» »

Peč na drva ali pelete za starejšo hišo?

Peč na drva ali pelete za starejšo hišo?

1
2
3

N75 ::

joez7 je izjavil:

Glede na to, da maš vzdrževano oljno peč, jo uporabljaj, dodaj pa poceni TČ (za ~4k€), in jo zveži v kaskado z pečjo.
Osnovo ti greje TČ, ko ne folga, pa se dogreva z oljem. Maš vin-vin.
Ko boš izoliral hišo, ti bo verjetno TČ sama zadosti.

Dobra ideja.

komunist1945 ::

N75 je izjavil:

joez7 je izjavil:

Glede na to, da maš vzdrževano oljno peč, jo uporabljaj, dodaj pa poceni TČ (za ~4k€), in jo zveži v kaskado z pečjo.

Dobra ideja.

+1. Lahko vzameš bolj švoh monoblok TČ, ker bo kurilc pomagal zaenkrat. Ko bo energetsko bajta porihtana, pa bo TČ zadoščala in vržeš kurilca takrat ven, če že. Proti nekim kurilnicam na drva za 8 jurjev bo investicija verjetno cenejša, pa ne boš je preklinjal čez 5 let, ko se ti ne bo dalo več z drvmi ukvarjat. Z boljšo izolacijo so drva vedno manj smiselna, torej če gledaš na dolgi rok, ni primerno.

fikus_ ::

joez7 je izjavil:

To je dobra ideja in financno ok.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Vice ::

UFOking je izjavil:

Pozdravljeni, kupili smo starejšo hišo (1974) v kateri se trenutno ogreva na kurilno olje.
Ogrevati je potrebno cca. 160 kvadratov, hiša pa nima izolacije, ima stara lesena okna in streho, zato toplotna črpalka ne pride v poštev.
V času od januarja do aprila, ko sploh še nismo živeli v hiši, smo imeli temperaturo čez dan nastavljeno na 19 stopinj, ponoči pa na 17 stopinj in pri tem pokurili cca. 1400L olja, zato predvidevam, da bi naslednjo sezono, ko bomo v hiši dejansko živeli, pokurili okoli 3000L olja.
Sedaj imamo namen zamenjati peč in ker smo do sedaj vedno kurili na drva, se nekako nagibamo k peči na drva, v poštev bi pa eventuelno prišla tudi peč na pelete, vendar s peleti nimamo nobenih izkušenj, zato potrebujem vašo pomoč.
Kar me privabi pri peči na pelete je to, da nimaš praktično nobenega dela s peleti v primerjavi z drvami, ne vem pa kakšna bi bila poraba, kako se spreminjajo cene peletov, kako je z dobavljivostjo itd...
Naj omenim tudi, da smo do sedaj bili vajeni pozimi imeti v hiši 24 stopinj, tako da bi nekako pri tem naj ostalo tudi v novi hiši.

Hvala in Lp

Za to kvadraturo in cca 24C boš ppokuril okoli 4k€ olja. Če daš pelete boš pokuril okoli 8t kar nanese okoli 2.5k€. Če kuriš na drva boš rabil okoli 20m2.
Če boš menjal peč, navadne na drva ne boš mogel vgraditi ker ti je ne bo odobril dimnikar. Lahko zmutiš kombinirano peleti / drva, in registriraš peč kot pelete, vsekakor boš zaradi drv rabil še zalogovnik. To ti nanese min 10k€ investicije za neko osnovo. Se pravi cca 6-7 let da dobiš not investicijo. Govorim o idealni situaciji. Olje je napram peletom, drvmi, luksuz. S poceni TČ glede na situacijo ne boš rešil nič, imel boš samo neko alternativo, če bi šlo olje na +2€ kar pa se zelo verjetno ne bo zgodilo.

