Forum » Loža » Toplotna črpalka
Toplotna črpalka
floyd1 ::
stara pa na kosovni. Morš met res srečo, da v trenutku menjave, kdo rabi ravno kak del, iz tvojega modela.
Ali pa vseeno bolha, če imaš prostor za skladiščenje in čas za prodajo? Dal sem jo pod nadstrešek, malo je trajalo, a smo jo prodali.
Kakih 6 ljudi me je klicalo v 2 mesecih. V oglasu jasno napisano, da ne deluje in error, ki ga javlja. Večina klicev iz bivše YU. Serviserji, za rezervne dele, skoraj vse pa je zanimalo, ali kompresor še dela, kar pa nisem vedel. Na koncu je šla za nekaj 100 eur.
Danes sem malo potestiral, kako se York obnaša ob izpadu štroma, ker me teden dni ne bo doma. Po izklopu kompresorja sem počakal kake pol ure, potem za pol ure izklopil 3F varovalko in jo ponovno vklopil. Kontroler se ustavi pri izbiri jezika vmesnika in čaka.
Je že kdo slučajno preveril, če tisti čas TČ deluje normalno (pač po nastavitvah), ali pa če gre po določenem času sama dalje (izbere nek "default" jezik)? Moram še malo potestirat, ker... ... stara Estia, če je bila nastavljena na urnike, ni dala od sebe nič, ker ji je tudi krajša prekinitev elektrike zresetirala uro, urnike pa si je vseeno zapomnila in do vklopa več ni prišla. Tako smo nekajkrat poleti ostali brez tople vode.
Je že kdo slučajno preveril, če tisti čas TČ deluje normalno (pač po nastavitvah), ali pa če gre po določenem času sama dalje (izbere nek "default" jezik)? Moram še malo potestirat, ker... ... stara Estia, če je bila nastavljena na urnike, ni dala od sebe nič, ker ji je tudi krajša prekinitev elektrike zresetirala uro, urnike pa si je vseeno zapomnila in do vklopa več ni prišla. Tako smo nekajkrat poleti ostali brez tople vode.

IL_DIAVOLO ::
Ce se bodo vrnile stare dobre zime, boste "tenko piskali"
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
Zeblo nas verjetno ne bo, edino plačevali bomo (tisti brez sončnic) precej več. To smo že velikokrat predebatirali. Stare zime pa se tudi še nočejo vrniti.
Tudi pri -20 TČ še da nekaj od sebe, izkoristki pa (jasno) zelo padejo. Pa -20 čez dan si pri nas tudi v "pravih zimah" redko videl.
Tudi pri -20 TČ še da nekaj od sebe, izkoristki pa (jasno) zelo padejo. Pa -20 čez dan si pri nas tudi v "pravih zimah" redko videl.
joez7 ::
Za dobre stare časa mamo sekundarni in tercialni vir, pa še tega znam podvojit.
Vmes pa manjši račun. Men se je TČ ROI v dveh letih.
Tak, da ni straha, riti bodo na toplem.
Men se Ferroli po izpada štroma postavi na jezik, po kakih petih minutah pa v normalni meni.
Obratovat začne pa po kakih 3 minutah (zgleda zaščita kompresorja). Moraš pa v meniju vklopiti "Last State"
Vmes pa manjši račun. Men se je TČ ROI v dveh letih.
Tak, da ni straha, riti bodo na toplem.
Men se Ferroli po izpada štroma postavi na jezik, po kakih petih minutah pa v normalni meni.
Obratovat začne pa po kakih 3 minutah (zgleda zaščita kompresorja). Moraš pa v meniju vklopiti "Last State"
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
OK, sem si kar mislil, pol sem jaz verjetno samo malo prehitro začel klikat
Dimnik ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Ce se bodo vrnile stare dobre zime, boste "tenko piskali"![]()
Ajde ne pametuj na pamet
Floyd, se postavi nazaj, edino tiho način se izključi
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Dimnik ()
Thnx, to sem hotel vedet. Res se je tihi način izklopil.
