Forum » Pomoč in nasveti » wireless router
wireless router

polozweii ::
Po okvari starega wireless router sem dobil drugega prav tako starega. Pri drugem se je wifi takoj vzpostavil, ne pa tudi internet. Do nekaj minut je trajalo da so spletne strani začele odpirat. Poskusil sem s tretjim (enak kot drugi) in pojavile so se iste težave.
Nabavil sem četrti (isti kot prvi) in spet iste težave.
Težave so se pojavile tudi na PC ki je s kablom povezan na Telekomov router.
V spodnem desnem vogalu kaže kvadratek da je internet vzpostavljen vendar se strani ne odpirajo. Ko kliknem odpravo težav se odpre okence za omrežno kartico z rumenim klicajem: "Računalnik je verjetno skonfiguriran pravilno, vendar se naprava ali sredstvo (strežnik DNS) ne odziva več"
Ko računalnik resetiram dela normalno. Ne vem če je težava povezana z wireless routerjem.
Je možno da je težava v nastavitvah starega routerja? Kako se pride v nastavitve?
https://www.asus.com/supportonly/wl520g...
V spodnem desnem vogalu kaže kvadratek da je internet vzpostavljen vendar se strani ne odpirajo. Ko kliknem odpravo težav se odpre okence za omrežno kartico z rumenim klicajem: "Računalnik je verjetno skonfiguriran pravilno, vendar se naprava ali sredstvo (strežnik DNS) ne odziva več"
Ko računalnik resetiram dela normalno. Ne vem če je težava povezana z wireless routerjem.
Je možno da je težava v nastavitvah starega routerja? Kako se pride v nastavitve?

d4vid ::
Katere routerje imaš? Tale na linku je star skor 20 let, mislim da je čas, da si umisliš kaj novega.
Kako imaš povezano? Glede na to, da ti crkne tudi povezava na PCju, vezanem na modem, sumim, da si priklopil kabel iz modema v router na LAN port in ti ga serje DHCP (2 DHCP se kregata na mreži). Lahko je tudi kak konflikt IPjev.
Kolikor razberem iz tvojega pisanja, se nisi niti trudil s konfiguracijo ampak pričakoval plug&play. Routerje moraš pred uporabo pravilno nastavit.
Kako imaš povezano? Glede na to, da ti crkne tudi povezava na PCju, vezanem na modem, sumim, da si priklopil kabel iz modema v router na LAN port in ti ga serje DHCP (2 DHCP se kregata na mreži). Lahko je tudi kak konflikt IPjev.
Kolikor razberem iz tvojega pisanja, se nisi niti trudil s konfiguracijo ampak pričakoval plug&play. Routerje moraš pred uporabo pravilno nastavit.
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram

No ja, to je še boljša ideja. Najbolj shitty modem od ISPja je boljši od tega ruterja...

MIHAc27 ::
Če priklapljaš neke stare routerje, imajo verjetno svoje nastavitve, ki verjetno tvoji mreži ne ustrezajo.
Podvprašanje.. sploh rabiš router ali rabiš samo dostopno točko. Bom drugače vprašal. Če daš kabel v računalnik in ti internet lepo deluje, želiš pa imeti še WIFI po hiši, ne rabiš router ampak Access point/dostopno točko. Router se lahko uporabi, samo v WAN/internet port ne vtikaj kabla, temveč ga daj v katerikoli LAN. Mogoče bo treba še kaj ponastavit, ampak v 90% dela
Podvprašanje.. sploh rabiš router ali rabiš samo dostopno točko. Bom drugače vprašal. Če daš kabel v računalnik in ti internet lepo deluje, želiš pa imeti še WIFI po hiši, ne rabiš router ampak Access point/dostopno točko. Router se lahko uporabi, samo v WAN/internet port ne vtikaj kabla, temveč ga daj v katerikoli LAN. Mogoče bo treba še kaj ponastavit, ampak v 90% dela

Če priklapljaš neke stare routerje, imajo verjetno svoje nastavitve, ki verjetno tvoji mreži ne ustrezajo.
Najbrž je ravno v LAN vklopil kabel iz modema in mu sedaj 2 DHCPja podirata mrežo, vsak vsiljuje svoj prehod in DNS. Zato mu nič ne dela. Brez pravilne konfiguracije bo imel v 99% težave.

