»

Strožji nadzor interneta v Belorusiji

MSNBC - Naslednja v vrsti držav, kjer se internetna svoboda krči, je Belorusija. Tamkajšnji predsednik Aleksander Lukašenko je namreč napovedal, da bo država poostrila nadzor nad internetom in uporabniki. Da bi identificirali ljudi, ki širijo laži, in zagotovili ustrezen pregon po zakonu, beloruski parlament obravnava zakon o internetu. Če bo sprejet, bo po novem obvezna registracija in identifikacija vseh spletnih publikacij in uporabnikov interneta. Sem štejejo tudi obiskovalci kiberkavarn, ki bodo prav tako morale policiji prijaviti vse obiskovalce, ki bodo uporabljali internet.

Lukašenko ima v Belorusiji že tretji zaporedni mandat od leta 1994, v tem času pa je še okrnil svobodo medijev....

5 komentarjev

Google Fast Flip

BBC - Urednik drugega največjega ameriškega dnevnika The Wall Street Journal je pred manj kot pol leta okrcal Google in druge zbiralce medijskih vsebin z izrazom "paraziti", saj mu gre v nos predvsem dejstvo, da iskalniški velikan vsebine ponuja brezplačno, izdajateljem pa ne plačauje nobenih nadomestil. Če je kdo pričakoval, da se bo Google oziral na te besede in morda naredil kakšno malo manj všečno spremembo v Google News, se je precej zmotil.

Nasprotno, ameriško podjetje je zdaj predstavilo celo novo storitev, ki poskuša združiti najboljše iz obeh svetov: udobnost listanja tiskanih medijev in hitro dosoptnost vsebin na internetu. Google Fast Flip je novo orodje za izboljšano izkušnjo pri branju časopisov, ki zbira zaslonske posnetke (zaenkrat) tridesetih ponudnikov vsebin, ki jih lahko uporabniki na hitro prelistajo z miško ali tipkovnico. Če jih kateri izmed člankov bolj zanima, lahko z enim klikom dostopijo do izvirne spletne strani s celotno vsebino. Med ponudniki vsebin med...

9 komentarjev

Izšli novi CATALYST 7.11

ATI - Po daljšem čakanju, so končno izšli novi, težko pričakovani gonilniki za AMD-ATi-jeve grafične kartice, Catalyst 7.11. Snamete si jih lahko tukaj. Najpomembnejša je seveda podpora novim karticam serije 3800 in razni popravki za igre v OS XP ter Vista. Zadnje čase ne gre brez grenkega priokusa pri ATI gonilnikih in tudi tokrat je tako, saj ne vsebujejo popravka za Crysis in za to igro še vedno obstaja samo tale hotfix. ATi-jevi inženirji tudi niso razveselili lastnike AGP kartic, saj tudi tokrat ni popravkov in podpore starejšim karticam (ala x800 ali x1950 agp), tako da, kaj storiti in kašne možnosti imate, si pa lahko preberete tukaj. Obilo veselja pri igranju.

10 komentarjev

Drago zdravilo za kriminal, ki ponuja le stranske učinke

Slashdot - Članek v This Is London poroča o strahotni neučinkovitosti videonadzora v Londonu. Mesto z neverjetno pokritostjo s CCTV kamerami - samo z državnim denarjem se je postavilo prek 10.000 kamer - beleži v svojih okrožjih, ki so praktično brez video nadzora, približno enako ali celo višjo učinkovitost kazenskega pregona storilcev relevantnih kaznivih dejanj kot v okrožjih, katerih video nadzor že presega orwellovsko nočno moro.

Avtor se v članku sprašuje tudi o ekonomskih smotrih in učinkih: ali ne bi bilo bolje, da bi 200 milijonov funtov (pribl. 285 miliijonov evrov) porabili za bolje osvetljene mestne površine ali več bolje usposobljenega policijskega osebja, ki statistično dokazano precej bolj pripomore k zmanjševanju nasilja in kriminala?

Da je video nadzor neučinkovit pri dejanskem pregonu ugotavlja tudi San Francisco. Komu na čast se torej kamere postavlja? Kdo nadzira? Koga nadzira?

Quis custodiet ipsos custodes?

33 komentarjev

POT: Internet in državni nadzor nad vsebino

Slo-Tech - V torek, 7.11., ob 19h v Kiberpipi bo imel Darko Bulat, soustanovitelj in predsednik UO sekcije ponudnikov internet storitev Slovenije (SISPA), predavanje na temo državnega nadzora interneta. Na tokratnem Pipinem odprtem treminu nam bo osvetlil nekaj aktualnih tem v zvezi z nadzorom države nad vsebino na Internetu.

