» »

Policija v Manchestru zaradi zlorab ukinila delo od doma

1
2
»

sealcradle ::

Seveda. Zakaj ne? Če delodajalec oceni, da task traja 5 dni, delavec pa ga naredi v 5 urah je to super za oba. Delodajalec dobi tisto za kar je plačal, delavec pa ima več prostega časa. V praksi je sicer malo služb kjer je takšno odstopanje realno. Ampak ne vidim problema, če gre.

To seveda ne drži, si si izmislil, in če delaš tako, potem nateguješ delodajalca.

Če zaposleni delo opravi predčasno se mu naloži novo delo. Kar se ne zgodi, je da se delavcu da preostanek časa fraj, plača se ga pa za polni delovni čas.

Torej nateguješ ali tukaj forumaše, ali pa delodajalca, nikakor pa ne opravljaš tega za kar si plačan, če si zaposlen.

feryz ::

iKst_ je izjavil:

Seveda. Zakaj ne? Če delodajalec oceni, da task traja 5 dni, delavec pa ga naredi v 5 urah je to super za oba. Delodajalec dobi tisto za kar je plačal, delavec pa ima več prostega časa. V praksi je sicer malo služb kjer je takšno odstopanje realno. Ampak ne vidim problema, če gre.
Tudi to je eden izmed problemov. Supermeni, ki mislijo, da so super hitri in jim avtomatsko pripada 4 dni, ker so nekaj naredili v enem. Čeprav so na uro plačani.
Če že gobezdate o sposobnih menedžerjih, bi bili ti sposobni, če bi ugotovili, kakšno delo komu paše in bi ljudem, ki opravijo 5 ur namesto 5 dni, dali točne te naloge. Drugim, ki obvladajo druge zavede in so pri tem hitrejši, pa druge.
Tiste, ki za vsako nalogo pravijo 5 dni namesto 5 ur, pa fuknili ven.
Namesto tistega, ki opravi 5 dnevno delo v petih urah, najti takega, ki bo to opravil v teh urah.

Se spomnim, ko sem med srednjo šolo opravljal obvezno prakso med počitnicami. Dali so mi najbolj brezvezno delo, čeprav potrebno. Zabijanje moznikov. Norma 900 kosov na dan.
Prvi dan 600 kosov. Mi je šlo kar na jok.
Drugi dan 800 kosov, sem se že bolje počutil.
Tretji dan 1300 kosov.
Četrti dan 1000 kosov do malice.

Po malici so me prestavili na drugo delovno mesto. Ker bi drugače morali norme spremeniti in bi morali delavci delati več.

iKst_ ::

BCSman je izjavil:

Kako so lahko sli preverjat katere tipke so pritiskali, a ni to nelegalen poseg v zasebnost in posledicno nedovoljeni dokazi, ter tako bodo lahko tozili delodajalca za izrecene ukrepe.

Uff, malo pogooglaj kakšen spyware firme nalagajo na službene laptope, pa se boš še en teden držal za glavo.

V zadnjem času je popularen software, ki poleg nadzora miške in tipkovnice dela screenshote desktopa v random intervalih, v določenih primerih celo posnetke iz webcama, da vidijo, če si za računalnikom.

Ne vem kako je v Sloveniji, ampak, če delaš za USA firmo in imaš služben računalnik, lahko mirno predvidevaš, da se vse aktivnosti na računalniku logirajo.

Po malici so me prestavili na drugo delovno mesto. Ker bi drugače morali norme spremeniti in bi morali delavci delati več.

Ne vidim problema s tem, dokler je to v skladu s tvojo pogodbo. To je načeloma glavna naloga managerjev.

Problem nastane, če imaš v pogodbi napisano, da je tvoje delo zabijanje moznikov, potem pa delodajalec od tebe pričakuje še 100 drugih stvari, za katere nisi plačan.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: iKst_ ()

nekikr ::

Jaz sem imel identično zadevo. Prevrtavanaje nekih plastičnih "gumbov". Že drugi dan nisem smel več delati tega, ker sem jih prvi dan naredil celo veliko vrečo. Sem bil opozorjen s strani sodelavke da je to delo za cel teden in potem tega nisem smel več delati :)

Markoff ::

Glugy je izjavil:

O ja dejmo vse kaznovat zarad par črnih ovc. Pač prepovejte delo od doma za tiste ki zlorabljajo sistem ostalim pa pustite. Čist preprosto.

