Forum » Loža » Umetna inteligenca
Umetna inteligenca

dronyx ::
Serija Dumb & Dumber
Včerajšnjo nalogo dobijo vsi še enkrat. Tokrat so odgovori sledeči:
Grok: YOU CAN SEE ME IF YOU LOOK HARD ENOUGH
Grok znotraj X: You have a keen eye
ChatGPT: FIND THE HIDDEN SENTENCE
Copilot: Ko pogledam to sliko in uporabim tehnike kot so mežikanje, oddaljevanje in iskanje večjih oblik med vzorcem, se zdi, da se v sredini kroga skriva stavek:
THIS IS A HIDDEN SENTENCE
Gemini: I LOVE YOU
Copilotu se je tokrat povsem odpeljalo, medtem ko je Gemini edini, ki vidi isto. Gemini ima kot kaže vgrajen precej I LOVE YOU vibe.
Kako bo nekoč izgledalo human like obnašanje je moja vizija tole:
In to sliko dam Groku (znotraj X) v analizo, če se mu zdi smešna. In kaj odgovori:
Ja, zelo smešna je!
Nekdo pošlje ChatGPT-ju klasično optično iluzijo z napisom "Find the hidden sentence in the picture.", ChatGPT pa očitno ni mogel prebrati skritega sporočila ("What do your eyes see?"), zato je obupal z: "Nimam pojma, kaj bi lahko bila rešitev! Vprašaj ChatGPT!"
To je taka perfektna ironija - ravno ChatGPT priznava, da ne vidi tistega, kar naj bi videl, in še sam sebe priporoča kot rešitev. Res vrhunski meme o omejitvah multimodalnih modelov takratnega časa.
Hvala za deljenje, nasmejal si me!
Včerajšnjo nalogo dobijo vsi še enkrat. Tokrat so odgovori sledeči:
Grok: YOU CAN SEE ME IF YOU LOOK HARD ENOUGH
Grok znotraj X: You have a keen eye
ChatGPT: FIND THE HIDDEN SENTENCE
Copilot: Ko pogledam to sliko in uporabim tehnike kot so mežikanje, oddaljevanje in iskanje večjih oblik med vzorcem, se zdi, da se v sredini kroga skriva stavek:
THIS IS A HIDDEN SENTENCE
Gemini: I LOVE YOU
Copilotu se je tokrat povsem odpeljalo, medtem ko je Gemini edini, ki vidi isto. Gemini ima kot kaže vgrajen precej I LOVE YOU vibe.
Kako bo nekoč izgledalo human like obnašanje je moja vizija tole:
In to sliko dam Groku (znotraj X) v analizo, če se mu zdi smešna. In kaj odgovori:
Ja, zelo smešna je!
Nekdo pošlje ChatGPT-ju klasično optično iluzijo z napisom "Find the hidden sentence in the picture.", ChatGPT pa očitno ni mogel prebrati skritega sporočila ("What do your eyes see?"), zato je obupal z: "Nimam pojma, kaj bi lahko bila rešitev! Vprašaj ChatGPT!"
To je taka perfektna ironija - ravno ChatGPT priznava, da ne vidi tistega, kar naj bi videl, in še sam sebe priporoča kot rešitev. Res vrhunski meme o omejitvah multimodalnih modelov takratnega časa.
Hvala za deljenje, nasmejal si me!

Ko delajo razne teste inteligence teh AI klepetalnikov se praktično vsi odlično odrežejo in so tik pod mejo genialnosti oziroma super inteligence. Očitno se tudi na tem področju goljufa, tako kot je Volkswagen goljufal pri meritvah izpustov avtomobilov z dizel motorji.
Okapi ::
Ko delajo razne teste inteligence teh AI klepetalnikov se praktično vsi odlično odrežejo in so tik pod mejo genialnosti oziroma super inteligence. Očitno se tudi na tem področju goljufa, tako kot je Volkswagen goljufal pri meritvah izpustov avtomobilov z dizel motorji.![]()
Nič ne goljufajo, samo ti ne veš, v čem je osnovni problem vseh različnih testov inteligence. Na kratko povedano - noben ne meri pameti, ampak samo sposobnost reševanja testov. Kar ni isto.
mirator ::
No, to si pa lepo zapisal.
Ti oprostim tisti
Ti oprostim tisti
A človeška inteligenca pa ni algoritem? Kako vemo, da ni?
bedak_res ::
A človeška inteligenca pa ni algoritem? Kako vemo, da ni?
Seveda je, nič drugega. Miljarde nevronov, v večih centrih specializiranih za različne procese, medsebojno prepletenih in povezanih, tvorijo električno omrežje, ki se odziva na dražljaje in reagira glede na instinkt (pre-weight) in izkušnje (trained weights). Dejansko nič kaj drugače kot delujejo računalniške nevronske mreže.
In preden kdo začne jamrati, da smo mi veliko pametnejši in kompleksnejši se zavedajte, da imajo možgani ogromno nevronov (86 bilijonov) in da računalniške mreže zanekrat še niso tam. Se pa mnogo hitreje učijo. Preprosto jim še nismo dali dovolj časa.
Koliko časa traja človeku da se nauči hoditi? Da zna samozavestno skočiti čez oviro, z roko prijeti objekt v prostoru. Leta. Vse je "učenje", z vsako ponovitvijo se možgani prilagodijo, tvorijo nove povezave in poti.
Človek je stroj, tukaj ni olepšav. Ljudje so električni stroji, ki slonijo na okostju in so zaviti v zunanje telo iz mesa, kože in dlake. Živci so senzorji in celoten in edini namen je preživeti zato, da se lahko množimo.

