»

Umrl je Peter Higgs

Slo-Tech - V 95. letu starosti je umrl britanski teoretični fizik Peter Higgs, ki je najbolj znan po svoji napovedi (v kateri je sodelovalo več znanstvenikov in skupin) iz leta 1964, ki so jo eksperimenti v CERN-u leta 2012 potrdili, za kar je že leto pozneje prejel Nobelovo nagrado. Po njem poimenovan osnovni delec, Higgsov bozon, predstavlja ekscitacijo skalarnega Higgsovega polja. Higgsov mehanizem pojasnjuje, zakaj imajo bozoni maso. Vidna snov sicer večino mase skladišči v fermionih, kakšen odstotek pa odpade tudi na bozone. A brez Higgosvega polja se delci ne bo povezovali v atome in molekule.

Peter Higgs se je rodil 29. maja 1929 v britanskem Newcastlu upon Tyne. Obiskoval je gimnazijo v Cothamu v Bristolu, kjer ga je navdušilo delo Paula Diraca, nekdanjega dijaka te iste šole. Kasneje je študiral na King’s Collegeu v Londonu, kjer je tudi doktoriral. Po nekaj krajših zaposlitvah na Imperial Collegeu v London in University Collegeu v Londonu je od leta 1960 učil na univerzi v...

20 komentarjev

Dogodki: Android meetup in delavnica za oblikovalce "hy.ped or not"

Slo-Tech - V sredo ob 18h bo Android meetup, ki bo potekal v pisarni podjetja Infinum, v Tehnološkem Parku Ljubljana Brdo. Predavanja bodo kar tri:
  • Generativni AI in mobilni razvoj, Žiga Patačko Koderman in Žan Horvat (zerodays)
  • Strategije za upravljanje s tehnološkim dolgom, Mihael Kampić (Infinum)
  • Izdelava Flutter aplikacij z uporabo AI, Luka Knezić (Infinum)
Za dizajnerje bo naslednji četrtek ob 18h v BTC v pisarnah podjetja tretton37 dogodek hyped or not. Gostje bodo pretresali uporabno vrednost AI pri oblikovalskem delu, gost pa bo Luka Tišler.

0 komentarjev

Vse je znano: Dias o superprevodnosti zavajal in lagal

Nature - Javno je postalo poročilo univerze v Rochestru o prestopkih nesojenega kralja superprevodnosti Range Diasa, ki je minula leta žel pozornost javnosti z objavami znanstvenih člankov o superprevodnosti pri sobni temperaturi, a so bili naposled vsi umaknjeni. Sprva je kazalo, da bo poročilo ostalo zakopano v arhivih, a ker predstavlja enega izmed dokazov v sodnem postopku, ki ga je Dias sprožil proti univerzi, je sedaj javno. Vseh 124 strani je vrednih branja, povzetek pa kaže na presenetljivo raven goljufanja, ki si jo je privoščil Dias.

Preiskava je trajala 10 mesecev, izvedli pa so jo Marius Millot in Peter Celliers iz Lawrence Livermore National Laboratoryja in Marcus D. Knudson iz Sandia National Laboratories. Čeprav preiskovalci niso strokovnjaki za ožje področje superprevodnosti, dva pa sta celo letos objavila en članek z Diasom, je poročilo izjemno podrobno, natančno, obsežno in kakovostno. Raziskovalna srenja je poročilo sprejela z olajšanjem, saj je odkrito opisalo...

12 komentarjev

NASA: Voyager 1 bomo popravili, a bo trajalo

vir: NASA
Slo-Tech - NASA sporoča zelo obetavne novice, da so vendarle našli način, kako popraviti Voyagerja 1, ki že mesece na Zemljo pošilja nerazumljive nize podatkov. Pred slabim mesecem dni je NASA uspela pridobiti izpis vsebine njegovega pomnilnika, sedaj pa vemo še bolje, zakaj je Voyager 1 novembra lani začel blebetati. Težava je v pomnilniku.