Izpadi el. so sicer huuudo redki, se pa lahko zgodijo ravno ob nepravem času...
Izpadi el. so sicer huuudo redki, se pa lahko zgodijo ravno ob nepravem času...
Arey ::
Rad bi samo preveril ce prav postopam pri nastavitvi tčja.
Tole je druga grelna sezona, stroski za gretje so zelo nizki, decembra smo recimo za 165m2 porabili cca 1.7mwh toplote za gretje pri cop cca 4, torej krepko pod 1kwh porabe elektrike). Za kontekst, gretje je trenutno na cca 25°C in voda na 49. Kolikor sem uspel gledat je kompresor vedno pod 50%.
Sem pa malo gledal nastavitve tcja in se mi zdi da kljub dobremu delovanju niso bile povsem optimalne. Monter je nastavil stv pretok na 1 in gretje na 5. (To je cca 8 in 19l/min (mislim da)). Ko sem gledal delta T za dvizni vod je bila med gretjem cca 2-3, stv pa blizu 10. Pretok za stv sem dvignil na 4, gretje pa spustil na 3. Zdaj je med gretjem vode delta cca 5, tla pa se se niso vklopila ker sem zjutraj zakuril kamin (mal za foro, ne ker bi bilo potrebno).
Sem to prav razmisljal?
Tole je druga grelna sezona, stroski za gretje so zelo nizki, decembra smo recimo za 165m2 porabili cca 1.7mwh toplote za gretje pri cop cca 4, torej krepko pod 1kwh porabe elektrike). Za kontekst, gretje je trenutno na cca 25°C in voda na 49. Kolikor sem uspel gledat je kompresor vedno pod 50%.
Sem pa malo gledal nastavitve tcja in se mi zdi da kljub dobremu delovanju niso bile povsem optimalne. Monter je nastavil stv pretok na 1 in gretje na 5. (To je cca 8 in 19l/min (mislim da)). Ko sem gledal delta T za dvizni vod je bila med gretjem cca 2-3, stv pa blizu 10. Pretok za stv sem dvignil na 4, gretje pa spustil na 3. Zdaj je med gretjem vode delta cca 5, tla pa se se niso vklopila ker sem zjutraj zakuril kamin (mal za foro, ne ker bi bilo potrebno).
Sem to prav razmisljal?
Verjetno misliš DV za talno na 25, pol pa maš po prostorih 22. Sanitarno vodo mirno spust na 37 -40°C.
Tisto pretok za STV kar mirne duše popravi nazaj, saj greješ iz 10°C na 40, in prevelik pretok zmanjša izkoristek.
Nisi povedal, kaj maš? monoblok? bafer? moč? talno?
Če maš monoblok brez baferja, kar lepo popravi nazaj obe nastavivi, kar ti je serviser nastavil, v nasprotnem primeru lahko poči izmenjevalec med defrostom. Še posebej so bli na udaru določeni modeli LG (ob nepravih nastavitvah). 8l=0.5m3/h, je premalo za 9kW.
Tistih tvojih 1.7MW toplote pomeni 420kWh?
Tisto pretok za STV kar mirne duše popravi nazaj, saj greješ iz 10°C na 40, in prevelik pretok zmanjša izkoristek.
Nisi povedal, kaj maš? monoblok? bafer? moč? talno?
Če maš monoblok brez baferja, kar lepo popravi nazaj obe nastavivi, kar ti je serviser nastavil, v nasprotnem primeru lahko poči izmenjevalec med defrostom. Še posebej so bli na udaru določeni modeli LG (ob nepravih nastavitvah). 8l=0.5m3/h, je premalo za 9kW.
Tistih tvojih 1.7MW toplote pomeni 420kWh?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
Arey ::
Talno, brez zalogovnika, split mitsubishi 8 (al 9, kdo bi vedu) kWh ~420kWh elektrike, ja. Kolikor sem bral naj bi blo 2°C delta na dviznem in povratnem precej nizko, za to sem sploh sel gledat.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Arey ()
seminal ::
https://eco-asset.eu/en/59-heat-pumps
Pozna kdo tole? Fake ali?
