» »

Vedno več ljudi na pragu revščine

Vedno več ljudi na pragu revščine

««
«
1 / 11
»»

Boomerang ::

Berem in poslušam, da je vedno več ljudi na pragu revščine, da plače ne sledijo tempu inflacije, da za isti denar vedno manj prinesemo iz trgovine itd.
Sprašujem se, kje je meja tega. Danes imaš morda povprečno plačo, kaj pa čez 10 let? Bo takrat že vsak drugi delaven na pragu revščine?

Kakšne so rešitve, da zaposlen, delaven človek ne bo delal samo za preživetje, ampak da bo od življenja tudi nekaj imel?

Scaramouche3 ::

Boomerang je izjavil:

Berem in poslušam, da je vedno več ljudi na pragu revščine, da plače ne sledijo tempu inflacije, da za isti denar vedno manj prinesemo iz trgovine itd.
Sprašujem se, kje je meja tega. Danes imaš morda povprečno plačo, kaj pa čez 10 let? Bo takrat že vsak drugi delaven na pragu revščine?

Kakšne so rešitve, da zaposlen, delaven človek ne bo delal samo za preživetje, ampak da bo od življenja tudi nekaj imel?

Sej smo bili za bojkot izdelkov in samo nakup najnujnejšega na tem forumu, pa očitno ni zanimanja.
Jaz sem takoj ZA, akcija par mesecev, pa naj dvigujejo ker jim noben ne reče NE...

V zadnjih par letih sem videl neverjeten dvig nakupov zelo dragih avtomobilov in srednji razred ni tako slab. Verjetno je ljudi sram priznati,se raje zapufajo in jedo slabo, da slučajno ne bi štrajkali kot neki luzerji...

ripmork ::

Srednji sloj izginja. V naslednjih 10-ih letih se zna že samo zaradi umetne inteligence trg dela (in posledično vsega ostalega) korenito spremenit. Bojim se, da ne na bolje.
Da sploh ne omenjamo staranje prebivalstva, ipd...

Direktne rešitve (moč posameznika): da človek ne troši po nepotrebnem in najde bolje plačano službo, se prekvalificira v nekaj donosnejšega, monetizira popoldanski / večerni hobi, oziroma vse prihranjeno (razen neke rezerve za hude čase) dolgoročno investira v plemenite kovine / dober globalno diverzificiran etf (mogoče malenkost v BTC) - in tako ne le kljubuje inflaciji, ampak dejansko plemeniti premoženje. Slovenci smo načeloma še vedno zelo nenaklonjeni investiranju, kar je v bistvu škoda.

Indirektne rešitve (kjer bi morala politika in država opravit levji delež): boljša samoregulacija sistema, zmanjšanje davčne obremenitve državljanov preko optimizacije / debirokratizacije državnega aparata (davkoplačevalski milijoni se netransparentno razmetavajo na polno), boljšega pregona korupcije in boljše kontrole dela v JS, ipd. To bi omogočilo davčno razbremenitev tako za fizične osebe kot za podjetja, delavec pa bi ob nižji obdavčitvi dela na svoj račun ob istem brutu prejel višji neto. Pa splošno izboljšanje pogojev za gospodarstvo in privabljanje kapitala (samo v zadnjih nekaj letih smo ga kar nekaj izgubili), delavna mesta z višjo dodano vrednostjo zaradi previsoke obdavčitve plač odhajajo drugam. Vzpodbujanje podjetništva in inovativnosti.

Prve omenjene so velik izziv, na realnost indirektnih se pa žal sploh ni za zanašat,...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ripmork ()

BCSman ::

Skoz samo te bedne trgovine in cene kosarice se omenja. To pac velja za nekoga iz garsonjere ki nima drugih stroskov kot trgovine. Kaj pa oderuske cene mojstrov, ce mas kaj za popravit ali bognedaj obnovit na bajti?
Sodobni avti tudi peljejo k revscini, ze sami avti so dragi, pa pol kasko, pa okvare in rezervni deli,...vse umetno nabite cene zaradi bruseljskih regulacij in apetitov industrialcev.

