Forum » Loža » Vedno več ljudi na pragu revščine
Vedno več ljudi na pragu revščine
feryz ::
Drugače sem, tudi zaradi te teme, zadnjič tubal kako vidijo tujci življenje pri nas. Predvsem Američani, ker se tam cedita med in mleko.
Kar solzen sem bil, ker ne vem, kako nam je tu lepo.
Brez zajebancije, resno mislim. Ko začnejo oni nakladati o american way of life in kako nedosegljiv je za enega povprečneža, se zamisliš.
Kar solzen sem bil, ker ne vem, kako nam je tu lepo.
Brez zajebancije, resno mislim. Ko začnejo oni nakladati o american way of life in kako nedosegljiv je za enega povprečneža, se zamisliš.
mirator ::
Vedno se je treba vprašati, zakaj je nekdo pod pragom revščine ali zakaj je nekdo "nesramno" bogat. Vprašanje je tudi, katera družbena ureditev je optimalna. V socializmu nismo imeli izrazite revščine smo pa imeli večinoma nekakšen raztegnjen srednji sloj ter v manjšini ekstremne bogataše. In v tistih časih je bila zelo aktivna uravnilovka. Kapitalizem naj bi uravnilovko odpravil, se je pa seveda tudi zaradi tega povečala revščina in povečala se je skupina ekstremnih bogatašev.
Kar se mene tiče, sem uravnilovko sovražil, kaptalizem pa mi je omogočil, sicer ne ekstremno pa tudi ne zmerno bogastvo, ampak življenje, ki mi omogoča dokaj lagodno življeje.
Kar se tiče minimalne plače. Seveda jo privoščim komurkoli. Ampak, dvig minimalne plače pomeni tudi sorazmerni dvig ostalih plač, če se hoče ohraniti razmerje med nanižjo in najvišjo plačo. To pa si lahko privošči samo JU.
Kar se mene tiče, sem uravnilovko sovražil, kaptalizem pa mi je omogočil, sicer ne ekstremno pa tudi ne zmerno bogastvo, ampak življenje, ki mi omogoča dokaj lagodno življeje.
Kar se tiče minimalne plače. Seveda jo privoščim komurkoli. Ampak, dvig minimalne plače pomeni tudi sorazmerni dvig ostalih plač, če se hoče ohraniti razmerje med nanižjo in najvišjo plačo. To pa si lahko privošči samo JU.
delavec44 ::
Eni so tudi 16 let uživali, ko so se drugi trudili v šoli. Menda je prav, da se tudi to potem nekje pozna.
p1nky ::
Kaksnim drugim imenom, lol. Preberte mal od feryza odgovor kaj pomeni desna.
Dejanskega argumenta se nisem dobila. Sam eni primeru pa ta ma tolk socialne kako pol mislis...mene zanima odgovor na glavno ideologijo. Drugac je sam u cant see the forest for the trees
Dejanskega argumenta se nisem dobila. Sam eni primeru pa ta ma tolk socialne kako pol mislis...mene zanima odgovor na glavno ideologijo. Drugac je sam u cant see the forest for the trees
tilen03 ::
Malidelničar je izjavil:
ker bogatih v Sloveniji sploh ni.
Kdo je zate bogat? Milijon € premoženja je višji srednji sloj ali bogat?
Ja, prav je, da se pozna solanje in uspeh, saj nisem za komunizem. Za cisti kapitalizem pa tudi ne.
Ps - js bi tudi tele sisteme socialnih mal spremenila, sam to so podrobnosti. Prosila bi za zagovor splosne ideologije - torej bogatim vedno vec, revnim vedno manj, in kam pridemo na koncu, in zakaj je to ful dobro za vse
Ps - js bi tudi tele sisteme socialnih mal spremenila, sam to so podrobnosti. Prosila bi za zagovor splosne ideologije - torej bogatim vedno vec, revnim vedno manj, in kam pridemo na koncu, in zakaj je to ful dobro za vse
enavlaka ::
Dobr je, zato ker to pravjo mediji, ki jih plačajo bogati, da je dobr. Veliko slovencev, ki so pod pragom revščine temu slepo verjame. Realno je povečevanje revščine povezano z višjimi dobički kapitala, ker je reven folk lažje izkoriščat, imajo manj pravic itd.
