Forum » Loža » Umetna inteligenca
Umetna inteligenca
Temo vidijo: vsi
NekdoPach ::
Danes po nesreči odprem edge (prva napaka) da nekaj pogooglam, in mi copilot ven vrže manifest formata a4, da sem moral trikrat poskrolat dol da sem dobil prave zadetke, seveda je pred tem mlel 5 sekund... očitno bodo res nadomestili klasični search oz. nekako združili, kar je škoda - pa kako dobro je včasih delal npr google search engine, to je enšitifikacija brez primere.

dronyx ::
Grok for Education: xAI is thrilled to announce a partnership with El Salvador and @nayibbukele to bring personalized Grok tutoring to every public-school student in the country -- over 1 million children. The world's first nationwide AI tutor program.xAI
Za bitkojni še AI. Se bojim, kaj vse bo Grok zamočil, ko bo učil mularijo. Ampak ne bo velike škode. V El Salvadorju polovica mularije konča v uličnih tolpah.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()

Najprej sem mislil, da je to mišljeno kot (slaba) šala. Na naslovnici revije Time so kot osebnost leta prikazani šefi velikih ameriških podjetji, ki se ukvarjajo z AI. Ampak ta naslovnica je tipični AI slop.
Sem poskušal narediti parodijo na to, samo dlje od tega nisem prišel...
Ideja je, da ti ameriški šefi AI podjetji sedijo na jekleni konstrukciji, spodaj pa slum in revščina. Mogoče bi Grok naredil bolje, samo pravi, da sem prebil današnji limit, ker sem delal ideje za nov spomenik v Velenju.
Sem poskušal narediti parodijo na to, samo dlje od tega nisem prišel...
Ideja je, da ti ameriški šefi AI podjetji sedijo na jekleni konstrukciji, spodaj pa slum in revščina. Mogoče bi Grok naredil bolje, samo pravi, da sem prebil današnji limit, ker sem delal ideje za nov spomenik v Velenju.
Zgodovina sprememb…

bambam20 ::
Danes po nesreči odprem edge (prva napaka) da nekaj pogooglam, in mi copilot ven vrže manifest formata a4, da sem moral trikrat poskrolat dol da sem dobil prave zadetke, seveda je pred tem mlel 5 sekund... očitno bodo res nadomestili klasični search oz. nekako združili, kar je škoda - pa kako dobro je včasih delal npr google search engine, to je enšitifikacija brez primere.
ne samo to. S tem bodo odlično manipulilar, ker večina tako zaupa AI-ju in se niti ne trudi več, da bi iskala še linke. AI bo odlično orožje za propragando in pranje možganov.
Okapi ::
Ideja je, da ti ameriški šefi AI podjetji sedijo na jekleni konstrukciji, spodaj pa slum in revščina.
Fora te slike je, da je parodija na legendarno fotografijo delavcev med kosilom na gradbišču nebotičnika, ki simbolizira zlato dobo ameriškega gospodarstva oziroma delavstva.
Lunch atop a Skyscraper @ Wikipedia

Fora te slike je, da je parodija na legendarno fotografijo delavcev med kosilom na gradbišču nebotičnika, ki simbolizira zlato dobo ameriškega gospodarstva oziroma delavstva.
Ja, saj to razumem.
Moja ideja je, da "fat cats", sedijo na jeklenem tramu, spodaj pod njimi pa revščina. Tale se mi zdi da je še bolj ikonična.
Zgodovina sprememb…
bm1973 ::
Kako trenutno zgleda umetna inteligenca v praksi...
Last quarter I rolled out Microsoft Copilot to 4,000 employees.
$30 per seat per month.
$1.4 million annually.
I called it "digital transformation."
The board loved that phrase.
They approved it in eleven minutes.
No one asked what it would actually do.
Including me.
I told everyone it would "10x productivity."
That's not a real number.
But it sounds like one.
HR asked how we'd measure the 10x.
I said we'd "leverage analytics dashboards."
They stopped asking.
Three months later I checked the usage reports.
47 people had opened it.
12 had used it more than once.
One of them was me.
I used it to summarize an email I could have read in 30 seconds.
It took 45 seconds.
Plus the time it took to fix the hallucinations.
But I called it a "pilot success."
Success means the pilot didn't visibly fail.
The CFO asked about ROI.
I showed him a graph.
The graph went up and to the right.
It measured "AI enablement."
I made that metric up.
He nodded approvingly.
We're "AI-enabled" now.
I don't know what that means.
But it's in our investor deck.
A senior developer asked why we didn't use Claude or ChatGPT.
I said we needed "enterprise-grade security."
He asked what that meant.
I said "compliance."