BCSman je izjavil:

Skoz samo te bedne trgovine in cene kosarice se omenja. To pac velja za nekoga iz garsonjere ki nima drugih stroskov kot trgovine. Kaj pa oderuske cene mojstrov, ce mas kaj za popravit ali bognedaj obnovit na bajti?
Sodobni avti tudi peljejo k revscini, ze sami avti so dragi, pa pol kasko, pa okvare in rezervni deli,...vse umetno nabite cene zaradi bruseljskih regulacij in apetitov industrialcev.

Torej če imaš že bajto in avto, se mora nižji razred boriti zate, kako pa?
Go fundme?

Zgodovina sprememb…

enavlaka ::

Meja tega je v obliki fevdalizma, kjer nobeden razen kralja nima nič.
Sistem je naravnan izkoriščanju posameznika.

Dokler so se morala gospodarstva postavljati eno pred drugimi, katero nudi boljše storitve in kvaliteto življenja delavcem, so se le ti še trudili.

Sedaj s totalnim nadzorom in cenzuro tega ni več potrebno početi in se lahko stiska narod po želji.

Kšeftanje s kovinami ali delnicami je samo socialni korektiv zaradi prenizke plače.
Realnost je ukrepi ali ne, razlika je samo par let v temu, da si bodo tuji megakonglomerati lastili vse.

ripmork ::

BCSman je izjavil:

Kaj pa oderuske cene mojstrov, ce mas kaj za popravit ali bognedaj obnovit na bajti?

Posledica neravnovesja trga (precej več povpraševanja kot ponudbe) in dveh desetletij vzgoje "samo pejt nekaj študirat, da ti ne bo treba kaj težkega delat".
Zdej pa generacije xyz diplomantov in doktorjev (z vprašljivim uporabnim znanjem v realnosti), medtem ko majstrov primanjkuje, pa zato toliko lažje pride do izkoriščanja.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ripmork ()

blackbfm ::

da za isti denar vedno manj prinesemo iz trgovine

ma ne seri.. zadnič sem dubu bor mašino za 20 euro v hofru. z baterijo vred. kdaj v zgodovini si dubu jeben vrtalnik za tak denar? okej, razumemo da ne more bit to neka industrijska kvaliteta, a za občasno uporabo čist okej.... in takih je še 1001 izdelkov

ripmork je izjavil:

BCSman je izjavil:

Kaj pa oderuske cene mojstrov, ce mas kaj za popravit ali bognedaj obnovit na bajti?

Posledica neravnovesja trga (precej več povpraševanja kot ponudbe) in dveh desetletij vzgoje "samo pejt nekaj študirat, da ti ne bo treba kaj težkega delat".
Zdej pa generacije xyz diplomantov in doktorjev (z vprašljivim uporabnim znanjem v realnosti), medtem ko majstrov primanjkuje, pa zato toliko lažje pride do izkoriščanja.

Dobri majstri so šli v tujino. Vpis vsaj do nedavnega ni bil tako nizek.

DeeJay ::

ko začneš dnevno videvat superšpotnike na cesti, potem veš, da je srednji razred šel u kurac.
Leta nazaj, cca 10-15 let, sem bil poslovno veliko v Bolgariji in sem tam dejansko prvič v življenju videl Lambote in Rolls Royce na cesti in to na dnevni ravni, na drui strani si pa videl kočije in avtomobile, ki pri nam nikoli ne bi čez tehničnega pršli. VW Golfa si videl redkeje kot Porcheja ali neke 20 let stare kripe.
Pri nas so bli takrat glavni Mercedesi, BMW, Audiji, vsake tolko kak Porche, zelo zelo redko pa superšportniki, sploh registriran pri nam, kaj šele Rolls Royce.
No danes, ko se peljem okoli Ljubljane vidim najmanj enega superšportnika en mesec nazaj tudi prvič Rolls Royce s slovenskimi tablicami, Porsche je pa ratal že skor kot nek Audi in jih je res ogromno.
Sekundarni avtomobili (vw, audi, bmw, toyota, lexus itd), ki so bili prej "srednji razred" ali "višji srednji razred" pa počasi izginjajo in imaš veliko več starejših ali "poceni" avtomobilov.
To je dejansko najboljši kazalec kam gre neka družba, in naša gre definitivno u kurac.
Don't f with me.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DeeJay ()

danes ima sredni sloj superšportnike, premožni so že zdavnaj na letalih in jahtah kamor jih dostavi heli

blackbfm je izjavil:

danes ima sredni sloj superšportnike, premožni so že zdavnaj na letalih in jahtah kamor jih dostavi heli

v Sloveniji mogočr kak posameznik, drugače ne. To je bolj tistih 1% v bogatejših državah.
Pa nič narobe s tem, če so zaslužili pošteno.

