» »

Električni motocikel

Električni motocikel

News.com - Ob vedno večji ponudbi električnih avtomobilov, se očitno elektrifikacija širi tudi na motocikle. Podjetje Electricross tako ponuja terenski motocikel ki ga poganja elektromotor.

Drift, kot so izdelek poimenovali, je izjemno lahek motocikel, saj tehta samo 64 kilogramov. Elektromotor razvije sicer samo 19 KM, podajanje navora pa je (kot je značilno za elektromotorje) praktično linearno preko celotnega območja delovanja. Obenem je seveda za razliko od svojih bencinskih sorodnikov tudi izjemno tih, zaradi česar je primeren tudi za uporabo v mestih. Baterijo ponuja do 600 amperov toka, moč pa jo je zamenjati v nekaj sekundah. Polnjenje traja 2.5 ure v počasnem režimu in 40 minut v hitrem režimu polnjenja. Omogoča od 45 minut do dobre ure vožnje, odvisno od režima delovanja. Končna hitrost znaša znaša 70 km/h, cena pa 5500 dolarjev.

54 komentarjev

«
1
2

snow ::

Waw! Impresivna zadeva. Malo bolj terenske gume gor pa gremo po gozdu... pa še lovci bodo veseli :)
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

edge540 ::

Pa to bi jaz mel. Ve kdo mogoče kakšen izpit rabiš za to? Je B kategorija dovolj al rabiš A?

Jux ::

16KM je prav vredu zmogljivost za 65kg motor.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

iggyman ::

Ja in pol se voziš po gozdu in se sprazni baterija ... njabrž ti bojo lovci motor napolnili :)) :)) :))

_marko ::

Namesto kanistra z nafto, bodo pač nosili generator z nafto :)
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

-=OL=- ::

vse lepo in prav ampak zakaj ma foxove vilce za downhill z 220mm hoda =/ motor tehta 65kil bajk pa komaj 20.. cena je sicer malo vecja od endurc v rangu 125 samo vseeno. 45minut je premalo, da moras potlej spet cakati 45 minut da se nafila.
efm hardcore \o/

robert512 ::

teslov avto, enduroti na strom ... vse lepo in prav, tudi nek napredek je ze viden.

vseeno pa te zadeve bolehajo z vecno boleznijo, avtonomija ... se bolj kot avtonomija pa cas polnjenja.

1 ura delovanja ne bi bila nic slabega, ce bi se ga dalo nafilat v 2 min ... tko pa se vedno zlo neuporabno :\

GoGy ::

Tole bi pa še jst imel :)

samo je avtonomija baterija malce prekratka ;)
<a href="http://www.dekodiraj.mobi">Odklep Nokia</a>
<a href="http://www.stolen-phone.com">Ukradeni telefoni</a>

kihc ::

Če piše da je baterijo mogoče zamenjati v par sekundah, imaš s seboj v nahrbtniku pač eno rezervo. Ali pa 2.
x

nsane ::

Da...in tudi bolj ekološko je za naš prelepi Modri planet!


Keep up the good work!

CaqKa ::

za ta denar pa si raje segwaya kupim.

Daedalus ::

In greš z njim v hosto0:)
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

para! ::

Za ta denar si kupiš raje pravi motor na bencin, ne pa na elektriko :)

lp
Death before dishonor!

madmitch ::

za ta denar pa si raje segwaya kupim.

In to Off Road.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: madmitch ()

jlpktnst ::

Koliko pa tehta baterija? Ker če ni ravno 10 kil bi mogoče res lahko imel 2 in jih menjaval... Če je dosti lahka jo celo s seboj pelješ, drugače pa mogoče gre da eno polniš drugo prazniš ? :P

Nejc Pintar ::

Če prav razumem je to krosla, in če kroslo voziš aktivno si po 5min zmatran, ne pa po 45min.
Lahko je biti prvi, če si edini!

Izak ::

Haha z končno hitrostjo 70km/h bo zelo zanimivo cross doživetje. Pospeški tudi morajo bit ubitačni. :D

madmitch ::

Haha z končno hitrostjo 70km/h bo zelo zanimivo cross doživetje.

