» »

Italijansko sodišče kaznovalo Netflix zaradi podražitev

Italijansko sodišče kaznovalo Netflix zaradi podražitev

Slo-Tech - Sodišče v Rimu je razsodilo, da so bile podražitve naročnine na Netflix v letih 2017, 2019, 2021 in 2024 nezakonite. Netflix bo moral strankam povrniti razliko v višjih cenah, ki so jih v vseh teh letih plačevale, kar lahko znaša do 500 evrov. Netflix se bo na razsodbo pritožil.

Tožbo je vložila italijanska organizacija za zaščito pravico potrošnikov Movimento Consumatori, ki je zatrjevala kršitve zakonodaje o varstvu potrošnikov. Ta določa, da podjetja ne smejo enostransko spremeniti določil pogodb, značilnosti izdelkov ali pogojev storitev, če v pogodbi ni utemeljenega razloga. Sodišče je ugotovilo, da v pogodbah, ki so jih Netflixove stranke sklepale s podjetjem, ni bilo navedeno, pod katerimi pogoji in v katerih primerih se cene lahko povišajo.

V Movimento Consumatori so izračunali, da v dražjem paketu (Premium Plan) nezakonito zvišanje znaša osem evrov na mesec, v osnovnem paketu pa pol manj. Kdor je naročal dražji Netflixov paket od leta 2017, je upravičen do vračila 500 evrov. Netflix ima 90 dni časa, da stranke obvesti, kako jim bo vrnil denar. Gre za okoli 8,3 milijona uporabnikov, ki jih je imel v Italiji lani. Netflix mora tudi znižati cene paketov za višino nezakonitih podražitev.

Podražitve po aprilu 2025 so zakonite, ker je Netflix tedaj v pogodbe dodal določilo, da se cene lahko zvišajo zaradi spremenjenih okoliščin, kamor sodijo tehnološke, varnostne in regulatorne spremembe.

29 komentarjev

Bellator ::

Dobro za Italijane, slabo za Netflix in mtoseva, ki ima njihove delnice.
Preveri koliko mtoseva si v resnici!

https://mojkviz.neocities.org/

bambam20 ::

Netflix jim bo ponudil za določen čas brezplačen ogled in bodo sprejeli, namesto, da bi vsi , ki so upravičeni do denarja zahtevali denar. Ni krize.

mtosev ::

Sreča, da se Netflix v Sloveniji ni poražil od kar ga imam in to je že od leta 2016.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

mtosev je izjavil:

Sreča, da se Netflix v Sloveniji ni poražil od kar ga imam in to je že od leta 2016.

Še sreča, da ima Netflix tebe.

no comment ::

mtosev je izjavil:

No, naslednji mesec tega ne boš mogel več reči...

Jarno ::

Na jugu Italije radi ciganijo brate severnjake, so se navadili, pa spontano pada tudi po "ubogem" Netflixu.
Kolikor vem, Netflix ne ponuja vezave in z njo povezanih penalov ob prekinitvi, torej, plačaš za vsak mesec uporabe, prekineš kadarkoli.
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
James Bond je že pred časi mislil, da bo prišel na zeleno vejo in chillal.
#65W!

BorutK-73 ::

mtosev je izjavil:

To sem dobil pred tednom dni:
We’re updating your monthly price to €8,99 on April 27th, 2026.:P

BorutK-73 je izjavil:

mtosev je izjavil:

Zakaj ni napisano v slovenskem jeziku?

NekdoPach ::

slop flix

kow ::

Heroin za liberalne zenske :)

NubCake ::

Moral bi biti zakon, da ko hoče podjetje podražit naročnino, more poslat mail strankam, ki morajo to POTRDIT.

MrDelight ::

Italijani bodo prejeli odškodnine, medtem pa pri nas dražijo in hkrati še vedno ignorirajo obstoj našega jezika. Hvala lepa za tako storitev.

MrStein ::

NubCake je izjavil:

Moral bi biti zakon, da ko hoče podjetje podražit naročnino, more poslat mail strankam, ki morajo to POTRDIT.

Saj to je že približno tako.
In stranke skoraj vedno potrdijo.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

vke4XC ::

MrDelight je izjavil:

Italijani bodo prejeli odškodnine, medtem pa pri nas dražijo in hkrati še vedno ignorirajo obstoj našega jezika. Hvala lepa za tako storitev.

Je že vredno, če se vztraja pri tem, in dobiček spet raste?

Gregor P ::

BorutK-73 je izjavil:

mtosev je izjavil:

Jaz sem to dobil (v angleščini) danes; očitno pošljejo ob plačilu mesečne naročnine.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Jaz nisem nič dobil. Plačujem pa 9,99€.

No bomo vidi, če se kaj spremeni. Jutri se mi subscription podaljša.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mtosev ()

Ganon ::

Ne rabiš ničesar "videti". Da se je podražilo, lahko preveriš v trenutku. Za koliko in kdaj.