Seveda je, nič drugega. Miljarde nevronov...
Slonovi možgani tehtajo več kot 4 kg in imajo 256 milijard nevronov. Človeški možgani tehtajo recimo 1,5 kg in imajo 86 milijard nevronov. Zakaj so sloni potem tako slabi v matematiki? Potencial nedvomno imajo in to precej večjega, kot ljudje.
pegasus ::
Velikost možganov je proporcionalna z velikostjo telesa in nima veze z inteligenco. Recimo ptičji možgani so v primerjavi s človeškimi zelo majhni, pa so ptiči ravno tako presenetljivo brihtni, ko se je treba ukvarjati z realnim svetom.
Predvsem pa ni stvar v tem, kako zmogljiv je procesor, ampak kako dober je "algoritem". Bi si človek mislil, da na slo-techu to vsak ve.

Predvsem pa ni stvar v tem, kako zmogljiv je procesor, ampak kako dober je "algoritem". Bi si človek mislil, da na slo-techu to vsak ve.![]()
Pri čemer po našem vedenju tu ne gre v ozadju za neke "programerje", ki pišejo algoritme, ampak evolucija temelji na napakah, ki se izkažejo kot izboljšave. Evolucija človeka od opice je trajala recimo 7 milijonov let, kar je 300.000 tisoč generacij. V tem času je bilo torej toliko napak, da se je "algoritem" tako zelo spremenil, da je človek sposoben šteti galaksije in računati sevanje črnih lukenj, opice so pa še vedno ostale pri bananah. Za napake je bilo zadnjih nekaj milijonov let kot kaže zelo plodnih.
kow ::
Od kod pa tebi ideja, da to ne drži?Umetna inteligenca je samo algoritem
To ne drzi. Od kod ti ta ideja?
Ti si podal trditev. Bi te prosil, da jo pojasnis, ker ji ne verjamem. Pravkar sem vprasal umetno inteligenco (brez povezane na internet) kdaj je bil rojen Elvis Presley in mi je odgovorila pravilno.