Kaj se ti splača je odvisno od planov, ki jih imaš glede prenove.

komunist1945 ::

Vice je izjavil:

S poceni TČ glede na situacijo ne boš rešil nič, imel boš samo neko alternativo, če bi šlo olje na +2EUR kar pa se zelo verjetno ne bo zgodilo.

Seveda bo rešil, pri današnjih cenah štroma in olja je toplota iz TČ približno enkrat cenejša na kWh oz. tam nekje kot pri peletih, samo brez kakršnega koli dela, ne rabi olje nič iti na 2 EUR, da imaš kaj od TČ. Edino kar je, je to, da občasno TČ ne more proizvesti toliko toplote, kot je mogoče v stari bajti rabiš (večinoma pa dovolj), ampak dokler imaš olje za rezervo, ni problema, ko pa končaš energetsko obnovo hiše, pa tudi brez olja ni problema.

Zgodovina sprememb…

bm1973 ::

Plus, prej ali slej bodo pri pečeh na trda goriva zahtevali filter trdih delcev na dimnik, tako da bo še to dodaten strošek...

WizzardOfOZ ::

Eno vprašanje - ali se res misliš ukvarjat z nalaganjem, čiščenjem, nabavo kurjave, zlaganjem drv,... celo življenje?
Pri nas je bajta letnik 1959 (2 stanovanji, vsako nekje okoli 80, 90 kvadratov), dali smo nanjo 22cm izolacije, 30cm steklene volne na podstrešje, nova troslojna okna, troslojna balkonska vrata in nova vhodna vrata, na koncu pa še 8kw toplotno črpalko. Poraba elektrike na leto za celo hišo + toplotno je nekje 1200€.
Pa ni treba ne podirat drevja, ne rezat, ne zlagat in ne nalagat v peč. Tista drva, ki jih pa naredim v svoji hosti, pa raje za dobro ceno prodam.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

sbawe64 ::

WizzardOfOZ
Zato energetsko sanacijo si dal čez palec (takšen so cene sedaj) za stavbno pohištvo 20k, za fasado isto 20k.Ter na podstrešju sam položil po horizontali volno (cena na m^2 ??).

TČ 8k.
Če se prav spomnim, si par let nazaj bil na 0.5 m drvah.
Kaj je prestavilo tehtnico na stran izolacije+ tč ?
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

UFOking ::

WizzardOfOZ je izjavil:

Eno vprašanje - ali se res misliš ukvarjat z nalaganjem, čiščenjem, nabavo kurjave, zlaganjem drv,... celo življenje?
Pri nas je bajta letnik 1959 (2 stanovanji, vsako nekje okoli 80, 90 kvadratov), dali smo nanjo 22cm izolacije, 30cm steklene volne na podstrešje, nova troslojna okna, troslojna balkonska vrata in nova vhodna vrata, na koncu pa še 8kw toplotno črpalko. Poraba elektrike na leto za celo hišo + toplotno je nekje 1200€.
Pa ni treba ne podirat drevja, ne rezat, ne zlagat in ne nalagat v peč. Tista drva, ki jih pa naredim v svoji hosti, pa raje za dobro ceno prodam.

Ne, ne bi se ukvarjal z drvami, če bi imel to možnost, ker ko ne rabiš fizičariti zato da imaš pozimi v bajti toplo, je kar luksuz :)
Problem so finance, če bi imel denar, bi normalno takoj izoliral bajto, dal not nova okna, zamenjal streho in seveda dal not neko fancy TČ.
Ampak to je daleč od realnosti.
Vse to si še nekaj let ne bomo morali privoščiti.
Morali smo kupiti hišo in vsi vemo kakšne so danes cene hiš...
Poleg tega že pol leta praktično sam obnavljam hišo, da prišparamo, material pa je še vseeno nenormalno drag.
Realno bi imeli letos na voljo 10.000€ skupaj z energentom in ideja je pač bila kupiti peč na drva + drva in mogoče si za drugo leto narediti še sami kakšnih 10m drv.

