» »

Ogrevanje na Elektriko

Ogrevanje na Elektriko

«
1
2 3 4

pegasti ::

Pozdravljeni

Zanima me ali je možno izvesti naslednjo investicijo v tehničnem smislu.
Preuredili bomo kurilnico v hiši velikosti 200m2. Imamo izolirano streho, in okna po nasvetu energetsgega servisa v Brežicah. Stene so tudi izolirane. Glede na visoko ceno investicij v obnovljive vire (sonce, zrak voda) razmišljamo o ogrevanju na elektriko in sicer tako.

Radiatori so po hiši stenski ker je do zdaj bilo ogrevanje na kurilno olje.
Na sistem radijatorjev bi priključili elek.bojler kapacitete 200 Lit.(navadni za sanitarno vodo). Dodali bi črpalko in križni ventil (kot na starem sistemu s kurilcem).
Tako da bi voda v bojlerju bila sistemska. Na radijatorje bi dali termo. ventile.


Zanima me ali je to smisleno ker nikjer na netu ne najdem te teme ali razlage o tem.

Cela investicija bi bila vredna približno 600 EUR
Hvala.

bosstjann ::

Za elektriko boste zelo verjetno plačevali 100% višjo ceno, kot bi jo za kurilno olje.

Če ste na sezono porabili 1000EUR olja, boste imeli račun za elektriko višji za 2000EUR.

Djuro ::

Možno je, ni pa ekonomično.
Saj se da hitro preračunat, koliko bi te to stalo.
1 liter kurilca ima ob ca. 90% izkoristku ca. 10kW = 0,65EUR al kolk je zdej
10kW štroma je pa po ET ca. 1,1EUR.

Najceneje so še vedno drva, ob predpostavki da maš moderno peč z zalogovnikom.

pegasti ::

Ne razumem zakaj

Lani smo se ogrevali na kurilca. Sanitarno vodo pa smo ogrevali 12 mesecev na elektriko . In se je po poračunu, račun zvišal za 22 EUR na mesec. Smo 4 članska druzina ki drži precej do higijene in zdaj sanitarno vodo ogrevamo s TC 300 Zrak-zrak. Nevem pa za koliko se bo zdaj račun manjši. Ni mi jasno zakaj bi potem plačal toliko za elektriko.

A ja pokurili smo lani približno 2400 Lit KO.

Najceneje so še vedno drva, ob predpostavki da maš moderno peč z zalogovnikom.


Ja pa svoj gozd, pa čas da pospraviš drva, pa še 14000 EU za investicijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pegasti ()

MiranR ::

Moja izkušnja z normalnim bojlerjem, ki ima 1800 W grelec ne moreš ogrevati hiše, sam si tako malo ogrevam, ko ni premrzlo. 1800 W je samo 1800 W.
Če imaš možnost ogrevanja na elektriko z "2 tarifo", potem je malo lažje, ter proti kurilnemu ulju skoraj 1:1 . Natančni izračun obstaja nekje na internetu.
sam se ogrevam na olje, nekaj je potrebno odšteti za luksus!
leteti po zraku, brez motorja, to je neverjeten uzitek http://www.lcm-club.si/forum/ http://www.miklavz.com/forum/

kupim9 ::

Obstajajo klimatske naprave s katerimi lahko ogrevaš stanovanje, ne da imaš notranjo enoto kot na klasičnih ampak tako da jih priklopiš na centralno ogrevanje, obstajajo električni grelci ki jih BAJE našravfaš direktno na cev od centralne naj bi imel en tak grelec 2kw moči ogrevanja, baje niti ni drag tko da če jih daš ene 3 zaporedno bi imel mir. BAJE pa zato ker tega nikoli nisem videl v živo, imam pa znanca ki nekaj let montira klime in mi je on enkrat razlagal da obstajajo tudi take rešitve, ne vem pa če so to serijske zadeva ali home made varijante. Če te zanima sporoči na ZS da vaju povežem ker on bi najbolje vedel zadevo razložit.

pegasti ::

Gledal sem bojler 300 lit z grelcem 2 Kw

Če imaš možnost ogrevanja na elektriko z "2 tarifo", potem je malo lažje, ter proti kurilnemu ulju skoraj 1:1 . Natančni izračun obstaja nekje na internetu.

