» »

Vedno več ljudi na pragu revščine

Vedno več ljudi na pragu revščine

««
3 / 12
»»

ripmork ::

p1nky je izjavil:

Leva vsaj malo se da na socialo

Dobro vas obračajo. Slovenija je globalno med najbolj egalitarnimi državami (relativno nizka neenakost), za socialne prispevke gre iz bruto plače procentualno praktično največ v EU. Pod sedanjo vlado (ki jo defacto vodi Levica), se samo nabija davčna obremenitev državljanov, delavec pa dobi relativno manjši neto kot prej (beri: kupna moč ljudi pada). Pol pa taisti ljudje "skrbijo za socialo" z administrativnim dvigovanjem minimalca (ki bo samo povzročil inflacijo in pognal cene vseh storitev gor, da bo čez par mesecev vse še slabše). Poklicni populitični gobezdači o sociali vsem kradejo iz denarnice, ti jim pa še ploskaš.

Mimogrede: Leva propaganda je v Sloveniji bistveno močnejša in podprta s strani vseh večjih medijev (RTV tu kraljuje). Predolgo sem še sam padal na njihove fore.

feryz ::

A bejž no? Mediji da so bolj naklonjeni vladajoči kamarili (barva ni važna), ki jih plačuje?
Kaj ne poveš?
A ste pozabili, kako je bilo pred štirimi leti na RTV? Kako je vlekla super na desno?
Zdaj se je pa obrnilo?

delavec44 ::

Še en razlog več, da se RTV ukine. Mislim, depolitizira.

Jo pa po moje vseeno, ne glede na trenutno vlado, vleče bolj na levo.

Malidelničar ::

Mene pa pri tej revščini v Sloveniji zanima: a mi dejansko narobe izračunavamo revščino?

Ker se prag revščine kar arbitrarno zvišuje in s tem realno - razen v redkih obdobjih zelo hitre rasti - % revnih ne more konkretno pasti.

Zadnjič smo nekje debatirali na temo % revnih, ki se je povečal (tu so podatki, lahko si nastavite: https://www.stat.si/StatWeb/Field/Index... in je zraslo na 13,2% in 276.000 ljudi.
Ampak za primerjavo to je v absolutnem številu več kot l. 2011 po 3 letih hude krize (273.000), ko so kreširale firme, potem gradbeništvo, bil je kreditni krč, proračun glede doklad/sociale izčrpan itd.
Zanimivo tudi, da ko je bila kriza 2008-2012 se je potem revščina še vlekla, vrhunec v % in absolutnih številkah je bil l. 2013/14 291.000 ljudi in zdaj nismo tako nižje.
Ampak v času potem okrevanja 2014-2020 smo l. 2019 še vedno imeli 243.000 in 12%, s tem da so l. 2016/17-2019 res bila mini gospodarski 'boom' kolikor se spominjam.
In celo v časih pre-GFC booma so v l. 2007 namerili 225.000 in 11,5%?!?

A so meritve tako zastavljene, da imamo v državi tudi v dobrih časih avtomatsko vsaj 10-12% revnih in je od tega 6-7% "revnih" in samo 4-5% res revnih?

Predstavljajmo si hipotetični scenarij, da imamo zdaj neko (kakršnokoli že) reformno vlado 2 mandata, vsaj 10 let, finance se stabilizirajo, dosežemo počasi višjo rast BDP (kot pod Cerarjem, celo nad 5%), izvoz se okrepi, dodana vrednost gre gor, nastajajo novi Akrapoviči in Boscaroli.

Ampak slovenski SURS bo še vedno meril v tem hipotetičnem "golden age" scenariju do leta 2036, da imamo 13% revnih in 280.000 ljudi pod pragom revščine.

Mi lahko kdo to razloži?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

GizmoX ::

Po domače, čeprav narobe:
2.000.000 Slovencev razporediš glede na NETO dohodek.
Določiš mediano: 1.000.000 Slovencev ima manj kot toliko NETO dohodka, 1.000.000 Slovencev ima več kot toliko NETO dohodka.
Mediana 2024: 1.635 € / mesec.