Furbo ::
A je polna luna al kaj, en straši z outlookom iz 2013, drugi z ruterjem iz 2008..
..kaj bo naslednje? 'Nov PC nima LPT porta in ne morem gor uštekat moj 9 iglični tiskalnik?'
..kaj bo naslednje? 'Nov PC nima LPT porta in ne morem gor uštekat moj 9 iglični tiskalnik?'
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Telekomov router je na eni strani hiše, da drugi strani pa je nanj s 15m kablom povezan Asus router (kabel sem vtaknil v LAN3. kako je bil vtaknjen na prvem Asus (isti model) se ne spomnim) ki se uporablja za wifi za spodnji prostor.
Možno je da je problem v nastavitvah pa me zanima kako se pride v njih...spomnim se da sem v link vtipkaval nule, točno se ne spomnim. Če bi prišel v nastavitve obeh bi prepisoval nastavitve iz pokvarjenega v brezhiben Asus.

Temo sem odprl da bi izvedel kako pridem v nastavitve routerja, dobim pa to:
iloveboobz je izjavil:
VRŽ
V
SMETI

DeeJay ::
Po okvari starega wireless router sem dobil drugega prav tako starega. Pri drugem se je wifi takoj vzpostavil, ne pa tudi internet. Do nekaj minut je trajalo da so spletne strani začele odpirat. Poskusil sem s tretjim (enak kot drugi) in pojavile so se iste težave.
imaš problem s t.i. DHCP collisionom. Poguglaj, kaj to pomeni in pa chatgpt vpraši za navodila, kako na vsakem routerju nastavit, da bo to ok.
Don't f with me.

iloveboobz ::
ta router je še na dobr dan dal komaj 15Mbit od sebe v isti sobi... Pač, kupi drug normaln router, daj v isti subnet kot je operaterjov router, izklopi DHCP in bo sigurno delal...
Tega asusa pa nesi v muzej ali smeti.
https://www.mimovrste.com/usmerjevalnik...
še tale pocen jajc bo neprimerno bolši od tega muzejskega asusa..
smoki

Tody ::
Do routerjev se je včasih prišlo tako da si vpisal ip notr http://192.168.1.1/ geslo pa je admin admin ali pa prazno.
Drugače pa start --> run --> cmd --> vpšišeš ipconfig ... > defoult gateway
Drugače pa start --> run --> cmd --> vpšišeš ipconfig ... > defoult gateway
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tody ()

Z 192.168.1.1 sem prišel v nastavitve starega wireless routerja in ponastavil na tovarniške nastavitve.
Začelo je s čarovnikom in tu ne vem kaj izbrati
https://ibb.co/hFrySshM
Star router se uporablja za telefon, tablico in prenosnik (na Telekomov routerje je povezan s 15m kablom)
Začelo je s čarovnikom in tu ne vem kaj izbrati
https://ibb.co/hFrySshM
Star router se uporablja za telefon, tablico in prenosnik (na Telekomov routerje je povezan s 15m kablom)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: polozweii ()