Cene so ugodne, pa prevzet bi šel osebno v bratislavo?
Tista trgovina kjer ste vzeli, nima več zaloge. Če še kdo ve za kakšno preverjeno zadevo?
LP
Tista trgovina kjer ste vzeli, nima več zaloge. Če še kdo ve za kakšno preverjeno zadevo?
LP
Talno, brez zalogovnika, split mitsubishi 8 (al 9, kdo bi vedu) kWh ~420kWh elektrike, ja. Kolikor sem bral naj bi blo 2°C delta na dviznem in povratnem precej nizko, za to sem sploh sel gledat.
Glede na to, da nimaš baferja, kar lepo pust po serviserjevem. Ma sigurno več kilometrine, kom mi vsi skup.
Če črpalk ne čuješ, bo kar vredu. Tisti delta, pa je tut odvisen od porabe - oddajne moči. Če ti bo TČ delala na večji moči, ti bo tut delta zrastel. Za talno je super, pri rad, pa je ponavadi do 10°C.
Verjetno maš sistemsko notranjo enoto, ki nadomesti bafer. Tle je manjša možnost napak.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
alekskac ::
https://eco-asset.eu/en/59-heat-pumps
LP
Fake? Sej je telefonska. Pokliči pa vidi. Mogoče govori kdo angleško ali nemško. Foxa lahko sicer direkt na Poljskem kupiš, se mi zdi. Pa cene so vse brez DDV. Ko dodaš še to in prevoz, prideš na skoraj že na ceno monobloka pri nas. Zaloge majo take, da vsakemu z veseljem prodajo. Kolega se je zanimal pred božičem. LG 16 kW za 3.5K je dobil ponudbo. LG sicer res ni nek dosežek, ampak raznih Fox in podobno poznamo še manj.
feryz ::
https://eco-asset.eu/en/59-heat-pumpsČe rabiš Yorka, imam jaz še kakšnega. Ne rabiš na Poljsko hodit. Ali v Bratislavo.
LP
MadMax ::
bbbbbb2024 je izjavil:
Sanitarno vodo mirno spust na 37 -40°C.
Legionela, hir vi kom.
Doma, v redno naseljenem stanovanju?
Na-a.
Je pa to res malce nizka, zaradi ugodja. Dobrih 42 je pa že uporabno.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
telexdell ::
bbbbbb2024 je izjavil:
Sanitarno vodo mirno spust na 37 -40°C.
Legionela, hir vi kom.
Doma, v redno naseljenem stanovanju?
Na-a.
Je pa to res malce nizka, zaradi ugodja. Dobrih 42 je pa že uporabno.
Smo pred leti doma debatirali kako toplo mora biti kje v hiši. P aje žena kazala na termometre pa na Facebook kolegic, pa... pa sem zmetal vse termometre v kanto. Pol smo pa primerno temperaturo merili tako, da si se udobno oblečen dobro počutil tako med hišnimi opravili kot ležanju pred TV. Ko sem sčasoma kupil nove termometre nihče drug, razen mene ne gleda nanje. pa še jaz ne zaradi bivalnega udobja.
Podobno je z vodo v bojlerju. Nastavi tako histerezo, da boš še pri najnižji temperaturi v bojlerju ob tuširanju še moral primešati mrzlo vodo k topli in največ toliko, da so otrok ali vnuk ne bo opekel, če bo odprl le toplo vodo. Ali je to 35-38 ali 42-48 je pa povsem nepomembno. Termometri v bojlerjih že sami precej lažejo, pol je pa tu še mesto vgradnje...
