Forum » Loža » Programerji normirani sp-ji, kaj razmišljate za 2025 - tujina?
Programerji normirani sp-ji, kaj razmišljate za 2025 - tujina?
Ales ::
Seveda, če je podjetje prijavljeno in vse legalno, je čisto v redu, če se poroča, ni potrebna nobena posebna skrb glede tega. Absolutno ni samo po sebi nelegalno imeti podjetje v ZDA.
@bm1973, ta navedek, ki sem ga prilepil, je iz FURS-ovega .docx, kjer je navedeno, da od 2015 (podatki za leto 2014) letno dobivajo podatke iz ZDA o premoženju naših državljanov preko samodejne izmenjave.
Med Slovenijo in ZDA glede tega obstaja recipročnost, vir:
Združenje Bank Slovenije - Mednarodna izmenjava informacij
@bm1973, ta navedek, ki sem ga prilepil, je iz FURS-ovega .docx, kjer je navedeno, da od 2015 (podatki za leto 2014) letno dobivajo podatke iz ZDA o premoženju naših državljanov preko samodejne izmenjave.
Sporazum temelji na vzajemnem vzorčnem sporazumu 1 (Model 1 IGA - Inter-Governmental Agreement) in na njegovi podlagi ter na temelju načela vzajemnosti tudi Slovenija od ameriške davčne uprave pridobiva podobne podatke o premoženju slovenskih davčnih zavezancev v ZDA.
eEdbM ::
In če bi nekdo lahko bil normiranec, pa se odloči za dejanske stroške, je tudi logično, da bo plačeval manj davka.
Nenavadno to ti formuliraš, če imaš možnost izbirati, izbereš najbolj ugodno, ne obratno. In mimogrede, imamo praviloma zeloo maloo stroškov, saj v tem je bistvu vse debate, ne pa v tistem straaaahotnem ustanovnem znesku, ki je namenjen družbi, ne birokraciji.
PS: Se opravičujem za poznost odgovora, premik iz točke A v točko B zaenkrat še ni instanten - sam imam še žal takšnega računovodjo, ki je sicer zelo vešč 'stroškovnega' knjigovodenja, kaj več kot to pa ne, žal, in sem potem jaz glavni vmesnik do FURSa :D
bm1973 ::
Sporazum temelji na vzajemnem vzorčnem sporazumu 1 (Model 1 IGA - Inter-Governmental Agreement) in na njegovi podlagi ter na temelju načela vzajemnosti tudi Slovenija od ameriške davčne uprave pridobiva podobne podatke o premoženju slovenskih davčnih zavezancev v ZDA.
Denar na računu ameriškega podjetja ni lastnina slovenskega davčnega rezidenta.
Čeprav je on lastnik.
pingme ::
In če bi nekdo lahko bil normiranec, pa se odloči za dejanske stroške, je tudi logično, da bo plačeval manj davka.
Nenavadno to ti formuliraš, če imaš možnost izbirati, izbereš najbolj ugodno, ne obratno. In mimogrede, imamo praviloma zeloo maloo stroškov, saj v tem je bistvu vse debate, ne pa v tistem straaaahotnem ustanovnem znesku, ki je namenjen družbi, ne birokraciji.
PS: Se opravičujem za poznost odgovora, premik iz točke A v točko B zaenkrat še ni instanten - sam imam še žal takšnega računovodjo, ki je sicer zelo vešč 'stroškovnega' knjigovodenja, kaj več kot to pa ne, žal, in sem potem jaz glavni vmesnik do FURSa :D
Prvo repliko (na katero si se obesil) sem dal bm1973, ker je napisal, da “navadni sp plačajo manj davka kot normiranci in zakaj kar navadnih sp ne ukinejo”. Zato sem napisal, da takšni sp-ji, ki vodijo stroške in na koncu plačajo 1% glede na prihodke bi enako oz. manj plačevali tudi na doo.
Računovodje pa žal niso davčni svetovalci, sem pa prepričan, da ti vodi vse dvostavno, torej enako kot je obvezno za doo (na sp lahko pa tudi enostavno).
Navadni sp plačajo manj, ker imajo srečo (ali nesrečo!), da imajo visoke stroške, po možnosti pa še poslujejo z gotovino in lahko marsikaj skrijejo ali napihnejo. Če se ti bolj splača biti normiranec, boš normiranec, če pa bolj splača biti stroškovni, boš stroškovni. Da bi kot strošek pisal vsakodnevno pot na Dunaj ali v Munich, pa ne bo šlo prav dolgo. In zagotavljam, da (oprosti, no!) ta ustanovni kapitalski drobiž NI ODLOČUJOČ problem ampak vse ostalo!