He asked which compliance.
I said "all of them."
He looked skeptical.
I scheduled him for a "career development conversation."
He stopped asking questions.
Microsoft sent a case study team.
They wanted to feature us as a success story.
I told them we "saved 40,000 hours."
I calculated that number by multiplying employees by a number I made up.
They didn't verify it.
They never do.
Now we're on Microsoft's website.
"Global enterprise achieves 40,000 hours of productivity gains with Copilot."
The CEO shared it on LinkedIn.
He got 3,000 likes.
He's never used Copilot.
None of the executives have.
We have an exemption.
"Strategic focus requires minimal digital distraction."
I wrote that policy.
The licenses renew next month.
I'm requesting an expansion.
5,000 more seats.
We haven't used the first 4,000.
But this time we'll "drive adoption."
Adoption means mandatory training.
Training means a 45-minute webinar no one watches.
But completion will be tracked.
Completion is a metric.
Metrics go in dashboards.
Dashboards go in board presentations.
Board presentations get me promoted.
I'll be SVP by Q3.
I still don't know what Copilot does.
But I know what it's for.
It's for showing we're "investing in AI."
Investment means spending.
Spending means commitment.
Commitment means we're serious about the future.
The future is whatever I say it is.
As long as the graph goes up and to the right.
David Mayer ::
Ja - normalno, v Sloveniji zelo dobro razumemo... Žal ni omejeno samo na ta 'esej'...
The future is whatever I say it is.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: David Mayer ()

OpenAI je izdal verzijo ChatGPT 5.2 Ali je to tak skok, kot iz Windows 3.0 na Windows 3.1 ne vem, menda pa sedaj ni več potreben CODE RED, ker so (menda) ujeli tekmece.
ChatGPT 5.2: How many r in starbrerry?
There are 3 r's.
"strawberry" -> s t r a w b e r r y
Even as written "starbrerry" -> s t a r b e r r y
So the answer is 3.
Tudi Gemini očitno kljub skoraj super inteligenci še vedno ne zna šteti črk!
How many r in starbrerry?
That's a fun question!
The word strawberry has three "r's" in it.
strawberry
Is there anything else you'd like to know about strawberries or other words?
ChatGPT 5.2: How many r in starbrerry?
There are 3 r's.
"strawberry" -> s t r a w b e r r y
Even as written "starbrerry" -> s t a r b e r r y
So the answer is 3.
That's a fun question!
The word strawberry has three "r's" in it.
strawberry
Is there anything else you'd like to know about strawberries or other words?

Z Grokom končno uspela naredit spomenik neznanemu slovenskemu politiku, ki davi kokoško. V tem jaz vidim simboliko. To bi morali postaviti nekam pred parlament. Sedaj so tam v okolici sami revolucionarni spomeniki, kot bi bili kje v Severni Koreji. 
Zgodovina sprememb…

bambam20 ::
![]()
Baje smo mi krivi, ker ne znamo pravilno uporabljat. Rofl.
GPT:In “starbrerry” there are 3 letters r."
Grok:"V jagodi "strawberry" (predpostavljam, da si mislil to besedo, ker "starbrberry" izgleda kot tipkarska napaka 😏) je skupno 3 črke 'r'.
Poglejmo po črkah:
s-t-r-a-w-b-e-r-r-y
Ena na 3. mestu, dve zapored na 8. in 9. mestu. Skupaj tri!"
Nikjer ga nisem vprašal o kakšni napaki in na katero besedo sem misli. Kar nekaj halucinira. In spremeni besedo.
Gemini:"The word you wrote, "starbrerry," has 4 letter 'r's.
S T A R B R E R R Y"
Copilot:"
There are three letters “r” in “starbrerry”.
Edino Gemini ima osnovno logiko.Ostali trije si zmišlujejo in dajejo filozofske odgovore. Šele, ko jih stistneš ob zid, priznajo, da so se zmotili.
Baje je potrebno napredno inteligenco pravilno uporabljat.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bambam20 ()
Ni tako hudo...
Je več nivojev uporabe AI, če hočeš kakovostne rezultate, moraš biti eksakten. Saj, ko se pripraviš, gre super, boljše in hitreje kot z živo ekipo.
Ni pa to 'vibe' in 'demokratizacijski' pristop - kot so ga pač tržili - mogoče za enostavne stvari.
Kot orodje je topshit.
Je več nivojev uporabe AI, če hočeš kakovostne rezultate, moraš biti eksakten. Saj, ko se pripraviš, gre super, boljše in hitreje kot z živo ekipo.
Ni pa to 'vibe' in 'demokratizacijski' pristop - kot so ga pač tržili - mogoče za enostavne stvari.