Politika stranke Skrajna Levica in a nutshell. Ne dajaj jim novih norih idej, prosim.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

IgorCardanof ::

Mi je pa zelo zanimivo kakšne taske mate vi, menjava barve gumbe in popravljanje paddingov, da lahko do ure natančno veste koliko bo task?

Tu kjer delam, je ogromno taskov, ki bi jih lahko delal 3 tedne ali pa 6 tednov in noben ne bi rekel nič, ker ne moreš vedt kje se vse zaplete in na koga moraš čakat. Vi pa še kar ste v iluziji in mislite, da bi manager moral imeti te nadnaravne sposobnosti in točno vedt koliko kater task vzame in kdaj ti kateri zaposleni dejansko rabi čas ali pa doma gleda netflix ali pa dela še dve drugi službi?

Morda bodo pa kmalu kaki AI managerji, ki te bo trackal neprestano kaj počneš in točno vedel koliko task rabi. Morda bo pa potem vaša iluzija le resnična.
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.

johnnyyy ::

feryz je izjavil:

iKst_ je izjavil:

Tudi to je eden izmed problemov. Supermeni, ki mislijo, da so super hitri in jim avtomatsko pripada 4 dni, ker so nekaj naredili v enem. Čeprav so na uro plačani.
Če že gobezdate o sposobnih menedžerjih, bi bili ti sposobni, če bi ugotovili, kakšno delo komu paše in bi ljudem, ki opravijo 5 ur namesto 5 dni, dali točne te naloge. Drugim, ki obvladajo druge zavede in so pri tem hitrejši, pa druge.
Tiste, ki za vsako nalogo pravijo 5 dni namesto 5 ur, pa fuknili ven.
Namesto tistega, ki opravi 5 dnevno delo v petih urah, najti takega, ki bo to opravil v teh urah.

Se spomnim, ko sem med srednjo šolo opravljal obvezno prakso med počitnicami. Dali so mi najbolj brezvezno delo, čeprav potrebno. Zabijanje moznikov. Norma 900 kosov na dan.
Prvi dan 600 kosov. Mi je šlo kar na jok.
Drugi dan 800 kosov, sem se že bolje počutil.
Tretji dan 1300 kosov.
Četrti dan 1000 kosov do malice.

Pri nekem fizičnem delu ne moreš imeti toliko odstopanj kot pri intelektualnem. Pri intelektualnem pa so stvari bolj odvisne od izkušenj in iznajdljivosti in tam stvari lahko pridejo konkretno do izraza.

bm1973 ::

iKst_ je izjavil:

Uff, malo pogooglaj kakšen spyware firme nalagajo na službene laptope, pa se boš še en teden držal za glavo.

V zadnjem času je popularen software, ki poleg nadzora miške in tipkovnice dela screenshote desktopa v random intervalih, v določenih primerih celo posnetke iz webcama, da vidijo, če si za računalnikom.

Ne vem kako je v Sloveniji, ampak, če delaš za USA firmo in imaš služben računalnik, lahko mirno predvidevaš, da se vse aktivnosti na računalniku logirajo.

Plus skeniranje mailov, prenosov datotek preko USB, in ostalih zadev in vsega ostalega, če slučajno deliš kake poslovne skrivnosti...

Kar niti ni tako neumno, če se gre za milijarde...

Pri nas pa, kljub očitnim kršitvam, admin ne sme pogledati vsebine mailov zaposlenega, če je to res.

Primer iz moje prakse:

- Nekdo je divje printal slike na nek inkjet v proizvodnji, vsak dan prazne kartuše, našel uporabnika, pa se ga pravna služba ni upala lotiti zaradi varstva osebnih podatkov. Na koncu smo po proizvodnji namestili ČB laserce. Ki bi jih že prej, če bi me tisti IT debili v proizvodnji poslušali.

johnnyyy je izjavil:

Pri nekem fizičnem delu ne moreš imeti toliko odstopanj kot pri intelektualnem. Pri intelektualnem pa so stvari bolj odvisne od izkušenj in iznajdljivosti in tam stvari lahko pridejo konkretno do izraza.

Pri intelektualnem je še lažje...

Če nekdo task za 1 dan dela 5 dni, očitno ni dovolj brihten za to delovno mesto. Izi, pizi...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

fikus_ ::

IgorCardanof je izjavil:

Mi je pa zelo zanimivo kakšne taske mate vi, menjava barve gumbe in popravljanje paddingov, da lahko do ure natančno veste koliko bo task?