Plačujem zato, da bi mi kdaj kaj svetoval poleg knjigovodenja, pa je to žal čisto jalov strošek, kot sem se nedavno prepričal. No, če odštejem, da ima največ prometa v soseščini in je znanec iz osnovne. Vodi mi enostavno, človek, če mu jaz pošiljam evidenco IR, stroškov pa kot večina normirancev nimam drugih, edino DDV malenkosti.
Torej, ponavljam: ustanovni kapital sam po sebi sploh ni problem za nikogar!
Plačujem zato, da bi mi kdaj kaj svetoval poleg knjigovodenja, pa je to žal čisto jalov strošek, kot sem se nedavno prepričal. No, če odštejem, da ima največ prometa v soseščini in je znanec iz osnovne. Vodi mi enostavno, človek, če mu jaz pošiljam evidenco IR, stroškov pa kot večina normirancev nimam drugih, edino DDV malenkosti.
Torej, ponavljam: ustanovni kapital sam po sebi sploh ni problem za nikogar!
To bo zdaj ene malo dramatično - na FURSu so mi čisto zares svetovali zamenjavo računovodje, ker očitno ustreznih zakonitih postopvkov ne pozna dovolj navkljub nekaj zaposlenim :-( Bi pa mi res prišel prav kakšen nasvet, kako to čimbolj neboleče rešiti navkljub nekdanji zgodovini...
Tudi na Ajpesu so bili presenečeni nad mojimi poizvedovanji in da ni to rešil/pojasnil že računovodja.
Toliko pač o ne-svetovanju nekaterih računovodij, a ne :D
Tudi na Ajpesu so bili presenečeni nad mojimi poizvedovanji in da ni to rešil/pojasnil že računovodja.
Toliko pač o ne-svetovanju nekaterih računovodij, a ne :D
Vodi mi enostavno, človek, če mu jaz pošiljam evidenco IR, stroškov pa kot večina normirancev nimam drugih, edino DDV malenkosti.
Si prepričan, da vodi knjige enostavno in ne dvostavno? Ne poznam računovodje, ki vodi enostavno, če si ddv zavezanec imaš tudi nad 50k prihodkov, torej izpolnjuješ vsaj enega od treh razlogov, da moraš voditi dvostavno.
Preveri zadnji ddd-ddd ali je vodenje knjig res enostavno. Če je, boš imel tudi malce težav pri menjavi računovodje, sploh če imaš osnovna sredstva (vsaj računalnik, etc).
100% zame vodi enostavno knjigovodstvo in evidenca OS je namenoma prazna!
Torej, da se vrnemo in izognemo tvojim nadaljnim izletom v nepomembnost...
Se strinjaš, da ustanovni kapital ne more biti glavni problem za odpiranje d.o.o. ali ne?
Torej, da se vrnemo in izognemo tvojim nadaljnim izletom v nepomembnost...
Se strinjaš, da ustanovni kapital ne more biti glavni problem za odpiranje d.o.o. ali ne?
Glede na kriterij glede prihodkov samih, sem mu res poslal sms, da mi sam pove, ampak v resnici ne bom presenečen, če bom moral znižati 100% na 0% glede enostavnosti, četudi za normiranca, to že moram priznati. Evidenca OS je namenoma prazna, edina OS, ki so v uporabi, so stol, miza in prostor - zajeto v normiranih stroških, računalnik dajo sicer stranke zaradi licenc in varnostnih omejitev. Očal pa pač nismo dali v OS.
acookook ::
holabaluza je izjavil:
acookook, sj ti je menda jasno da si za avstrijce samo se en "jugovič", ki se noce asimilirat?B2-C1 iz nemščine mam. Res se bom težko asimiliral.
.
acookook ::
Ma folk to že vse živo sprašuje glede Aut in Hrv na /r/SloveniaFIRE. glede na to, da imam mejo 3km vstran, ko sem doma je tudi to opcija.
Pač magari vračam te študentske subvencije - edin problem so potem samo še hobiji, ki so v LJ in jih pri nas ni.
Pač magari vračam te študentske subvencije - edin problem so potem samo še hobiji, ki so v LJ in jih pri nas ni.
.
Zako ::
Poslujem z SI podjetji in tujimi EU podjetji. Računi izdani SI podjetjem so do meje 50k Eur in računi izdani EU podjetjem so presegli 50k Eur. Klical sem na FURS in so rekli da sem znotraj 50k z domacimi računi tako da ne presegam limita za izdajo računov z DDV.