Vzemi kredit za obnovo bajte, pa zrihtaj izolacijo.

Ti bo prihranek odplačeval obrok kredita...

bm1973 je izjavil:

Bi vzel, če že ne bi imel kredit za bajto, oz. bi si lahko privoščil še en kredit :)

Najceneje ti je za začetek, da si izoliral podstrešje. Se ful pozna...

Pospraviš podstrešje, kupiš izolacijo na Bolhi, in jo položiš sam...

bm1973 je izjavil:

Najceneje ti je za začetek, da si izoliral podstrešje. Se ful pozna...

Pospraviš podstrešje, kupiš izolacijo na Bolhi, in jo položiš sam...

Ja, sej to sem imel letos v planu.

UFOking
4000 l elko poraba hiše
vs
10 m drv ne bo šlo skupaj.
Je to znatno premalo drv.

Če jih uspeš narediti, ta drva bodo uporabna čez 2 leti.

Naslednje vprašanje:
kdo bo kurjač 8 mesecev ?
2020 is new 1984
Corona World order

4000 l kurilca ustreza približno 20 nm drv ob dobri peči.

sbawe64 je izjavil:

UFOking
4000 l elko poraba hiše
vs
10 m drv ne bo šlo skupaj.
Je to znatno premalo drv.

Če jih uspeš narediti, ta drva bodo uporabna čez 2 leti.

Naslednje vprašanje:
kdo bo kurjač 8 mesecev ?

Sej nisem misli, da bi 10m šlo skozi za celo sezono, ampak da bi jih 10m naredili in preostanek kupili.
Kurjač bi pa bil jaz večinoma.

Ne vem pa koliko bi dejansko pokurili olja, lahko da bi bilo 2500L dovolj. Ne znam povedat, ker v hiši še nismo živeli in tudi ne vem, koliko je prejšnji lastnik pokuril.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: UFOking ()

energetik ::

UFOking je izjavil:

Ne, ne bi se ukvarjal z drvami, če bi imel to možnost, ker ko ne rabiš fizičariti zato da imaš pozimi v bajti toplo, je kar luksuz :)
Problem so finance, če bi imel denar, bi normalno takoj izoliral bajto, dal not nova okna, zamenjal streho in seveda dal not neko fancy TČ.
Ampak to je daleč od realnosti.
Vse to si še nekaj let ne bomo morali privoščiti.
Morali smo kupiti hišo in vsi vemo kakšne so danes cene hiš...
Poleg tega že pol leta praktično sam obnavljam hišo, da prišparamo, material pa je še vseeno nenormalno drag.
Realno bi imeli letos na voljo 10.000€ skupaj z energentom in ideja je pač bila kupiti peč na drva + drva in mogoče si za drugo leto narediti še sami kakšnih 10m drv.
Ne bluzi z drvmi. Za trajno ogrevanje z drvmi rabiš uplinjaka in vsaj 2000L zalogovnik+bojler+regulacijo. Vse to bo krepko čez 10k, potem bom moral pa še pripravljati ali kupovati drva.
Glede na to, da misliš v nadaljevanju porihtati bajto, bi jaz naredil naslednje:
- v večje prostore daš klime. Npr. Gree Fairy, ki greje do -25°C, pride z montažo nekje 900€. Torej jih daš zmontirat nekje 3-4 komade, kar je še vedno samo 2700-3600€ investicije, poraba glede na olje pa ti bo padla na tretjino. Klime nastaviš npr. na 21° in termostatov ne tikaš več do konca zime.
- za sanitarno vodo še vedno uporabiš peč na olje, prav tako na olje dodatno kuriš, če slučajno v najbolj hladnih dneh klime ne bi zmogle, kar pa po mojem lahko prešteješ na prste obeh rok.
- v kopalnico dodaš na steno IR pečko za 30€, ki jo vklopiš le ob potrebi.
Na tak način bo investicija minimalna, poraba ti boš šla vsaj na 1/2 - 1/3, ti pa čimprej našparaj za menjavo oken in fasado. Na podstreho pa že takoj sam položi stekleno volno v balah, kar te bo prišlo dokaj poceni.
vires in numeris

janezl ::

