» »

Verizon razmišlja o nakupu Netflixa/Redboxa

Verizon razmišlja o nakupu Netflixa/Redboxa

Netflixov šef Reed Hastings se je moral to jesen opravičevati na vseh koncih in krajih.

vir: Reuters
Reuters - Oktobra je Netflix prijetno presenetil z najavo širitve svoje ponudbe na Otok, kar naj bi se zgodilo enkrat prihodnje leto. Žal bodo ostale države stare celine morali še malo počakati, ker je podjetje po poletni podražitvi (takorekoč podvojitvi cene cenejših paketov) izgubilo bistveno več strank, kot so se nadejali - tam 800.000 od skupaj 23 milijonov. Delnica je padla za 70% glede na junijski vrh, zato so bili tudi primorani preklicati delitev družbe na streaming del (Netflix) in ločeno DVD izposojo (Qwikster), ker bi sicer izgubili še več naročnikov, ki so si želeli prav kombinirani paket.

To sicer niti ni Netflixov največji problem. Že zdaj jih pestijo visoki stroški najema filmskega in tv kataloga, ki dosegajo poltretjo milijardo dolarjev za naslednja tri leta in naj bi še naraščali. Ta vsota ustreza Netflixovi celotni tržni kapitalizaciji in za kako polovico presega njihov letni prihodek (2.2 milijarde dolarjev bruto), iz česar se krijejo še logistični stroški, najem strežniške infrastrukture in pasovne širine, oglaševanje in vse ostalo. Dobička je bilo lani 160 milijonov, za letos pa se spričo slabe tretje četrtine leta pač še ne ve.

Zatorej je delnica te dni poskočila za kar 7% spričo napovedi, da naj bi se za podjetje zanimal ameriški mobilni operater Verizon, ki še nima svoje streaming rešitve in naj bi jo pospešeno iskal. Injekcija denarja bi lahko pospešila Netflixovo širitev na tuje, sicer predvsem srednjo in južno Ameriko, kar bi prineslo nove stranke. Poznavalci sicer opozarjajo, da še nič ni gotovo, in da bi se znal Verizon namesto tega odločiti za konkurenčni Redbox. Slednji še nima digitalne rešitve (tudi napovedana za prihodnje leto) in bi bil zato cenejši, trenutno pa posluje samo z izposojo DVD-jev / Blu-Rayev preko svojih samopostrežnih kioskov. Tretji konkurent, Blockbuster, je letos aprila zaključil stečaj, zaprl znatno večino svojih fizičnih trgovin in za zdaj počiva. Četrti igralec je Amazon Video Rentals, ki je prisoten tudi ponekod v Evropi (skozi nakup Lovefilma), s tem da bo njegovo finančno zdravje verjetno odvisno predvsem od uspeha novih Kindle tablic. Te so namreč namensko ustvarjenje za konzumiranje vsebin iz Amazonove spletne trgovine.

Večino trga še vedno zavzema izposoja DVD in Blu-Ray nosilcev, streaming pa počasi in vztrajno rase - letos je Netflix, zanimivo, po ocenjenem obsegu presegel vse piratske protokole skupaj. Želja po najemu filmov in serij v streaming formatu tako vsekakor je, se pa zatika pri ponudbi. Tako Netflix kot Redbox lahko film v svoj digitalni katalog umestita ne prej kot 28 dni po prihodu DVD izvoda v trgovine, se pravi mnogo mnogo mesecev po izidu naslova v kinematografih. Prav zaradi tega je izbor bolj siromašen, med novoprišleki pa še najbolj izstopa Kung Fu Panda 2, ki je v kinih na voljo že od konca pomladi. Veliko gospodinjstev ima že solidni domači kino, internetno pipico in računalo, zato bi se z veseljem naročila na servis, ki zamenja tako TV kot kino, a kaj, ko se kinematografi, trgovske verige z DVD programi in televizijci proti temu branijo z vsemi štirimi in še repom obenem. Par mesecev nazaj so nekateri založniki sicer razmišljali o streaming izidu istočasno z DVD izidon (se pravi, še vedno za kinematografi), a po ceni $30 oz $60 na ogled.

S tem seveda obstaja obsežno presežno povpraševanje, ki se potem nasiti na video portalih tipa kino.to in torrentih, industrija pa v odgovor za trojno zaklenjenimi vrati sprejema ACTO in preko veleposlaništev pritiska na ministre za pravosodje.

3 komentarji

Tadejcokan ::

sem tadej cokan sem coll oseba rat lovim ribe in se družim z kolegim:D

McAjvar ::

In potem so potrosniki barabe, ker si zelijo vsebin, pripravljeni so placati zanje, ne marajo pa biti na suho nategnjeni. Od 30 do 60 USD za _ogled_? A so na glavo padli (veckrat)?
"[...] the advance of civilization is nothing
but an exercise in the limiting of privacy."
- Isaac Asimov

mAXTER ::

V kino greš gledat pa na big screen 2 meseca prej in to za 5.20 € :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Amazon bo produciral lastne filme

Oddelek: Novice / Ostale najave
85669 (4584) nodrim
»

Netflix prihaja v Evropo, sprva na Otok

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
329497 (8053) Jeronimo
»

Netflix se opravičuje za podražitve, izposojo DVDjev prenaša na hčerinsko podjetje

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
84184 (3649) techfreak :)
»

Netflix razširja ponudbo, še vedno previden s streamingom

Oddelek: Novice / Ostale najave
85822 (4845) Pesimist
»

Spletna videoteka iTIVI v stečaju (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
8619126 (15060) OldSkul

Več podobnih tem