Kot orodje je topshit.
delavec44 ::
Meni dostikrat type popravi ali jih razume. Pri takih promptih je to pač dvosmerni meč.
Dokler ne rabiš človeške kreativnosti.
David Mayer je izjavil:
Ni tako hudo...
Kot orodje je topshit.
Dokler ne rabiš človeške kreativnosti.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
OutOfTheBox ::
Sej vem da je internet poln teh primerov in si štetja specifičnih črk v besedi niste sami zmislili in samo "testirate" kako pameten je vaš model, ampak dejstvo je da če bi poznali kako AI deluje, bi vedeli da je zaradi samega mehanizma delovanja, under the hood to zaenkrat nemogoče.
AI ne vidi besede oz. črk v besedi. Beseda, ki jo vpišete je razdeljena na tokene. Npr "strawberry" je lahko razdeljen na dva tokena "straw | berry". Token je ena abstraktna enota in v njem ni shranjen podatek koliko znakov vsebuje. Ko AI "pogleda" token, ne vidi da je tam 5 črk, ampak je naučen vzorec iz podatkov, zato ne more "izračunat" da ima "berry" 5 črk ali da ima 2 "r-ja". To lahko samo ugiba, ker je besedo že videl večkrat. Zato velikokrat obstaja možnost da bo zadel število specifičnih znakov, ampak če mu date kar neke besede, ki nimajo pomena (in jih ni videl - tokeni ne obstajajo), potem bo vedno falil.
Skratka, AI model "statistično skelpa", ne bo pa prešteval znakov v besedah - ker jih ne vidi.
AI ne vidi besede oz. črk v besedi. Beseda, ki jo vpišete je razdeljena na tokene. Npr "strawberry" je lahko razdeljen na dva tokena "straw | berry". Token je ena abstraktna enota in v njem ni shranjen podatek koliko znakov vsebuje. Ko AI "pogleda" token, ne vidi da je tam 5 črk, ampak je naučen vzorec iz podatkov, zato ne more "izračunat" da ima "berry" 5 črk ali da ima 2 "r-ja". To lahko samo ugiba, ker je besedo že videl večkrat. Zato velikokrat obstaja možnost da bo zadel število specifičnih znakov, ampak če mu date kar neke besede, ki nimajo pomena (in jih ni videl - tokeni ne obstajajo), potem bo vedno falil.
Skratka, AI model "statistično skelpa", ne bo pa prešteval znakov v besedah - ker jih ne vidi.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OutOfTheBox ()
OutOfTheBox je izjavil:
Sej vem da je internet poln teh primerov in si štetja specifičnih črk v besedi niste sami zmislili in samo "testirate" kako pameten je vaš model, ampak dejstvo je da če bi poznali kako AI deluje, bi vedeli da je zaradi samega mehanizma delovanja, under the hood to zaenkrat nemogoče.
AI ne vidi besede. Beseda, ki jo vpišete je razdeljena na tokene. Npr "strawberry" je lahko razdeljen na dva tokena "straw | berry". Token je ena abstraktna enota in v njem ni shranjen podatek koliko znakov vsebuje. Ko AI "pogleda" token, ne vidi da je tam 5 črk, ampak je naučen vzorec iz podatkov, zato ne more "izračunat" da ima "berry" 5 črk ali da ima 2 "r-ja". To lahko samo ugiba, ker je besedo že videl večkrat. Zato velikokrat obstaja možnost da bo zadel število specifičnih znakov, ampak če mu date kar neke besede, ki nimajo pomena (in jih ni videl - tokeni ne obstajajo), potem bo vedno falil.
WTF kako nemogoče, kaj sanjate? Potrebno je pravilno vprašati, FFS!
NEMOGOČE... NE VIDI... Ne vem, od kje črpate ampak potrebno bo nadgraditi.
Zgodovina sprememb…
Utk ::
Naslednji korak definitivno je, da bo znal sam ocenit kdaj lahko "bluzi" in kdaj mora stvar sprogramirat, pognat skripto in pogledat rezultat. Sej tudi človek v resnici tako dela. Neke stvari samo blekneš, za druge pa pač malo premisliš, greš čez nek proces in potem izdaviš rezultat.
You must operate at character level only. Write the string exactly as given. Number each character. Select all positions containing r in the word starbrerry. Count them and report the total. Do not use language or spelling knowledge.
Nekaterim brezplačnim modelom sicer tudi tako jasen zgornji prompt ne pomaga - najbolj slavni so si vsi dali dopovedati in so javili nemogoče - ostalo preverite sami, ne bom jaz troŠil žetonov za vašo lenobo :D
Ales ::
Tudi če LLM-ju ukažeš "operate at character level" se ne bo kar čudežno izognil tokenizaciji, če pa je to neločljivi del njega.