Prag tveganja revščine = 60% mediane.
Prag 2024 = 981 € / mesec.

981€ / mesec za samsko ali prvo osebo v gospodinjstvu.
+ 50% / mesec za vsako naslednjo osebo nad 14 let, v gospodinjstvu.
+ 30% / mesec za otroke

2 starša in 2 otroka: 100 + 50 + 30 + 30% = 210% = 2.060 € / mesec NETO. Manj kot to, in so pod pragom revščine.

Čez palec: penzija je 60% plače. Samska oseba na podpovprečni plači, ki se upokoji, pade pod prag revščine. Kaj šele tisti na minimalcu ...
udirač => uni. dipl. inž. rač.

Utk ::

Tako računanje je smešno. Taka družina bi v Dubaju lahko imela tudi 10 jurjev na mesec, pa bi bli še zmeraj pod pragom revščina, ker bi bli pod 60% povprečja.

Potem nas je 98% revnih, samo pravo referenco si moramo postavit.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

GizmoX: hvala.
Ampak a to je bilo določeno po kakšni metodologiji?
Je to ista metodologija kot drugje v EU-ju?

p1nky ::

Vem, da je slovenija zaenkrat se med najbolj egalitarnimi drzavami, zato pa zelim, da tako tudi ostane. Zrusi se lahko hitro, postavi nazaj pa zelo tezko.
Kaj je pa jansa hotel zbizat? Davke najbogatejsim? Kako se potem v svetu ne bi zelo hitro povecevala neenakost, ce imajo ze tako najbogatejsi se vec oproscenega, vsi pa vemo, da denar dela denar. Nekdo, ki kimaj pride cez mesec, ne more nic prisparat. Tudi ce prispara neko revscino, jo pobere inflacija. Vlagat ne more, ker ima premalo in ne more tvegati se tistih par ficnikov, ce jih sploh ima. Zato bom vedno volila levo in bom proti desni.

@scaramouche se popolnoma strinjam glede migracij. Ce leva ne bi tega podpirala v taki meri bi po moje imela veliko vec volivcev. Na zalost vseh pljuvajo v lastno skledo

Naj mi eden od vas, desno usmerjenih razlozi:
Minimalna placa, najem.
Da recimo damo se vitko drzavo, zasebno zdravstvo in solstvo.
Kako ti ljudje prezivijo?
Aja, so krivi ker se ne znajdejo. In kako bi bilo, recimo, da bi se cel svet znasel? Sami miljonarji, sam akhm kdo jim cisti, gradi, dela ceste itd itd, ce se pa vsi znajdejo? Vsi so potrebni, da svet lahko deluje. In ne more biti tako, da eni pa komaj prezivijo.
Razen seveda, ce ste vsi vi visji sloj, toliko visji, da tudi racunov za solanje in zdravstvo privat ne bo problem placevati, ter ste hkrati popolnoma brez empatije in vam je vseeno, ce ostali trpijo in crkavajo za vas uzittek.
Ce imate kakrsenkoli kontra dokaz, kako lahko vsi boljse zivijo, ce imajo eni ogromno, drugi pa nic, pa z njim na plano

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: p1nky ()

nekikr ::

Kaj je pa jansa hotel zbizat? Davke najbogatejsim?

Ja škoda, da ne veš tega, pa bi vseeno šel na volitve. Sprejeli so zakon o dohodnini, ki bi ljudem, se pravi vsem, precej dvignil prihodke, pa so to levaki takoj ukinili, ker država rabi vedno več. Zato se tudi minimalna plača dviguje, ker država pobere neprimerno več kot slehernik.

Ja, saj, vitka drzava. Sem napisala zgoraj kaj to pomeni

Bogatim se vec! Potem bo boljse za vse! Ce boste pojedli manj drage nezdrave hrane, boste bolj vitki, kar je dobro za vas!

