» »

Dell poklical vse zaposlene nazaj v pisarne

Dell poklical vse zaposlene nazaj v pisarne

Slo-Tech - Tudi Dell je svoje zaposlene pozval nazaj v pisarne, kar bo veljalo od ponedeljka. Njihov oddelek za prodajo, ki je imel doslej možnost delati od doma, bo ta privilegij izgubil, piše v okrožnici. Razlog za spremembo je pomoč pri "rasti sposobnosti" zaposlenih, so dejali v podjetju. Ob tem so suho dodali, da interni podatki kažejo, da je produktivnost zaposlenih višja, če so v pisarnah.

Doslej so zaposleni v tem oddelku lahko od doma delali dva dni na teden. Nova politika seveda ne velja za trgovske potnike, jih je pa podjetje pozvalo k temu, da čim več časa preživijo na terenu s strankami in potencialnimi strankami. Kdor dela v pisarni, pa bo po mnenju vodstva več pridobil s takojšnjimi povratnimi informacijami in dinamično energijo v pisarnah, kot pa mu pomaga delo od doma.

Zaposleni pa niso navdušeni nad hitrostjo spremembe. Okrožnico so prejeli v četrtek, spremembe pa bodo začele veljati v ponedeljek. Tiskovni predstavnik podjetja je okrožnico potrdil in dejal, da si želijo več interakcij neposredno med ljudmi, k čemur bo delo iz pisarn pripomoglo. Delo od doma so uvedli med pandemijo, kasneje pa so začeli to pravico krčiti. Najprej so zaposlenim zapovedali 39 dni iz pisarne na četrtletje, druga možnost pa je bilo delo od doma ves čas, a v tem primeru napredovanje ni bilo več mogoče.

60 komentarjev

«
1
2

fikus_ ::

In spet se bodo našli zagovorniki dela od doma ter kako Dellova odločitev ni prava.
Učinkovitost dela je odvisna od posameznika, motivacije,... Delo od doma postaja vedno bolj ležerno, mnogi izkoriščajo to, da ni nadzora, isčejo krivine,...
Pa ne pisati, da dober šef ve, koliko dela je z neko stvarjo, koliko časa je potrebnega, za vse ne more vedeti!
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

jure116 ::

Važno, da si na lokaciji, pa tudi če tam nič ne delaš, samo da nisi od doma...
Glavno merilo bi morala biti produktivnost. Če vse narediš v 3 urah kar ostali v 8... lahko greš domov? Seveda ne.

LeQuack ::

Kar zanimivo da smo v Covid napredovali kot družba, sploh s tem remote delom in pa posledično zmanjšanjem prometa, izboljšanjem zraka, itd. In zdaj spet nazadujemo nazaj, brez nekega razloga. To mi pove da kot družba smo dosegli vrh, zdaj gremo back to monkee, vojne in revščina.
Quack !

Nikonja ::

To je samo zato ker imaš nesposobne ljudje v vodstvu, ljudje kateri pojma nimajo kaj jim podrejeni sploh delajo, ljudje kateri ne znajo delegirat delo... in potem je takim debilčkom lažje če te gledajo v pisarni, ker tko vsaj imaj tisti občutek "pomembnosti" ker so glih oni tisti kateri se največ čohajo, ne pa navadni "blue collar" delavci.
Itak da je pomembna produktivnost in nič drugega, čist vseeno je kje sediš in opravljaš delo (pisarniško delo seveda) če ga kvalitetno in dovolj hitro opraviš. Ok občasno sedenje v pisarni je fajn, tudi če je to samo zaradi socijalzacije tima, ampak karkoli več od tega je čisti korporativni bullshit. Če ti več paše sedet v pisarni, sedi več v pisarni, če ti več paše bit doma, bodi doma, in dokler deloo ne trpi jaz iskreno ne vidim problema.
Osebno mi niti ne pada na pamet it v firmo kje delo od doma ni opcija.... vsaj dokler je izbira.

ginekk ::

Pa to je samo za Dellov sales team.

Če ne gre za teleprodajnike - prodajalci so že tako in tako tisti, ki se največ srečujejo v pisarnah, ker so to tudi najbolj lokalno organizirane skupine. Poleg tega večino časa preživijo pri strankah.

sbawe64 ::

jure116 je izjavil:

Važno, da si na lokaciji, pa tudi če tam nič ne delaš, samo da nisi od doma...
Glavno merilo bi morala biti produktivnost. Če vse narediš v 3 urah kar ostali v 8... lahko greš domov? Seveda ne.

