Forum » Loža » Toplotna črpalka
Toplotna črpalka
Dimnik ::
Tukaj se nekaj najde, ampak po serijski št.dela, za moj motor ventilatorja, sem našel in poslal vprašanje, če paše za york.
https://ricambi.revosrl.it/pompe-di-cal...
floyd1 ::
Ikona silent pri meni izgine, samo pri defrostu, ampak je takrat ikona za defrost..snežinka in kapljica, če sem si dobro zapimnil.
Ja, to poznam. V mojem primeru pa tista ikona izgine, ostane le tista, ki kaže delovanje kompresorja. Pa na precej visoki moči je takrat delovala (10kW).
Upam, da porihtaš stvar, zgleda, da si imel kar nekaj smole
Joez7: saj nekako tako tudi jaz predvidevam, je pa škoda da niso nekatere stvari v navodilih malo boljše dokumentirane. Letos me bo še malo matrala radovednost, pol bom pa verjetno vsako leto samo še prvi zagon na začetku sezone malo spremljal. Upam
floyd1 ::
Tukaj se nekaj najde, ampak po serijski št.dela, za moj motor ventilatorja, sem našel in poslal vprašanje, če paše za york.
Tu še poglej:
https://allegro.pl/listing?string=york%...
Ta je menda za našo, glede na opis:
https://allegro.pl/oferta/york-110m0201...
Description
110M02015015048 YKF12-16CRC Brushless Fan Motor For York Heat Pump
Ja, to je to, samo tisti m se jim je prikradel med številke, v originalu ni, pa tudi na tisti ita strani, ki sem linkal, ga ni. Je pa pri ita ceneši, 66 plus davek.
Saj zaenkrat ne rabim, se je danes že malo bolj uleglo vse skup, ni več slišati rahlega cviljenja, sicer si moral pod določenim kotom poslušat, da si slišal. Če se ponovi, kateri scenarij, bom še enkrat razdrl, sestavil in brez veternice zaštartal in tako dolgo vztrajal, da bo ok.
Hvala za pomoč vsem
Sem pozabil, grelnega kabla ni v yorku
Grelnega kabla ni v yorku, bom dal 4m not
Nekaj heca, zato 2x o grelnem kablu
Saj zaenkrat ne rabim, se je danes že malo bolj uleglo vse skup, ni več slišati rahlega cviljenja, sicer si moral pod določenim kotom poslušat, da si slišal. Če se ponovi, kateri scenarij, bom še enkrat razdrl, sestavil in brez veternice zaštartal in tako dolgo vztrajal, da bo ok.
Hvala za pomoč vsem
Sem pozabil, grelnega kabla ni v yorku
Grelnega kabla ni v yorku, bom dal 4m not
Nekaj heca, zato 2x o grelnem kablu
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Dimnik ()
joez7 ::
Tole si mislil https://ricambi.revosrl.it/motore-venti...
če je pravi, je super deal, 80 proti 500. Je pa res, da poleg senzorjev (temp in flov) je tole najpogostejša okvara. Je pa zanimivo mal čekirat cen za York, so zelo različne. Tiste poljske, so ble verjetno mišljene za domači trg z subvencijo, pol pa siva prodaja.
če je pravi, je super deal, 80 proti 500. Je pa res, da poleg senzorjev (temp in flov) je tole najpogostejša okvara. Je pa zanimivo mal čekirat cen za York, so zelo različne. Tiste poljske, so ble verjetno mišljene za domači trg z subvencijo, pol pa siva prodaja.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Odgovor iz trgovine , kje smo kupili yorka..
I admit that the prices we offer are comparable to those for installers, as they are delivered to the end customer. We offer additional discounts for multiple orders
I admit that the prices we offer are comparable to those for installers, as they are delivered to the end customer. We offer additional discounts for multiple orders
trgovec35 ::
Iščem par odgovorov in nasvetov glede TČ. Že 14. leto se ogrevamo na TČ, Hitachi, nizko temperaturna, 15 Kw, stara vila v MB, visoki stropovi, dve stanovanji s po 120 kvadrati, hiša brez izolacije, ima pa 50 cm debele stene in kar dobro drži poleti in pozimi, okna nova. Prej sem porabil 3500 do 4000 litrov olja na sezono, sedaj okrog 10.000 Kwh. Zelo zadovoljen. Toplotne se nisem skorajda ne dotaknil v 14 letih, menjani so bili samo ležaji, ker je bila že malo glasna. Dela ko ura. Na talno gretje ne bom nikoli šel, radiatorji ostanejo. Moja vprašanja:
1. Kakšen je rok delovanja TČ, kdaj je potrebno razmišljat o zamenjavi?
2. Ali čakate, da crkne in takrat menjate? Če je to pozimi, je lahko celo sranje. Ali je bolje prej menjati "na zalogo"?
3. Ali kdo staro delujočo TČ odkupi? Kakšne so tu izkušnje?
4. Ali je za pričakovati glede na nove tehnologije, da bi nova TČ znala biti še nekaj bolj varčna in bolj učinkovita? Koliko bolj?
5. Ker moja pošilja največ 38 do 40 stopinj v radiatorje, bi si pri novi želel višjo temperaturo v vodih. Res pa imam dovolj radiatorjev, da sem kompenziral nizko temperaturo vode in je še vedno dovolj toplo, od 21 do 22 stopinj. So pa radiatorji v glavnem topli ali mlačni, vroči nikdar. Žena bi rada bolj tople... Ali kupujem torej visoko temperaturno in ali je
zaradi tega manj učinkovita?
6. Še kak nasvet pri nakupu nove, na kaj naj pazim. Je Hitachi še vedno dober? Glede na sedanje izkušnje bi najraje spet isto firmo.
Hvala!
1. Kakšen je rok delovanja TČ, kdaj je potrebno razmišljat o zamenjavi?
2. Ali čakate, da crkne in takrat menjate? Če je to pozimi, je lahko celo sranje. Ali je bolje prej menjati "na zalogo"?
3. Ali kdo staro delujočo TČ odkupi? Kakšne so tu izkušnje?
4. Ali je za pričakovati glede na nove tehnologije, da bi nova TČ znala biti še nekaj bolj varčna in bolj učinkovita? Koliko bolj?
5. Ker moja pošilja največ 38 do 40 stopinj v radiatorje, bi si pri novi želel višjo temperaturo v vodih. Res pa imam dovolj radiatorjev, da sem kompenziral nizko temperaturo vode in je še vedno dovolj toplo, od 21 do 22 stopinj. So pa radiatorji v glavnem topli ali mlačni, vroči nikdar. Žena bi rada bolj tople... Ali kupujem torej visoko temperaturno in ali je
6. Še kak nasvet pri nakupu nove, na kaj naj pazim. Je Hitachi še vedno dober? Glede na sedanje izkušnje bi najraje spet isto firmo.
Hvala!