Zgodovina sprememb…

p1nky je izjavil:

Minimalna placa, najem.
Aja, so krivi ker se ne znajdejo. In kako bi bilo, recimo, da bi se cel svet znasel? Sami miljonarji, sam akhm kdo jim cisti, gradi, dela ceste itd itd, ce se pa vsi znajdejo? Vsi so potrebni, da svet lahko deluje. In ne more biti tako, da eni pa komaj prezivijo.
Razen seveda, ce ste vsi vi visji sloj, toliko visji, da tudi racunov za solanje in zdravstvo privat ne bo problem placevati, ter ste hkrati popolnoma brez empatije in vam je vseeno, ce ostali trpijo in crkavajo za vas uzittek.
Ce imate kakrsenkoli kontra dokaz, kako lahko vsi boljse zivijo, ce imajo eni ogromno, drugi pa nic, pa z njim na plano

Če imaš raje da smo vsi enako revni kot da bi imeli vsi več, ampak nekateri še več več, potem voli levo še naprej. Vi niste za reveže, ampak ste proti tistim, ki imajo malo več.

Zame je to zelo zlobno razmišljanje.

Nene, raje imam, da ima 12 ljudi vec kot pol sveta, ste zadnjic komentirali v eni drugi temi

David Mayer ::

Vprašaj kogarkoli v Sloveniji, če bi bil sprejel, da prejme (2026 realen!) 1MEUR, če sosed prejme 2MEUR!

To so pač ekstremistična gledanja, ki jih MSM vceplja.
Problem je, če ŽE gre za skrajni rob družbe...

Zgodovina sprememb…

Rada bi samo, da utk in podobni povejo, kako je boljse za clovestvo, ko ima 12 ljudi vec kot pol sveta. In logika, bogatim dajmo vedno vec, na koncu neizbezno pripelje do takega stanja

Pa saj ni samo 12 ljudi bogatih, kaj se tega bojiš.

Že povprečna plača v Sloveniji je že pred leti pomenila, da si ŽE med 10% najbogatejših na svetu, FFS!

Kaj se grebeš!?

Zgodovina sprememb…

PujsekPepe ::

p1nky je izjavil:

Ja, saj, vitka drzava. Sem napisala zgoraj kaj to pomeni

Bogatim se vec! Potem bo boljse za vse! Ce boste pojedli manj drage nezdrave hrane, boste bolj vitki, kar je dobro za vas!

Glej po tvojem je najbolje da se vsi zaposlimo v javnem sektorju?
To ni ne komunizem ne kapitalizem kar je sedaj. V komunizmu so delavcem zgradil hruscovke pa so pol hodil delat v fabrke. Luksusa pa avtomobilov res ni blo se je pa dal. Ce pogledas danes je vse obrnjeno mas poceni kitajsko robo sam jo nimas kam dat ker pac so nepremicnine tako drage.

Lejte, resno...
Ali je od vas, desnih, kaksen, ki mi je dejansko sposoben odgovoriti na moje vprasanje? Brez nekih izvijanj, leporecenja in ostalega politikantskega govora. Tole se oglasuje kot tehnicni forum, tako da mislim, da vsi veste, kaj pomeni dejanski odgovor.
Kdo je napisal, naj bomo vsi v javnem sektorju in snazilke? In ja, valda da nek doktor naj dobi vec kt snazilka, ne pa da ma on tri ferarije una si pa za jest ne more kupit

Zgodovina sprememb…

PujsekPepe ::

Sej to je skoz zgodovino ze isto. Ne rimljani ki niso imel za jest so fantke od 5 let naprej prodajal v prostitucijo. Preberi si se za azijo pa mogoce grcijo...

Kako dolgo še, p1nky, upam, da razumeš vsebino, kaj porečeš?