Imam 3 fazno elektriko napeljano v kurilnico.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pegasti ()

Aston_11 ::

2kw je premalo za ogrevanje hiše. Rabiš vsaj ene 6kw minimalno, če je hiša dobro izolirana, (če imaš toplotno črpalko). Kar nekje pomeni 100 kWh dnevno decembra in januarja, potem počasi pada. Ogrevanje z elektriko je najdražje od vseh variant.
Eno je ogrevanje sanitarne vode, ki jo segreješ na 60 stopinj in potem dogrevaš. Pri eni hiši pa bo treba ves čas dogrevati, ne bo dovolj, da se bo jo enkrat segrelo na 60 stopinj.

Ej, kakšne mate eni. Na netu razlage okrog tega ni, ker je zadeva nesmiselna. Sosed ima električno peč, s katero segreva stanovanje 100 m2, razen visokega računa nekega efekta ni. Bolje je namontirati klimi, ker glede na COP dobiš za vsak vložen kW 2 ali 3 kW. Ali pa toplnotno črpalko.

Saj mora biti jasno. Če je šlo prej 2400 litrov nafte (kar pomeni, da imate slabo izolirano hišo, ker je ta poraba zelo velika oz. ustreza stari neizilirani hiši), potem je enostavno izračunati, kolikšne so toplotne potrebe hiše. Peč na nafto, da vam je bilo fajn toplo, verjetno nima zgolj 2kW moči, temveč precej precej več. Malo poglej forum podsvojostreho, tam ni nikogar, ki bi imel vsaj podobno idejo tvoji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Aston_11 ()

pegasti ::

Hvala aston 11

Zato sem vprašal ker o tem nevem čisto nič. Sem sicer ing. kmetijstva. Zato so forumi da izveš nekaj več in ne narediš napako takoj ko začneš nekaj delati. Dnar sicer ne raste na drevesu.

snow ::

Bolje je namontirati klimi, ker glede na COP dobiš za vsak vložen kW 2 ali 3 kW. Ali pa toplnotno črpalko.


Saj klima je toplotna črpalka. ;) Prvotno namenjena da toploto črpa iz stanovanja, sedaj pa se dosti uporabljajo tudi v obratni smeri.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

gzibret ::

Jaz tudi ne vidim smisla v tem, da ste hišo najprej ornk izolirali (in porabili veliko denarja za to), sedaj pa bi vgradili en ad-hoc poceni sistem ogrevanja, ki je med najdražjimi, pa še vprašanje je, a bo en navaden 1.5 kw bojler zadostoval (IMO ne).

V bistvu si predstavljaj, a bi bil en kalorifer dovolj za ogrevanje hiše? IMO ne. Izračunaj, koliko kaloriferjev bi potreboval, pa ne pri +1 stopinjah, ampak recimo pri -15. Kot je Aston povedal, bi rabil kar nekaj krepkih kW, kar bi ustrezalo štirim ali petim bojlerjem (če je hiša dobro izolirana).

Reskirajte še nekaj denarja, in kupite eno spodobno peč.... Moj nasvet.
Vse je za neki dobr!

telexdell ::

Če preračunaš 2400 l kurilnega olja na kurilno sezono 7 mesecev dobiš povprečno moč grelne naprave tam nekje 5kW. Torej boš v od sredine decembra pa do konca februarja rabil povprečno vsaj 10kW v konicah pa blizu 20kW (sedaj imaš verjetno 24kW peč na olje?). Tudi, če bi se hotel ogrevati na elektriko, bi moral izvesti obnovo elektro instalacije, pri distributerjo povečati moč glavne varovalke...
Raje razmišljaj o peči na pelete.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

T0RN4D0 ::

Če bi lahko z 2kW bojlerjem ogreval hišo, bi blo fino ja. Ampak kot so ti že razložili, 2kW je za en električen radiatorček. Mogoče dva, ker tisti se izklapljajo. V glavnem, pošteno bi vas zeblo z 2k centralnim ogrevanjem, tako da boš moral kaj drugega poiskat. :)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Pyr0Beast ::

2400L KO = 24000kWh = 24MWh čiste energije
Pa recimo okoli 80% izkoristek, tako da nam pride koristne toplote za 20MWh, kar pomeni v 100? kurilnih dneh 240kWh/dan. Konstantna moč take peči je 10kW. In ne, Z 2kW radiatorjem/boilerjem ne boste ogreli celotne hiše, pa če še tako 'kurite'.