99% slovencev ne razume, da je bližje klošarju, ki berači na cesti, kakor enemu izmed slovenskih multimiljonarjev.
Ampak njemu bo pa uspelo ...
99% slovencev ne razume, da je bližje klošarju, ki berači na cesti, kakor enemu izmed slovenskih multimiljonarjev.
David Mayer ::
Malidelničar je izjavil:
Nižji srednji sloj, saj je vprašanje vsega premoženja?
1M€ v 2026 žal ni to, kar je bil 2008, recimo.
Srednjega sloja v sloveniji praktično ni več.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: enavlaka ()
0,5m danes brez tezav porabis za eno hiso pa ni bokvej kaj
Sam 1000e minimalca je pa tak luksuz da ni prav, dajmo jim ene 500 bo ravno prav
Recimo: https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...
Hitr napisat zdj da se da zivet tudi na seniku 1h od lj in da je ceneje. Sam ne pol rect da je to nek prijeten zivljenjski stil
Sam 1000e minimalca je pa tak luksuz da ni prav, dajmo jim ene 500 bo ravno prav
Recimo: https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...
Hitr napisat zdj da se da zivet tudi na seniku 1h od lj in da je ceneje. Sam ne pol rect da je to nek prijeten zivljenjski stil
Trudiš se, da imaš lagodno življenje. Lahko skromno, astetsko ali malo drugačno. Zakaj bi si želel biti multimiljonar in kaj bi bilo bolje? Misliš, da oni nimajo problemov in skrbi. IMO, če te denar spremeni, si ga ne zaslužiš. Zato pa tudi večina loto zmagovalcev na koncu ostane na slabšem kot prej.
Delavec, se popolnoma strinjam. Samo naj bo normalno zivljenje (ne luksuz) dosegljivo vsakemu, ki dela, tudi ce dela nizja dela. Dela, s tem prispeva, da skupnost deluje. Zato bi si zasluzil tudi moznost normalnega zivljenja
Veliko miljonarjev je denar spremenil. To samo pomeni, da jih je treba obvarovati pred tem in z višjimi davki pobrati nakopičeno. Za njihovo lastno dobro seveda.
Asketsko življenje je samo official propaganda in romantizacija revščine.
Asketsko življenje je samo official propaganda in romantizacija revščine.
Aja @utk mislim da mi se nisi napisal (ce sem spregledala se opravicujem) v kaksnem tipu drzave bi raje zivel, kot tip drzave, ne geografsko, da se ne bomo spet zapletali:
- slo
- usa
- slo
- usa
Utk ::
Ampak, dvig minimalne plače pomeni tudi sorazmerni dvig ostalih plač, če se hoče ohraniti razmerje med nanižjo in najvišjo plačo. To pa si lahko privošči samo JU.
Očitno ne, če bo spet 7 razredov na minimalcu. Tako kot je bilo pred "reformo".
Aja @utk mislim da mi se nisi napisal (ce sem spregledala se opravicujem) v kaksnem tipu drzave bi raje zivel, kot tip drzave, ne geografsko, da se ne bomo spet zapletali:
- slo
- usa
V normalni.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Utk, sem slišal, da se menda hipotetično seliš po bivanjskih pogojih, ki ti jih določa 'p1nky' na forumu :D
@utk
Razumem, jaz tudi. Ampak, ce ti dam dva razlicna tipa, torej eno bolj socialno slovenijo, in drugo desnicarska nebesa usa. Katero izberrs raje, ce imas le ti dve? Kot tip drzave?
Nikogar pa ne silim, da se preseli
Mogoce bi samo rada pokazala, da ceprav tako zelo zagovarja desni pristop, verjetno se vedno raje zivi v tipu drzave kot je socialna slovenija.
Aja pa prosim se za odgovor na to temeljno desnicarsko filozofijo.
Razumem, jaz tudi. Ampak, ce ti dam dva razlicna tipa, torej eno bolj socialno slovenijo, in drugo desnicarska nebesa usa. Katero izberrs raje, ce imas le ti dve? Kot tip drzave?