Iz analize pomnilnika, ki so jo uspeli izvleči s sonde, so ugotovili, da ima okvarjene približno tri odstotke pomnilnika v FDS (flight data subsystem). To ni mnogo, a ravno dovolj, da brez prilagoditev žebra nejasnosti. Sumijo, da je težava v enem samem čipu, ki je odgovoren za shranjevanje prizadeta dela v pomnilniku. Razlogov je lahko več in jih jih bo z razdalje 23 milijard kilometrov, do kamor sveltoba potuje 22 ur, težko ugotoviti. A dejstvo je, da je čip star 46 let, hkrati pa je na plovilu v vesolju, kjer ga ves čas bombardirajo visokoenergijski delci. NASA je pojasnila, da je razlog eden ali drugi, morda tudi kombinacija obeh. A to niti ni...

3 komentarji

Android dobiva svojo verzijo AirTag

Slo-Tech - Pred dobrim letom dni so postale glasnejše govorice, da Google vendarle pripravlja svojo verzijo AirTaga. Tehnologija na Applovih napravah obstaja že tri leta, v tem času pa so ugotovili, da je treba rešiti problem zlonamernega zasledovanja ljudi, k čemur sta Google in Apple resno pristopila lani. In tako je več kot tri milijarde naprav čakalo dobro leto, da lahko uporabijo največji ekosistem prenosnih pametnih naprav. Problem so rešili konec minulega leta. Sedaj gre zares.

Ta teden so začeli nekateri uporabniki Androida, v glavnem Pixlov 8 Pro, dobivati možnost sodelovanja v Googlovem omrežju za iskanje izgubljenih naprav. Google je dan zatem v uradnem sporočilu napovedal, da omrežje Find My Device zares prihaja. Uporabniki Androida, ki sodelujejo v beta oziroma predoglednih inačicah Google Play Services, so začeli dobivati možnost izbrati, ali želijo uporabljati novi Find My Device (verzija Find My Device že obstaja, a ta uporablja internetno povezavo posamezne naprave in...

32 komentarjev

Potres na Tajvanu opomin o ranljivosti proizvodnje čipov

Nikkei Asia - Potres, ki je ta teden prizadel Tajvan, je med drugim pokazal tudi na krhkost svetovne proizvodnje čipov in drugih polprevodniških elementov, ki je nesorazmerno skoncentrirana na tem otoku. Potres z magnitudo 7,4 je bil najmočnejši potres na Tajvanu v zadnjih 25 letih, povzročil je vsaj devet smrtnih žrtev in veliko gmotne škode. Nadžarišče je bilo na vzhodni obali otoka, medtem ko je večina proizvodnih obratov za čipe na zahodni in severni obali, a so vseeno čutili posledice.

Največji proizvajalec čipov TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) je sporočil, da so bile njihove tovarne nekoliko prizadete zaradi tresenja tal. Večje škode na infrastrukturi sicer ni bilo, zgolj nekaj naprav je poškodovanih, so pa morali evakuirati zaposlene, ki so se kasneje vrnili na delovišča. Dolgoročnih posledic na dobavljivost čipov tako ne bo, smo pa dobili resen opomnik, da rezervnih kapacitet za vse potrebe preprosto ni. TSMC navsezadnje proizvede 90 odstotkov vseh najkompleksnejših...

31 komentarjev

Po ukinitvi električnega avtomobila Apple odpušča

Slo-Tech - Pred poldrugim mesecem je Apple ukinil projekt električnega avtomobila in tedaj je postalo jasno, da bodo nekatere zaposlene s projekta premestili na druge oddelke, drugim pa se bodo morali zahvaliti za sodelovanje. Sedaj so potrdili, da bodo odpustili 700 zaposlenih, večinoma iz Santa Clare, saj je podjetje prijavilo množična odpuščanja po zakonodaji WARN (Worker Adjustment and Retraining Notification). Gre za obvezno seznanitev zaposlenih, saj imajo s tem zagotovljen 60-dnevni odpovedni rok.