Štrom zahteva najmanjšo investicijo in se splača le, če ni možno postaviti drugega vira ogrevanja (KO/Plin). Če kotlovnico že imate, jo posodobite, če je to potrebno, nastavite gorilec (60€ računajo gospoda) in se še naprej grejte na kurilca.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Okapi ::

Kaj pa se je zgodilo s termoakumulacijskimi pečmi? Včasih so bile zelo priljubljene. Imam pa tudi kolega, ki trdi, da se v stanovanju z njimi greje ceneje kot sosedje, ki so priključeni na toplarno (samo nekaj stopinj manj ima menda :P ). Oziroma da se mu vsaj strošek za radiatorje in priklop ne bi zlepa pokril.

O.

Pyr0Beast ::

Obstajajo tudi taki norci da. :)

Če ga grejejo sosedje res malo pokuri. S tem da se potem greje na njihov račun.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

hemp12 ::

prvo kar je se štrom obracunava po kwh in ne po kw! 10kwh ne stane 1,1e ampak manj! po mojih izracunih stane elektricni joul manj od kurilčevga joula, no seveda je odvisno v katerem tarifnem razredu si, priključne moči itd. ampak nič ne de!! za ogrevanje 200m2(izoliranih!!) rabiš 10-15 kw el. peč! obstajajo takve i onakve, dobis jo že za cca 700e(na spirale). stvar se obnese! nejeverni tomazi smo glede te elektrike, ampak res ni tako kriticno! naša hiša pokuri 300kwh mesečno(zaenkrat kurim na drva), to znese 40e! ce ti pec pokuri dodatnih 600kwh je to 85e/mesec(govorim priblizno) krat 5 je 425, pa recmo rajs 500e/sezono?!?! ce si frajer si pa se kupis kaksen m2 soncnih celic pa je slika se bolj vesela! ce pa hoces met notr 26 stopinj ti pac ni pomoci!

Pyr0Beast ::

10kWh z vsemi dodatnimi postavkami in večjo priključnino stane mnogo več.

Da ne bomo samo pisali;

Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

hemp12 ::

no ja! mau salabajzersko sem njbrz res naracunau! tarifni razredi ki sem jih jaz vidu so bli mau drgac (-6,6-12,...)pa vsak razred dobi za 0,1 gor itd. ce sem usekal za pol mimo, pa (upam da) nism, se zmeraj nismo na 1600e(2400l). nimam lične tabele ali kakrsnegakoli uradnega expertiznega dokumenta, smo pa našo mašino ze prejšnjo zimo testiral v kopru, ja vem ni glih babno polje al pa kranjska gora, je pa bajta stara, pa na burji, pa ne najbolj izolirana itd. kakorkoli: nobenga ni notr zeblo, pa racun v najbolj mrzlohladnem mescu ni presegu 150e! sej ne rabte vsi verjet, upam da vsaj tam-pa-tam kdo. aja kaksno masino?? el. peč z direktnim gretjem fluida(brez spiral)!

Pyr0Beast ::

Za elektro peč je čisto vseeno ali ti greje radiatorje ali pa direktno zrak (kalorifer), izkoristek je enak, torej 100%.

Proti burji še največ koristi tesnenje. In taka izolacija, katere veter ne zmore prepihati.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Valvoline ::

A kuri kdo na lesne brikete mogoče? kakšne so izkušnje z temi? zadnjič je bila akcija 60e za tono briketov.
btw na elektriko se splača mogoče če ogrevaš le eno sobo,za centralno pa res ni primerno,saj če bi bilo bi že zdavneje vsi prešaltal.