Amm v eu vlada desna stran trenutno kot vem?
Plus nihce mi ni odgovoril, zakaj je to boljse.
In ppepe, vem da je bilo to v zgodovini zal vedno tako. Ker pa sem kot kaze vecni optimist, upam, da se mogoce mogoce vsaj malo zacne dvigat morala in miselnost ljudi in se kak spremeni. Ampak trenutno ie zelo mocan naklon v desno, sem ze napisala, in kako se to kaze v svetu? Same vojne, samo sranje se vecje, se vec neenakosti...
ne strinjam se z vsem na levi, nikakor ne. Doloceni desni elementi, vsaj v dolocenem delu, so dobri. Ampak, ce pa zaokrozim vse skupaj kot celoto, je desna pac toliko slabsa glede teh stvari, da mislim, da bomo z desnicarji na celu prisli v se veliko slabsi svet, kot sicer.
Pa se vedno, prosim za odgovore na moje prejsnje vprasanje :)

Zgodovina sprememb…

Kdo bi sicer vladal v EU?
Levi, kateri levi?
EU ni Slovenija.

Lahko mogoce odgovoris na moje primarno vprasanje in nehas z izmikanjem? Ali ti ociten odgovor ni vsec, ker ni skladen z desno agendo, pa se ga izogibas?
Aja se eno vprasanje, kje si raje kot tip drzave:
Slovenija (zdravstvena in socialna varnost, visoki davki)
Usa (nic varnosti glede tega, davki za bogate nizki, za navadne pa ne vem)

Slovenija je čisto ok, če delaš za Američane preko kakšnih Belize/romunskih podružnic :D

p1nky je izjavil:

Lejte, resno...
Ali je od vas, desnih, kaksen, ki mi je dejansko sposoben odgovoriti na moje vprasanje? Brez nekih izvijanj, leporecenja in ostalega politikantskega govora. Tole se oglasuje kot tehnicni forum, tako da mislim, da vsi veste, kaj pomeni dejanski odgovor.
Kdo je napisal, naj bomo vsi v javnem sektorju in snazilke? In ja, valda da nek doktor naj dobi vec kt snazilka, ne pa da ma on tri ferarije una si pa za jest ne more kupit

Sej smo ti odgovorili, pa ne razumeš. Kako boš v Sloveniji obdavčil milijarderje, če pa nimamo nobenga? Zakaj nekdo, ki ima 1500 evrov plače namesto 1000, mora plačevat 500 evrov vrtca namesto 100? Zakaj dobi 0 doklad, tist s 1000 pa 200 evrov? Tistih, ki imajo 2000 in več je pa menda 10%, pa že zdaj plačujejo 50% pri plači in nimajo nič od "socialne" države. Ti bi jim pa še več vzela in še več dala tistim, ki sicer zaslužijo pol manj, ampak v bistvu so na koncu leta cca na istem. Vi vidite samo "2000 evrov plače", ali pa 3500 bruto. Ne vidite da gre pol za davke, in da "reveži" dobijo kupe doklad in subvencij, že tist s 1500 pa praktično nič. Zakaj bi sploh kdo delal nadure, če mu pol pobere država, in da tistemu, ki ne dela nadur? Kje je meja ko bi nekomu priznali jebemti, temu bi pa lahk pustili malo več.

Daj ti odgovori na to.

Vsi enaki vsi revni, drugače ne more bit.

Zgodovina sprememb…

energetik ::

p1nky je izjavil:

