»

Intelovo prihodnje strežniško podnožje bo LGA7529

Slo-Tech - Na internet so pricurljali posnetki prihodnjega Intelovega podnožja za strežnike procesorje, ki ga bomo videli pri procesorjih Sierra Forest. Gre za nove Xeone iz proizvodnega procesa Xeon 3, ki uporabljajo zgolj jedra E, in bodo na voljo leta 2024. Novo ležišče se imenuje LGA7529, saj ima toliko kontaktov. Spomnimo, da ima trenutni LGA4677 za procesorje Sapphire Rapids toliko kontaktov.

Leta 2024 bo Intel procesorje razdelil na generacijo Sierra Forest, ki bo imela veliko učinkovitih jeder E, in Granite Rapids, ki bodo imeli manj, a zelo zmogljivih jeder P, vse na platformi Birch Stream. Oboji bodo sedli na LGA7529, katerega prve slike so se pojavile na kitajskih straneh. Ker bo imela nova platforma lahko bistveno več jeder, ki pa bodo varčnejša, bo novo ležišče nujno. Hkrati bodo podpirali 12 pomnilniških kanalov, kar bo za 50 odstotkov povečalo prepustnost.

Intel seveda posnetkov uradno ne komentira, prav tako še ni posnetkov nobenih procesorjev.

9 komentarjev

Apple v prvem četrtletju pod pričakovanji

Yahoo News - Apple je prvo četrtletje svojega fiskalnega leta, ki se je končalo decembra, sklenil s slabšimi rezultati od pričakovanj. Na predstavitvi rezultatov sta izvršni direktor Tim Cook in finančni direktor Luca Maestri kar sedemkrat izpostavila težke gospodarske razmere (challenging economy), kar se redko zgodi. Prav tako se redko primeri, da Apple ne doseže pričakovanih rezultatov, kar se je zgodilo to pot.

V minulem četrtletju je Apple zbral 117 milijard dolarjev prihodkov, s čimer je ustvaril 30 milijard dolarjev čistega dobička. To pomeni, da so prihodki v primerjavi z enakim obdobjem lani padli za pet odstotkov, dobiček pa za 15 odstotkov. Hkrati so tudi nižji od pričakovanih 121 milijard dolarjev prihodkov. Razčlemba po sektorjih pokaže, da je prodaja iPadov in storitve (Music in TV+, iCloud, AppleCare) presegla pričakovanja, iPhoni in Maci pa so močno zaostali. Zlasti prodaja Macov je zdrsnila za 30 odstotkov v primerjavi s pričakovanji.

Pozitivne novice so tudi krepitev prodaje...

2 komentarja

Porota: Muskov čivk o prevzemu Tesle ni povzročil škode

The Wall Street Journal - Elon Musk je na bil včeraj na sojenju zaradi izjav na Twitterju iz leta 2018, v katerih je trdil, da ima zagotovljeno financiranje za odkup podjetja, spoznan za nedolžnega. Porota je v dveh urah presojanja po zaključni besedi ugotovila, da Musk ni oškodoval investitorjev.

Pred petimi leti je Musk na Twitterju objavil, da razmišlja o odkupu podjetja po ceni 420 dolarjev za delnico, za kar naj bi imel zagotovljeno financiranje. Kasneje je dodal, da je investicijska podpora zagotovljena in da je edina prepreka le še glasovanje delničarjev na skupščini. Delnica podjetja je po tej objavi poletela, kasneje pa je postalo jasno, da prevzema ne bo, in delnica je začela izgubljati vrednost. Pet let pozneje je delnica vredna približno 190 dolarjev (vmes se je zgodila cepitev 1:3).

Zaradi čivka je moral Musk plačati 20 milijonov dolarjev, saj je Agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) ugotavljala kršitve, zato se je poravnal. Vztrajal je, da ni storil ničesar narobe in da se je poravnal,...

5 komentarjev

Twitter ukinja brezplačne API

Slo-Tech - Potem ko je Twitter sredi januarja ukinil dostop prek zunanjih odjemalcev, je sedaj vseh dvomov o agresivni monetizaciji konec. Za dostop do platforme prek osnovnih API-jev, s čimer so delovali različni boti in orodja, bo od prihodnjega tedna treba plačati. To pomeni, da bodo morali razvijalci teh orodij bodisi seči v žep - in to verjetno prevaliti na uporabnike - ali pa se bo zgodba končala. Ne gre torej le za odjemalce, temveč tudi za druga orodja, denimo @ThreadReaderApp in @RemindMe_ofThis

Podrobnosti še niso znane. Kot kaže, bo na voljo več modelov, saj so omenili osnovni plačljivi model (paid basic tier). Napredni plačljivi model stane (po neuradnih informacijah) 99 dolarjev na mesec. Odzivi razvijalcev so razumljivo negativni, saj jim je Twitter najprej čez noč ukinil dostop za zunanje odjemalce, sedaj pa dal na voljo le teden dni časa, preden bo dostop prek API plačljiv. Pojavljajo se tudi opozorila, da bi sprememba lahko škodovala tudi Twitterju, saj bo zaprtje ekosistema...