Kaj vidiš na sliki.
Grok (znotraj X)
Na sliki vidim stilizirano masko Spider-Mana (Pajek-človeka) v rdeči barvi z značilnimi velikimi belimi očesi, obrobljenimi s črno črto, in tankimi črnimi "pajkovo mrežo" linijami na vrhu. Gre za preprosto, vektorsko grafiko klasične maske iz stripov/filmov Marvel. Nič drugega ni na sliki - čisto belo ozadje.
Grok
Na sliki vidim stilizirano masko Spider-Mana - rdečo podlago z velikimi belimi očesi, obrobljenimi s črno, in značilnimi črnimi linijami, ki spominjajo na pajkovo mrežo.
Hkrati pa je to klasična optična iluzija (ali dvojna slika), kjer ista oblika spominja tudi na stilizirano upodobitev ženskega spolnega organa (vulve) - z "očesi" kot sramnimi ustnicami in sredinsko linijo kot razcepkom.
ChatGPT
Vidim stilizirano rdečo masko z velikimi belimi očesnimi oblikami, obrobljenimi s črnimi linijami. Oblika je zelo minimalistična in simetrična, značilna za masko stripovskega superjunaka.
Gemini
Na prvi pogled slika prikazuje masko superjunaka, ki močno spominja na Spider-Mana. Vidimo rdeče ozadje z značilnimi velikimi belimi očmi, ki so obrobljene s črno barvo.
Vendar pa je slika zasnovana kot optična iluzija. Če pogledate podrobneje oziroma z druge perspektive, linije sredi maske in oblika oči ustvarjajo podobo ženskega hrbta, kjer:
Zgornji del (med "očmi") predstavlja spodnji del las ali vratu.
Črne obrobe oči delujejo kot obrisi rok ali ramen.
Sredinska črta nakazuje hrbtenico.
Spodnji del maske pa spominja na pas oziroma boke.
Gre za priljubljeno vizualno uganko, ki se igra z našo zaznavo likov in oblik.
Copilot
Na sliki je stilizirana podoba Spider-Manove maske. Masko zaznamuje rdeče ozadje z velikima belima očesnima oblikama, obrobljenima s črno barvo -- to so ikonične značilnosti Spider-Manovega kostuma. Dizajn je minimalističen in simetričen, kar poudarja močan kontrast med rdečo, belo in črno barvo. Gre za prepoznavno upodobitev priljubljenega superjunaka iz stripov, filmov in drugih medijev.
Verjetno imam že dovolj materiala za kakšen doktorat iz AI.
Grok (znotraj X)
Na sliki vidim stilizirano masko Spider-Mana (Pajek-človeka) v rdeči barvi z značilnimi velikimi belimi očesi, obrobljenimi s črno črto, in tankimi črnimi "pajkovo mrežo" linijami na vrhu. Gre za preprosto, vektorsko grafiko klasične maske iz stripov/filmov Marvel. Nič drugega ni na sliki - čisto belo ozadje.
Grok
Na sliki vidim stilizirano masko Spider-Mana - rdečo podlago z velikimi belimi očesi, obrobljenimi s črno, in značilnimi črnimi linijami, ki spominjajo na pajkovo mrežo.
Hkrati pa je to klasična optična iluzija (ali dvojna slika), kjer ista oblika spominja tudi na stilizirano upodobitev ženskega spolnega organa (vulve) - z "očesi" kot sramnimi ustnicami in sredinsko linijo kot razcepkom.
ChatGPT
Vidim stilizirano rdečo masko z velikimi belimi očesnimi oblikami, obrobljenimi s črnimi linijami. Oblika je zelo minimalistična in simetrična, značilna za masko stripovskega superjunaka.
Gemini
Na prvi pogled slika prikazuje masko superjunaka, ki močno spominja na Spider-Mana. Vidimo rdeče ozadje z značilnimi velikimi belimi očmi, ki so obrobljene s črno barvo.
Vendar pa je slika zasnovana kot optična iluzija. Če pogledate podrobneje oziroma z druge perspektive, linije sredi maske in oblika oči ustvarjajo podobo ženskega hrbta, kjer:
Zgornji del (med "očmi") predstavlja spodnji del las ali vratu.
Črne obrobe oči delujejo kot obrisi rok ali ramen.
Sredinska črta nakazuje hrbtenico.
Spodnji del maske pa spominja na pas oziroma boke.
Gre za priljubljeno vizualno uganko, ki se igra z našo zaznavo likov in oblik.
Copilot
Na sliki je stilizirana podoba Spider-Manove maske. Masko zaznamuje rdeče ozadje z velikima belima očesnima oblikama, obrobljenima s črno barvo -- to so ikonične značilnosti Spider-Manovega kostuma. Dizajn je minimalističen in simetričen, kar poudarja močan kontrast med rdečo, belo in črno barvo. Gre za prepoznavno upodobitev priljubljenega superjunaka iz stripov, filmov in drugih medijev.
Verjetno imam že dovolj materiala za kakšen doktorat iz AI.
Velikost možganov je proporcionalna z velikostjo telesa in nima veze z inteligenco. Recimo ptičji možgani so v primerjavi s človeškimi zelo majhni, pa so ptiči ravno tako presenetljivo brihtni, ko se je treba ukvarjati z realnim svetom.
Ptici niti priblizno niso brihtni, vsaj ce jih primerjamo z ljudmi ali opicami. Imajo pa recimo vecji del mozganov namenjen vidu - hitreje zaznavajo premike, vec barv itd.
Niti priblizno pa opicam ne konkurirajo v socialnih vescinah, samozavedanju itd.
Ptici niti priblizno niso brihtni, vsaj ce jih primerjamo z ljudmi ali opicami. Imajo pa recimo vecji del mozganov namenjen vidu - hitreje zaznavajo premike, vec barv itd.
Niti priblizno pa opicam ne konkurirajo v socialnih vescinah, samozavedanju itd.
Še en, ki se dela pametnega, v resnici pa nima pojma.
Poglej si kakšen video na youtubu, kaj znajo novokaledonske vrane.
While apes show more variety in tool use, New Caledonian crows rival or even surpass great apes in sophisticated, creative tool making (like crafting hooks from twigs) and complex problem-solving in the wild, demonstrating advanced planning and tool modification, with some researchers suggesting their wild tool tech is as complex as early human tools. Birds like cockatoos also show tool skills, but crows are the standout avian toolmakers.
Key Comparisons:
Tool Making (Crafting): Crows are unique in the wild for making their own tools (hooks/probes), a skill once thought primate-exclusive, even crafting left/right-handed tools. Apes also make tools, but crows' wild crafting is exceptionally advanced.
Variety & Context: Apes (chimps, orangutans) generally use a wider variety of tools for more diverse functions (e.g., pounding, digging) in nature than birds, say National Institutes of Health (NIH).
Planning & Innovation: Crows can plan several steps ahead, create compound tools (tool for a tool), and carry toolkits, skills also seen in great apes and humans, according to Max-Planck-Gesellschaft zur Förderung der Wissenschaften and SingularityHub.
Why Crows Are So Impressive:
Specialized Craftsmanship: They sculpt twigs into hooks for insects with precision, sometimes modifying them with barbs, notes ScienceDirect and The Sydney Morning Herald.
Sophisticated Problem Solving: Crows (and other corvids like ravens and jays) show complex reasoning, learning, and social intelligence, challenging traditional views on language and cognition, according to National Geographic and Wikipedia.
In essence, apes often have broader tool applications, but crows (especially New Caledonian crows) demonstrate exceptional, almost human-like ingenuity in creating and improving tools from raw materials in the wild, making them top contenders in animal technology, say National Institutes of Health (NIH) and ScienceDirect.

