»

Google bo založnikom začel plačevati novice

vir: Pxhere

Slo-Tech - A nikar hiteti s konfeti in šampanjcem, gre za nov program licenciranja vsebin, ki so ga predstavili pri Googlu in po katerem bodo nekaterim založnikom, v nekaterih državah, za nekatere objave, začeli plačevati za zdaj še neznane zneske. Podobno ureditev je pred časom z uvedbo zavihka z novicami - ta z zdaj poskusno deluje le v ZDA - vpeljal tudi Facebook.

Podjetje novi program začenja v Nemčiji, Avstraliji in Braziliji, pri tem so se povezali z nekaterimi velikimi založniškimi hišami, kot sta Der Spiegel v Nemčiji, Diarios Associados v Braziliji in Schwartz Media v Avstraliji. Google naj bi v nekaterih primerih omogočal tudi branje sicer plačljivih člankov in pri tem poravnal ustrezen znesek naročnine v imenu posameznega bralca.

Googla seveda ni popadla velikodušnost, pač pa se podjetje najverjetneje samo odziva na dogajanje zadnjih mesecev, ko so oblasti v nekaterih državah, denimo v Franciji oz. Avstraliji, že napovedale, da bodo vzpostavile sistem, po katerem bodo spletni...

10 komentarjev

Enotni plačljivi zid okrog vseh slovaških časnikov

vir: BBC
BBC - Obdobje brezplačnih kakovostnih informacij in novic na spletu se očitno končuje. Plačljivi zid (paywall) okrog svojih portalov so vzpostavili že velikani, kot so The New York Times, The Times in Le Monde, ki ima vsak svoj sistem in svoje cene. Skupno jim je, da članki niso več neomejeno brezplačno dosegljivi na spletu, ampak je treba za branje plačati. Že dober mesec pa je podobna ureditev na Slovaškem, le da je tam enoten plačljivi zid, ki obsega vse vplivnejše časnike.

Štirinajstdnevne preizkuse so začeli konec aprila, nato pa je sistem sredi maja resnično stekel. Imenuje se projekt Piano in obsega devet najbolj branih časnikov - dnevnika Pravda in SME, poslovni časnik Hospodarske...

16 komentarjev

Intel podaljšuje garancijsko obdobje pogonov SSD

Intelov pogon iz serije 320

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Pred nekaj dnevi so pri Intelu objavili, da bodo garancijsko obdobje vse svojih pogonov SSD iz serije 320 (to so najnovejši pogoni s 25 nm bliskovnim pomnilnikom, večinoma namenjeni za običajne oz. manj zahtevne uporabnike) podaljšali s treh na pet let. Po prvotni objavi je prišlo do manjših nejasnosti, pri X-bit Labs so očitno poročali, da garancija pokriva tudi izrabljanje pomnilnika, a temu ni tako. Pri Intelu so tako razjasnili garancijske pogoje, ki pa se za končne uporabnike pravzaprav ne spreminjajo.

Garancija velja le za težave, ki niso povezane z obrabo pomnilnika. Obenem garancijsko obdobje traja do pet let od nakupa oz. do izrabe pomnilnika, seveda kar pride prej. Izrabo pomnilnika je mogoče preveriti z Intelovim...

6 komentarjev

Sony predstavil Music Unlimited Qriocity

X-Bit Labs - Sony je zagnal novo storitev Qriocity (da si ne zlomite jezika, prebere se kakor curiosity) s polnim imenom MUQ (Music Unlimited powered by Qriocity). Gre za oblačno storitev, ki uporabnikom omogoča dostop do glasbe prek spleta. Trenutno ponuja šest milijonov naslovov, v prihodnosti pa se bo še širila. Uporabniki lahko poleg osebnih računalnikov za dostop uporabijo tudi Sonyjeve naprave z internetno povezljivostjo: Bravia TV, predvajalnike Blu-ray, PlayStation 3, kasneje pa tudi androidne pametne telefone in druge naprave.

Za zdaj je MUQ na voljo v Veliki Britaniji in na Irskem, medtem ko bodo prihodnje leto dodali še Avstralijo, Francijo, Kanado,...