Začelo je s hitrimi nastavitvami skozi katere sem šel tako:
1. Zadaj v spominu imam da je bil nekoč uporabljen PPPoE zato sem izbral drugo opcijo. Tudi zato ker ima uporabniško in geslo.
2. Set your Account to ISP
User name: _____
Password: _____
3. Configure wireless interface:
SSID: default
Security level: High...
Passphrase: ______
Sta uporabniško in geslo v drugi točki ime za wifi in geslo za povezavo?
Čemu služi Passphrase v tretji točki?
Sem šel pravilno skozi hitre nastavitve?
1. Zadaj v spominu imam da je bil nekoč uporabljen PPPoE zato sem izbral drugo opcijo. Tudi zato ker ima uporabniško in geslo.
2. Set your Account to ISP
User name: _____
Password: _____
3. Configure wireless interface:
SSID: default
Security level: High...
Passphrase: ______
Sta uporabniško in geslo v drugi točki ime za wifi in geslo za povezavo?
Čemu služi Passphrase v tretji točki?
Sem šel pravilno skozi hitre nastavitve?

bemfa ::
Poslušaj uporabnike foruma, al pa ne sprašuj za nasvet. Izberi prvo opcijo, pol bomo pa naprej ugotavljali.

dej če ze mislis pr tej starini vztrajat; vsj poflashaj zadn dd-wrt gor...
https://download1.dd-wrt.com/dd-wrtv2/d...
INSTALLING DD-WRT
Make sure you have another router to connect to the internet! Just in case you need help while your wl-520gc is mid upgrade.
Download FW v2.0.0.8 from Asus web site.
Download dd-wrt.v24_micro_generic.bin (build 14929) from here.
Factory reset router through original FW web interface.
Change your computer's IP address to 192.168.1.2, mask 255.255.255.0. (may have to reboot pc.)
Power cycle router.
Rename new Asus FW from ...2.0.0.8_EN.trx FW to ..fake.2.0.1.2_EN.trx. Keep the .trx file extension. (Or some version higher than the one you have if you have higher than 2.0.1.1 installed.)
Upload fake Asus FW from previous step using Asus FW upload on web interface.
Power cycle, do a restore factory defaults from web interface, Power cycle when it is done.
Use web interface to upload "micro" dd-wrt FW. Leave router on for 5 minutes after uploading!
Power cycle, browse to 192.168.1.1.
Change user, pass, and restore factory defaults from web interface. Leave power on for a few minutes.
Power cycle.
I also managed to brick the router a few times learning how to do this. This is how I recovered:
smoki

Po hitrih izbranih nastavitvah ki sem jih napisal že zgoraj in po teh spodaj wifi dela enako kot pred resetiranjem...ko vključim na tablici se wifi takoj vklopi vendar potrebuje minuto ali dve da začne odpirat spletne strani.
WIRELLES-INTERFACE
channel: auto
wirelles mode: 802.11B Only (nisem vklopil 54g protection)
Authentication method: wpa2 personal (je to dobra zaščita?)
WIRELLES-INTERFACE
channel: auto
wirelles mode: 802.11B Only (nisem vklopil 54g protection)
Authentication method: wpa2 personal (je to dobra zaščita?)

o kriza, z 802.11b bo stvar _polzje_ počasna (k je ze itk by defalt zlo počasn). Vklopi 54G...
kot rečen, vrz to ze enkrat v smeti in nastavi kot sem napisal zgoraj.
kot rečen, vrz to ze enkrat v smeti in nastavi kot sem napisal zgoraj.
iloveboobz je izjavil:
ta router je še na dobr dan dal komaj 15Mbit od sebe v isti sobi... Pač, kupi drug normaln router, daj v isti subnet kot je operaterjov router, izklopi DHCP in bo sigurno delal...
smoki
Zgodovina sprememb…
- spremenil: iloveboobz ()

BlaY0 ::
Sami pametnjakoviči. Za takšne je res najbolje, da vse skupaj vržejo v smeti in kupijo kako novo zadevo, ki ima na škatli QR kodo... slikaš potem to kodo s pametnim telefonom (še dobro da je v bajti vsaj telefon pameten), namesti se ti aplikacija, potem pa samo slediš slikcam kot 3-letni otrok in voila zadeva dela, baje. Samo ne se matrat z raznimi termini kot so IP, DHCP in podobno, kaj ti bo to. Aja pa bolj kot je ta nova zadeva podobna vesoljski ladji in več špic kot ji štrli ven, bolje je, baje. Pa seveda vroča mora bit na otip, če ne je tut kar direkt za v smeti. Pa razmišljajte počasi o menjavi kante za smeti, ker bo trenutna počasi premajhna za vse te smeti.