Potem dobiš dodatno delo, nič domov.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

dexterboy ::

Že en dan na teden za delo od doma je takšna razlika, da glava boli... sicer pa čakam na napredek, ko se je omenjal 36 urni delovni teden... nekako ga ni... a smo tok bogi ali pa imajo šefi tako krate "sablje"?
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

OutOfTheBox ::

Ustvari svoj biznis in po 10 letih grindanja boš lahko delal samo par ur na teden ali pa še to ne.

borut_p ::

dexterboy je izjavil:

Že en dan na teden za delo od doma je takšna razlika, da glava boli... sicer pa čakam na napredek, ko se je omenjal 36 urni delovni teden... nekako ga ni... a smo tok bogi ali pa imajo šefi tako krate "sablje"?

Zato ker tisti dan malo luftas naokoli ... zato razlika.

IL_DIAVOLO ::

Oni ze vejo, da je treba delavce drzat na kratko, ker drugače jim hitro spizdijo drugam ali na svoje, ko zavohajo kak je fajn bit ze 1 dan v tednu doma.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

twom ::

Pred desetletjem so samozaposleni najemali pisarne izven doma, zato da so šli delat od doma, da so ločili privatno in službeno življenje (tudi programerji).

Danes nekateri teh dveh stvari ne ločijo več. Eni delajo v službi in doma, drugi ne delajo ne v službi ne doma... Veliko ljudi pa v službah itak ne dela nič pametnega, tako da bi bilo mnogokrat bolje da nebi nič delali - manj škode.

Druga težava je, tako kot pri vseh ostalih stvareh, samokontrola pri prehranjevanju (debelost), samokontrola pri alkoholu in cigaretih (pijani in zakajeni), samokontrola nad financami (se zaplezajo s karticami), tudi samokontorla pri delu: večina ljudi doma ne bo niti probližno tako učinkovita kot v firmi. Preveč je luftarjev med nami, nekateri se pa itak šlepajo v množici že v firmah.

OutOfTheBox ::

tudi samokontorla pri delu: večina ljudi doma ne bo niti probližno tako učinkovita kot v firmi.

Drži. Men je to kapnilo že na začetku ko sem začel s svojim biznisom, zato sem najel svoj prostor da sem lahko delal v miru brez distrakcij. Sej če si discipliniran gre tudi doma, ampak je toliko distrakcij, da večino nekaj zagotovo zmoti.

Ne rabiš študij, da veš da je povprečen delavec v pisarni bolj produktiven kot doma.

Horas ::

LeQuack je izjavil:

Kar zanimivo da smo v Covid napredovali kot družba, sploh s tem remote delom in pa posledično zmanjšanjem prometa, izboljšanjem zraka, itd. In zdaj spet nazadujemo nazaj, brez nekega razloga. To mi pove da kot družba smo dosegli vrh, zdaj gremo back to monkee, vojne in revščina.

v pLandemiji smo bli v represivnem fašizmu! kaj napredovali. eni ste pa res zaslepljene ovce. kao zmanšali promet pa izpuste...
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

KofiDrinkr ::

Horas je izjavil:

LeQuack je izjavil:

v pLandemiji smo bli v represivnem fašizmu! kaj napredovali. eni ste pa res zaslepljene ovce. kao zmanšali promet pa izpuste...

Pa kaj je z vami? Pol leta niste smeli na kavo s kolegi in se obnašate, kot da so vam na dom prišli SSovci in vam poslali pol familije v koncentracijsko taborišče.

Saj ni bilo prijetno ampak absolutno pa ni bil fašizem. Zdaj ko smo že pri tej temi. Res mi gre na živce, kako se zlorabljajo taki izrazi. NI vse kar ti ni všeč fašizem.

IgorCardanof ::

fikus_ je izjavil:

In spet se bodo našli zagovorniki dela od doma ter kako Dellova odločitev ni prava.
Učinkovitost dela je odvisna od posameznika, motivacije,... Delo od doma postaja vedno bolj ležerno, mnogi izkoriščajo to, da ni nadzora, isčejo krivine,...
Pa ne pisati, da dober šef ve, koliko dela je z neko stvarjo, koliko časa je potrebnega, za vse ne more vedeti!

Lej, nepremičniski lobi je ogromno keša dal v pisarniški prostor in zato sedaj vsi kličejo ljudi nazaj v pisarne. Nič zaradi produktivnosti, boljše komunikacije etc., ampak samo, da so polne pisarne, če že plačujejo najemnine. :D
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.