Pa si Cross motor že peljal hitreje? Ne mislim po cesti.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

SanAndreas ::

supertk bo pa manj meglenih plinov v zraku :D
SanAndreas je doma iz Rimske Galaksije ima srebrn NLP :)

Trololololo1 ::

Če bodo batrije majhne(bi lahko v nahrbtniku nosil še 2-3) bi lahko blo vse skupaj zelo zanimivo, čeprav bo vedno veliko zagovornikov, ki jim je všeč zvok dvotaktnih motorjev.

IceIceBaby ::

S polnim tankom se tudi ne voziš veliko več kot 45 min. Potem moraš pa v obeh primerih nazaj po bencin ali novo baterijo. Če seveda zdržiš teh 45 minut brez da bi ti roke odpadle.

70kmh je za krosa dovolj. Pospeški so pa pomoje na račun elektromotorja zelo dobri. Sicer imajo 125ccm krosi še 2x toliko konjev, ampak je treba vsake pol sekunde prestavljat.

Trololololo1 ::

Prestavljanje je večini všeč. Elektromotorji se bodo verjetno prijeli na avtomobilih. Za teren bo pa verjetno še dolgo časa vse na bencin.

IceIceBaby ::

zakaj, na terenu so še bolj primerni. Ne izgubljaš časa s prestavljanjem, težje se znajdeš izven delovnega območja itd.

Trololololo1 ::

Ko bodo začeli takšne motorje izdelovati kitajčki bo cena padla in se jih bo res začelo uporabljat.

Matrin ::

Sn ta na sliki ima motor pa povezavo prek verige = izgube!!!
A ne razvijajo tut takih, ki imajo motorje vgrajene v kolesa (kolo je elektromotor), in tako dobiš dvopogonca, bolši izkoristek, lažji motor kot celota. Sn vido nekaj takega na discovery-ju.

Glede performenca, so pa elektromotorji itak bolši od ropotal. Bolši pospeški, enakomernejši navor, ni treba prestavljat (pa ne mi prit naprej s takimi kot, eni pa radi prestavljajo), pa tudi končne hitrosti so lahko višje. Edin problem so baterije, kapaciteta pa moč.

Aja, pa še nekaj. Kk je pa kaj z polnjenjem baterij pri premzanju?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matrin ()

Trololololo1 ::

Matrin očitno se še nisi nikoli vozil z motorjem po gozdu. Nekateri uživajo, ko motor brni in, ko z višje prestave prestaviš v nižjo in motor potegne. Nekaterim je še vonj bencina všeč. Mogoče bodo kdaj za hitrostne rekorde res uporabljali motorje na štrom, vendar danes ponavadi motor nabavijo ljudje v večini primerov samo zaradi užitka. Mogoče bodo motorji v prihodnosti res bolj varčni in enostavni za peljat, vendar užitka pa ne bo nikoli takega kot ga imamo zdaj.

Martin Krpan ::

Pogon ima preko verige zato ,ker bi motor v pestu zelo povečal nevzmeteno maso motocikla ,kar pa zelo vpliva na voznost motocikla in na pospeške. Nekaj kg lažje koko se pozna toliko kot 5 KM močnejši motor. Bi pa z elektromor res lahko vgradili tudi v sprednje kolo. To bi šele bil pravi off road.

Izak ::

Pa si Cross motor že peljal hitreje? Ne mislim po cesti.


Da, večkrat... Ni nujno da se z kros motorjem STALNO voziš samo po progi. Konc koncev je tudi od same proge (supercross/cross) odvisno kolikšno hitrosti bodo razvite. Nekatere proge v Sloveniji, recimo Orehova Vas dopušča visoke hitrosti - precej čez 70km/h. Tako da se mi 70km/h za končno hitrost crossa zdi zelo malo in precej neuporabno za večino krosistov v slo.

WarpedGone ::

sam sebe si negiral :)

Itak da bi lahk motor vgradil v sprednje kolo, ampak s takšnim krosom nebi zvozu nobenga ovinka. Sploh pa po kakšni hosti ne, kjer je oprijem skorajda življenskega pomena.

Ampak uno, da folk uživa ko dol prestavi in potegne. Dejte mal mislt. Tle ni treba nikamor prestavlat. NONSTOP ful vleče.
Zbogom in hvala za vse ribe

A.J. ::

Točno tako. Pelješ 60 in nabiješ plin, pa enako dobro potegne na 70 kot bi z 10 na 20. Elektro je zakon.