Drugi leto bom delal enako do 60k za SI račune.
Naslednje volitve pernati puši in desnica pride nazaj. Drugo leto se ta predlog sprememb za SP normirani ne bo sprejel v taki obliki. Že zdravniki so glasni in odhajajo, bo pernati zelo kmalu umaknil te spremembe....
Drugi leto bom delal enako do 60k za SI račune.
Naslednje volitve pernati puši in desnica pride nazaj. Drugo leto se ta predlog sprememb za SP normirani ne bo sprejel v taki obliki. Že zdravniki so glasni in odhajajo, bo pernati zelo kmalu umaknil te spremembe....
Zako je zakon!!!
LeQuack ::
Javnemu sektorju je lahko stavkati, ker jim nič ne morejo in še polno plačo dobijo. To je zero risk.
Quack !
Za ZS so predvidene druge metode, znane iz zgodovine in bolj drastične. Mogoče se spomniš kakšne?
N75 ::
Nimam sp-ja, naj nekdo razloži na realnem primeru za programerja prihodki do 60.000€ razlike v zaslužku pri normalnem ali normiranem sp-ju.
Saul Goodman ::
Nimam sp-ja, naj nekdo razloži na realnem primeru za programerja prihodki do 60.000EUR razlike v zaslužku pri normalnem ali normiranem sp-ju.
tole se je dost ponavljal, ampak ne roke v ogenj za informacijo:
če delaš do 60k, se ti splača biti normiranec.
če si navadni sp in delaš 90k, dobiš ven toliko kot bi normiranec dobil s prometom 60k. seveda ob predpostavki, da kot navaden s.p. ne mutiš s fiktivnimi stroški, s katerimi bi si nižal davčno osnovo.
torej se ti med 60-100k prometa resnično splača naštudirat kaj se boš šel.
nad 90-100k pa je baje bolj smiselen d.o.o. oz. razmišljanje o selitvi davčnega rezidenstva.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Saul Goodman ()
Nimam sp-ja, naj nekdo razloži na realnem primeru za programerja prihodki do 60.000€ razlike v zaslužku pri normalnem ali normiranem sp-ju.
Če uveljavljaš dejanske stroške in res nimaš nič stroškov (kar sicer ni realno), brez otrok, … potem je enako kot redno zaposlen (razlika je kasneje pri kapici na prispevke, kjer imajo sp-ji omejeno na 3,5 x pp).
Pri 5k bruto bruto je to cca. 2600 neto.
Če si normiranec ti od 5k ostane 4200 neto.
Redno zaposleni (ponovno - sp, katerega edini stroški so prispevki ni realen), ki ima 4200 plače je to cca 8700 bruto, bruto, torej več kot 100k letno.
Nisem upošteval malice, pa recimo da je nekaj potnih stroškov, telefon, comp … ampak nek programer, ki res nima večjih stroškov mora zaslužiti približno 90k kot sp, ki uveljavlja dejanske stroške, da bo na koncu imel enako kot normirani sp pri 60k.
Torej je nesmiselno, da ima nekdo z zelo malo stroški sploh sp, če namerava zaslužiti več kot 60k. Če ima med 60k in 90k nima smisla, ker bo za več dela dobil na koncu manj, če ima nad 90k pa tudi ni smiselno, ker bo za precej več dela dobil ne dosti več. Dejansko se ti “urna neto postavka” krepko zmanjša nad 60k letno in je res bolje doo (minimalna plača, kar rabiš več izplačaš kot dividende, ostalo investiraš).
LeQuack ::
Redno zaposleni (ponovno - sp, katerega edini stroški so prispevki ni realen), ki ima 4200 plače je to cca 8700 bruto, bruto, torej več kot 100k letno.
To je čist normalno bruto plača čez lužo, ubistvu že majhna. Pri nas seveda nepredstavljiva, ker pač komunizem etc.
Quack !
c3p0 ::
Torej je nesmiselno, da ima nekdo z zelo malo stroški sploh sp, če namerava zaslužiti več kot 60k. Če ima med 60k in 90k nima smisla, ker bo za več dela dobil na koncu manj, če ima nad 90k pa tudi ni smiselno, ker bo za precej več dela dobil ne dosti več. Dejansko se ti “urna neto postavka” krepko zmanjša nad 60k letno in je res bolje doo (minimalna plača, kar rabiš več izplačaš kot dividende, ostalo investiraš).