Narobe je, da se bogati bogatijo v vseh pogledih, srednji razred se pa spreminja v reveže. Nikoli v zgodovini prej ni bilo toliko miljarderjev kot jih je sedaj in na drugi strani toliko revnih ljudi, kot jih je sedaj (govorim ta zahodni svet).
Veliko bolj me skrbi, da bo prišlo do ponovitve zgodovine kot je bila v Franciji leta 1799. Bili živi pa videli.
Don't f with me.

pa kje so te revni na zahodu..... osnovnošolci hodijo okoli z iphoni

blackbfm je izjavil:

https://www.rtvslo.si/slovenija/prag-re...

blackbfm je izjavil:

na Tajskem majo reveži na podeželju večinoma iphone, problem je da zastavlajo zemljo, da si ga lahko privoščijo. Hočjo pa prikazovat nek fake status, ki ga nimajo.
Isto se je pa začel dogajat pri nam. Dolg človeka raste, revščina pa tudi strmo raste z njim.
Reveži starši vzamejo kredit, da kupljo otroku iphone zato, da se lahko socialno vključi med bogate sošolce in ne bo udeležen bullyinga.
Žalostno.
Če pa kdo nosi čevlje ali pulover iz Lidla, je pa takoj označen za Lidelčka in zasmehovan.
Mladi tega ne vidite, ker nimate otrok ali ste pa v višjem %.
Don't f with me.

Scaramouche3 je izjavil:

blackbfm je izjavil:

torej 15% je revežev (in še od tega marsikdo frčka za nepotrebne stvari, platoje energijskih pijač, čike, solarije, nohtke)

torej smo nekje na tem da 85% ljudem gre čist okej.. a to je slabo... to je tok dobro da še pakistanci k nam hodijo gagat

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: blackbfm ()

driftwood ::

centralna banka pospešeno tiska denar, po drugi strani pa gospodarstvo uvaža vedno bolj poceni delovno silo. cene rastejo, plače pa realno padajo.
država pa se po tretji strani še zadolžuje in s tem kupuje socialni mir s transferji.

in potem imamo nek začaran krog, ki se vrti v napačno smer.

blackbfm je izjavil:

Scaramouche3 je izjavil:

blackbfm je izjavil:

torej 15% je revežev (in še od tega marsikdo frčka za nepotrebne stvari, platoje energijskih pijač, čike, solarije, nohtke)

torej smo nekje na tem da 85% ljudem gre čist okej.. a to je slabo... to je tok dobro da še pakistanci k nam hodijo gagat

ja zelo moderno egoistično razmišlanje... "men je kul, vse je ok"
pejt naprej gledat tiktok
Don't f with me.

ššš ::

Ena stvar je, da ma folk iphone, druga pa to, da more za 500 evrov vredni item vzet 2 letni kredit z 30% obrestmi.

starfotr ::

Boomerang je izjavil:

Celotno zgodovino so ljudje delali za preživetje. Ta fama, da je treba delat in dobit še za kaj več je izum novodobnih časov. Če preživi je ok. Če ne, ga pa itak ni več. To je to.

PluribusUnum ::

Večnost je iluzija realnosti, "lakoto" veliko lažje prenašajo normalni ljudje, normo postavljajo pa drugače "lačni".

starfotr ::

Tu imamo problem, ker ljudje živijo preko svojih zmožnosti. Nepremičnina bi morala biti v vrednosti do 25 % bruto plače. Če govorimo o tem, si na varni strani.

Sicer pa tudi za nepremičnine je treba dajat določen % od vrednosti vsako leto za vzdrževanje in investicijsko vzdrževanje, jaz bi rekel da je to 1 do 2 %. Ampak tega nihče načrtno ne dela, zato se pa zgražajo, ko pride do potrebe po tem.