Tu kjer delam, je ogromno taskov, ki bi jih lahko delal 3 tedne ali pa 6 tednov in noben ne bi rekel nič, ker ne moreš vedt kje se vse zaplete in na koga moraš čakat. Vi pa še kar ste v iluziji in mislite, da bi manager moral imeti te nadnaravne sposobnosti in točno vedt koliko kater task vzame in kdaj ti kateri zaposleni dejansko rabi čas ali pa doma gleda netflix ali pa dela še dve drugi službi?

Morda bodo pa kmalu kaki AI managerji, ki te bo trackal neprestano kaj počneš in točno vedel koliko task rabi. Morda bo pa potem vaša iluzija le resnična.

Se strinjam, ko dobiš neko delo, lahko predvidiš, koliko časa bo trajala. Vrag je v podrobnostih, ki se kdaj zapletejo.
In nekateri z izkoriščanjem delodajalcev prav prosite, da se uvede nadzor za vse.

PS preden se kdo vtakne, delam simulacije, ki lahko trajajo nekaj ur dela računalnika, sedaj sem pa na drugem rač. in pišem tukaj.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

bm1973 je izjavil:

johnnyyy je izjavil:

Pri intelektualnem je še lažje...

Če nekdo task za 1 dan dela 5 dni, očitno ni dovolj brihten za to delovno mesto. Izi, pizi...

Problem je referenca ... kdo pa bo določil koliko task lahko traja? Managment težko, če tehnikalij ne pozna, tvoj sodelavec se ti noče zameriti, ...

Torej kdo je tisti "party pooper" superman, ki bo managmentu pokazal da se task naredi v 5h. In kaj bo dobil za nagrado?

darkolord ::

iKst_ je izjavil:

darkolord je izjavil:

iKst_ je izjavil:

Menda se strinjamo, da je precej enostavno oceniti produktivnost takega dela in je štetje ur popolna neumnost.
Kako pa, na primer?

Npr. število rešenih primerov, čas reševanja primerov, napredek pri posameznem primeru, koliko ima odprtih primerov v teku, število obsodb na sodišču, ankete zadovoljstva...
Uf, ne! Take metrike spodbujajo veliko število enostavnih rešenih primerov, medtem ko se kompleksnih primerov nihče ne dotakne, ker mu bodo pokvarili "produktivnost".

Nekatere velike softverske firme so merile produktivnost v številu kreiranih, stestiranih in sprejetih "merge requestov". Kaj misliš, da je rezultat tega, če ima en slovnični popravek enako težo kot fičr, ki se razvija en mesec?

Popolnoma vse metrike so slabe in so lahko gameane. Število komitov, število spremenjenih vrstic, število ticketov rešenih, etc.
Ne odgovarjam na DM.

Še vedno ne moreš iz svoje kože in bi na vsak način rad meril input oz. porabljen čas namesto outputa. Nihče ne zagovarja tega, da moraš do ure natančno vedeti, koliko časa bo vzelo neko delo. Jaz pravim, da je treba meriti rezultate.

darkolord je izjavil:

Uf, ne! Take metrike spodbujajo veliko število enostavnih rešenih primerov, medtem ko se kompleksnih primerov nihče ne dotakne, ker mu bodo pokvarili "produktivnost".

Nekatere velike softverske firme so merile produktivnost v številu kreiranih, stestiranih in sprejetih "merge requestov". Kaj misliš, da je rezultat tega, če ima en slovnični popravek enako težo kot fičr, ki se razvija en mesec?

To je zelo enostavno regulirati z ustreznimi ponderji. Še vedno manj slabo kot merjenje delovnega časa, ampak ne veliko boljše.

IgorCardanof je izjavil:

Popolnoma vse metrike so slabe in so lahko gameane. Število komitov, število spremenjenih vrstic, število ticketov rešenih, etc.

Res je. Ampak to ni razlog, da izbereš najslabšo možno metriko (merjenje prisotnosti na delovnem mestu).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: iKst_ ()

Moj problem je v glavnem s tem, da poznam ogromno ljudi, ki delo od doma zelo s pridom zlorabljajo. Bi rekel, da 80%+ . Seveda lahko rečeš, da sem pač jaz tak, ki sem v takih lenuharskih krogih, samo se mi zdi, da to ni res.

In vedno ko je ta debata potem debatiramo, da managerji ne znajo ocenit dela, da ne dajo dovolj dela, da ne vejo kako je kompleksno in ne vem kaj vse. Potem pa od vseh teh delavcev od doma poslušam, kako so šli vmes za 2 uri na sprehod, za par ur po opravkih v mesto, gledal youtube itd. Vse razen delat ne.