Legionela je pač prodajni trik za bolj naivne. Legionela je v vsaki vodi. intenzivneje se razmnožuje v toplejši vodi. V prevroči se uniči. Če pregreješ bojler na katero koli temperaturo boš uničil legionele le v bojlerju drugje pa le, če boš imelpipi za toplo vodo odprto tako, da bo iztekala vroča voda. Pa četudi narediš tako, si se leginele rešil le tako dolgo, da bo temperatura sistema padla pod kritično temperaturo (nekje 55°C) in se bo legionela iz vodovoda veselo naselila v bojlerju. Če se legionele res bojiš pol moraš skoz držati vodov bojlerju nad 60°C. Pa seveda vsakih nekaj let zamenjati bojler zaradi vodnega kamna.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
V domačem okolju, kjer je menjava vode v bojlerju večja kot vsebina bojlerja - je non go. Legionela se razpase sam v stoječi vodi, po kakem mesecu, ali še dlje. https://nijz.si/moje-okolje/pitna-voda/...
Ugodje je največje med 36 in 37°C, še posebej, če so vodi tople vode kratki izolirani in povratni vod.
Ni nobenega strahu pred pretoplo vodo, še vedno moraš dodat malce hladne, kropat pa se ne moreš.
Sem nekaj časa porabil, na STČ sem nastavljal gor, dol po 0.5°C, pa je še najbolje okoli 37, polet pa celo 36. Pač kakor komur paše. STČ ma 300l, kompresor, el. grelec + pozimi jemlje iz ogrevalnega kroga (tako večino časa), ob konicah pa kompresor in el. grelec. Tople vode pa nikoli ne zmanjka (7-8 oseb).
Ugodje je največje med 36 in 37°C, še posebej, če so vodi tople vode kratki izolirani in povratni vod.
Ni nobenega strahu pred pretoplo vodo, še vedno moraš dodat malce hladne, kropat pa se ne moreš.
Sem nekaj časa porabil, na STČ sem nastavljal gor, dol po 0.5°C, pa je še najbolje okoli 37, polet pa celo 36. Pač kakor komur paše. STČ ma 300l, kompresor, el. grelec + pozimi jemlje iz ogrevalnega kroga (tako večino časa), ob konicah pa kompresor in el. grelec. Tople vode pa nikoli ne zmanjka (7-8 oseb).
Aja, še najraje ma bojlerje z veliko vodnega kamna. Kako pa pridobiš kamen - z pregrevanje preko 50°C.
Če je že tak strah, pol je najboljš, zamenjava boljerja za novega in nove cevi do pipe. Tut na pipo ne pozabit, če že ne znaš menjat perlatorja, pač nova. Tut TČ ti bo hvaležna, da jo goniš na 60°C :D.
Če je že tak strah, pol je najboljš, zamenjava boljerja za novega in nove cevi do pipe. Tut na pipo ne pozabit, če že ne znaš menjat perlatorja, pač nova. Tut TČ ti bo hvaležna, da jo goniš na 60°C :D.
energetik ::
V domačem okolju, kjer je menjava vode v bojlerju večja kot vsebina bojlerja - je non go. Legionela se razpase sam v stoječi vodi, po kakem mesecu, ali še dlje. https://nijz.si/moje-okolje/pitna-voda/...
No, s tem pa pretiravaš. 37° na pipi res ni topla voda, to je še meni premalo, kaj šele ženskam. 40 na pipi je minimum, kar mora pri nas bit. Tako da bojler na iztoku se vedno giblje pri nas 40-47°, na spodnji tretjini pa 10-40, odvisno od cikla ogrevanja STV.
vires in numeris
Uh, je kdo spoh kdo vtaknal toplomer pod pipo, al pa si prvo nastavil tuš na ugodno, pol pa toplomer not?
Tut koža ti bo hvaležna, priporočena temperatura za tuširanje JE ~30-32°C, več že suši kožo, kvari mikrofavno, pa tut za krvni obtok ni smiselno.
Tile 37 https://obalaplus.si/tusiranje-z-vroco-...
tile 32-37 https://www.dm.si/navdih-in-svetovanje/...
tile 15-22 https://www.moskisvet.com/fit/zdravje/s...
Kot mrzlo prho priporočajo ~22°C, čeprav nekateri prisegajo na 10°C.
