvania je s pomočjo podatkov o pogojno izpuščenih zapornikih filadelfijskega oddelka za pogojne izpuste skontruiral model, ki bo skušal odgovoriti na vprašanje, kdo izmed zapornikov bo po odsluženi kazni (ponovno) ubijal.

Računalniški model napovedovanja umorov, ki za osnovo vzame 30 do 40 različnih statističnih spremenljivk, so raziskovalci skonstruirali s pomočjo podatkov iz dvoletne študije. Raziskovalci sicer opozarjajo na problem stopnje lažno pozitivnih rezultatov, kljub temu, pa bodo model pričeli "klinično preiskušati" v začetku prihodnje pomladi, saj začetna testiranja kažejo, da je sistem 40-krat točnejši od obstoječih modelov.

Minority Report, 2002?

31 komentarjev

Kako nas nadzorna tehnologija v praksi brani pred teroristi

Schneier.com - Teroristom je potrebno na vsak način preprečiti, da bi nas še naprej ogrožali. In pri tem si različne države pomagajo s tehnologijo. Ena izmed takih tenologij ki jo uporabljajo v ZDA, je tajen seznam oseb, ki se ne smejo vkrcati na letalo, tim. no-fly list. Seznam so ustvarili s pomočjo podatkov različnih obveščevalnih služb in vladnih agencij. S takimi ukrepi naj bi bili vsi bolj varni. Kako pa je v resnici?

Resnica je nekoliko drugačna. Pri CBS so namreč pridobili seznam teh "prepovedanih" oseb in ugotovili nadvse zanimive stvari. Na seznamu se namreč nahaja Saddam Hussein, ki - odkar je v priporu - verjetno ne potuje več pogosto z letalom. Vsaj ne brez spremstva. Na seznamu je tudi bolivijski predsednik Evo Morales - kot kaže z letalom na državniški obisk v ZDA še nekaj časa ne bo mogel. Na seznamu je tudi štirinajst od devetnajstih samomorilskih ugrabiteljev iz 11. septembra. Očitno za vsak primer, če obstaja reinkarnacija.

Na seznamu pa so tudi povsem običajna imena, ki si...

31 komentarjev

Najdetajlnejša slika galaksije do sedaj

Hubble Site - NASA je v sodelovanju z ESA, CFHT in NOAO izdala sliko spiralne galaksije, ki je najpodrobnejša doslej. Sestavljena je iz 51 Hubblovih fotografij, ki so bile povezane s pomočjo podatkov iz različnih observatorijev na tleh. Vse potrebne informacije so bili pridobljene med leti 1994 in 2003. Barva galaskije predstavlja vidni spekter in je dobljena s kombinacijo podatkov modrega, zelenega, rdečega ter infrardečega (near infrared) dela spektra, slika pa v originalu meri 16.000 slikovnih pik v dolžino in 12.000 v širino (prilepljena slika je pomanjšana in velika zgolj 290 KB). Če vas zanimajo izvirniki, jih lahko najdete na strani Hubble Site, potrebno pa je opozorilo, da je...

8 komentarjev

The Code Room: Breaking into Vegas

Microsoft - Filmi s hekersko tematiko? Marsikdo se ob naslovih Hackers, The Net, Swordfish,.. le sarkastično nasmehne. The Code Room: Breaking into Vegas je kratek "film", ki se trenutno predvaja na MSDN TV. Za razliko od prej omenjenih so v filmu realno prikazani možni načini in tehnike vdora (SQL injection, ID theft, session hijacking,..) ter post-intrusion aktivnosti. Film na preprost in zabaven način prikazuje delovanje ter rivalstvo Black hat in White hat skupine medtem, ko pokušata prevzeti nadzor nad online aplikacijo za denarne transakcije enega izmed las vegaških hotelov.

Download here (103MB, dolžina 28:30 min.)
Transcript

27 komentarjev

Ženske potrebujejo večje zaslone

New Scientist -

Zanimiva študija, katere rezultati so objavljeni na New Scientist, ugotavlja, da ženske za uspešno delo z računalnikom in navigacijo potrebujejo večje zaslone kot pripadniki moškega spola.

V študiji znanstveniki z univerz Pittsburgha in Pennsylvanie ter Microsoftovi inženirji ugototavljajo, da arhitektke, dizajnerke, instruktorice in celo igralke računalniških iger potrebujejo večje in širše zaslone ter natančnejše 3D-animacije, da bi se lahko njihova produktivnost kosala s storilnostjo moških.

Dasiravno se zadeva sliši diskriminatorno, raziskave, ki so jih zgoraj navedeni opravili, kažejo, da imajo ženske v povprečju slabšo prostorsko predstavo kot moški. Več o tem.

19 komentarjev