7 komentarjev

Intel kupuje Wind River

Tečaj delnic Wind Riverja

vir: Yahoo News
CNet - Glavna novica na spletu te dni je Intelova napoved, da kani kupiti podjetje Wind River. Slednji se ukvarja z razvojem programske opreme za tako imenovane embedded naprave. Za podjetje bodo odšteli 11,50 dolarja za delnico, kar je njihov tečaj včeraj izstrelilo navzgor za skoraj 50 odstotkov. Skupno bo tako Intel odštel 884 milijonov dolarjev gotovini za Wind River, ki je imel lani 360 milijonov dolarjev dohodkov in ima več kot 1600 zaposlenih. Uradno naj bi se postopek končal še letos poleti, ko bo Intel dobil tudi uradne blagoslove vseh državnih inštitucij za varovanje konkurence.

Za nakup se je Intel odločil, ker je Wind River glavni proizvajalec programske opreme za embedded naprave, s čimer bo Intel še okrepil svojo...

2 komentarja

Napster ponovno med živimi

Slo-Tech - Napster, dedek vseh današnjih P2P prenosov, zdaj pa (ponovno živa) legalna stran z glasbo, je pravkar postal precej bolj dostopen od konkurence. Za 5 dolarjev mesečno ponujajo neomejeno streamanje željene glasbe, obenem pa si lahko uporabniki mesečno prenesejo še 5 MP3 datotek v trajno hrambo. Svojo ponudbo, kjer lahko skaldbo poslušate neomejeno in pavšalno, primerjajo s pol minutnimi odseki glasbe, ki jih je moč poslušati pri konkurenci pred nakupom, pohvalijo pa se še z zbirko 7 milijonov pesmi, 60 radijskimi postajami (ki so brez oglasov) in kvaliteto glasbe, ki se lahko kosa z glasbenimi CDji.

V bolj ali manj trenutni obliki...

23 komentarjev

Napster ponovno "zastonj"

CNet - Pri nekdanji legendi Napsterju so se odločili, da bodo ponovno ponudili glasbo zastonj. To bodo storili s pomočjo, z oglasi izdatno podprtega, prostega programja in možnim 5x dostopom do željene skladbe iz njihove ponudbe. Pod "dostop" je mišljeno poslušati in ne običajni P2P žargon: snemati, kopirati, prenesti, sneti...

Če vas v šesto zasrbi poslušati določeno skladbo, bo potrebno izbrati med nakupom skladbe za iTunes ceno ali mesečno naročnino. Seveda vsebuje programje še nekaj dodatnih dobrot, a je tu žal še slaba novica: kot ponavadi, je stvar omejena na ZDA.

Novi Napster tako omogoča tri možne dostope do glasbe: brezplačno omejeno poslušanje, kupovanje posameznih skladb ali mesečno naročnino.

Vprašanje je le, ali bodo "iPodniki" to znali ceniti?

4 komentarji

Kako brati IT analize?

Slashdot - Računalničarje šefi in poštarji stalno zasuvajo s profesionalnimi analizami različnih IT sistemov, ki naj bi jih prepričale, kateri izdelek je boljši in seveda pomagale pri nakupu. Zed A. Shaw je oblikoval 17 točk, na katere moramo biti pozorni pri branju analiz. Če katera od njih ni izpolnjena, obstaja velika možnost, da gre samo za prefinjen poskus tržnikov in ne za pravo analizo.

Članek pa ne bo koristil samo bralcem teh dokumentov, ampak tudi mnogim dijakom in študentom ter ostalim, ki v okviru svojega učnega procesa ustvarjajo tovrstne analize, saj lahko služi kot preprost seznam stvari, ki jih preverimo pred oddajo naše naloge.

Kako bomo pa sedaj izkrivljali resnico?

6 komentarjev

RIAA spet lomi škatle

več strani - Na sodišča je prispel nov 'paketek' tožb proti programom oz. mrežam, ki uporabnikom omogočajo dostop do glasbe ter videa. Na tapeti so tokrat MusicCity (Morpheus), Kazaa in Grokster, katere tožeče stranke opisujejo kot smetišče nelegalne robe 21. stoletja.

