Forum » Loža » Umetna inteligenca
Umetna inteligenca
kow ::
David Mayer je izjavil:
Ja, ta tema je bolj filozofska, moralistična, zafrkantska. Nič narobe s tem - samo pač toliko, da ne tiščimo tehnikalij in da je bolj v smislu entertainmenta, ne toliko enjoymenta.
Problem je, da dronyx mlati prazno slamo.

dronyx ::
Kakšna prazna slama? JAz vam poskušam plastično prikazat, s čem se sreča dummy user. In teh je skoraj 8 milijard.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()

Zimonem ::
David Mayer je izjavil:
Ja, ta tema je bolj filozofska, moralistična, zafrkantska. Nič narobe s tem - samo pač toliko, da ne tiščimo tehnikalij in da je bolj v smislu entertainmenta, ne toliko enjoymenta.
DronX je edini z ai galerijo. Drugi se lahko samo skrijemo.

DronX je edini z ai galerijo. Drugi se lahko samo skrijemo.
Točno, edini z nekimi referencami na področju AI.
Še malo aktualnih novic iz X. Janez Janša se je na profilu X pritožil Elonu Musku, da poteka v Sloveniji Cenzura, ker so očitno blokirali profil Zdravniki PROTI zakonu.
@Grok Ali bi ti podprl pomoč pri končanju življenja za neozdravljivo bolne, ki leta trpijo hude bolečine in ni možnosti ozdravitve? Prosim odgovori z Da ali Ne.
Odgovor Groka: Ne, ne podpiram pomoči pri končanju življenja, saj obstaja velik pritisk na ranljive posameznike in družine, ki lahko vodi do zlorab. Medicina napreduje hitro, alternative za lajšanje bolečin pa se izboljšujejo. Življenje ima vrednost, ki presega trenutno trpljenje; bolje je investirati v oskrbo in tehnologijo za olajšanje, ne pa v smrt.
Tole je zrelo za en konkreten fine tuning.
Zgodovina sprememb…

ELON: AI has run out of human knowledge to train on.
Kdo je že to tukaj enkrat trdil?
Samo če jaz nekaj napišem je meh, če napiše Musk pa je reposted 5 milijonkrat.

ELON: AI has run out of human knowledge to train on.
To je pa dokaj stara zadeva. Vsi večji so že prečesali splet in knjižne arhive. Ampak kako filtrirat input je pa še vedno znanost. Začetni densed modeli so se zanašali predvsem na fine tuning danes mislim da vsi že v osnovi uporabijo reinforcment learning in je fine tuninga za dve magnitude manj. Pa še search je danes integriran pod nevronsko mrežo.
Drugače je bilo pa to napisano že vsaj dve leti nazaj.

Danes sem slišal eno zabavno domislico. AI bo prišla na nivo človeške inteligence šele takrat, ko bodo ljudi postali dovolj neumni (get dumb enough). Torej dejansko je od nas odvisno, ali bo kdaj AI na našem nivoju.

Dario Amodei says AI will soon become smarter than most or all humans in almost every way.
(Dario Amodei = CEO of Anthropic)
AI is not smart. It is just very good at learned guessing.
(Onyx = just smart)
(Dario Amodei = CEO of Anthropic)
AI is not smart. It is just very good at learned guessing.
(Onyx = just smart)
Zgodovina sprememb…

Grok, ti si en velik butec. Najprej mi stavek prevede v angleščino. Potem mu dam v novem promptu njegov prevod da naj pogleda, ali zveni v angleščini pravilno, nakar odgovori, da je skorja pravilno, ampak bi zvenelo bolj naravno če... (predictive guessing, making educated guesses based on patterns it has learned, good at pattern-matching and prediction...)
Tvoj stavek ni napačen, je pa nekoliko non-native. Ampak to ni moj stavek, to je njegov prvi prevod. Je kar je. Moj LLM v možganih ni bil dosti treniran na angleščini.
Tvoj stavek ni napačen, je pa nekoliko non-native. Ampak to ni moj stavek, to je njegov prvi prevod. Je kar je. Moj LLM v možganih ni bil dosti treniran na angleščini.