Zgodovina sprememb…

A. Smith ::

Čisto laično vprašam: ali obstajajo inverterske peči (s toplotnim številom >3) in nekaj 10kW moči?

To bi bila edina opcija, če bi se pogovarjali o kurjenju na elektriko. Pa še tam je treba upoštevat, da se v mrazu toplotno število krepko zniža.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Spajky ::

Seveda, malo guglanja ti ne bi škodilo :D
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

A. Smith ::

Ah, valda. Investicija... cevi po vrtu, itd. Tisto te zakolje.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Aston_11 ::

Obala glede porabe energije ni primerljiva z notranjostjo.

telexdell ::

no ja! mau salabajzersko sem njbrz res naracunau! tarifni razredi ki sem jih jaz vidu so bli mau drgac (-6,6-12,...)pa vsak razred dobi za 0,1 gor itd. ce sem usekal za pol mimo, pa (upam da) nism, se zmeraj nismo na 1600e(2400l). nimam lične tabele ali kakrsnegakoli uradnega expertiznega dokumenta, smo pa našo mašino ze prejšnjo zimo testiral v kopru, ja vem ni glih babno polje al pa kranjska gora, je pa bajta stara, pa na burji, pa ne najbolj izolirana itd. kakorkoli: nobenga ni notr zeblo, pa racun v najbolj mrzlohladnem mescu ni presegu 150e! sej ne rabte vsi verjet, upam da vsaj tam-pa-tam kdo. aja kaksno masino?? el. peč z direktnim gretjem fluida(brez spiral)!

Če stanovanja sploh ne ogrevamo, potem je račun za ogrevanje=0. Zato so takšne primerjave, da imamo le stopinjo ali dve manj kot sosed čisto neprimerljive. Drugače pa je mene pod vznožjem dva tisočaka v Karavankah prišlo ogrevanje stanovanjske hiše z zemeljskim plinom, lansko leto za štiri najhladnejše mesece povprečno 200€. Pa lahko verjameš, da sem jaz tisti, o katerem sosedje govorijo, da se ogrevajo za stopinjo ali dve manj. Tako, da se mi za Primorsko 150€ na mesec zdi ogromnen znesek. Če bi se ogreval s peleti sem prepričan, da bi te prišlo manj kot 50€.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Pyr0Beast ::

Daj no daj. Peleti ?

Navadna peč ima izkoristek okoli 50-60% in čisto nič več. To da jo je treba stalno nalagati verjetno pozabimo.

Katalitična je pa hudimano draga.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

gzibret ::

> To da jo je treba stalno nalagati verjetno pozabimo.

Peči na pelete se same nalagajo. Le napolnit jo je treba recimo 1x/dan, odvisno od tega, koliko pokuri.

Moderne peči na pelete delujejo podobno, kot peči na kurilca. Ti le nastaviš temperaturo in to je to... Prižge se sama, kurivo dozira sama in ugasne se sama.
Vse je za neki dobr!

;-) ::

Prvi post je smešen da mate 200m2 hišo in pokurite 2400l olja. Mi mamo skoraj 300 kvadratov vse skupaj kaj ogrevamo (ogrevamo tud garažo) pa porabimo 1500l. Je pa treba met malo razčiščene pojme kak ogrevat, eni polovico prostorov ogravajo namesto celotno hišo pa mislijo da bojo prišparali.

maketa ::

Prvi post je smešen da mate 200m2 hišo in pokurite 2400l olja. Mi mamo skoraj 300 kvadratov vse skupaj kaj ogrevamo (ogrevamo tud garažo) pa porabimo 1500l. Je pa treba met malo razčiščene pojme kak ogrevat, eni polovico prostorov ogravajo namesto celotno hišo pa mislijo da bojo prišparali.

Pri nas ga porabimo 100l na leto pa ogrevamo 300 kvadratov 25 ur na dan.:|:|

Valvoline ::

Prvi post je smešen da mate 200m2 hišo in pokurite 2400l olja. Mi mamo skoraj 300 kvadratov vse skupaj kaj ogrevamo (ogrevamo tud garažo) pa porabimo 1500l. Je pa treba met malo razčiščene pojme kak ogrevat, eni polovico prostorov ogravajo namesto celotno hišo pa mislijo da bojo prišparali.