V službi so delali raziskavo (pač zaradi potreb dela - dnevno tuširanje) in ugotovili nekje 32°C. Pa so vsi bli živi.
Kako pa bo gdo mel nastavljeno TČ je pa čist njegovovo, če mu paše pač naj ma 50.
Tut koža ti bo hvaležna, priporočena temperatura za tuširanje JE ~30-32°C, več že suši kožo, kvari mikrofavno, pa tut za krvni obtok ni smiselno.
Tile 37 https://obalaplus.si/tusiranje-z-vroco-...
tile 32-37 https://www.dm.si/navdih-in-svetovanje/...
tile 15-22 https://www.moskisvet.com/fit/zdravje/s...
Kot mrzlo prho priporočajo ~22°C, čeprav nekateri prisegajo na 10°C.
V službi so delali raziskavo (pač zaradi potreb dela - dnevno tuširanje) in ugotovili nekje 32°C. Pa so vsi bli živi.
Kako pa bo gdo mel nastavljeno TČ je pa čist njegovovo, če mu paše pač naj ma 50.
DamijanD ::
joez7: lahko imaš celo roman razlogov zakaj samo 32-37, ampak moja bo na vse, kar ni res vroče, rekla samo, da je mrzla voda...
Pel jo mal danes na sprehod, kako uro. Bo vse toplo
.
joez7: lahko imaš celo roman razlogov zakaj samo 32-37, ampak moja bo na vse, kar ni res vroče, rekla samo, da je mrzla voda...Se strinjam, točno tako.![]()
Sem že večkrat meril direktno kar priteče iz pipe, odprte do konca na vroče - kar je manj kot 40,0°, ženskemu delu ni sprejemljivo. Meni je sicer ok že 38-39, ampak 37 je pa že zelo švoh. Morda poleti, ko ti je že tako cel dan vroče, takrat paše.
vires in numeris
bpr123 ::
Voda za tuširanjemora biti toplejša kot je telesna temperatura. Zame je to vsaj 38C, pa je to na spodnji meji.
TČ mi greje vodo na 49C, načeloma je dosti za vse potrebe.
TČ mi greje vodo na 49C, načeloma je dosti za vse potrebe.
aborko ::
Ne morete vi zenske namudriti, ker vedno nekaj najdejo... Pri nas je cca 41+, pa jamra da kako je vcasih bilo fino ko je bilo na el. bojler. Da je bil res krop in kako je fajn sla dol mascoba pri umivanju posode. Ko omenim pomivalec pa dobim nazaj da raje na roke umije par posod.
Ja, vroca in mrzla to je vse kar poznajo. Topla, mlacna -to ne obstaja
ampak moja bo na vse, kar ni res vroče, rekla samo, da je mrzla voda... :D
Ja, vroca in mrzla to je vse kar poznajo. Topla, mlacna -to ne obstaja
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: aborko ()
telexdell ::
Zdravo, na koliko stopinj zunanje temperature imate nastavljeno, da se vključijo grelci?
Ko sama TČ ne zmore več zagotoviti dovolj toplote ali zaradi mrazu zunaj ali zaradi okvare. Kdaj pa je preveč mrzlo zunaj je pa odvisno od izolacije hiše, sistema ogrevanja, moči in delovne karakteristike črpalke...Ni univerzalne vrednosti.
V skoraj 10 letih so se mi vključili le enkrat- ob prvem zagonu TČ, ko smo jih testirali.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Pri nas jih nastavimo pri minus 30.
Zaenkrat se še niso prižgali.
Je pa danes TČ začela omagovati, pri minus 17.
Temperatura je dropnila iz 32 na 28 in se ni mogla pobrati.
Sem moral povečati moč za eno stopnjo. In pol urce kasneje je nazaj na 32 stopinj.
Ker imam glupo, moram to pač peš delati. Enkrat na šest let.
Zaenkrat se še niso prižgali.
Je pa danes TČ začela omagovati, pri minus 17.
Temperatura je dropnila iz 32 na 28 in se ni mogla pobrati.