Najhitrejši prihranek pri ogrevanju je nižanje temperature, z vsemi stranskimi pojavi.
Pomagajo volnene nogavice, puloverje in odeje za kavč. Puhaste odeje in flanelaste rjuhe. V hladni spalnici se dobro spi :)
Navadi se pravilno prezračevat, kljub temu nabavi še vedro ali dve barve za prekrit plesnive madeže na toplotnih mostovih.
24°C boš imel šele 1. julija, ko se začne vročinski val.
In moli, da boljša polovica čimprej pride v klimakterij, ko ji bo odpovedal notranji termostat in bo skakala po hiši ter zapirala radiatorje.

Ja, cinično prenašam svoje izkušnje (premog+drva ->olje ->peleti->plin).
@energetik ima dobre nasvete
73 de Jani

Grimnir3 ::

UFOking je izjavil:

bm1973 je izjavil:

Bi vzel, če že ne bi imel kredit za bajto, oz. bi si lahko privoščil še en kredit :)

Resno razmisli o kreditu ekosklada za energetsko sanacijo. Sej upam da nisi v tem momentu zakreditiran že za samo hišo do grla in še čez in če imaš še kaj lufta ti ali pa partnerka, res razmislita o ekoskladu.

Investicija v drva je res metanje denarja proč. Za začetek boš največ naredil z izolacijo podstrešja in menjavo oken. Če znese narediš še fasado, magari brez zaključnega sloja, samo stiropor + lim in mrežica. Pa dokončaš ko so finance.

Ali pa ogrevanje s klimo, kot je napisal energetik. To je ubistvu TČ, samo da greje zrak namesto vode.

In če boš v prihodnosti dajal TČ, resno razmisli o talnem gretju. Pred leti je bil predračun za menjavo radiatorjev skoraj tam kot je potem stalo talno gretje + nov estrih.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Grimnir3 ()

Pomoje bomo mi letos kar olje naročili, izolirali podstrešje, temperaturo nastavili na 22 stopinj čez dan in 19 ponoči, pa da vidimo kje smo.

sbawe64 je izjavil:

WizzardOfOZ
Zato energetsko sanacijo si dal čez palec (takšen so cene sedaj) za stavbno pohištvo 20k, za fasado isto 20k.Ter na podstrešju sam položil po horizontali volno (cena na m^2 ??).

TČ 8k.

Izolacijo sem že imel takrat, ampak peč je crknila mnogo prezgodaj, ker kvaliteta ni več tista, kar je bila nekoč in sem se vprašal točno to vprašanje; A bom res 4x na leto drva prestavljal (podret v hosti, razrezat, razklat, zložit in potem še v peč metat) al bom postavil nekaj, da bom imel potem mir. In sem dal montirat TČ, pa sedaj na telefonu vse parametre nastavljam iz kavča.

WizzardOfOZ je izjavil:

sbawe64 je izjavil:

WizzardOfOZ

TČ 8k.

Izolacijo sem že imel takrat, ampak peč je crknila mnogo prezgodaj, ker kvaliteta ni več tista, kar je bila nekoč in sem se vprašal točno to vprašanje; A bom res 4x na leto drva prestavljal (podret v hosti, razrezat, razklat, zložit in potem še v peč metat) al bom postavil nekaj, da bom imel potem mir. In sem dal montirat TČ, pa sedaj na telefonu vse parametre nastavljam iz kavča.

To pa je kilava TČ.