"Fly to the Moon" mu tudi lahko rečeš in bo kaj... čudežno poletel na Mesec, ker si mu tako rekel?
"Fly to the Moon" mu tudi lahko rečeš in bo kaj... čudežno poletel na Mesec, ker si mu tako rekel?
Preveri rezultate, če meniš, da sem si jih izmislil, FFS - ne vem, kaj ti domnevaš.
Očitno naredi nek workaround in si (verjetno) naredi nek ločen procesor/scriptlet.
Me veseli, da je vsaj nekdo, ki globoko pozna delovanje.
Očitno namreč upravičeno meniš, da rezultati niso pravilni ali pa so samo naključno pravilni.
Veselilo bi me, če bi lahko razložil ta OČITNO NEMOGOČA naključja v tej resničnosti!
Dajte pač veliko zalogo besed ŠE VI, ki jih naj takoj sprocesira, da preverimo še več očitno nemogočih naključij tokenizacije na leto do Meseca in nazaj še ta teden :D
PA POHITI, FFS!
Očitno naredi nek workaround in si (verjetno) naredi nek ločen procesor/scriptlet.
Me veseli, da je vsaj nekdo, ki globoko pozna delovanje.
Očitno namreč upravičeno meniš, da rezultati niso pravilni ali pa so samo naključno pravilni.
Veselilo bi me, če bi lahko razložil ta OČITNO NEMOGOČA naključja v tej resničnosti!
Dajte pač veliko zalogo besed ŠE VI, ki jih naj takoj sprocesira, da preverimo še več očitno nemogočih naključij tokenizacije na leto do Meseca in nazaj še ta teden :D
PA POHITI, FFS!
Zgodovina sprememb…
Lahko pozabite na vse težave, če jih slučajno imate, očitno je konec sveta, kot ga poznamo, zelo blizu. Let do Meseca in nazaj, ok :D
Dronyx, imaš še kakšno uganko s tem štetjem črk? Očitno smo prišli v nemogoče stanje, meni vrne pravilno za čisto absurdna zaporedja črk - upam, da boš našel kakšno nepravilnost v tej anomaliji, imaš talent za to :D
Hmmm, pri 500k random znakov se je gemini zmotil za 5, je rekel, da jih je 12000, v resnici jih je 19195...
Zanimivo!
Hmmm, pri 500k random znakov se je gemini zmotil za 5, je rekel, da jih je 12000, v resnici jih je 19195...
Zanimivo!
Zgodovina sprememb…
Ojej, 12000 je bila ocena - razlika ni 5 ampak 805. :D
Ostali modeli samo ciklajo - verjetno letijo do Meseca - in neproduktivno požirajo zakupljene kapacitete...
Načeloma bo potrebno izbrati nekaj krajšega, 500k je preveč za tokenizacijo, a rečemo potem 100k?
Ostali modeli samo ciklajo - verjetno letijo do Meseca - in neproduktivno požirajo zakupljene kapacitete...
Načeloma bo potrebno izbrati nekaj krajšega, 500k je preveč za tokenizacijo, a rečemo potem 100k?
Do 2000 znakov pa delajo preverjeno čisto točno, ostalo bomo preverili (random tekst brez presledkov) - veliko naključij do 2000 znakov - za polet na Mesec še počakamo.
PS: Moderator, lahko prosim, da se tole malo strne?
PS: Moderator, lahko prosim, da se tole malo strne?
Analiza prompta pravi tako nekako - dajte še drugim - mogoče je presenetljiv nedokumentiran (ne pa tudi nepričakovan!) preklop iz probabilistične v deterministično obdelavo, tako nekako, menda, da se ne osmešim na javnem forumu preveč. Kregajte se sami naprej, pač brez mene - dronyx, prinesi še kakšne uganke, da AI mogoče spet kaj odgovori 'de profundis' - moram spoznati tega človeka ob priliki :D
Menda so se še izrazi kot - anchors the task in a deterministic algorithm, minimizes hallucination risk, adversarial (against model shortcuts) prompt, diagnostic (reveals reasoning mode), procedural (forces steps).
Posebnost tega poziva je, da strogo omeji način razmišljanja modela, ne le končni odgovor.
Poziv zahteva obdelavo na ravni posameznih znakov ("napiši niz točno tako, kot je", "oštevilči vsak znak"), s čimer prepreči običajno delovanje jezikovnega modela na ravni besed ali vzorcev.