Sem moral povečati moč za eno stopnjo. In pol urce kasneje je nazaj na 32 stopinj.
Ker imam glupo, moram to pač peš delati. Enkrat na šest let.
alekskac ::
Ne sekiri se. Jaz mam avtomatiko, pa sem moral tud "na roke" danes malo dvignit krivuljo. Če maš bolj čuden vmesnik kot je na LG, moraš tud včasih malo ročno posredovat. A so na Blokah tudi še vedno defros ti, kljub nizki temperaturi? Jaz sem prvič doživel da mi pod -5 še vedno zmrzuje uparjalnik. Drugače vedno precej lepše dela pri bolj nizkih temperaturah. Čudi me kako je lahko toliko vlage, če pa je tako mrzlo?
Jaz nisem na Blokah. Zato samo minus 17.
Pri fotru je minus 24. Tam pa žre zdajle konstantno okrog 3,5 kW.
In bolj malo da od sebe, bo moral malo zakuriti v peči.
Čeprav nekaj vseeno brca. Včeraj zvečer je imel v zalogovniku 50 stopinj, čez noč je padlo na 43 stopinj.
Se upira mrazu kolikor se lahko.
Zadnji deforst je bil včeraj ob 16-ih, sem preveril. Od takrat se vrti brez predaha.
Čeprav nekaj vseeno brca. Včeraj zvečer je imel v zalogovniku 50 stopinj, čez noč je padlo na 43 stopinj.
Zadnji deforst je bil včeraj ob 16-ih, sem preveril. Od takrat se vrti brez predaha.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: feryz ()
kixs ::
Glede na napoved sem vceraj razmisljal ali bi malo povecal moc (trenutno na 42%). Pa potem nisem. Drzi dvizni na nekje 33stC. Notri je sicer malo padla temperatura, ampak ni panike. Sicer nisem sel gledat porabe, ampak se mi zdi, da kuri nekje 1500W. Obicajno je pri tej moci med 800 in 1100W. Res ima zanimivo interno logiko ta IVT... Tudi nisem preverjal koliko defrostov kaj dela v tem casu, po obcutku ne veliko... bom preveril, ko pridem domov.
Bizkit45 ::
Jaz nisem na Blokah. Zato samo minus 17.
Imaš slučajno info kakšen je COP pri takšnem minusu? Verjetno skoraj isto če bi kalorifer žgal ali pa električni radiator?
Vseeno bi rekel da je malo več.
Vsaj če gledam svoj temp drop, ko se TČ izklopi.
Po mojem okrog 1,5. Nimam pa tam nič za meriti.
Ampak pri več kot 70 stopinjah razlike v temperaturi, kakšne bogatije ni za pričakovati.
Pri minus 17 in 32 stopinjah vode, je še vedno krepko nad 2.
Oz. lažem, imam podatke. Za ta novo pri bratrancu.
Temperatura minus 21, zalogovnik 52 stopinj.
Vsaj če gledam svoj temp drop, ko se TČ izklopi.
Po mojem okrog 1,5. Nimam pa tam nič za meriti.
Ampak pri več kot 70 stopinjah razlike v temperaturi, kakšne bogatije ni za pričakovati.
Pri minus 17 in 32 stopinjah vode, je še vedno krepko nad 2.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: feryz ()

Grimnir3 ::
To vsi radiatorje furate ?
Pri -9C imam DV 28,8C in notranja temperatura je okoli 23,5C - tole tipkam v trenirki in kratki majici.
Talno gretje.
Pri -9C imam DV 28,8C in notranja temperatura je okoli 23,5C - tole tipkam v trenirki in kratki majici.
Talno gretje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Grimnir3 ()
kixs ::
Ja. Ce imas staro bajto, pac imas kar imas. En del imam res talno (cca 50m2).
Pri nas je bilo -12stC, DV okoli 33stC. Notranja temperatura pa med 22 in 23stC - odvisno od prostora.