Iščete izgovore, valite krivdo na nesposobne šefe,....

Naredite svojo firmo in naj zaposleni delajo od doma ....

Pa ne me sedaj spet napast, ker menim, da je produktivnost v pisarni boljša.

To velja za amaterje, povprečneže in ostale. Na Slotechu smo vsi vsaj enako produktivni, v večini primerih pa še veliko bolj produktivni kot doma, pa še nam veliko časa ostane!!
Ne odgovarjam na DM.

dunda ::

Čeprav nisem ravno turbokapitalistično usmerjen, pa vseeno kar razumem vodstva. Že več let med znanci opažam, kako izkoriščajo delo od doma. Mnogi "svirajo kurcu" večino časa. Argument, da so ljudje lahko tako produktivni, da v nekaj urah naredijo vse za celoten delovnik, težko sprejmem. To načeloma pomeni, da je njihov delovnik premalo "našponan". Pa nisem tisti, ki bi "cuzal" zaposlenega, vendar se tisti, ki doma "hvatajo krivine" težko primerjajo z zaposlenimi, ki trdo delajo. Tudi pri delu od doma so taki, vendar je na ta način še težje slediti učinkovitosti.
Dela, ki jih opravljajo ljudje, so sicer sila različna. Ampak za večino stvari je dobro, da se prenaša tudi znanje od bolj izkušenih na manj izkušene. In tukaj je osebni stik zagotovo boljši. Doma je tudi veliko več motenj.

Upam pa, da se razumemo, da nisem popolnoma proti delu od doma. Mogoče zgolj za nekatere zaposlene, z določenimi nalogami ali v določenem času. Če se ozrem po okolici, jih veliko športa, pije v lokalih, uživa ... v resnici pa so "na delu od doma". Čisto možno, da so delo opravili zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, vendar ima mnogo zaposlitev nujno potrebno sodelovanje s sodelavci, ki je v takem primeru veliko težje. Jaz nekaj naredim zjutraj, takrat ni sodelavca, ki bi mi takoj nekaj uredil/popravil/sporočil, pa ga čakam do večera in to gre med celotno ekipo lahko precej daleč. Dobra organizacija sicer pomaga, vendar ni tako dobra rešitev.
Po drugi strani ima podjetje drage poslovne prostore, ki niso izkoriščeni. Se to lahko spremeni? Seveda.

Vsekakor pa ima delo od doma tudi kup prednosti (prihranek pri vožnji, pri nekaterih pogosto tudi večje zadovoljstvo ...).
https://www.kacnje.eu

bm1973 ::

IgorCardanof je izjavil:

Lej, nepremičniski lobi je ogromno keša dal v pisarniški prostor in zato sedaj vsi kličejo ljudi nazaj v pisarne. Nič zaradi produktivnosti, boljše komunikacije etc., ampak samo, da so polne pisarne, če že plačujejo najemnine. :D

To je dobesedno glavni razlog...

Firme so kupile/zgradile/najele pisarne, kjer jih vežejo dolgoletne pogodbe. In managerji hočejo ljudi v teh pisarnah.

Sem delal tam 10 let nazaj v Frankfurtu, IBM je imel 2 zgradbi v najemu, obe skoraj prazni, je zgledalo kot zgradba duhov, ker so vsi delali remote...

dunda je izjavil:

Že več let med znanci opažam, kako izkoriščajo delo od doma. Mnogi "svirajo kurcu" večino časa. Argument, da so ljudje lahko tako produktivni, da v nekaj urah naredijo vse za celoten delovnik, težko sprejmem.

Pač zanič vodstvo, ne delavci...

Vodstvo ne pozna birokracije projekta, ki ga mora delati vodja projekta. Kar vklučuje:

1. Generalni načrt projekta.
2. Razbitje na taske.
3. Dodeljevanje taskov.
4. Preverjanje dela.

Ni to neka rocket science...

Lažje rečeno kot narejeno. V neki mali firmici seveda imaš lahko dober nadzor in vidiš kdo se šlepa. Če imaš pa ti 1k, 10k, 100k zaposlenih, ogromno layerjev middle managementa, pa vprašanje ali lahko res spremljaš kako efektiven je kdo in kdo zabušava.

Pa tudi mislim, da noben izmed nas nima izkušenj, kako je voditi firmo z recimo 1k ali 10k zaposlenimi recimo.
Ne odgovarjam na DM.

d4vid ::

Sem našel pred časom eno super službo zase, a me je odvrnilo prav delo od doma 2x tedensko.