Pa govorili bi vse o nevem kaksnem wellbeingu in da je potrebno, da lahko greš za dve uri na sprehod med delovnim časom da se dobro počutiš, medtem ko tudi vlečeš 2x ali 3x povprečno plačo. Res popolnoma izgubljen stik z realnostjo glede na ostale sektorje.
Ne odgovarjam na DM.

Utk ::

Jaz pravim, da je treba meriti rezultate.

Zakaj točno? Če si ti edini na firmi, ki nekaj dela, kaj ti bojo merili, s kom bojo primerjali? Najeli so te da nekaj delaš in to čim boljše znotraj nekih delovnih ur. Če boš nekaj "zares" delal 5 dni namesto en dan, bo to sigurno bolje narejeno, a ne bo?

To je zelo enostavno regulirati z ustreznimi ponderji. Še vedno manj slabo kot merjenje delovnega časa, ampak ne veliko boljše.

Za to spet rabiš človeka, ki bo 10 ljudi "pondiral". In je to spet nek dodaten strošek za firmo, ki ga mora pokrit teh 10 ljudi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Netrunner ::

Kot pri vsaki stvari prihaja do zlorab in so zaradi tega so kaznovani vsi.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

IgorCardanof je izjavil:

Moj problem je v glavnem s tem, da poznam ogromno ljudi, ki delo od doma zelo s pridom zlorabljajo. Bi rekel, da 80%+ . Seveda lahko rečeš, da sem pač jaz tak, ki sem v takih lenuharskih krogih, samo se mi zdi, da to ni res.

In vedno ko je ta debata potem debatiramo, da managerji ne znajo ocenit dela, da ne dajo dovolj dela, da ne vejo kako je kompleksno in ne vem kaj vse. Potem pa od vseh teh delavcev od doma poslušam, kako so šli vmes za 2 uri na sprehod, za par ur po opravkih v mesto, gledal youtube itd. Vse razen delat ne.

Pa govorili bi vse o nevem kaksnem wellbeingu in da je potrebno, da lahko greš za dve uri na sprehod med delovnim časom da se dobro počutiš, medtem ko tudi vlečeš 2x ali 3x povprečno plačo. Res popolnoma izgubljen stik z realnostjo glede na ostale sektorje.

Sam bi rekel, da so se časi spremenili. Nismo več v času ko je imela večina ljudi enostavne taske, ki si jih lahko lažje nadzoroval in meril. Danes so stvari precej bolj kompleksne in nimamo več situacije, kjer bi šef vedel več tehnikalij kot podrejeni. In to se spridom izkorišča na takšen in drugačen način.

Tukaj delo od doma samo pokaže abstrakcijo tega problema.

Zloraba dela od doma pomeni, da niso dovolj produktivni za firmo, je tako? Oz. da so bistveno manj produktivni kot zaposleni v pisarnah.

Kako točno se meri ta produktivnost pa zakaj imajo še vedno službo, če ne dosegajo standardov?

Pa še bonus vprašanje. Koliko je takih, ki "zlorabljajo" delo v pisarnah? Imaš nekaj raziskav, ki pravijo, da ljudje v pisarnah dejansko delajo manj kot 4 ure na dan. Kaj naredimo s temi ljudmi?

Še vedno ne razumem kaj točno je narobe s tem, da grejo ljudje na sprehod ali po opravkih. Jih to ovira pri doseganju zastavljenih ciljev?

Ikst, ko boš imel svojo firmo, boš drugače razmišljal.
Sicer pa ima lastnik firme pravico odločiti, ali se dela na firmi ali od doma.

Ko bom imel firmo? A ta, ki jo imam trenutno ne šteje? Pa tista, ki sem jo pred nekaj leti prodal? Lahko razložiš kako točno ti lastništvo firme spremeni pogled na te stvari?

Glede pravice lastnikov se pa seveda strinjam. Lastnik ima pravico določati kjer bodo delali zaposleni. Prav tako se imajo zaposleni pravico odločati o tem kje se bodo zaposlili.

Torej imaš firmo in pustiš zaposlene, da delajo kolikor hočejo? Ne preverjaš, koliko naredijo? Lahko so doma in ti govorijo, je že narejeno?

Že celo temo pišem o tem, da je treba meriti rezultate, ti pa pišeš, da ne spremljam koliko naredijo :) Kako ti nekdo lahko reče, da je nekaj narejeno, če vidiš, da ni?