Amm v eu vlada desna stran trenutno kot vem?
In ppepe, vem da je bilo to v zgodovini zal vedno tako. Ker pa sem kot kaze vecni optimist, upam, da se mogoce mogoce vsaj malo zacne dvigat morala in miselnost ljudi in se kak spremeni. Ampak trenutno ie zelo mocan naklon v desno, sem ze napisala, in kako se to kaze v svetu? Same vojne, samo sranje se vecje, se vec neenakosti...
ne strinjam se z vsem na levi, nikakor ne. Doloceni desni elementi, vsaj v dolocenem delu, so dobri. Ampak, ce pa zaokrozim vse skupaj kot celoto, je desna pac toliko slabsa glede teh stvari, da mislim, da bomo z desnicarji na celu prisli v se veliko slabsi svet, kot sicer.
Pa se vedno, prosim za odgovore na moje prejsnje vprasanje :)
Ti si najprej naštudiraj, da ne obstaja samo 1 politična os levo-desno, ampak imam vsaj 2 različni, in sicer glede družbene ureditve in posebej glede ekonomske ureditve. V SLO tlačijo vse skupaj v en koš.
Na svetu pa je tako kot je zaradi keynesianskega sistema, ki temelji na stalnem printanju valut in nenehni rasti. To je nek avtoritaren in izkrivljen kapitalizem. Pravega kapitalizma praktično še nismo videli. Neenakost je sicer naravno stanje človeštva, saj je tudi gonilo razvoja in napredka. Če bi stalno na silo uveljavljali 100% enakost, bi še vedno vsi sedeli v blatu v jamah.
vires in numeris

To je boljše zato, ker če pustiš nekaterim da imajo več, imajo vsi več. Če vse tlačiš na isti nivo, se ne splača delat in s(m)o vsi reveži. In to na nižjem nivoju kot če imajo nekateri več. Kako tega levičarji ne razumete, res ne razumem. Dokazov v zgodovini je ogromno.

Za vas ni problem če mora nekdo preživet z 800 evri, za vas je problem če ima nekdo 1200 evrov. Če bi vsi imeli 600, bi bli pa v indiji faking koromandiji po vaše.

Zgodovina sprememb…

Kdo govori, da je tako v sloveniji, mogoce vi slabo berete :) napisala sem, da vem da je slo ena najboljsih in da zelim, da tako ostane.
Kot primere pa dajem drzave, ki delujejo po desnih nacelih.
Pa se vedno nisem dobila odgovorov, zakaj bi bilo tisto boljse

Ne na primeru slovenije, ampak konkretne desne filozofije

Zgodovina sprememb…

mirator ::

In ja, valda da nek doktor naj dobi vec kt snazilka, ne pa da ma on tri ferarije una si pa za jest ne more kupit
Ampak ni tako enostavno. V zasebnem sektorju je to nekoliko lažje, ker se od tvoje izobrazbe zahteva učinek. Če tega ni, letiš. V JU je sicer tudi važen učinek, vendar je na žalost odvisen od klientelizma in politične pripadnosti. V JU ima včasih snažilka večji učinek od nekega FDV doktorja.

Ja, nihce ne zanika, da je ogromno problemov in korupcije.
Se vedno pa nimam nobenega odgovora, kako je boljse, ce tega ni. In kako je boljse za vse, ce imajo nrkateri vse in drugi nic. In ce bogatim dajemo vec in vec imajo revni manj in mani in ptide do ekstremnih razlik

Se lahko v realnosti po kom zgledujemo?

Recimo... SFRJ? SZ? Kitajska? Venezuela? Kuba?

p1nky je izjavil:

Ja, nihce ne zanika, da je ogromno problemov in korupcije.
Se vedno pa nimam nobenega odgovora, kako je boljse, ce tega ni. In kako je boljse za vse, ce imajo nrkateri vse in drugi nic. In ce bogatim dajemo vec in vec imajo revni manj in mani in ptide do ekstremnih razlik

"Bogatim" država nič ne "daje", le več ali manj jemlje.

Ti enostavno ne razumeš, da če hočeš imeti vse nad pragom revščine in s svojim stanovanjem, bodo morali to sami zaslužiti ali pa jim bo to dala država, ki:
1. obdavčila premožnejše
2. se zakreditirala

Ob prvi točki bodo ti začeli bežati iz države in državnih prihodkov bo še manj. Tudi če vse vzameš 5% najpremožnejšim v SLO, boš še vedno imela folk pod pragom revščine, seštevati in deliti verjetno znaš.
In ko premožnejši odidejo, državi ostane le še točka 2., torej da se zakreditira, kar pa pomeni, da bodo to preko inflacije plačali vsi, najbolj pa najrevnejši. Ne razumeš, da bodo potem tudi "revnejši" več zapravljati in dvignili cene blaga in storitev - in spet bodo izgubili kupno moč.
Zakaj ne razumeš, da zastonj kosila ni?
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

p1nky je izjavil:

Kdo govori, da je tako v sloveniji, mogoce vi slabo berete :) napisala sem, da vem da je slo ena najboljsih in da zelim, da tako ostane.
Kot primere pa dajem drzave, ki delujejo po desnih nacelih.
Pa se vedno nisem dobila odgovorov, zakaj bi bilo tisto boljse

Ne na primeru slovenije, ampak konkretne desne filozofije

Ti voliš v Sloveniji, ne?

In v Sloveniji bi bilo boljše, če bi imeli več desničarjev, ne manj. Če misliš, da boš z voljenjem Levice spremenila sistem v Ameriki (kjer btw so vseeno vsi, tudi reveži, bolj bogati kot smo mi), potem si pa eno naivno dete.

Opa, energetik!

Prag revščine je administrativen in ne gre za absolutno revščino!

Kako to razumeti, uporabiti s strani politike?

Zgodovina sprememb…

Js bi kot zgled dala kr slo, kjer se ni tolk slabo, mogoce kaksna avstrija
Mi bo sicer kdo odgovoril na prvotno vprasanje, ali ne? Ne sprasujem za slo specificno ampak za splosno desno ideologijo, kot sem ze veckrat napisala. Zakaj na to ne zelite odgovoriti? In noben ni napisal da zelim imeti vse pod pragom revscine, ne mi polagat besed ki jih nisem izrekla

Zgodovina sprememb…

Sem ti napisal 3x, če ne razumeš, nisem za to kriv jaz, ampak levi šolski sistem.

In noben ni napisal da zelim imeti vse pod pragom revscine, ne mi polagat besed ki jih nisem izrekla

Ne da to želiš, ampak če bi bilo tako kot ti želiš, bi bli vsi pod pragom revščine. Again, če ne razumeš, nisem za to kriv jaz, ampak levi šolski sistem.

Minimalna placa, najem.

Torej takšnih ni v drugih državah, ker so že pokojni ali kaj?

p1nky - energetik ti je najbolj korektno pojasnil.

Problem jaz vidim v tem, da levi ekonomski ukrepi v bistvu dušijo srednji razred, ker bogatih v Sloveniji sploh ni.

Igor Lukšič je enkrat ful dobro pojasnil, da SLO levica pri govorjenju o slovenskih "bogataših" dela napako, ker na koncu za bogate označi slovenski srednji razred.
Kar je Lukšič želel povedati je, da v bistvu v SLO celo nimamo takšne baze, ki bi jo lahko v tako visoki meri obdavčili (bodisi z visokimi % v štartu, bodisi s strmo progresijo itd.).

Kar je Lukšič želel povedati je, da v bistvu v SLO celo nimamo takšne baze, ki bi jo lahko v tako visoki meri obdavčili (bodisi z visokimi % v štartu, bodisi s strmo progresijo itd.).

Kako da ne, če pa že z malo nad povprečno plačo prideš na 40-50% obdavčitev? Problem je samo v tem, da je meja za take davke vsaj 5x prenizka. Colarič ima visoko plačo. Ne pa nekdo, ki ima 2500 neto, bemu mast.

Ampak levičarjem tega ne boš vbil v betico niti pod razno.

Zgodovina sprememb…

Propagando imamo pa močno, tudi na tem forumu, isti poznani troli pod različnimi imeni :D

Machete ::

Boomerang je izjavil:

Berem in poslušam, da je vedno več ljudi na pragu revščine, da plače ne sledijo tempu inflacije, da za isti denar vedno manj prinesemo iz trgovine itd.
Sprašujem se, kje je meja tega. Danes imaš morda povprečno plačo, kaj pa čez 10 let? Bo takrat že vsak drugi delaven na pragu revščine?

Kakšne so rešitve, da zaposlen, delaven človek ne bo delal samo za preživetje, ampak da bo od življenja tudi nekaj imel?