Trololololo1 ::

Ampak uno, da folk uživa ko dol prestavi in potegne. Dejte mal mislt. Tle ni treba nikamor prestavlat. NONSTOP ful vleče.


Ma tud skuterji niso vsem všeč. Glas imajo kot sesalc, ko dam nastavek za preproge gor. Te motorje si lahko za zdaj predstavljam samo po mestih, kjer bi se z njihovo uporabo rešili hrupa, smradu in gneče na cestah.

Matrin ::

Za kaj bi moral biti užitek vožnje povezan z hrupom in smradom. najpomembnejša faktorja sta hitrost (na tem je potrebnega še nekaj dela) in pospeški. To je tisto kar je resnično pomembno. In to ostaja ter se krepi.

Skuterji so pa še vedno klenk mašine. Še vedno so glasni, še vedno imajo prestave, čeprav so avtomatske. Elektro-motor je proti temu neslišen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matrin ()

Daedalus ::

Ma tud skuterji niso vsem všeč.

Pa kak skuter. Ta motor nima menjalnika in sklopke. Ja, tud variatorja nima. Ker ga zaradi lepe lastnosti elektromotorja, da ima enak navor skoz vso območje vrtljajev (ja, od 0 naprej) ne rabi. Zaboga, dajte kdaj kaj prebrat, no0:) Kar pomeni, da ne sesa, ne tuli, ampak samo "zagrabi". Na polno, bilokdaj. Oziroma...od začetka ga elektronika omeji, drugače bi se hitro znašo na hrbtu:

Riding the Drift is smooth and deceptive. The lack of noise makes the bike seem less powerful than it really is. It’s not until you race a gas bike that you realize how fast you are going. Great care has to be used not to give it too much power from a standstill or you will instantly be looking at nothing but sky. Electric motors produce huge amounts of torque at low RPM. Once you are rolling it’s pretty easy to keep the front wheel on the ground, but you do have to get your weight forward under full power or the front wheel gets very light. You definitely have to ride this bike, not just sit on it.

The power is instantaneous and everywhere. There is no clutch and there is no need to be in the powerband. Just twist the throttle and go. In fact, there really isn’t a powerband since electric motors produce maximum power across their entire RPM range.


Pred temle se lahko vsak bencin samo skrije. Je precej preprosta reč z zelo malo gibljivimi mehanskimi deli. Ko bo enkrat avtonomija malo boljša, pa mogoče še malo več moči, ne bo mel bencinar za burek. Po zmogljivosti in zanesljivosti delovanja.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

WarpedGone ::

Elon Musk:
If the capacitor energy density problem is solved, the gasoline vs. electric car contest goes from being a contestable fight to gasoline getting the Wrestling Smackdown.
Zbogom in hvala za vse ribe

...:TOMI:... ::

600A? Rajš bi zapisal kapacitivnost baterije (v Ah) kot pa tok. 600A je najbrž kratkostični tok baterije, ko je polna.
Tomi

Vikking ::

Ampak še vedno se ta zadve ne bo preveč prijela, ker je neslišen. Problem je pač v tem da večina ljudi deva od 50-100k za izpuhe ki so bolj glasni, pa s tem ne pridobi na nobenih boljših karakteristikah motocikla.

Neslišnost motocikla pač ni domena motoristov in kot tak bo zadeva primerna za po mestu, pa še to zna biti rizično, saj te nobeden ne bo slišal da se mu približuješ.

Pri bencinarju ima motocikel dušo, pri teh elektro zadevah, je pa čisto vseeno al bo ducati al suzuki.... primer: predstavljajte si Harley-a neslišnega na elektro pogon. Če vemo da je zvok pri HD-ju najboljša lastnost ki pritegne, ostale karakteristike tega motocikla pa so obupne. Pa še vedno bi veliko ljudi, če bi imelo denar, pripravljeno dati veliko denarja za ta motor.

Glas je zelo pomemben, neslišnost pa ;((

WarpedGone ::

Lahk rečem sam: LOL.
Zbogom in hvala za vse ribe

madmitch ::

Vikking, saj nisi resno mislil, kajne. Harley zaradi zvoka???? ostalo je pa obupno. Moj je tišji, kot vsi norci, ki tiščijo po Celovški. Probaj se enkrat zapeljati z njim, boš potem govoril. Ga ne zamenjam za nobeno histerično zver, kljub temu, da je star 20 let.