Drugače trenutno nimam zaposlenih, d.o.o. je za side hustle in tako bo ostalo do penzije, upam. Nas je bilo pa svoj čas 11 na firmi. In ja, delalo se je remote, če je delovno mesto omogočalo. 3 sodelavke v skladišču so morale biti prisotne, ker od doma pač ne moreš spakirati, ampak niso imele določenega delovnega časa. Imeli smo dogovor, da morajo biti paketi naročeni do 12:00 odpremljeni isti dan, reklamacije rešene v določenem času. Ostala delovna mesta so bila remote, ker res ni potrebe po tem, da se voziš nekam na šiht, da odgovoriš na ticket stranke iz drugega konca sveta, če to lahko narediš na laptopu ali telefonu.

feryz ::

Ste kot moji zaposleni.
Naj bi delal to, moram pa še to, to, to...
Tako je v majhnih firmah. Vsi za vse.
Ampak jaz vsakemu enako povem. Ne glede na to, kaj delaš, delaj 8 ur in niti minuto več.
Popolnoma vseeno je kaj delaš, važno je da delaš. Plačan si tako ali tako po urah, enako če programiraš ali pa sekret pucaš.

V praksi pri nas, seveda, niti pod razno nihče ne dela 8 ur. Čez teden se gre domov pol ure, uro, dve prej, odvisno kdaj nekaj zaključiš.
Ob petkih pa je, tako ali tako, planirano da se dela 6 ur, izjemoma 7. V resnici se jih 5.

darkolord ::

(1) Naloge policije, ki izhajajo iz njenih temeljnih dolž­nosti, so:
  • varovanje življenja, osebne varnosti in premoženja ljudi,

• preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj in prekrškov, odkrivanje in prijemanje storilcev kaznivih dejanj in prekrškov, drugih iskanih ali pogrešanih oseb ter njihovo izročanje pristojnim organom in zbiranje dokazov ter raziskovanje okoliščin, ki so pomembne za ugotovitev premoženjske koristi, ki izvira iz kaznivih dejanj in prekrškov,

• vzdrževanje javnega reda,

• nadzor in urejanje prometa na javnih cestah in nekategoriziranih cestah, ki so dane v uporabo za javni promet,

• nadzor državne meje,

• naloge v zvezi z gibanjem in prebivanjem tujcev,

• varovanje določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, in če z zakonom ni določeno drugače, varovanje določenih delovnih mest in tajnosti podatkov državnih organov,

• naloge ob naravnih in drugih nesrečah,

• druge naloge, določene v tem zakonu in drugih predpisih v skladu z zakonom.
Zelo težko postaviš normativ ali meriš rezultate za karkoli izmed naštetega. Katerikoli baseline, ki ga boš vzel, je bolj odvisen od zunanjih dejavnikov kot od dela policije.

bm1973 ::

IgorCardanof je izjavil:

Zanič šefi, ki ne razumejo dela.

Sam sem celo imel 2 službi, pa bi lahko imel še tretjo.

Ena je bila res nezahtevna, za eno pa cela firma ne ve kaj naj bi se delalo... Razen to, da je število ticketov čim manjše, in da je SLA procent čim boljši.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

iKst_ je izjavil:

Že celo temo pišem o tem, da je treba meriti rezultate, ti pa pišeš, da ne spremljam koliko naredijo :) Kako ti nekdo lahko reče, da je nekaj narejeno, če vidiš, da ni?

Drugače trenutno nimam zaposlenih, d.o.o. je za side hustle in tako bo ostalo do penzije, upam. Nas je bilo pa svoj čas 11 na firmi. In ja, delalo se je remote, če je delovno mesto omogočalo. 3 sodelavke v skladišču so morale biti prisotne, ker od doma pač ne moreš spakirati, ampak niso imele določenega delovnega časa. Imeli smo dogovor, da morajo biti paketi naročeni do 12:00 odpremljeni isti dan, reklamacije rešene v določenem času. Ostala delovna mesta so bila remote, ker res ni potrebe po tem, da se voziš nekam na šiht, da odgovoriš na ticket stranke iz drugega konca sveta, če to lahko narediš na laptopu ali telefonu.

Odgovarjal sem na to:
"Še vedno ne razumem kaj točno je narobe s tem, da grejo ljudje na sprehod ali po opravkih. Jih to ovira pri doseganju zastavljenih ciljev?"

