» »

Kako nastaviti toplotno črpalko in Seltron wdc20

Kako nastaviti toplotno črpalko in Seltron wdc20

Goral ::

Imam TČ in toplovodni kamin z zalogovnikom. Ker so mnenja različna in vem, da je tukaj na foromu nekaj strokovnjakov me zanima, kako bi nastavili sistem?
Ali bi TČ delovala po krivulji in seltron po krivulji?
Ali TČ po krivulji in seltron odprt mešalni ventil?
Ali TČ konstantna temperatura in regulacija po seltronu?

Hvala

DamijanD ::

Kaj ogreva TČ? Zalogovnik?

Če je to tako, potem bi jaz TČ in Seltrona po krivulji, s tem, da mora TČ nekako slediti temu, kar seltron zahteva - v primeru, da zakuriš kamin bo le ta ogrel zalogovnik in TČ bo prenehala z delovanjem...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: DamijanD ()

feryz ::

Če kombiniraš ogrevanje, potem naj TČ ogreva le zalogovnik.
Če pa kamin zakurite 1x letno, potem naj TČ sama ogreva, brez Seltrona.

Lahko pa naštimaš avtomatiko, brez problema. TČ regulira ogrevanje takrat ko ona dela, Seltron pa takrat, ko kamin kurite.

Jaz imam še bolj tumpasto narejeno, niti TČ, niti Seltron, ki ga niti nimam, ne uravnavata temperature v hiši, ampak zgolj ogrevata zalogovnik.
Za hišo skrbi "pametni" sobni termostat. Ki, seveda, ni pameten, dela pa presenetljivo odlično.

Goral ::

DamijanD je izjavil:

Kaj ogreva TČ? Zalogovnik?

Če je to tako, potem bi jaz TČ in Seltrona po krivulji, s tem, da mora TČ nekako slediti temu, kar seltron zahteva - v primeru, da zakuriš kamin bo le ta ogrel zalogovnik in TČ bo prenehala z delovanjem...

Tako imam trenutno nastavljeno. Načeloma sledi seltronu, če krivulja v tč greje kakšno 1-2 stopinji več kot želi seltron (glede na krivuljo v seltronu..)

feryz je izjavil:

Če kombiniraš ogrevanje, potem naj TČ ogreva le zalogovnik.
Če pa kamin zakurite 1x letno, potem naj TČ sama ogreva, brez Seltrona.

Lahko pa naštimaš avtomatiko, brez problema. TČ regulira ogrevanje takrat ko ona dela, Seltron pa takrat, ko kamin kurite.

Ja večino dni in ur dela samo Tč. Kamin, ki hkrati greje zalogovnik zakurimo, ko smo več doma in želimo še malo romantike😁. Takrat potem tč ne ogreva

Jaz imam še bolj tumpasto narejeno, niti TČ, niti Seltron, ki ga niti nimam, ne uravnavata temperature v hiši, ampak zgolj ogrevata zalogovnik.
Za hišo skrbi "pametni" sobni termostat. Ki, seveda, ni pameten, dela pa presenetljivo odlično.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Goral ()

joez7 ::

Jaz bi nastavil seltrona tako, da lepo gleda in vozi temperaturo prostora.
1. Seltron po krivulji (če maš WDC20 - lahko z njim tudi popolnoma izklopiš TČ (zunanji vir)
2. TČ po krivulji - če bo dajala malo premalo, bo pač seltron skoz odprt. Če bo dajala malo preveč, bo pač seltron začel pripirat in posledično bo TČ slej ko prej izklopila.
3. Ko boš kuril kamin, se ti bo lepo segreval zalogovnik, in posledično izklopila TČ. Seltron pa lepo pripiral, glede na temp prostora.
No ne, so me prehitel.
Vglavnem samo glej, da boš mel zalogovnik zadosti velik - glede na kamin.
Praksa je za 10kW - 1000l. V zalogovnik pa lahko še montiraš kak grelec 6/4, za koriščenje zelenega pasa.
Vgalvnem boš na toplem.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
24812440 (848) alekskac
»

Toplotna črpalka katero izbrati (strani: 1 2 3 480 81 82 83 )

4135653519 (8453) sniff
»

Sončni kolektorji

224569 (3844) VeganCyclist
»

Termostat za centralno

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
134362 (2731) klekej
»

Zalogovnik 500l DA ali NE