Jaz se je v 5ih letih nisem več dotaknil. Po začetnih nastavitvah.

nejc_nejc ::

UFOking je izjavil:

Pomoje bomo mi letos kar olje naročili, izolirali podstrešje, temperaturo nastavili na 22 stopinj čez dan in 19 ponoči, pa da vidimo kje smo.

točno to
na prvo žogo
mogoče en gašperček kot bonus, če te drva žulijo

Grimnir3 je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

sbawe64 je izjavil:

WizzardOfOZ

TČ 8k.

To pa je kilava TČ.

Nisi razumel stavka, daj še parkrat preberi, da boš razumel, kaj sem hotel povedat s "sedenjem na kavču".

WizzardOfOZ je izjavil:

Grimnir3 je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

sbawe64 je izjavil:

WizzardOfOZ

TČ 8k.

To pa je kilava TČ.

Nisi razumel stavka, daj še parkrat preberi, da boš razumel, kaj sem hotel povedat s "sedenjem na kavču".

Jaz na kavču počnem kaj drugega kot pa nastavljam TČ.

joez7 ::

Ti lepo odsvetujem ogrevanje z klimo, še posebej cele hiše. Boš mel samo tisti prostor topel, ostalo pa mrzlo.
Lepo si namisli Ogrevalno TČ (https://www.bolha.com/toplotne-crpalke/..., klimo pa mej za poleti, da ti temperira flet in vleče vlago ven.
Klimo si montiraj čim višje.
Če jo boš sam montiral - maš nekje 1k€ dovolj za material.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

joez7
Povezava brez zadnjega zaklepaja
https://www.bolha.com/toplotne-crpalke/...

Najdeš diagram zunanja temperatura/ moč ? Ima plinsko ali vodno povezavo ?
2020 is new 1984
Corona World order

Grimnir3 je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

Grimnir3 je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

sbawe64 je izjavil:

WizzardOfOZ

TČ 8k.

To pa je kilava TČ.

Jaz na kavču počnem kaj drugega kot pa nastavljam TČ.

Se vedno nisi dojel, kaj sem hotel povedat.
V osnovi pa, ja kavča niti nimam.

https://www.ferroli.com/media/3QE47430_...
Tle maš vse kar te zanima.
Vodna povezava, R32. Jaz mam 6kW model (omejen na 4kW), in grejem 210m2 veliko bajto na radiatorjih.
Odlična do nekje -5°C in ob dvižnem vodu do 45°C, pol naprej pa kar konkretno pade COP.
Gre pa vse do 60°C.
Obstaja pa tudi serija z plinsko povezavo. Če te bo zanimalo, si boš že našel.
Je pa takole - 4,6,8,10 in 12 si delijo isti kompresor, stem, da mata 4 in 6 manjsi uparjalnik.
do 12kW so 1f mašine, 12, 14 in 16kW pa so tudi 3f. Vse isto, sam nastavitve so drugačne (frekvenca kompresorja).
Stem, da so to osnovni modeli. Jaz sem za svojo skoraj obupal, kar se tiče termostata, nikakor ga nisem mogel spraviti na internet, pol pa slučajno po navodilih od Media, viola - deluje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

darkolord ::

A lahko s 45°C sploh kaj segrevaš neizolirano hišo? Ali nabiješ temperaturo (z oljem ali TČ) da se segreje, pa potem tole na 45?

Kolkkor kilovatov ven toliko noter.
Delta je čas nedelovanja ogrevanja.

Tezko je na pamet odgovoriti na tvoje vpeašanje.
Edino, da je trenutna cena elko:štrom 2:1.

darkolord je izjavil:

A lahko s 45°C sploh kaj segrevaš neizolirano hišo? Ali nabiješ temperaturo (z oljem ali TČ) da se segreje, pa potem tole na 45?

Moraš probat. 24h/7dni v tednu - ogrevanje dela čudeže. Veliko je odvisno od velikosti radiatorjev.
Prva stvar na na neizolirani hiši je - da dosežeš zrakotesnost.

aborko ::

Zrakotesnost ti na neizolirani hiši prinese plesen, več slabega kot dobrega. Prva stvar na neizolirani hiši je ... izolirati, tisto kar je najlažje npr. neizdelano podstrešje, strop kleti je otročje lahko in poceni, pa imaš takoj 20-30% manjše izgube.