Saj je fino, da se ti ni treba vozit nikamor. A kaj ko je toliko distrakcij, da ne bi bil niti priblizno toliko produktiven, kot v firmi. Bi moral najet ali stanovanje (zaenkrat živim pri starših) ali pisarno, da bi imel mir. Pa je potem isti drek, če ostanem v trenutni službi s 300EUR manj na mesec...

Poleg tega je fino, da imam ločeno privat in službo. Ajde, mam par zelo dobrih kolegov na firmi in se družimo tudi precej privat, ampak to je to.
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

Zgodovina sprememb…

• spremenil: d4vid ()

opeter ::

IgorCardanof je izjavil:

Lažje rečeno kot narejeno. V neki mali firmici seveda imaš lahko dober nadzor in vidiš kdo se šlepa. Če imaš pa ti 1k, 10k, 100k zaposlenih, ogromno layerjev middle managementa, pa vprašanje ali lahko res spremljaš kako efektiven je kdo in kdo zabušava.

Pa tudi mislim, da noben izmed nas nima izkušenj, kako je voditi firmo z recimo 1k ali 10k zaposlenimi recimo.

Na to temo sem se spomnil enega solidnega ameriškega filma :))

Skrivnost mojega uspeha (The Secret of My Succe$s, 1987)
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

IgorCardanof je izjavil:

Najbolj zabušava middle management ali pa zagoni cel kup časa, da prodaja laži top managementu in se hvali z lastnim nedelom, oz. krajo idej...

ginekk ::

A pa tisti, ki delate izključno v pisarni, potem nič več ne delate doma ali je to še za zraven?

Namreč, bilo bi res fino, da ko je konec delovnika, lahko povsem pozabim na službo še do naslednjega dne. Ta pravica do izklopa ni iz trte zvita. Ne pa da berem članke, ki grozijo da naj v Evropi pozabimo na dopust, če hočemo bit "konkurenčni" ostalim.

nokken ::

ginekk je izjavil:

A pa tisti, ki delate izključno v pisarni, potem nič več ne delate doma ali je to še za zraven?

Namreč, bilo bi res fino, da ko je konec delovnika, lahko povsem pozabim na službo še do naslednjega dne. Ta pravica do izklopa ni iz trte zvita. Ne pa da berem članke, ki grozijo da naj v Evropi pozabimo na dopust, če hočemo bit "konkurenčni" ostalim.

Ja ta je eden boljsih argumentov... imam loceno privat in sluzbo. Ja ker preden sem zacel delati od doma sem ob 16:00 ugasnil telefon in ga prizgal naslednje jutro ob 8:00 in me je bolel k ce nic ni delalo.... You wish. Ravno toliko sem delal popoldan in zvecer kot pa sedaj in ravno toliko sem imel loceno privat in sluzbo, kot jo imam sedaj.

bm1973 je izjavil:

dunda je izjavil:

Že več let med znanci opažam, kako izkoriščajo delo od doma. Mnogi "svirajo kurcu" večino časa. Argument, da so ljudje lahko tako produktivni, da v nekaj urah naredijo vse za celoten delovnik, težko sprejmem.

Vodstvo ne pozna birokracije projekta, ki ga mora delati vodja projekta. Kar vklučuje:

2. Razbitje na taske.
3. Dodeljevanje taskov.
4. Preverjanje dela.

Ni to tako enostavno.
Žal danes ni veliko ljudi, ki bi jim lahko tako močno zaupal. Jaz lahko dodelim nalogo, ampak zaposleni reče, da jo je delal 10 ur. Kako za boga svetega naj jaz vem, ali je bil teh 10 ur vsaj pri računalniku ali je zadevo naredil v eni uri, ostalo pa sviral. Seveda gre tudi za učinkovitost, hkrati pa je to nemogoče nadzorovati. Če je sicer naredil v eni uri (izmišljen primer), je res učinkovit, ampak podjetje mu je plačalo 10 ur dela. Je to fer? Če je tako učinkovit, naj naredi več. In - da ne bo nesporazuma - naj bo tudi bolje plačan od slabših zaposlenih.
Kar sedaj vidim, se ljudje res požvižgajo.

Utk ::

Če je sicer naredil v eni uri (izmišljen primer), je res učinkovit, ampak podjetje mu je plačalo 10 ur dela. Je to fer? Če je tako učinkovit, naj naredi več. In - da ne bo nesporazuma - naj bo tudi bolje plačan od slabših zaposlenih.