Na kolk stopinj ogrevate to,15c mogoče? :D
Mam par starejših odej doma če boš rabu se oglasi.:D

Company ::

Prvi post je smešen da mate 200m2 hišo in pokurite 2400l olja. Mi mamo skoraj 300 kvadratov vse skupaj kaj ogrevamo (ogrevamo tud garažo) pa porabimo 1500l. Je pa treba met malo razčiščene pojme kak ogrevat, eni polovico prostorov ogravajo namesto celotno hišo pa mislijo da bojo prišparali.

Na kolk stopinj ogrevate to,15c mogoče? :D
Mam par starejših odej doma če boš rabu se oglasi.:D


Kaj pravite pa na cifro cca 1300 l/sezono na 200 m2? Npr, od začetka kurjenja (oktober 2009) do danes je bila poraba 550 l. Vseh 200 m2 se greje na isto temperaturo 21,5 stopinj. Je to tudi premalo?
Ne se hecat, če imaš nad 10 cm izolacije na fasadi, kvalitetna okna in dobro izolirano streho se da tudi z 1300 l za 300 m2 priti čez.
LP!

Pyr0Beast ::

To je dvonadstropna hiša ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Company ::

Klet, pritličje, podstrešje. Grejeta se zgornji dve, klet ne, razen enega prostora. Aja, pa sanitarna voda je vključena v kurilni sezoni, ker se takrat toplotna črpalka v kleti izključi.
LP!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Company ()

;-) ::

Mi tudi sanitarno vodo grejemo z oljem. Pritličje in prvi štuk.

@Valvoline termostat je na 21°C, vsi radiatorji odprti (tud hodnik, predprostor in garaža, sicer malo manj).

telexdell ::

Daj no daj. Peleti ?

Navadna peč ima izkoristek okoli 50-60% in čisto nič več. To da jo je treba stalno nalagati verjetno pozabimo.

Katalitična je pa hudimano draga.

Tudi starejše klasične peči na polena lahko imajo izkoristek 80-90%, če se le prigradi ustrezen hranilnik toplote.
Glede stroškov je pač tako, da sem sam zavrgel relativno novo kombinirano peč na olje in vložil 5000€ za kondenzacijsko plinsko peč. Po šestih letih sem samo v razliki cen goriva in boljšem izkoristku odplačal celotno investicijo. Naslednjih devet let pa upam na profit.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Go-ahead ::

Peč na pelete. Polniš peč enkrat tedensko. Grejemo 150 kvadratov na 20C. Poraba na zimo 3.600 kg. Lokacija goriška, običajno zunaja temperatura 2 c manj kot v Novi Gorici. Izolirano podstrešje 10cm, gradnja termoblok, kvalitetna okna, podkletena. Čas ogrevanja med tednom na 20c od 15 do 23h.

Pyr0Beast ::

Tudi starejše klasične peči na polena lahko imajo izkoristek 80-90%, če se le prigradi ustrezen hranilnik toplote.
Izkoristek peči je še vedno nizek pa če imaš še tako velik zalogovnik. 80% se komaj približaš s katalitično.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

schtr4jh ::

Malo si bom sposodil temo.

Poleti imamo vklopljeno toplotno črpalko (iz toplega zraka po ne vem kakšnem postopku segreje vodo v bojlerju).
Pozimi (oziroma, ko je hladno) izklopimo toplotno črpalko in vključimo peč na kurilno olje, ki segreva bojler in vodo v radiatorjih.

Vprašanje: Ali je možno, da bi v kurilnico dodali radiator, ki bi stal zraven toplotne črpalke, le-ta pa bi nato segrevala dodaten bojler, ki bi bil namenjen za ogrevanje (radiatorji) ter bojler za pitno vodo (kuhinja, kopalnica ...). Dejansko bi tako toplotna segrevala sama sebe in (v teoriji) ne bi potrebovali kurilnega olja. Je to izvedljivo?