DamijanD ::
5. : višja, ko bo temp v radiatorjih, manj bo učinkovita. Dejansko je vsaka TČ visoko temperaturna (ker drugače ne bi mogla ogreti STV)
Glede na podatke maš skoraj idealen sistem.
2. Novo boš verjetno dal 3f 12kW. Če je nuja, bo malce dražja, če boš iskal, boš našel v rangu 3k€.
1. tut 20 let, odvisno od serviserja. 3. stara pa na kosovni. Morš met res srečo, da v trenutku menjave, kdo rabi ravno kak del, iz tvojega modela.
4. Ne bistveno bolj, nisi dal točnega modela - ali ma tvoja že modulacijo, ali pa je on-off.
Bolj varčne so sam na talnem, na radiatorjih ne moreš preko fizike. Varčne so do nekje 38°C DV in do defrostov, se pravi do 3°C zunanje. Pri -5°C in DV45 je COP ranga 2.2 do 3. Tisti, ki pri tej temp. reklamirajo COP4, zavajajo (ne upoštevajo defrostov).
5. Za ženičko pa kaj mlajšega, pardon majhen IR panel (ranga 400W), dela čudeže. Tut talno el. gretje na kritičnemu mestu je rešitev.
Novejša, pa bo R32 ali R454B, pač odvisno kdaj in za koliko boš kupoval.
Mej denar na strani, stara pa naj dela dokler pač bo. Nekateri vsakih ~5let preverijo tlake (količino plina in po potrebi malenkostno dopolnijo.
Včasih je treba zunanjo enoto oprati (lamele) se marsikaj ujame notri.
Glede na porabo 10MWh, bi vsekakor razmišljal vsaj o rekuperaciji in dodatnem izoliranju ostrešja.
Za izoliran objekt 210m2 porabim pod 3MWh/letno (elektrike) cop ~3.2, kar znese ~9.6MWh/leto - ekvivalent 1.200l olja. Poceni 4kW monoblok.
Če ni nuje, si vzam čas, in ubod akcijo, zamenjaš pa ko bo treba.
2. Novo boš verjetno dal 3f 12kW. Če je nuja, bo malce dražja, če boš iskal, boš našel v rangu 3k€.
1. tut 20 let, odvisno od serviserja. 3. stara pa na kosovni. Morš met res srečo, da v trenutku menjave, kdo rabi ravno kak del, iz tvojega modela.
4. Ne bistveno bolj, nisi dal točnega modela - ali ma tvoja že modulacijo, ali pa je on-off.
Bolj varčne so sam na talnem, na radiatorjih ne moreš preko fizike. Varčne so do nekje 38°C DV in do defrostov, se pravi do 3°C zunanje. Pri -5°C in DV45 je COP ranga 2.2 do 3. Tisti, ki pri tej temp. reklamirajo COP4, zavajajo (ne upoštevajo defrostov).
5. Za ženičko pa kaj mlajšega, pardon majhen IR panel (ranga 400W), dela čudeže. Tut talno el. gretje na kritičnemu mestu je rešitev.
Novejša, pa bo R32 ali R454B, pač odvisno kdaj in za koliko boš kupoval.
Mej denar na strani, stara pa naj dela dokler pač bo. Nekateri vsakih ~5let preverijo tlake (količino plina in po potrebi malenkostno dopolnijo.
Včasih je treba zunanjo enoto oprati (lamele) se marsikaj ujame notri.
Glede na porabo 10MWh, bi vsekakor razmišljal vsaj o rekuperaciji in dodatnem izoliranju ostrešja.
Za izoliran objekt 210m2 porabim pod 3MWh/letno (elektrike) cop ~3.2, kar znese ~9.6MWh/leto - ekvivalent 1.200l olja. Poceni 4kW monoblok.
Če ni nuje, si vzam čas, in ubod akcijo, zamenjaš pa ko bo treba.
DamijanD Joez7 hvala! Ja res je, vsaj podstrešje bi moral dobro izolirat, to me še čaka... Tudi plin je serviser preveril, vse okej.
Ampak 3K eur? Niso cene od 5 do 8 nekje, tak sem na hitro gledal.
Aja še to. Eni so mi takrat svetovali zalogovnik, eni ne. Ga nimam, samo 300 litrski bojler. Ali ta pomaga pri defrostu? Sam nimam pojma o teh zadevah....
Dela pa mi TČ nonstp, vsi radiatorji na ful odprti, nič se ne zezam z nastavitvami. Pozimi samo dvignem željeno temp. vode iz 28 do 30 stopinj iz jesenskega časa na 36 do 42 za pozimi, krivulja pa potem dela svoje.
Kakšno rekuperacijo še bi lahko imel?
Ampak 3K eur? Niso cene od 5 do 8 nekje, tak sem na hitro gledal.
Aja še to. Eni so mi takrat svetovali zalogovnik, eni ne. Ga nimam, samo 300 litrski bojler. Ali ta pomaga pri defrostu? Sam nimam pojma o teh zadevah....
Dela pa mi TČ nonstp, vsi radiatorji na ful odprti, nič se ne zezam z nastavitvami. Pozimi samo dvignem željeno temp. vode iz 28 do 30 stopinj iz jesenskega časa na 36 do 42 za pozimi, krivulja pa potem dela svoje.
Kakšno rekuperacijo še bi lahko imel?
Mal prebrskaj nazaj, so fantje kupovali York 12kW monoblok 3f, za 2-3k€. Akcija nekje Poljska.
Zalogovnik obvezno, če maš 12kW, je idealen ranga 300-500l (tut več, če maš prostor), pomaga pri defrostih, še posebej pri rad. Vod v radiatorje se popolnoma nič ne ohladi pri defrostu. Izhod TČ je priklopljen ~30-40% pod vrhom zalogovnika.
Centralno rekuperacijo odpadnega zraka. Če ne moreš met po prostorih, zajameš v stropu zgornje etaže - v rekuperator in izpuh v spodnjo etažo + dogrevanje,hlajenje vstopa. Lokalnih ti ne priporočam.
Naredi domačo nalogo (vzam si čas in mal razišči).
Zalogovnik obvezno, če maš 12kW, je idealen ranga 300-500l (tut več, če maš prostor), pomaga pri defrostih, še posebej pri rad. Vod v radiatorje se popolnoma nič ne ohladi pri defrostu. Izhod TČ je priklopljen ~30-40% pod vrhom zalogovnika.
Centralno rekuperacijo odpadnega zraka. Če ne moreš met po prostorih, zajameš v stropu zgornje etaže - v rekuperator in izpuh v spodnjo etažo + dogrevanje,hlajenje vstopa. Lokalnih ti ne priporočam.
Tle maš link za Split 12kW https://allegro.pl/oferta/york-pompa-ci... 2.5K€ + prevoz ~300€.
in monoblok 12KW https://allegro.pl/oferta/york-pompa-ci... za 1.4K€ +300€.
So pa še drugi proizvajalci. Če pa ti da, serviser dobro ponudbo, se ga drž, boš mogoč na štartu plačal nekoliko več, skozi leta pa prišparal.