Tako je že 10.000 let.
Ne razumem polemik in vihtenja rok v nebo. Inflacija je skoraj tako naravna kot narava sama.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-5080 GAMING|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

feryz ::

David Mayer je izjavil:

Slovenija je čisto ok, če delaš za Američane preko kakšnih Belize/romunskih podružnic :D
Pravzaprav je še boljša če delaš za geni preko romunskih podružnic.

Scaramouche3 ::

Utk je izjavil:

ampak levi šolski sistem.

Kaj bi bil program desnega?

feryz je izjavil:

David Mayer je izjavil:

Pravzaprav je še boljša če delaš za geni preko romunskih podružnic.

Mislim, da je tudi 'p1nky' razumela... Pod tem ali kakšnim drugim imenom :D

delavec44 ::

Malidelničar je izjavil:

p1nky - energetik ti je najbolj korektno pojasnil.

Problem jaz vidim v tem, da levi ekonomski ukrepi v bistvu dušijo srednji razred, ker bogatih v Sloveniji sploh ni.

Igor Lukšič je enkrat ful dobro pojasnil, da SLO levica pri govorjenju o slovenskih "bogataših" dela napako, ker na koncu za bogate označi slovenski srednji razred.

Pa tudi, če bi jo imeli, bi bila že davno davčno rezidirana v Monaku.

Machete je izjavil:

Boomerang je izjavil:

Berem in poslušam, da je vedno več ljudi na pragu revščine, da plače ne sledijo tempu inflacije, da za isti denar vedno manj prinesemo iz trgovine itd.
Sprašujem se, kje je meja tega. Danes imaš morda povprečno plačo, kaj pa čez 10 let? Bo takrat že vsak drugi delaven na pragu revščine?

Kakšne so rešitve, da zaposlen, delaven človek ne bo delal samo za preživetje, ampak da bo od življenja tudi nekaj imel?

Tako je že 10.000 let.
Ne razumem polemik in vihtenja rok v nebo. Inflacija je skoraj tako naravna kot narava sama.
Tole si pa sfalil za 180°. Inflacija je naravna toliko kot je naraven FED in ostale centralne banke :))
Sicer je večino blaga in storitev vedno lažje in ceneje pridelovati s časom, kar se vidi, če jih ceniš v trdnem denarju, npr. zlatu. Vse se ceni ali vsaj ostaja na enakem nivoju, če gledaš v gramih zlata. Problem je, ker se "cenijo" tudi naše plače.

Pri nekaterem blagu je deflacija celo tako močna, da prehiteva inflacijo papirnatih valut, kar lahko vsak vidi pri ceni elektronike in gadgetov.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Scaramouche3 je izjavil:

Utk je izjavil:

Vsaj neke osnove ekonomije. Ta prave, ne komunajzerske.

bm1973 ::

David Mayer je izjavil:

Če delaš za ZDA, lahko delaš preko ZDA podružnice ;).

Utk je izjavil:

Scaramouche3 je izjavil:

Utk je izjavil:

Vsaj neke osnove ekonomije. Ta prave, ne komunajzerske.
Dejansko se v trenutnem sistemu o "ekonomiji" učijo le toliko, da spoznajo kovance in bankovce, ter kdaj smo uvedli € :))
vires in numeris

bm1973 je izjavil:

Če delaš za ZDA, lahko delaš preko ZDA podružnice ;).

Je res - 'p1nky' je bila zelo specifična glede slovenskega in ameriškega standarda, sem moral pridodati prakse naših vrlih/vzornih politikov leve sredine, ker jih zelo spoštuje :D
««
3 / 12
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Začaran krog revščine (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20340067 (35240) bluefish
»

nov način gradnje neprofitnih stanovanj (strani: 1 2 3 )

13727513 (24254) mat xxl
»

V kratkem podražitev hrane v Sloveniji 2017 (strani: 1 2 3 4 )

19252454 (48080) Utk

Več podobnih tem