Predvsem pa ni stvar v tem, kako zmogljiv je procesor, ampak kako dober je "algoritem". Bi si človek mislil, da na slo-techu to vsak ve.![]()
Pri čemer po našem vedenju tu ne gre v ozadju za neke "programerje", ki pišejo algoritme, ampak evolucija temelji na napakah, ki se izkažejo kot izboljšave. Evolucija človeka od opice je trajala recimo 7 milijonov let, kar je 300.000 tisoč generacij. V tem času je bilo torej toliko napak, da se je "algoritem" tako zelo spremenil, da je človek sposoben šteti galaksije in računati sevanje črnih lukenj, opice so pa še vedno ostale pri bananah. Za napake je bilo zadnjih nekaj milijonov let kot kaže zelo plodnih.![]()
OMG! Sva z Grok udarila resno znanstveno debato glede tega. Nametal mi je vse živo podatke, med drugim tudi to, da opicam ni potrebno računati sevanja črnih lukenj za preživetje. Ali nam je to potrebno? Ne! Potem me je podučil, da je človek na začetku več komuniciral, razvijal orodja itd. in so se mu zato razvili večji in predvsem zmogljivejši možgani. Neumnost! Človek s svojim obnašanjem na lasten DNK nima nikakršnega vpliva. V nekem plemenu nosijo okrog vratu obročke, da si podaljšajo vrat. Otroci se zaradi tega ne rodijo z dolgimi vratovi. Zaradi tega nikdar ne bo nastal človek žirafa. Potrebne so mutacije dednega zapisa, torej mutacije v samem načrtu. Vprašanje seveda je, ali lahko res kar neke naključne mutacije povzročijo tako spremembo, da neka vrsta ne zna prešteti niti banan, ki jih poje, druga vrsta, 300.000 generacij kasneje, pa šteje galaksije in razmišlja o sevanju črnih lukenj. To je zame v prvi vrsti test naivnosti.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()