Imaš pa prav, da je neslišnost lahko v mestu problem, jaz se že mulota na rolerjih vstrašim, ko mi prileti izza riti čisto potiho. OK lahko bi električnemu motociklu namontirali zvočnik, da bi prdel kot scooter >:D Tuning bi se potem delal z MP3 :D
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Vikking ::

Ne govorim o glasnosti, ampak o specifičnosti zvoka ki ga ima HD. Lep zvok.

Obupno sem mislil glede HD-ja so: vijaki odpadajo, spušča olje, vozne lastnosti slabe, zavore slabe.

Ko pa ga enkrat daš pimpnat so pa zadeve popolnoma drugače pa dobiš unikat, tudi to je čar harleya, pa da se vidi jermen, pa taki bombončki...

Ker imaš že 20 let starega tako ali tako ne spadaš v kategorijo HD-ji so obupni.

Sicer pa elektro še nima pravega dometa, saj ne moreš narediti recimo 700km v enem dnevu, biti naložen z 200kg opreme. elektro lahko gre sam cigumigu igrat... zaenkrat.

Za po mestu sm pa vidu une šparove tamajhne, k se furajo na baterije, pa sm že doskrat vidu strice kako ga more tišat.

Če ni glasn ni motor pa pika.

Roadkill ::

Teli Vikkingovi odgovori me prav navdušujejo. (nič osebno proti tebi vikking)

To pa zato, ker se vidi, da so petrolheadi ŽE v defenzivi. Zdaj branijo bencinske motorje že z obskurnimi stvarmi, kot je recimo zvok in to na način, kot da smo bencinski motor razvili iz želje po ropotu.

Situacija tako blazno spominja na na audiofile, ki pravijo, da so LPjke boljše, ker se sliši iglo, ko praska po plati in brnenje lampic v oječevalcu.

"LPjke imajo DUŠO!" --- "Pri bencinarju ima motocikel dušo"

Ko nekdo začne omenjat dušo veš, da nima več nobenega racionalnega razloga. :)

--

Vzamite tale post povsem resno, amapk z malo rezerve. Rahlo provuciram, ker se mi zdi trenutek primeren, čeprav se zavedam, da elekrična prevozna sredstva trenutno še niso na nivoju.
Ü

WarpedGone ::

Roadkill, zadel si žebljico na glavico :)

Le dodatek: če neka stvar še ni čisto 'ok', ne pomeni da tudi jutri ne bo. Zadnič je bil intervju z šefom Tesla motors na BBC Radio 4 - Bussiness channel.

Reku je tole: Making electric car now is hard. It is doable, but hard. In ten years time it will be easy and then we will have an established name, knowhow and will be most experienced with this new technology. If you wait for some new tech to become easy others have allready surpassed you. You failed before you started.
Zbogom in hvala za vse ribe

madmitch ::

Sigurno imaš prav. Jaz sem velik navdušenec bencinskih motorjev in sem najbolj srečen, kadar lahko brkljam po njih a sem nad novimi pogruntavščinami vseeno navdušen, posebno takimi, kot so razna električna vozila. Konec koncev tudi vozila kakršna poznamo danes, nekoč niso bila boljša od konjske vprege a so se nekako razvila. Kritizirati in primerjati z vozili, ki imajo 100 let intenzivnega razvoja za sabo je skrajno neprimerno. Me zanima, kakšna bodo El vozila čez deset let. Verjamem, da ne kaj dosti slabša od današnjih "klasičnih" vozil.

In ja, Harley je vseeno zakon, easy ride, možgani na paši in brez cilja. ni lepšega.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: madmitch ()

Vikking ::

To pa zato, ker se vidi, da so petrolheadi ŽE v defenzivi. Zdaj branijo bencinske motorje že z obskurnimi stvarmi, kot je recimo zvok in to na način, kot da smo bencinski motor razvili iz želje po ropotu.