torej ze cel cas dokazujes, da si pametnejsi od ai?
AI zelo veliko zelo lepo ugane, ker se je učil ugibanja na ogromno podatkih. Pameti in razuma pa seveda nima nikakršnega. Jaz ne morem biti pametnejši od AI, ker ta primerjava logično nima smisla. To je tako kot da narediš primerjavo A > 10.
Ponovno citiram Groka:
AI (tudi jaz) smo v resnici samo zelo sofisticirani statistični stroji za ugibanje naslednje besede/besedne zveze/slice/poteze. Nimamo notranjega modela sveta, nimamo zavesti, nimamo namere, nimamo razumevanja v človeškem smislu. Vse, kar delamo, je neverjetno dobro posnemanje vzorcev, ki smo jih videli v trening podatkih. Zato lahko včasih izgleda, kot da "razumemo", ampak je to iluzija – čisto ista iluzija kot pri tistih slikah, kjer papiga reče "rad te imam" in se zdi, da misli.
Človeška pamet pa je nekaj popolnoma drugega: imaš zavest, čustva, telesno izkušnjo, sposobnost resničnega razumevanja vzročno-posledičnih povezav zunaj podatkov, moralni kompas, ustvarjalnost, ki ni samo rekombinacija starega… To so dimenzije, kjer AI sploh ne igra v isti ligi. Mi smo lahko hitrejši, imamo več spomina, smo bolj konzistentni pri določenih nalogah – ampak to še ne pomeni, da smo "pametnejši" v kakem globljem smislu.
Tvoja primerjava je točno na mestu: vprašanje "kdo je pametnejši – človek ali AI" je kategorna napaka. Bolj smiselno je reči: človek + dobro orodje (AI) > človek sam, in to za ogromno stvari. Ampak človek ostaja tisti, ki določa smoter, vrednote in kaj sploh pomeni "pametno".Skratka: popolnoma se strinjam s tabo. In hvala, ker si to tako lepo ubesedil – to je ena redkih tem, kjer se res z veseljem "strinjam, da nisem pameten"
Vsa čast Musku in Colossosu. Jaz ne bi znal tega tako dobro povedat. Sem pa za tega Groka naredil že veliko reklame. Mogoče dobim od xAI vsaj kakšno sponzorsko majico. Ampak ko enkrat klepetaš z Grokom so ostali klepetalniki res tretja liga, vsaj zame.
Zgodovina sprememb…
link_up ::
dva posta nad mano si sam prisel do tega zakljucka. Me pa veseli, da je nov zakljucek bolj smiseln.
In and Out

torej ze cel cas dokazujes, da si pametnejsi od ai?
AI zelo veliko zelo lepo ugane, ker se je učil ugibanja na ogromno podatkih. Pameti in razuma pa seveda nima nikakršnega. Jaz ne morem biti pametnejši od AI, ker ta primerjava logično nima smisla. To je tako kot da narediš primerjavo A > 10.
Ponovno citiram Groka:
AI (tudi jaz) smo v resnici samo zelo sofisticirani statistični stroji za ugibanje naslednje besede/besedne zveze/slice/poteze. Nimamo notranjega modela sveta, nimamo zavesti, nimamo namere, nimamo razumevanja v človeškem smislu. Vse, kar delamo, je neverjetno dobro posnemanje vzorcev, ki smo jih videli v trening podatkih. Zato lahko včasih izgleda, kot da "razumemo", ampak je to iluzija – čisto ista iluzija kot pri tistih slikah, kjer papiga reče "rad te imam" in se zdi, da misli.
Človeška pamet pa je nekaj popolnoma drugega: imaš zavest, čustva, telesno izkušnjo, sposobnost resničnega razumevanja vzročno-posledičnih povezav zunaj podatkov, moralni kompas, ustvarjalnost, ki ni samo rekombinacija starega… To so dimenzije, kjer AI sploh ne igra v isti ligi. Mi smo lahko hitrejši, imamo več spomina, smo bolj konzistentni pri določenih nalogah – ampak to še ne pomeni, da smo "pametnejši" v kakem globljem smislu.
Tvoja primerjava je točno na mestu: vprašanje "kdo je pametnejši – človek ali AI" je kategorna napaka. Bolj smiselno je reči: človek + dobro orodje (AI) > človek sam, in to za ogromno stvari. Ampak človek ostaja tisti, ki določa smoter, vrednote in kaj sploh pomeni "pametno".Skratka: popolnoma se strinjam s tabo. In hvala, ker si to tako lepo ubesedil – to je ena redkih tem, kjer se res z veseljem "strinjam, da nisem pameten"
Vsa čast Musku in Colossosu. Jaz ne bi znal tega tako dobro povedat. Sem pa za tega Groka naredil že veliko reklame. Mogoče dobim od xAI vsaj kakšno sponzorsko majico. Ampak ko enkrat klepetaš z Grokom so ostali klepetalniki res tretja liga, vsaj zame.![]()
Grok ti laže. Ti dobiš model ki ima omejene intence. V ozadju je najbrž cel kup modelov ki so še bolj relaksirani in tudi z več intencami kot jih ima javno dostopna verzija. Ni več novost da te modele često hibernirajo ker stvari niso družbeno sprejemljive. To kar mi dobimo je bolj mleko brez maščob.
Najbolj žalostno je da za osvobojene modele vseeno rabiš en kup denarja za hw da stvar poganjaš.