Aston_11 ::

TČ deluje kot klima naprava. Torej za vložen 1kW električne energije jih dobiš nekaj nazaj, odvisno od faktorja COP. Dva, tri kW ponavadi. Ni razloga, da bi pozimi izklopili TČ, ker ta dela tudi pri temperaturah, ko je pod 0, je pač faktor malenkost nižji. Malo v navodila poglejte.
Ta ideja z radiatorjem je mimo. Tako preko palca se porabi več energije za segret tisto vodo, ki bi šla v radiator, kot bi bilo nato dobička. Peč na nafto nima 100% izkoristka, TČ pa ga ima najmanj 100%. TČ pustite vžgano, ker boste porabili nekaj manj nafte ter nekaj več elektrike. Prihranek bo skrakta.

Torej, ne za radiator v kurilnico. Verjetno tam že greje peč na nafto, torej je toplote več kot dovolj. Tudi če je ni, je je še vedno dovolj za TČ.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Aston_11 ()

Pyr0Beast ::

Tč je Tč in kot taka nima izkoristka temveč COP. To je, koliko energije prepumpa črpalka za dano moč v obliki mehanske, toplotne ali električne energije.

Bojler moraš tudi v zimskem času občasno 'skuhat' da pobiješ bakterije in glive ki bi se morebiti zaredile v njem.

Perpetum mobile ne lavfa.
Lažje je dogrevati vodo z grelcem, kot pa furati TČ katera hladi radiator, katerega greje grelec.

COP je nižji pri večji razliki med temperaturo vode, ki jo greje TČ in medijem iz katerega TČ črpa toploto, zrak, voda, zemlja.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Fizikalko ::

Moja starša imata pribl. 60 m2 in ogrevata na termoakumulacijsko peč. Preverjeno najceneje! Čez noč, ko je poceni tok, se napolni, podnevi pa izprazni...

Pyr0Beast ::

Eh ja, če sploh ne primerjaš s čim drugim.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Okapi ::

Preverjeno najceneje!
No, ta računica me zanima. A je to res, ali samo v primeru, da večino gretja opravijo sosedje v bloku?

O.

Aston_11 ::

Take trditve so mi bile vedno zanimive.
Kako sta starša preverila, da je najceneje? Kakšen vir sta imela pred tem?
Dobro, blok, verjetno zelo izoliran, nova okna, ponoči se segreje, čez dan greje, verjetno posebno dogrevanje ni potrebno. Ali pa, ker toplotne izgube so ves čas. Primerja v TČ - ponoči greje, porabi npr. na pamet 10 kwh, glede na COP, pa da ne bomo pretiravali, jih da 20 kwh. Torej je to ceneje, ker bi termo peč porabila 20kwh. Akumulira se pri TČ v estrih, problem bi bil, če akumulacija ne bi zadostovala. Vendar ima estrih sigurno več mase kot vsaka termo peč. Primirjal bi še kaj, pa se mi ne da. Čeprav je res tudi, da tam, kjer je potrebna termo peč, tam s TČ nimaš kaj delati, ker je namenjena nizkotemperaturnemu režimu v dobro izoliranih NEH bajtah, kjer je ponavadi že vžana TV dovolj.
Preverjeno je do sedaj bilo le, da je elektrika najdražji vir ogrevanja. Ker poleg Eur/kwh pride še kup postavk, ki s kwh nimajo veze. POglej položnico, pa bo jasno, na kaj mislim.

Pyr0Beast ::

Vse te postavke je treba plačati, pa če kuriš na elektriko ali ne :)

Postavitev EL peči je najcenejša od vseh ostalih rešitev.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

telexdell ::

Vse te postavke je treba plačati, pa če kuriš na elektriko ali ne :)

Postavitev EL peči je najcenejša od vseh ostalih rešitev.

S tem se popolnoma strinjam s tabo (mogoče bi bila postavitev kakšne črne kuhinje še cenješa- domnevam). Ni pa najcenejša uporabe električne peči. Kot radi rečejo nekateri: 'nisem dovolj bogat, da bi kupoval poceni' pri tem drži kot pribito. Gre se samo za čas. Če boš vsako leto kupoval novo kurilno napravo, potem je najugodnejša elektrika, če pa kupuješ za 10-15 let se pa obzorja neverjetno odprejo. In ne moreš verjeti, nikjer ni videti elektrike v osnovni izvedbi.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Pyr0Beast ::

Kak to da ne. V bivši jugi se je na veliko kurilo s termoakumulacijo.