Kakorkoli - nič novega. Tožijo zopet MGM, Columbia Pictures, Disney Enterprises, Paramount Pictures, Time Warner, Twentieth Century Fox in Universal City Studios pod okriljem RIAA-e. Klik!

Na to perečo temo pa se je razpisal tudi Miha Filej (hvala!):

RIAA (Recording Industry Association of America) in MPAA (Motion Picture Asociation of America) sta v sredo vložili tožbo proti Morpheus-u, Groksterju in Kazaa-i. Kot najbrž že veste, so to eni izmed najbolj priljubljenih naslednikov Napsterja. Uporabljajo tehnologijo FastTrack, ki uporabnikom omogoča prenašanje glasbe, programov, filmov in ostalih podatkov.

Pred tem je RIAA že dobila tožbo proti MusicCity-u a se je slednji izognil oviri in se predstavil pod novim imenom.

Hilary...

5 komentarjev

Aimster tudi tožen

CNN - Glavne glasbene založniške hiše so vložile tožbo proti Aimsterju, ki omogoča izmenjavo datotek preko interneta, in sicer zaradi kršenja pravic intelektualne lastnine. Založniške hiše so v tožbi navedle, da je Aimster omogočil milijonom individualnim anonimnim uporabnikom, da so lahko kopirali in distribuirali datoteke, ki so avtorsko zaščitene.
Bolj enostavno rečeno, gre za klon že tolikokrat opevanega Napsterja. Napster je že prej prispel pod točo očitkov (in tožb), sedaj pa je na vrsti tudi Aimster. In predvidevam, da ne bodo tej usodi ušli tudi ostali kloni Napsterja, saj jih je na spletu še kar nekaj.

3 komentarji

Napsterjev tekmec ponudil 3 milijarde $

Newsbytes - Napsterjev tekmec, J. River, je ponudil 3 milijarde ameriških dolarjev založniškim glasbenim hišam za petletno obdobje, in za neomejen dostop do glasbe.
J. River načrtuje sistem, ki bo imel podlago v Media Jukebox tehnologiji. Firma je dodala možnost izmenjavanja glasbe med posameznimi uporabniki že nekaj mesecev nazaj, ampak je omejila dol-vleko na tri hkratne uporabnike.
V firmi so naredili analizo, po kateri je bilo 48% uporabnikov pripravljenih plačati 10 ameriških dolarjev za dostop do zaželjene glasbe, v petih letih pa pričakujejo nekje 50 milijonov uporabnikov; tako bodo lahko plačali založniškim hišam za (legalen) dostop do glasbe.
Več informacij o tem lahko najdete na njihovi uradni strani.

2 komentarja

Glasbena industrija zavrnila ponudbo Napsterja

BBC - Največje svetovne glasbene založniške hiše so zavrnile ponudbo Napsterja, ko je le-ta ponudil 1 milijardo ameriških dolarjev za poravnavo v sporu. Opazovalci komentirajo, da ta vsota niti približno ni dovolj, da bi pokrila izgube, ki jih imajo založniške hiše zaradi nelegalnega kopiranja glasbenih datotek. Rešitev spora je očitno še zelo daleč.

Več o tem pa si lahko preberete tukajle.

7 komentarjev

Napster ponuja milijardo dolarjev

The Register - Hm ja, temu bi pa že lahko rekli obupanost. Napster je namreč ponudli kar milijardo dolarjev raznim založniškim hišam in neodvisnim umetnikom v upanju, da bo tako lahko še naprej deloval. Podjetje je ponudilo sistem plačevanja avtorskih pravic glede na prenos datotek. Tako bi v petih letih izplačevali po $150 milijonov letno, s čemer naj bi si zagotovili varno obratovanje. Seveda ta denar more od nekod tudi priti, in tako bodo uvedli plačljivo članstvo (o čemer smo že pisali). Na voljo bosta dva paketa, osnovni in "Premium". Za osnovnega bo treba plačati med $3 in $5 mesečno, obstajala pa bo omejitev prenosa. Premium članstvo bo stalo med $6 in $10, omogočalo pa bo neomejeno pretakanje datotek. Zaenkrat še nič ni dorečeno, tako da se lahko stvari spremenijo, predvsem pa bo potrebno počakati na odziv založnikov. Več tukaj!

1 komentar