Tile Yorkeci, si idealni za domače mojstre, bo pa zanimivo, ko bodo potrebe po rezervnimi deli, tle se včasih vse konča. Pozim, nekak prefretaš dva dneva, potem pa štala, če ni ogrevanja.
in monoblok 12KW https://allegro.pl/oferta/york-pompa-ci... za 1.4K€ +300€.
So pa še drugi proizvajalci. Če pa ti da, serviser dobro ponudbo, se ga drž, boš mogoč na štartu plačal nekoliko več, skozi leta pa prišparal.
Tile Yorkeci, si idealni za domače mojstre, bo pa zanimivo, ko bodo potrebe po rezervnimi deli, tle se včasih vse konča. Pozim, nekak prefretaš dva dneva, potem pa štala, če ni ogrevanja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
Odlično hvala lepa. Bom malo naštudiral.
Še nekaj, za polet si namisli Sanitarno toplotno črpalko, 300l, če pa vas je več (6+) pa 400 ali 500l.
Ti bo lepo hladila prostor polet. Minus pa je hrup.
A možnosti sončnih panelov pa nimaš, TČ + SE +HEE je idealna kombinacija.
Panele so mi gledali, pa je streha bolj neugodna in ne gre dovolj gor, da bi bila dobra računica. Sploh zaradi velike porabe. Zaradi malega prihranka si mi to ne splača delat. Zaenkrat.
Sanitarna toplotna niti ne vem kaj misliš s tem, da bi hladila. Toplo vodo tudi poleti del TČ, klimo imam pa posebej.
Sanitarna toplotna niti ne vem kaj misliš s tem, da bi hladila. Toplo vodo tudi poleti del TČ, klimo imam pa posebej.

IL_DIAVOLO ::
Sanitarna TC seveda oddaja mocan hladen zrak.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
aborko ::
Odlično hvala lepa. Bom malo naštudiral.
Še nekaj, za polet si namisli Sanitarno toplotno črpalko, 300l, če pa vas je več (6+) pa 400 ali 500l.
Ti bo lepo hladila prostor polet. Minus pa je hrup.
A možnosti sončnih panelov pa nimaš, TČ + SE +HEE je idealna kombinacija.
Ne vem no, paneli so malo zgubili popularnost odkar ni vec netmeteringa, potem rabis se baterijo, kar pa se vseeno ne resi obdobja brez sonca pozimi, pa se investicija je ohoho. Tut sanitarne tc ne rabi, ce bo imel tavlko TC... Pomoje bi imel s tistim yorkom reseno vecino, vzeme se enega za rezervo in je to to.
Aborko
To sem tudi sam razmišljal pri teh poceni TČ, dve kupim pa roka! Eno imam na lagerju za ziher. Še bolje bi bilo to, Haha, če morda obstaja varianta, da kar dve zmontiram in ko ena crkne, samo preklopim na drugo. To bi bilo kul.
To sem tudi sam razmišljal pri teh poceni TČ, dve kupim pa roka! Eno imam na lagerju za ziher. Še bolje bi bilo to, Haha, če morda obstaja varianta, da kar dve zmontiram in ko ena crkne, samo preklopim na drugo. To bi bilo kul.
Nič nisi napisal, ali ima stara split ali mono, se pravi ali ima plinsko povezavo med enotami.
Je mal razlike, itak pa te čaka predelava. Če je bojler starejši (15let) tut tega zamenjaj.
Sama mašina je sam del stroškov.
Če že boš šel na dve, potem se izvede vzporedno obratovanje, ko je mala obremenitev obratujeta izmenično, po potrebi, ko pa je poraba pa obe. Sam zadost mali morata bit (v tvojem primeru 2x 6 ali 8kW).
Je pa zanimivo, samo 12kW Yorki so tak pocen, 5 ali 8KW so bistveno dražji, se zgleda gredo ekonomijo obsega, in zgleda, da so to cene z subvencijo.
Je mal razlike, itak pa te čaka predelava. Če je bojler starejši (15let) tut tega zamenjaj.
Sama mašina je sam del stroškov.
Če že boš šel na dve, potem se izvede vzporedno obratovanje, ko je mala obremenitev obratujeta izmenično, po potrebi, ko pa je poraba pa obe. Sam zadost mali morata bit (v tvojem primeru 2x 6 ali 8kW).
Je pa zanimivo, samo 12kW Yorki so tak pocen, 5 ali 8KW so bistveno dražji, se zgleda gredo ekonomijo obsega, in zgleda, da so to cene z subvencijo.
Zgodovina sprememb…
Link? Ko sem jaz iskal 5kW model, je bla dvakrat dražja kot 12KW - seveda monoblock.
alekskac ::
Zalogovnik obvezno, če maš 12kW, je idealen ranga 300-500l (tut več, če maš prostor), pomaga pri defrostih, še posebej pri rad.
Ne vem od kod ta vehemenca. NI potreben za ogrevanje (za hlajenje pa obvezen). Edino kar z zalogovnikom dosežeš, je padec učinkovitosti. Vem, ker ga mam ... pri meni je situacija sicer malo pogojena, ker je v sistemu še kotel na polena; in poleti mi zalogovnik malo pomaga, ker s TČ tudi hladim. Če bi samo ogreval s TČ , bi naredil bypass in pustil zalogovnik samo za polenski kotel. Za ilustracijo, če @trgovec35 sedaj dela kot opisano (10MWh EE nadomesti nekje med 3,5 in 4 kubike ELKO, imamo SCOP okrog 3,5 brez zalogovnika, kar je prima. Jaz imam zalogovnik, in približno 25% slabši izkoristek (v 6 letih, kar dela, nikoli nisem imel SCOP niti 3). Pogoji so podobni kot pri @trgovec35, neizolirana hiša, debele stene in radijatorsko ogrevanje. Imam pa malenkost višjo T dvižnega voda na krivulji (35-49 st.C).
Pogledat Urban plummer kanal, pa Heetgeek na Yutube. Tudi okrog vprašanja zalogovnika /TLDR: Ne.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: alekskac ()
No, našel. Je kar zanimivo po Alegro https://allegro.pl/oferta/zestaw-pompa-...
COP in SCOP se malce drgač izračuna. COP je razlika me dovedeno el. energijo in odvedeno toplotno energijo. Nekako pavšalno, ti že sam toplotna črpalka izračunava (iz toka in napetosti=vhodna moč, iz pretoka in razlik temperatur pa izhodna moč), za točne meritve pa Watmeter in kalorimeter. Primerjava z oljem je malce čez palec, je pač približek. Seveda ti BAFER malenkostno znižuje COP, po drugi strani pa izboljšuje udobje, pri defrostu ni vdora hladne vode v ogrevalni krog (talno ali radiatorje).