Hi Marko,
Thank you for being a valued member since 2016. We hope you're enjoying everything Netflix has to offer. We're updating your monthly price to €10,99 on May 6th, 2026.

Danes dobil to. No 10 let je trajalo, da so podražili paket

asdf_jklc ::

Če ne moreš plačat, je predrago, ne podaljšaš naročnine - problem rešen. Ko se zameriš trgu, te ne povohajo več (razen ko gre za monopol). Tole ni nič drugega kot lupljenje ameriških podjetij.

besame ::

Kam naj se pa pritožimo tisti, ki ne uporabljamo streaminga in se nam travnik prav tako draži? Elektrika, ki mi poganja seedbox se je v par letih podražila dvakratno. Telekom tudi draži internet skoraj vsako leto.

Brez poznavanja podrobnosti, preferenc kot tudi zmožnosti pridobitve subvencije ostane samo ta tema za jalovo pritožbo, žal. :-/

Če ne moreš plačati, je res predrago; verjetno obstaja tudi zmožnost, da nočeš plačati iz kakršnegakoli razloga že pač.

Dejstvo je, da je to sedaj z X naročninami in dodatno še geoblokadami ratalo potrošniku res neprijazno.

Če odmislimo pašnike in č res hočeš gledati to raztroseno video vsebino, potem je praktično edina rešitev organizirano gledanje videev. Narediš si urnik, kje boš gledal kaj in koliko ter kdaj ter temu prilagodiš naročnine (in sproti odjavljaš, kar ne potrebuješ).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

To je čisto teoretično ali poznaš koga, ki to zare počne, ker ta zabava izgleda bolj kot resno delo?
Meni se zdi bolj smiselno potem deljen račun, je to še možno? Niti preko vpn?

Pri nas smo pa vsi zares precej skromni in nam je na travnikih že veliko preveč glede na čas in pripravljenost gledanja.
Forumskemu prepričanju navkljub je čas nas vseh skrbno splaniran :D

link_up ::

za 4k pri 20mbit/s je to joke ... zakaj ne dajo 20k resolucije na pol nanobita na dekado. Osli ...

UHD BD je svetlobna leta boljsi ... in si pac kupis kar rad gledas ... streaming is so last year, zdaj je spet moderno furat svoje ploscke. :)
In and Out

bm1973 ::

Ja, ker se je teh online servisov nabralo čez leto za kak tedenski dopust...

Zato folk ukinja...

Počasi bomo začeli spet pošiljati piratske DVD/BluRAYe okoli kot včasih kasete/diskete/CDje :)).

Mogoče bodo celo kini zaživeli...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

DePalmo ::

Mene bolj zanima zakaj podpirate to slabo storitev? Ker:

bambam20 je izjavil:

Zakaj ni napisano v slovenskem jeziku?

In kolikor vem, gor ni slovenskih podnapisov. Zakaj bi plačeval za to? Imaš HBO Max, kateri ima veliko (ali za večino?) slovenskih podnapisov in tudi risanke so sinhronizirane.

Torej? Zakaj podpirate Netflix?

Pri meni noben vključno z otroki ne gleda sinhroniziranih zadev v slovenščino. Ali v originalnem jeziku, ali pa z angleškimi podnapisi, če jezika ne razumemo. Zato imam npr. sedaj težavo, ker v Sloveniji nikjer ne moremo iti v kino si ogledati novega Mario filma, ker je na voljo le v sinhronizirani različici in dejansko razmišljam sedaj, če bi si ga šli ogledat na Dunaj, ali pa v Zagreb.

Tako da načeloma slovenske podnapise podpiram, ti bi morali biti tudi na Netflixu, ampak sinhronizacije pa ne nujno, morda če jo res rabite za otroke ipd. - ampak iz lastnih izkušenj vidim, da otroci niti nimajo težav s tem - moji sedaj tekoče govorijo angleško ravno zaradi tega, ker so tudi gledali risanke v angleščini (in po mojem bi se tako priučili tudi ostalih jezikov; sam sem se recimo italijanščine, ker sem skoz gledal risanke na italijanskih programih in ko sem imel potem italijanščino na srednji šoli je to res šlo gladko).

Mene da ni slovenskih podnapisov nič ne moti. Smo pred kratkim gledali nekaj skupaj z mamo in so na srečo imeli HR podnapise.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pop TV in Kanal A plačljiva? (strani: 1 2 3 469 70 71 72 )

Oddelek: Omrežja in internet
3594720182 (172478) BorutK-73
»

Odškodnina zaradi podražitev [VZMD] (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
10716630 (7878) starfotr
»

Nevtralnost interneta in A1: AKOS ne vidi problema (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
12046590 (31378) Voluharr
»

Peticija za umik Pop tv-A kanal iz ponudbe ponudnikov. (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15453821 (47466) next3steps

Več podobnih tem