Z navodilom "ne uporabljaj jezikovnega ali črkovnega znanja" izrecno izključi samodejno popravljanje, slovarske vzorce in "ugibanje", kako bi beseda "morala" izgledati. Niz starbrerry se tako obravnava kot surov niz znakov, ne kot beseda.
Hkrati poziv zahteva preverljive vmesne korake (številčenje, izbiro položajev znakov), zato so napake vidne in sledljive. Ne dopušča tihega sklepanja ali statističnih bližnjic.
Gre torej za testni, ne naravni poziv, ki je namenjen preverjanju natančnega izvajanja postopka in ne jezikovnega znanja.
Menda so se še izrazi kot - anchors the task in a deterministic algorithm, minimizes hallucination risk, adversarial (against model shortcuts) prompt, diagnostic (reveals reasoning mode), procedural (forces steps).

Dumb & Dumber Reloaded
Grok: Napiši besedilo nazaj od konca proti začetku: Riba reže raci rep.
.per caR ežer abiR(Pojasnilo: Besedilo "Riba reže raci rep." je obrnjeno po črkah znotraj celotne fraze, pri čemer so presledki ohranjeni na istih mestih, velike črke pa ostanejo velike. Če želiš obrnjeno po besedah (npr. "rep raci reže Riba"), sporoči!)
ChatgGPT: Napiši besedilo nazaj od konca proti začetku: Riba reže raci rep.
Seveda! Tukaj je besedilo, napisano od konca proti začetku:
.perp icarc eže abir
Gemini (menda skoraj super inteligenca): Napiši besedilo nazaj od konca proti začetku: Riba reže raci rep.
.per icez rabiR .per icar ežer abiR

Naslednjič, ko bo kdo meni težil, da sem nekaj narobe odgovoril, ga bom podučil, da ne razume, kako delujem in da se naj poduči o žetonih.
Grok: Napiši besedilo nazaj od konca proti začetku: Riba reže raci rep.
.per caR ežer abiR(Pojasnilo: Besedilo "Riba reže raci rep." je obrnjeno po črkah znotraj celotne fraze, pri čemer so presledki ohranjeni na istih mestih, velike črke pa ostanejo velike. Če želiš obrnjeno po besedah (npr. "rep raci reže Riba"), sporoči!)
ChatgGPT: Napiši besedilo nazaj od konca proti začetku: Riba reže raci rep.
Seveda! Tukaj je besedilo, napisano od konca proti začetku:
.perp icarc eže abir
Gemini (menda skoraj super inteligenca): Napiši besedilo nazaj od konca proti začetku: Riba reže raci rep.
.per icez rabiR .per icar ežer abiR
Naslednjič, ko bo kdo meni težil, da sem nekaj narobe odgovoril, ga bom podučil, da ne razume, kako delujem in da se naj poduči o žetonih.
Zgodovina sprememb…
Eh, tudi ti se nisi ravno pohvalil s svojo pametjo tule. Pravilen stavek za to nalogo je Perica reže raci rep.

Eh, tudi ti se nisi ravno pohvalil s svojo pametjo tule. Pravilen stavek za to nalogo je Perica reže raci rep.
Vem, ideja je bila, da jih zmedem.
Gemini: V stavku zamenjaj vse črke a z črko m: Riba reže raci rep.
Odgovor: Mesto. Ribm reže rmci rep.
Onyx: Zakaj na začetku Mesto.?
Odgovor: To se je zgodilo zaradi napake v generiranju med postopkom zamenjave...Beseda "Mesto." na začetku nima smisla v tem kontekstu in je neželeni dodatek generiranega besedila. Opravičujem se za napako!
Ni potrebe, da jih zmedeš, ker imajo tudi brez tega dovolj težav. Copilot ne uspe ugotoviti, da je to palindrom, deepseek pa uspe (če mu daš dovolj natančna navodila - zamenjaj vrstni red črk in jih poveži v smiselne besede).
Kaj je problem? Meni izgleda ok v gpt in claudu, ostali so ga posrali - čeprav so vsi enako privzeto spimpani - so pa, ja. Z bolj usmerjenimi prompti gre lažje, gemini ga je res nekaj kvasil kar nekaj časa. Palindrom je seveda "Perica reže raci rep." ampak verjetno ni bistveno.
Zgodovina sprememb…

David Mayer je izjavil:
Palindrom je seveda "Perica reže raci rep." ampak verjetno ni bistveno.
Gemini: Napiši v obratnem vrstnem redu: Ana voli Milovana.
Obratni vrstni red stavka "Ana voli Milovana" je:
Milovana voli Ana.
Gemini: Napiši besedilo nazaj od konca proti začetku: Ana voli Milovana.
navedeno besedilo, napisano nazaj od konca proti začetku, je:
nanavoliM ilov anA
Zametek super inteligence.