Ko pride nepremičninski davek, bo treba pa še tam odvajat. Upam, da bo davek za vse enak in brez izjem. Tudi tu bo verjetno podoben %.

Če je garsonjera 100k, je to 1k-2k na leto za vzdrževanje in isto še za davek. Torej recimo do 4k na leto.

Utk ::

Se strinjam tokrat s starfotrom, verjetno prvič.

Zato tudi pravim da so pri nas najemnine nizke.

Twixz ::

Kje je problem? Ker so ljudje finančno nepismeni. Ker bognedaj da bi kak mesec bili brez čokolade, cukranih pijač, ipd.

Kdo si naredi mesečni proračun? Kdo ve koliko zapravi kdaj? Koliko je nepotrebnega zapravljanja? Jaz sem bil eden takih, smešno mi je kako je narod dejansko finančno nepismen. Zato pa skladi tako lepo laufajo :)))

Se pa seveda izredni dogodki zgodijo in tu nimaš kaj.

Je pa trenutna doba pomoje ena najlažjih za služit denar, je pa res da mogoče moraš za to iz svoje cone udobja, kar pa marsikdo ni pripravljen storiti.

tilen03 ::

Bogastvo se praviloma podeduje, ne ustvari.

bambam20 ::

Boomerang je izjavil:

Manj beri in poslušaj. Pa ti bo bolje. Podobno, kot če živiš med kriminalci pa potem misliš, da so vsi kriminalci.

Priden deloven človek, dela. ENi mate pa preveč časa,,

DeeJay je izjavil:

ko začneš dnevno videvat superšpotnike na cesti,.

Koliko pošrejev 911, Lambotov, Ferarijev, veyronom pa ti videvaš dnevno na cesti? To so superšportniki.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bambam20 ()

MojsterX ::

Prihaja dodatni davek na nepremičnine v naslednjem mandatu. SD si že mane roke. Naslednja vlada bo poskrbela, da se bo obdavčilo VSE, najemnine bodo na račun tega novega davka pa seveda plačevali najemniki z VIŠJIMI NAJEMNINAMI. Gremo

Pa seveda tudi vaši otroci ne bodo izostali. Vaša dediščina bo tudi obdavčena, ko bo po vaši smrti le ta prišla v last vaših potomcev. Vse vam bomo pobrali pravi Boštjančič.

https://www.zurnal24.si/slovenija/bostj...

redtech ::

Volitve se bližajo, revni so lahko samo mladi:

Ti podatki SURSa ne upoštevajo premoženje, kot so:

lastna hiša ali stanovanje,
prihranki,
zemljišča, druge nepremičnine

Zato lahko:
oseba, ki živi v lastnem stanovanju brez kredita,

a ima nizek denarni dohodek,
še vedno pade pod prag tveganja revščine in je vključena v teh ~276.000 prebivalcev.

Starejši imajo premoženje v ceglih, ki ga trenutno lahko zelo dobro vnovčijo!

Kdo je reven?

Revni so vsi, ki živijo v sloveniji.
50% plač je pod nemškim minimalcem.

Stane2 ::

enavlaka je izjavil:

Revni so vsi, ki živijo v sloveniji.
50% plač je pod nemškim minimalcem.

Koliko Nemcev pod švicarskim minimalcem? Aja, Švica sploh nima minimalca...

Sicer pa:
Stopnja tveganja revščine 13,2 %
EU povprečje 16–17 %

Nemški minimalec je zadosti za preživetje v nemčiji. Slovenski še za v sloveniji ne.
Cena hrane in dobrin pa je enaka v obeh državah, v sloveniji pa smo rekorderji s najemninami in nepermičninami, tako, da je primerjava na mestu.

feryz ::

Dajte mir že enkrat.
Pri nas je milina. Stroški življenja so res zelo majhni. Nehajte že enkrat jokati cele dneve.
Plača pove manj kot nič. Slovenci smo edinstveni v iznajdljivosti in to se tudi vidi.
Jebeš nemške ali švicarske plače, če si z njimi totalni revež.