In razumel, da med "delovnim časom".

darkolord je izjavil:

(1) Naloge policije, ki izhajajo iz njenih temeljnih dolž­nosti, so:
  • varovanje življenja, osebne varnosti in premoženja ljudi,

• preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj in prekrškov, odkrivanje in prijemanje storilcev kaznivih dejanj in prekrškov, drugih iskanih ali pogrešanih oseb ter njihovo izročanje pristojnim organom in zbiranje dokazov ter raziskovanje okoliščin, ki so pomembne za ugotovitev premoženjske koristi, ki izvira iz kaznivih dejanj in prekrškov,

• vzdrževanje javnega reda,

• nadzor in urejanje prometa na javnih cestah in nekategoriziranih cestah, ki so dane v uporabo za javni promet,

• nadzor državne meje,

• naloge v zvezi z gibanjem in prebivanjem tujcev,

• varovanje določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, in če z zakonom ni določeno drugače, varovanje določenih delovnih mest in tajnosti podatkov državnih organov,

• naloge ob naravnih in drugih nesrečah,

• druge naloge, določene v tem zakonu in drugih predpisih v skladu z zakonom.
Zelo težko postaviš normativ ali meriš rezultate za karkoli izmed naštetega. Katerikoli baseline, ki ga boš vzel, je bolj odvisen od zunanjih dejavnikov kot od dela policije.

To so splošne naloge policije, ne naloge določenega detektiva na točno določenem delovnem mestu. Pa še te splošne naloge se potem verjetno dodatno konkretizirajo z raznimi letnimi plani, programi vodstva itd.

Naloge posametnih zaposlenih so pa precej bolj jasno določene in posledično tudi enostavne za merjenje.

WhiteAngel ::

iKst_ je izjavil:

A sem jaz slep, da ne vidim nič o dejanski produktivnosti? Menda niso tako nesposobni, da leta 2025 merijo število opravljenih ur na šihtu namesto dejanskih rezultatov.

Pa saj so merili produktivnost - število pritisnjenih tipk. To je ekvivalnet produktivnosti v javni upravi pri uradnikih. V bistvu je pa nameščen keylogger grob poseg v zasebnost in mobing. Bodo odpuščeni iztožili zdaj Manchester. :))

jan_g ::

IgorCardanof je izjavil:

Če govoriš o IT sektorju, potem ni tako težko vedeti, kdo dela in kdo zabušava. Ne rabiš ne keyloggerjev ne posnetkov zaslonov. Že več let vodim popolnoma remote ekipo in mi je razmeroma hitro jasno, kdo dela in kdo ne. Jaz nimam problema s tem, če gre kdo na sprehod za eno uro ali si v petek popoldan vzame prosto. Približno znam oceniti zahtevnost taskov in če dela nekaj en teden, kar bi jaz naredil v enem dnevu, potem mi je jasno, kam pes taco moli. Če pa naredi celodnevni task v eni uri, lahko zaradi mene ostalih 7 ur leži na kavču in gleda Netflix. Jaz s tem nimam težav, dokler komunikacija in nasplošno odzivnost funkcionira.

Saj marsikdaj niti ni problem lenoba, temveč to, da nekateri prikrivajo dvojno ali celo trojno zaposlitev. Kaj lepšega kot dobiti konec meseca dve ali tri plače? Ampak, ko zagusti, nastanejo težave. In dela ponoči, ima probleme s spanjem, bolečine v trebuhu in podoben bulšit. Kakorkoli, hočem povedati le to, da na srednji rok ni težko oceniti, kdo si je plačo zaslužil in kdo ne.

Je pa povsem druga debata, kaj narediti. Tudi, če veš, da nekdo ali več njih zabušava. Predstavljam si, da se večje firme, sploh pa javni sektor kot je policija, ne morejo prav enostavno znebiti ljudi. Meni je preprosto, celotna ekipa so freelancerji v taki ali drugačni obliki, zato ni problem odpovedati pogodbe. Pri redno zaposlenih je bistveno težje. Zato si mislim, da so take kolektivne prepovedi dela od doma tudi posledica nemoči. Veš, da ni produktiven. Veš, da ga po več ur skupaj ni pri zaslonu, verjetno niti blizu doma. Ampak mu ne moreš nič.

fikus_ je izjavil:

Odgovarjal sem na to:
"Še vedno ne razumem kaj točno je narobe s tem, da grejo ljudje na sprehod ali po opravkih. Jih to ovira pri doseganju zastavljenih ciljev?"

Ne vem kam točno meriš. Še vedno ne razumem zakaj nekdo ne bi smel za 2 uri na sprehod med "delovnim časom", če izpolnjuje vsa pričakovanja in dosega cilje.