Električni avtomobil ni edini projekt, ki ga je Apple ukinil. Podobna usoda se obeta tudi razvoju zaslonov microLED, kar si je Apple kupil pred desetimi leti s prevzemom podjetja LuxVue. V zadnjih mesecih so bile čedalje glasnejše govorice, da Apple vendarle ne bo proizvajal lastnih zaslonov microLED za svoje pametne ure in kasneje morda telefona. V obvestilu WARN so tudi zaposleni s tega oddelka, torej lahko rečemo, da bo Apple vsaj bistveno poznejši v teh nakanah.

Druga odpuščanja so bolj...

2 komentarja

Po petih mesecih zlomil Denuvo

Slo-Tech - V igri Hogwarts Legacy je Denuvo poskrbel za močno zaščito, ki domala onemogoča nepooblaščeno igranje oziroma piratiziranje. Igra si zapomni konfiguracijo računalnika in izračuna prstni odtis bistveno natančneje kot Windows, nato pa na Steamu preveri, če ima uporabnik veljavno licenco. Preveritev se izvede ob zagonu in nato ponovi še večkrat med igranjem, vsakokrat so udeleženi Steamovi strežniki. Sistem je skoraj nemogoče prelisičiti.

Skoraj. Maurice Heumann je zadnjih pet mesecev svojega življenja posvetil razstavljanju Denuva. Na svojem blogu je opisal svoje početje, pri čemer je nekatere detajle zgolj preletel, saj ni želel ustvariti priročnika za pirate, temveč zgolj opisati svoje popotovanje. Cilj je bil preprost: pognati svojo igro na drugem računalniku, konkretno na prenosniku.

Ugotovil je, kako lahko ustvari žeton, ki se sicer ustvari na primarnem računalniku in omogoča igranje igre. Pojasnil je, kako je iskal vsa mesta, kjer igra preverja avtentičnost. Da jo je uspel...

23 komentarjev

Uber Eats bo uporabljal Waymove avtonomne avtomobile

Slo-Tech - Waymo (Google) in Uber bosta sodelovala pri dostavi hrane, so sporočili iz podjetij. Kakor z avtonomnimi taksiji bodo tudi z dostavo hrane brez voznika začeli v Phoenixu. Uber Eats bo odslej uporabljal tudi Waymova avtonomna vozila, ki bodo dostavljala hrano. Dostava bo za zdaj brezplačna, če jo bo izvedel Waymov avtomobil.

Postopek bo zelo podoben kot pri klasičnem Uber Eats. Razlika bo v zadnjih metrih, saj avtomobil brez dostavljavca ne bo mogel potrkati na vrata, temveč bo naročnika na prihod opozorila aplikacija, nato pa bo moral sam do ceste in prevzeti naročilo. Verjetno bo podobno tudi na drugi strani, čeprav tega javno niso povedali - hrano bodo morali v avtomobile bržkone nalagati zaposleni v restavracijah. Hrana se bo prevažala v prtljažniku, celoten postopek pa bo v resnici precej potraten. Za vrečko hrane bo po cestah vozil dvotonski avtomobil, ki bo zasedal več kvadratnih metrov prostora, ustvarjal gnečo in k sreči porabljal zgolj elektriko.

Podjetji že razmišljata...

2 komentarja

SDH predlaga stečaj T-2

vir: T-2

Slo-Tech - Slovenski državni holding je vložil predlog za začetek stečajnega postopka telekomunikacijskega operaterja T-2, so sporočili iz podjetja. Iz SDH komentarjev ni, zato ni jasno niti, kdaj natančno so vložili zahtevek, iz T-2 pa sporočajo, da gre za neutemeljen in nezakonit predlog. Končno besedo bo imelo sodišče.

Predhodni postopek ni javen, razen če dolžnik poda ugovor, ko se potem razpiše javni narok. To se bo v tem primeru zgodilo, zato bomo tedaj izvedeli več. Iz SDH so podali le splošni odgovor, da konkretnih aktivnosti za poplačevanje terjatev ne morejo komentirati, da pa "si SDH v vseh fazah izterjave dolga do svojih dolžnikov prizadeva z dolžniki skleniti dogovor oziroma sporazum za poplačilo terjatev brez nepotrebnih sodnih in drugih postopkov prisilne izterjave". V T-2 medtem trdijo, da gre za nezakonit predlog, ki "ki zavestno postavlja pod vprašaj osnovne principe pravne države z namenom oškodovanja T-2". SDH zoper T-2 vodi že dva postopka izvršbe, ki še nista zaključena...