Mogoce bi samo rada pokazala, da ceprav tako zelo zagovarja desni pristop, verjetno se vedno raje zivi v tipu drzave kot je socialna slovenija.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: p1nky ()
Ne vem, kako je pri Utkju, ampak jaz se ne morem odločati na osnovni forumskih kvazifilozofskih provokacij.
Meni bi bila kakšna Irska čist ok, vsaj nazadnje je bila.
Hmm, socialna Slovenija... Sicer formalno živimo v Sloveniji ampak to ne bi bila prva izbira v alternativnem vesolju.
Meni bi bila kakšna Irska čist ok, vsaj nazadnje je bila.
Hmm, socialna Slovenija... Sicer formalno živimo v Sloveniji ampak to ne bi bila prva izbira v alternativnem vesolju.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: David Mayer ()

WizzardOfOZ ::
V socializmu nismo imeli izrazite revščine smo pa imeli večinoma nekakšen raztegnjen srednji sloj ter v manjšini ekstremne bogataše.
No, to je po moje zmotno mišljenje.
Mi nekega izrazitega srednjega sloja nismo imeli. Vsi smo bili bolj reveži, kot pa srednji sloj. Srednji sloj se je nekje po markovičeven dinarju začel izjemno večat, ko je bil dinar marka 1 proti 7 in dinar šiling 1 proti 1. In smo začel hoditi v avstrijo kupovat stvari, ki jih pri nas niti nisi dobil. Potem je pa juga itak razpadla.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WizzardOfOZ ()
johnnyyy ::
Samo naj bo normalno zivljenje (ne luksuz) dosegljivo vsakemu, ki dela, tudi ce dela nizja dela. Dela, s tem prispeva, da skupnost deluje. Zato bi si zasluzil tudi moznost normalnega zivljenja
Naj bo?! Pojdi k maši zmoli en "oče naš" pa mogoče bo ratalo. Če hočemo, da bo normalno življenje dosegljivo vsakemu, se bomo morali najprej dogovoriti kaj pomeni "normalno življenje" in kaj bomo naredili v tej smeri.
Zame je normalno življenje to, da se fokusiramo na osnove: hrana, bivanje, delo, zdravstvo, izobrazba/znanje in potomstvo. In kakršno koli delo v tej smeri bi moralo biti minimalno/ne obdavčeno in s čim manj birokracije.
@utk
USA. Ker mora imet svoboda prednost pred vsem ostalim. Šele ko imamo neko svobodo se lahko menimo o davkih, deljenju itd.
V resnici USA ni ravno taka kot se prikazuje pri nas. V resnici zelo majhen del revnih inteligentih ne more na faks. Tudi njihovi "slabi" faksi so boljši od večine naših. Res pa da nima ravno vsak bukselj "pravice" da se vpiše kamorkoli želi.
Tudi o zdravstvu bi lahko debatirali. Je tam dražje, ampak vsaj je.
In predvsem zato, ker tam ne manjka veliko da bi bilo veliko bolje, pri nas pa veliko manjka da bi bilo malo bolje.
In večina tam je za tak sistem kot je. Tako da ni nič veliko narobe z njim. Če bi oni hoteli drugače, bi imeli drugače. Mi smo pa v diktaturi, iz katere ne znamo ven splezat.
In večina tam je za tak sistem kot je. Tako da ni nič veliko narobe z njim. Če bi oni hoteli drugače, bi imeli drugače. Mi smo pa v diktaturi, iz katere ne znamo ven splezat.
WizzardOfOZ je izjavil:
V socializmu nismo imeli izrazite revščine smo pa imeli večinoma nekakšen raztegnjen srednji sloj ter v manjšini ekstremne bogataše.
Mi nekega izrazitega srednjega sloja nismo imeli. Vsi smo bili bolj reveži, kot pa srednji sloj. Srednji sloj se je nekje po markovičeven dinarju začel izjemno večat, ko je bil dinar marka 1 proti 7 in dinar šiling 1 proti 1. In smo začel hoditi v avstrijo kupovat stvari, ki jih pri nas niti nisi dobil. Potem je pa juga itak razpadla.
