»

Samsung, LG in Vizio goljufajo pri porabi svojih televizorjev

Slo-Tech - Raziskava, ki so jo naročili pri ameriški neprofitni okoljevarstveni organizaciji NRDC, je pokazala, da Samsung, LG in Vizio goljufajo pri prikazu porabe svojih televizorjev. Pri predvajanju uradnih posnetkov za testiranje in določitev energijskega razreda televizorji samodejno zmanjšajo svetlost na nivoje, ki jih uporabniki med normalno uporabo ne nastavljajo, zaradi česar prikažejo manjšo porabo električne energije od običajne. Uporabijo tudi nekatere druge načine, tako da prikažejo do tretjine nižjo porabo od realne.

Preverjali so velike televizorje z diagonalo 55 palcev ali več, ki so bili izdelani v letih 2015 in 2016. Ugotovili so, da so proizvajalci izigrali standardni test. Samsungovi in LG-jevi televizorji med predvajanjem 10-minutnega videa, ki se...

24 komentarjev

Samsung predstavil novo linijo LCD-monitorjev

HotHardware - Samsung je predstavil novi liniji LCD-monitorjev, ki imata vgrajen tudi HDTV-sprejemnik televizijskega signala (tuner), tako da lahko na njih gledamo slike iz grafične kartice ali televizije. Na voljo so z dolžinami diagonale od 21,5 do 24 palcev in zmorejo ločljivost Full HD oziroma 1920 x 1080. Odzivni čas je 5 ms. Razlikujejo se v kontrastu, ki je v seriji 90 5.000.000:1 in pri seriji 30 70.000:1, ter vgrajenih zvočnikih, ki so v močnejši seriji petvatni, v šibkejši pa trovatni. Obe imata podporo za HDMI, daljinski upravljalnik in sliko v sliki (PiP). Cena zaslonov serije 30 se giblje med 270 in 330 dolarji...

73 komentarjev

Samsungove novosti na CES-u

ComputerWorld - Na računalniškem sejmu CES, ki te dni poteka v sončni Nevadi, proizvajalci kažejo različne novosti, ki jih kanijo v kratkem poslati na prodajne police. Samsung je včeraj predstavil serijo izdelkov, ki bodo tvorili 3D-hišni kino. Ta obsega 3D televizorje visoke ločljivosti, predvajalnik BD-C6900 Blu-ray in avdio sistem, ki bodo naprodaj skupaj in posamič. Komplet bo na voljo še letos, podatkov o ceni pa še ni.

Več navdušenja pa je požela predstavitev 3D LED-televizorja Samsung LED9000, ki je debel vsega 7,6 milimetra. Za zdaj je to vse, kar nam je o njem uspelo izvedeti. Bojda bo naprodaj še letos, cena in specifikacije pa so zavite v skrivnost. Samsung je lani prodal 2,5 milijona...

4 komentarji

LG razvil najtanjše LCD-panele

TG Daily - LG je napovedal nove LCD-panele, ki so po njihovih besedah najtanjši na svetu, saj merijo le 2,6 mm. Tako 42-palčni panel, ki nudi 120 Hz v polni HD-ločljivosti (1920x1080), tehta manj kot štiri kilograme, kar je odlično za televizorje, ki se obesijo na zidove in podobno. Dosedanji rekord v vitkosti je bil prav tako v LG-jevi lasti, le da je znašal debelih 5,9 mm. Uradno predstavitev lahko pričakujemo na CES-u, ki bo potekal januarja v Las Vegasu.

17 komentarjev

Uspešen napad na nizozemske vozovnice

Schneier.com - Na Nizozemskem naj bi v javnem potniškem prometu v kratkem uvedli vozovnice RFID. Razvoj sistema je stal dve milijardi dolarjev, a Schneier in Tanenbaum iz Amsterdamske fakultete za naravoslovje poročata, da so sistem uspešno shekali, še preden je bil dokončno implementiran.