To je zato, ker gledaš sebično na zadevo. Ti osebno boš dobil manj, ampak zamisli si, koliko ljudem boš pomagal s tem. Plus državni mošnjiček bo bogatejši, sploh če nosiš denar iz tujine. Lahko bi rekli, da gre tu za neke vrste uvoz. Win-win-win.
N75 ::
Torej je smiselno delat manj ali pa bolj poceni da ne presežeš 60k€ prihodkov.
Kolikšen je zaslužek za programerja s prihodki 60k€ ko odbiješ stroške in prispevke ?
Kolikšen je zaslužek za programerja s prihodki 60k€ ko odbiješ stroške in prispevke ?
Torej je smiselno delat manj ali pa bolj poceni da ne presežeš 60k€ prihodkov.
Od 60k po davkih in prispevkih ostane 51k. Od tega potem odšteješ še razne stroške, ki si jih dejansko imel (ampak jih itak nisi pisal na sp, ker nima smisla, razen če si tudi zavezanec za ddv).
Spura ::
Fantje bi bili preseneceni s kom vse se dela podatkovna izmenjava. Belize je ravno vstopil na seznam drzav, ki naj bi z EU sodelovale pri davcni izmenjavi, ampak imajo neizpolnjene zaveze (torej so v fazi implementacije). Problem je, da ti potem stranka noce nakazovat denarja v te drzave, ki so na seznamu nekooperativnih. Delas za nemsko firmo in ti recejo, da ti ne bodo nakazovali denarja v Antiguo, in evo ti.
kingsix ::
S stranko dogovoril za bo računov za 60k letno. Ostalo pa po drugi poti (meddrugim npr tudi 45 dni plačanega dopusta). Jim ni problema. Golob pa se naj jebe.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kingsix ()
hawkwood ::
Fantje bi bili preseneceni s kom vse se dela podatkovna izmenjava. Belize je ravno vstopil na seznam drzav, ki naj bi z EU sodelovale pri davcni izmenjavi, ampak imajo neizpolnjene zaveze (torej so v fazi implementacije). Problem je, da ti potem stranka noce nakazovat denarja v te drzave, ki so na seznamu nekooperativnih. Delas za nemsko firmo in ti recejo, da ti ne bodo nakazovali denarja v Antiguo, in evo ti.
Kdor resno jemlje anonimneže, ki predlagajo davčno utajo, si je pa res sam kriv za posledice.
Sicer pa, a obstaja kak dober razlog da imamo N tipov sp-jev in ne samo enega s progresivnim davkom? Enostavno obdavčiš vse isto za prvih 60k€ v letu in presežek obdavčiš po višji stopnji? Tako ne rabiš nič komplicirat koliko lahko zaslužiš na leto in je za vse veliko bolj pravično?
KobayashiM ::
Zakaj hudiča mislite da so progresivni davki "pravični"? Še posebej pri zaslužkih s.p. kjer ne gre za kao "izkoriščanje delavcev"? Uravnilovka, k čemu progresivni davki težijo, ni pravična!
Ales ::
Morda pa nekateri smatrajo/mo, da je solidarnost v družbi neka civilizacijska vrednota...
In da če bo vsak skrbel le za svojo rit, kot družba ne pridemo prav daleč.
KobayashiM ::
solidarnost ni pravičnost, pa zakaj bi morali biti še progresivno solidarni? Ob enakem % davka tisti ki zasluži več že tako plača več.
Mato989 ::
Morda pa nekateri smatrajo/mo, da je solidarnost v družbi neka civilizacijska vrednota...
Saj če oba plačava 10% davka bo tisti ki ima 100k letno plačal več kot tisti ki ima 20k letno... ampak to požrešni državi ni dovolj... oni bi radi da nekdo ki ima 20k plača 10% oni ki ima pa 100k pa nad 20k recimo plača 50%... zakaj pa? Ker je bolj sposoben in se boljše dogovori?
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
ginekk ::
Saj če oba plačava 10% davka bo tisti ki ima 100k letno plačal več kot tisti ki ima 20k letno... ampak to požrešni državi ni dovolj... oni bi radi da nekdo ki ima 20k plača 10% oni ki ima pa 100k pa nad 20k recimo plača 50%... zakaj pa? Ker je bolj sposoben in se boljše dogovori?
To da je bolj sposoben ali se bolje dogovri VSAK ki zasluži več so desnakarske pravljice. Mogoče je, mogoče ni.
Solidarnost je potrebna, ker neenakost je prej cokla oz. zavora za razvoj civilizacije, kot ne.