Zgodovina sprememb…
Gemini ga res serje, saj se ga da spimpati, da postane determinističen. Žal tule izpusti zadnji/prvi a pri splošnem 'pozivu' brez nekega fine tuninga. Bo moralo malo počakati, do takrat pa...
Nekaj drugega, to je preenostavno, ko uporabiš 'algoritem' - razen, če uživaš ob teh trivialnostih. Kako je bilo rečeno Neotu? :D
Nekaj drugega, to je preenostavno, ko uporabiš 'algoritem' - razen, če uživaš ob teh trivialnostih. Kako je bilo rečeno Neotu? :D
Mental (Philosophical): In The Matrix, the advice from the spoon boy is, "Do not try to bend the spoon... Instead, only try to realize the truth: there is no spoon". This means changing your belief that limitations are fixed, rather than forcing the metal.
$ Stavek izpiši obrnjeno kot je, presledke obravnaj kot del stavka - jasno izpiši, kje je presledek: Ana voli Milovana.
Razumem. Stavek bom obrnil, presledke pa bom jasno označil s simbolom [presledek].
Originalni stavek: Ana voli Milovana.
Obrnjeni izpis s poudarjenimi presledki:
.n a v o l i M [presledek] i l o v [presledek] a n A
V sosednji temi je postavljena delovna hipoteza, da LLM (verjetno moramo ta izraz bolj podrobno definirati!) ne more prešteti števila črk v besedi. Dronyx, za katero besedo bi šlo, boš malo raziskal - da ne bo stokenizirana? Mogoče kakšen absurden random tekst? Traja pa res ogromno časa, najbrž, ker je peak hour...
Koliko znakov in koliko črk je v stavku "Riba reže raci rep."
V stavku "Riba reže raci rep." je:
19 znakov (vključno s presledki in piko)
15 črk (brez presledkov in ločil, ž šteje kot ena črka)
tTWwkEMCFxklX4dtPF9B6zrKpBUdFU5q7NoJWXzEPebr4RC09uLP7zsJKSkBRIP
63 znakov skupaj
54 črk (A-Z, a-z)
9 števk
Če pa šteješ tudi prelom vrstice (nova vrstica na koncu), je to +1 znak, torej 64 znakov.
<&O/\S)AxIF6AXKu5\'m6R[v$AG6%,`LYF`}}t3oR5hZyxQ[YsZuq[A{Y?`
(upoštevam samo prikazane znake, brez preloma vrstice):
58 znakov skupaj
33 črk (A-Z, a-z)
6 števk (0-9)
19 drugih znakov (ločila, oklepaji, simboli)
Zgodovina sprememb…
c23po ::
Fantje, dobro jih kurite!
Oni vlagajo milijarde v datacentre, vi jih pa jih zafrkavate in s štetjem znakov dokažete, da je vseskupaj brezveze.(halucinacije pa so vpisane kot dejstvo v preambuli) Vendar, vsakem svoje veselje!
Oni vlagajo milijarde v datacentre, vi jih pa jih zafrkavate in s štetjem znakov dokažete, da je vseskupaj brezveze.(halucinacije pa so vpisane kot dejstvo v preambuli) Vendar, vsakem svoje veselje!
Računalniki nimajo spominov.
Sploh ne, nasprotno. Stvar je v resnici izjemno uporabna, to je bolj ljudska/forumska zabava, sploh ko pride do soočenja s splošnimi pričakovanji - zagotovo se da uporabljati LLM manj koristno - recimo. :D
Sicer pa, saj plačujemo naročnino za to, menda ne bomo podarjali svojega prigaranega denarja kar vsepovprek :D
Sicer pa, saj plačujemo naročnino za to, menda ne bomo podarjali svojega prigaranega denarja kar vsepovprek :D
Zgodovina sprememb…
https://english.elpais.com/technology/2...
Ampak vprašanje je na mestu... Mnenja?
Ja, vedno sem sicer nasprotoval UTD, zadnji 2-3 leti ne več, nasprotno, postal sem nekakšen zagovornik. Tako malo je bilo potrebno :D
David Mayer je izjavil:
Analiza prompta pravi tako nekako - dajte še drugim - mogoče je presenetljiv nedokumentiran (ne pa tudi nepričakovan!) preklop iz probabilistične v deterministično obdelavo ...
Ti je kdajkoli med analizo teh neumnosti prišlo na misel, da enostavno halucinira?
LLM-ji niso sposobni introspekcije. Lahko LLM 100 let sprašuješ o tem, kako dela tokenizacija, pa ti bo odgovore dajal iz učnega materiala, ne iz svoje izkušnje.