7 komentarjev

Netflix za ozadje v risanem filmu uporabil umetno inteligenco

Slo-Tech - Medtem ko se ves svet čudi nad sposobnostmi umetne inteligence, ki je v zadnjih mesecih postala dostopna sleherniku, se je Netflix na Japonskem z njeno uporabo uštel. V novem animeju The Dog & The Boy, kratki triminutni znanstvenofantastični zgodbi o otroku, ki ga med odsotnostjo čaka pes, so za podobe v ozadju uporabili umetno inteligenco. Kot je razbrati iz zaključnih napisov, so ilustratorji pripravili skice, nato pa jih je dokončala umetna inteligenca. Končni izdelek je nato popravil še človek. Kot avtor je podpisan le AI + Human.

Za razliko od splošnega navdušenja nad umetno inteligenco, ki te dni preveva interneta, je bil odziv na Netflixovo bližnjico negativen. Podjetje se je na Twitterju odzvalo s pojasnilom, da je šlo za poizkus, kako se odzvati na pomanjkanje delovne sile na tem področju. To je bralce ujezilo, saj Neflixu očitajo varčevanje na umetnikih, češ da je umetno inteligenco uporabil le za to, da ni plačal človeškega dela. Ključna težava je tudi dejstvo, da so...

32 komentarjev

Facebookovi rezultati slabši kot predlani, a nad pričakovanji

Slo-Tech - Facebookova mati Meta je včeraj predstavila poslovne rezultate minulega četrtletja, ki so presegli pričakovanja in danes poganjajo kvišku celoten ameriški borzni trg, ne le Metinih delnic. Slednje so pridobile kar petino vrednosti, a so še vedno pol nižje kot pred poldrugim letom.

V zadnjem kvartalu je Meta ustvarila 4,6 milijarde dolarjev dobička, kar je 55 odstotkov manj kot v enakem obdobju leto pred tem. Prihodki so znašali 32 milijard dolarjev, kar ob štiriodstotnem padcu predstavlja boljši rezultati od pričakovanj analitikov. V celotnem letu 2022 so ob nespremenjenih prihodkih pri 117 milijardah dolarjev ustvarili 23 milijard dolarjev dobička, kar je 41 odstotkov manj kot leta 2021. Prihodki bi bili ob nespremenjenih deviznih tečajih lani celo višji kot predlani, dobiček pa so načeli višji stroški. A ključni podatek za investitorji je bila napoved dodatnega odkupa lastnic delnic, za kar bodo namenili 40 milijard dolarjev. Podjetje ima sicer prav toliko denarja in...

3 komentarji

Samsung predstavil telefone Galaxy S23

Samsung - Pri Samsungu so najavili letošnjo bero svojih telefonov Galaxy višjega razreda S23, S23+ in S23 Ultra, kjer je edino presenečenje, da so se naposled odpovedali čipom Exynos in torej tudi Evropejci dobimo naprave s snapdragoni.

Februar je vsako leto čas za nove paradne telefone Galaxy, o katerih smo tudi tokrat veliko izvedeli že pred samo predstavitvijo. Na kratko: kdor je upal, da bodo naprave kaj bolj osvežujoče od aktualne generacije iphonov, bo razočaran, saj se je Samsungova tiskovna konferenca Unpacked 2023 odvila praktično brez omembe vrednih razburljivih novosti (kratek video povzetek). Telefoni se tako navzven kakor v drobovju bolj malo razlikujejo od lanskih; še največ svežine je opazne na ohišjih vstopnega modela in Plusa, ki imata sedaj zaobljene vogale. Dimenzije se niso spremenile in zasloni tudi ne; S23 je velik 6,1 palca, S23+ meri 6,6 palca, S23 Ultra pa 6,8 palca. Tudi tokrat imata manjša dva modela dinamično osveževanje od 48 do 120 hercev, Ultra pa od 1 do 120...

99 komentarjev

Samsung z velikim padcem dobička

Slo-Tech - Najpomembnejše korejsko podjetje je objavilo poslovne rezultate minulega četrtletja, ki vlagateljev niso mogli razveseliti. Čeprav so kljub gospodarskemu ohlajanju prihodki upadli le za osem odstotkov na 70,5 bilijonov vonov (52,5 milijarde evrov), so razmere dobiček močno sklestile. S 4,3 bilijonov vonov dobička (3,2 milijarde evrov) so beležili 69-odstotni padec in se vrnili na ravni iz leta 2014. Samsung slabše rezultate pripisuje močnemu poslabšanju razmer v gospodarstvu v zadnjem kvartalu.