ne pelji preveč bruk. Tipo ma efektivno 20 let star router zaklenjen na 25 let star wifi standard in se čudi zakaj dela počasi z modernimi stvarmi.
Skoraj k bi fural 56k modem in se cudo, zakaj je to počasno.
Včas je pač treba rečt bobu bob in vrzit stvar v smeti. Sj tle se pogovarjamu o strosku 15-20EUR za infinitivno bolso stvar, ne pol ledvice
Skoraj k bi fural 56k modem in se cudo, zakaj je to počasno.
Včas je pač treba rečt bobu bob in vrzit stvar v smeti. Sj tle se pogovarjamu o strosku 15-20EUR za infinitivno bolso stvar, ne pol ledvice
smoki
Zgodovina sprememb…

Ahh, to je vse odvisno od potreb in v veliki večini primerov uporabniki mislijo da so njihove potrebe oh in sploh velike, v bistvu pa sploh niso. Ta router v AP načinu brez problema fura par WiFi klientov (recimo telefonov) katerih primarni use je internet browsing. Jasno ne moreš na vseh hkrati gledat 4k YouTube videov, definitivno pa to lahko počneš na enem. Komot lahko nanj prek kabla priklopiš še računalnik ali par njih in brez problema na vseh hkrati brskaš po internetu ali gledaš 4k YouTube videe. In to je tudi tisto za kar 99% ljudi uporablja katerikoli WiFi router. Skratka nobenih posebnih potreb ni, niti ne obstajajo nobeni posebni pogoji.
Razlog zakaj pa OPu zadeva kao dela počasi pa je, da zadeva dela v bistvu na pol in sicer nekateri klienti so za IPv4 skonfigurirani narobe (zaradi DHCP strežnika ki teče na tem routerju, poleg tega ima lahko ta router celo isti IP naslov kot telekomov kar poveča možnost, da bodo klientove IPv4 zahteve "zašle" v napačno smer), za IPv6 pa so vsi skonfigurirani pravilno (ker vse potrebne nastavitve dobijo samo od Telekom routerja) in jasno potem vsak tak klient ki je za IPv4 skonfiguriran narobe, lahko prikazuje samo vsebino, ki je dosegljiva prek IPv6.
Skratka vse kar je potrebno je, da se ta router postavi v AP način brez DHCP strežnika ter nastavi WiFi v g-only mode (predvidevam da noben izmed klientov ni več b). Priporočljivo je tudi, da se mu zaradi lažje dostopnosti dodeli statični IPv4 naslov iz istega segmenta kot ga oglašuje DHCP strežnik na telekomovem routerju.
Razlog zakaj pa OPu zadeva kao dela počasi pa je, da zadeva dela v bistvu na pol in sicer nekateri klienti so za IPv4 skonfigurirani narobe (zaradi DHCP strežnika ki teče na tem routerju, poleg tega ima lahko ta router celo isti IP naslov kot telekomov kar poveča možnost, da bodo klientove IPv4 zahteve "zašle" v napačno smer), za IPv6 pa so vsi skonfigurirani pravilno (ker vse potrebne nastavitve dobijo samo od Telekom routerja) in jasno potem vsak tak klient ki je za IPv4 skonfiguriran narobe, lahko prikazuje samo vsebino, ki je dosegljiva prek IPv6.
Skratka vse kar je potrebno je, da se ta router postavi v AP način brez DHCP strežnika ter nastavi WiFi v g-only mode (predvidevam da noben izmed klientov ni več b). Priporočljivo je tudi, da se mu zaradi lažje dostopnosti dodeli statični IPv4 naslov iz istega segmenta kot ga oglašuje DHCP strežnik na telekomovem routerju.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BlaY0 ()

Izbran je bil B. Če sem prav videl je bil na voljo še G5 ali nekaj podobnega? Kako 5G če ga takrat še ni bilo? Deluje stari 5G na istih frekvencah kot novi G5?