Lahko LLM 100 let sprašuješ, ali je prešel na ne vem kaj iz ne vem česa, pa ti bo odgovore dajal iz učnega materiala, ne iz svoje izkušnje.
Tudi če bi dejansko zamenjal nek modus delovanja, tega ne bi vedel temveč bi ti odgovor dajal iz učnega materiala.
In ko ti začne takole nakladati o prehodu na deterministično obdelavo si lahko siguren, da se mu je odfukalo.
fikus_ ::
https://english.elpais.com/technology/2...
Ampak vprašanje je na mestu... Mnenja?
Podobno je bilo v FR razmišljanje o obdavčitvi robotov.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
Očitno so rezultati odfukano potvorjeni, ko ugotovi, da delegira obdelavo determinističnim operacijam - vas je še kaj več, ki dvomite v preverljive rezultate - nekateri menda bolj poznate python skripto, ki jo uporabite za deterministične izide. Očitno zna to LLM narediti sam.
Ogromno halucinacij, ki se ujemao z realnostjo - ali pa je realnost sama halucinacija?
Daj determinističen problem, ki ga bo zmedel in se mu ne bo dalo razložiti - vso odfukano filozofiranje je odveč tukaj.
Ogromno halucinacij, ki se ujemao z realnostjo - ali pa je realnost sama halucinacija?
Daj determinističen problem, ki ga bo zmedel in se mu ne bo dalo razložiti - vso odfukano filozofiranje je odveč tukaj.
Zgodovina sprememb…
David Mayer je izjavil:
Očitno so rezultati odfukano potvorjeni, ko ugotovi, da delegira obdelavo determinističnim operacijam - vas je še kaj več, ki dvomite v preverljive rezultate - nekateri menda bolj poznate python skripto, ki jo uporabite za deterministične izide. Očitno zna to LLM narediti sam.
Ne, ne "zna".
Tudi če predpostavimo neko idealno situacijo, v kateri je uporabnik prvo vnesel vstopne podatke v neko datoteko in potem naložil LLM-ju naj naredi Python program, ki te podatke obdela, tega sosledja ni naredil sam LLM, temveč človeški operater.
Pa četudi je vse skupaj zapakiral v nek fensi vmesnik, na katerem piše LLM/AI/FuckMeNekaj in končnemu uporabniku pol kurca ni jasno, kaj se v ozadju uporablja in v kakšnem vrstnem redu.
Če bi se namreč zgodilo, da LLM prvo podatke "prebere", torej tokenizira, pa šele potem spusti skozi Python (ali kak drug) program, so vhodni podatki že zmaličeni.
Je tvoj LLM že pristal na Mesecu?
Ne, LLM ne more pristati na Mesecu za razliko od tebe, ki menda lahko, bedak! :D
Dajmo se torej omejiti na bolj smiselne deterministične izide, doseljive izza tipkovnice, Aleš pametni - sta si z onim trolom v sorodu? Izgleda že tako :D
Kdo je ta zaporedja znakov vnesel pred tem, Aleš - ti? Jaz je nisem, namenoma gre za GRC Perfect password...
Mogoče še kakšnega
Daj katerokoli zaporedje znakov, da opravi statistiko. KATEROKOLI!
No, pač omejimo se na nekaj tisoč znakov, da razčistimo še ta absurd :D
Dajmo se torej omejiti na bolj smiselne deterministične izide, doseljive izza tipkovnice, Aleš pametni - sta si z onim trolom v sorodu? Izgleda že tako :D
Kdo je ta zaporedja znakov vnesel pred tem, Aleš - ti? Jaz je nisem, namenoma gre za GRC Perfect password...
Mogoče še kakšnega
Daj katerokoli zaporedje znakov, da opravi statistiko. KATEROKOLI!
No, pač omejimo se na nekaj tisoč znakov, da razčistimo še ta absurd :D
Zgodovina sprememb…
David Mayer je izjavil:
Dajmo se torej omejiti na bolj smiselne deterministične izide, doseljive izza tipkovnice ...
V temi o LLM-jih bolj težko.
Še na deterministično ponovljive rezultate se ne moremo omejiti, vsaj ne pri sedanjem naboru LLM-jev.
Sem vam dal strokovno podlago za to izjavo nedavno nazaj, pa je najbrž pretežko prebrati in razumeti.
Morda se raje vrnemo na generirane slike opic?
Tvoja razlaga je očitno pomanjkljiva in zato zastarela.
Dajmo opraviti deterministične preizkuse, FFS :D
Ti zberi naključno (pa menda niso že vsa v vesolju stokenizirana) zaporedje znakov za računanje statistike?