Okrog zalogovnika, marsikatera garancija je neveljavna brez zalogovnika (Postroj NI po Zahtevani predlogi), in tu je konec debate, s strani serviserja. Pa zakaj pa pol ne narediš bajpasa, boš pač mel mal več hrupa, ko ti bo celoten pretok hrumel čez radiatorje, pa bognedaj, da ti kdo ne zapre pripre preveč radiatorjev, bo primarna črpalka ponorela (ma kontrolo pretoka, in ob povečanem uporu v sistemu znori (vsaj moja) - nabije iz 15W na 100W in iz 0.6m3 na 2m3, tuli pa kot alarm).
Ob izoliranem objektu, ne gre brez regulacije po grelnih enotah (termostatske glave) zaradi prevelikega vpliva oseb, gospodinjskih aparatov in osončenja. Zunanja regulacija je tu sam približek, pa naj gleda DV ali PV ali pa si izračunava pribitke in odbitke, končno dajo glave po posameznem prostoru.
Ma sosed ma nareto brez baferja, pa čaka na poletje, da vstavi 500l bafer v sistem. Ga jezi, da v času defrosta, pokanje škrtanje po nekaterih radiatorjih in mrzli radiatorj za 5min. Ponavadi vzame defrost kako kWh iz sistema.
Tut sam sem bil v veliki dilemi (ob montaži) bafer ali NE. Že ob nabavi, so me opozorili, d brez ni garancije. Mam 150lbafer (4kW TČ), pa vidim, da če bi dal 300l ne bi blo nič narobe. Mora pa bit bafer pravilno priklopljen. Na najvišji točki gre odvod za gretje, izhod TČ pa moda bit priklopljen nekje 30-40% pod vrhom. Če sta voda za ogrevanje in TČ na isti višini, ni najbolje.
Sem si pogledal kar nekaj njihovih videov, pa majo nekatere stvari dobre, pa tudi kar nekaj cvetk, se primeš in preveriš če nis slučajno noseč.
Okrog zalogovnika, marsikatera garancija je neveljavna brez zalogovnika (Postroj NI po Zahtevani predlogi), in tu je konec debate, s strani serviserja. Pa zakaj pa pol ne narediš bajpasa, boš pač mel mal več hrupa, ko ti bo celoten pretok hrumel čez radiatorje, pa bognedaj, da ti kdo ne zapre pripre preveč radiatorjev, bo primarna črpalka ponorela (ma kontrolo pretoka, in ob povečanem uporu v sistemu znori (vsaj moja) - nabije iz 15W na 100W in iz 0.6m3 na 2m3, tuli pa kot alarm).
Ob izoliranem objektu, ne gre brez regulacije po grelnih enotah (termostatske glave) zaradi prevelikega vpliva oseb, gospodinjskih aparatov in osončenja. Zunanja regulacija je tu sam približek, pa naj gleda DV ali PV ali pa si izračunava pribitke in odbitke, končno dajo glave po posameznem prostoru.
Ma sosed ma nareto brez baferja, pa čaka na poletje, da vstavi 500l bafer v sistem. Ga jezi, da v času defrosta, pokanje škrtanje po nekaterih radiatorjih in mrzli radiatorj za 5min. Ponavadi vzame defrost kako kWh iz sistema.
Tut sam sem bil v veliki dilemi (ob montaži) bafer ali NE. Že ob nabavi, so me opozorili, d brez ni garancije. Mam 150lbafer (4kW TČ), pa vidim, da če bi dal 300l ne bi blo nič narobe. Mora pa bit bafer pravilno priklopljen. Na najvišji točki gre odvod za gretje, izhod TČ pa moda bit priklopljen nekje 30-40% pod vrhom. Če sta voda za ogrevanje in TČ na isti višini, ni najbolje.
Sem si pogledal kar nekaj njihovih videov, pa majo nekatere stvari dobre, pa tudi kar nekaj cvetk, se primeš in preveriš če nis slučajno noseč.
Zgodovina sprememb…
Moja je split, ene 5 metrov od kurilnice do zunanje enote. Imam pa original Hitachi bojler, ki smo ga nabavili kasneje, ker je stari klasični povzročal motnje toplotni. Tega bi po moje lahko obdržal.
Je pa moj model TČ Hitachi Yutaki serija RAS HRNME 15 kwh. Ima tri dodatne grelce, ki se po potrebi vklapljajo. Zaenkrat dela ko ura.
Je pa moj model TČ Hitachi Yutaki serija RAS HRNME 15 kwh. Ima tri dodatne grelce, ki se po potrebi vklapljajo. Zaenkrat dela ko ura.
energetik ::
AborkoTo bi jaz naredil, če bi imel plac. Ampak placa nimam niti, da jo nekam postavim samo na lager.
Je pa res, da mene ogrevanje ne skrbi, ker se komot mesec ali 2 ogrevamo na klimo in el. radiator, problem mi je STV, ker nimam možnosti grelca v bojlerju. Moram enega Tikija zmontirat paralelno za backup.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Moja je split, ene 5 metrov od kurilnice do zunanje enote. Imam pa original Hitachi bojler, ki smo ga nabavili kasneje, ker je stari klasični povzročal motnje toplotni. Tega bi po moje lahko obdržal.
Lahko, da je ta tvoj sistemski bojler, tudi bafer v fazi defrosto, tut te izvedbe srečaš.
Če maš tole https://www.klimatiziran.si/wp-content/... v osnovi ta model NE zahteva baferja, zgleda, da ma drugač rešeno.
verjetno maš model 6. Vprašaj svojega serviserja, kolk te pride nova zunanja enota, včasih majo tut naši kar ustrezne cene. Lahko ma defroste rešene z zunanji grelci (to so desetletje nazaj kar prakticirali).
Energetik
Jaz imam placa v kleti ko maka, tudi zunaj ni poroblem. Tak da je morda kdaj za v prihodnhe res za razmislit za ugodno poceni TČ in kar dve zmontirat.
Joez7
Ja ta TČ je moja. Bom vprašal glede bojlerja, zdi pa se mi da mi je res rekel, da boljler nekak deluje tudi kot zalogovnik.
Še to: vse skupaj imam 24 radijatorjev, debelih dvojnih. Takrat so mi iz previdnosti priporočili 15kw TČ. Je sploh smiselno razmišljat za manjšo, recimo 12?
Jaz imam placa v kleti ko maka, tudi zunaj ni poroblem. Tak da je morda kdaj za v prihodnhe res za razmislit za ugodno poceni TČ in kar dve zmontirat.
Joez7
Ja ta TČ je moja. Bom vprašal glede bojlerja, zdi pa se mi da mi je res rekel, da boljler nekak deluje tudi kot zalogovnik.
Še to: vse skupaj imam 24 radijatorjev, debelih dvojnih. Takrat so mi iz previdnosti priporočili 15kw TČ. Je sploh smiselno razmišljat za manjšo, recimo 12?