Problem nastane, ko ga sprehod ovira pri opravljanju dela. Ampak to ni vezano izključno na remote delo, ljudje veliko zabušavajo tudi v pisarnah.

iKst_ je izjavil:

fikus_ je izjavil:

Odgovarjal sem na to:

Ne vem kam točno meriš. Še vedno ne razumem zakaj nekdo ne bi smel za 2 uri na sprehod med "delovnim časom", če izpolnjuje vsa pričakovanja in dosega cilje.

Problem nastane, ko ga sprehod ovira pri opravljanju dela. Ampak to ni vezano izključno na remote delo, ljudje veliko zabušavajo tudi v pisarnah.

Če si z opravljenim delom svojega zaposlenega zadovoljen in toleriraš, da zaposleni lahko gre med predvidenim delovnim časom v trgovino, na sprehod,... je tvoja stvar.

Ja saj to je ves point. Problem je, ker v članku nikjer ne piše kako so zadovoljni z delom zaposlenega, samo to, da ni bil dovolj časa v službi.

Pa nikjer nisem napisal, da nimajo te pravice, samo neumno je.

sbawe64 ::

Tole mi je ravno yt algoritem našel kot predlog:
https://youtube.com/shorts/2QgCo90yQn4
2020 is new 1984
Corona World order

miroB ::

Utk je izjavil:

Se ti zdi da na policiji koga briga ali dela prav? Vprašaj slovensko policijo po statistiki uspešno rešenih zadevah, prekrških, kaznivih dejanjih, na sodišču po policijskih postajah. Te statistike ne boš dobil, ker je nihče ne vodi. Kaj šele po posameznih policajih.

To imaš kake interne informacije, kako se vodi statistika o opravljenih/rešenih zadevah, ali govoriš na pamet? Namreč za sodišča, poznam malo bolj podrobno, kake vse statistike vodijo za sodnike in bi verjel, da za notranje ministrstvo velja podobno...

nekikr ::

Se pravi večino časa zapravijo za vodenje statistik, pa zato vsaka stvar traja desetletje in pol, da pride do konca?

Glugy ::

Managerji ne razumejo da življenje ni samo optimizacija do amena ampak bolj kot to vzdržnost. Če ti prinašaš dobiček delodajalcu je to čist dovolj. Ne rab iz tebe do zadnjih kosti vse obrat. Neki mora človk tud med od življenja. Ne more 80% vse energije pa truda posvetit delu. Delo ni življenje, je podpornik življenja ne pa njeno bistvo. In to je težko dopovedat civilizaciji dobesedno zaljubljeni v številke: koliko imaš denarja, koliko imaš bogastva, koliko imaš všečkov, koliko imaš deljenj, koliko naročnikov ( subscriberjev ), koliko ogledov.

Številke in nenehna potreba po rasti številk ( ker drugač folk pade v depresijo ) so res postale nova religija. To pričakovanje po stalni rasti, če ne pa v jok pa na drevo. Nenehno primerjanje z nekom z še več bogastva vsakič ko prideš stopniško višje nisi zadovoljen. To ni okej. To je bolezen.

Nekje moraš presekat vozel pa rečt: ok to je zadovoljivo, to je vzdržno, dejmo ostat tle pa se mal sprostit pa ostat pri tem; če kej hitrej naredim imam več časa in sem boljšega psihofizičnega zdravja, z boljšo kvaliteto življenja. Ampak managerjem to dopovedat? Misija nemogoče.

Utk ::

miroB je izjavil:

Utk je izjavil:

Se ti zdi da na policiji koga briga ali dela prav? Vprašaj slovensko policijo po statistiki uspešno rešenih zadevah, prekrških, kaznivih dejanjih, na sodišču po policijskih postajah. Te statistike ne boš dobil, ker je nihče ne vodi. Kaj šele po posameznih policajih.

To imaš kake interne informacije, kako se vodi statistika o opravljenih/rešenih zadevah, ali govoriš na pamet? Namreč za sodišča, poznam malo bolj podrobno, kake vse statistike vodijo za sodnike in bi verjel, da za notranje ministrstvo velja podobno...

Če to vodijo, naj javno objavijo, ali pa vsaj na novinarsko vprašanje odgovorijo.