Od nastanka Interneta pred nekaj desetletji je v zraku visela možnost državnega nadzora nad vsebino. Toda nadzor vsebine na Internetu je danes bistveno drugačna od...

1 komentar

Sony prestavil izid bralnika e-knjig na poletje

Slo-Tech - Sony-jev prenosni bralnik e-knjig bo na trg prišel šele letos poleti, povedano drugače, Sony zamuja. Kar niti ni pomembno. Bistvo je v bistvu te naprave: PRS-500 je bralnik e-knjig. Gre morda za prvega predstavnika namenskega stroja za lagodno branje knjig v elektronskem zapisu.

Po najbolj črnih napovedih, bo nadgradnja avtorskega prava, ki elektrificira mehanizme za zaščito avtorskih del (DRM), med drugimi številnimi negativnimi posledicami prinesla tudi postopno izumrtje fizičnih, lahko prenosljivih (v fizičnem in pravnem pomenu) primerkov knjig. Ti bodo na voljo samo za petične...

29 komentarjev

Starševska cenzura igralnih konzol

Slo-Tech - Industrija iger je že imela probleme z mnogimi seksualnimi vsebinami, o čemer smo v preteklosti poročali in se tudi spraševali, zakaj je nasilje povsod dostopno, spolnost pa ne. Očitno nismo bili edini, pri Family Media Guide, medijskem vodiču za družine, so namreč razglasili lestvico 10 najbolj nasilnih iger skupaj s kratkim pojasnilom v obliki članka.

Ker je na trgu vse več tovrstnih iger, bi naj igralne konzole staršem omogočale nadzor nad vsebinami, ki jih njihov podmladek preigrava, so se odločili pri Microsoftu, Sonyu in tudi Nintendu. Slednji bo svojo naslednjo generacijo konzol, poimenovano Revolution, začel prodajati en dan pred Sonyjevim PS3.

Kako uspešen bo starševski nadzor bomo videli - če ne drugače, bo pa po številu crackov in modov, ki bodo zaščito obhajali. Hmm, srčno si želim, da bi lahko konzolo prepričal do zavračanja "Barbikinih dogodivščin", ki jih poganja hčerka. Globoko podpiram tovrstno cenzuro.

9 komentarjev

Radio Slovenija o nadzoru interneta v Sloveniji

Slo-Tech - V petek, 9. julija, je bila na Radiu Slovenija na sporedu oddaja Studio ob sedemnajstih. Tema pogovora je bil zakoniti nadzor interneta. V oddaji so sodelovali Klemen Tičar iz ministrstva za informacijso družbo, Andrej Anžič iz policije, Darko Bulat iz K2.net in SISPE ter Matej Kovačič iz FDV.

Zvočni posnetek pogovora v formatu RealAudio lahko poslušate na spletnih straneh Radia Slovenija.
Naslov: 9.7.2004 - Studio ob 17h (Radio Slovenija): Zakonito prestrezanje elektronskih komunikacij v Sloveniji (avtor: Blaž Mazi).

27 komentarjev

Dvajset milijonov šeststo tisoč za internet

Vnunet - Internet uporabljam zgolj za e-maile: se mi bolj splača dvajsetkrat dnevno se povezat na internet za eno samo minutko, ali pa enkrat dnevno za dvajset minut?

Morebiti kdo ni razumel "pasti", t.j. da se pri tem ne plača zgolj za vsako na internetu preživeto minuto, ampak tudi vsak klic in bi v prvem primeru prav lahko naklamfali strošek štiridesetih minut dnevno (kar pa so računovodje pri SiOL-u pred časom odpravili).

Pikolovstvo? Niti ne. Angleški ravnatelj je tako prejel račun za -- reci in plačaj -- 57.000 angleških funtov (tečaj cca. 361 SIT). Interneta v tem času koristili kakopak niso, ker je med montažo novega strežnika prišlo do napake, vsled česar je usmerjevalnik noro poskušal vzpostaviti zvezo z internetom, a vedno neuspešno; klici so bili seveda pravilno zaračunani.

Uporabnikom svetujemo: med nevihtami izklopite električno napajanje računala, ko pa niste na internetu, modem za vsak slučaj ugašajte. Če imate Okna.

p.s.: Leto dni nazaj se je nekaj podobnega storilo meni,...

2 komentarja