Pri nas je bilo -12stC, DV okoli 33stC. Notranja temperatura pa med 22 in 23stC - odvisno od prostora.
Ob kateri uri je bilo -21C?
Ob polnoči kaže graf COP 2.0, od 4ih naprej pa samo še 1. Kar je potem vseeno ali imaš kar električni grelec.
Ja. Ce imas staro bajto, pac imas kar imas. En del imam res talno (cca 50m2).
Jaz sm v stari bajti vrgel estrihe ven in naredil talno.
Ko sm računal strošek menjave radiatorjev in vso jebo s flikanjem starega estriha, sem prišel do tega da je ceneje narest talno z novim estrihom. Res pa da so bili v hiši še stari litoželezni radiatorji. Pa šlo se je za večjo obnovo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bpr123 ()
No sej in ob 4:00 je COP 1. Takrat bi bilo vseeno če bi se grel na eloblok. Iz stališča izkoristka.
Ampak v praksi so te temperature itak le nekaj dni na leto pa še to samo del dneva tako, da se ne sekiraš. Dokler je tpoplo v bajti.
Pri nas pa se sploh ne spomnim kdaj je bilo nazadnje pod -12.
Ampak v praksi so te temperature itak le nekaj dni na leto pa še to samo del dneva tako, da se ne sekiraš. Dokler je tpoplo v bajti.
Pri nas pa se sploh ne spomnim kdaj je bilo nazadnje pod -12.
Zgodovina sprememb…
misek ::
Ne sekiri se. Jaz mam avtomatiko, pa sem moral tud "na roke" danes malo dvignit krivuljo. Če maš bolj čuden vmesnik kot je na LG, moraš tud včasih malo ročno posredovat. A so na Blokah tudi še vedno defros ti, kljub nizki temperaturi? Jaz sem prvič doživel da mi pod -5 še vedno zmrzuje uparjalnik. Drugače vedno precej lepše dela pri bolj nizkih temperaturah. Čudi me kako je lahko toliko vlage, če pa je tako mrzlo?
Ne vem od kje ta ideja, da pri nizkih temperatura ni defrostov. Imam vremensko postajo in preko cele noči, ko je šlo do -15°, je bilo rosišče ali bolje rečeno frost point le 1-2K nižje od temperature zraka. Uparjalnik pa se praktično vedno ohladi vsaj 5K pod vstopno temp. zraka, srež se bo brezpogojno nabiral v teh pogojih. Je pa res, da je količina nabiranja na uro manjša, saj zrak pri -15°@90% vsebuje le še 1/3 vode kot jo pri 0°@90.
Pri meni se defrosti vrstijo na 45-60 minut že par dni.
To vsi radiatorje furate ?Ne, imam talno, pa mi zdajle 32° DV ravno še vzdržuje 22° sobne temp, zunaj je bilo -15. Pa imam 15cm fasade in 20cm nad mansardo. Ti imaš očitno bolj proti pasivki. Lahko tudi da imaš cevi talnega bolj na gosto.
Talno gretje.
Zjutraj sem točno izmeril - sobna 22°, DV 32°, površina talne obloge 24°. Cevi talnega so na nekje 16cm razmika, 6cm estriha, 2mm lepljeni vinil.Pri -9C imam DV 28,8C ... Talno gretje.Koliko pa je v takem primeru pravzaprav temperatura tal? Se pravi če bi meril direktno na površini.
Verjetno odvisno od talnih oblog, bi rekel da rahlo manj kot je temperatura DV.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()

Grimnir3 ::
Pri -9C imam DV 28,8C ... Talno gretje.Koliko pa je v takem primeru pravzaprav temperatura tal? Se pravi če bi meril direktno na površini.
Nisem nikoli meril. Če grem bos, se mi tla ne zdijo topla. Tam kjer sedajle sije sonce skozi okno so tla bistveno toplejša. Kar kažeta tudi mačka, ki zvesto sledita soncu
To vsi radiatorje furate ?Ne, imam talno, pa mi zdajle 32° DV ravno še vzdržuje 22° sobne temp, zunaj je bilo -15. Pa imam 15cm fasade in 20cm nad mansardo. Ti imaš očitno bolj proti pasivki. Lahko tudi da imaš cevi talnega bolj na gosto.