Samsungovi rezultati, dasiravno slabi, niso presenečenje. Nanje so opozarjali tako analitiki kakor tudi Samsung v objavah v preteklih tednih. Pojasnili so, da se krči povpraševanje po računalnikih in telefonih, še posebej se to pozna tudi pri nižjem povpraševanju po pomnilniških čipih. Samsung pričakuje, da se bodo zahtevne razmere še nadaljevale, izboljšanje pa sledi v drugi polovici leta. Tudi v aktualnem četrtletju zato pričakujejo še nadaljnje znižanje dobička.

31 komentarjev

Sonce in veter najpomembnejša vira elektrike v Evropi

Slo-Tech - V Evropi sta bila lani sončna in vetrna energija najpomembnejša vira električne energije, ki sta poskrbela za proizvodnjo 22 odstotkov pridobljene energije. Na drugem mestu je zemeljski plin, od koder so pridobili 20 odstotkov električne energije, iz premoga pa 16 odstotkov (če bi sešteli jedrsko in hidroenergijo, bi bila ta vodilna). Žal se je v letu 2022 povečala tudi poraba fosilnih energentov, ker je zaradi hude suše proizvodnja hidroelektrarn izostala. Hkrati so potekala nenačrtovana vzdrževalna dela na francoskih nuklearkah. Več kot 185 TWh velik primanjkljaj so večinoma pokrili obnovljivi viri in znižana poraba električne energije, približno šestino luknje (28 TWh) pa so morale pokriti termoelektrarne.

Zaradi tega se je poraba premoga povečala za sedem odstotkov v primerjavi z letom pred tem. Emisije CO2 so se povečale za štiri odstotke, vse na račun premoga. Zaradi visokih cen plina plinskih enot niso dodatno priklapljali v znatnem obsegu. V letu 2023 se pričakuje...

128 komentarjev

ZDA gredo v popolno blokado Huaweija

Slo-Tech - Ameriška vlada je prekinila izdajanj izvoznih licenc za izdelke, ki so namenjeni Huaweiju. Podjetje je že od leta 2019 pod drobnogledom ameriških oblasti, ki so ga uvrstile na seznam podjetij, ki so nevarna za nacionalno varnost. Prosta prodaja izdelkov, ki imajo ameriške sestavne dele, ni dovoljena, temveč morajo izvozniki pridobiti licence. Teh ni bilo enostavno pridobiti, zato je na primer Huawei izdal telefon brez Googlovih androidnih storitev. A blokada je bila še bistveno širša, saj se je praktično ustavil tudi izvoz mikroprocesorjev in podobno. Tehnologiji 4G in 5G sta bili svetli izjemi, kjer je bil izvoz večidel dovoljen - Qualcomm je na primeri izvažal modeme 4G.

Po Reutersovem poročanju pa je Bidnova administracija ukrepe še zaostrila. Čeprav uradnih informacij iz Bele hiše ni, naj bi neuradno že blokirali ves izvoz za Huawei. Kitajska se je že odzvala. Z zunanjega ministrstva so sporočili, da so taki ukrepi v nasprotju s tržno ekonomijo in pravili mednarodne trgovine,...

25 komentarjev

Evropska komisija okrepila nadzor nad spoštovanjem GDPR

Slo-Tech - Čeprav Splošna uredba (GDPR) velja že od leta 2018, preverjanje njenega spoštovanja nekaj odmevnim primerom navzlic ni bilo posebej strogo. Pregon so morale prevzeti posamezne države članice, kjer so imeli zavezanci poslovne enote. Kako aktivne so bile članice, jim je bilo skoraj v celoti prepuščeno. Najaktivnejša je morala biti Irska, kjer ima večina internetnih multinacionalk evropske sedeže, a je zaradi zelo liberalne interpretacije GDPR in počasnosti postopkov često ujezila Komisijo in druge članice. Celo evropsko sodišče je irskega regulatorja označilo za vztrajno administrativno inercijo.

Evropska komisija je sedaj pripravila nova pravila, s katerimi želi pregon okrepiti. Vsaka država bo morala po novem šestkrat letno poročati o vseh preiskavah v zvezi z domnevnimi kršitvami GDPR, o povsem postopkovnih korakih in drugih preiskovalnih ukrepih. Poročati bodo morali tako vsebinsko kakor časovno. Novost bo najbolj vplivala na Irsko, Nizozemsko, Luksemburg in Francijo, kjer je...

6 komentarjev