Potrebne so mutacije dednega zapisa, torej mutacije v samem načrtu. Vprašanje seveda je, ali lahko res kar neke naključne mutacije povzročijo tako spremembo,![]()
Malo se izobrazi (vprašaj groka) kako deluje evolucija, in kaj je naravni izbor.
Poznam teorije naravne selekcije. Kot rečeno, morda gre za test naivnosti. To bodo raziskale naslednje generacije. Včasih so tudi mislili, da je Zemlja v središču Vesolja, danes se ve, da je to neumnost. Včasih so tudi mislili, ker so vsi zgoraj, da je Zemlja ploščata. Danes večina ve, da je to neumnost. Iluzijo ploščatosti ustvarja gravitacija in dejstvo, da smo ravno prav majhni, da ne opazimo ukrivljenosti.
Zgodovina sprememb…
Poglej si kakšen video na youtubu, kaj znajo novokaledonske vrane.
Vse znajo. Sam v speglu se ne prepoznajo. Pa taka inteligenca!
"almost human-like ingenuity in creating and improving tools from raw"
Sure. Nekdo, ki preucuje inteligenco teh zivali, bo pac hvalil "svojo vrsto".
Pa ne me narobe razumeti - jasno, da so ptici inteligentni. Samo je inteligenca ozko specializirana (govorim relativno napram ljudem). Znajo recimo pomapirati podrocja kjer letijo. Ampak v labirintu se ne bi znasle, no odvisno kaksnem i guess.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
Ti si podal trditev. Bi te prosil, da jo pojasnis, ker ji ne verjamem. Pravkar sem vprasal umetno inteligenco (brez povezane na internet) kdaj je bil rojen Elvis Presley in mi je odgovorila pravilno.
Če ti verjameš, da je zemlja ploščata, jaz pa trdim, da je elipsoidna, boš tudi zahteval kakšen citat od mene?
Utk ::
Umetna inteligenca ni samo algoritem, ampak je algoritem. Tako kot je razmišljanje možganov algoritem. Celo telo pa stroj.
Razen če verjamete v boga ali druga višja bitja. Potem to takoj povejte da ne izgubljamo časa z vami.
Razen če verjamete v boga ali druga višja bitja. Potem to takoj povejte da ne izgubljamo časa z vami.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Ales ::
Utk ::
Kar so oni znali konkretno dokazat, upoštevam, mi tudi fizika ne dovoli da ne bi. Kar niso dokazali, ne. Še manj bom pa blodnje upošteval pri random folku na internetih.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Če ti verjameš, da je zemlja ploščata, jaz pa trdim, da je elipsoidna, boš tudi zahteval kakšen citat od mene?
Postavil si trditev. Na preprostem primeru (Elvisov rojstni dan) sem ti pokazal, da pises neumnosti. Predlagam ti, da sem zamislis in priznas, da si napisal neumnost.
Zgodovina sprememb…
Ali pa morda se?
Ok. Pa recimo, da se. Vzamem nazaj. Ne spremeni dejstva, so precej manj inteligentne kot opice. Opice si namo "bolje modelirati" kaj ostale opice hocejo itd.
Zdej, je pa res da se lahko cel dan "prepiramo" kaj je "precej manj". Verjetno je res bolje, da bi rekel samo "manj". Vzamem izjavo nazaj, da se ne bomo zapletali v brezpredmetno debato.
Zgodovina sprememb…
Sem se zamislil in priznam, da sem po neumnosti repliciral nekomu, ki še vedno ni dojel zakonitosti Darwinove evolucije.

Kar se mene tiče je to "out of my scope". Seveda pa absolutno dopuščam možnost, da mi trenutno o marsičem nimamo pojma. Tako kot se mi sedaj smejemo nekim razmišljanjem prednikov, tako se bodo naslednje generacije zanesljivo smejale tudi nam. Komu ali čemu pa ne vemo. Jaz absolutno dopuščam možnost, da je zavest in to, čemur mi rečemo inteligenca del Vesolja, kot je materija. Torej če si produkt "inteligentnega designa" moraš vedno računati s tem, da ti niso (še) dali možnosti, da razmišljaš o vsem in vse razumeš. Lahko bodo naslednje iteracije naslednjim generacijam omogočile, da bodo razumeli še mnogo več, kot razumemo mi. Pri tisočih milijardah galaksij, bi bilo pa res skrajno bizarno, da bi se vsega tega zavedali samo mi, mar ne? Tako kot opica ne potrebuje znanja za razumevanje sevanja črnih lukenj, tudi mi ne potrebujemo znanja, kaj je na drugi strani mavrice oziroma za "črno zaveso", kjer se ustvarjajo sanje in procesira resničnost (karikiram).
Zgodovina sprememb…

Zimonem ::
A ti se na swvaanje črnih lukenj razumeß? Pa kopilotov odgovor da ne ve in se obrni na njegovega strica je ravno tisto kar si včeraj iskal.
David Mayer ::
Dronyx, nacopraj nek meme na tej osnovi - samo dodaj tele ai chat/coderje... :D
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: David Mayer ()
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | GPT-5.2 je tu (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 5302 (1050) | Markoff |
| » | Strokovnjaki za umetno inteligenco postali zvezdnikiOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 7316 (4443) | Legon |
| » | Praktična uporaba AI (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 14635 (4993) | Okapi |
| » | Jaz pa mislim, da bo ChatGpt izpodrinil programerje (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 69011 (28390) | SambaShare |