PluribusUnum ::

aborko je izjavil:

Zrakotesnost ti na neizolirani hiši prinese plesen, več slabega kot dobrega. Prva stvar na neizolirani hiši je ... izolirati, tisto kar je najlažje npr. neizdelano podstrešje, strop kleti je otročje lahko in poceni, pa imaš takoj 20-30% manjše izgube.

Točno to, dodaš še podstrešje in bo investicija manjša kot nova peč na cenejše gorivo, poraba goriva v količini denarja pa približno ista + dobiš dodaten čas za odločitve. Še enkrat, zračunaj kaj se zgodi če zamenjaš samo gorilec na obstoječi peči, na pelete.

evo mal za augenmaso
izgube skozi ovoj

N75 ::

joez7 je izjavil:

https://www.ferroli.com/media/3QE47430_...
Tle maš vse kar te zanima.
Vodna povezava, R32. Jaz mam 6kW model (omejen na 4kW), in grejem 210m2 veliko bajto na radiatorjih.
Odlična do nekje -5°C in ob dvižnem vodu do 45°C, pol naprej pa kar konkretno pade COP.
Gre pa vse do 60°C.
Obstaja pa tudi serija z plinsko povezavo. Če te bo zanimalo, si boš že našel.
Je pa takole - 4,6,8,10 in 12 si delijo isti kompresor, stem, da mata 4 in 6 manjsi uparjalnik.
do 12kW so 1f mašine, 12, 14 in 16kW pa so tudi 3f. Vse isto, sam nastavitve so drugačne (frekvenca kompresorja).
Stem, da so to osnovni modeli. Jaz sem za svojo skoraj obupal, kar se tiče termostata, nikakor ga nisem mogel spraviti na internet, pol pa slučajno po navodilih od Media, viola - deluje.

In kakšna je cena za 12kW 3-fazna in 16kW 3-fazna, za ogrevanje slabo izolirane hiše.

A je tak težk si sam poiskat?
https://www.bolha.com/search/?keywords=...
maš vse gor, tako mono kot split, z montažo ali brez montaže.
Od 3.5 do 6k. Še malco zraven?
Maš pa tudi druge firme.

Če pa hočeš po zadnji modi R290 https://www.bolha.com/toplotne-crpalke/...

Twixz ::

Mi imamo bajto letnik 1984.
Menjali smo okna in balkonska vrata komplet in se pozna par kubikov na kurjavi.
Smo meli že Waltis doma na izračunih (zgleda smo na nekega fajnega naleteli), peč na pelete tam nekje okol 5.000€ z ekoskladom. Peč na drva - podpih slabih 10.000€ z ekoskladom, ker pri peči na drva moraš dat še zalogovnike zraven pa to kar pri peletih ne rabiš.
Potem izračun kako in kaj je pri porabi, pač kupili smo pri prijatelju za 85€ po m3 hlodovino (dolžine 5-6 metrov) z dostavo. Motorka, delo, bencin, ketne, smo vse sami naredili, potem še cepilca nismo imeli in smo še to vzeli v račun da je prišel scepit (150€ stroška) in je to potem prišlo vse skupaj pri drvah 1400€. Peleti, ekvivalent porabe imaš po drvah (torej teoretično nekje 6 ton na neko "srednjo" zimo) je trenutno 1800€. Torej prišparaš 400€ že tako, če imaš svoje drve in svoj cepilec itak še več proti peletom.
Torej se bi meni investicija pokrila če grem na drva v 10 letih proti peletom.

Ampak definitivno je fasada ključnega pomena. Bolj kot peč. Lahko greš tudi po peč na hrvaško ampak če boš popravil fasado, drugače so tiste peči poceni ampak je izkoristek katastrofa, kar ti pa potem fasada malce "zgliha".