Te dni, ko je mrzlo, lep poglej na kateri frekvenci ti obratuje kompresor, in če ti obratuje nonstop, ali pa ti gre v pavze. Če ti gre v pavze pri -6°C maš premočno. Idealno je, da ti pod nekje 4°C ne gre v pavzo, ampak modulira (spreminja moč). To, da maš velike masivne radiatorje JE plus - ti delujejo kot bafer - vzdržujejo enakomerno temperaturo. Ti bo serviser še najbolje priporočil, seveda če bo pogledal v loge črpalke. Prvi indikator so obratovalne ure, če jih je malo - pomeni premočna. Če je rahlo šibka, ti pa bo obratovala nekoliko več ur.
Moja ma letno nekje 2.500h (+-300), pa je rahlo - namerno podhranjena. Bivalentna točka JE namerno izbrana nekje -7°C. Za mojih 210m2 so mi vsi priporočali 10-12kW, gradbena fizika pa 3.5kW pri 0°C, vzel 6kW model - pa ga z jamperjem omejil na 4kW (drugače se je preveč zaganja). Tako, da obratuje tut po več tedenov skupaj (defrosti ne štejejo za izklope).
Moraš pa vedet - določeni modeli TČ si delijo isti HW in SW, max. moč pa se določa z jamperji (ali master nastavitvijo v SW).
V tvojem primeru, bi lepo užival, dokler ti tvoja deluje (če boš mel srečo tut 20let - odvisno od serviserja), pa mel denar na strani za drugo (mogoč sam zunanjo enoto - v nasprotnem primeru moraš tut predelat kotlovnco, kar tut ni zastonj).
Moja ma letno nekje 2.500h (+-300), pa je rahlo - namerno podhranjena. Bivalentna točka JE namerno izbrana nekje -7°C. Za mojih 210m2 so mi vsi priporočali 10-12kW, gradbena fizika pa 3.5kW pri 0°C, vzel 6kW model - pa ga z jamperjem omejil na 4kW (drugače se je preveč zaganja). Tako, da obratuje tut po več tedenov skupaj (defrosti ne štejejo za izklope).
Moraš pa vedet - določeni modeli TČ si delijo isti HW in SW, max. moč pa se določa z jamperji (ali master nastavitvijo v SW).
V tvojem primeru, bi lepo užival, dokler ti tvoja deluje (če boš mel srečo tut 20let - odvisno od serviserja), pa mel denar na strani za drugo (mogoč sam zunanjo enoto - v nasprotnem primeru moraš tut predelat kotlovnco, kar tut ni zastonj).
Joez7
Hvala, tak bom tudi naredil. Moja zdaj dela non stop, evo glih gledam na vrt, se je skadilo ven, dela defrost, potem pa kar naorej laufa. Tak da ni nič premočna verjetno.
Ali serviser vidi tudi kolikokrat in kako dolgo delajo dodatni grelci? Je to pomemben podatek? Verjetno bi kaj prišparal, če bi nastavil da se bolj redko vklopijo. Včadih sem imel tako, pa je bilo notri hladneje in ni bilo več udobno.
Hvala, tak bom tudi naredil. Moja zdaj dela non stop, evo glih gledam na vrt, se je skadilo ven, dela defrost, potem pa kar naorej laufa. Tak da ni nič premočna verjetno.
Ali serviser vidi tudi kolikokrat in kako dolgo delajo dodatni grelci? Je to pomemben podatek? Verjetno bi kaj prišparal, če bi nastavil da se bolj redko vklopijo. Včadih sem imel tako, pa je bilo notri hladneje in ni bilo več udobno.
telexdell ::
Te dni, ko je mrzlo, lep poglej na kateri frekvenci ti obratuje kompresor, in če ti obratuje nonstop, ali pa ti gre v pavze. Če ti gre v pavze pri -6°C maš premočno. Idealno je, da ti pod nekje 4°C ne gre v pavzo, ampak modulira (spreminja moč). To, da maš velike masivne radiatorje JE plus - ti delujejo kot bafer - vzdržujejo enakomerno temperaturo. Ti bo serviser še najbolje priporočil, seveda če bo pogledal v loge črpalke. Prvi indikator so obratovalne ure, če jih je malo - pomeni premočna. Če je rahlo šibka, ti pa bo obratovala nekoliko več ur.
Danes bilo zunaj -9°C, kompresor šel na 90 Hz (min je 25 Hz) pa se mi je po tam treh urah obratovanja TČ vseeno ustavila za tam uro in pol. In to naredi 5..6x dnevno. Ali imam premočno TČ, da se zaustavlja ali prešibko, da dela na takih Hz?
PS TČ delujejo po različnih algoritmih. Preslikati delovanje svoje TČ na vse ostale kot edino možno je najmanj nevednost. Moja TČ deluje po takem algoritmu, da ni niti teoretične možnosti, da bi delovala non stop, saj v tem primeru nikoli ne bi dosegla želene temperatura v hiši.
PSS pa glede zalogovnika- priklop TČ nižje, kot je odcep za radiatorje je tudi kar neki. Topla voda se dviga in bo količina vode v nivoju med dovodom iz TČ in odvodom za radiatorje enako ogreta. Nekateri priklopijo zalogovnik s T kosi, da gre topla voda iz TČ direktno v sistem, povratek pa ogreva zalogovnik. Kaj torej pridobiš z nižjim priklopom, če ne želiš zmanjšati kapacitete zalogovnika?
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Slojenje vode. Ko obratuje gre topla gor. Ko dela defrost gre hladna dol, topla pa v radiatorje, sam to je finta.
Tisto z T kosom zgoraj je fail monterja (al pa lenoba). Spodaj pa gre, ni pa zaželjeno.
To, da se ti zaganja, pol pa ugasne, je ponavadi simptom premočne, ali pa napačnih nastavitev parametrov.
Nekateri šele čez leta razumemo, kaj so nam razložli
.
Lepe praznike, že nekaj diši
.
Tisto z T kosom zgoraj je fail monterja (al pa lenoba). Spodaj pa gre, ni pa zaželjeno.
To, da se ti zaganja, pol pa ugasne, je ponavadi simptom premočne, ali pa napačnih nastavitev parametrov.
Nekateri šele čez leta razumemo, kaj so nam razložli
Lepe praznike, že nekaj diši
Zgodovina sprememb…
sbawe64 ::
trgovec35
Žena ti sporoča, da jo zebe.
Žena ti sporoča, da jo zebe.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Pel jo malo na sprehod + zakuhančka, vsaj 2u zunaj, pol bo notri kar toplo.
Joez7
Vidi, iz porabe. Sam prav register treba gledat.
Verjetno nimaš ogrevane najnižje etaže - kleti. Pri teh starejših objektih to ni blo predvideno.
Tudi pri nas so bla tla v pritličju hladna (~17) kljub termostatu 23. Rešitev je bla dodano ogrevanje kleti. Prvi odziv poglavarstva Je bil, ja zakaj pa že nisi prej. Sedaj se lahko vležeš na tla - so topla (~22), v kleti pa poleg ropotarnice še dva kabineta.