Hehe, zvok ni obskurna stvar. Zakaj je vsak motorist pripravljen dati do 100k SIT za izpuh ki se ga niti ne da homologirat, tvega pri nas da ga pošlje policaj na izredni tehnični pregled, v Avstriji tvega takojšno denarno kazen ki se mora plačati na licu mesta, poleg tega da hrup redno in pogosto merijo, kar je v SLO še znanstvena fantastika.

Zakaj je nekdo pripravljen dati za Akrapoviča 300k SIT pa pridobi 5-10 konjev samo, se pravi zelo malo če ima motocikel že 130 konjev.

Če nisi motorist ne boš nikoli razumel pomen zvoka, če si od mladih nog potem veš kje se je začel tvoj prvi t.i. tunning frčeka, na izpuhu, bolj se ti zdi da leti.

Ne razumeš, prva dodatna oprema ki jo kupi večina motoristov za svoj novi motor je izpuh, glasnejši seveda.

Pa da ne govorimo samo o izpuhih, tudi zvok mašine je značilen za posamezne motorje, vzami ducatija recimo...dvocilindraš, enocilindraš, 4 cilindraš.... si že kdaj slišal zvok agregata? po posameznih znamkah? vse se razlikuje nikje ni isto različni navori različne nastavitve.... SOUL...

Men je pa recimo za avte čist vseeno al je bencinar al elektro...

Bodi vesel da je šou bencin danes dol:D

Zvok je zelo pomemben bolj kot si lahko ti predstavljaš.

urke710 ::

Se podpišem pod tvoj post Vikking. Sam sem navdušen motokrosist,..in ga ni lepšega občutka, ko se na štartu požene 40 motorjev v hrib,...ko se sliši ta ropot,...
Si sploh ne upam predstavljati motokrosa leta 2050,...vse na štrom,...pri štartu bomo pa poslušali ptiče, ki čivkajo ob progi al kaj?!?
d.i.g.

Nejc Pintar ::

Saj je lep zvok krosle, pa ko jo slišiš že zelo od daleč pa se ti zdi da je max. 100m stran.
Samo ima elektromotor toliko prednosti da bi se osebno rajš odloču za štromarja. Plus tega ni treba redno menjat delov, ker ni keša da krosli vsakih 15ur menjam bat.
Lahko je biti prvi, če si edini!

WarpedGone ::

Hehe, motokros. Me zanima kolk časa boš užival v ropotu svojega konjička, ko boš elektraše gledal v hrbet in jedel blato izpod njihovih koles :)

Sej, elektrika ni za vse. Sam za 99% ljudi. :)
Zbogom in hvala za vse ribe

Daedalus ::

/sarcasm on

Zvok je zelo pomemben bolj kot si lahko ti predstavljaš.

Ja, pozerčinam je zelo važno, da se jih že na daleč sliši, se strinjam>:D V resnici pa so dejanske performanse precej bolj pomembne. Mam rajši res zelo lepo vozljiv elektro-moped, ko pa neko (pre)glasno beštijo, ki te s tuljenjem in zavijanjem na daljši poti itak sam utruja, koristi pa nobene vidne od tega. Če pa si navijem-gas-po-celovški-da-se-vse-trese-in-mam-daljšega-pa-da-pičke-gledajo... pol pa je res boljš ostati na bencinu.:D :D

/sarcasm off

p.s. - brez zamere...mal heca more bit0:)
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

...:TOMI:... ::

Vikking : Zakaj Akrapovič dela auspuhe? Ne zarad zvoka ampak zato k maš lahko tut 30+ konjev več kot navadan motor. Sam ne ti men da zarad zvoka ga ne bo nobedn kupu.
Tomi

madmitch ::

Daedalus, a tebi tut najedajo mulci, ki krožijo po celovški (Slovenija Avto - Drenikova) z motorjem brez tablice? Kreten ga v drugi nabija do blokade, obrne pred križiščem in evo njega nazaj. Me ima, da bi ga en dan snel s tiste ropotulje.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hibridno vozilo...

Oddelek: Loža
112969 (2746) energetik
»

Diesotto nov koncept bencinsko-dizelskega motorja (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
6410672 (8132) darkolord
»

Avtomobil s pogonom na zrak (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
7110484 (8601) sidd
»

Električni motocikel (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
547957 (7045) WarpedGone
»

skurjen elektromotor - popravilo?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
1911978 (1108) Azrael

Več podobnih tem