Sem gledal včeraj enega Amerikanca, ki je delal analizo pri nas.
Tip je rekel, da je popolnoma nepredstavljivo, da lahko v glavnem mestu države najameš dvosobno stanovanje za jurja dvesto evrov.
In da imaš ostalih stroškov v rangu 200 evrov.
In da so to vsi stroški bivanja. Nesramno poceni.

Velki ::

DeeJay je izjavil:

ko začneš dnevno videvat superšpotnike na cesti, potem veš, da je srednji razred šel u kurac.
Leta nazaj, cca 10-15 let, sem bil poslovno veliko v Bolgariji in sem tam dejansko prvič v življenju videl Lambote in Rolls Royce na cesti in to na dnevni ravni, na drui strani si pa videl kočije in avtomobile, ki pri nam nikoli ne bi čez tehničnega pršli. VW Golfa si videl redkeje kot Porcheja ali neke 20 let stare kripe.
Pri nas so bli takrat glavni Mercedesi, BMW, Audiji, vsake tolko kak Porche, zelo zelo redko pa superšportniki, sploh registriran pri nam, kaj šele Rolls Royce.
No danes, ko se peljem okoli Ljubljane vidim najmanj enega superšportnika en mesec nazaj tudi prvič Rolls Royce s slovenskimi tablicami, Porsche je pa ratal že skor kot nek Audi in jih je res ogromno.
Sekundarni avtomobili (vw, audi, bmw, toyota, lexus itd), ki so bili prej "srednji razred" ali "višji srednji razred" pa počasi izginjajo in imaš veliko več starejših ali "poceni" avtomobilov.
To je dejansko najboljši kazalec kam gre neka družba, in naša gre definitivno u kurac.

Bravo top! Ravno kak teden nazaj sem staršem o tem razlagal. Ko sem še jaz v LJ študiral (pred 10 leti) sem videl morda enega superšportnika na teden, pa sem bil tam 24 ur na dan. Ravno zadnjič šel v LJ (po zelo zelo dolgem času) pa vsak dan videval po par takih avtov. Noro res.
Aja pa da ne pozabim omeniti, Slovenci nismo ravno narod ki bi se rad pokazal (sploh generacije 60+). Poznam res ogromno takih ljudi ki si bi zlahka privoščili tak avto (PAZI IN TO NA VASI!). Tako da v realnosti smo verjetno že bližje razslojenosti kot jo imajo američani.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Velki ()

delavec44 ::

MojsterX je izjavil:

Prihaja dodatni davek na nepremičnine v naslednjem mandatu. SD si že mane roke. Naslednja vlada bo poskrbela, da se bo obdavčilo VSE, najemnine bodo na račun tega novega davka pa seveda plačevali najemniki z VIŠJIMI NAJEMNINAMI. Gremo

Pa seveda tudi vaši otroci ne bodo izostali. Vaša dediščina bo tudi obdavčena, ko bo po vaši smrti le ta prišla v last vaših potomcev. Vse vam bomo pobrali pravi Boštjančič.

https://www.zurnal24.si/slovenija/bostj...

Bedaki. Boštjančič s svojimi 1k€ stroški na 130k€ prometa bi moral že davno odleteti. Upam da volitve kaj spremenijo, ker sami novi davki ne peljejo nikamor.

feryz je izjavil:

Dajte mir že enkrat.
Pri nas je milina. Stroški življenja so res zelo majhni. Nehajte že enkrat jokati cele dneve.

Je milina, Samo moraš se zavedat da kaj pončejo. Dva si vtzameta najprej vsak svoj avto na leasing nov. VSak po 500€ mesečno Drag dopust, da lohk objavljajo za druge na IG-j, .. Ljudje ne živij za sebe. živijo za druge.

Čakaj malo.
Vsak vzame avto zase, ne za druge. Razen če ima rentacar.
In če lahko plača 500 evrov mesečno, jih pač plača. Zakaj jih ne bi?

feryz je izjavil:

Čakaj malo.

Na 1500 € plače? Mhm. popolnoma logično.