Delno se lahko izogneš prenizki temperaturi, z delnim dvigom ogrevalne temperature, še posebej, ko je zunaj topleje (pač greješ mal na zalogo), pa potem ko pritisne mraz že maš pregreto stavbo.
Včasih se je treba mal poigrat, prvo si zapišeš vse nastavitve, pol pa spreminjaš po stopinjo, vmes pa pustiš pri miru vsaj kaka dva dni, da se objekt stemperira.
Boš pa si moral pridobit dostop v servisni meni. Sam to nekateri serviserji ne odobravajo - nočejo se ukvarjat z zmedo, po neumnosti.
Sem malce po katalogu. Temperatura brez grelcev je do 46°C Dvižnega voda (zgleda omejitev zaradi R410A).
Nazivno moč pa ma sam pri +2 in +7, pri -7 pa kar opazno pade (in si tu verjetno pomaga z 6kW grelcem).
Nazivno moč pa ma sam pri +2 in +7, pri -7 pa kar opazno pade (in si tu verjetno pomaga z 6kW grelcem).
Jaz sem pred par leti dal par radijatorjev po kleti. Razlika v pritličju je 100%, za občutek v nogah - pri isti temperaturi dvižnega voda. Nisem mislil da bo kaj pomagalo, ker klet ni nič izolirana proti terenu, ampak je. Je pa klet zdej neuporabna za hrambo nekaterih živil, ker je pretoplo.
Danes bilo zunaj -9°C, kompresor šel na 90 Hz (min je 25 Hz) pa se mi je po tam treh urah obratovanja TČ vseeno ustavila za tam uro in pol. In to naredi 5..6x dnevno. Ali imam premočno TČ, da se zaustavlja ali prešibko, da dela na takih Hz?
Meni se ne zdi kritično, teh 4-5 zaustavitev na dan. Ko mam pri nas meglo, gre praktično v defrost vsako uro.
PS TČ delujejo po različnih algoritmih. Preslikati delovanje svoje TČ na vse ostale kot edino možno je najmanj nevednost. Moja TČ deluje po takem algoritmu, da ni niti teoretične možnosti, da bi delovala non stop, saj v tem primeru nikoli ne bi dosegla želene temperatura v hiši.
Eni modeli imajo res neroden firmware. Moja npr., ima nerodno krmiljenje T DV, že Seltronove naprave so tudi mnogo boljše in bi se razvojniki iz LGja lahko šli tje kaj naučit.
PSS pa glede zalogovnika- priklop TČ nižje, kot je odcep za radiatorje je tudi kar neki. Topla voda se dviga in bo količina vode v nivoju med dovodom iz TČ in odvodom za radiatorje enako ogreta. Nekateri priklopijo zalogovnik s T kosi, da gre topla voda iz TČ direktno v sistem, povratek pa ogreva zalogovnik. Kaj torej pridobiš z nižjim priklopom, če ne želiš zmanjšati kapacitete zalogovnika?
Dve rešitvi, paralelno in zaporedno. Paralelno delajo tam, kjer zapirajo ventile. To je ena rešitev da TČ vedno ima dovolj pretoka. Jaz imam klasično. Ke pa je zadeva vseeno prevelika (1000 L) imam vezano tako kot je opisal joe7 (TČ na sredinskih 300 L).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: alekskac ()
Se podpišem pod tole.
Na koncu pridemo do istih rešitev, sam mal švedramo naokoli
.
Ja tut pri nas so jabolka, krompir in sod, preselilo ven. Že lep čas mam v mislih zemljanko, vhod od zgoraj, pa kaj ko ni nuje (volje), bo zgleda počakalo tamlade.
To, da ti TČ enkrat nabija na polno, pol pa stoji 2h, je po moje narobe (ali nima baferja ali pa nima kaj poštimano v nastavitvah, si bo že pršel gor), drugo so defrosti - tu komresor ne obstane, sam štirpotni ventil se obrne (kot bi šla v hlajenje) za kake 2min. Je pa zanimivo, pri 2-3°C se občasno zgodi drugačen defrost - črpalka nabije obrate (porabo) na max in EEV gre na najnižji pretok (vsaj moja) to se opazi po spikih na porabi.
Na koncu pridemo do istih rešitev, sam mal švedramo naokoli
Ja tut pri nas so jabolka, krompir in sod, preselilo ven. Že lep čas mam v mislih zemljanko, vhod od zgoraj, pa kaj ko ni nuje (volje), bo zgleda počakalo tamlade.
To, da ti TČ enkrat nabija na polno, pol pa stoji 2h, je po moje narobe (ali nima baferja ali pa nima kaj poštimano v nastavitvah, si bo že pršel gor), drugo so defrosti - tu komresor ne obstane, sam štirpotni ventil se obrne (kot bi šla v hlajenje) za kake 2min. Je pa zanimivo, pri 2-3°C se občasno zgodi drugačen defrost - črpalka nabije obrate (porabo) na max in EEV gre na najnižji pretok (vsaj moja) to se opazi po spikih na porabi.
Tebi ne zaustavi med defrostom? Pri meni kompresor ustavi, (potem ko je uparjalnik že odtajan). Nato ventilatorja spihata uprjalnik na polno brino. Potem slišim piskanje frekvenčnika, ko počasi dviguje moč kompresorja. Vmes je kaki 20 sekund popolnoma tiho, smatram da takrat kompresor miruje.
Ne moj kompresor se ne ustavi. Gre samo na ~30Hz, vent pa minuto stoji. Ko gledam po porabi, je defrost med 600 in 350W. Po mojem defrosta nebi mogel naredit, če kompresor obstane - kdo pa bi tiščal vroč plin skozi uparjalnik? Temperatura DV črpalke pa pade iz nastavljena (35-45°C) na nekje 25-30°C, temperatura DV ogrevanja pa za kaki 2°C (pač bafer odigra svojo vlogo).
TČ z svojo logiko pa lepo vzdržuje pretok primarne obtočne črpalke na delta 5°C (od 0.5 do 1m3) vhod-izhod iz TČ in posledično bafer, sekundarna obtočna pa delta 2m (od 8 do 15W), pač glave, tu se temperatura povrata giblje med -5 do -15 DV.
TČ z svojo logiko pa lepo vzdržuje pretok primarne obtočne črpalke na delta 5°C (od 0.5 do 1m3) vhod-izhod iz TČ in posledično bafer, sekundarna obtočna pa delta 2m (od 8 do 15W), pač glave, tu se temperatura povrata giblje med -5 do -15 DV.
Takole zgleda graf porabe TČ, če ti kaj pomaga https://ibb.co/r2M3tzNp
Se podpišem pod tole.
Na koncu pridemo do istih rešitev, sam mal švedramo naokoli.