Mi gremo na pelete naslednje leto, ker za fasado še nismo odločili (drago je pa ne vem niti kaj je optimum dat gor, grafitnega 8 cm baje :))). Pa izolacija podstrešja, naša familija v mansardi ima zdajle v vročinskem valu vroče gor, v srednjem štuku je pa prijetno hladno.

Pri pečeh na pelete je dobro nastaviti malo večjo razliko temperatur, kdaj se peč vklopi in izklopi, sicer se ti vklopi pogosto dogajajo in zaradi tega se pogosteje pokvari grelna svečka.
Nekateri zato vgrajujejo nekaj 100 litrski zalogovnik.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fikus_ ()

Twixz je izjavil:

pač kupili smo pri prijatelju za 85€ po m3 hlodovino (dolžine 5-6 metrov) z dostavo.

Res imaš dobrega prijatelja. 90€ je cena s prevozom za že razklana in razrezana bukova drva. Če ti dajo mešana, je cena tam okoli 75 do 80€ na meter.

Mu je kar pošteno prodal - ni preveč računal.
1m3 bukovine v gozdu je 65€, pol pa prevoz.
Iz 1m3 hlodovine dobiš nekje 1.4 do 1.5 m3 drvi.
Za klaftro gre 2.3 do 2.6m3 hlodovine (naj me popravi drvar!).
V našmu koncu so ceplenja drva z prevozom ~ 125€/m3 ali 200/na paleto (1.8m). https://www.bolha.com/gradnja-ostalo/bu...
Če maš ti koga po 90, daj nam kontakt.

fikus_ je izjavil:

Pri pečeh na pelete je dobro nastaviti malo večjo razliko temperatur, kdaj se peč vklopi in izklopi, sicer se ti vklopi pogosto dogajajo in zaradi tega se pogosteje pokvari grelna svečka.
Nekateri zato vgrajujejo nekaj 100 litrski zalogovnik.

Pri peletni peči je fajn, če maš modulacijo - od 1/3 do 100%.

Zgodovina sprememb…

Tukaj je kalkulator za preračun 1 m3 lesa je 1,33 nm cepljenih metrskih polen.

https://wcm.gozdis.si/plugins/kalkulato...

hruske ::

Ja, malo je odvisno kaj gledaš - metrovci, nasuta polena, zložena polena.

https://www.zgs.si/delovna-podrocja/goz...
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

Jaz sem samo povedal svoje mnenje, ker sem v tem že zadnje leto zelo vpet, odkar je pa očeta možganska kap pa še posebej.
Maš v savinjski regiji ceneje hlodovino ampak ti noben ne bo pripeljal v drugo regijo ker si med seboj prodajo toliko da se jim ne splača. Pa to vem, ker sem probal klicat telefonske, ko prodajajo hlodovino ob cesti (npr. na vrh Gorenjskega klanca, ko greš od odcepa za Šmartno ob Paki proti Mozirju).

Mislim sej drva niso slaba, rad jih delam ampak pač... Ne da sem razvajen, peleti so bolj kamot. Pri slabi izolaciji je pa še posebej ku*ba ker nam je prejšnja peč crknila konec novembra in smo bili v tistem trenutku primorani menjat na hitro in smo pač vrgli eno novo peč noter za par jurjev.
Ker imamo pa izolacijo na bajti še prvo je pa, če je fejst mrzlo, zjutraj v bajti 16 stopinj. Precej neprijetno, mislim navajen sem ampak ja.

Kar se ekosklada tiče, pri menjavi stare peči ti pripada 50% subvencije (do 5.000€), pri vgradnji nove pa manj, to je treba bit pozoren.

Še bolš pa SE in TČ. Po začetni investiciji, dolgčas.....