Nekdo v resnici bi lahko naredil nekaj 10x hitreje od nekoga drugega (pustimo zdaj ali ta drug se res matra 10 ur ali 8,5 zabušava, ker ni pomembno v resnici), ampak zarad tega niti slučajno ne bo 10x bolje plačan. Morda 10%. Zakaj potem bi?
Druga stvar pa je, da tisto stvar morda lahko naredi 10x hitreje, ampak to ne pomeni, da lahko naredi 10 takih stvari v enem dnevu. Morda se po dveh ali treh enostavno skuri. Pa vseeno ne bo zarad tega 3x bolje plačan.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

dunda je izjavil:

Ni to tako enostavno.
Žal danes ni veliko ljudi, ki bi jim lahko tako močno zaupal. Jaz lahko dodelim nalogo, ampak zaposleni reče, da jo je delal 10 ur. Kako za boga svetega naj jaz vem, ali je bil teh 10 ur vsaj pri računalniku ali je zadevo naredil v eni uri, ostalo pa sviral.

To samo pomeni, da si tehnično nekompetenten šef in nimaš pojma kaj sploh delate.

Idealen šef za zabušavanje inženirjev...

Taki najbolj podpirajo vrnitev v pisarne in shadowing svojih podrejenih za hrbtom.

johnnyyy ::

dunda je izjavil:

Argument, da so ljudje lahko tako produktivni, da v nekaj urah naredijo vse za celoten delovnik, težko sprejmem. To načeloma pomeni, da je njihov delovnik premalo "našponan". Pa nisem tisti, ki bi "cuzal" zaposlenega, vendar se tisti, ki doma "hvatajo krivine" težko primerjajo z zaposlenimi, ki trdo delajo. Tudi pri delu od doma so taki, vendar je na ta način še težje slediti učinkovitosti.

Ogromno je poklicev in del, ki niso utečena - serijska. In pri teh zadevah je stvari težko ovrednotit, saj je čas izvedbe najbolj odvisen od izkušenj posameznika, to pa pri kompleksnih zadevah lahko pride do konkretnih odstopanj. In večinoma je pri tem problem v nadrejenih, saj po navadi nimajo toliko znanja in izkušenj, da bi znali delo ocenit in držati nit, kdo je hiter in kdo počasen.

Mi smo imeli pred leti enega, ki je na službenem računalniku, med službenim časom programiral še za eno drugo firmo. Šef je vse videl, samo vedel pa ni, da za službo dela bolj malo. :D

johnnyyy je izjavil:

Mi smo imeli pred leti enega, ki je na službenem računalniku, med službenim časom programiral še za eno drugo firmo. Šef je vse videl, samo vedel pa ni, da za službo dela bolj malo. :D

Saj, koda je koda...

GUI pa GUI :)).

bm1973 je izjavil:

dunda je izjavil:

Ni to tako enostavno.
Žal danes ni veliko ljudi, ki bi jim lahko tako močno zaupal. Jaz lahko dodelim nalogo, ampak zaposleni reče, da jo je delal 10 ur. Kako za boga svetega naj jaz vem, ali je bil teh 10 ur vsaj pri računalniku ali je zadevo naredil v eni uri, ostalo pa sviral.

To samo pomeni, da si tehnično nekompetenten šef in nimaš pojma kaj sploh delate.

Taki najbolj podpirajo vrnitev v pisarne in shadowing svojih podrejenih za hrbtom.

Ni čisto tako. Stvari so težko določljive, ni tako enostavno, kot si nekateri predstavljate. No, pa nisem jaz šef, da to razčistimo.
Če je treba napisati članek za revijo, kako naj ocenim, koliko časa je človek dejansko potreboval? Lahko tri ure, lahko deset ur. Lahko je nekdo bolj produktiven, lahko se drugi bolj potrudi in stvari "spegla", preveri več informacij ... To res težko oceniš na daljavo. Če pa je bil pri meni v pisarni, vidim odnos do dela, opazim, da je kaj vprašal, se posvetoval ... Potem pa mi napiše, da je porabil xx ur.
Še enkrat - ne mislim, da sem povsem proti delu od doma. Ima prednosti. Ne samo prihranek na poti, tudi dejansko nekateri potrebujejo svoj mir ali svoje prebliske. Ampak večina pa ni ravno takšnih, ki bi jim "zaupal". Hm, če bi sedajle slikal, kaj počne sosed (ja, javna uprava, malo pred penzijo, ogromno dopusta). Barva nadstrešek. Enostavno ne verjamem, da bo danes za službo enako naredil kot tisti, ki je v pisarni. Pa čeprav vem(o), da se tudi tam marsikje ne dela ravno na polno. Ne verjamem, ker človeka poznaš, da išče vse v svoj prid. To hočem povedati.