+1
Jaz bi prej rekel, da danes ni izrazite revščine, ker lahko (če si len iti po socialno) v par urah naberačiš dovolj za nakup dobrin o katerih so v YU lahko le sanjali. Se še živo spomnim, ko je žlahta iz DE nosila pomaranče in smo otroci dol padli od sreče.
Delavec, se popolnoma strinjam. Samo naj bo normalno zivljenje (ne luksuz) dosegljivo vsakemu, ki dela, tudi ce dela nizja dela. Dela, s tem prispeva, da skupnost deluje. Zato bi si zasluzil tudi moznost normalnega zivljenja
OK. Samo pri normalnem, moraš delati proračun in izbirati izdatke. Pri lagodnem to ni nujno potrebno. Seveda pa poznamo tudi ljudi, ki delajo obratno in potem jokajo po TV.
Neko pravilo pri meni je, da če si sam ne privoščim, pa bi si lahko, potem tega za normalno življenje tudi en na minimalcu ne rabi imeti.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()

Scaramouche3 ::
Provokacij? Samo preprosto vprasanje je, ampak ker odgovor verjetno ne bi bil skladen s sicersnjo narativo, verjetno ne zelite napisati
PROTEINSKI ::
Scaramouche3 je izjavil:
Neko pravilo pri meni je, da če si sam ne privoščim, pa bi si lahko, potem tega za normalno življenje tudi en na minimalcu ne rabi imeti.
Tukaj se gre za to,da bi ljudje na minimalcu v idealnem svetu lahko privoščili nujne stvari, ne pa drag avto...
Tudi tem na minimalcu bi moral pripadati nov avto na lizing, da bi lahko plačevali tistih 400€ na mesec, da so dostojno mobilni. Zato sem jaz za minimalca okrog 1500€ neto čimprej. Ker 1000€ res ni dovolj za osnove.
Malidelničar ::
David Mayer je izjavil:
Malidelničar je izjavil:
Nižji srednji sloj, saj je vprašanje vsega premoženja?
1M€ v 2026 žal ni to, kar je bil 2008, recimo.
Se strinjam z napisanim. Leta 2008 bi bil 1 mio. meja. Zaradi inflacije to ne drži več.
Recimo da je meja 2-3 mio. 2,5.
Ena dobra bajta + eno dobro stanovanje za oddajat + eno lastniško stanovanje za deco + portfelj naložb (delnice, kripto, starine) + 2 dobra avta.
Zaradi napihnjenih cen stanovanj in stavb ima celo nek nižji sloj hitro lahko do 0,5 mio. EUR (stanovanje + nekaj prihrankov + kakšna malenkost). Ne more biti potem bogastvo 1. mio.
Ker recimo pri lestvici najbogatejših 100 Slovencev, ki jo objavlja Časnik Finance, je meja 44 mio. EUR, malo manj kot 10 let nazaj pa je bila cca 24 mio. EUR.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
@utk, hvala za pdgovor, spostujem. Jaz pa si ne bi zelela, zato si zelim drugacnih usmeritev.
Z ostalim, kar se tice da seveda zblagodnim zivljenjem ne mores dosti pricakovati, se strinjam. Ne strinjam pa se, da z delom ne mores normalno preziveti, brez luksuza, vendar tudi brez strahu za prihodnost itd...saj se razumemo.
Z ostalim, kar se tice da seveda zblagodnim zivljenjem ne mores dosti pricakovati, se strinjam. Ne strinjam pa se, da z delom ne mores normalno preziveti, brez luksuza, vendar tudi brez strahu za prihodnost itd...saj se razumemo.
Zgodovina sprememb…
mirator ::
WizzardOfOZ je izjavil:
Ne, ni moje mnenje napačno, samo tvoje je drugačno.V socializmu nismo imeli izrazite revščine smo pa imeli večinoma nekakšen raztegnjen srednji sloj ter v manjšini ekstremne bogataše.
