Forum » Loža » Peč na drva ali pelete za starejšo hišo?
Peč na drva ali pelete za starejšo hišo?

hojnikb ::
https://boh-i.si/izdelek/cooperhunter-t...
pri teh cenah toplotnih črpalk je tudi zlo vredno razmislit proti kakim peletim ali peči na podpih.. ker 22kW greje pomoje tudi staro slabo izolirano bajto; sploh glede na -25-75C delovanja...
pri teh cenah toplotnih črpalk je tudi zlo vredno razmislit proti kakim peletim ali peči na podpih.. ker 22kW greje pomoje tudi staro slabo izolirano bajto; sploh glede na -25-75C delovanja...
#brezpodpisa

joez7 ::
Pri vseh TČ JE potrebno računat, da si vzamejo ob neugodnih razmerah el. energijo iz omrežja.
12kW si vzame max 4kW, in ne gre nikoli pod 1kW. Se pravi, da moraš met priključno moč v rangu 7 do 8kW.
Moja fura med 1800 in 600W (6kW model omejen na 4kW).
12kW si vzame max 4kW, in ne gre nikoli pod 1kW. Se pravi, da moraš met priključno moč v rangu 7 do 8kW.
Moja fura med 1800 in 600W (6kW model omejen na 4kW).
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Twixz ::
Mi imamo bajto letnik 1984.
Menjali smo okna in balkonska vrata komplet in se pozna par kubikov na kurjavi.
Smo meli že Waltis doma na izračunih (zgleda smo na nekega fajnega naleteli), peč na pelete tam nekje okol 5.000EUR z ekoskladom. Peč na drva - podpih slabih 10.000EUR z ekoskladom, ker pri peči na drva moraš dat še zalogovnike zraven pa to kar pri peletih ne rabiš.
Potem izračun kako in kaj je pri porabi, pač kupili smo pri prijatelju za 85EUR po m3 hlodovino (dolžine 5-6 metrov) z dostavo. Motorka, delo, bencin, ketne, smo vse sami naredili, potem še cepilca nismo imeli in smo še to vzeli v račun da je prišel scepit (150EUR stroška) in je to potem prišlo vse skupaj pri drvah 1400EUR. Peleti, ekvivalent porabe imaš po drvah (torej teoretično nekje 6 ton na neko "srednjo" zimo) je trenutno 1800EUR. Torej prišparaš 400EUR že tako, če imaš svoje drve in svoj cepilec itak še več proti peletom.
Torej se bi meni investicija pokrila če grem na drva v 10 letih proti peletom.
Ampak definitivno je fasada ključnega pomena. Bolj kot peč. Lahko greš tudi po peč na hrvaško ampak če boš popravil fasado, drugače so tiste peči poceni ampak je izkoristek katastrofa, kar ti pa potem fasada malce "zgliha".
Mi gremo na pelete naslednje leto, ker za fasado še nismo odločili (drago je pa ne vem niti kaj je optimum dat gor, grafitnega 8 cm baje). Pa izolacija podstrešja, naša familija v mansardi ima zdajle v vročinskem valu vroče gor, v srednjem štuku je pa prijetno hladno.
Ravno pri peletih bi morali biti tudi zalogovniki tople vode, razen če imaš gorilnik, ki zna delati na recimo 4 kW moči.
V praksi dela na +15 kW, kar je 3x preveč za 24/7 delovanje.
Zalogovnik, nekje 500-800l bi poskrbel, da bi se gorilnik manj vklapljal, in ko bi se, bi deloval na polno moči.
Pri tvojem izračunu glede hlodovine so pozabil na ceno lastnega dela in potreben čas.
Ter da je potrebno drva 3x prestavljati.
Minimum za grafitni je 13 cm, poglej na stran eko sklada.
Glede ekosklada in subvencije, prvo moraš plačati sam, nato, če je vse v redu z dokumentacijo in stanjem v objektu (kotlovnici v tvojem primeru), nato dobiš čez pol leta subvencijo.
Sej cena lastnega dela in časa je v tem primeru brezveze upoštevat, tu gre za voljo do dela in koliko si pač "kamot".
Glede na vse te vročinske vale in nemrzle zime bo pomoje razlika med drvi in peleti še manjša, ker ne bo tolikšne porabe.
Tudi če 10 let furamo na pelete (kolikor bi se pri nam finančno uravnalo) lahko po 10 letih damo noter TČ.
Naša hiša stoji na takem območju da sonce sije od 7 zjutraj do 9 zvečer gor. Zato imamo seveda kolektorje.
Ampak za SE in TČ pa niso hoteli pri nam slišat... Drvo je zakon. Sam pa tudi nimam s partnerko 5 jurjev na mesec prihodka da bi se lotil + imam še obstoječe kredite zaradi stanovanja 10 let...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Eko sklad - ogrevanje? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 16721 (1321) | Twixz |
» | Centralna peč predelava drva-peleti (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 48630 (2592) | joez7 |
» | Katero ogrevanje za hiso (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 45158 (21798) | fikus_ |
» | Ogrevanje v neizolirani hiši (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 49370 (6505) | kixs |
» | Ogrevanje na Elektriko (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 65952 (35401) | konspirator |