Prvi uspešen napad na nove vozovnice sta izvedla študenta Amsterdamske falkultete Siekerman in van der Schee. V poročilu sta pokazala, kako enkratno vozovnico resetirati in jo tako večkrat uporabiti.

Hkrati pa sta dva nemška varnostna strokovnjaka in hekerja Nohl in Plotz izvedla uspešen napad na čip, uporabljen na običajni vozovnici RFID. Uspela sta namreč odstraniti ovojnico čipa Mifare in fotografirati notranje vezje, na podlagi česar je mogoče sklepati o uporabljenem kriptografskem algoritmu. To dejstvo sicer še ne omogoča uspešnega napada na čip, je pa pomemben korak k njegovemu uspešnemu razbitju.

Člani nizozemskega parlamenta so omenjene študente že povabili na predstavitev rezultatov, Schneier...

34 komentarjev

24-palčni LCD-ji z LED osvetlitvijo iz Samsunga

Daily Tech - O uporabi kupa LED diod namesto obstoječih svetil v LCD monitorjih se govori že dolgo. Poleg prihranka pri prostoru ter energiji bi novost prinesla tudi obilico izboljšav na področju kakovosti same slike. Lahko bi se poslovili od t.i. backlight bleedinga, dobili boljše kontraste in še marsikaj, za vse skupaj pa je seveda potrebna uporaba tehnologije v praksi.

Enega prvih korakov je storil Samsung, ki je danes najavil, da nameravajo splaviti nekaj novih modelov LCD ekranov, ki bodo opremljeni z omenjeno LED osvetlitvijo, začenši s 24-palčnim modelom. Podrobnosti žal zaenkrat še niso znane, znalo bi se tudi zgoditi, da bomo na dejanske izdelke čakali še več kot pol leta, vseeno pa je najava vzpodbudna, saj bodo potezo enega največjih proizvajalcev LCD-jev gotovo posnemali tudi drugi. Izvorna novica.

20 komentarjev

Samsungova prototipna LCD televizija z nanocevkami

CNet - Na Samsungovem inštitutu napredene tehnologije - SAIT so izdelali zaenkrat še 15 palčni prototipni LCD televizor, ki za osvetljevanje uporablja ogljikove nanocevke. V takšnem zaslonu na tisoče nanocevk izstreljuje elektrone na fosforiziran ekran in tako osvetljuje zaslon. T.i. FED - field-emitter display tehnologija je v osnovi podobna stari dobri CRT. Podobno rešitev razvijata tudi Toshiba in Canon (SED - surface-conduction electron-emitter displays).

Prednost nove tehnologije je še dodatno znižanje cen velikih LCD zaslonov, saj skoraj polovice cene 40 palčnega zaslona predstavlja prav osvetljevanje. Proizvajalci zato poskušajo znižati ta strošek na različne načine: LED, laserji, SED... o katerih smo že poročali.

19 komentarjev

Samsungove SIM kartice z 1GB pomnilnikom

Akihabaranews - Samsungu je uspelo na SIM kartico, ki jo poznamo iz naših mobilnih telefonov, spraviti dodatnih 1GB spomina. To je zaradi spominsko vedno potratnejših razvad novejših telefonov v obliki fotografije, glasbe, filmov in navigacije, vsekakor zelo zaželena zmogljivost.



S-SIM kartico so postavili na ogled na Pariškem sejmu Cartes 2006, ki je odprl svoja vrata 7. novembra.

Sedaj bo...

18 komentarjev

Televizije prehitele monitorje

DigiTimes - Prvič se je zgodilo, da je bila skupna površina proizvedenih LCD računalniških zaslonov manjša od LCD televizorjev. V tretji četrtini letošnjega leta je tako prišlo na svet 4.1 milijona kvadratnih metrov LCD TV zaslonov (za vsakega Slovenca 2 kvadratna metra) in 3.6 milijona monitorjev. Če štejemo zraven še 1.4 milijona zaslonov prenosnikov, so monitorji še vedno na prvem mestu.



Glede na prihajajočo 8 generacijo proizvodnih linij LCD TV-jev, o katerih smo že poročali, se bo trend večal v prid televizorjev.