Zakaj bi bilo pa pomembno kolk časa je porabil za članek?

Zato ker je plačan na uro.

Potem ni problema dokler je "v službi" 8 ur, dosegljiv na telefon na primer. Ni važno tudi če vmes nadstrešek barva.

Utk je izjavil:

Če je sicer naredil v eni uri (izmišljen primer), je res učinkovit, ampak podjetje mu je plačalo 10 ur dela. Je to fer? Če je tako učinkovit, naj naredi več. In - da ne bo nesporazuma - naj bo tudi bolje plačan od slabših zaposlenih.

Nekdo v resnici bi lahko naredil nekaj 10x hitreje od nekoga drugega (pustimo zdaj ali ta drug se res matra 10 ur ali 8,5 zabušava, ker ni pomembno v resnici), ampak zarad tega niti slučajno ne bo 10x bolje plačan. Morda 10%. Zakaj potem bi?
Druga stvar pa je, da tisto stvar morda lahko naredi 10x hitreje, ampak to ne pomeni, da lahko naredi 10 takih stvari v enem dnevu. Morda se po dveh ali treh enostavno skuri. Pa vseeno ne bo zarad tega 3x bolje plačan.

Tule imaš sicer dober point. V službi moraš delati nekako tako na 120% kolikor se od tebe pričakuje. Toliko da imaš dobro ime in da si na seznamu za pogajanja za višje plače. Karkoli narediš več, se ti ne bo poznalo pri plači ali ugodnostih. Bodo vedeli koliko si sposoben, samo kompenziran pa za to zelo verjetno ne boš.
Ne odgovarjam na DM.

Zgodovina sprememb…

Saul Goodman ::

fikus_ je izjavil:

eni ste tko pametni, da vam škoduje. nadzora ni v firmah, kjer niso organizirani. in ne pozabit, za dobre je vedno delo od doma. nekateri morajo za to pač le izbrati drugo ponudbo.

dunda je izjavil:

Ni čisto tako. Stvari so težko določljive, ni tako enostavno, kot si nekateri predstavljate. No, pa nisem jaz šef, da to razčistimo.
Če je treba napisati članek za revijo, kako naj ocenim, koliko časa je človek dejansko potreboval? Lahko tri ure, lahko deset ur. Lahko je nekdo bolj produktiven, lahko se drugi bolj potrudi in stvari "spegla", preveri več informacij ... To res težko oceniš na daljavo. Če pa je bil pri meni v pisarni, vidim odnos do dela, opazim, da je kaj vprašal, se posvetoval ... Potem pa mi napiše, da je porabil xx ur.

Stvari so težko določljive, če nisi iz foha oz. nimaš izkušenj. Za nekoga, ki je šef, se pričakuje, da ima izkušnje iz področja, zato je večinoma tudi bolje plačan. In človek, ki ima pod sabo "novinarje", mora imeti občutek koliko časa se potrebuje za nek članek. Seveda je lahko nekdo bolj produktiven kot drugi, vendar na šefu je da to verificira. Pač reče, ta je dober novinar tematika mu leži on to spiše v 1. dnevu, drugi je pa bolj počasen in se še prilagaja bo pa rabil 3 dni.

Nevem res preveč posplošujete, kako naj bi točno vedel koliko ti kaj vzame. Delaš kake integracije, nimaš pojma kje bodo problemi. Morda bo šlo vse vredu skoz in bo narejeno v 2eh dneh, morda bodo neprestani zapleti in bo trajalo 14 dni. Developer ti reče, da rabi 5 dni.

Ja ok, če je task, da dodaj nov field na model ali pa spremeni barvo gumba, najbrž zna vsak ocenit koliko to vzame. Če je pa kaj bolj kompleksno, sploh če ne poznaš kako so stvari zadaj narejene, pa pač ne.
Ne odgovarjam na DM.

Saul Goodman ::

btw, ne pozabit da se velike korporacije tega poslužujejo zaradi mehkega odpuščanja. ni lažjega kot poklicati vse nazaj v pisarno, ker lahko normalno pričakuješ osip kadra. na žalost dolgoročno to ni ravno najboljša strategija za firmo, saj v takem primeru najprej odide najsposobnejši kader, ki lahko na linkedinu izbira med remote ponudbami na isti način kot huda baba swajpa med deci na tinderju. pri dellu je vrjetno vseeno, ker sposobni iz umirajočih velikanov že nekaj časa odhajajo tja, kjer je prihodnost svetlejša.