Toplotne črpalke uporabljajo v glavnem tri načine regulacije:
-fiksna temperatura DV
-drseča temperatura DV
-temperaturni primanjkljaj
Pri fiksni temepraturi DV (ali PV) se glede na zunanjo temperaturo nastavi neka vrednost in potem to pošilja v sistem, dokler razlika med PV in DV ne doseže neko vrednost. Če ta vrednost ni dosežena TČ obratuje neskončno dolgo, temperatura v hiši pa je nekje med željeno in dejansko, katera je praviloma nižja od željene.
Pri drseči temperaturi DV (ali PV) je v glavnem situacija enaka ko zgoraj, le da se začne ogrevati pri nižji temperaturi DV in ta se potem počasi viša do izračunane. Na ta način se malce izboljša SCOP. Ker pa temperatura DV raste TČ praviloma ne obratuje non stop.
pri regulaciji s temperaturnim primanjkljajem pa TČ izračuna, koliko toplote je objekt izgubil in jo potem toliko v njega vrne. Ta regulacije ima najboljši SCOP, temperatura v prostorih je praktično konstantna. Seveda pa TČ ne more obratovati non stop saj bi to pomenilo, da TČ ni nadoknadila izgubljene energije.
Torej-če TČ deluje non stop poleg krajše življenjeske dobe pomeni, da ne zagotavlja toliko toplote, kot jo objekt izgublja. Če bi jo, in bi kljub temu TČ še delovala bi prišlo do pregrevanja.
Joj, pozabljaš, da moderna TČ prilagaja oddajno moč (posledično tudi el. moč), MODULIRA od ~30% do 100 in boost 130% nazivne moči. S tem se moderne črpalke razlikujejo od ON-OFF črpalk, in so dimenzionirane in optimirane za neprekinjeno obratovanje. Če je vse prav dimenzionirano in nastavljeno, od nekje 5°C navzdol samo modulira, če izklaplja - pomeni, da je napačno nastavljena ali pa premočna (pa tut če je premočna - se da z nastavitvami krotit).
Ne mešat modernih TČ z kotli ali starimi ON-OFF.
Do pregrevanja, pa ne pride ravno zaradi modulacije - se proizvodnja ujame z izgubami.
"Preslikati delovanje svoje TČ na vse ostale kot edino možno je najmanj nevednost."
Ne mešat modernih TČ z kotli ali starimi ON-OFF.
Do pregrevanja, pa ne pride ravno zaradi modulacije - se proizvodnja ujame z izgubami.
"Preslikati delovanje svoje TČ na vse ostale kot edino možno je najmanj nevednost."
bpr123 ::
Jaz imam TČ najraje ko sploh ne vem da jo imam. Prede zunaj po svoje, nam pa je notr toplo. To je vse kar rabim od nje
Nič ne pozabljam. V TČ se vgrajujejo različni tipi kompresorjev (batni, vijačni, spiralni, Scroll...). Zaradi mazanja lahko delujejo pri različnih minimalnih močeh (od nekje 15...25 % nazivne moči). Za vse pa velja, da imajo najboljši izkoristek pri nekje 55...65% nazivne moči. Če ti kompresor deluje pri višji obremenitvi od optimalne potem to moraš sprejeti, saj te bo drugače zeblo. Če pa deluje pri nižji obremenitvi od optimalne je pa vprašanje kaj je cenejše- ali neprekinjeno obratovanje s slabšim izkoristkom ali obratovanje s prekinitvami in večjo porabo za čas novega zagona TČ. Če pa vemo, da se življenjska doba gibljivih delov meri tudi v urah obratovanja potem je smisel neprekinjenega delovanja TČ še bolj vprašljiv.
Jaz imam TČ najraje ko sploh ne vem da jo imam. Prede zunaj po svoje, nam pa je notr toplo. To je vse kar rabim od nje![]()
Da ti je toplo to stane nekaj €. In če plačuješ več ali manj € ne bo občutek toplote nič drugačen. Bo pa razlika v denarnici.
Mi SE daje preveč (še vedno nekaj šenkam), 10KWpik polje je dalo 13.5MWh.
Omrežnina 8x8€ + 4x18€. Ko je enkrat ROI, pač daš nekaj na stran, ko-če treba kaj popravit.
Ko pa koga sprdne, vklopi klimo, pa mamo Južne kraje. Dnarnca pa vedno bolj polna, me že tišči.
Sem pa malo analiziral loge od klime. Tu defrost izvede tudi z izklaplanjem kompresorja (verjetno v fazi obračanja štiripotnega).
Drgać pa "pamet" TČ, kar lepo gleda, ko se ji zdi, da COP pade, gre v taktiranje, drugače pa modulira.
Optimalna obremenitev pa se tut spremija od temp DV. Vglavnem so TČ šparovčki do nekje 40°C, pol pa ne več. Včasih še največ pomaga dodaten (večji) grelo, kjer je podhlajeno, pa malce dol DV. Pri radiatorjih, pa je zanimivo, ko so mlačni - pod 35°C - niso prijetni, kljub temu, da je v prostoru dovolj toplo. Zgleda da tukaj igra vlogo občutek sevanja - toplote na nekaj metrov od grela. Zato pa lezemo proti kaminu.
Pa tut brisača se ne posuši na prehladnem radiatorju.
Drgać pa mamo penzionisti problem, zutraj se zbudimo z 50€ na mizi, pol pa tuhtamo kam znjimi, drgać pa tamladi obrnejo.
Moja TČ je že obrnila ROI, pa gledam za drugo, pa verjetno mam še kar nekaj časa
.
Se čujemo, ko bo kaj nagajala (upam da čez desetletje)
Eno vprašanje za teoretike - praktike.
Na starih hladilnih sistemih (kapilara ali termoventil) si se lahko igral z količino plina v sistemu - moč in temperature. (R12 R22 R134a)
Je gdo kaj analiziral te novejše z EEV?
Ko delam simulacijo, mi kaže, da mam v sistemu ~150g R32 preveč. (glede na tlake, temperature in moč).
Omrežnina 8x8€ + 4x18€. Ko je enkrat ROI, pač daš nekaj na stran, ko-če treba kaj popravit.
Ko pa koga sprdne, vklopi klimo, pa mamo Južne kraje. Dnarnca pa vedno bolj polna, me že tišči.
Sem pa malo analiziral loge od klime. Tu defrost izvede tudi z izklaplanjem kompresorja (verjetno v fazi obračanja štiripotnega).
Drgać pa "pamet" TČ, kar lepo gleda, ko se ji zdi, da COP pade, gre v taktiranje, drugače pa modulira.
Optimalna obremenitev pa se tut spremija od temp DV. Vglavnem so TČ šparovčki do nekje 40°C, pol pa ne več. Včasih še največ pomaga dodaten (večji) grelo, kjer je podhlajeno, pa malce dol DV. Pri radiatorjih, pa je zanimivo, ko so mlačni - pod 35°C - niso prijetni, kljub temu, da je v prostoru dovolj toplo. Zgleda da tukaj igra vlogo občutek sevanja - toplote na nekaj metrov od grela. Zato pa lezemo proti kaminu.