5 komentarjev

Električni motocikel

News.com - Ob vedno večji ponudbi električnih avtomobilov, se očitno elektrifikacija širi tudi na motocikle. Podjetje Electricross tako ponuja terenski motocikel ki ga poganja elektromotor.

Drift, kot so izdelek poimenovali, je izjemno lahek motocikel, saj tehta samo 64 kilogramov. Elektromotor razvije sicer samo 19 KM, podajanje navora pa je (kot je značilno za elektromotorje) praktično linearno preko celotnega območja delovanja. Obenem je seveda za razliko od svojih bencinskih sorodnikov tudi izjemno tih, zaradi česar je primeren tudi za uporabo v mestih. Baterijo ponuja do 600 amperov toka, moč pa jo je zamenjati v nekaj sekundah. Polnjenje traja 2.5 ure v počasnem režimu in 40 minut v...

54 komentarjev

Samsung povečal kapaciteto NAND flash čipa na 32 GiB

vir: CNet
CNet - Poleg na Slo-Techu že predstavljenega PRAMa je Samsung povečal še kapaciteto NAND flash pomnilniških čipov. 32 gibibajtni produkt je narejen s 40 nm tehnologijo (trenutno najmanjša v polprevodniški industriji) in vsebuje novejšo t.i. Charge Trap Flash arhitekturo, ki zavzema le petino velikosti dosedanje Floating Gate. Zaenkrat je moč tako narediti do 64 GiB veliko Compact Flash kartico, z izboljšavami in prehodi na 30 in 20 nm tehnološki proces pa načrtujejo še dodatno povečanje kapacitet. Nekaj tehničnih podatkov najdete na strani EE Times.

16 komentarjev

Dell UltraSharp 2407WFP

vir: BIOS
BIOS - Dellovi LCD monitorji so eni bolj cenjenih na trgu, najbrž vam dovolj pove podatek, da se podobno drobovje skriva tudi v Applovih Cinema Display-ih. Nedavno je bila tako posodobljena linija večjih modelov iz serije UltraSharp, med drugim običajen in širokozaslonski dvajsetpalčnik (2007FP in 2007WFP) ter večji, 24-palčni 2407WFP. Slednjega krasi kar nekaj zavidljivih specifikacij, njegova naravna resolucija je 1920x1200, bohoti se s kontrastom 1000:1, pa tudi odzivni čas (6 ms GTG) ne zaostaja. Pri spletnem časopisu BIOS so monstruma dobili v roke, tako da kar preberite opis, če imate pod žimnico 700 funtov.

11 komentarjev

Mirai DML-522W100 22" LCD

TrustedReviews - Verjetno ste že iz generičnega modela in neznane znamke v naslovu razbrali, da gre za poceni no-name izdelek -- in niste se motili. TrustedReviews je dobil na preizkus 22 inčni LCD monitor, ki stane samo dobrih 85 tolarskih tisočakov. Opremljeni s tema dvema podatkoma najbrž sklepate, da gre za grdo, nekvalitetno pošast brez vsakršnih funkcij, a ni čisto tako. Monitor je preizkuševalce pozitivno presenetil, saj ima dober odzivni čas (5 ms), ne odvrača s preveč cenenim dizajnom, navdušujeta pa tudi zadovoljiva resolucija (1680x1050) in prisotnost DVI priključka. Za svojo ceno vsekakor odličen nakup, žal pa izdelka, kot...

20 komentarjev

Samsung predstavil LED/LCD TV

Slo-Tech - IFA - Internationale Funkausstellung, ki te dni poteka v Berlinu, nas še naprej preseneča z novostmi. Samsung je recimo predstavil 40-palčen LCD televizor s kontrastom 10.000:1 in ločljivostjo 1366x768, na voljo pa so tudi modeli s polno HD ločljivostjo (1920x1080), ki imajo slabši kontrast (6.000:1). Televizor vsebuje zanimivo tehnologijo, za katero je Samsung že prejel nagrado EISA za leto 2006/2007, gre namreč za backlight, ki je namesto s flouroscentnimi žarnicami izveden z LED diodami. Navedena tehnologija podvoji življenjsko dobo in razpolovi porabo energije, obenem pa je osvetlitev tudi kvalitetnejša. Posebnost opisanih modelov je še 100 Hz osveževalna frekvenca slike...