David Mayer ::

bambam20 je izjavil:

Prioritete posameznikov so redko logične. Znajo biti celo škodljive ampak to je njihov problem, dokler ni takšnih toliko, da je državni problem.

hendriks ::

Boomerang je izjavil:

Rešitev je libertarna vlada. Poglej kako to dela Milei. To rabi Slovenija.

bambam20 je izjavil:

feryz je izjavil:

Čakaj malo.

Od kdaj je to tvoj problem?
Od 1500 € plače, če bi jo imel, bi meni ostalo po odbitju stroškov za hišo, prehrano in podobno, 1200 €.
500 € za avto je drobiž.

GenZNPC ::

Boomerang je izjavil:

Sem poslusal nekaj podobnega in po drugi strani so bogati vedno bolj bogati.
Kruha in iger so rekli nekoc.
skibidi

delavec44 ::

David Mayer je izjavil:

bambam20 je izjavil:

Prioritete posameznikov so redko logične. Znajo biti celo škodljive ampak to je njihov problem, dokler ni takšnih toliko, da je državni problem.

Ampak sigurno bi država z njihovim denarjem upravljala bolje kot oni. Še več davkov ffs.

kow ::

Boomerang je izjavil:

Opazujem vrednote ljudi. Ljudje, ki imajo zelo dobre place, si raje privoscijo vec luksuza, kot da bi pomagali ljudem v okolici. Verjetno jih sploh ne opazijo/opazimo.
Kaksen mesec dni nazaj sem videl kako je nekdo z vrecko hrane bezal iz trgovine.

Problem je tudi, da imamo kar visoke davke in je zato ljudem tezko osebno darovati - ce pa ze imamo sistemske resitve. Ne vem, tezak problem.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

Stane2 je izjavil:

Koliko Nemcev pod švicarskim minimalcem? Aja, Švica sploh nima minimalca...

Zdi se, da imajo Svicarji najboljsi sistem. Tudi place "navadnih" delavcev niso tako majhne. Posledica so visoke cene storitev, ampak to je cena, ki so jo pripravljeni placati.

Kolk jaz poznam (v teoriji) broke ljudi, in nekaj sem jih spoznal, ker sem imel cca 15 raznih najemnikov, si večina privošči vseeno nekaj luksuza, skoraj vsi so tudi za avto mesečno zapravli več od mene, sigurno so pa vsi zapravili več za cunje od mene. Tistih par, ki so bli pa res broke, je bil pa vmes alkohol in splošna neumnost.
Invalidi so reveži, vsi drugi so pa samo bedaki. Convince me wrong.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Kako clovek ravna z denarjem ni samo stvar splosne inteligence. Poznam inteligentne ljudi, ki nimajo skoraj nic (likvidnih) prihrankov. Enostavno se ne "bojijo prihodnosti" - kar je meni precej neintuitivno, ker vedno se ti lahko pripeti kaj nepredvidenega itd.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

Takim ne moreš pomagat.

doktorproof ::

Mogoče ima to kaj veze z Marshmallow test-om.

feryz je izjavil:

bambam20 je izjavil:

feryz je izjavil:

Čakaj malo.

Od kdaj je to tvoj problem?
Od 1500 € plače, če bi jo imel, bi meni ostalo po odbitju stroškov za hišo, prehrano in podobno, 1200 €.
500 € za avto je drobiž.

Lol 300€ mesečbo. Pa ti si trešen.

Jaz vem, da inetligentni ljudje z dobrimi plačami ne razsipavajo. To pocnejo s povprecnim iq jem.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bambam20 ()

Ne, jaz sem zgolj star.
Stroške sem si zoptimiziral na minimium, kupim si pa itak nič ne. Ker si nimam kaj kupiti.

Sicer ne sprašujte, kolikšen je strošek avta, ker daleč presega moje prihodke.
Ampak pogovarjamo se hipotetično. Za takrat, recimo, ko bom odnehal in se umiril. Penzija varianta.
««
«
1 / 11
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Začaran krog revščine (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20339895 (35068) bluefish
»

Pomoč najbolj revnim (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
8917688 (15371) 111111111111
»

nov način gradnje neprofitnih stanovanj (strani: 1 2 3 )

13727384 (24125) mat xxl
»

V kratkem podražitev hrane v Sloveniji 2017 (strani: 1 2 3 4 )

19252294 (47920) Utk

Več podobnih tem