53 komentarjev

PCIe 7.0 dokončan 2025, naprave 2027.

Slo-Tech - Počasi se bliža PCIe 7.0, ki so ga prvikrat napovedali predlani, sedaj pa je izšel prvi osnutek. PCIe 6.0 je bil dokončan leta 2022, naslednja verzija pa naj bi bila nared leta 2025. To pomeni, da si bolj množično uporabo lahko obetamo leta 2027.

Glavna prednost nove verzije bo višja prepustnost.
Trenutni PCIe 6.0 x16 podpira 256 GB/s, medtem ko bo sedmica zmogla 512 GB/s. Druge optimizacije bodo znižale porabo električne energije, zmanjšale latence in povečale doseg. Višja hitrost bo pomembna zlasti za umetno inteligenco, če bodo prek PCIe 7.0 priključevali strojno opremo za trening in izračunavanje. Z 128 GT/s bo bo torej šlo 512 GB/s, če bomo uporabljali dvosmerni x16. To bo koristilo tudi drugim napravam, kot so hitre mrežne kartice, WiFI 7, USB 4, Thunderbolt 4 in podobno, če bodo izkoriščale PCIe 7.0. Kar se tiče grafičnih kartic, pa bo PCIe 4.0 še dolgo vrsto let povsem zadoščal.

12 komentarjev

Schleswig-Holstein gre na Linux

Slo-Tech - Pred dvema desetletjema se je münchenska mestna uprava odločila prestopiti na Linux, s čimer naj bi privarčevali milijone. Rezultat je bil katastrofalen, saj so po prehodu naredili korak nazaj in se vrnili na Windows, kar je stalo skoraj sto milijonov evrov. Sedaj želi isto poizkusiti zvezna država Schleswig-Holstein.

Več kot 30.000 računalnikov javne uprave bodo v celoti prestavili na Linux. To pomeni, da bodo zamenjali operacijski sistem, pisarniški paket v LibreOffice, druge izdelke (Nextcloud, Open Xchange/Thunderbird, Univention AD-Connector) in internetno telefonijo. Zamenjali bodo torej Windows, Office in tudi oblačne storitve, kot so Sharepoint, Exchange in Outlook. S prehodom si želijo zagotoviti digitalno suverenost, kamor sodijo neodvisnost, varnost in trajnost. Eden izmed povodov za odločitev je tudi ugotovitev, da je Evropska komisija kršila splošno uredbo z uporabo paketa Microsoft 365.

Nemčija ni edina država, ki se odmika od Microsofta. Najdlje so pri tem Kitajci,...

72 komentarjev

Amazon obupuje nad veleblagovnicami brez blagajn

Theinformation - V Amazonu bistveno krčijo rabo tehnologije Just Walk Out, ki avtomatizira prodajo na način, da kupec zgolj nabere izdelke in odide iz prodajalne. Pristopa očitno niso uspeli dovolj izpopolniti (plačljiv vir, alternativa).

Pred šestimi leti so pri Amazonu začeli odpirati trgovine z napredno tehnologijo brez blagajn, Just Walk Out. Kupci so ob vstopu poskenirali svoj telefon, kar je bila tudi vsa potrebna interakcija s sistemom prodaje; nato so preprosto s polic vzeli, kar so si zaželeli, in odkorakali ven. Sistem je z množico kamer in tehnologijo prepoznave podob zabeležil, kaj vse so nabrali, in temu primerno obremenil njihov Amazonov račun. Vsaj v teoriji, to je. V praksi je namreč pristop trpel za kopico večjih ali manjših težav. Za čim bolj zanesljivo delovanje so morali biti izdelki skrbno pospravljeni na prave police in sistem se je zmedel že, če je kateri od kupcev artikel vrnil na napačno, zato je moralo biti v takšni trgovini še vedno dosti Amazonovih delavcev iz mesa in...