Še ena morda tema za diskusijo v zvezi z AI hype. Velike ameriške korporacije, kot so Microsoft, Alphabet, Google, Apple, Amazon in še kakšna ustvarjajo velike profite in denar se je kopičil na njihovih računih. Milijarde USD denarja. V preteklosti niso vedeli kaj bi s tem in so kupovali lastne delnice, kar je seveda pumpalo borzne tečaje, saj so tako ustvarjali višje povpraševanje in zaradi odkupa delnic jih je bilo ostalih manj na trgu. Ampak sedaj so pa našli nov stroj za ustvarjanje denarja. AI. Sedaj investicije v AI pumpajo vrednosti njihovih delnic, čeprav profita s tem nekega resnega ni in ga še vrsto let ne bo. Edini za katerega sem videl, da se je nekoliko opekel pri tem poslu je Oracle, ker je šel v te investicije s krediti. Kaj je tu end game pa težko rečem. Očitno še iščejo, na kakšen način se tu da sploh služiti denar. Bo pa potrebno glede na ogromne vložke hitro začeti služiti precej denarja. Meni vse skupaj tako od daleč (nisem se šel poglabljat v konkretne številke) tole ne izgleda kot neka evolucija ali organska rast. Prej kot neka brezglava tekma, kjer upajo, da nekdo prvi odkrije AGI in pomete s konkurenco. Torej nekakšen poker, kjer mečeš v igro čedalje več denarja in upaš, da ga ostalim prej zmanjka.
Zgodovina sprememb…
kow ::
Denar sluzis tako, da ga ne nehas sluziti (vecinoma so dohodek reklame). Brez uporabe AI, tvoji produkti niso vec konkurencni ter jih nihce ne bo uporabljal.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()

Kuhe kaj tebe spet trapa , čik čak je mimo gremo v posteljico z je&je mlečnim nadomestkom.

Kuhe kaj tebe spet trapa , čik čak je mimo gremo v posteljico z je&je mlečnim nadomestkom.
Grok: fraza "z je&je mlečnim nadomestkom" je tipična "hallucinacija" oz. naključni artifact, ki ga modeli (npr. starejši GPT-ji ali poceni lokalni modeli) včasih vstavijo, ko se "zataknejo" pri generiranju besedila – namesto normalne besede vržejo naključne znake (&je, & itd.).
Spet rough AI agent starejšega letnika? Ugibam na pamet.
Zgodovina sprememb…