In vse kar imaš za vzdrževati pri el. radiatorjih je nekaj sesanja ter brisanja prahu. Nič pepela, nič smradu po premogu, nič vzdrževanja gorilca.

Čez poletje pa jih preprosto pospraviš in imaš malce več placa na enem in malce manj na drugem mestu.


Poleg tega je kurjenje peči pri nizkih obremenitvah silno neekonomično. Tako se ti lahko gorilec prižge parkrat na dan, samo da pokrije svoje izgube.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

telexdell ::

Tudi starejše klasične peči na polena lahko imajo izkoristek 80-90%, če se le prigradi ustrezen hranilnik toplote.
Izkoristek peči je še vedno nizek pa če imaš še tako velik zalogovnik. 80% se komaj približaš s katalitično.

Širiš krivo vero in zavajaš okoljsko zavednje forumaše. In kje po tvojem izgubiš 20% ali več %. Opiši malo način izgorevanja drv (plinska faza, izgorevanje ogljika, temperatura dimnih plinov...) Lahko pa tudi prilepiš kakšen link, kateri po podkrepil tvoje navedbe.
Moderne peči na polena in zalogovnikom presegajo izkoritek 90% s stališča kalorične vrednosti goriva. Kalorična vrednost 2kg peletov je enaka 1l kurilnega olja ali 10kWh električne energije. Poleg toplotne črpalke je to najcenejši še sprejemljiv (glede na delo in udobje) način ogrevanja. Če pa veste, da kondenzacijske plinske peči dosegajo dejanski izkoristek 94% (in ne 106%) ali specialni oljni kotli največ 86% (in ne 96%) (dejansko pa med 70-80%) je pa vsa stvar še bolj zanimiva.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Zgodovina sprememb…

telexdell ::

Kak to da ne. V bivši jugi se je na veliko kurilo s termoakumulacijo.

In vse kar imaš za vzdrževati pri el. radiatorjih je nekaj sesanja ter brisanja prahu. Nič pepela, nič smradu po premogu, nič vzdrževanja gorilca.

Čez poletje pa jih preprosto pospraviš in imaš malce več placa na enem in malce manj na drugem mestu.


Poleg tega je kurjenje peči pri nizkih obremenitvah silno neekonomično. Tako se ti lahko gorilec prižge parkrat na dan, samo da pokrije svoje izgube.

Na takšno razmišljanje ti težko odgovorim. Mogoče s primerom izpred petih let, ko sem bil poslovno v Prištini. Bilo je novembra meseca. Temperature podobne kot v ljubljani v tem obdobju. Vsakih nekaj 10 minut je zmanjkalo elektrike in takrat so po ulicah zapeli električni agregati pred trgovinami. Nastanjen sem bil v privat hiši, ogrevano na elektriko. Gospodarja sem vprašal kako si lahko privošči tako ogrevanje. Pa mi je povedal, da je pri njih nihče ne plačuje elektrike in, da je najboljši poklic električar pri EPK (elektro privreda kosova). Dopoldne izključuje elektriko neplačnikom, popoldne pa jo za majhno nadomestilo priklopi nazaj (seveda v lastni režiji).
Glede redkih vklopov gorilnika...je pač stvar dimenzioniranja ustrezne naprave za ustrezen objekt. Koliko goriva misliš, da bi ti porabil avtomobil CLIO, če bi nanj namestil motor od tanka T55?
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Centralna peč predelava drva-peleti (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17241083 (15319) feryz
»

Kolikšna je električna moč toplotne črpalke? (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
7141194 (11836) zamotsloteh
»

Ogrevanje sanitarne vode (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9028783 (15493) energetik
»

Ogrevanje - Nafta / Elektrika

Oddelek: Loža
3710687 (9662) gruntfürmich
»

ogrevanje na olje ali na strom ?

Oddelek: Loža
359042 (8509) Oxford

Več podobnih tem