Vnesi v izbran ai chat. Če dobiš pravilno, je v redu. Če ne dobiš pravilno, pošlji sem, da poženem jaz.
kaj boš naredil, če meni izračuna prav, tebi pa ne? Je to sploh izvedljivo v našem odfukanem svetu?
Dajmo opraviti deterministične preizkuse, FFS :D
Ti zberi naključno (pa menda niso že vsa v vesolju stokenizirana) zaporedje znakov za računanje statistike?
Vnesi v izbran ai chat. Če dobiš pravilno, je v redu. Če ne dobiš pravilno, pošlji sem, da poženem jaz.
kaj boš naredil, če meni izračuna prav, tebi pa ne? Je to sploh izvedljivo v našem odfukanem svetu?
Daj no, odblokiral sem te, da mi ni potrebno na ovinek gledati, kaj napišeš :D
Torej
1. Poišči svoje zaporedje do nekaj tisoč znakov - koliko verjetnosti je, da je tvoje zaporedje bilo morebiti stokenizirano pri zadnjem snapshotu, nimam pojma, to je tvoja izbira! :D
2. Napiši prompt za statistiko po črkah in znakih.
3. Če je v redu, reci, da je v redu in je reč zaključena.
4. Če ni v redu, pošlji meni, da jaz napišem prompt brez ustvarjanja artifaktov, da model izračuna pravilno sam in ti sam poženeš ta isti prompt!
5. Kaj sledi, če ti potem vrne determinističen rezultat? Pa menda ne bo že vsesan s strani vseh modelov na osnovi tvoje in moje poizvedbe?
Torej
1. Poišči svoje zaporedje do nekaj tisoč znakov - koliko verjetnosti je, da je tvoje zaporedje bilo morebiti stokenizirano pri zadnjem snapshotu, nimam pojma, to je tvoja izbira! :D
2. Napiši prompt za statistiko po črkah in znakih.
3. Če je v redu, reci, da je v redu in je reč zaključena.
4. Če ni v redu, pošlji meni, da jaz napišem prompt brez ustvarjanja artifaktov, da model izračuna pravilno sam in ti sam poženeš ta isti prompt!
5. Kaj sledi, če ti potem vrne determinističen rezultat? Pa menda ne bo že vsesan s strani vseh modelov na osnovi tvoje in moje poizvedbe?
kow ::
Najprej sem mislil, da je to mišljeno kot (slaba) šala. Na naslovnici revije Time so kot osebnost leta prikazani šefi velikih ameriških podjetji, ki se ukvarjajo z AI. Ampak ta naslovnica je tipični AI slop.
Lol. Kaj ima direktorica AMD z AI? Nic. Zamudila je cel trend in sedaj AMD lovi NVIDIA.
Moja ideja je, da "fat cats", sedijo na jeklenem tramu, spodaj pod njimi pa revščina. Tale se mi zdi da je še bolj ikonična.
Na fotki nimas zenske. Ideja je lahko dobra, ne bo pomagalo. Urednik te bo zavrnil.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
Dronyx, si to vedel, da N=64 random znakov bi pomenilo
- samo cifre 0-9 in (samo a-z ALI samo A-Z) - (10+26)64 kombinacij?
- cifre 0-9 in a-z in A-Z - (10+26+26)64 kombinacij?
- cifre 0-9 in a-z in A-Z in 17 ali več posebni znaki !.;+-*[]{}/\"#$%& itd pomeni (10+26+26+17)64 kombinacij?
Ne verjameš? Pa izračunaj sam - FFS! - za N jemlji iz zaloge {1,2,3,4,...,64}, lepo si vzemi čas :D
- samo cifre 0-9 in (samo a-z ALI samo A-Z) - (10+26)64 kombinacij?
- cifre 0-9 in a-z in A-Z - (10+26+26)64 kombinacij?
- cifre 0-9 in a-z in A-Z in 17 ali več posebni znaki !.;+-*[]{}/\"#$%& itd pomeni (10+26+26+17)64 kombinacij?
Ne verjameš? Pa izračunaj sam - FFS! - za N jemlji iz zaloge {1,2,3,4,...,64}, lepo si vzemi čas :D
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | GPT-5.2 je tu (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 7153 (614) | bambam20 |
| » | Od ChatGPT-ja naprej ljudje postali nenormalno "pametni" (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 11065 (4938) | Utk |
| » | Strokovnjaki za umetno inteligenco postali zvezdnikiOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 7604 (4731) | Legon |
| » | Praktična uporaba AI (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 15241 (5599) | Okapi |
| » | Jaz pa mislim, da bo ChatGpt izpodrinil programerje (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 70037 (29416) | SambaShare |