Zgodovina sprememb…

Tu ti dam prav. Pa še ponavadi velja, da so bolj sposobni ponavadi tisti, ki pač stvari hitro in dobro naredijo in potem delajo kar pač delajo. Tako da se taka akcija lahko hitro obrne proti firmi.

Je pa res, do ko to počnejo velike korporacije, ni nujno da bo ta uber developer dobil tako dobro ponudbo, kot jo recimo da FAANG.
Ne odgovarjam na DM.

sbawe64 ::

IgorCardanof je izjavil:

Utk je izjavil:

Tule imaš sicer dober point. V službi moraš delati nekako tako na 120% kolikor se od tebe pričakuje. Toliko da imaš dobro ime in da si na seznamu za pogajanja za višje plače. Karkoli narediš več, se ti ne bo poznalo pri plači ali ugodnostih. Bodo vedeli koliko si sposoben, samo kompenziran pa za to zelo verjetno ne boš.

Dela na 120% je recept kako izgoreti.
2020 is new 1984
Corona World order

120% je mišljeno glede na to, kaj se od tebe pričakuje. Če si ti res učinkovit developer in bi lahko outputal 400% kar pričakujejo, samo pomeni, da se ti to zelo verjetno ne splača počet. Lahko pa potem pač delaš 2-4 ure na dan in ostalo zabušavaš.
Ne odgovarjam na DM.

IgorCardanof je izjavil:

Nevem res preveč posplošujete, kako naj bi točno vedel koliko ti kaj vzame. Delaš kake integracije, nimaš pojma kje bodo problemi. Morda bo šlo vse vredu skoz in bo narejeno v 2eh dneh, morda bodo neprestani zapleti in bo trajalo 14 dni. Developer ti reče, da rabi 5 dni.

Ja ok, če je task, da dodaj nov field na model ali pa spremeni barvo gumba, najbrž zna vsak ocenit koliko to vzame. Če je pa kaj bolj kompleksno, sploh če ne poznaš kako so stvari zadaj narejene, pa pač ne.

Točno za vse taske ne more vedeti, vendar neke ocene pač mora imeti. Če ne lahko nekdo dela na enem tasku celo kariero :).

Kolikor sem sam opazil je najbolj odvisno od tega v kakšni ekipi si. Če imaš okrog sebe precej problematičnih, sam pa si efektiven, bi lahko cele tedne zabušaval :)

johnnyyy je izjavil:

dunda je izjavil:

Stvari so težko določljive, če nisi iz foha oz. nimaš izkušenj. Za nekoga, ki je šef, se pričakuje, da ima izkušnje iz področja, zato je večinoma tudi bolje plačan. In človek, ki ima pod sabo "novinarje", mora imeti občutek koliko časa se potrebuje za nek članek. Seveda je lahko nekdo bolj produktiven kot drugi, vendar na šefu je da to verificira. Pač reče, ta je dober novinar tematika mu leži on to spiše v 1. dnevu, drugi je pa bolj počasen in se še prilagaja bo pa rabil 3 dni.

Ne vem, ne morem se nagniti na tvojo stran. Ker vidim pogovore s programerji. Vrhunski res, ampak on reče, da bo potreboval xx ur, potem pa potrebuje precej več. Kaj sedaj, ali je dejansko toliko potreboval ali je "zabušaval". Ker gre res za vrhunske, mu tudi šef težko oporeka, saj je verjetno programer boljši strokovnjak (pač podobno kot je igralec na terenu boljši kot trener in bo marsikaj bolje vedel od trenerja).
Plačan je programer pa na uro seveda. Tako ali drugače (torej četudi je v redi zaposlitvi so to pač ure, ki se pri obračunu plač računajo).
Ali pač novinar, saj je vseeno. No, glavna moja poanta je itak, da se v praksi pokaže, da ljudje pri delu od doma res delajo občutno manj kot v podjetju. In verjamem, da to spoznavajo tudi v podjetjih, ki se sedaj spet bolj nagibajo k delu v podjetju samem. Zagotovo je dejstvo, da kje lepo teče tudi z delom od doma. Za marsikatero delo je delo od doma res težko izvedljivo. In škoda, da kolektiv ni bolj povezan. Prenašanje znanja (senior na juniorja recimo), uvajanje, spoznavanje s partnerji, mreženja, osebni odnosi, povezanost ekipe ... vse to in še marsikaj z delom od doma preprosto ni tako dobro.

nejc_nejc ::

fikus_ je izjavil:

Iščete izgovore, valite krivdo na nesposobne šefe,....