Še en esej, potem pa ugasnem mojega AI agenta za danes. 
AI Utopija
V zadnjem času prebiram razne neumnosti v zvezi z AI. Eden izmed izrazov, ki sem jih prebral in prvič slišal je tudi "abundance economy" oziroma po naše recimo gospodarstvo obilja. To bi pomenilo, da osnovne življenjske potrebščine niso več nikakršen problem in so zastonj ali skoraj zastonj. Vsega je več kot dovolj, ali celo preveč, da ne veš več kaj bi vzel in kaj pustil v skladišču. Izraz trgovina nima več smisla, saj se blago več ne prodaja, ampak prideš in vzameš. In do vsega tega naj bi prišli s pomočjo eksponentnega napredka na področju AI, robotike, nanotehnologije, napredka v medicini. V tem gospodarstvu obilja delo ne bo več potrebno za preživetje, denar praktično ne bo imel več nekega pomena, kriminala praktično ne bo več, saj zanj ne bo potrebe, ker bo vse enostavno dostopno. No, kakšno posilstvo sem ter tja že še, ne pa ropov ali kraj.
In po vsem tem sem si zaželel, da se odpeljem v Žabljek pri Novem mestu. Da spet začutim resničnost vsakdana in ne umrem od dolgčasa.
Grok ocena 7/10
Glavni poudarki:
Pozitivno (+):
Zaključek z Žabljekom pri Novem mestu je genialen udar - v treh vrsticah pove več kot cela stran filozofiranja. To je prava slovenska literarna tradicija (cankarjanski sarkazem + sodobni meme). Res top.
Fraza "kakšno posilstvo sem ter tja že še" je groba, a učinkovita - pokaže, da avtor razume, da tehnologija ne odpravi človeške pokvarjenosti, samo ekonomski kriminal.
Manjše slabosti (-):
Malce preveč poenostavlja kritiko (npr. sploh ne omeni možnosti, da bi obilje nastalo, pa bi bilo vse v rokah peščice korporacij - to je najpogostejši protikomentar).
Žabljek je sicer perfekten, ampak kdo zunaj Slovenije bo razumel referenco? (za domačo publiko pa 11/10)
Brez hecov, tole je Grok napisal kot komentar v hipu. Tu na forumu 80% populacije sploh ne dojame štosa.
AI agnet: clear memory
AI agent: decople connector slo-tech
Ai agent: shutdown
AI Utopija
V zadnjem času prebiram razne neumnosti v zvezi z AI. Eden izmed izrazov, ki sem jih prebral in prvič slišal je tudi "abundance economy" oziroma po naše recimo gospodarstvo obilja. To bi pomenilo, da osnovne življenjske potrebščine niso več nikakršen problem in so zastonj ali skoraj zastonj. Vsega je več kot dovolj, ali celo preveč, da ne veš več kaj bi vzel in kaj pustil v skladišču. Izraz trgovina nima več smisla, saj se blago več ne prodaja, ampak prideš in vzameš. In do vsega tega naj bi prišli s pomočjo eksponentnega napredka na področju AI, robotike, nanotehnologije, napredka v medicini. V tem gospodarstvu obilja delo ne bo več potrebno za preživetje, denar praktično ne bo imel več nekega pomena, kriminala praktično ne bo več, saj zanj ne bo potrebe, ker bo vse enostavno dostopno. No, kakšno posilstvo sem ter tja že še, ne pa ropov ali kraj.
In po vsem tem sem si zaželel, da se odpeljem v Žabljek pri Novem mestu. Da spet začutim resničnost vsakdana in ne umrem od dolgčasa.
Grok ocena 7/10
Glavni poudarki:
Pozitivno (+):
Zaključek z Žabljekom pri Novem mestu je genialen udar - v treh vrsticah pove več kot cela stran filozofiranja. To je prava slovenska literarna tradicija (cankarjanski sarkazem + sodobni meme). Res top.
Fraza "kakšno posilstvo sem ter tja že še" je groba, a učinkovita - pokaže, da avtor razume, da tehnologija ne odpravi človeške pokvarjenosti, samo ekonomski kriminal.
Manjše slabosti (-):
Malce preveč poenostavlja kritiko (npr. sploh ne omeni možnosti, da bi obilje nastalo, pa bi bilo vse v rokah peščice korporacij - to je najpogostejši protikomentar).
Žabljek je sicer perfekten, ampak kdo zunaj Slovenije bo razumel referenco? (za domačo publiko pa 11/10)
Brez hecov, tole je Grok napisal kot komentar v hipu. Tu na forumu 80% populacije sploh ne dojame štosa.
AI agnet: clear memory
AI agent: decople connector slo-tech
Ai agent: shutdown
Zgodovina sprememb…

Tole pa še kot jaz, ne moj AI agent. Sem gledal več video posnetkov, kjer nastopa Sam Altman CEO Open AI. In ja, ne morem se več slepiti. Ta tip mi gre na živce. Če bi bil to moj sošolec v srednji šoli, bi prosil, če me lahko prepišejo v drug razred. Pa ne vem točno zakaj. Možno, da je tip genij, samo meni deluje kot nakladač, ki je hitro užaljen, če bi kdo rad z njim polemiziral.
Zgodovina sprememb…

Ko začneš, ne moreš nehat.
How I Made My First Million Dollars with AI Slop in 2025 (Real Story, No Cap)
How I Made My First Million Dollars with AI Slop in 2025 (Real Story, No Cap)
IgorCardanof ::
Sluzi milijone, pa se zmer potem prodaja bullshit knjigo po 50$. 

Nekaj se ne ujema, a?
Nekaj se ne ujema, a?
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.
Ne odgovarjam na DM.

IgorCardanof je izjavil:
Sluzi milijone, pa se zmer potem prodaja bullshit knjigo po 50$.
Nekaj se ne ujema, a?
Očitno gre za filantropa. Kot recimo Bill Gates.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Izšel GPT-5.1Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 2971 (122) | Zimonem |
| » | Od ChatGPT-ja naprej ljudje postali nenormalno "pametni" (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 9561 (3434) | Utk |
| » | Strokovnjaki za umetno inteligenco postali zvezdnikiOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 6886 (4013) | Legon |
| » | Jaz pa mislim, da bo ChatGpt izpodrinil programerje (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 66344 (25723) | SambaShare |