V jugi res nisi imel marsicesa, imel pa si veliko lazje stanovanje, hiso, redno sluzbo (ok to zdaj ni vec taka tezava, bomo videli se kaj bo z ai xD).
Zdaj imas ogromno dobrin ki jih prej nisi imel, je pa do osnovnih tezje priti. Teh najbolj nujnih za zivljenje. Pa ne zagovarjam juge, da me ne bo kdo narobe razumel, samo glede napisanega pa mislim da je kar bilo nekako tako.
Bila pa je revscina, seveda, saj iz cesa je pa juga sploh izsla, iz vojne, pa ze prej nic ni bilo. Vprasajte kaksne vsaj 80+ ce jih slucajno se niste.
Zdaj imas ogromno dobrin ki jih prej nisi imel, je pa do osnovnih tezje priti. Teh najbolj nujnih za zivljenje. Pa ne zagovarjam juge, da me ne bo kdo narobe razumel, samo glede napisanega pa mislim da je kar bilo nekako tako.
Bila pa je revscina, seveda, saj iz cesa je pa juga sploh izsla, iz vojne, pa ze prej nic ni bilo. Vprasajte kaksne vsaj 80+ ce jih slucajno se niste.
V jugi res nisi imel marsicesa, imel pa si veliko lazje stanovanje, hiso, redno sluzbo (ok to zdaj ni vec taka tezava, bomo videli se kaj bo z ai xD).
Mah isti drek je bilo kot je danes, le da je danes zaradi tehnološkega napredka vsem precej lažje.
Do nepremicnine si zagotovo prisel lazje kot danes. Je pa res zivljenje na splosno zdaj veliko lazje, si ne predstavljam da bi morala ziveti kot so npr sto let nazaj
energetik ::
Malidelničar je izjavil:
Se strinjam, da je 1M danes nekje srednji, morda višji srednji razred, če se gleda cela družina, torej če imata oba skupaj neko bajto + zidanica + investicije + dodatno pokojninsko se hitro pride do tega zneska.
Recimo da je meja 2-3 mio. 2,5.
Ena dobra bajta + eno dobro stanovanje za oddajat + eno lastniško stanovanje za deco + portfelj naložb (delnice, kripto, starine) + 2 dobra avta.
Zaradi napihnjenih cen stanovanj in stavb ima celo nek nižji sloj hitro lahko do 0,5 mio. EUR (stanovanje + nekaj prihrankov + kakšna malenkost). Ne more biti potem bogastvo 1. mio.
Ker recimo pri lestvici najbogatejših 100 Slovencev, ki jo objavlja Časnik Finance, je meja 44 mio. EUR, malo manj kot 10 let nazaj pa je bila cca 24 mio. EUR.
Ampak ne bi pa rekel, da je meja bogastva 2-3M. Zame je bogat tisti, ki ima vilo v Rožni in v Portorožu, vikend v Kranjski, ki si brez kakšne posebne težave kupi neko manjšo nepremičnino na kakšnih dobrih lokacijah v EU, večji čoln, vozila za par 100k, da gre npr. pozimi za 1 mesec v tople kraje itd. Nekaj takega si jaz predstavljam pod "bogat". Za to pa rabiš premoženje verjetno vsaj tam 10-20M.
Do nepremicnine si zagotovo prisel lazje kot danes. Je pa res zivljenje na splosno zdaj veliko lazje, si ne predstavljam da bi morala ziveti kot so npr sto let nazajSi res prišel lažje? Z delom samo 8h dnevno? Ne verjamem. Če se gleda naše starše recimo, morda so res prišli skozi brez večjega kredita, so pa na bajtah garali še vsak dan po šihtu do noči.
Danes pač če imata oba povprečno plačo se vzame kredit na 30 let in tudi prideš do nepremičnine, morda samo z 8h delom obeh partnerjev.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
vendar tudi brez strahu za prihodnost itd...saj se razumemo.
Leva vlada se je usedla na socialo in otroške dodatke kar je bilo zmeraj nedotakljivo. Pa nisem proti da se pleni tudi sociala, ampak v nekem omejenem znesku. Predstavljaj si da si na sociali in po nesreči nekoga poškoduješ, lahko se poškoduje na tvojih stopnicah. Naslednja leta po logiki te vlade ne dobivaš niti evra. Nič.