Han ::
Usmerjevalniki, ki podpirajo AC ali novejši standard, imajo poleg običajnega WiFi na 2,4 GHz tudi hitrejši WiFi na 5 GHz, ki nima nikakršne zveze z GSM omrežjem 5. generacije.
IEEE 802.11ac-2013 @ Wikipedia
IEEE 802.11ac-2013 @ Wikipedia

Izbran je bil B. Če sem prav videl je bil na voljo še G5 ali nekaj podobnega? Kako 5G če ga takrat še ni bilo? Deluje stari 5G na istih frekvencah kot novi G5?
videl si slabo. 802.11g je bil, ne 5G....
smoki

srus ::
Dajte, fantje, a ne vidite, da vas tale polžek trola.
So pa njegova vprašanja in vaši odgovori dober štof za kakšnega stend-up komika na FRI.
So pa njegova vprašanja in vaši odgovori dober štof za kakšnega stend-up komika na FRI.

Ne G5 ampak 54G. Izbral sem 54G in to je vse kar sem spremenil. Težave ostajajo.
- če je vklopljen ASUS Wireless router, se dogaja da ne deluje internet na PC povezanem na LAN ponudnikovega routerja.
- Na ASUS Wireless ne delujejo vsi aparati WiFi. Na telefonu deluje delno, na stari tablici sploh ne, novejša tablica mislim da ja, na prenosniku 23download, 20upload (Mbps)
BlaYO govori o napačni konfiguraciji:
Ne vem kje se router postavi v AP način brez DHCP strežnika. Ne vem niti kako gre s statičnim IP. Lahko zrihta Telekomova tehnična pomoč daljinsko če pokličem?
- če je vklopljen ASUS Wireless router, se dogaja da ne deluje internet na PC povezanem na LAN ponudnikovega routerja.
- Na ASUS Wireless ne delujejo vsi aparati WiFi. Na telefonu deluje delno, na stari tablici sploh ne, novejša tablica mislim da ja, na prenosniku 23download, 20upload (Mbps)
BlaYO govori o napačni konfiguraciji:
Ne vem kje se router postavi v AP način brez DHCP strežnika. Ne vem niti kako gre s statičnim IP. Lahko zrihta Telekomova tehnična pomoč daljinsko če pokličem?

Izklopi DHCP na ruterju, nastavi statični IP v istem subnetu kot je modem in to je to. Mora delat. Obrni se na chatGPT, pa ti bo pomagal.
Telekom ti (najbrž) tega ne bo nastavljal, ker ni njihova oprema.
Telekom ti (najbrž) tega ne bo nastavljal, ker ni njihova oprema.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: d4vid ()

Za DHCP sta v nastavitvah dve možnosti. Katero negirati?
- IP Config-Route: Use DHCP routes (NO/YES)
- IP Config - DHCP Server: Enable the DHCP Server (NO/YES)
chatGPT pride na vrsto kasneje ko bo slabše vreme.
Star wireless router bom odnesel na servis da mi tam nastavijo statični IP. Katere informacije potrebuje servis da bo vedel kako nastavit? Se statični IP vidi na Telekomovem routerju-kje?
- IP Config-Route: Use DHCP routes (NO/YES)
- IP Config - DHCP Server: Enable the DHCP Server (NO/YES)
chatGPT pride na vrsto kasneje ko bo slabše vreme.
Star wireless router bom odnesel na servis da mi tam nastavijo statični IP. Katere informacije potrebuje servis da bo vedel kako nastavit? Se statični IP vidi na Telekomovem routerju-kje?