Pa tut brisača se ne posuši na prehladnem radiatorju.
Drgać pa mamo penzionisti problem, zutraj se zbudimo z 50€ na mizi, pol pa tuhtamo kam znjimi, drgać pa tamladi obrnejo.
Moja TČ je že obrnila ROI, pa gledam za drugo, pa verjetno mam še kar nekaj časa
Se čujemo, ko bo kaj nagajala (upam da čez desetletje)
Eno vprašanje za teoretike - praktike.
Na starih hladilnih sistemih (kapilara ali termoventil) si se lahko igral z količino plina v sistemu - moč in temperature. (R12 R22 R134a)
Je gdo kaj analiziral te novejše z EEV?
Ko delam simulacijo, mi kaže, da mam v sistemu ~150g R32 preveč. (glede na tlake, temperature in moč).
Mnogi ljudje pa nimajo svoje SE pa se kljub temu ogrevajo. Pol pa prebirajo nasvete od nekoga, kateri ob tem ne pove, da raje neučinkovito porabi viške pridelane energije, kot pa bi jih komu šenkal. Tisti brez SE plačujejo vsako porabljeno kWh energije in jih pol taki nasveti, če jih upoštevajo, stanejo več denarja.
Prav je, da se izmenjujejo izkušnje. Je pa treba ob tem navesti tudi relevantne okoliščine če to lahko vpliva na stanje kot je.
Prav je, da se izmenjujejo izkušnje. Je pa treba ob tem navesti tudi relevantne okoliščine če to lahko vpliva na stanje kot je.
Saj jo šenkam (dobavitelju), komu drugemu pa zarad pogodbe ne more. Če veš za kakšen obvod (razen podaljška do soseda) si dobrodošel. Tist ki spremlja temo, ve da mam SE + HEE + TČ + ... .
Če sem pa kje sekal mimo (povečana poraba) pa prosim me popravi - citiraj.
Tut jaz sem na začetku mel daljinsko ogrevanje (pa so tolk dvignili ceno, da je blo cenej na elektriko), pol dodal TČ, šele potem SE in na koncu HEE. Če JE potreba in volja, pol se najde pot.
Izmenjave mnenj so zlo dobrodošle, četut se ne strinjamo (v danem trenutku razumemo), sem tle razčistil že kar nekaj dilem in zablod, vsaka drobtinica je dobrodošla.
Vglavnem opažem, da v fazi projektiranja - izvedbe, večina posega po premočnih mašinah, namesto, da bivaletno točko dajo povprečno temperaturo -3°C. Se pravi za JANuar -1°C + -3°C = bivalntna točka -4°C, do tle ti mora mašina gret, dalje pa manjke pokrivat z el. ali drvmi. Pa maš vsaj 95% potreb pokritih z TČ.
Nekateri pa projektirajo na minimalno temperaturo, ki je enkrat v letu, na več let =-20°C.
Ko pa koga vprašaš za gradbeno fiziko - te čudno gleda, ali pa začne govorit o protipotresni gradnji, to da bi pa vedel koliko izgub ima njegov objekt, pa megla. Sam o m2 ti še znajo povedat, stavbno pohištvo? prevodnost zidov, prezračevanje - kaj pa je že to?
Pa ko to komu začneš razlagat, JA PA JAZ BOM VZEL TAVLKO, da me ja nebo zeblo, pa monter je tak rekel - on ŽE VE. Pa je monter videl objekt? NE zakaj pa - sem mu povedal kak vlko bajto mam.
Pol pa uporabnik jamra, zakaj mu črpalka tak zaganja, in dela pike na el. energiji.
Že nekateri si pridejo gor, drugi pa sploh ne opazjo. Tretji pa se lepo muzajo, saj je tvoja denarnca.
Majo pa premium TČ kar nekaj parametrov za nastavit, sam si mnogokrat odvisen od dobre volje serviserja, in koliko si pripravljen plačat za servis.
Če že moram calat 400€ za letni servis, bom tut mel listek z vprašanji in zahtevami za serviserja, v nasprotnem primeru pa vzamem neko osnovno črpalko, in jo sam montiram in vzdržujem.
Če sem pa kje sekal mimo (povečana poraba) pa prosim me popravi - citiraj.
Tut jaz sem na začetku mel daljinsko ogrevanje (pa so tolk dvignili ceno, da je blo cenej na elektriko), pol dodal TČ, šele potem SE in na koncu HEE. Če JE potreba in volja, pol se najde pot.
Izmenjave mnenj so zlo dobrodošle, četut se ne strinjamo (v danem trenutku razumemo), sem tle razčistil že kar nekaj dilem in zablod, vsaka drobtinica je dobrodošla.
Vglavnem opažem, da v fazi projektiranja - izvedbe, večina posega po premočnih mašinah, namesto, da bivaletno točko dajo povprečno temperaturo -3°C. Se pravi za JANuar -1°C + -3°C = bivalntna točka -4°C, do tle ti mora mašina gret, dalje pa manjke pokrivat z el. ali drvmi. Pa maš vsaj 95% potreb pokritih z TČ.
Nekateri pa projektirajo na minimalno temperaturo, ki je enkrat v letu, na več let =-20°C.
Ko pa koga vprašaš za gradbeno fiziko - te čudno gleda, ali pa začne govorit o protipotresni gradnji, to da bi pa vedel koliko izgub ima njegov objekt, pa megla. Sam o m2 ti še znajo povedat, stavbno pohištvo? prevodnost zidov, prezračevanje - kaj pa je že to?
Pa ko to komu začneš razlagat, JA PA JAZ BOM VZEL TAVLKO, da me ja nebo zeblo, pa monter je tak rekel - on ŽE VE. Pa je monter videl objekt? NE zakaj pa - sem mu povedal kak vlko bajto mam.
Pol pa uporabnik jamra, zakaj mu črpalka tak zaganja, in dela pike na el. energiji.
Že nekateri si pridejo gor, drugi pa sploh ne opazjo. Tretji pa se lepo muzajo, saj je tvoja denarnca.
Majo pa premium TČ kar nekaj parametrov za nastavit, sam si mnogokrat odvisen od dobre volje serviserja, in koliko si pripravljen plačat za servis.
Če že moram calat 400€ za letni servis, bom tut mel listek z vprašanji in zahtevami za serviserja, v nasprotnem primeru pa vzamem neko osnovno črpalko, in jo sam montiram in vzdržujem.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Izbira toplotne črpalke (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 74129 (8784) | feryz |
| » | Dilema: nova peč na olje ali toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 28372 (17153) | Telbanc |
| » | Toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 36771 (17372) | joez7 |
| » | Toplotna črpalka katero izbrati (strani: 1 2 3 4 … 81 82 83 84 )Oddelek: Loža | 771437 (103265) | energetik |
| » | Kolikšna je električna moč toplotne črpalke? (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 46396 (17038) | zamotsloteh |