To so vaši levaki. To da imaš neko varnost, socialo, s tem ni nič narobe, niti nobeni desničarji pri nas niso proti temu. Ampak ne do meje da se ne splača delat. Problem naših levih ni da so levi, ampak da so totalni idioti.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Ampak ne bi pa rekel, da je meja bogastva 2-3M. Zame je bogat tisti, ki ima vilo v Rožni in v Portorožu, vikend v Kranjski, ki si brez kakšne posebne težave kupi neko manjšo nepremičnino na kakšnih dobrih lokacijah v EU, večji čoln, vozila za par 100k, da gre npr. pozimi za 1 mesec v tople kraje itd. Nekaj takega si jaz predstavljam pod "bogat". Za to pa rabiš premoženje verjetno vsaj tam 10-20M.
Jaz takim pravim premožni.
Malidelničar je izjavil:
Za tole že moraš bit privatnik. Ali pa met srečo pri DNK
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tilen03 ()
Do nepremicnine si zagotovo prisel lazje kot danes. Je pa res zivljenje na splosno zdaj veliko lazje, si ne predstavljam da bi morala ziveti kot so npr sto let nazaj
Ah kje oz. odvisno kdo. Firme so imele svoja stanovanja, kjer so lahko delavci dobili, a za vse ni bilo stanovanj. Moj oče je izvisel - pač edinec lahko ostane v hiši staršev. Hiša brez ogrevanja, WCja in kopalnice. Notranji WC smo dobili 1985, kopalnico 1991, telefon 1997. Pa nismo bili zadnji. Soseda je rodila hčerko 1995, celo zimo je hodila na poljski WC 20m stran od hiše (kopalnice niso imeli), od gretja pa krušna peč in štedilnik.
Ah kje oz. odvisno kdo. Firme so imele svoja stanovanja, kjer so lahko delavci dobili, a za vse ni bilo stanovanj. Moj oče je izvisel - pač edinec lahko ostane v hiši staršev. Hiša brez ogrevanja, WCja in kopalnice. Notranji WC smo dobili 1985, kopalnico 1991, telefon 1997. Pa nismo bili zadnji. Soseda je rodila hčerko 1995, celo zimo je hodila na poljski WC 20m stran od hiše (kopalnice niso imeli), od gretja pa krušna peč in štedilnik.
Poznam ene, ki so notranji WC in kopalnico naredili komaj 2002. Sicer je samo mož delal, žena gospodinja. Gretje enako krušna peč + štedilnik.
Je bilo tezko, ampak vseeno lazje kot danes, ce si na minimalcu, ali moras npr ziveti v najemu, ali ce si npr sam in imas slabso placo, pa zdi se mi, da bo vedno tezje v prihodnje.
Delali so pa vcasih vsi vec, urniki so bili npr 42 ur tedensko ali vec, tudi za samo zivljenje si se na splosno moral potruditi. Samo celoten standard enostavno se ni omogocal tega, kar lahko danes.
Pa se enkrat bi rada poudarila, mislim, da je slo vseeno ena boljsih drzav na svetu in bi rada, da tako ostane ali pa gre se na boljse.
Se to bi dodala, ce bi drzava omogocala bolj ugodno in dostopno kreditiranje za prvo nepremicnino tudi za kreditno manj sposobne, bi verjetno veliko pripomogli k resitvi stanovanjskega problema. Mogoce se motim, samo mislim, da ne bi bilo slabo.
Pod pogojem, da letis iz nepremicnine, ce ne placujes, seveda, ne da potem kot socialni problem kar ostanes tam. Mogoce zacasna moznost odloga ob dejanski izgubi sluzbe, v razumni meri.
Delali so pa vcasih vsi vec, urniki so bili npr 42 ur tedensko ali vec, tudi za samo zivljenje si se na splosno moral potruditi. Samo celoten standard enostavno se ni omogocal tega, kar lahko danes.