Naredite svojo firmo in naj zaposleni delajo od doma ....

Tocno to.

Mato989 ::

dunda je izjavil:

bm1973 je izjavil:

dunda je izjavil:

2. Razbitje na taske.
3. Dodeljevanje taskov.
4. Preverjanje dela.

Ni to tako enostavno.
Žal danes ni veliko ljudi, ki bi jim lahko tako močno zaupal. Jaz lahko dodelim nalogo, ampak zaposleni reče, da jo je delal 10 ur. Kako za boga svetega naj jaz vem, ali je bil teh 10 ur vsaj pri računalniku ali je zadevo naredil v eni uri, ostalo pa sviral. Seveda gre tudi za učinkovitost, hkrati pa je to nemogoče nadzorovati. Če je sicer naredil v eni uri (izmišljen primer), je res učinkovit, ampak podjetje mu je plačalo 10 ur dela. Je to fer? Če je tako učinkovit, naj naredi več. In - da ne bo nesporazuma - naj bo tudi bolje plačan od slabših zaposlenih.
Kar sedaj vidim, se ljudje res požvižgajo.

KLJUČ v tvoji težavi je ocena taska oz naloge.... preden daš ti podrejenemu nalogo moraš TI biti sposoben DOBRO oceniti koliko časa taka naloga traja... in ko ti oceniš daš nalogu zaposlenemu...

Ko jaz dobim task na njem piše recimo 8 ur... če jaz opravim to v 4,5 urah zakaj bi bil kaznovan z dodatnim taskom za isto nalogo ki jo nekdo dela 6,75 ure recimo?

Ampak to je v Sloveniji čudno ker vsi menijo da je delavec plačan za urah in bi moral delat skoz 100%, namesto da bi razumeli da se plača opravljeno nalogo...

dunda je izjavil:

bm1973 je izjavil:

dunda je izjavil:

Ni to tako enostavno.

Še enkrat - ne mislim, da sem povsem proti delu od doma. Ima prednosti. Ne samo prihranek na poti, tudi dejansko nekateri potrebujejo svoj mir ali svoje prebliske. Ampak večina pa ni ravno takšnih, ki bi jim "zaupal". Hm, če bi sedajle slikal, kaj počne sosed (ja, javna uprava, malo pred penzijo, ogromno dopusta). Barva nadstrešek. Enostavno ne verjamem, da bo danes za službo enako naredil kot tisti, ki je v pisarni. Pa čeprav vem(o), da se tudi tam marsikje ne dela ravno na polno. Ne verjamem, ker človeka poznaš, da išče vse v svoj prid. To hočem povedati.

Ampak ZAKAJ je pomembno koliko ur je delal, pomemben je IZDELEK... če je izdelek dober vreden toliko ur (oz plače) je še karkoli drugega RESNIČNO pomembno?
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Mato989 ::

Ne vem, ne morem se nagniti na tvojo stran. Ker vidim pogovore s programerji. Vrhunski res, ampak on reče, da bo potreboval xx ur, potem pa potrebuje precej več. Kaj sedaj, ali je dejansko toliko potreboval ali je "zabušaval".

To si šel zdaj v detajle, tu je potem potreben kontekst... ali pri večini taskov tako coeni in dela dalj? Če ja, potem slabo ocenjuje... ker noben normalno pameten ne bo ocenil task za manj časa potem pa porabil več...

Mi si recimo damo vedno buffer 2 uri, to je nekje klasika... torej če dobiš task za 8 ur programiranja avtomatskega testa se predvideva da si konec v 6 urah, če se ti kje ne zatakne... seveda je potem code review in komentarji pred mergom kar lahko zadevo podaljša...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Mislim da je Gates enkrat reku, da če bi vedeli kolk časa bo šlo za windowse, se ga nikoli ne bi lotili razvijat.
Vsako oceno se pomnoži z 2, če ti je to preveč, se niti ne loti.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()
«
1
2

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Amazon: konec dela od doma (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Rezultati
1619691 (2048) WizzardOfOZ
»

Delo od doma počasi zamira (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
19917762 (9326) LukiYo
»

Tehnološki velikani ukinjajo delo od doma (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
34427129 (13416) feryz
»

V Applu konec stalnega dela od doma

Oddelek: Novice / Ostalo
249990 (7577) m0LN4r

Več podobnih tem