Potem ko sem spremenil in shranil ne morem več v nastavitve routerja z 192.168.1.1 v linku.
Ne spomnim se da bi spremenil še kakšno drugo nastavitev. Naj resetiram router in ponovno poskusim?
Ne spomnim se da bi spremenil še kakšno drugo nastavitev. Naj resetiram router in ponovno poskusim?

lahko..
Js bi ti še vedno svetoval, da namestiš zadnjo verzijo DD-WRT software-a, če misliš vztrajat pr njem.
Tle dol snameš in upgrejdaš v originalnem vmesniku
Če ne gre, slediš tem navodilom
https://wiki.dd-wrt.com/wiki/index.php/...
K boš mel to, bo malo lazje delat naprej..
Js bi ti še vedno svetoval, da namestiš zadnjo verzijo DD-WRT software-a, če misliš vztrajat pr njem.
smoki
Zgodovina sprememb…

Resetiral sem router in nastavil vse razen tistega statičnega IP. WiFi vseeno dela.
Je fora staričnega IP v tem da je hitrejši wifi ali čem drugem?
Je fora staričnega IP v tem da je hitrejši wifi ali čem drugem?

Tako Telekomom router kot tvoj Asus imata enak IP. To je narobe. Enega od njiju moraš nastaviti na kaj drugega kot 192.168.1.1, recimo 192.168.1.2. Glej potem tudi da ti DHCP strežnik ki teče na Telekomovem routerju ne bo dodeljeval tega IPja.
Jaz sem mnenja, da bo z DD-WRT še bolj zmeden.
iloveboobz je izjavil:
lahko..
Jaz sem mnenja, da bo z DD-WRT še bolj zmeden.
Zgodovina sprememb…

Med oglasi najdeš bistveno boljši in brezhiben TP-Link Archer C6 v2 z intuitivnim vmesnikom, za 20 eur.

...s katerim bi imel enake probleme. Gre za problem, ki nima zveze s tehnologijo samo ampak kompleksnostjo postavitve, ki OPu ni najbolj domača.
Zgodovina sprememb…

Ne bi, če bi ga pravilno nastavil. Prej je bil priklopljen na Telemachov router, ki ni bil v bridge načinu, pa je vse delovalo brezhibno. Predvsem pa ni to 20 let star model, kar ima sedaj...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Han ()

Saj to je problem... on niti ne ve kaj posamezne nastavitve pomenijo. Kot rečeno, nima veze z modelom in tehnologijo.
Zgodovina sprememb…

Pa ima. Novejši routerji kar delujejo (se znajo prilagoditi nadrejenemu), tudi če jih pustiš na privzetih nastavitvah.

Saj sem že napisal da za laike je najbolje, da vsakih par let vse skupaj vržejo v smeti in nabavijo novo, ker na novi škatli je QR koda in novejši sistemi so prilagojeni vedno bolj neumnim uporabnikom.
Kako pa veš kateri je nadrejeni? Če imaš eno minuto split-brain bosta oba mislila da sta nadrejena. DHCP strežnik pozna t.i. authoritative mode.
Pa ima. Novejši routerji kar delujejo (se znajo prilagoditi nadrejenemu), tudi če jih pustiš na privzetih nastavitvah.
Kako pa veš kateri je nadrejeni? Če imaš eno minuto split-brain bosta oba mislila da sta nadrejena. DHCP strežnik pozna t.i. authoritative mode.
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | ASUS RT-N66U 3x (strani: 1 2 )Oddelek: Omrežja in internet | 15956 (14545) | styled |
» | wireles mi nagaja :(Oddelek: Pomoč in nasveti | 2661 (2219) | mulc007 |
» | Ojačanje WIFI signala z dodatnim routerjem?Oddelek: Omrežja in internet | 5043 (4852) | amacar |
» | wifi ne dela, dd-wrt (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 5292 (4794) | BorutK-73 |
» | Težava s TP-linkomOddelek: Omrežja in internet | 4806 (4321) | Hayabusa |