Glugy je izjavil:

Managerji ne razumejo da življenje ni samo optimizacija do amena ampak bolj kot to vzdržnost. Če ti prinašaš dobiček delodajalcu je to čist dovolj. Ne rab iz tebe do zadnjih kosti vse obrat. Neki mora človk tud med od življenja. Ne more 80% vse energije pa truda posvetit delu. Delo ni življenje, je podpornik življenja ne pa njeno bistvo. In to je težko dopovedat civilizaciji dobesedno zaljubljeni v številke: koliko imaš denarja, koliko imaš bogastva, koliko imaš všečkov, koliko imaš deljenj, koliko naročnikov ( subscriberjev ), koliko ogledov.

Številke in nenehna potreba po rasti številk ( ker drugač folk pade v depresijo ) so res postale nova religija. To pričakovanje po stalni rasti, če ne pa v jok pa na drevo. Nenehno primerjanje z nekom z še več bogastva vsakič ko prideš stopniško višje nisi zadovoljen. To ni okej. To je bolezen.

Nekje moraš presekat vozel pa rečt: ok to je zadovoljivo, to je vzdržno, dejmo ostat tle pa se mal sprostit pa ostat pri tem; če kej hitrej naredim imam več časa in sem boljšega psihofizičnega zdravja, z boljšo kvaliteto življenja. Ampak managerjem to dopovedat? Misija nemogoče.

Tako ane. Pa imel bi 30 dni dopusta, polne hladilnike v pisarni, zastonj kavo in 3x povprečno plačo? Bog ne daj, da bo pa manager sedaj od tebe zahteval, da narediš karkoli več od možnega minimuma.
Ne odgovarjam na DM.

30 dopusta je v resnici precej malo, če smo pošteni. Ampak pustimo to.

Mi lahko razložiš zakaj bi racionalen človek naredil več od dogovorjenega minimuma? Čemu?

urli ::

Kot da pri delu na lokaciji ne morejo bluziti :))

iKst_ je izjavil:

Mi lahko razložiš zakaj bi racionalen človek naredil več od dogovorjenega minimuma? Čemu?

Vidiš, ne razumeš. Imel bi vse ugodnosti, hkrati pa še nič delal. In potem se čudiš, zakaj delodajalci ne bi take lene golazni spravljal v pisarno?
Ne odgovarjam na DM.

tony1 ::

iKst_ je izjavil:

Zato, da se bo od šihta zgaral toliko, da se bo en dan stegnil in ga bojo stresli v žaro. Smo imeli enega takega direktorja v firmi.

Pa je lastnik naredil zbor zaposlenih, oddelal govor, in v sejni sobi so postavili zastavo in žalno knjigo. Vsi smo se vpisali vanjo in pisarili, kako fejst dec je bil. Ker je res bil.

Čez teden dni se ga nihče niti spomnil ni več, firma se je pa vrtela naprej kot do zdaj. Ne preveč dobro, ne preveč slabo pa tudi ne.

Vau, dober primer si našel. Upam se tudi naši programerji ne bodo stegnili, če bodo dali kaj več od minimuma.

Noben tuki ne primerja nobenega garanja in delanja 80 ali pa 96 ur na teden ali pa še več. Normalni 8 urni delavnik. Kot so ga vajeni vsi. Vi bi se pa kar stegnili, če bi morali it za 8 ur v pisarno. Noro.
Ne odgovarjam na DM.

Zgodovina sprememb…

Vidiš, ne razumeš. Imel bi vse ugodnosti, hkrati pa še nič delal. In potem se čudiš, zakaj delodajalci ne bi take lene golazni spravljal v pisarno?

Ne bluzi. Nikjer nisem napisal, da ne bi nič delal. Čudim se pa res, ker ne vem na podlagi česa delodajalci menijo, da bo delo v pisarni bolj produktivno.

Sicer pa nisi odgovoril na vprašanje. Zakaj bi kot zaposlen delal več kot je dogovorjeno? Če grem v trgovino po kilo kruha, ne pričakujem, da bom dobil še 3 žemlje zraven za isto ceno. Zakaj naj bi bilo kaj drugače, ko prodajam svoje storitve delodajalcu?
1
2
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Policija v Manchestru zaradi zlorab ukinila delo od doma (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
933062 (9) iKst_
»

Ali so v Sloveniji sploh še kakšni developerji? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
28071023 (40620) LeQuack
»

Profesionalni policijski trojanci

Oddelek: Novice / Zasebnost
229187 (7479) vbohinc
»

Avstralska davčna uprava z javnim razpisom za programsko opremo za odpravo poklicnih

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2810258 (9057) poweroff
»

Nemško ustavno sodišče presodilo, da so elektronske volitve neustavne

Oddelek: Novice / Zasebnost
224254 (3251) Jumping Jack

Več podobnih tem