Pa se enkrat bi rada poudarila, mislim, da je slo vseeno ena boljsih drzav na svetu in bi rada, da tako ostane ali pa gre se na boljse.
Se to bi dodala, ce bi drzava omogocala bolj ugodno in dostopno kreditiranje za prvo nepremicnino tudi za kreditno manj sposobne, bi verjetno veliko pripomogli k resitvi stanovanjskega problema. Mogoce se motim, samo mislim, da ne bi bilo slabo.
Pod pogojem, da letis iz nepremicnine, ce ne placujes, seveda, ne da potem kot socialni problem kar ostanes tam. Mogoce zacasna moznost odloga ob dejanski izgubi sluzbe, v razumni meri.
Zgodovina sprememb…
Je bilo tezko, ampak vseeno lazje kot danes, ce si na minimalcu, ali moras npr ziveti v najemu, ali ce si npr sam in imas slabso placo, pa zdi se mi, da bo vedno tezje v prihodnje.
No te slabe razmere v Jugi so bile v Sloveniji, ki je bila "najbolj razvita v Jugi". Vprašaj kakšnega Bosanca, kako so dol živeli? Imam kolega, ki se je rodil po 1994 in ko so pred vojno bežali na prikolici katero je vlekel star IMT, so zapustili hišo ki še vode ni imela na pipi.
Moja babica&dedek nista bila nikoli na morju, jaz s straši tudi nikoli, dopusti sobote, nedelje, so šle v izboljšanje razmer. Če bi danes delal toliko, bi imel precej več kot včasih.
Aja, za slo govorim seveda. Dol je se sedaj taka revscina, enkrat sem se peljala cez ene predele in sem bila kar sokirana, kako je se vse to slabo, se vedno.
Ne vem, kar jaz osebno poznam, niso pretiravali z delom, pa so si normalno lahko zgradili nepremicnine ali jih kupili (pac lazje kot danes). Sigurno pa ne poznam vseh primerov in razmer, ampak ne vem, danes ne vidis veliko delavcev, ki si kar tako kupijo stanovanje, vcasih je bilo tega vec.
Mogoce se pa tudi motim, v tem.clanku vsaj pise, da je bilo v 90ih relativno se drazje, ne vem pa, kako je bilo se bolj nazaj, ker to smo se ze prakticno osamosvojili
https://www.kapitol.si/novice_1/Novice-...
Tukaj pise nekaj o tem se kako je bilo v jugi
Mogoce se pa tudi motim, v tem.clanku vsaj pise, da je bilo v 90ih relativno se drazje, ne vem pa, kako je bilo se bolj nazaj, ker to smo se ze prakticno osamosvojili
Tukaj pise nekaj o tem se kako je bilo v jugi
Zgodovina sprememb…
Ne vem, kar jaz osebno poznam, niso pretiravali z delom, pa so si normalno lahko zgradili nepremicnine ali jih kupili (pac lazje kot danes). Sigurno pa ne poznam vseh primerov in razmer, ampak ne vem, danes ne vidis veliko delavcev, ki si kar tako kupijo stanovanje, vcasih je bilo tega vec.
Pa saj včasih si delavci niso kupovali stanovanja. Če si imel dobro familijo, si si kupil zemljo in si šel v samogradnjo, kjer ti je sorodstvo pomagalo. Stanovanja pa so bila družbena in jih nisi mogel kar kupiti. Šele z Jazbinškom so dejansko delavci prišli do stanovanj.
Ja, imas prav, sem dala potem se dodaten link kjer to pise. Samo vseeno so pa imeli neko bolj zagarantirano varnost, tudi ce niso imeli lastnega stanovanja. Sicer v tak sistem ravno ne bi sla, kot je bil v jugi
Ja, imas prav, sem dala potem se dodaten link kjer to pise. Samo vseeno so pa imeli neko bolj zagarantirano varnost, tudi ce niso imeli lastnega stanovanja. Sicer v tak sistem ravno ne bi sla, kot je bil v jugi
Ta varnost je bila tako tako. Lahko si jo dobil ni bilo pa nujno. Pa še politično pripanost (članstvo KP) se je precej gledalo še za en rod nazaj (če so bili starši npr. domobranci, si tudi ti nosil posledice). Pač precej kaotično vse skupaj.