Talno gretje.
Jaz imam 20cm grafitnega na fasadi in 30cm volne pod streho. Hiša je v osnovi iz 90ih, samo pred leti kompletno obnovljena.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Grimnir3 ()
Sem malo pogledal loge. Decembra poraba el. za TČ 700kWh, toplote 2.15MWh, se pravi povprečni COP 3.07.
Mi je kar dobro za radiatorsko gretje. Danes pri -10, DV46, željena temperatura 47, tako, da je na svojem max. omejitve. El. je omejena na 1800W. Pomoje ni slabo za 210m2 in nekje 22°C.
Mi je kar dobro za radiatorsko gretje. Danes pri -10, DV46, željena temperatura 47, tako, da je na svojem max. omejitve. El. je omejena na 1800W. Pomoje ni slabo za 210m2 in nekje 22°C.
Pri meni se defrosti vrstijo na 45-60 minut že par dni.
Jp, na ca 1 uro so te dni pri nas defrosti. Okrog -5C. Danes zjutraj je npr. bila kar konkretno zasrežena pri -12C, ampak je delala že uro in pol. Pri konkretnem minusu so defrosti vseeno malo redkejši kot pri npr. "meglenih 2 stopinjah".
Ne, imam talno, pa mi zdajle 32° DV ravno še vzdržuje 22° sobne temp, zunaj je bilo -15.
Zdaj pri -12 zunaj (zjutraj) se pri nas (po krivulji) temp. dvižnega voda dvigne na 30C za 21,5C v hiši. Talno gretje, fasada 12 cm mešanega (navaden+grafitni) stiropora in 25cm volne proti podstrešju.
Jaz sem pa opazil, da mi temperaturni senzor od TČ kaže 5C previsoko temperaturo glede na termometer al pa tisto kar kaže avto.
Termometer in avto sta zjutraj kazala -10C TČ pa -5C.
Prejšna leta je bil senzor TČ točen.
Je možno da toliko toplote seva skozi 20cm grafitnega stiropora? Senzor smo dali na fasado, prej pa je bil provizoričo obešen na strani zunanje enote TČ.
Termometer in avto sta zjutraj kazala -10C TČ pa -5C.
Prejšna leta je bil senzor TČ točen.
Je možno da toliko toplote seva skozi 20cm grafitnega stiropora? Senzor smo dali na fasado, prej pa je bil provizoričo obešen na strani zunanje enote TČ.
Zgodovina sprememb…
rs1975 ::
Zdravo, na koliko stopinj zunanje temperature imate nastavljeno, da se vključijo grelci?
Ko sama TČ ne zmore več zagotoviti dovolj toplote ali zaradi mrazu zunaj ali zaradi okvare. Kdaj pa je preveč mrzlo zunaj je pa odvisno od izolacije hiše, sistema ogrevanja, moči in delovne karakteristike črpalke...Ni univerzalne vrednosti.
V skoraj 10 letih so se mi vključili le enkrat- ob prvem zagonu TČ, ko smo jih testirali.
Sem šel gledat v nastavitve, nastavljeno je na -5°C. Temperatura DV je nonstop okoli 40°C (radiatorji), soban temperatura ne niha. Ampak iz porabe pa ne bi rekel, da so se grelci vžigal. COP je danes 2,1, prej je bil 2,7+
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Izbira toplotne črpalke (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 74004 (8659) | feryz |
| » | Dilema: nova peč na olje ali toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 28150 (16931) | Telbanc |
| » | Toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 36373 (16974) | joez7 |
| » | Toplotna črpalka katero izbrati (strani: 1 2 3 4 … 81 82 83 84 )Oddelek: Loža | 770390 (102218) | energetik |
| » | Kolikšna je električna moč toplotne črpalke? (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 46319 (16961) | zamotsloteh |