21 komentarjev

Blu-ray Samsungov predvajalnik v Evropi in TDK-jev 200 GB medij

Slo-Tech - S predstavitvijo na IFA - Internationalen Funkaustellung v Berlinu, je Samsung tudi v Evropi začel s prodajo BD-1000 Blu-ray predvajalnika. TDK je medtem že razvil medij, ki lahko v 6 slojih shrani 200 GB podatkov. Tu se seveda ne mislijo zaustaviti in že razmišljajo o 8 slojih. Žal je govora o prototipih.

Žal so potihnile tudi govorice o dvoživkah (Blu-Ray + HD-DVD) med obema rivaloma za bodoči "DVD" standard.

17 komentarjev

Philips integriral LED v tkanino

Slo-Tech - Philipsu je uspelo razviti tehnologijo, ki omogoča integracijo LED diod v tkanino.



Tako je moč na površini oblačila prikazati poljubne grafične ali tekstovne vsebine. Do sedaj so na IFA - Internationale Funkausstellung, prikazovali le prototipe. Letos so prvič predstavili modele, ki gredo lahko že v proizvodnjo. Tkanino so poimenovali Lumalive. Nadzorni del in baterije je potrebno pred...

42 komentarjev

Samsung predstavil CX930B - skoraj barvni monitor

Akihabaranews - Povprečna zmožnost reprodukcije naravnih barv na LCD zaslonih naj bi bila nekje pri 72%, boljši dosegajo celo do 87%. Samsung je predstavil SyncMaster CX930B, za katerega pravijo, da naj bi zmogel verno prikazati kar neverjetnih 97% barv, vključno s problematičnimi smaragdno zeleno in temno rdečimi odtenki.

Zato ne čudi dejstvo, da ima vgrajeno funkcijo Print View, ki na podlagi...

27 komentarjev

Samsung podvojil flash spomin

EETimes - Pri Samsungu pravijo, da so skupaj spravil 2GB na en sam t.i. OneNAND flash čip, s pomočjo 60nm tehnologije. To pomeni, da jim je preskok iz 70nm tehnologije na 60 uspel v pičlih 4 mesecih. Podvojitev se ni zgodila samo v smislu kapacitete, temveč tudi v smislu pretoka količine podatkov, ki sedaj dosega 17 MB/s. V povezavi osmih čipov lahko hitrost zapisa doseže že 136 MB/s.
Enako razveseljivo je, da je na tržišču cena flash spomina padla za 50%. Zato Gartnerjeva napoved, da bo naslednji iPod Nano v velikosti 10-12 GB ni tako drzna. Flash spomin bo začel prevladovati tudi v ostalih multimedijskih napravah.

Dovolj razveseljivi bodo že bolj dostopni čistokrvni in hibridni NAND flash diski.

13 komentarjev

Samsung razvija Blu-Ray/HD DVD dvoživko

golem.de - Kim Du-Hyon, eden izmed vodilnih v Samsungu, je napovedal, da razmišljajo o Blu-Ray predvajalniku, ki bo imel tudi podporo za HD DVD. Predvajalnik bi bil lahko na tržišču že konec tega ali v začetku naslednjega leta. Zaenkrat lansiranje takšnega proizvoda pogojujejo z uspehom HD DVD-ja. Samsung je že bil prvi, ki je predstavil Blu-Ray predvajalnik BD-P1000. O podobni potezi razmišljajo tudi pri LG, Toshibi, NEC-u in celo Sonyu.

Zakaj je temu tako? Potrošniki ne želijo imeti dveh naprav za gledanje filmov, ki jih bodo studii objavljali vsak v svojem formatu.

9 komentarjev