Danes bi lahko malce znižali standarde, zmanjšali birokracijo, pa da bi se malce bolj ukvarjali z realnimi stvarmi in jih podpirali. Ker danes ima nek pek, ki peče kruh, več predpisov in težje poslovanje, kot nek programer. Če pa si umetnik ti pa lahko še država plačuje prispevke?! Imamo kup starih hiš pod spomeniškim varstvom?! Ne vem, zame je namen hiše zato da mi zagotavlja neko bivanje, ne da lepo starinsko zgleda. In te stvari bi lahko našteval cel dan.
Vsaka resnejša firma v jugi je imela svoja počitniška stanovanja. Fakultete, osnovne šole in firme iz tistega časa imajo še danes kapacitete po lošinju in ostalih počitniških naseljih, ki so se zgradili v Yu.
Če si bil vsaj malo zagret si dobil državni in pa od firme kredit, ki si ga odplačal v celoti z eno plačo.
Jazbinškova stanovanja se je talalo za drobiž, že tako pa si imel možnost z navadno delavsko plačo biti v državnem stanovanju, če si uspel v času tranzicije odcolati par dinarjev, si imel predkupno pravico na fletu, ki si ga potem odkupil za nekaj 1000DEM.
Večina blokov, ki jih vidiš po Lj je bila zgrajena v tem času. Toplice, hoteli po obali, smučarska naselja, to je vse še od takrat.
Veliko naroda je v času te gospodarske rasti prvič šlo na morje, nato pa je bil to letni dogodek.
Ja, revni so bili vsi, predvsem zaradi pretekle vojne ampak tako je bilo tudi po celi evropi.
Če si bil vsaj malo zagret si dobil državni in pa od firme kredit, ki si ga odplačal v celoti z eno plačo.
Jazbinškova stanovanja se je talalo za drobiž, že tako pa si imel možnost z navadno delavsko plačo biti v državnem stanovanju, če si uspel v času tranzicije odcolati par dinarjev, si imel predkupno pravico na fletu, ki si ga potem odkupil za nekaj 1000DEM.
Večina blokov, ki jih vidiš po Lj je bila zgrajena v tem času. Toplice, hoteli po obali, smučarska naselja, to je vse še od takrat.
Veliko naroda je v času te gospodarske rasti prvič šlo na morje, nato pa je bil to letni dogodek.
Ja, revni so bili vsi, predvsem zaradi pretekle vojne ampak tako je bilo tudi po celi evropi.
Gradilo se je pa z udarniškimi akcijami in obveznimi samoprispevki.
Danes je pa čisto obratna zbiroktatizirana scena, ko rabiš prvo OPN, namembnost, okoljnovarstveno, prispevke, gradbeno, arhitekta, nadzornega, komunalne priključke, uporabno, pa sem sigurno še kaj pozabil.
Danes je pa čisto obratna zbiroktatizirana scena, ko rabiš prvo OPN, namembnost, okoljnovarstveno, prispevke, gradbeno, arhitekta, nadzornega, komunalne priključke, uporabno, pa sem sigurno še kaj pozabil.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
@johnny res je, se strinjam. Ravno vceraj mi je kolega posiljal linke do novih pravil, ki bodo potrebni pri izstavljanju racunov, ukazano by eu. Kdaj bodo to zmanjsal, ne vem zdi se da samo povecujejo
Po moje bi bil danes marsikdo za udarnisko akcijo, ce bi to pomenilo, da bo lazje prisel do nepremicnine :)
Po moje bi bil danes marsikdo za udarnisko akcijo, ce bi to pomenilo, da bo lazje prisel do nepremicnine :)
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| ⊘ | Začaran krog revščine (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 40047 (35220) | bluefish |
| » | Pomoč najbolj revnim (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 17748 (15431) | 111111111111 |
| » | nov način gradnje neprofitnih stanovanj (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 27500 (24241) | mat xxl |
| » | V kratkem podražitev hrane v Sloveniji 2017 (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 52442 (48068) | Utk |