Zdaj smo v totalno izrojenem sistemu, ker nekdo s ful dobro plačo (recimo 500EUR/uro) v par tisočih letih neprestanega dela in pri nič zapravljenega, torej 2000x365x24x500eur= slabih 9 milijard, še vedno ne doseže top bogatašev na svetu. Komu je to lahko normalno?
Mato989 ::
To da je bolj sposoben ali se bolje dogovri VSAK ki zasluži več so desnakarske pravljice. Mogoče je, mogoče ni.
Solidarnost je potrebna, ker neenakost je prej cokla oz. zavora za razvoj civilizacije, kot ne.
Kaj pa je? Če odmislimo kršenje zakona v smislu pranja denarja kako bi potem ocenil nekoga ki dela za 500 na uro nekdo pa za 20? Kot manj sposobnega? To da nekdo NE ŽELI več zaslužit je pa stvar osebne odločitve (če taki obstaja) ampak zato ker nekdo NE ŽELI več zaslužit ne rabimo progresije..
Zdaj smo v totalno izrojenem sistemu, ker nekdo s ful dobro plačo (recimo 500EUR/uro) v par tisočih letih neprestanega dela in pri nič zapravljenega, torej 2000x365x24x500eur= slabih 9 milijard, še vedno ne doseže top bogatašev na svetu. Komu je to lahko normalno?
Alternativa je destimulacija dela ali še huje večje onesnaževanje planeta...
Dejansko vsak ki varčuje bi moral bit zaželjen... Vedno se spomnim ene dobre zgodbe:
Imaš 2 sestri dvojčici, obe sta končali ISTO izobrazbo... oba delata na ISTEM delovnem mestu in se poročita z možena ki isto zaslužita in obe imata po 2 otroka...
Sestra A namesto onesnaževanja okolja varčuje, ne hodi jest ven, ne kupuje nepšotrebnih smeti, ima 15 let star avto.... investira in kupi tekom 40 let zraven svoje nepremičnine še 2 nepremičnini
Sestra B namesto varčevanja hodi po luksuznih destinacijah, se fura z avioni, onesnažuje okolje z nakupi potrošne robe ki samo smeti in je v luksuznih restavracijah, kupuje nove avte na 4-5 let in tekom 40 let ne prihrani ničesar in nima nobene nepremičnine saj je v najemu.
Oba moža od obeh sester po smrti prednikov dobita še 1 nepremičino
Rezultat:
Sestra A in družina imata 4 nepremičnine
Sestra B in družina imata 1 nepremičnino
Zakaj bi kaznovali z progresivnim davkom na prazne nepremičnine Sestro A če je dejansko tekom svojega lajfa naredila veliko manj škode za Planet kot Sestra B...
O progresivnem davku pa pove vsa tale zgodba
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
evanfowler ::
Nepopularno mnenje:
Povsem prav je tako. Normirani s.p. kot je bil je anomalija, ki je ustrezala določenim prikoritnikom za pumpanje denarja v lastne žepe preko raznih svetovalnih pogodb.
P.S. sem normiranec in pač bom imel odpustek samo za prvih 60k€ Če pobašem 60k/leto v žep bom pa še davek plačal na viške. To je v praksi za dve povprečni slovenski plači.
- Zanimivo, da tako trdiš ker tudi finančni minister pravi da je normirani s.p. anomalija ampak ga je vseeno sam veselo koristil preden je postal minister, dvoličnež pač :)
- in še ko si omenil "pumpanje denarja" ok nočem mešati jabolka in hruške ampak vseeno, če bi se vladi res šlo toliko, da stopijo na prste nepridipravom bi tudi obdavčili trgovanje s kripotvalutami, ker tukaj je res precej rezerve. Slovenija je poleg Malte, Cipra in Grčije edina država v Evropi, ki nima davka na dobiček pri trgovanju s kripotvalutami za osebe, ki se s tem ne ukvarjajo v okviru opravljanja dejavnosti (vir tukaj: https://www.fu.gov.si/zivljenjski_dogod.... Preko kriptavlut se letno opere več miljard dolarjev (vir tukaj https://syntheticdrugs.unodc.org/synthe...
Tako da, lepo prosim, ne mi govoriti, kako ta vlada želi delati pošteno, ker kot vidiš, so druga področja veliko bolj potrebna reform.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | SP račun podjetju iz ZDA (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 10934 (657) | chort |
» | Višina prihodka - normiran sp (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 9969 (4856) | anketar |
» | Normiranci so rak rana naše ljube Slovenije (strani: 1 2 3 4 … 14 15 16 17 )Oddelek: Problemi človeštva | 179031 (143851) | jype |
» | informacije glede ustanovitve podjetja (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 20881 (18418) | wind |