Sam ne vem pa koliko bi bila poraba TČ na taki hiši, če kdo ve... Govorim mesečno, štrom.. Me zanima. :)

3000l olja je nekje 25MWh. Pri COP 3.5 rabiš nekje 8MWh elektrike.
10kWp panelov ti proizvede nekje 13MWh letno elektrike.
Tle rabiš nekje 12kW toplotno črpalko (sam glej da daje nazivno moč vsaj do -10°C).
Je pa tole nekako čez palec.
Najbolj je trd jan. in feb. Mesečno boš porabil do 3MWh el. Verjetno pa manj.

Zgodovina sprememb…

Twixz je izjavil:

Mi imamo bajto letnik 1984.
Menjali smo okna in balkonska vrata komplet in se pozna par kubikov na kurjavi.
Smo meli že Waltis doma na izračunih (zgleda smo na nekega fajnega naleteli), peč na pelete tam nekje okol 5.000EUR z ekoskladom. Peč na drva - podpih slabih 10.000EUR z ekoskladom, ker pri peči na drva moraš dat še zalogovnike zraven pa to kar pri peletih ne rabiš.
Potem izračun kako in kaj je pri porabi, pač kupili smo pri prijatelju za 85EUR po m3 hlodovino (dolžine 5-6 metrov) z dostavo. Motorka, delo, bencin, ketne, smo vse sami naredili, potem še cepilca nismo imeli in smo še to vzeli v račun da je prišel scepit (150EUR stroška) in je to potem prišlo vse skupaj pri drvah 1400EUR. Peleti, ekvivalent porabe imaš po drvah (torej teoretično nekje 6 ton na neko "srednjo" zimo) je trenutno 1800EUR. Torej prišparaš 400EUR že tako, če imaš svoje drve in svoj cepilec itak še več proti peletom.
Torej se bi meni investicija pokrila če grem na drva v 10 letih proti peletom.

Ampak definitivno je fasada ključnega pomena. Bolj kot peč. Lahko greš tudi po peč na hrvaško ampak če boš popravil fasado, drugače so tiste peči poceni ampak je izkoristek katastrofa, kar ti pa potem fasada malce "zgliha".

Mi gremo na pelete naslednje leto, ker za fasado še nismo odločili (drago je pa ne vem niti kaj je optimum dat gor, grafitnega 8 cm baje :))). Pa izolacija podstrešja, naša familija v mansardi ima zdajle v vročinskem valu vroče gor, v srednjem štuku je pa prijetno hladno.

Ravno pri peletih bi morali biti tudi zalogovniki tople vode, razen če imaš gorilnik, ki zna delati na recimo 4 kW moči.
V praksi dela na +15 kW, kar je 3x preveč za 24/7 delovanje.
Zalogovnik, nekje 500-800l bi poskrbel, da bi se gorilnik manj vklapljal, in ko bi se, bi deloval na polno moči.

Pri tvojem izračunu glede hlodovine so pozabil na ceno lastnega dela in potreben čas.
Ter da je potrebno drva 3x prestavljati.

Minimum za grafitni je 13 cm, poglej na stran eko sklada.

Glede ekosklada in subvencije, prvo moraš plačati sam, nato, če je vse v redu z dokumentacijo in stanjem v objektu (kotlovnici v tvojem primeru), nato dobiš čez pol leta subvencijo.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

Glede eko sklada si je potrebno izračunati, dejanski prihranek iz sklada ter bodoči davek oziroma njegovo razliko glede na geodetsko ocenjeno vrednost objekta.
1
2
3

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Eko sklad - ogrevanje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8816664 (1264) Twixz
»

Centralna peč predelava drva-peleti (strani: 1 2 3 4 )

17548502 (2464) joez7
»

Katero ogrevanje za hiso (strani: 1 2 3 4 5 )

21944996 (21636) fikus_
»

Ogrevanje v neizolirani hiši (strani: 1 2 3 )

14049241 (6376) kixs
»

Ogrevanje na Elektriko (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
15965855 (35304) konspirator

Več podobnih tem