» »

Siddharta

Siddharta

cryptozaver ::

Pozdravljam projekt casopisne hise DELO - vrhunci stoletja. Za malo denarja si lahko naberes kar dober izbor knjig.

No pa da mi ne bi knjige samo krasile police sem se odlocil kaksno tudi prebrat. Zacel sem z Hessejevo Siddharto. Verjetno zato ker je najtanjasa 0:) ...

Knjiga me je cist potegnila vase in bi jo verjetno prebral v enem susu, ce ne bi imel zjutraj sluzbe. Zgodba je nastala pred 80 leti a jo brez tezav skompilas v danasnji cas. In tudi v prihodnjost, vse dokler cloveskih mozganov ne bodo zamenjali mikroprocesorji.
Se nekaj let nazaj bi imel tako branje za zatezeno. Ne morem rect da sem se 'razsvetlil' sem pa vsaj ugotovil da si pocasi ustvarjam podobno zivljensko filozofijo, ki pa v svoji osnovi sploh ni tako zelo zapletena kot ljudje vcasih mislimo.

Vsak od nas je po malem Siddharta, Govinda, Brahman, Kamala...

Priporocam!
  • premaknilo iz Loža: OwcA ()

TESKAn ::

Dosti zanimiva knjiga, ja. Mi je všeč predvsem misel - ne sledi nekim vnaprej določenim 'potem', ker potem ne boš prišel do cilja, ampak boš vedno na poti. Raje si izberi cilj in poišči svojo pot. Dosti dobra filozofija.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

moat ::

Siddhartho sem prebral ze kar nekaj casa nazaj in je bila moja prva prebrana knjiga iz celotnega opusa nobelovca Hermanna Hesseja. Po njej sem prebral se: Igra steklenih biserov, Stepni volk in se eno, ceprav se naslova vec ne spomnim natancno...je pa v njej obdelana tematika potovanja v samega vase, v globine cloveske dusevnosti, ali kot ga Hesse imenuje "Magicno gledalisce". Dobro se spominjam, da naj bi takrat v Nemciji imeli porast samomorov med mladostniki, kot je pisalo v predgovoru knjige, ker je mladina narobe razumela njegovo delo.
Ne vem, ce sem, pretekel je ze lep cas, uspel obdrzati pravo misel in smisel Hesejevaga knjiznega dela Siddharthe, ki pa me je, moram priznati, takoj pritegnilo in me dobesedno priklenilo, vse do njenega konca ali drugace povedano "do njenega zacetka". Moram priznati, da me je takrat Hesse malce sokiral. Vse dileme, iskanja resnice, razlicne poti... so se razblinile, ko je Siddharta naposled prisel do preprostega cloveka, ribica, ki mu je dejal, da naj poslusa reko in bo razumel... Zelo lepo je je cryptozaver napisal: "Vsak od nas je po malem Siddhartha, Govinda, Brahman, Kamala..." Vsak si torej izbira svoje poti in zeli doseci svoj cilj, svoje razsvetljenstvo. Dejstvo (vsaj tako mislim, da je hotel Hesse povedati) je, da obstaja velko poti, kot je tudi veliko ljudi, pri tem pa... sledi spoznanje...tisti tus ali sok (ponoven zacetek?), da se tudi poti in cilji spreminjajo, medtem ko sami iscemo pravo pot, samega sebe. Nekaj pa vendarle ostaja...Reka je... reka zivljenja in reka smrti, umiranja in ponovnega rojstva, je še vedno reka, ki teče, je enaka in vsak naslednji trenutek drugacna. Vse kar je v njej pa nosi njen tok... In tisto kar ostaja je dialektika. Povsem preprosto... tako je, kar je razumel ribic in za kar se je pehal in naposled dozivel svoje razsvetljenstvo, Siddhartha.
Upam, da vam nisem prevec zatezil. LP!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Siddharta, Stožice 2011 (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
7015092 (12528) galu
»

Dokazi (ali vsaj argumenti) za oziroma proti obstoju boga (strani: 1 2 3 413 14 15 16 )

Oddelek: Loža
77140782 (20690) Volta
»

dobra knjiga

Oddelek: Sedem umetnosti
111902 (1678) Yossarian
»

Final solution to Adolf Hitler- je kdo gledal ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
725956 (4415) Brane2
»

Rabim pomoc pri filozofiji...

Oddelek: Šola
132949 (2808) Thomas

Več podobnih tem