42 komentarjev

Po treh letih z vesoljske postaje padla paleta baterij in morda zadela hišo

Slo-Tech - Predmeti, ki krožijo okrog Zemlje v nizkih orbitah, brez stalnega popravljanja orbite s potisniki slej ali prej čofnejo nazaj na Zemljo. Najverjetneje zadenejo ocean, ni pa to nujno, zato so nekontrolirani padci nevarni. Ko je NASA leta 2021 z Mednarodne vesolje postaje (ISS) potisnila 2,9 tone težko paleto baterij, so jo opozarjali prav na to. Prvotni načrt je bil sicer drugačen, a zaradi zamud in obilice tovora je na japonski HTV preprosto zmanjkalo prostora, da bi jih prepeljali nazaj na površje. In tako so jih sunili proti Zemlji.

Tri leta pozneje je orbita palete dovolj degradirala, da je padla na Zemljo. NASA je pričakovala, da bo v celoti zgorela na poti, a se to morda ni zgodilo. To niti ni tako nepričakovano, saj tako velikih kosov smeti navadno ne mečejo proti Zemlji. Omenjena paleta je v resnici največji kos, ki ga je NASA kdajkoli namerno potisnila na pot samouničenja. Morda je del končal na Floridi.

Očitki, da je iz vesolja kaj padlo komu na vrt, niso redki, a so...

25 komentarjev

SSD-ji in NAND flash se dražijo

Slo-Tech - Uresničujejo se pričakovanja z začetka leta, da se bodo letos SSD-ji podražili. Lani so bile cene nizke, zaradi polnih skladišč pa je prodaja marsikakšnega modela potekala celo pod proizvodno ceno. Do začetka tega leta so cene zrasle za približno četrtino, trend pa se je nadaljeval tudi v prvem kvartalu. Cene so se povišale še za 20-30 odstotkov, čemur je botrovala podražitev čipov NAND.

Analitiki v podjetju Trendforce ocenjujejo, da se bodo v drugem četrtletju čipi NAND flash podražili še za 13-18 odstotkov, SSD-ji pa še bolj. Čeprav se proizvodnja povečuje, povpraševanje še vedno presega ponudbo. Dražili se bodo tudi eMMC, ki se uporabljajo zlasti v kitajskih pametnih telefonih, ki so čedalje popularnejši. Prodaja pametnih telefon raste zaradi jugovzhodne Azije in Indije, SSD-jev pa zaradi povpraševanja na Kitajskem in Zahodu. SSD-ji bi se zato lahko podražili še za četrtino.

Višje cene na globalnih trgih se odražajo tudi pri nas.

15 komentarjev

Discord bo dobil oglase

Slo-Tech - Potem ko so vse od začetka zagotavljali, da reklam na svojo spletno stran ne bodo pripustili, so lastniki družbene platforme Discord spremenili svoje stališče. The Wall Street Journal poroča, da bodo kmalu na stran postavili oglase. Prav tako namerava izvršni direktor Jason Citron zaposliti skupino ljudi v prodaji oglasnega prostora, ki bo skrbela za oglaševanje na platformi.

Reklame na Discordu naj bi bile zlasti za videoigre, uporabniki pa bodo imeli možnost izklopa njihovega prikazovanja. V zadnjem času je sicer več pretočnih spletnih platform uvedlo pakete z oglasi, denimo Netflix, Amazon Prime, Max in Paramount+. Vsi ti so spoznali, da nekateri uporabniki nikoli ne bodo pripravljeni plačati (polne) cene, lahko pa jih pritegnejo v brezplačne ali znižane pakete, ki vsebujejo oglase. Tudi družbena omrežja, kot so Facebook, Instagram in TikTok, živijo od oglasov. Na njih je konverzija izjemno visoka, saj po nekaterih raziskavah skoraj polovica uporabnikov na njih išče tudi...

7 komentarjev